7.8.13

Sedm radostí od pondělí do neděle

Pořád něco fotím a každý den mám plno zážitků. To víte, že jsou to často jen nepatrnosti a drobnosti, kterých by si třeba nikdo jiný ani nevšiml, ale mně přináší radost. Někdy se mi dokonce stává, že během dne zažiju něco velkolepého, ale přesto mě víc než ta "velká událost" potěší sáček pražených mandlí nebo nová knížka...(určitě mi rozumíte). Takže jsem se rozhodla, že se občas zamyslím (snad to nebude bolet), vyberu z každého dne z předchozího týdne fotku s jednou příjemností a zanesu je do rubriky "7 radostí od pondělí do neděle". A propos...podobnost s pravidelnou rubrikou 5 věcí, které mě dělají šťastnou, je čistě náhodná. ;-)

Pondělí  
Když jsem se večer po náročném dni vracela domů, utrhla jsem u cesty kytku s mrňavými bílými kvítky. Můj pracovní stůl se díky ní krásně rozsvítil. Když je léto, mám ráda ve vázách a skleničkách všechno možné kvítí, které umí vnést do bytu kousek osvěžující přírody (jen je potřeba si dávat pozor, aby to romantické kvítí člověku neromanticky nepadalo do ranní kávy).

 Úterý
To byla vynikající záležitost - hodinka strávená poblíž takové osobnosti, jakou byl Andy Warhol - světoznámý grafik a malíř s československými kořeny, vůdčí osobnost amerického pop artu a taky můj kamarád na den i noc (ve dne občas nosím brož, na které má rýmu a v noci čtu jeho skvělé knížky). V Hluboké nad Vltavou probíhá (až do konce září) výstava jeho děl "Andy Warhol - Zlatá šedesátá". Je tam plno věcí, které stojí za zkoušku (co třeba vytvořit si pomocí síťotisku vlastní tričko?) a za vidění (co třeba dvě stovky exponátů?). Každý si tam může dělat, co chce. Můžete fotit. Můžete vydávat citoslovce údivu. A taky si tam můžete koupit plátěnou tašku s "warholovskou grafikou Marilyn Monroe" (neodolala jsem) nebo třeba ikonickou Andyho plechovku Campbellovy polévky (neodolala jsem).

 Středa
Voňavý olejíček Monoi Tiki Tahiti bývá obvykle tuhý jako žádný druhý, ale díky horkému počasí se dokonale rozehřál a získal tekutou podobu (tomu se říká pořádně se z toho horka rozpálit). A tak jsem se s ním s radostí mazala co hrdlo ráčí a slíbila mu, že nová taštička s plameňáky bude teď na cestách jeho druhým domovem.

 Čtvrtek
Víte, to bych asi ani nemohla normálně nikomu říct, to by mi totiž nikdo neuvěřil (můžu se svěřit jen vám). Totiž já - "městské děvče", kavárenská povalečka s rozcuchaným drdolem, tlustými očními linkami, extravagantními šperky, nalakovanými nehty odstínem Hot Salsa - pěstuju rajčata! Tedy rajčátka...vlastně zatím jen jedno rajče. No dobře - je to rajčátko pouhým okem sotva rozpoznatelné (ještěže na fotce všechno vypadá trošku větší) o průměru 1 cm, ale počkejte, až se rozroste, až se začervená, až bude mít mladé, až začnu sklízet celou úrodu, až budu dělat italské omáčky z domácích rajčat, až budu mít celou rajčatovou farmu, až začnu rajčata prodávat do velkých obchodních center a až začnu expandovat do zahraničí! To se pak mému prvnímu zelenému rajčátku přestanete smát a ještě zatoužíte, abych vám dala sazeničku! ;-)

 Pátek
Krátký páteční únik z pracovního shonu - káva podávaná na starém, lehce zrezivělém tácku v jedné zámecké restauraci blízko fontány, ze které na nás až ke stolkům stříkala voda. Koledovala jsem si o skandál, když jsem prohlašovala, že se v ní chci celá vykoupat (a demonstrativně jsem si rozepla dva knoflíčky), pila jsem horké kafe, jedla hrušku namočenou v portském víně, mazala si pusu mým oblíbeným balzámem od Benefitu a těšila jsem se na pracovní sobotu v přírodě.

 Sobota
Jela jsem s mým mužem do našeho pididomku u řeky, ale brouzdání se v řece tentokrát v plánu nebylo. Ten den nás měla zušlechtit práce (jsme "počítačoví lidé", takže trocha fyzické námahy nám docela příjemně čistí hlavu). Sobotní dopoledne jsem strávila venku a v růžových gumových rukavicích opečovávala své jedno rajče a čistila koberec. Tomíček má z jakéhokoli pracovního nasazení velkou hrůzu (vsadím se, že někteří z vás /však já taky/ mu rozumí). Dokáže se znamenitě schovávat, aby náhodou nemusel přiložit packy k dílu. Heslo: hlavně nenápadně!

 Neděle
Pouštěla jsem si, jako každé léto, film Rosemary má děťátko (Mia Farrow v něm válí) a při tom jsem "dělala pořádek" v krabicích, které máme v knihovně. V jedné z nich jsem našla hledaný paragon a jako bonus dávno zapomenutou dětskou fotku, na které je můj muž se svým bráchou (a oba jsou moc milí - na fotce i ve skutečnosti).
A protože radostí není nikdy dost, nezbývá než se teď soustředit na ty, které přináší aktuální týden. Zkuste jich objevit co nejvíc...
Vivi podpis

64 komentářů:

  1. Ach Vivi, ty jsi svou náladou a takovým tvým pozitivismem pro mě tak inspirativní! :) A moc ti chválím Warhola! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzkaz pro všechny: vrátila jsem se po nějaké době domů (občas je dobré připravit si "bezinternetové období") a už jsem se moc těšila, až přijdu na svůj blog, protože jsem byla zvědavá na vaše komentáře a na to, jestli se vám můj článek "7 radostí" líbil. ;-) Ale to, co jsem si tu všechno přečetla, mi úplně vzalo dech. Vy jste neuvěřitelní. Děkuju vám za naprosto úžasné a roztomilé komentáře. A taky za to, jak jste pozitivní a milí. Jsem moc šťastná, že vás tu mám.♥
      Vivi

      Vymazat
  2. Ahoj Vivi! Já zase chválím Monoi a přeji krásné letní dny!

    OdpovědětVymazat
  3. Tak Tomíkovi naprosto rozumím,neb já jsem od přírody lenoch a bohém,takže heslo "hlavně nenápadně" je přesně podle mého gusta.Já myslím ,že každý den se děje něco malého,co nám rozzáří tvář a nakonec to může být i něco velkého(viz.třeba rajčátko,nejdřív je to miminko a nakonec hmmm..)A když už jsme u toho chválení,tak já chválím Tvoje naprosté nadšení z pěstování rajčat...Jsi prostě úžasná.

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní9:01

    haha...to s tím rajčátkem mě pobavilo :-D ( já jakože holka z vesnice, mám totiž rajčat plný skleník :-D )

    OdpovědětVymazat
  5. Na výstavu musím zajít! Líbí se mi, jak hledáš krásné věci v každém dni. Já na to občas zapomínám a pak jsem zbytečně smutná :)
    Jo a miluju tvoje články. To jsem chtěla říct :D

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní9:28

    Ahoj Vivi, ty přesně víš, kdy co napsat, abys mě dostala z depky... Jsem pořád v práci, ze špatných bot mam úplně zničené nohy a dneska už ani pořádně nemůžu chodit, ale po přečtení tvého článku jsem se kousla a řekla si dost! Musim na svět koukat trošku optimističtěji, i přesto, že se teď kolem mě děje tolik neveselých věcí... takže ti děkuji, že jsi mě probrala! Už poněkolikáté :-) Každý den si najdu chvilku jen a jen pro sebe a jak se patří si ji vychutnám!

    OdpovědětVymazat
  7. Zaujímavé čítať aké maličkosti vedia potešiť človeka.. asi si aj ja budem všímať také drobnosti...a kto vie, možno aj ja pridám niečo podobné. :) je to skvelý nápad.

    OdpovědětVymazat
  8. piatok sa mi pacil najviac :)

    Inak ak hladas svetly BB krem na mastnu plet dnes tip u mna: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2013/08/najlepsi-bb-krem-na-slovensku.html

    OdpovědětVymazat
  9. Milé téma, opět jsem se tak krásně začetla, jak nikdy. Na všem hledat to krásné, na každém dni. Hned si něco takového jen tak sama pro sebe taky povedu, abych si zpříjemnila každý den.
    Hodně štěstí rajčátkům. :)

    OdpovědětVymazat
  10. To je tak nesmírně milé, že to potěšilo i mě po ránu. :))

    OdpovědětVymazat
  11. Opravdu moc milé... Jdu si to přečíst ještě jednou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní22:28

      Ja už som to čítala trikrát :D
      Vivinka, úžasný článok!
      A.

      Vymazat
  12. Tomík a Andy v jednom článku? Dokonalé!:D Vivinko, nemôžem predsa pri každom článku písať, že "tento, tento je ten najlepší!" Ale tento je naozaj (zase) najlepší!:D Je to ako prežiť ten týždeň s tebou, s Vivi po boku, obdivovať jej rozcuchaný drdol a hrubé očné linky, okukovať jej extravagantné šperky a nechty nalakované odtieňom Hot Salsa, je to ako vypiť všetku tú horúcu kávu s tebou, byť pri tom, keď vznikajú tie najkrajšie fotky na svete. A to ma baví, veľmi! Ver mi.;-) ♥ :-*

    OdpovědětVymazat
  13. Obrázky jsou boží, rajčátko, kávička, špeky taky a Tomík je nejbožejší! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Vivi to je naprosto skvělá rubrika, Ty mě pokaždé překvapíš, jak si umíš užít drobnosti každého dne a ještě to skvěle nafotit - jsi prostě má krevní skupina. Co na to říct, Tvůj celý týden je moc krásný - umění a Andy W., kytičky, kafíčko, letní plody - fakt krása. Ano člověku by se občas mělo stát něco velkolepého :), ale mě jednoznačně berou tyhle drobnosti, protože tohle je život :-). Díky za inspiraci a ať je každý Tvůj den něčím krásný!!! Těším se na další, krásně jsi mi zase pohladila dušinku a očko :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Až se naučím pořádně fotit, tak si otevřu podobnou rubriku, protože je prostě skvělá. Myslím, že kopírovat pozitivní přístup se může, nevadí že ne?

    OdpovědětVymazat
  16. Ten olejíček je parádní :) a článek je úžasný!! :)

    P.S. Zvu tě k sobě na Giveaway :)

    http://estrella-2012.blogspot.cz/2013/08/prazdninova-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  17. Hlavně nenápadně♥ Kouzelný hafoš :)

    http://femmefatalebynelly.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  18. krasny clanok Vivinko, ako vzdy :) s tebou a tvojimi pismenkami je mi taaaak prijemne :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  19. Milujem tvoj pozitívny prístup a vždy ma to nakopne! :)

    OdpovědětVymazat
  20. Vivinko, opět ksvělý článek nabitý pozitivní energií. :)
    Kytičky ve váze a kdekoliv jinde jsou prostě radost. Já mám momentáůně ve váze "jen" sušenou levanduli, ale za to pěkně voní a odhání komáry. :)
    Tomík nemá chybu a jeho heslo hlavně nenápadně je super! Až budeš mít těch rajčat hodně, tak já se hlásím, protožen není problém pro mě jich sníst půl kila na posezení. Zatím mě zásobuje naše zahrada, ale až budeš ten velkovýrobce, tak si na mě určitě vzpomeň. ;)

    OdpovědětVymazat
  21. Moje maličkost na tenhle den je tenhle post :) je tak pozitivní a milý, že se usmívám :)

    OdpovědětVymazat
  22. Dear Vivi, as much sweet post idea as you are! Love the Friday and Saturday snap, I am a coffee addicted too plus I just adore your puppy♥ Hugs my friend! xo

    OdpovědětVymazat
  23. beautiful pictures! love the flowers that you picked from the road side :) I initially thought you put them in a cup of coffee! Haha

    XO

    rainbowinthegloomysky.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  24. Vivinko, to je jeden z nejvíc miloučkých článků, co jsem četla! Gratuluju k rajčátečku. :) Po tomhle postu se musím usmívat a myslím, že mi to vydrží nejmíň do zítra! :) Jsi pro mě ztělesněním spokojenosti, pohody a dobré nálady a je úžasné, jak to vše umíš přenášet i na druhé! Děkuju za Tebe i za Tvůj Vintage blog.

    Krásný slunečný den
    Runa

    OdpovědětVymazat
  25. Víš Vivi,
    člověk se trmácí v těch parnech z práce, tlačí se v MHD, snaží se nemyslet na oněch 76845 °C venku...pak přijde domů, dá si příjemnou ( a zaslouženou) sprchu, otevře blog a nasaje krásnou atmosféru Tvých článků, těch miloučkách článků, bez kterých už asi nemůžu být O:).... To je pak důvod těšit se na další den :)...

    OdpovědětVymazat
  26. tak toto je skvelý nápad na článok. Nechám sa inšpirovať :)

    OdpovědětVymazat
  27. Jee,chci být taková jako ty a vidět ve všem krásu a nějakou tu radost. Já to neumím:(:D

    OdpovědětVymazat
  28. Po mých pěstitelských neúspěších se zeleninou, už budu dávat asi pouze prioritu 7x kávě v týdnu! Ta totiž zatím v mém oblíbeném "KAFÉ" zatím nezklamala:-) Zato rajčata, vždy v momentě,kdy čekala na sklizeň končila místo na talíři na kompostu:-( Ale podle tvého příspěvku, to zkusím proložit i nějakou, světu prospěšnější činností! Třeba, jako...vernisáží za tropického vedra:-)))

    OdpovědětVymazat
  29. Hoci sa tu v dovolenkovom moduse este stale potim a po muchach zahanam, uz teraz premyslam, ako si leto zachovam aj v chladnejsich mesiacoch. Pina colada musi mat predsa aj horucu variantu, nie?,do obyvacky ku pohovke nejake tie palmy nasadim a polanskeho rosemary je dobra kedykolvek. Fuuu. To sa mi ulavilo. Zatial ale dalsie zazitky nazbieram a letnou naladou sa veelmi rada aj u teba nakazit necham. :)

    OdpovědětVymazat
  30. Obdivují Tvůj zahradnický um. Že Ty se chystáš vyrazit prodávat na farmářské trhy? :-)
    Nejhezčí fotka je Tomíček - jak načihuje :-)))

    OdpovědětVymazat
  31. Víš, co na tobě zbožňuju nejvíc? Jak z malé a nepatrné věci dokážeš udělat jednu velkou a nejdůležitější na světě! Jako třeba malé rajčátko. Jsem na domácí zvyklá od babičky, ale tobě přeji, aby se z malého rajčátka stalo to, co jsi sama uvedla. :)

    OdpovědětVymazat
  32. Jeej, Vivinecka, toto je genialny uzasny napad- vystrihnut z kazdeho dna nejaku drobnost!! :D Uplne super. Nenapadny Tomik a rajčatko ma dostali. :D A podobnost cisto nahodna uplne kludne moze byt, fakt super napad.
    Krasne slnecne dni a plno pofukujuceho vanku :* ;)

    OdpovědětVymazat
  33. Jé, to jsou takové milé radosti, velmi oceňuji Tvé nápady na články. Je to takové malé dobrodružství, díky ti za něj :).
    Ps: Na blogu jsem se odhalila
    Měj se žůžově! :)
    Jane

    OdpovědětVymazat
  34. Anonymní14:25

    myslím, že hodně lidí nemá takový dar - hledat radosti v maličkosti.
    koukám, že jsi si už udělala čas aby jsi se zajela kouknout na výstavu Warhola !:))
    a jakž to na tebe udělalo dojem ? já myslím, že je to tam opravdu úžasné. vlastně celá Hluboká ♥

    přeji víc radosti z maličkostí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó ano, výstava je báječná, jsem velký Andyho fanda, takže jsem si to náležitě užila a půjdu na ni ještě jednou. ;-)

      Vymazat
  35. Mám ťa rada Vivi, lebo vieš, že ku šťastiu stačia aj maličkosti, že sa treba tešiť aj z nich a že to učíš aj ostatných ♥
    PS. s radosťou sa hlásim ako dobrovoľník na tvoj obchod s expandovaním rajčátok do zahraničia !! :)))

    OdpovědětVymazat
  36. Ahoj Vivi!
    Tak konečně už zase mohu chodit k tobě! Neměla jsem noťásek, z nepochopitelných důvodů mu odešel hardisk, tak jsem musela dostat nový! Ale hlavní je, že už je zase doma. :-)

    Krásné povídání, to už mi vážně chybělo a do toho všechny ty fotky! :-)
    Musím se smát heslu: "Hlavně nenápadně!" A ta fotka je geniální!!!! :-) A také mne pobavilo, jak píšeš, že jsi opečovávala své jedno rajče!!!! Tak to je naprosto nádherné! :-)

    Pro mne je teď radost, že mám noťas zpět doma, že už se mi snad vyléčil zub, že Kenny chodí konečně zase pravidelně na velkou, že se mu krásně léčí zánět v pusince (to je můj kocourek víš). Že jsme dnes mohli oslavit taťkovi narozeniny, protože před chvilkou odjel na týden pryč, že naše neteře rostou do krásy a že jsou zdravé, že se konečně krapet ochladilo a snad ty tropy už nepřijdou a že se k nám bleskovou rychlostí blíží Vánoce!!!! :-)

    Vivi, měj se krásně a ahooooooj!!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  37. Milá Vivinko, kdykoliv přijdu na tvůj blog hned mě napadá spousta věcí, co bych chtěla dělat, kam se podívat nebo jak si vylepšit či inspirativně zařídit svoje budoucí bydlení a za to ti moc děkuju. Poslední měsíc a něco žiju ve své pražské izolaci, která všechny tyhle originální věci naprosto postrádá (hotel holt není zrovna místo, kde by se dalo mluvit o originalitě) a tak ti musím znovu poděkovat, že mě z toho stereotypu vždycky alespoň na chvíli vytrhneš. :)
    Zdraví Eve.h

    OdpovědětVymazat
  38. Je to proste tak, treba sa vedieť tešiť z maličkostí, presne o tom je la dolce vita :-)Veľmi sa mi páči Tvoja filozofia pretože si to myslím a žijem podľa toho tiež! a keby si potrebovala nejaké rady ohľadom pestovania paradajok, my tu v Toskánsku máme plné polia :-) srdčne pozdravujem a objímam, una bacio, Veronika

    OdpovědětVymazat
  39. Anonymní18:32

    Skvělý nápad na rubriku!:-)
    Taky si moc ráda dělám radost nějakým kvítím :-) Černý bez je krásný a přitom se říká, že je to plevel, no co už :-)
    Caatherine

    OdpovědětVymazat
  40. moc hezká rubrika, budu se těšit na další týden :-)

    OdpovědětVymazat
  41. Vrátila jsem se po nějaké době domů (občas je dobré připravit si "bezinternetové období") a už jsem se moc těšila, až přijdu na svůj blog, protože jsem byla zvědavá na vaše komentáře a na to, jestli se vám můj článek "7 radostí" líbil. ;-) Ale to, co jsem si tu všechno přečetla, mi úplně vzalo dech. Vy jste neuvěřitelní. Děkuju vám za naprosto úžasné a roztomilé komentáře. A taky za to, jak jste pozitivní a milí. Jsem moc šťastná, že vás tu mám.♥
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  42. Tuto krásne vidieť, ako maličkosti robia svet krajším :) až mám z tohto článku dobrú náladu (čítala som ho hneď ako si ho zverejnila, len až dnes, keď som si ho prečítala opať, som našla tie správne slová :))

    OdpovědětVymazat
  43. Vivinko , s Tebou je prostě radost trávit týden ! :)

    Zvu tě na svou první Giveaway ! :)
    gabulka-lovelygirl.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  44. Warhol, proste dokonalý chcela by som mať jeho obraz, alebo aspoň navšťíviť jeho galériu :) Mimochodom veľmi pozitívny článok, zdvihol mi náladu ;) Je super že sa dokážeš tešiť aj s takýchto maličkostí ako sú napríklad kvety, keďže mnoho ľudí na to zabúda :)

    OdpovědětVymazat
  45. Anonymní17:50

    Fotka tvého muže z dětsví mě až dojala a celý článek je moc krásný. Ty to prostě umíš!
    S.

    OdpovědětVymazat
  46. Mozno to bude zniet zvlastne, ale ako som tak citala tvoj clanok, cely cas som sa usmievala. Bol taky plny jednoduchych, cistych, pozitivnych emocii, parada.. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to tady děláme všichni-u článků Vivi se musí spokojeně usmívat snad každý :)

      Vymazat
  47. Anonymní9:08

    Vivi kdy bude nový článek?

    OdpovědětVymazat
  48. Ne nadarmo se říká, že ten kdo se umí radovat z maličkostí je nejšťastnější na světě:)

    OdpovědětVymazat
  49. Anonymní16:12

    No to rajčátko je super :-D skvělý článek!

    OdpovědětVymazat
  50. Moc děkuju za všechny vaše milé komentáře.

    OdpovědětVymazat
  51. Ta nová rubrika je moc fajn nápad, přeji ti, aby věcí, co tě dělají šťastnou každým dnem mnohem více než pět.. :-).
    Jsou to moc hezké "drobnosti".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ivo, děkuju za pochvalu i krásné přání. ;-) Mě dělá každý den šťastnou mnohem víc věcí než 5, ale všechny se mi do článku nevejdou (navíc tak dlouhé články by ani nikdo nečetl, kdybych měla jmenovat všechny mé malé radosti). ;-)

      Vymazat
  52. Jééé Rosemary už sem dlouho neviděla, asi si ji taky pustím...

    OdpovědětVymazat
  53. Anonymní13:59

    Rajčátka mi taky dělají radost :) Jinak fyzická práce po dnech u pc je balzámem na ... na vše.

    OdpovědětVymazat
  54. Anonymní22:27

    tvoje články jako by mi pomáhali otevřít oči a naučit se vychutnávat si každou minutu života.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedna věta a ani nevíš, kolik radosti mi udělala...mockrát děkuju. ♥

      Vymazat