20.7.13

Letní nesnáze a jak na ně

Balení kufru a těšení se na nové cestovní zážitky je jedna z nejlepších věcí, které léto přináší. A protože kufry balím docela často, zvládám to rychle a vím přesně, co si s sebou vzít. Ostatně, v článku Jak ho sbalit za 5 minut už jste jednou do mého kufru nahlídli. Tentokrát vám představím 4 důležitosti, které mám na cestách (i doma) ráda při sobě, protože mi pomáhají (celoročně, ale některé z nich hlavně teď v létě) v různých nesnázích. Ono totiž léto je skvělá věc, ale  má své mouchy (a komáry a spálená záda a bolení hlavy)...

Jsem asi trošku marnivá, když s sebou vozím parfémy, plno knížek, saténová ramínka, krajkové šátky, průhledné košilky a pruhované šaty ve všech možných barvách, ale dokážu být při tom všem taky praktická. Na cestách se totiž může leccos přihodit (v mém případě klasika) a tak mám při sobě vždycky Tea Tree Oil. Kdo ho zná, asi mi potvrdí, že je to jedna z nejnepostradatelnějších věcí v kosmetické cestovní taštičce (i v domácí lékárničce). 

Doma mám k dispozici velké balení (25 ml) a na cesty si beru malé (11 ml). Ani se mi tomu nechce věřit, ale spočítala jsem si, že svůj první Tea Tree olejíček jsem si koupila před 12 lety a od té doby jsem bez něj ještě nikdy nebyla (věrné děvče jsem). Je mi v podstatě jedno, od jaké je značky nebo kolik stojí. Jediné, co mě zajímá (a na co se můžu vždycky spolehnout) jsou jeho dezinfekční a hojivé účinky. Namátkou - hojí štípance, pupínky, afty, opary, drobné ranky, říznutí a při koupeli si ho přidávám pár kapek do vany. Možná, že ho znáte a objevili jste ještě nějaký jiný způsob, jak australský olejíček využívat...poraďte, prozraďte.

Co už se nevejde do kufru, to mám ve své "kreslené kabelce".

Tak třeba dvě tyčinky, kterým říkám "záchranářky". Mít je pořád při ruce je už takový můj malý zvyk. Akneroll je dobrý na rychlý boj proti pupínku. Víte, proti tomu, který se udělá v tu nejnevhodnější chvíli. Proti tomu, který se udělá ráno a vy potřebujete, aby po něm do večera nebylo ani památky. Proti tomu, který prostě otráví každou parádnici.

Když je velké horko, bolívá mě hlava - další letní nesnáz. Nestává se mi to často, ale když už bolehlav začne, nepomáhají mi žádné růžové tabletky, všechny Brufeny jsou na mě krátké. Vím, že tomu musím nechat čas (a vždycky se dívám na naše kukačky, jestli už mě hlava bolí tak dlouho, že by mohla přestat) a zároveň zapojím do boje malou "kabelkovou tyčinku" Migrenol. Používá se i při únavě nebo stresu, ale od toho mám velkou čokoládu s oříšky, takže pro mě je to pomocnice jen na zlobivou hlavu. To si pak s tyčinkou namasíruju spánky a čelo (masážní chladivá kulička hlavu pofouká, a i když nepřestane bolet úplně, úleva se dostaví rychle). Mám docela hrůzu z bolení hlavy na cestách, takže zelenou Migrenolku mívám radši pořád u sebe. Moje mamka používá ke stejným účelům obyčejnou Alpu, ale kdo by ji s sebou tahal? (Myslím tu těžkou sklenici Alpy, mamku tu mám vedle sebe na cestách moc ráda). ;-)

Občas zapomenu na opalovací krém - to je poslední letní nástraha, na kterou jsem si vzpomněla. Já vím, já vím, že se to nemá a nesmí, a že jsem dítě nezdárné, ale když sedím v kavárně na nábřeží, piju studený mátový čaj, ochutnávám nový čokoládový dort "Mozart" s bílou polevou, horlivě něco vyprávím, to poslední, nač si vzpomenu, je poctivě se natřít krémem s SPF 30. Jaj, to to pak pálí (ruce a dekolt nejvíc). A protože už nás ve školce učili, že na podobný problém je dobrý panthenol, používám Panthenol spray (jednou jsem zkoušela i mraženou brokolici, ale nebylo to ono). Pokožku příjemně ochladí a zklidní a nic víc v tu chvíli nežádám. Snad jen...ještě jeden kousek toho čokoládového dortu.
Přeju vám, ať vás (nejen) v létě nezaskočí žádná potíž a pokud ano, ať máte při sobě toho správného pomocníka.
Vivi podpis

56 komentářů:

  1. Jsme na tom stejně - taky balím všechno možné :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzkaz pro všechny moje milé komentující: všem vám moc děkuju za úžasné komentáře. Vždycky mi uděláte velikánskou radost ;-).

      Vymazat
  2. Tohle jsou snad nejvíc roztomilé kukačky,co jsem viděla.Jen jsem na ně koukla....ťuťuňuňu,ač je to infantilní,nemůžu se ubránit.Saténová ramínka a další věci,které Tě dělají šťastnou,rozhodně nepovažuji za marnivost,ale přímo nutnost,neb jsou již naší součástí a bez těchto drobných radostí,doteků hedvabí a krajky,či jiného materiálu si nedovedeme představit život a nejsme to my.Já miluji parfémy a různá zkrášlovadla,tak si nedovedu představit opustit dům bez balzámku,nebo nějaké veselé vodičky,pro dobrou náladu..Musím uznat,že jsi si zabalila nejen krásně,ale i prakticky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Betty, Ty v sobě pohádkovou postavičku prostě nezapřeš! :-** A máš pravdu, není to MARNIVOST, ale NUTNOST. ;-)

      Vymazat
  3. Milá Vivi
    Dnes jsi mě opět rozesmála, i když nechtěně :D Já jsem olejíčku tea tree oil také věrná již několik let!! Používám jej na uklízení!! Jeho desinfekční účinky (jak jsem kdesi vyčetla) jsou vhodné na desinfekci domácnosti... Takže vůně tea tree oilu mi připomíná toalety :D Protože se snažím nepoužívat mnoho chemikálií (už tak jich je na světě víc než dost), tak jsem začala používat ocet, sodu, citrony, a tea tree oil, kterým omývám toaletu zvenku :D :D
    Každopádně díky za tip, protože teď už nemusím doma zoufat, že nemám nic na štípance, ale vytáhnu do boje s tea tree oilem :)
    Přeji pěkný a krásnou dovolenou :)
    Zzdenika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, ty jsi tedy ďábel! Myslím, že výrobce bude muset do návodu k použití připsat tvůj záchodový tip, určitě se mu zvednou prodeje ;-). A mimochodem - radostně čtu, že používáš pro čistění domácnosti "babiččiny přírodní triky", já totiž taky.

      Vymazat
  4. Anonymní9:04

    Ty máš vždycky tolik pokladů Vivinko!
    Tee Trea olejíček používám také a nedám na něj dopustit.
    Jednou jsem měla zánět zubu a zubař mi doporučil,aby si s ním kloktala,ale musí být zředěný.
    Hezkou sobotu!
    Martina K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní9:05

      Ještě jedna malá otázečka-ta kabelka je doopravdická?Myslím,jestli se do ní dají doopravdy dávat věci a jestli ji nosíš.Ještě jsem nikdy neviděla nic podobného.:o)
      Martina

      Vymazat
    2. http://www.novinky.cz/zena/styl/280712-novym-hitem-mezi-modnimi-doplnky-jsou-kreslene-kabelky-jako-z-komiksu.html :)))

      Vymazat
    3. Marti, kabelka je opravdicky doopravdická a odkaz od Míši souhlasí ;-). Já už ji tedy nenosím, ale musím uznat, že je to naprostá vtipnost a netradiční doplněk. Jako od Lady ;-).

      Vymazat
  5. Hmmm ramínka...tak to mne nenapadlo přibalit,hlavně že se pak v hotelu rozčiluji,že jich tam mají málo :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Vivi,ty si vždycky s každou fotkou vyhraješ,to je paráda!Zbožnuji tvoje malůvky a nápady.Olejíček mám také ráda a k té tvé otázce-já ho využiji vždy při rýmě.Stačí si pod nosánek aplikovat jednu dvě kapky a rýma se lekne :))))

    OdpovědětVymazat
  7. Milá Vivi, dobrá rada na štípance, olejíček si také pořídím, ať si na mne ti hnusní komáři tolik nepochutnávají.
    Také dnes balím a zítra odjíždím , přeji teda tobě i sobě úžasnou dovolenou plnu zážitků.
    Měj se sluníčkově
    IVA

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělé typy, co si pořídit na takové dny. Hned bych brala doma všechno. :D Teď tu mám maximálně jakýsi gel na štípance od komárů, protože včera jsem pravděpodobně vkročila do náletu.

    OdpovědětVymazat
  9. Ta kabelka je mazaná :-)

    OdpovědětVymazat
  10. No v životě jsem se nikam nebalila a teď mě to nejspíš čeká, vůbec nevím co sebou, abych netahala něco zbytečně a nebo aby mi zase něco nechybělo ale co ti musím poděkovat je ten MIGNEROL, hned si ho pořídím bez toho 100% nemůžu být, děkuji za typ ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Mražená brokolice?! :D Vivi, krásné léto, krásné prázdniny a hodně pohodlných chvilek na dece či v lehátku! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Taky teď balím :D. A taky Tea Tree, ale musím říct, že ten Migrenol mi nikdy nezabral. Je to spíš na obyč bolest hlavy než migrénu no..
    Máš krásný ramínka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A hlavně užij si výlet!

      Vymazat
    2. Lidi už mi chválili leccos - oči a drdol nebo nehty, ale že mám "krásný ramínka", tak to mi ještě žádný děvče neřeklo :-DD

      Vymazat
  13. Panečku, to jsou mi ale věci, ty ybch si sama nezabalila! :D
    Hodně mě zaujal Tea tree oil a obě tyčinky, děkuji za tip!

    OdpovědětVymazat
  14. ta kreslená kabelka je dokonalá, pořád na ni hledím :)

    OdpovědětVymazat
  15. Ten Migrenol mám také, pomáhá i na bolest hlavy od krční páteře - natřu si ho zezadu na krk a je po bolesti. A při únavě si ho namažu na spánky a zaručeně ještě chvíli neusnu :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Aj ja som si konečne zadovážila tea tree olejček a veľmi sa teším, ako si ho pridám do henny! :D

    PS: Už som to asi vravela x-krát, ale ľúbim tvoje fotky! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Henny! To je nápad! :-**
      PS: prosím, klidně to říkej pořád! ;-)

      Vymazat
  17. Jeej Vivinko netusila som, ze mas doma kreslenu kabelku, je uzasna! Uz davnejsie som ich prezerala na nete :) A k cajovnikovemu olejicku- kamoska sa s nim tento tyzden prepalila bradu a teraz vyzera, ze ma na sanke velku modrinu :/

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedokázala jsem kreslené kabelce odolat, však mě znáš. ;-)
      Stejnou chybu udělala i moje mamka, natřela si olejíčkem krk a pak to "zaléčovala" týden. Zkrátka Tea Tree se musí dávkovat po-ka-pič-kách. ;-)

      Vymazat
  18. Moc mě zaujal akneroll, vypadá to jako hodně praktická věc. :) Miraculous Style

    OdpovědětVymazat
  19. Anonymní15:30

    Migrenol vypadá dost zajímavě, občas mě taky přepadává dost ukrutánská migréna a stejně jako tobě, mě nepomáhají taky žádné růžové pilulky:)Jedině když si lehnu, začnu hluboce dýchat a uvolňovat obličej, to je zase moje pomůcka, ale nemůžu jí používat vždycky:(

    OdpovědětVymazat
  20. no, za týden vyrážím pryč, tak přesně takové věci bych potřebovala - z cestování mě bolí hlava, ze slunka květu jak letní louka a jsem strašný kopyto, tak místo desinfekce používám propolis :D nevíš, jestli jsou tyto produkty dostupné i v drogérkách nebo lékárnách? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní15:56

      Musim se priznat,ze jsem dnes rano precetla clanek a protoze me dve veci (migrenol a tee tree olej) hodne zlakali ,sla jsem se dopoledne zeptat do jednoho obchodu s bylinkami a caji u nas ve meste. bingo! Meli vse a jeste jsem prikoupila Mumio denni krem, tak jsem na to vsechno zvedava :) Zdraví Janca

      Vymazat
    2. Milá Nikol, ano, výrobky od Dr. Popova se dají koupit snad ve všech lékárnách, i v drogérce jsem si už kupovala jejich Psyllium a konopnou mast. A jak psala Janča, mají ho v i různých možných bylinkářstvích a takových těch alternativních obchůdcích (hlavně masti a čaje).
      PS: vidím, že máme dost podobné životní strasti ;-), ovšem propolis je taky skvělý; až na to, že barví, a tak ho používám jen doma.

      Vymazat
  21. Vivuska zlata, to je take mile, ako mas pruhovane saty v roznych farbach, ako si balis satenove ramienka...a tip na tea tree oil urcite zuzitkujem a tycinku ak najdem, tak tiez. uz dlho nan pocuvam chvaly, no na teba uz dam :)

    ..Len dufam, ze Vivinku neboli hlavka v lete pricasto... -_-
    Opatruj sa :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tinuško, po takových krásných komentářích, které mi tu necháváš Ty i ostatní čtenáři, mě hlava nezabolí už ani na chvíli ;-). A příště do kufru sbalím i Tebe.

      Vymazat
  22. Ahoj Vivi!
    Tak jsem se vrátila z dovolené! :-) Bylo tam krásně, pohádkově, ale krátce! :-) Já chci ještě aspoň týden!!! :-)
    Koukám, co máš vše v kufru a musím přiznat, že ta ramínka mě pobavila. :-) Ty já bych do svého kufru už nevtěsnala. :-)

    Jinak třeba Panthenol je velice skvělá věc! Já se sluníčku musím vyhýbat, neexistuje, že si sednu na deku a čekám, až budu bronzová - mám málo pigmentu a tak se slunkem musím hooodně opatrně! :-) A právě Panthenol je úžasný! :-)
    A když mě poštípou protivní komáři, tak používám Fenistil gel - geniální to věc, jak parádně chladí a za chvilku o štípanci ani nevím! :-)
    Vivi, měj se krásně. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vivi!!!!! Ještě se musím rychle vrátit!! Já úplně zapomněla napsat, že tvá malovaná kabelka je naprosto překrásná!!!!! Já si vážně myslela, že je malovaná! Že je z papíru!!! A ona je opravdová!!!!!! No ta je fantastická!!!! Vivi, kam ty na takové úžasné a překrásné a originální věci chodíš? :-)

      Vymazat
    2. Já to říkám pořád, že dovolená má trvat věčně a nemá nikdy skončit (je to nespravedlnost) ;-)!
      Však se taky musím přiznat, že abych si mohla brát všechny své propriety, saténová ramínka a pruhované šaty ve všech barvách, jeden kufr mi nestačí. Kde jsou ty studentské časy, kdy jsem brázdila široširý svět s jedním batůžkem na zádech?! ;-)
      Jsem ráda, že se ti "komiksová kreslená kabelka" tak líbí. Tahle je z Ebay, ale už jsem ji viděla i na Aukru. Za chvíli podle mě bude v Čechách boom kreslených kabelek, tak se vsadím, že jednu pak taky ukořistíš. ;-)

      Vymazat
  23. Saténová ramínka s sebou nebalím, ale parfém je samozřejmost! Pokud mám velký flakón, tak si udělám odstřik. Na bolest hlavy je pro mne nejlepší ledová káva, myslím tu se zmrzlinkou :-) Ale musí být vyšperkovaná brčky a různými srandovními zapíchátky. Úplně se vidím na pláži v kavárně... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Geniální lék na bolest hlavy, ty jsi můj člověk! ;-)

      Vymazat
  24. Anonymní19:27

    Voilá,

    Vivinko, ikdyž nemluvím, nepíšu a nekomentuji, pořád čtu... ;)

    Úžasné foto, báječné drobnosti, skvělé plány...

    El ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Číst - to je to hlavní, milá Elí! ;-)

      Vymazat
  25. Dear Vivi, you could be my perfect helper, I usually hate packing!:P I always make it at the last moments and always scare to forget somethings! But hate more also unpacking!:D You seem so well organized, you know I never used the tea tree oil, always curious to try it!:) Kisses and hugs my friend, have a lovely and summy weekend! Mwah!♥

    OdpovědětVymazat
  26. Milá Vivi, krásnou dovolenou. Odpočiň si, užij sluníčka, budu se těšit na další příspěvky. Nika

    A děkuju za tipy!

    OdpovědětVymazat
  27. Vivi, hlavně si užij dovolenou a přeji Ti, aby proběhlo vše v pořádku a ty jsi tvé pomocníky využila minimálně, hlavně ta bolest hlavy. :) Doufám, že nám pak odhalíš, kde jsi dovolenkovala.
    Saténová ramínka jsou krásná, já mám tedy jen dvě, ale proč si další nevyrobit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, vlastně ani není moc co odhalovat. Pendluju z místa na místo, jezdím po různých výletech, do domku u řeky a jinak jsou moje cesty hlavně pracovní. Ale na jednu větší soukromou se chystám v září, až opadne "turistické rušno" a o tom si tu pak určitě budeme chvíli psát (to víš, nevynechám žádnou příležitost, jak na blog propašovat Paříž) ;-).
      PS: vyrobit si saténová ramínka? No jó, když tobě se to snadno řekne, Ty jsi holka šikovná, ale já bych nevěděla, jak na to. Já holt si musím všechno kupovat (tedy kromě toho, co se dá nakreslit, namalovat nebo přilepit) ;-).

      Vymazat
  28. Tea tree je bezkonkurenční. Já jedu pryč až v září a na měsíc,takže vůbec nevím,co si sbalím. Zřejmě samý kraviny :D Užij dovču!

    OdpovědětVymazat
  29. Tea tree olej musí byť, u mňa ešte plus koloidné striebro, hlavne na opary, bolesti v krku a pod. Ten Migrenol musím omrknúť, aj ja som migrenik nešťastník :( Krásnu dovolenku prajem! :)

    OdpovědětVymazat
  30. Ta kreslená kabelka je neskutečně krásná! A naprosto s tebou souhlasím...tee tree oil je výborný pomocník. :)
    Style Without Limits

    OdpovědětVymazat
  31. Anonymní12:20

    Milá Vivi,ten Migrenol obutý do značkových tenisek Puma mě pobavil natolik,že jsem si ho dnes zakoupila.Dřív jsem měla podobnou tyčinku a byla supr.Ty holt vždycky přijdeš s něčím neokoukaným a zábavným.Měj super dovolenou a halvně doufám,že se tu články budou objevovat i po dobu tvé nepřítomnosti?!?!.Jsem totiž už takový závislák na tvém blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, děkuju ;-). K tvé otázce - už jsem nějakou dobu mimo domov, tak jsem si dovolila články přednastavit, takže žádné zanedbávání čtenářů se konat nebude ;-).

      Vymazat
  32. Tea tree, ten som pouzivala detom na dezinfekciu latkovych plienok, par kvapiek rozriedenych do vody na machanie, krasne po nom vonali,ale nejde to pouzit na ostatne odevy, nechavalo to trosku skvrny.
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
  33. Všem vám moc děkuju za úžasné komentáře. Vždycky mi uděláte velikou radost. A děkuju i za tipy, jak ještě používat Tea Tree olejíček - ani jsem netušila, že toho ještě tolik vymyslíte ;-).

    OdpovědětVymazat
  34. Tak si to teda uži !! :) A tie vešiačiky strašne zlatučké sú ♥ Ja má také isté, len sa trošku viac lesknú, v bielej a bordovej farbe ♥

    GiveAway with Oasap.com !! → http://blog-de-la-licorne.blogspot.sk/2013/07/oasap-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  35. Takoví pomocníci jsou k nezaplacení:-)))

    OdpovědětVymazat
  36. Migrenol olejíček sebou taky tahám všude, když už nevím co by na hlavu mi dost pomáhá, něco na tom zřejmě je:)

    OdpovědětVymazat