27.6.13

Konec šťastného blogování aneb vzkaz pro čtenáře

Moji milí čtenáři,
s příchodem léta nám v rámci "letního úklidu" Google naservíroval jednu změnu, o které je potřeba se zmínit (však už jsem taky jedna z posledních), přestože bych se tu s vámi dneska radši veselila v mých nových šatech s puntíky.
Změna, která se chystá, je důležitá pro všechny, kteří sledují blogy na Google Reader. Ten totiž v pondělí 1. července definitivně opustí internetový svět a s ním má být zrušena řada dalších služeb. Přes Google Reader (nejpopulárnější služba na procházení RSS zdrojů) se daly přehledně sledovat oblíbené blogy, ale to už bude brzy jen nostalgická vzpomínka. A protože tamtamy duní a proslýchá se, že má být s Readerem potopena i loď zvaná GFC (Síť přátel Google) nezbývá, než pro jistotu přeskočit z kymácející se paluby do člunu (tím je třeba Bloglovin) a zachránit tak sledování svých oblíbených blogů. Možná se tahle bublina moc nafukuje, ale jak říká moje mamka - počítej s nejlepším, ale připrav se na nejhorší.
A tak věřím, že budete pokračovat ve čtení a dovádění na mém blogu i po 1. červenci a jako náhradu za Reader můžete zvolit odběr nových článků e-mailem (sloupeček vpravo), Bloglovin, Blogerky nebo Google+.


Konec spokojeného shromažďování blogů pod jednou střechou v podobě Google Reader ano, ale konec vintage blogu určitě ne. ;-) Sejdeme se na 
Bloglovinu
a Google+
Už teď se na vás těším se vším, co pro vás na svém blogu připravuju (a je toho hodně).
Vivi podpis

49 komentářů:

  1. Už jsem se lekla! Tak to je škoda, že se to ruší. Takhle jsem to měla hezky všechno pohromadě a nemusela jsem to nijak složitě hledat. Ale budu tě sledovat přes bloglovin ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Jestli zmizí i GFC, tak mě google asi opravdu definitivně otráví :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak, z mých 40 čtenářů by se stalo pomalu 10 :D doufám, že ne! :D

      Vymazat
    2. Anonymní8:53

      Četla jsem na nějakých zahraničních serverech, že GFC mají rušit také, ale až od nového roku, ničí nás po kouskách. :-/

      Vymazat
    3. Veronika: Přesně - z hrstky čtenářů bude ještě menší hrstka :D

      Vymazat
  3. Už taky "blog-lovinuju", a jsem zvědavá, jak to bude fungovat v reále. Určitě si Tě najdu, Vivi :-)

    OdpovědětVymazat
  4. No to je tedy "bezvadné" ach jo, to abych celý den rychle obklikala blogy a předělala vše na bloglovin :(

    OdpovědětVymazat
  5. mna ten google + nic a v podstate mi google zacina liezt pekne na nervy, ako stalkuje vsetko

    OdpovědětVymazat
  6. Stačí si stáhnout Feedly a zdroje z Google Reader se tam po přihlášení natáhnou a všechno funguje vesele dál.

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní9:25

    Ahoj Vivi
    ještě že jsi k tomuto článku přidala super fotku s Marilyn a tvou broží s Vinnetouem :), protože ta mě rozveselila, ale jinak jsem ze zrušení GR naštvaná. Konečně jsem si tam všechno uspořádala a teď je konec, ale to se mi nestalo poprvé. No, bloglovin je docela dobrá náhrada, sejdeme se teda tam :)
    Míša

    OdpovědětVymazat
  8. Rušení GFC už tady jednou bylo, tak doufejme, že je to i tentokrát nafouknutá bublina.;-)

    OdpovědětVymazat
  9. uff, ani nevíš, jak moc mě takovéto nadpisy vždycky šokují :D
    ale v pohodě, na bloglovinu tě sleduji, tak pokud máš ráda i můj blog, budu ráda, když uděláš to samé :) (moji čtenáři se toho moc nechopili, takže zatím mám pár like na facebooku a jinak nic :D)

    OdpovědětVymazat
  10. ach joo. já pořád doufala, že to není pravda. tak uvidíme, protože bloglovin' mě zas tak nebere.. :/ ale i přesto tě tam radši začnu sledovat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní22:38

      ja take doufala, a pres vsechny varovani jsem se na to vyprdla a v pondeli jsem prisla o vsechny sledovane veby, hauuuu :/

      Vymazat
    2. Anonymní22:38

      * weby

      Vymazat
  11. Vivi, takovym nadpisem kurna nedes!!! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Ruší se pouze GReader, GFC zůstává. Jedná se o dvě odlišné služby :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní10:29

      Začátkem příštího roku má Google rušit další služby, mezi nimi také GFC, ale spekuluje se, že dojde ke zrušení GFC ještě dřív. Uvidíme :)

      Vymazat
  13. no pre istotu som si ta Viviko pridala na bloglovin ;)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  14. Zvyčajne zrána u teba naberám pozitívnu energiu, ale dneska si ma teda nepotešila. Cez Reader to bolo maximálne komfortné a tie dva sú mi nesympatické, ble :(

    OdpovědětVymazat
  15. Tak mě to alespoň donutilo si konečně bloglovin také založit. :D

    OdpovědětVymazat
  16. A já pořád nerozumím,co to je. Mám přidané blogy přes blogger, které sleduji (nikoli přes google+) a na mém blogu mám čtenářky, které mě pravidelně sledují. jaká změna tedy bude platit pro mě? Moc děkuju, protože se v tom vůbec nevyznám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odulo pokud nepoužíváš čtečku Google Reader pro sledování blogů, tak se pro tebe teď od července s jejim zrušením nic měnit nebude, ale jak tu už bylo řečeno, Google před nějakým časem na svém ofiko webu zmiňoval, že chystá i zrušení GFC (to je to sledování blogů jako Pravidelný čtenář)a jestli k němu dojde, tak je lepší začít blogy sledovat třeba přes ten bloglovin, twitter, pinterest nebo google+. Já budu dneska importovat, protože čtečka Reader byla moje nejoblíbenější.

      Vymazat
  17. Uf, Vivi, když jsem viděla nadpis, tak jsem se bála, že chceš skončit. Naštěstí končí jen Google Reader. :) Já tě budu sledovat samozřejěm i nadále, protože tady u tebe je to poakždé pohlazení po duši a pastva pro oči. :)

    OdpovědětVymazat
  18. obecně beru google/blogger jako pouhé nahánění čtenářů, takže mi jeho zánik nevadí. Tebe, Vivi, sleduji od začátku přes bloglovin a pokračuji i nadále:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní13:09

      Nééé,mě by teda zánik google/bloggeru umrtvil,protože tam mam plno blogů,které sleduju a nevím,jak a kam bych si to všechno přendala,takže doufam,že se nic rušit nebude.GReader nepoužívam,takže to je mi jedno,ale GFC musí přežít!
      Zdraví Soňa

      Vymazat
  19. Anonymní13:52

    Ta placka s Vinetou a OldShatterhendem je super. měla jsem jako malá stejnou!:)))

    OdpovědětVymazat
  20. Dear Vivi, follow you already on bloglovin where of course have added previously all my fav blogs:) Mwah!♥

    OdpovědětVymazat
  21. Já tomu nějak nevěřím,byli by sami proti sobě. Oficiální vyjádření jsem navíc nenašla, jen samé drby, drby, drby..působí to na mě jako kdyby to vymyslel Bloglovin,aby se víc lidí registrovalo, tak fakt nevím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní17:07

      Asi jsi špatně hledala :o) -stačí se podívat na oficiální web Googlu, kde bylo vydáno prohlášení, že G. Reader k 1. 7. 2013 končí. Služba se jim už nevyplácí a využívá ji prý stále míň a míň uživatelů, tak je docela chápu :o) Prohlášení o ukončení služby vydal Google už při vzniku Google +, pak ho několikrát potvrdil a za pár dnů je šlus. Tady je přímo vyjádření Googlu: "We launched Google Reader in 2005 in an effort to make it easy for people to discover and keep tabs on their favorite websites. While the product has a loyal following, over the years usage has declined. So, on July 1, 2013, we will retire Google Reader." GReader se dá snadno a spolehlivě nahradit, takže přejít na jinou službu je jen otázka zvyku. :o) Markéta (Vivi please, psala jsem ti včera večer e-mail, prosím o brzkou odpověď -je to důležité).

      Vymazat
  22. Vivinku nemůžeme ztratit, pro jistotu volím tři bezpečné varianty sledování! :)

    OdpovědětVymazat
  23. Anonymní15:42

    Vivi díky za upozornění. Vůbec jsem to o skončení Rídru netušila a byl by to v pondělí celkem slušnej šok, kdybych přišla o všechny stránky, který sleduju! Díky ještě jednou!!

    OdpovědětVymazat
  24. To jako fakt má skončit? =D To jsem netušila - takže děkuji ti moc za info!
    Pro jistotu jsem si založila ten bloglovin a už tě tam sleduju. =)

    OdpovědětVymazat
  25. Vivinecka,
    s trasucimi sa prstikmi som klikla na tento tvoj clanok....a uff...vydychla som si.
    po tych zvestiach o tom, ze mas toho vela som sa zlakla, ze sa tu uz nebudeme stretavat vobec a to by som bola moc moc smutna...

    takze pozitivna sprava nakoniec.. :) na bloglovine i vsade inde ta uz sledujem daavno :)

    OdpovědětVymazat
  26. Stále to nechápu, ale už rok využívám Bloglovin a přijde mi i lepší. Je přehlednější.

    OdpovědětVymazat
  27. Anonymní18:42

    Tak to je rána pod pás :/, protože Bloglovin je nesympatický a vůbec se v něm nevyznám. Každopádně jsem ráda, že to vím a nějak už se podle toho zařídím. Asi si všechno stáhnu přes Feedly. Už se těším na nějaký veselý článek :D. Pa pa

    OdpovědětVymazat
  28. Vivi, aj keby všetky gúgli sveta zanikli a zrušili, ja si ťa nájdem aj na konci sveta ! ♥

    OdpovědětVymazat
  29. Ty jedna Vivinka nezbedná, takto nás vystrašiť!:D ;)**

    OdpovědětVymazat
  30. Tak,teď jsem po menším infarktu...tohle ne,tohle mi nedělejte..konec ne...cože?Jo aha,takže ufff...Tep se vrací do normálu....a srdce znovu začalo bušit...

    OdpovědětVymazat
  31. Neb jsem naprosto počítačový analfabet, nevím co s tím?! Snad mě to nezaskočí a i nadále tě najdu na tom internetovém kolotoči:-D

    OdpovědětVymazat
  32. Vzkaz pro všechny: moc vám děkuju za skvělé a milé komentáře, je z nich poznat, že ukončení Google Readeru s námi nijak neotřese; naše vztahy jsou pevné. ;-))
    A taky vám chci poděkovat za to, že jste mě tu někteří v době mé dnešní nepřítomnosti zastoupili a vzájemně si vše vysvětlovali a odpovídali si na dotazy; krásně jste se mi tu "rozdiskutovali". ;-) Jste opravdu zlatí a mám vás moc ráda - jak to píšu, tak to je a ještě jednou děkuju.♥ Vaše Vivi
    P.S.: ještě malé doplnění ode mě. Pokud jste službu Google Reader pro shromažďování svých oblíbených blogů nepoužívali, tak se vás nadcházející změna nijak nedotkne a můžete být v klidu. My, kteří jsme se na Google Reader stali závislými, si zkrátka najdeme jinou alternativu a život i blogování půjde dál. ;-)

    OdpovědětVymazat
  33. Anonymní23:39

    Vivi,
    ♥♥♥♥♥♥
    Marta♥

    OdpovědětVymazat
  34. Milá Vivi, už jsem se zalekla, že je konec tvému blogování (snad nevadí to tykání)!!!! Naprosto mi spadl kámen ze srdce, když jsem se dověděla, že ty s blogováním nekončíš! Ufffffffffffffffff!!!!! Miluji tvé stránky a pokaždé hltám všechna tvá slova! :-) Jen jsem nezmar, neb nezanechám po sobě ani -A- a už vůbec ne -B-! Omlouvám se slibuji, že to napravím a budu psáti častěji. :-)
    Přeji ti krásný den a krásné nápady na tvé úžasné články! :-)
    Ahoj Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šárko, té naší Vivi přece nikdo netyká. ;-) Nadpis mého článku nebyl záměrným lekáním mých milých čtenářů (tímto se omlouvám všem lekavým), spíš jsem citlivka a při zprávě o definitivním ukončení Google Readeru jsem si řekla (lehce přehnaně) "tak to je konec šťastného blogování" ;-).
      Vůbec nevadí, že tu nenecháváš A ani B (i když samozřejmě tak milá slova, která jsi mi tu dneska napsala, moc potěší) - úplně mi stačí, že můj blog čteš, že ho máš ráda a to je tak skvělý pocit, že se obejde i bez písmenek ;-). Děkuju mockrát za přání (mám v záloze ještě moře nápadů, tak doufám, že tě to bude u mě pořád bavit). ;-)

      Vymazat
  35. Vzkaz pro všechny: moc vám děkuju za skvělé a milé komentáře, je z nich poznat, že ukončení Google Readeru s námi nijak neotřese; naše vztahy jsou pevné. ;-))
    A taky vám chci poděkovat za to, že jste mě tu někteří v době mé dnešní nepřítomnosti zastoupili a vzájemně si vše vysvětlovali a odpovídali si na dotazy; krásně jste se mi tu "rozdiskutovali". ;-) Jste opravdu zlatí a mám vás moc ráda - jak to píšu, tak to je a ještě jednou děkuju.♥ Vaše Vivi
    P.S.: ještě malé doplnění ode mě. Pokud jste službu Google Reader pro shromažďování svých oblíbených blogů nepoužívali, tak se vás nadcházející změna nijak nedotkne a můžete být v klidu. My, kteří jsme se na Google Reader stali závislými, si zkrátka najdeme jinou, alternativní závislost (třeba Bloglovin a čokoládu) a život i blogování půjde dál. ;-)

    OdpovědětVymazat
  36. To je škoda, že nemáš FB, co jsem si tam pro blog založila profil, sleduju vše tam. Na bloglovin´ si nějak nemůžu úplně zvyknout, ale budu muset:)

    OdpovědětVymazat
  37. Anonymní21:06

    GFC má končit až příští rok. Já tě sleduju tak, že se sem každý den dívám, zda je nový článek :)

    OdpovědětVymazat
  38. Vivi, nedáme se :))

    OdpovědětVymazat