19.1.14

Když trávím svůj čas v Paříži aneb úplně jiný dárek

Je snadné najít tvořivou inspiraci v Paříži a nejlehčí je to v křivolakých uličkách na Montmartru. Montmartre je místo plné bohémů v orvaných džínách a černých trikách, pouličních umělců i na slovo vzatých filozofů, kteří sedí u ošoupaných malých stolků a upřeně pozorují karafy s vínem, které je jim doléváno stejně rychle, jak rychle jim do hlav přichází (a odchází) jejich velkolepé myšlenky. A mě to všechno fascinuje...a inspiruje. 
Po návratu domů pak nějakou dobu tahám orvané džíny a černé triko, na stole mám plnou karafu s vínem (ale musím dodržovat pravidlo "dvou decek") a nosím si z obchodů s malířskými potřebami plné tašky. Z nich pak vyndavám akrylové barvy, tempery, malířské desky, štětce, magnety, papíry a připadám si velice, převelice umělecky (hlavně když nedodržím "pravidlo dvou decek"). A v takové náladě mi pak pod rukama vznikají všelijaká dílka a díla, která pak zabalená do neprůhledného papíru ukládám na dno skříně. 
Nedávno jsem se ale pod vlivem francouzských elpíček, plné karafy, jedné inspirativní dámy Suzanne a blížícího se výročí rozhodla, že se pustím zase do tvoření a namaluju pro svého muže ryze osobní obrázek... A protože z něj měl velikou radost, napadlo mě, že by vás moje tvorba mohla inspirovat k tvorbě vlastní, protože jak známo, dárky vyráběné bývají těmi nejradostněji vítanými a vždycky je vhodná doba s nimi někoho potěšit.

Můj muž nejradši nosí námořnické triko s pruhy, Tomíček zásadně nevychází ven bez obojku s našitým puntíkatým šátečkem a já si minulý rok oblíbila červený šátek se srdíčky. Všichni tedy máme na obrázku své módní talismany (a je tudíž alespoň nějaký důkaz, že jsme to opravdu my). ;-)

Oválná malířská deska s bavlněným plátnem (rozměr 18 x 24 cm) se dá koupit v některých papírnictvích a snad ve všech obchodech s malířskými potřebami (cena okolo 50,-). Deska je bez rámečku, ale na to je snadná pomoc - rámeček si můžete podle své fantazie domalovat akrylovými barvami. Na desku se dá malovat nejen akrylovkami, ale i olejem nebo temperami. Pak už stačí jen uvařit si kafe, nanosit na koberec štětce, barvy, čokoládové tyčinky, obrázek si tužkou předkreslit do sešitu a pak i na malířskou desku a pustit se do toho, protože pak bude brzy hotovo.

Není od věci, když na vaši tvorbu někdo dohlíží. Může to být rodinný příslušník, klidně i pes.

Na zadní stranu jsem washi páskami připevnila zlato bílý provázek a "závěsné zařízení" je na světě.

Mona Lisa to sice není, ale je to obrázek ze srdce. A to se, pokud se nemýlím, cení nejvíc. Ono je totiž úplně jedno, jestli člověk umí malovat jako Leonardo da Vinci nebo to "jen tak zkouší". Ono totiž nejvíc záleží na tom, že člověk něco dělá vlastníma rukama, že při tom tvoření s úsměvem myslí na toho, pro koho dárek je, a na to, jestli z něj bude mít radost. A bude - to mi věřte. ;-)

Vivi podpis

48 komentářů:

  1. Já tedy hned poznala,že jste to vy dva a Tomík:-D Dárky ze srdce jsou vždycky ty nejlepší,navždy utkví v naších srdéčkách,lahodí oku a nejvíc si jich vážíme...Tenhle obrázek má srdíčko i duši...Sama mohu potvrdit,jak ráda se dívám na Tvé obrázky a vždycky mě pohladí po duši.A pak si říkám...A přece je na světě hodně lásky♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám velkou radost a děkuju Tobě Bettynko a všem ostatním za krásnobezvadné komentáře. ♥ Moc mě těší, že se vám líbí moje "DIY" ;-), a že jsem některé z vás povzbudila k tomu vzít do ruky barvičky (ale klidně třeba i pletací jehlu, modelínu, nůžky a papír nebo bavlnku a jehlu) a vytvořit něco někomu pro radost; bez ohledu na "talent" - když je do něčeho chuť, právě teď je nejlepší začít. ;-)

      Vymazat
  2. Milá Vivinko,

    ty jsi ale šikovná :) Obrázek je moc rozkošný a věřím, že opravdu tvou drahou polovičku moc potěšil. Je hezké něco milého vyrobit, člověk má pak takový ten hřejivý pocit, že něco, co vlastnoručně vytvořil se tomu druhému líbí :)
    Krásný článek takhle při neděli (opět jsi mne inspirovala) má milá :)

    Měj se krásně <3

    Pandička

    OdpovědětVymazat
  3. Ježiši to je nádherné! Úplně mě ten pohled na to hřál u srdce, přitom se mě to ani netýká.. :) Musíte se mít hrozně moc rádi :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Že Mona Lisa to sice není :D ale je to parádne! :) Ja si tiež maľujem len tak pre radosť, no a čo, že nie som Da Vinci, hlavne, že ma to baví :)

    OdpovědětVymazat
  5. Obrázek je pohlazením po duši a hřejivým pocitem u srdce. Tak ho vnímám. Každý přece pozná, že jste to vy tři. Jsi šikovná a pro mne určitě velká umělkyně. Jsi mi i velkou inspirací. U vína bych možná také něco namalovala :-) Kdysi jsem kreslila, ale pak to přešlo v čistě sobecký záměr a začala jsem šít jen pro sebe a nyní už tomu tak není a dělám radost druhým. A je to skvělý pocit (i z toho obdivu na základce :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jsi šikulka, Vivi! A hlavně... Tvůj muž dostal originál... jak v podobě obrázku, tak v Tobě... a dám ruku do ohně za to, že si toho neskutečně cení ;) Krásnou "montmartrovskou" neděli (a třeba i s tou karafou;)!

    OdpovědětVymazat
  7. Teda, moc se ti to povedlo! ^^ Jinak Montmartre je opravdu úžasný, už se moc těším, až se tam znovu podívám. :)

    OdpovědětVymazat
  8. To je nádhera, to bych dokupy nikdy nedala, mě teď strašně potěšila čepice, kterou mi upletla moje mamka, protože mi pořád nedařilo sehnat takovou, aby se mi líbila.

    OdpovědětVymazat
  9. Ať se daří nejen v Paříži Vivi,
    našemu novému malíři:-)!
    Myslím, že to plátno bude mít u tvého "Parise" nepopsatelný úspěch, protože je hlavně malován srdcem, jeho "Lulu":-)

    OdpovědětVymazat
  10. Vivi, jsi opravdu talentovaná, umíš tak krásně malovat! :)

    OdpovědětVymazat
  11. že bych zase po roce vytáhla temperky a štětce? Můj nejmilejší mužíček ale už lamentuje, že moje výtvarná díla nemá kam dávat :D (Jen tak mimochodem - já VÁŽNĚ neumím malovat)
    :) Hezký start nového týdne, Vivi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vytáhni, Alenko, vytáhni a namaluj další dílo, protože tvá drahá polovička lamentuje stoprocentně jen "naoko". A navíc - já si myslím, že určitě UMÍŠ malovat! Znáš to norské přísloví o počasí... "Není špatného počasí, jen špatného oblečení" a to platí i v malování. Není nikdo, kdo by neuměl malovat, jsou jen lidi, kteří špatně vidí ;-).

      Vymazat
  12. Jedním slovem : Nádhera :))

    OdpovědětVymazat
  13. Strašne milý a kreatívny počin, milá Vivi, som úplne na tvojej "vlnovej dĺžke" :) Ešte keby som mohla do toho Paríža chodiť častejšie, ktorý je mojou srdcovkou :)

    OdpovědětVymazat
  14. Naozaj nádherná kresba! :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Dear Vivi, you are an amazing artist, wish I could know how to paint. The paint is soooo beautiful and sweet, you both and your little puppy are a sweet family. Paris is the perfect city where finding inspiration, miss it!:) Kisses and hugs my friend, happy Sunday!

    OdpovědětVymazat
  16. Páni, je vidět že jsi obrázek malovala s obrovskou láskou :o)! Moc vám to všem sluší, jsi vážně šikovná :o)! Krásné nedělní pohlazení od Tebe, moc děkuji :o)

    Little Live Lady

    OdpovědětVymazat
  17. Jééj, čosi podobné som ako decko vytvorila a darovala mojej drahej sesternici. A mám taký pocit, že aj môjmu mužovi niečo také vytvorím, neni to vôbec zlý nápad :)
    Gold Phoenix

    OdpovědětVymazat
  18. Anonymní16:13

    Článek pařížský, malířský a ještě k tomu zase moc milý!Nemohla jsi mě o nedělním odpoledni víc potěšit. Prosím,nevíš,kde by se dal ten základ na obrázek (ta deska potažená plátnem) sehnat na internetu?Zdraví Jíťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jíťo, desku (stejnou, na jakou jsem malovala já) jsem vypátrala tady: http://www.fler.cz/zbozi/malirska-deska-oval-s-nasepsovanym-platnem-1865616

      Vymazat
  19. Krásně maluješ Vivi ... je to osobní, specifické pro Vás a je to prostě nádherné. Stále hledám svůj styl kreseb, malování mi tak moc nejde .. ale stále jen tápu v neznámém ... achjo, ta tvá malba je překrásná.

    OdpovědětVymazat
  20. Vivi!
    Dnes ráno jsem ti psala komentář a teď koukám, že tu zase není! Já se picnu!
    Co jsem v něm psala? Že jsi naprostá kočka! Obrázek je krásný a hned jsem vás v něm poznala! strašně moc se mi líbí, jak jsi do obrázku zakomponovala i Tomíčka! To je nádherné! :-)
    Povím ti, že mě by takový dárek udělal obrovskou radost! Miluji ručně vyráběné dárky a miluji obrázky od druhých! :-)

    Jo a tyčinka HK je výborná, také jsem jí už měla. :-)

    Vivi, věřím, že dárkem naděláš mraky štěstí! :-)
    Měj se krásně Vivi! :-)
    P.S.: Poslala jsem ti mail. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šárko, moc mě mrzí, že se Tvůj první komentář nezobrazil hned, to jsou zřejmě zase nějaké pozoruhodné kejkle, které na nás zkouší Blogger. :/ Jsem ale moc ráda, že ses nenechala odradit a udělala druhý komentářový pokus, který už vyšel na jedničku.
      Mám velkou radost, že se ti můj výtvor líbí a odpověď na otázku z Tvého mejlíku je samozřejmě "Ano, ráda" ;-).

      Vymazat
    2. Vivi a já za to ANO MOOOOOC DĚKUJI! :-)

      Vymazat
  21. Ty si tak kreatívna osôbka, v každom článku je cítiť aká je u vás doma skvelá atmosféra :) Naozaj závidím (v dobrom:D) !!!

    Beauty Diaries

    OdpovědětVymazat
  22. Počkať počkať... a kde som jááá??:D Ahá, už vidím, visím ti na krku;-). A už sa nepustím.:D ;-))
    Vivinko, to je naprosto, najnaprosto originálne a žúžové! Aj ujovi kaktusovi z toho takmer vypadli oči.;-)
    ...ja som to dávno vedela, že ste ako z obrázku... :-***

    OdpovědětVymazat
  23. Jee, to se ti povedlo :)

    OdpovědětVymazat
  24. Mám velkou radost a všem vám děkuju za krásnobezvadné komentáře. Moc mě těší, že se vám líbí moje "DIY" ;-), a že jsem některé z vás povzbudila k tomu vzít do ruky barvičky (ale klidně třeba i pletací jehlu, modelínu, nůžky a papír nebo bavlnku a jehlu) a vytvořit něco někomu pro radost; bez ohledu na "talent" - když je do něčeho chuť, právě teď je nejlepší začít. ;-)

    OdpovědětVymazat
  25. jo v Parizi jsem nikde nebyla ale s tou karafou se opravdu dobre tvori _^_ na platno jsem zkousela doma tvorit,mam i malirsky stojan a vsechno potrebne, ale trocha inspirace by se sikla...do Parize bych hned jela :_^ jsem milovnikem Londyna ale co sd tyce umelcu to nebude ono ikdyz taky jich tam dost potkavam po kavarnach a ulicich _^_ ale takovy Montmart ?:-D nekdy musim koupit letenku !! ta kreaba je krasna jak ilustrace z detske knihy___ to neber nijak spatne,naopak ! je to povedeny a malokdo tohle svede _^_

    OdpovědětVymazat
  26. Anonymní8:51

    To je rozkošné, Vivi.Je z toho tolika cítit,jak se máte doma rádi a navíc umíš krásně malovat.Měla bys psát knížky a pak je ilustrovat.:) OK,jdu si po práci koupit akrylové barvy,neměla jsem je v ruce už 7 let.Je to až neuvěřitelné,jak člověka dokážeš nakoupnout.:)
    Míša

    OdpovědětVymazat
  27. Vivi, ten obrázek je naprosto úžasný. to musel mít tvůj muž obrovskou radost. :) Já bych to takhle nesvedla, jediný, co umím kreslit jsou technický výkresy a ani v tom nejsem žádný přeborník.. Jde z toho vidět, jak se máte doma rádi, prostě je to krása. :)

    OdpovědětVymazat
  28. Už jsem se dílkem kochala na fejsbůku, ale musím to říct znova - je to moc skvělé a úžasně milé a nejraději bych už taky konečně měla někoho, koho bych si mohla takhle vymalovat :)

    OdpovědětVymazat
  29. Anonymní16:55

    Opravdu jedinečný blog. Objevila jsem ho před pár týdny a sedím u něj od té
    doby pořád.Nestačím se divit, kolik kreativity v sobě může jeden člověk mít.
    Máš můj obdiv. S pozdravy nová, ale do budoucna věrná čtenářka
    Kateřina :o)

    OdpovědětVymazat
  30. nádhera, jsi moc šikovná. Ve Francii jsem nikdy nebyla a asi ani nikdy nebudu...fňuk.

    OdpovědětVymazat
  31. To je mile! Dakujem za navod !

    OdpovědětVymazat
  32. Malirko Vivien,az rozjedete svou umeleckou drahu a budete malovat na prani,nakreslite mi beranka? Klidne bez ohradky:) neumim si predstavit vetsi milosti ktera by mi doma mohla viset ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Beránka máš jistého, Elvinku :-* (bez ohledu na uměleckou dráhu - to by ses totiž načekal) ;-).

      Vymazat
  33. Máš pravdu, když člověk něco dělá vlastníma rukama, je to vždycky krásné. Taky maluji a moc ráda, takže máme na stěnách spoustu mých obrázků. Také nejsem žádný DaVinci, ale nám se to doma moc líbí :-)

    OdpovědětVymazat
  34. Moc vám všem děkuju. ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  35. Paráda, dostaůa jsem barvy k Vánocům tak je konečně využiji :)

    OdpovědětVymazat
  36. Anonymní8:20

    Ty jsi takovej krásnej snílek, to se sem chodím učit :-), odpoutat se a hodit za hlavu věci co se házet za hlavu maj. Mějte se tu všichni krásně bye Eva

    OdpovědětVymazat
  37. Anonymní8:29

    Vivi napiš knihu, chci tě mít doma v knihovně. Tvůj styl je úžasný. Bye Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Evi, zatím můžu sloužit jenom tak, že si do Tvého knihovny celá vlezu (doufám, že je dostatečně velká) a budu Ti něco vyprávět (doufám, že jsi dostatečně odolná) ;-). Ale časem...třeba opravdu zaplním pár stránek svými písmenky; děkuju za moc milé povzbuzení. ;-)

      Vymazat
  38. Moc hezký obrázek !

    OdpovědětVymazat
  39. Super obrázok a ešte lepší darček! :)

    OdpovědětVymazat