2.10.13

Na skok do Parisu

Měla to být taková fotorychlovka z Paříže, ale copak já umím být stručná, rychlá a minimalistická? Tak je tu nakonec hodně fotek a plno mého brebentění, ale stejně jste si na můj blog možná odskočili od denních povinností, takže je vlastně žádoucí, abyste tu setrvali co nejdýl, že? ;-) 
Ráda bych k vám poslala trochu říjnové pařížské atmosféry, protože ať už si myslím o Paříži cokoliv (mohli jste si o tom přečíst třeba tady), je to město, které mě vždycky lapí do svých sítí. Jako kdyby mi na hranicích dali malou růžovou lentilku a řekli: "tak, Vivi, hezky ji slupni - díky ní zapomeneš na puchýře, na únavu, na nehody i blamáže; budeš si pamatovat jen milé lidi, až pohádkově okouzlující místa, třpytivé obchody plné vůní a dortíky z roztomilých kaváren".
Pojďte se mnou na skok do Paříže, tak půvabné a příjemně výstřední, jak ji právě teď vidím já.

Ladurée - tyhle malé krámky se spoustou laskomin v těch nejkrásnějších krabičkách, s klíčenkami, nálepkami, parfémy nebo svíčkami mě zbavují veškeré soudnosti. Chci mít všechno, co se v Ladurée prodává (a chci to hned). Už jsem se tam několikrát snažila skrýt pod pultem, ale mají tam tak hloupě malé pulty, že mě vždycky hned objevili. Co se dá dělat, tak si tam aspoň koupím nějakou svíčku a krabici se sladkým pokušením.

Mysleli jste si, že pouliční muzikanti v Paříži jsou chudí? Jsou; ovšem jen do té doby, dokud nepřijede Vivi a nepřimaluje jim plný hrnec zlaťáků. ;-)

Mistři malíři se svými barevnými dřevěnými stolečky...někteří se jen usmívají, někteří zrovna někoho zaujatě malují a někteří mě pořád chytají za ruce a tahají ke svému stolku s čistým plátnem. Zatím jsem vždycky odolávala svodům jejich temper nebo tuší, ale tentokrát asi řeknu "oui".

Stará elpíčka, knížky, aktovky, pohlednice a drobné starožitnosti se nejlépe nakupují u stánků bukinistů na nábřeží Seiny. LP deska Jackson Five (na obalu uprostřed je náš malý Michael Jackson) musí každopádně skončit mezi mými letošními suvenýry. Do té doby si můžu "malýho Majkla" pouštět třeba tady.

Když stojíte pod takovým krásným oknem, na chvíli máte pocit, že se nemůže stát nic zlého. Čekáte, že se každou chvíli vykloní hezká Pařížanka a hodí vám v papíru zabalený baba au rhum (rumový dortíček) nebo rovnou své srdce, ale pak přece jen dostanete strach, aby přitom jejím házení nespadl truhlík s muškáty a jdete radši fotit pěkné okenice někam jinam.

Posílám vám z vysokánské Eiffelovy věže malý "nepravidelný verš":
Pomyslíte-li si, že na Eiffelovce každý se zasněným pohledem obdivuje půvaby Paříže 
a fotí z té velké výšky všechny čtvrti, stavby, řeky i nebe, 
překvapí vás Japonec, co fotí jen sám sebe. ;-)

Spolu s odpolední svačinou od Paula vám posílám ještě pohled do záhonu, do ulic i do jedné z vitráží v Notre Damu (do těch se dívám vždycky naprosto fascinovaně).

Zleva: staré francouzské puzzle ze stánku u Seiny, obrázek mlaďoučké Kate Moss ála Parisien a pohlednice.
Přestože je dneska na delší dobu poslední den, kdy jsem na internetu, o články po dobu mojí nepřítomnosti nepřijdete. Už za pár dní se v jednom z nich podíváte ke mně domů (říkala jsem si, že když doma nejsem, budete tam mít mnohem víc místa sami pro sebe...bude mejdan?). Mějte se krásně, opatrujte se a já jdu psát pohledy.
Vivi podpis

55 komentářů:

  1. Vivi, krásný report z Paříže... Užívej :-) !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všem vám moc děkuju za úžasně milé komentáře. Jsem na internetu jen na chvilku, takže nestíhám odpovědět všem, ale všechny vaše komentářové i e-mailové zprávy jsem si důkladně přečetla a udělaly mi velkou radost. Děkuju, že jste moje pozvání do Paříže přijali ;-) a užili si to se mnou. Jste skvělí.♥

      Vymazat
    2. Anonymní13:53

      Milá a nejmilejší Vivi,
      lhala bych, kdybych napsala, že náhodou jsem se dostala na Tvůj blog. Uchvácena Tvým psaním, okouzlena Tvými obrázky, které bezpochybně vyzařují kus Tvého JÁ. Obrázky, které dokáží vyvolat nostalgické vzpomínky, otvírat okna paměti a minulosti. Stejně tak, jako obrázky (Tvé), dopisy a maličkosti, jenž mám ukryté v tajemných skříňkách (myslím, že je to krabice od bot). A proto jsem nesmírně ráda a šťastna, že pomocí Tvého blogu mohu nejen oživit své vzpomínky, ale také vidět, zkoumat a obdivovat něco málo z Tvého života. Jsi pořád tak báječná a úžasná, jako v mém srdci....a žes tam nechala pořádnou rejhu...
      Nejsem milovníkem otřepaných dopisních frází, ale napsat to musím - tedy S LÁSKOU
      Jana F.

      Vymazat
  2. Milé povídání a malebné fotky... To už je tak dlouho, co jsem naposledy byla v Paříži. Ale právě teď jsem se tam na skok zase dostala! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné fotky, baví mě, že nám tu neservíruješ ty profláklé fotky Eiffelovky atd, ale fotografie, které přiblíží tu kouzelnou Pařížskou atmosféru. Navíc tvoje texty mě vždy nutí k úsměvu a ten nepravidelný verš -pecka! :)) Písnička od malého Michalea Jacksona mi rozproudila krev v žilách, takže ti děkuji za dnešní úžasný článek a už se těším na fotky z tvého domova (mejdan bude) :))).

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherné fotky! Díky, Vivi, že jsi mě alespoň na chvíli vzala do Paříže s sebou!

    OdpovědětVymazat
  5. Díky Ti za krásný výlet, milá Vivi! Procházet se s Tebou po pařížských chodnících - no ráno nemůže být hezčí, navíc když při tom všem můžu zůstat v teplém županu :-) Užívej a já se budu těšit na hřejivou náruč tvého domova :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné fotky. Když už nemůžu přímo do Paříže, tak se tam podívám alespoň díky tobě a nasaju pařížskou atmosféru. :) Hnedka bych sedla na letadlo nebo do auta (na kole by to asi neklaplo :)) a vyrazila do Parisu, pak i sedla do nějaké kavárny a dala si čaj / čokoládu s křupavým croissantem, mmm. ;)
    Pod tím oknem bych vydržela stát hodiny a kochat se pohledem, ale pravdou je, že z toho truhlíku bych měla respekt.

    OdpovědětVymazat
  7. Vivinko, uzij si to tam! I za mne :). Ja tam byla pred 11 lety a rada bych se tam jednou vratila. Paris pro me byl muj sen, ale pak jsem poznala Londyn, ten me holt bere vic :). Ale i tak se tam chci vratit :).

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný fotky! Líbí se mi ta paleta upatlaná od barev :-) A Japonec s tabletem je dobrej :-D

    OdpovědětVymazat
  9. Anonymní9:55

    Krásné a milé, měj se tam nádherně. Ani ne před měsícem jsme z Paříže odjela a už se mi stýská. Japonec je borec, a pán na fotce s dítkem a psem mě vyděsil... vypadá, jako Zeman na výletě:-))

    OdpovědětVymazat
  10. Anonymní10:12

    Vtipné a velmi milé. Co se fotek týče, tak jsem si je s dovolením stáhla téměř všechny do počítače. Předposlední fotka "pán kluk a pes" krásně vystihuje atmosféru Paříže, moc povedené!
    Vše nej přeje Katka

    OdpovědětVymazat
  11. Ááá Paříž. Někdy se tam určitě podívám. A ty tvoje popisky i fotky jsou kouzelné :)

    OdpovědětVymazat
  12. Nádhera, nádhera.. tak krásně ji popisuješ Vivi! Chci tam být s tebou! :)

    OdpovědětVymazat
  13. nadherne! :) aj ja chcem takove okienko, z toho by sa mi pozeralo ;) a uz sa moc tesim na navstevu u teba Vivinko, len slub, ze nabuduce uz s tebou! :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Vivi!!!! :-)
    To jsou naprosto nádherné fotky! Procházky po Paříži tvým okem jsou skvost! :-)
    A zaujal mne ten bohatý muzikant, co sedí na židličce přímo na silnici! To ho od tamtud žádný řidič nevyžene? :-)
    A nebo ty překrásné modré okenice - na skok jsem se ocitla v Řecku, když jsem se na okenice zahleděla. :-)

    Aaaaa - koukám, že byla zachycená i naše milá Vivi, jak zrovna loví další krásnou fotku na památku. ;-)

    Musíš tam mít krásné chvíle. Tak si je užívej dosyta Vivi. :-) Všechno to jsou nádherné obrázky - však ani jiné neumíš. ;-)
    A šťastný ten, kdo dostane pohled přímo z Paříže - a propo, vybrala jsi krásné. :-)

    Vivi au revoir!!!! :-) Měj se krásně. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní16:06

      To není podle mě Vivi :D Vivi si dodneska pamatuju z této fotky (od té doby jsem začala číst její blog) :D
      http://www.vintageblog.cz/2011/11/sberatelstvi-aneb-bez-kabatu-ani-ranu.html
      K.

      Vymazat
    2. Milá Šárko, muzikantík sedící na židli je utábořený na Montmartru, kde se tak trochu zastavil čas a nikdo nikam nikoho nevyhání...tak trochu idylka. ;-)
      Vivi zachycená není nikde, ale překvapila mě neznámá autorka "K.", která vyhrabošila na blogu mojí fotku z Holandska (páni, já ještě ten kabát z fotky někdy nosím). ;-)
      A děkuju, děkuju moc.

      Vymazat
  15. Jé, to byl milý skok do Paříže! A skutečně je tam taková atmosféra, jako by byl člověk v nějakém elegantním filmu...

    OdpovědětVymazat
  16. Sakra Vivi to LP Jackson Five ti děsně závidím! i když vím že závidět se nemá :) A věřím že podobných pokladů ještě přibude než odjedeš :) Měj se tam fáájn!;)

    OdpovědětVymazat
  17. Vážně má ta Paříž atmosféru! Je to ta, kterou nám sem postupně ve svých článcích dávkuješ. Už chápu, kde čerpáš inspiraci a energii. Nádherné!

    OdpovědětVymazat
  18. krásne fotky :) Pariž mam rada :)

    pozývam ťa na moju giveaway o náramky šťastia : http://fashion-paradis.blogspot.sk/2013/10/giveaway-o-naramky-stastia.html#comment-form

    OdpovědětVymazat
  19. Anonymní13:19

    Originálne a krásne, ako vždy.Vieš fotiť aj písať a ja sa vždy len usmievam a túžim po tom vedieť to tiež. :) Ali

    OdpovědětVymazat
  20. Anonymní13:36

    Vždycky, když jsem ve Francii (neřku-li přímo v Paříži), jsem unešená z tamních oken a okenic a okýnek a okeniček... Ta tvoje mě tam přenesla raz dva :-) Doufám, Vivi, že nám ukážeš, jaké krásné roztomilosti a dobrůtky jsi tentokrát pořídila v Ladurée obchůdku, ať se můžeme ("alespoň") pokochat ;-) Pa, Niki

    OdpovědětVymazat
  21. Paradne fotky Vivi, ja som z nich nasala kopu atmosfery.. :)

    OdpovědětVymazat
  22. Dear Vivi, hope you are enjoying your time over there. Paris is a magical city indeed and you caught its beauty in such adorable way as you. Have fun my dear friend, you made me dream!:) Bisous!♥

    OdpovědětVymazat
  23. Miluju Paříž! Ta atmosféra města je nezaměnitelná :) Moc si to tam užij!

    OdpovědětVymazat
  24. Ty jsi neskutečně milá osoba vážně :-) a z ajfelácké fotky se mi dělá špatně, protože mám akrofobii a ten pohled je děsivý, tak jak sakra chci takovou fotku taky jednou udělat? Pekelná situace :-))

    OdpovědětVymazat
  25. Vivinkaa! Pariz ma na mna presne rovnake ucinky, ako popisujes na zaciatku- uplne presne. Ani unavena tam nie som...:)
    A atmosku sa ti podarilo preniest sem fotkami uplne majstrovsky, ...su krasne, vdaka Vivi :*
    Uzivaj!!
    t.

    OdpovědětVymazat
  26. Anonymní18:10

    Myslím na Tebe Vivinko.

    Pusu El ;)

    OdpovědětVymazat
  27. krásné fotky, úžasný článek!! :))

    OdpovědětVymazat
  28. Chci tam pořád víc a víc. Asi začnu tím, že opráším francouzštinu. V tom jazyce je taky nádech Paříže :-) Krásné fotky, dík!

    OdpovědětVymazat
  29. Bezvadný :), to ses měla krásně. Hned bych jela taky! Miluju Paříž, ale letos mě čeká už jen Budapešť.

    www.majdenka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  30. super post, nádherné fotky..krása!

    Once Upon a Time

    OdpovědětVymazat
  31. Všem vám moc děkuju za úžasně milé komentáře. Jsem na internetu jen na chvilku, takže nestíhám odpovědět všem, ale všechny vaše komentářové i e-mailové zprávy jsem si důkladně přečetla a udělaly mi velkou radost. Děkuju, že jste moje pozvání do Paříže přijali ;-) a užili si to se mnou. Jste skvělí.♥

    OdpovědětVymazat
  32. Hello from Spain, I love Paris. I visited the city several times. This next spring I will return to Paris. Nice pictures. Very cosmopolitan. Keep in touch

    OdpovědětVymazat
  33. To vypadá nádherně, v Příži jsem byla už hodně dávno, jela jsem tam s rodičema k desátým narozeninám xD Tak si to tam pořádně užij, ať na to můžeš dlouho vzpomínat :)

    OdpovědětVymazat
  34. Tie fotky sú nádherné, dostalo ma modré okno a okno v kostole či kde to... Holt som na okná :D A ani chudobný bohatý pouličný spevák nemá chybu. Hehe a Japonec to zabil :D :D
    Gold Phoenix

    OdpovědětVymazat
  35. Děkuji za tenhle malý výlet z pracovního vytížení do nádherného prostředí Paříže :o). Perfektní reportáž co pozvedne náladu!

    OdpovědětVymazat
  36. Anonymní17:03

    Díky za článek.Ta okenice,to je prostě něco...Vivi,tak mně napadlo(jak jsem tě mohla přes tvé články poznat),ty prostě do Paříže patříš.(a kup si už tu knížku od Suzanne Kubelka-Ofélie se učí plavat,myslím,že se ti bude moc líbit,já jí četla asi dvacetkrát,vždy mně zvedne náladu) nebo mi pošli adresu a já ti jí ráda koupím k Vánocům)Přeji hezký víkend.Ivka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ivko, popravdě, cítim se v Paříži jako doma a návrat, přestože moc miluju svůj byt a lidi kolem, je vždycky trochu ubrečkaný, protože se mi z Paříže nikdy nechce. ;-) Jsi zlatá, slibuju, že si Ofélii koupím, nemůžu zneužívat Ježíška. ;-)

      Vymazat
  37. Moc pěkné, Vivi! Užij si Paříž jak to umíš jen ty :-)

    OdpovědětVymazat
  38. Ach Vivinko, křivolaké uličky, pouliční umělci, panoramata a malebná zákoutí.... Nic Paříž nevystihuje líp, snad tvoje fotky odsud ;) Bisou bisou odě mě Paříži :)

    OdpovědětVymazat
  39. Vivi, krásné fotky, jako bych tam byla, díky :) a pořádně si užívej :)

    OdpovědětVymazat
  40. Vivi, vzdy si k tebe rada pridem precitat taketo (vlastne) vsetky clanky :) Pariz milujem a jesenny Pariz milujem viac ako Pariz vo vseobecnosti :)

    OdpovědětVymazat
  41. Stručná, rýchla a minimalistická Vivi? Len to nie !!!! Vivinka, len ďalej tak krásne maluj príbehy a prestavy tvojimi slovami a ďalej nám ukazuj také krásne farbičkové obrázky ako sú tieto.
    A teraz ma ospravedlň, idem si vybrať šatičky a botičky na mejdan !

    OdpovědětVymazat
  42. Anonymní22:15

    Milá Vivi,
    dnes jsem náhodou objevila Tvůj blog a jsem nadšená. Celý večer sedím s očima přilepenýma k obrazovce monitoru a hltám jeden článek za druhým. Tvůj blog je balzám na duši. Dokážeš i o těch nejobyčejnějších věcech psát tak mile a s nadšením. Paříž je moje srdeční záležitost a tak jsem i já přijala Tvé pozvání a chvíli se toulala s Tebou. Dokonce jsem si hned objednala Uhrovy cestovní průvode Paříží o kterých jsi psala. Krásně si užij podzimní Paříž a moc se těším na další skvelé články ! Kristina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kristinko, to je vždycky velká radost a vzpruha, když se mi tu objeví nový (a nadšený) čtenář. Děkuju za báječná slova. Moc jsi mě potěšila a pevně věřím, že se Ti u mě na blogu bude dál líbit a budeme si společně užívat nejen cestování po Paříži. ;-)

      Vymazat
  43. Anonymní9:40

    Nejmilejsi holka vokata parizska!
    Uzij si to tam oulne nejviiiiiiiiiiiiiiiic,
    krasne fotecky!!!
    Je pense a toi!
    Biz
    Michelle :)

    OdpovědětVymazat
  44. Jsi naprosto skvělá a pohotová. Dík za úžasnou reportáž. Náhodou tam mám být koncem října, tak jsi mě dobře naladila. Díky tobě se ještě víc těším a přála bych si aspoň trochu umět se dívat tvýma očima.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jů, Oli, tak tam ode mě, prosím, moc pozdravuj. A svoje oči Ti do Paříže klidně půjčím, i když si myslím, že i ty tvoje všechnu krásu Paříže dobře uvidí ;-).

      Vymazat
  45. aaaach som sa zasnívala a ani nepotrebujem tú ružovú tabletku, stačia mi úplne tvoje fotky..dík za výlet do Paríža :)

    OdpovědětVymazat
  46. Jedním slovem nádhera, to jsem potřebovala, vypadnout z denního kolotoče a podívat se do Paříže veselýma a romantickýma očima Vivi. Děkuji Ti za tak krásný výlet i za tu růžovou lentilku :-)!!

    OdpovědětVymazat
  47. Mockrát vám děkuju, nemohla jsem si přát lepší přátele pro pařížské výletění. Jste úžasní.

    OdpovědětVymazat