31.10.13

Zaručené tipy pro váš strašný den, které nestojí skoro nic

Vítám každou příležitost, která mi v otevřené dlani nabízí něco neobvyklého, vybočení z normálu a z rutiny. A nemusí to být hned dvouměsíční dovolená na Tahiti. Spokojím se i s jahodovým dortem a banánem v čokoládě místo zeleninového oběda (úplná stravovací rebélie), neplánovaným výletem (do obchodního domu, prosím), pyžamovým dnem (ó, nicnedělání, to je fajn) nebo dárkem, který nečekaně objevím pod snídaňovým šálkem (Jiříčku, hodil by se mi nový zlatý řetízek)...zkrátka je toho hodně, co dokáže všední den přelepit nálepkou "výjimečný". A jsem sama překvapená, že mezi takové věci jsem (letos poprvé) zařadila i dnešní keltsky strašidelný den - Halloween.
Opravdu je to poprvé, co mám 31. října chuť vydlabat dýni, následně udělat dýňovou polévku, namalovat si tlustý knírek, pustit si Psycho a trošku si zkrátka zastrašit, protože se mi zdá, že bez ohledu na to, zda jsme odpůrci nebo milovníci Halloweenu, je prima si užít den trošku jinak.
A protože jsem zvyklá ze všeho si vybrat to pěkné, tak mám ve svých nadcházejících plánech jasno - 2. listopadu (o svátku Všech svatých neboli o Dušičkách) budu klidně, nostalgicky a s láskou vzpomínat na ty, které jsem měla tolik ráda, ale už je nemůžu obejmout. A naopak dneska budu řádit (už za chvíli na pár dní odjíždím); a abych tu za sebou nechala něco pro vás, tady jsou strašidelné halloweenské tipy, jak si užít dnešní nebo kterýkoliv jiný den, ve kterém se chcete bát. ;-)

Varování! Následující řádky a fotografie nejsou vhodné pro bledé tváře a slabé povahy!

Něco strašného k historii a k dekoraci
Baví mě historie a kořeny Halloweenu, které sahají až do 5. století, do Skotska a Irska ke starým Keltům, kteří se 31. října loučili s teplými dny a oslavovali příchod zimy. Noc z října na listopad byla magickým a tajemným zlomem mezi světem živých a mrtvých (už se bojíte?). Duším zemřelých svítili na jejich cestu do pokojného světa záplavou ohňů, proti zlým duchům se chránili maskami a převleky a to všechno bylo součástí bujarých a veselých oslav (to já ráda). A tak jsem si na počest veselých Keltů doma vytvořila netradiční dekoraci. Pomalovala jsem zlatou barvou okrasné dýně, vytiskla si fotku z kultovního záběru filmu Psycho a malý nožík namočila do krve. Hůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůů...

Něco strašného k vytištění
Jen tak pro legraci si můžete tady stáhnout a vytisknout strašidelné pozvánky.

 Něco strašného ke čtení
Hrůzyplný večer prožije každý, kdo má ve své knihovně Agathu Christie. Posaďte se do ušáku, uvařte si horký čaj a přitiskněte k sobě svého oblíbeného plyšového medvěda (já k sobě tisknu podzimního trpaslíčka pana Řepu, kterého jsem si přivezla z Paříže)...s Agathou to totiž bude hodně dlouhá noc.

Něco strašného k dívání
Když něco mysteriózního filmového, tak rozhodně Psycho. Píše se rok 1960 a zvučná jména jako Alfred Hitchcock, Bernard Herrmann, Anthony Perkins nebo Janet Leigh jsou připravená vám k vašemu popcornu trochu zahrát na nervy...Norman Bates a jeho děsivé tajemství, které všichni už dopředu ve filmu Psycho známe, ale stejně se na konci vždycky koušeme do rtů (nebo ne?).

Něco strašného k snědku
Nejkyselejší bonbóny na celém světě Chupa Chups vám udělají tak strašidelný výraz ve tváři, že ušetříte za halloweenské masky.

Doufám, že jsem vás dneska svými strašně strašidelnými tipy a mou hrůzoděsnou dýní příliš nepolekala a slibuju, že v sobotu budu zase hodná (tedy né úplně extra hodná...prostě tak, jak jste zvyklí) ;-).
Vivi podpis

51 komentářů:

  1. Anonymní8:25

    Ahoj Vivi, ty jsi me fakt poradne postrasila a hlavne pobavila. Psycho jsem jeste nevidela a vypada to, ze dneska bude konecne prilezitost. Fotky jsou bozi! Misa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzkaz pro všechny:
      ahoj moji milí čtenáři, právě jsem se vrátila domů a s velkou radostí si přečetla všechny vaše skvělé komentáře. Vidím, že někteří máte pro strach naděláno (tedy uděláno) a některé z vás jsem naopak hezky halloweensky postrašila. ;-) Děkuju vám za vaše reakce, děláte mi jen samou radost. ;-)

      Vymazat
  2. Ahoj Vivi, taky je to u mě letos poprvé co dlabu dýně a každý večer je pak poctivě rozsvěcuju, užívám si dýňových receptů (zamilovala jsem se bezhlavě do dýňové polívky) a užívám si ty brzké tmavé večery se svíčkama a vanou a tak obecně jsem prostě konečně našla cestu k podzimu, který jsem vždycky nesnášela. Teď ho, nebojím se to říct, miluju, a možná i díky tobě a tvému blogu protože "nutíš" tak hezky člověka aby si na všem našel to dobré. A asi si pro dnešní večer stáhnu Psycho protože jsem ho já ostuda ještě pořádně neviděla a budu se bááát. A když člověk bydlí ještě k tomu v lese, tak myslím že to bude fakt Psycho s velkým P! Tak hezkého helouína Vivien a strachu zdar!;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Radko, výborně, tak to jsme se hezky shodly ;-). I já jsem bezhlavě zamilovaná do dýňové polívky a dokonce, když zrovna neseženu dýni, dělám ji z mrkví (přidávám vývar, zázvor, smetánku) a chuť je téměř k nerozeznání. Mám obrovskou radost z toho, co jsi mi napsala...že totiž začínáš milovat podzim...možná právě díky mému blogu. To je prostě senzace. Děkuju moc. ;-)

      Vymazat
  3. skvelý článok Vivi!! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pravda, já nejsem velký fanoušek Halloweenu. A vlastně ani dušiček, je to vždycky hrozně smutné a navíc od dětství trpím fóbií ze hřbitovů. Ale máš pravdu, že věnovat tichou vzpomínku milovaným, co už tu s námi nejsou, je potřeba. Nicméně já na ně myslívám i jindy než 2.11. Stačí nějaká situace, kdy si na ně vzpomenu, protože mi je připomene. Každopádně si dnešek hezky užij, Vivi ;)

    Zdraví Eve.h

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evi, ono je to s těmihle svátky stejné - ať už Halloween, Valentýn, svátek Otců atd., atd., vždycky je to spíš o tom se na chvíli zastavit a udělat hezký den sobě nebo někomu jinému. Takové "všeobecné vzdání holdu", které je někdy až moc okázalé, ale myslím, že vždycky milé. Ale to se ví, že na své blízké, kteří už nežijí, člověk nemůže vzpomínat jen na Dušičky, tátu mít rád jen na Den otců a přítele na Sv. Valentýna...;-) A moc děkuju za přání ;-).

      Vymazat
  5. :D :D ta fotka v kytce je super. moc hezký článek. jinak já na strašidelné filmy nemůžu koukat nikdy, byla jsem dříve vystrašená i po věřte nevěřte.

    Once Upon a Time

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Věřte nevěřte" - to je ale strašný drasťák (na to se dá koukat jen jedním okem pod peřinou). ;-)

      Vymazat
  6. Strašlivě roztomilé. :) Asi taky musím dlabat dýni. :))

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní10:34

    :-),pobavilas :-) bye bye Eva

    OdpovědětVymazat
  8. Dýňovou polévku mám v plánu a včera jsem byla na Halloweenské party, kde jsem namalovala asi dvacet dětských obličejů, převážně chtěli Batmana a Spidermana i holčičky...prostě chtěli všichni strašit a vyděsit. No mne vyděsil ten zájem, dnes odpočívám zádům a pustím si nějaké psycho... Krásný strašidelný večer!

    OdpovědětVymazat
  9. Vivi, musím se přiznat ze letos jsem taky poprvé v životě vůbec vzala do ruky dýni, dokonce dvě! A po vydlabání z nich zůstala jen úžasná polévka (zkus tu s kokosovým mlékem - je luxusní) a se solí upražená semínka.. Takže letošní Halloween, který jsme nikdy neslavili s radostí probaštíme ;o). PS: užij si volno, taky zítra mizím pryč :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za skvělý tip, Deni. S kokosovým mlékem jsem ji jednou zkoušela a máš pravdu - je to luxůso ;-). Ovšem semínka vždycky vyhazuju a díky tobě je místo vhození do koše upražím a budu jíst při nočním sledováním strašidelných filmů. ;-)

      Vymazat
  10. Vivi díky, už se díky tobě bojím, až se za břicho popadám:-D Ups...ooo, snědli jsme dýňovou polévku a slaný koláč a já zapomněla ze šlupky udělat hororový lampion:-(
    Přeji hezké, nebo strašidelné cestování:-)))

    OdpovědětVymazat
  11. Anonymní13:01

    Ta Vivi se asi upsala, říkala jsem si po přečtení titulku - strašný den? A u naší Vivinky? Něco, co mi absolutně nejde dohromady. Nicméné vzápětí jsem pochopila :-)

    Vůbec mi nedošlo, co je dnes za den - Halloweena jsem teda nikdy neslavila, ale tu výzdobu mám ráda. Oranžová je moje oblíbená barva, takže vydlabaná dýně - úžasná dekorace. A na dýňovou polévku se chystám už dlouho, tak proč ji neuvařit zrovna dneska :-)

    Jinak na horory skoro nekoukám, určitě ne sama, ale Agatha je moje srdeční záležitost - první knížka, kterou jsou od ní přečetla je Deset malých černoušků a přečetla jsem si za jeden večer místo toho, abych se učila na zkoušku :-D Zkoušku jsem udělala i tak a ještě jsem měla naprosto úžasnej zážitek z přečtení knížky, takže díky Agatho :-D

    Užij si volno, co jen to půjde!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Ahoj Andy, tak to je milé, že mě máš zafixovanou tak optimisticky veselou, že ti ten "strašný den" v titulku nějak neseděl ;-).
      Taky se přiznávám, že horory obcházím velkým obloukem, ale když holt je ten Halloween, tak člověk musí zatnout zuby a i trošku té krve na obrazovce vydržet ;-). Ba ne - Psycho je takový starý, poměrně jemně natočený thriller, kde není ani kapička krve, ale určitě je lepší dívat se na něj ve dvou ;-).
      PS: Agatha to jistí ;-).

      Vymazat
  12. Já mám Halloween strašně ráda od doby, co žiju v Anglii, protože to tu nejde neprožívat, je to znát na každém rohu. :-) Letos jsme na Halloween ale doma a přesně jak píšeš, horor, strašidelné jídlo, pití, dekorace.. :))

    OdpovědětVymazat
  13. Even your pumpkin couldnt be scary but just so sweet!:) Happy Halloween Vivi, have fun and enjoy it ♥

    OdpovědětVymazat
  14. Vivi,
    tak si to řádění pořádně užij! :-)
    souhlasím s tebou, že nemusí mít každý tento svátek rád, ale mohl by si udělat radost a trochu zadovádět. :-) Já mám Halloween ráda. Jeho historii znám a už pro to si mě získal. :-) Musíme přeci dodržovat to přměří mezi námi a neživými. Ne? ;-)
    Přiznám se ti, že já se hororům vyhýbám obloukem, neb mám hooodně bujnou fantazii a ta mi vždy ve spánku po shlédnutí filmů, které mi drásají nervy, dělá pěkné psycho! To se pak budím naprosto zpocená a s děsně špatným pocitem! a to si nedělám legraci! :-)
    Ale pustím si v dnešní den třeba mrtvou nevěstu, nebo Ukradené Vánoce, či Koralínku . . . Sice to jsou loutkové filmy, ale jsou také tajemné a ke všemu je tááááák moc miluji! :-)

    Ta dýně na konci, tu jsi opravdu vyřezávala? je krásná. :-) A opět děkuji za tvé nádherné fotky a krásné povídání u nich! :-)

    měj se Vivi překrásně a ahoj!!! :-)

    A Vivi, určitě se podívej na tot - je to krásné a k Halloweenu to prostě patří! :-)

    http://www.youtube.com/watch?v=WAXMtUCcp7o

    Měj se krásně a ahooooooooj!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Šárko, krásně jsi to všechno shrnula ;-). Tím Timem Burtonem jsi mě moc potěšila a Halloween Light Show - učiněná pohádka! Děkuju děkuju. :-** Dýni z fotky jsem nevyřezávala (tu jsem koupila), ale naši mají doma asi 15kilovou óbr dýni, na kterou jsem se chystala, ale nakonec jsem ji se svým tupým nožíkem radši ani nezkoušela pokořit...tak příští rok nůž nabrousím a uvidíme, co dokážu ;-).

      Vymazat
  15. halloween mám moc ráda, slavíme ho každý rok jak jen to jde :)
    ta tvá dýně je úžasná! <3

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Vivi, dekorácia je originálna. Film som ešte nevidela ale pokúsim sa to niekedy v tejto dobe napraviť. Som ti vďačná aj za troška histórie, neviem prečo ale teraz sa tento sviatok dívam troška inak :)
    My sme si chceli v práci urobiť halloween, tak kolegyňa vydlabala ksicht do menšej krabice, škoda že nemám fotku :D
    Gold Phoenix

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že plno lidí Halloween odsuzuje jako "americký vlezlý svátek", ale jeho historie je krásná a zajímavá. Jsem ráda, že se na něj teď díváš trošku jinak ;-). A příště, prosím, foť, až bude tvoje kolegyně zase tak halloweensky kreativní ;-).

      Vymazat
  17. Moc milý a krásně promyšlený článek. Je vidět, že sis s tím dala práci.
    Na Psycho koukat rozhodně neplánuji, ale inspirovala jsi mě s dýňovou výzdobou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miá Jarko, jsem moc ráda, že se ti článek líbil, a že tě inspiroval k "dýňování". A dobře tedy, nebudu tě nutit bát se u Hitchcocka, i když já se u jeho flmů ve čtvrtek tak příjemně pobavila. ;-)

      Vymazat
  18. Hey there, loved your blog, just followed you on GFC (2274), would you mind to follow back?

    mandyshareslife.blogspot.com

    MandySharesLife FACEBOOK PAGE

    OdpovědětVymazat
  19. Vivi, já tě miluju! Psycho je úžasný film, tohel by si měl pouštět každý, kdo si myslí, jak jsou ty rádoby horory děsivé. Hahaha! Ne, vážně, Hitchock je můj oblíbenec number one! A taky kromě Agathy Christie doporučuju Stories by Alfred Hitchock, taky skvělé počteníčko.D!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Johanko, tak to jsi mi udělala velkou radost ;-)).
      Co se týče Stories by Alfred Hitchock, vypadá to jako skvělý tip na dlouhé temné zimní večer. Děkuju. :-*

      Vymazat
  20. Já jsem měla ty ChupaChups bonbóny, ale ještě v tý kyselejší verzi a jsou úplně super :D Měla jsem je v autobusu do Paříže a jak jsem dávala postupně ochutnávat kamarádkám, celým autobusem se ozývalo jen : ,,Ó! Kyselýýýý :D" a tak podobně.
    Jinak výzdoba se ti moc povedla - líbí se mi ten nápad namalovat dýni na zlato, vykoukla z toho parádní dekorace :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Né né né, nemůže existovat ještě "kyselejší verze" těhle šíleněěěěě kyselých bonbónů! :-D Jsem ráda, že se ti líbí moje třpytivě zlaté dýně, taky jsem z nich měla radost ;-).

      Vymazat
  21. Když už by mě měl někdo vyděsit, tak kéž by na to šel stejně jak ty, abych měla klid na duši i na srdci. :D

    OdpovědětVymazat
  22. Hihi pyžamový den jsem měla včera :)

    OdpovědětVymazat
  23. Ta dýně je super! Já tenhle svátek moc nemám ráda, ale dýně jsou bezva :)
    A nejvíc mě pobavil ten konec: "...slibuju, že v sobotu budu zase hodná (tedy né úplně extra hodná...prostě tak, jak jste zvyklí) ;-). " Bezvadný, Vivi :)

    OdpovědětVymazat
  24. Drahá Vivinko..
    Po dlouhé době konečně u Tebe,opět vesele a jinak.-)Děkuji za nový pohled na tento svátek..Děkuji za Tvoje řádky a za to,že Tě pořád baví "blbinky":-)krásný den Bi

    OdpovědětVymazat
  25. Nádhera Vivi, normálně moc tento svátek neslavím a letos jsem ani neměla sil, ale Tvůj článek mi otevřel nové dimenze :-)). Vtipné a inspirativní jako vždy!

    OdpovědětVymazat
  26. Anonymní17:02

    Dobrý den, chci se zeptat, dnes jsem si objednala mořské mycí houby a tak se chci zeptat za jak dlouho Vám byly houbičky doručeny, moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Houbičky mi byly doručeny obratem, druhý nebo třetí den už byly u mě. Doufám, že vám dorazí stejně rychle a už brzy si je budete užívat ;-). Budu ráda, když mi po jejich vyzkoušení napíšete, jak vám vyhovují ;-). Děkuju a přeju príma den. Vivi

      Vymazat
  27. Anonymní19:20

    Vivi budu se opičit a použiji slova Johanky v komentářích přede mnou - já tě MILUJU!
    I když jsem sem přišla článek přečíst až "Po" Halloweenu, docela dost jsi mi otevřela oči. Myslela jsem vždycky, že to je Americký svátek, ta historie o které píšeš je úžasná, takže příští rok chci také malovat zlaté dýně a dobře se bavit. Máš skvělý vkus a to i na filmy - Psycho je kultovní klasika, to nej. Díky za to, že tě tu máme.
    Krásné listopadové dny přeje Káťa

    OdpovědětVymazat
  28. Moje nejmilejší Vivi, dnes jsem konečně dočetla všechna Tvoje milá písmenka a jsi prostě úžasná! Jeden příspěvek lepší než druhý! Měj se báječně jak to umíš jen Ty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je tak krásný, Báro, děkuju moc.♥

      Vymazat
  29. Ahoj moji milí čtenáři, právě jsem se vrátila domů a s velkou radostí si přečetla všechny vaše skvělé komentáře. Vidím, že někteří máte pro strach naděláno (tedy uděláno) a některé z vás jsem naopak hezky halloweensky postrašila. ;-) Děkuju vám za vaše reakce, děláte mi jen samou radost. ;-)

    OdpovědětVymazat
  30. Fuj, trochu jsem se lekla, Vivi. Ale tohle k Halloweenu prostě patří. :)
    Letos jsem bohužel nestihla vydlabat dýni, ale zítra bude k obědu alespoň dýňová polévka a má úžasná ségra upekla ve středu dýňový koláč, který byl luxusní. ;)

    OdpovědětVymazat
  31. Vivi, já psycho miluju a Hitchcocka celkově! U Tebe se vždy velmi pobavím i potěším ;-)

    Krásnou neděli
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  32. Komu by se nelíbilo pod šálkem najít řetízek, asi k Vám zajdu na kávu :)

    OdpovědětVymazat
  33. Skvelý článoček:)

    OdpovědětVymazat
  34. Ahoj, tak to jsme měly tehdy podobný den a koukám, že i náhled na věc, obecně... :)

    http://lilecek.blogspot.cz/2013/11/silene-vsedni-nevsednosti.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale vy jste měli navíc ještě úžasný masky, na který si asi troufnu až příští rok. Tak je to nakonec, jak se zdá, docela legrace, ten slavný Helouín. ;-)

      Vymazat
  35. Lucinka, presne takúto krásne zlatú a hustú farbu nutne potrebujem na moje dekorácie-prosím,prosím,budeš tak dobrá a pošleš mi na mail názov tej farby?jassanka@gmail.com veľmi pekne ďakujem

    OdpovědětVymazat