1.12.12

Každý den trošku jiný aneb 24 malých krabiček

První adventní neděle uhání k našim dveřím a už zítra na ně definitivně zaťuká. Proto je potřeba udělat spoustu práce - doplést tlustou bílou punčochu, zásobit se vanilkou a skořicí, přinést z půdy velkou vánoční krabici, ovázat si zraněný prst (přitloukat na dveře adventní věnec vždycky tolik bolí), zkontrolovat pravopis v dopise pro Ježíška, oprášit stojánek na stromek s trpaslíky, objevit tajné místo, kde jsou (nebo brzy budou) uloženy čokoládové pralinky (linecké koláčky a mandlové věnečky) a konečně - otevřít první okénko adventního kalendáře a provonět si čekání na Vánoce dobrým čajem.
Obě poslední jmenované činnosti jsem spojila do jedné. Letos totiž máme doma netradiční adventní kalendář. Takový jsem si vždycky přála. Nejsou v něm čokoládky s 10% kakaa, které se tak těžko polykají, ale něco mnohem lahodnějšího a zdravějšího. Uvnitř mého kalendáře se ukrývá 24 veselých krabiček s datumem a v každé z nich na své objevení čeká samostatně balený čaj Eilles Tee Diamond v hedvábných pyramidových sáčcích. Každý den s mým adventním kalendářem bude chutnat a vonět trošku jinak.
Přeju vám, ať si dobu čekání na vánoční svátky opravdu užijete. Zkuste brát předčasně setmělé večery jako ideální příležitost pro "chvilku pro sebe". Zapálená svíčka, voňavý čaj a vaše oblíbená knížka pomůžou vánočním přípravám víc, než vycíděné hrnce nebo přerovnané skříně. Nechte Vánoce, aby se samy přihlásily s prvním záchvěvem těšení a první sněhovou vločkou...

Konečně mám vytoužený adventní kalendář s malými šuplíky a v něm čaje od královské čajové značky Eilles Tee, kterou už léta považuju za jednu z nejlepších možností, co si můžu dát do hrnku. Říká se, že čaje Eilles Tee mají bohatou minulost a nadějnou budoucnost a pro mě rozhodně i tu nejpříjemnější přítomnost.
*
Můj adventní plán má už jasný obrys...napřed vyženu zlatého soba, který okupuje můj čajový adventní kalendář, otevřu první šuplíček (už jsem se dívala - je v něm černý čaj s kardamonem, hřebíčkem, skořicí a zázvorem), uvařím si horký čaj, přitulím se ke krbu (je sice jen namalovaný, ale nevadí..nejsem puntičkář a mám velkou fantazii) a zkusím si u rozečtené knížky uvědomit, že advent je doba očekávání, příprav a nedočkavosti, ale to všechno by se mělo odehrávat v klidu a bez stresu. "Vánoce přivítám odpočatá" (takový zápis jsem udělala dneska do svého diáře a zkusím ho brát vážně).

Když přede mnou stojí vonící šálek lahodného čaje Eilles Tee, všechny problémy světa najednou přestávají být tak velkolepé a neřešitelné. Všechny najednou zmizí a zůstane po nich jen slaboučký dým (nebo je to voňavý kouř z mého oblíbeného nápoje?).  Je fajn mít radost ze zimy.


Až můj adventní kalendář za 24 dnů doslouží, nechce do sběru tak jako školní sešity. Kdepak. Schovám ho pak do velké (každoročně se zvětšující) vánoční krabice a další rok do všech papírových šuplíčků uložím nějaký malý, ale rafinovaný dárek (třeba zasněženého kolouška, který si do krabičky č. 3 vlezl už teď).
 *
Chtěla bych mít v předvánočním čase plné ruce. Né plné ruce práce, ale v jedné ruce chci držet hrnek s něčím horkým, co mi pomůže k té správné atmosféře a druhou ruku chci mít permanentně plnou vanilkových rohlíčků. A vy dobře víte, že věřím, že přání se plní...;-)
Vivi podpis

82 komentářů:

  1. Fotka s hrníčky je skvělá, člověk má hned chuť běžet do kuchyně a něco voňavého si uvařit ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, to je skvělý nápad, tak utíkej ;-)

      Vymazat
  2. Nádherný adventní kalendář! Opravdu! S ním budou Vánoce ještě kouzelnější!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evelinko, něco mi říká, že to budou vážně ty nejkouzelnější Vánoce! ;-) Akorát jsem dneska vypila ze svého kalendáře (proti pravidlům) už dva čaje...když ono se jim tak těžko odolává...;-)

      Vymazat
  3. Milá Vivinko,
    báječný článek, který tak krásně voní po Vánoční atmosféře, že musím honem vytáhnout adventní věnec uvařit si voňaví vánoční čajík a ještě na 10 minut se zachumlat do peřin! Pak nastane realita, práce volá. Máš závidění hodný a krásný adventní kalendář a fotky se ti taky moc povedly, ostatně jako vždycky. Zasněžený koloušek je krásný :) Užij si sobotní den! :)

    Panda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pandičko, děkuju, jsi milá...ostatně jako vždycky ;-).
      Proti volání reality mám docela dobrý trik - špunty do uší a šálek voňavého čaje.

      Vymazat
  4. to je úžasný nápad, tleskám:)

    OdpovědětVymazat
  5. Mila Vivi, krasne jsi ten vas advent odstartovala. Preji Ti, at se vnem krasna vune caje snoubi s pohodou a kupou lasky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, děkuju za milé přání. Kéž bych na tom byla s přípravami tak jako ty. Dobře vím, že ty už máš nazdobeno, napečeno a vymyšleno dlouhatánské menu na štědrý den...klobouk (nebo spíš vánoční čepičku) dolů!

      Vymazat
  6. Pááni, Vivi, ty tvé perfektně vypadající fotky vyšperkované do nejmenší maličkosti, mě pokaždé dostanou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kim, to je radost ty tvoje komentáře ♥

      Vymazat
  7. Vivinko, na tvém blogu vždycky objevím něco nového. Kalendář s čajem by mě ani ve snu nenapadl, ale je to skvělý nápad! A teď ho chci samozřejmě taky:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Milo, to jsem moc ráda, že u mě nacházíš inspiraci. Pro mě je čajový adventní kalendář taky novinka, ale určitě v mém domově brzy bude tradicí. ;-) Chtít a mít...jak k sobě mají tahle slova blízko! :-)

      Vymazat
  8. Anonymní9:49

    Neopakovatelná atmosféra,díky za ni,Vivinko!!
    S.

    OdpovědětVymazat
  9. Vivi, přeji ti krásný advent provoněný všemi těmi čajíčky :)).

    My máme doma kalendář ušitý maminkou, který je sice skvělý, ale protože nám ho vždy nosil Mikuláš, musíme si na jeho rozbalení počkat až na pátého :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Klér ♥
      Kalendář ušitý maminkou...nedokážu si představit nic lepšího a milejšího! A je pravda, že většina adventních kalendářů se rozdává až na Mikuláše. Ostatně, to je i ten důvod, proč jsem o něm dneska psala...ještě je čas si ten pravý, vysněný kalendář pořídit ;-).

      Vymazat
    2. Abych pravdu řekla, tak se těším jako malé dítě (doufám, že si tohle nepřečtou moji spolužáci :D). Pro zatím si čas krátím u adventního kalendáře České televize a u psaní vánočních článků :)).

      Vymazat
  10. Můj ty bože - teda "milá Vivi!!"
    Je sobota ráno, já piji ranní kafíčko, ukusuji čtvereček čokolády (dárek od přítele k 2,5 letům spolu) a čtu tvůj nádherný sloh, prohlížím ty nejkrásnější fotky v celé blogosféře a cítím Vánoce! (nejspíš tomu napomáhá i set love songů plynoucí z počítače k mým malým ouškám)
    Každopádně atmosféra by se dala krájet, jako mandlový chlebíček (výborné vánoční cukroví) a mě těší, že můj adventní kalendář padl na úrodnou půdu a můj drahý se na mě od rána směje (sice se směje pořád, ale to nevadí) - Řekl mi, že se mám přestat chovat tak roztomile, že ho už bolí koutky a to jsme vzhůru teprve 2 hodiny!
    Miluji tyhle sobotní rána a tobě děkuji za dnešní zpříjemnění!!
    Pěkný den a vůbec celý prosinec, který letos nebude uspěchaný, ale příjemný!
    Zzdenika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Zdeni, co mám na to všechno napsat?! Snad jen, že jsi skvělá a že mi děláš jen samou radost. Snad jen, že ti moc děkuju. Snad jen, že jsem opravdu šťastná, že je u vás doma tak usměvavá atmosféra, protože si ji svým komentářem přenesla i na můj blog...Tak ještě jednou - děkuju ti ♥♥

      Vymazat
  11. Čajíkový adventní kalendář jsem ještě neviděla. Fakt unikátní a taky by se mi něco takového líbilo :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kejty, jo, s čajovým adventním kalendářem se člověk prokouše (teda propije) ke kýženým vánočním svátkům raz dva. ;-)

      Vymazat
  12. Anonymní11:58

    ježiši, ten kalendář je táááák kouzelný !

    OdpovědětVymazat
  13. Já tenhle čajík miluju! Nechala bych si ho líbit klidně celých 24dní :) Já viděl jen v dm drogerii adventní čaj a pro mého milovaného vyrábím obálkový adventní kalendář :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Adriano, obálkový adventní kalendář, to zní kreativně, láskyplně a romanticky. Tvůj milovaný se má! ;-)
      To je pravda, čaje Eilles Tee by se měly pít nejmíň 365 dní v roce. Zrovna dneska jsme si na nich s mým mužem pochutnávali a blahořečili jejich vůni a chuti, která je prostě bezkonkurenční.

      Vymazat
  14. Ciao Vivi! I have a passion for Advent Calendar from when I was a child! Aww your tea Advent Calendar is totally sweet and adorable just as you!! I feel the Xmas atmosphere reading your post!:) I am also a tea lover so I want it now!!:) Kisses my friend, have a great weekend! Love you!:**

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omg, my darling...this is so adorable comment. I´m happy, hope you have a wonderful weekend full of things that makes your heart happy ♥.

      Vymazat
  15. zachvííli Vánoce moc moc se těším :)

    OdpovědětVymazat
  16. krásne fotky....ja sa musím pochváliť...ja som spravila svojmu už týždeń snúbencovi adventný kalendár a myslím, že sa mi fakt podaril a je krásny a do každého balíčku som dala nejakú drobnosť, ale v každom je iný čajík, niekde bonbón, malé hracie karty, žuvačky, dokonca malá zubná pasta, pero a iné vecičky...a dnes som mu ho dala, tak takého prekvapeného a šťastného som ho ešte nevidela, tak sa teším, že aj keď sme momentálne spolu len cez víkendy tak aj takto budeme viac spolu...a k takýmto veciam ma inšpirujú rôzne kreatívne a inšpiratívne blogy ako ten tvoj :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Salome, to je geniální! Taky jsem podobné kalendáře vytvářela a vím, že tyhle ručně a s láskou dělané přináší největší radost. Tak to shrnu - snoubenec si vybral nejlíp jak mohl...i já bych si tě chtěla vzít za ženu ;-).

      Vymazat
    2. Milá Vivi...tak ja to poviem inak, keby som bola chlap, tak by som Ťa už dávno požiadala o ruku :-)...takto Ťa "len" ticho a niekedy aj hlasnejšie obdivujem :-)...a naozaj sa teším, že po svete chodia ľudia ako Ty :-)

      Vymazat
    3. Ó, výborně, určitě bych řekla své "ANO" ;-). A děkuju, jsi moc milá! ♥

      Vymazat
  17. Krásne napísané! Týmto si ma na vianočnú atmosféru úplne naladila aj keď zavalená učením a pri pohľade vonku, kde nie je ani stopa po snehu(ktorý k zime a Vianociam neodmysliteľne patrí)ten príchod Vianoc zatiaľ necítiť. Adventný kalendár je úžasný, a hneď si idem aj ja urobiť čajík v spojené s nejakou sladkou maškrtkou! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Adriano, sníh určitě budééé! Já tomu věřím ;-).
      Jsem moc ráda, že jsem tě vánočně naladila a ať už je maškrtka cokoliv, zní to skvěle ;-).

      Vymazat
  18. This is so cute and this is my favorite time of the year :)

    OdpovědětVymazat
  19. Tak to je hodně originální nápad :) Chtěla jsem zkusit svůj adventní kalendář, ale nějak nestíhám, tak třeba příští rok :) Užij si každý lahodný doušek čajíku i za mě ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evi, s výrobou adventního kalendáře je nejlepší začít už v létě, před Vánoci totiž člověk obvykle nestíhá...to je moje zkušenost ;-).

      Vymazat
  20. Taky mám čajový adventní kalendář! :D Ale od značky Sonnentor, která má strašně dobré bio a kvalitní čaje ;) A jinak skvělý blog - jsem nový follower ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ems, to je príma, že se adventní kalendáře s čaji šíří, je to bezva nápad a při pití čaje si alespoň člověk sedne a na chvilu se zastaví (čokoládu já totiž vždycky hltám v běhu)...A děkuju! ♥

      Vymazat
  21. To je veľmi dobrý nápad čajový adventný kalendár, ja na čokoládky nie som, ale čaj vskutku môžem. A zlatého soba môžeš poslať ku mne, veľmi sa mi páči. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych taky chtěla říct, že nejsem na čokoládky. Já jsem totiž tak nějak "na všechno"...čokolády, čaje, cukroví (ach jo) ;-). Však já toho sobce soba už nějak zrotím. ;-)

      Vymazat
  22. Milá Vivi, teda tyhle čaje neznám a jako adventní kalendář dokonalé! A fotky taky moc pěkné, hlavně ta s hrníčky. Jinak dnes jsem si na Tebe vzpomněla, když jsem stála na vánočních trzích na Rathausu ve Vídni. V jedné ruce punč, v druhé pečené kaštany a říkala jsem si, že by se Ti to určitě líbilo :-) Krásný večer a nadcházející advent!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Báro, musím se ti přiznat, že tyhle čaje taky neznám dlouho, ale nevyměnila bych je už za žádný jiný čaj na světě. ;-) Je to úplně nová chuťová dimenze.
      Paráda, nemohla bych si přát víc než procházet se vídeňskými trhy - vedle tebe, s punčem v ruce a pečenými kaštany...;-) Zítra jedu taky do Rakouska na vánoční trhy, tak ti tvou vzpomínku (doprovázenou punčem a nějakou laskominou) určitě oplatím ;-).

      Vymazat
    2. Jůů tak si to moc užij! A když ty čaje chvalíš ty, budou určitě lahodné. Určitě je vyzkouším, protože dobré čaje můžu :-)

      Vymazat
    3. Děkuju, Báro, užila jsem si to, punčů vypila požehnaně, pojedla pečený brambor s bylinkovým máslem, v jiném stánku zase jahody polévané čokoládou a pokaždé jsem si vzpomněla na tebe (pečené kaštánky jsem ala na trzích neobjevila).
      Jsem ráda, že mi tak důvěřuješ; za svůj (celkem už dlouhý život) ;-), jsem nepila lepší a lahodnější čaj - Eilles Tee je dobrý způsob, jak se na chvilku zastavit a odměnit. ;-)

      Vymazat
  23. Love all about CHristmas!!!
    Good photos!
    Kisses dear

    OdpovědětVymazat
  24. Zrovna dneska jsme koupili adventní kalendář v Německu. Mňam, mňam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Klári, hlavně nesněz všechny čokoládky najednou (to jsem běžně dělala, když jsem byla malá). :-)

      Vymazat
    2. To se neboj! :D Každý den si užívám ten pocit, že je o den blíž k Vánocům, ale bohužel i o čokoládku míň k snězení... :/ :))

      Vymazat
  25. Na našom blogu sa tiež krabičkuje a odpočítava. Sneh nesneh (nesneh), zima nezima (zima), treba vedieť, koľko nocí sa ešte vyspíme, kým príde Ježiško :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mých propočtů se vyspíme už jen 8x, doufám, že jsem to spočítala správně ;-).

      Vymazat
  26. Opět překrásný článek, Vivi. Začínám se na Vánoce těšit.

    OdpovědětVymazat
  27. Kalendář je nádherný, originální a určitě moc chutný :)) Moc se mi líbí Tvůj styl psaní, takové milé a pohádkové...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I tvoje komentáře jsou milé a pohádkové...děkuju ;-).

      Vymazat
  28. Milá Vivi,
    trošku ti ten tvůj adventní kalendář závidím, protože tyto čaje jsou výborné. Měla jsem možnost ochutnat a nic lepšího jsem nepila.
    Já zrovna teď dokončuji adventní kalendář pro přítele (návod i výsledek bude brzy na blogu) a adventní čas chci strávit v rámci možností v klidu (i když klidná budu až po 5.12.)... Včera jsem strávila báječný den na vánočních trzích v Norimberku a brala bych to tak každý pátek.
    Přeji ti, aby tvůj advent proběhl podle tvých přání. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, mám na čaje Eilles T. stejný názor jako ty. ;-)
      Tvůj vánoční kalendář si nemůžu nechat ujít, určitě se k tobě na něj zajdu podívat.

      Vymazat
  29. Právě jsem se vrátila z kreativního výletu ( Praha - výstava ) a první co dělám, běžím sem za tebou s šálkem voňavého čaje a koukám že tady už se popíjí :-). Na zdraví, na Vánoce, na Vivi :-))) Krásný a voňavý Advent, Lucinko, pusu H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuju za další tvůj krásný komentář. Tady se popíjí o 106 a moc ráda si s tebou přiťuknu...ať jsme zdravý na tři prsty, že? :-D

      Vymazat
  30. Moc krásný článek! Úplně jsem se zasnila.
    http://justbeyourselfbypetra.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťo, to je přesně ono - o adventu se má hlavně snít ;-).

      Vymazat
  31. Taky mám letos čajový kalendář. Ale od jiné značky. Taky to nejsou šuplíky, má podobu klasického čokoládičkového adventního kalendáře, jen je na každé straně dvanáct okýnek a všechny jsou podstatně větší. Včera jsem měla zelený čaj ovoněný opuncií a byl moc dobrý. Už se těším na dnešní večer :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čaj ovoněný opuncií? Jak to, že jsem ho ještě nikdy nezkusila. Děkuju za príma tip. ;-)

      Vymazat
    2. A včera jsem měla černý čaj s růží a ten teda byl, taky zkus :-)

      Vymazat
    3. Tak platí, milá Fée ;-)

      Vymazat
  32. Vůně tvého čaje přilétla až ke mně... mám také velkou fantazii, ale stejně si ho jdu uvařit :-) krásný adventní čas Jana

    OdpovědětVymazat
  33. Anonymní19:47

    Nád-he-ra!!! Díky za další skvělý tip, tentokrát voňavý čajový :) Ani

    OdpovědětVymazat
  34. Vivi, konečne som si našla čas a nadšene som prelúskala všetky články na tvojom blogu, ktoré mi minulý týždeň ušli (a ako obvykle musím povedať, aké tu máš všetko skvelé, každý článok zbožňujem, lebo sa vždy niečo nové dozviem :)
    Adventné kalendáre milujem, ale tie podivuhodné malé "čokoládky" ktoré do nich ukrývajú, mi moc nešmakujú..a neuveríš, ale chystala som sa po dočítaní článkov na výrobu vlastného adventého kalendára pre priateľa..a teraz už viem, že idem do toho :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bashi, ó, děkuju, děkuju ;-).
      Však já vím, čokoládky v adventních kalendářích lezou špatně do krku, proto jsem letos zvolila chytrou variantu s čaji ;-).
      A víš, že jsi úžasná?! Každý, kdo vyrábí vlastní adventní kalendář má můj obdiv. :-*

      Vymazat
  35. adventný kalendár s čajmi... ticho závidím, to by bolo aj niečo pre mňa

    OdpovědětVymazat
  36. Ahoj, pozývam ťa na svoju prvú Giveaway, ktorá prebieha tu:
    http://spwfashion.blogspot.sk/2012/12/giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  37. zavidím ti čajový adventní kalendář :)příští rok si ho snad konečně pořídím :)

    OdpovědětVymazat
  38. Děkuju vám za moc milý komentáře. Když jsem si je všechny četla, zrovna začalo sněžit...to je dobrý znamení! :-) Krásný adventní dny všem :-*

    OdpovědětVymazat
  39. Anonymní12:10

    Ahoj Vivysku, nazdarek zasnezeny kolousku!
    To je krasnej clanek, juuu, a ty obrazky !!!! ty ses nejsikovnejsi pidalinka moje!!!
    Hned si letim udelat cajdu!
    Tady taky snezilo, hec, strechy jsou zasnezene, malinko, ale aspon neco.
    Pusu prevelikou,
    Misak

    OdpovědětVymazat
  40. Anonymní20:08

    Dobrý den Lucie,
    velmi ráda navštěvuji váš blog, přestože jsem možná o dvě či tři generace starší. Jste ale pro mě takovým milým sluníčkem a každý váš článek mne zahřeje. Tentokrát jsem po přečtení vašeho zimního čajového článku zatoužila zázrak této značky ochutnat a také jsem tak učinila. Při večerní procházce jsme s manželem zašli do našeho oblíbeného obchůdku s čaji a kávou, kde jsme se však této značce vyhýbali kvůli vyšší ceně. Přesto dva balíčky skončily v našem košíku a záhy jsme každý ochutnali jeden druh Eiles Tee. Dávám vám za pravdu, že je skutečně mistrovským dílem mezi čaji a už vím, co mne bude provázet každé ráno.
    Těším se na další vaše úsměvné a inspirativní články, které mě chutnají stejně jako nově objevený čaj.
    S pozdravy Miluše Pleštilová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju vám za krásný komentář. Mám radost, že jste díky mému článku vychutnala sílu čajů ET a rodinnou pohodu ;-).

      Vymazat
  41. ty máš prostě úžasný talent všechny rozveselit a máš skvělé nápady, taky jsem o víkendu tvořila, koukni! http://katefashionstyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  42. "Letos přivítám Vánoce odpočatá" Tesat do kamene! No minimálně si to jdu zapsat za uši:) Díky

    OdpovědětVymazat
  43. Takový adventní kalendář vidím poprvé v životě. Ten nápad s čaji se mi moc líbí. Sice nejsem "čajová lady", ale čas od času si ten horký nápoj ráda dopřeju. :)
    Líbí se mi tvůj přístup k Vánocům. Já je, bohužel, už ráda nemám. A na zimu se nejradši dívám z okna. :)

    OdpovědětVymazat
  44. Úžasný nápad!!! ♥

    OdpovědětVymazat
  45. Děkujůůů! Jste zlatý! ;-)

    OdpovědětVymazat