24.2.14

Česká dívka z Holandska vypráví...o Paříži

Dneska budu (téměř) mlčet a spolu s vámi se nechám unést inspirujícím a zábavným vyprávěním Míši ze Simply MeMe, která žije v květinovém Holandsku, Paříž má "cobykamenemdohodil" a dneska je tu, aby se s vámi podělila o své zážitky z "města měst".
A tak s ní teď pojďme labužnicky popíjet horkou čokoládu v romantické kavárně Angelině, ochutnávat propečené bagetky a croissanty, obdivovat starobylé balkóny plné květin, rozkošnicky vychutnávat na venkovních terasách restaurací dobré víno, pozorovat Pařížan(k)y, nakupovat knížky, snít o šatech od Diora v Galerii Lafayette a zkrátka si užívat pravou pařížskou atmosféru.
Jen doufám, že mi Míša odpustí, že jsem do několika jejích krásných fotek pustila kocourka Zdeňka, kterého už možná z mého blogu znáte. Je to nerodilý Francouz s velkým knírem, velkou mašlí a velkým sebevědomím, který si vymínil, že se tu dneska musí stůj co stůj objevit. Tak jo.

PS: a určitě nezapomeňte navštívit Míšin blog, který já miluju a nechávám se tam často unášet cestovatelskou, kulinářskou i módní inspirací. Najdete ho tady.


Přestěhovat se do Holandska a skočit tak rovnýma nohama do neznáma nového životního období, bylo jedno z nejtěžších, ale zároveň nejlepších rozhodnutí, které jsem doposud učinila. Opomeňme nyní všechny ty krásné věci, které mi tato změna přinesla, a zaměřme se na jedinou. Lokalita. Do mé milované Prahy to mám pořád zvládnutelných devět hodin autem, do Bruselu hodinky dvě, ale hlavně v Paříži, v té mece módy, umělců a milenců, jsem za hodin pět. Poštěstilo se mi tudíž během necelých tří let navštívit tuto krásku již šestkrát, a tak nějak cítím, že se z nás staly nerozlučné kamarádky. Jistě, Paříž je Eiffelovka, Louvre, Notre-Dame a Arc de Triomphe. Ale pro mě je Paříž především o požitkářství.
Přiznám se bez mučení, ono překrásné velkoměsto jsem z vrcholku světoznámé ocelové věže ještě neshlédla, a ani řadu na Mona Lisu jsem si nevystála. Ale za to jsem se potulovala postranními uličkami Montmartru, čekala o půlnoci u schodů kostela Saint-Étienne-du-Mont v doufání, že mě stařičké auto odveze do jiného století jako Gila Pendera ve filmu Midnight in Paris, a objevila jsem restaurace a kavárničky, do kterých se hodlám vracet, co budu živa. A tak vás nyní zvu, pojďte se se mnou podívat po mé Paříži...

Do kavárny Angelina na Rue de Rivoli prostě musíte. Zvláště pokud jste milovníky čokolády. Na jejich hustou lahodnou horkou čokoládu se šlehačkou jen tak nezapomenete. A i kdybyste nebyli velkými mlsálky, už samotný interiér vás určitě okouzlí a přenese do jiného století.

Kousek od Angeliny jsem narazila na další pařížský skvost. Jelikož jsem odjakživa velký knihomol, ale i milovnice módy, nemohla jsem do tohoto knihkupectví nezavítat. Kate Moss i Dior ví, jak na mě. Umělecké duše si také přijdou na své. 

Croissanty, palačinky, makarónky, to všechno jsou bezpochyby vyhlášené pařížské dobroty. Ale pro mě je tím největším potěšením obyčejná francouzská bageta. Nikde jinde na světě nechutná bageta tak jako v Paříži. Mou oblíbenou restaurací se stal Au Chien Quie Fume na Rue du Pont Neuf, a to nejen díky vynikajícím čerstvým ústřicím, ale především proto, že už mě tam znají, a čerstvou bagetku nosí po košících tak dlouho, než přijde na řadu dezert. Jsem dokonce schopna si zbylé kousky tajně strčit do kabelky. Přece tam tu dobrotu nenechám! :)
Nicméně se mi po poslední návštěvě Paříže pozdává, že Francouzi trošku polevili ve svém fanatickém uctívání tradic a pootevřeli dveře americkému pekařskému umu. Toliko bagelů jsem jinde neviděla.

Spousta z nás, že mé milé dámy, má Paříž spojenou s nakupováním a luxusními značkami. Ne každému se poštěstí odvézt si z Paříže nějakého toho Diora, Saint Laurenta anebo Chanelku. Každopádně do Galerie Lafayette na čumendu a pro inspiraci může každý. Na rozdíl od té pražské Pařížské se na vás nikdo svrchu dívat nebude. Tedy pokud nebude stát na jednom z krásných balkónů a koukat dolů. :)

Víte, co mě ale na Paříži baví asi nejvíce? Jen tak posedávat na terasách restaurací, popíjet výborné červené víno a sledovat denní koloběh Pařížanů. A jakby ne, když i nejobyčejnější bistro vás naláká svým stylovým venkovním posezením.

 A malá rada na závěr. Pokud se octnete v Paříži, nezapomeňte se dívat nahoru. Byla by veliká škoda nechat si ujít pohled na všechny ty balkónky a okenice starých domů, které podle mého názoru dodávají Paříži ten pravý šmrnc.
À bientôt!
Vivi podpis

52 komentářů:

  1. Jéééééé!! Já tam nikde ten magnetek v podobě bagety v pytlíku neviděla!!! JÁ HO CHCIIIIIIIIII!!!! :D
    Jinak moc krásné povídání i fotečky! ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní9:33

    Úžasně napsané, jako bych tam byla. Při pondělku jsem takový článek potřebovala jak sůl, hned je mi líp. :) Paříž je kouzelná, byla jsem tam čtyřikrát a pořád se tam chci zase vrátit, ale v Holandsku jsem nikdy nebyla a láká mě. Mohla by Míša napsat i o něm :)).
    Denny

    OdpovědětVymazat
  3. Tak, přečteno podruhé :D Určitě se k článku ještě několikrát vrátím, ale už teď přemýšlím, kde splašit penízky na letošní návštěvu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jani, to je ta výhoda "virtuálního cestování", že to člověka nic nestojí, ale úplně Tě chápu - taky už jsem zkoumala porcelánovou kasičku ve tvaru prasátka, jestli se tam náhodou něco neurodilo na nějaký pařížský výlet. Tak snad nám to vyjde ;-).

      Vymazat
  4. Vivi,určitě se na tebe Míša nebude zlobit,že jsi do fotek zakomponovala kocoura Zdeňka,je senzační. :D Popíjim si tu kafíčko,koukám na všechy lákadla a hned bych s Míšou měnila.Do Paříže jsem jela jako malá a pamatuju si, že když jsme měli s rodičema odjíždět, stropila jsem strašný kravál a vyváděla jsem,že nechci ject domů.:D Táta mi pak musel koupit velkou panenku se zelenýma očima,abych přestala brečet a jela s nima zpátky do Prahy.:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Erin, něco podobného Tvému příběhu se získanou panenou (ach, ty naše ženské slzy) praktikuju i jako dospělá. ;-)

      Vymazat
  5. super clanok :) ale mna by este zaujimalo preco dotycna odisla do holandska, co tam robi atd :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní10:53

      To zajímá i mě. :o) Chtělo by to článek "Jak a proč se žije v Holandsku", aby byla ukojena naše zvědavost. ;o))
      Krásný den přeje Bára

      Vymazat
  6. Proč já cestuju hlavně od capuccina, ke košerí, krevetám, bagetám a suflaki?? Nechápu tedy, proč tedy právě ta Anglie (a angličtina) mě tak bere. Snad kvůli tomu, že v Londýně si můžu dát úplně vše :-) A taky vím, proč se chystám znovu oprašovat arabštinu... a na francouzštinu si myslím taky.... :-))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi taková moje světoběžnice. A když jsme u té arabštiny, tak teď něco zkusím:
      مرحبا
      الحياة جميلة
      ;-)

      Vymazat
  7. Moc milé! Zdenda je frajer a já mám nepřekonatelnou chuť na křupavou francouzskou bagetu!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To snad ani nemůže být náhoda - Zdenda totiž to samé říká o Elvinovi ;-).

      Vymazat
  8. To je krásný výlet, já chci taky do Pařížeeee :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V kufru je prý ještě místo (celá Pavla by se tam nevešla, ale Pavluška - to jo). ;-)

      Vymazat
  9. krasny clanok, Pariz milujem, slniecko mi svieti do okna, v radiu hra pesnicka Happy a mne je taaaak krasne :) dakujem Vivi za sprostredkovanie

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  10. Jůů, zase jsem se vrátila do Paříže. Dnes je v Brně tak krásně jako v Paříži :). A kavárna Angelina je božská, tamní čokoláda nemá chybu. Zvláště když po ní následuje žádost o ruku (aneb někdy sama sobě závidím :)). Díky za krásný článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je vazne lepsi nez moje romanticka oslava narozenin :)

      Vymazat
    2. Řeknu jen: "ááách, já chci taky". ;-)

      Vymazat
  11. tak musím říct, že ačkoliv Paříž doslova nemám ráda, nijak mě neokouzlila (vina především paní průvodkyně) a kromě Eiffelovky ani ničím nezaujala, tento článek mě vyloženě láká jí ještě jednou navštívit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Barčo, velká škoda, že ti průvodkyně Paříž znechutila, protože poznat ji blíž a ideálně jako neturista...zamilovala by ses, to se vsadím. ;-) Já už toho sjezdila moc, ale Paříž pro mě pořád zůstává tím nejkouzelnějším, nejšaramantnějším a nejzvláštnějším místem v Evropě. Radím - dej jí ještě šanci. ;-)

      Vymazat
    2. Souhlasím, s tím správným parťákem či parťačkou, nehoněním se po památkách a vlastním programem Paříž nemá chybu :-). Pokud si můžu udělat trochu reklamu, mé dojmy a doporučení najdeš, Barčo, u mě na blogu, pod štítkem Paříž ;-).

      bourjoisgirl.blogspot.com

      Vymazat
  12. Dear Vivi, you made me dream of Paris..wish I was there right now. Your post are the sweetest ♥ Hugs my friend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amo i vostri commenti. Sei dolce. Baci e abbracci. :-*

      Vymazat
  13. Ach jo, jak mám teď sedět u PC a nesnít o kávě po Eifelkou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Hani, jen sni...lehce přivři oči a dej si tu nejvoňavější kávu pod pařížským nebem. Přijdu tam za tebou a vyrazíme do ulic pro nový parfém. ;-)

      Vymazat
  14. Oooooooo!!!!
    To je taková nádhera! Tak takto bych mohla cestovat pořád! Nádherné fotky a úžasné povídání! :-)
    Vivi, kam se vydáme příště? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to na Toskánsko, milá Šári. ;-)

      Vymazat
    2. Tak to se už moc těším! :-)

      Vymazat
  15. Milá Katko, výborně, výborně, z toho se raduju. A sama sobě slibuju, že Tě (když už začínáš být tak krásně nalomená) zlomím úplně aTy se tam vypravíš a přesvědčíš se na vlastní oči, že tu nekecáme. ;-)

    OdpovědětVymazat
  16. Jéé, Holandsko a Francúzsko - moje dve milované krajiny...♥ Odbiehať si z jednej do druhej a naopak kedy by sa mi zachcelo... ách, to je sen! Závidím!:-) Milá Míša, kým z vršku Eiffelovky som na Paríž ešte tiež nenakukla, na Monu Lisu sa mi raz tajomne usmiať podarilo;-), ale Paríž o nejakej Eifellovke či Líze ani nie je, no nie?:-) Je o starých uličkách, šarmantnosti, balkónoch, vôňach, bagetách (v kabelke, áno áno;-), vrabcoch, najmenších stolíkoch pred kaviarňami, vzduchu, atmosfére... o tom všetkom, čo píšeš. Krása!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. P.S.: No a Zdeněk!:D Vivinko, to je pán bonviván! Zlatučký, pri tom stolíku s maličkou kávičkou a pidi croissantíkom:D, aaaaaw... :-))

      Vymazat
    2. Dandíčku a je rozhodnuto - my dvě musíme do Paříže spolu (a to víš, že Tě vezmu i na tu starou dobrou, milovanou i nenáviděnou Eiffelovku a na samém vrcholku té těžké věže Ti koupím decku šampaňského a magnetku ve tvaru bagety a Zdeněk pojede s námi a bude se nakrucovat a mávat svými bílými tlapkami, hlídat si fosforově žlutého motýla a naoko chytat pařížšké vrabce a my se tomu budeme chichúňat tak, jak je to naším dobrým zvykem a pak se ztratíme v nějaké malé uličce, ale zase se najdeme - podle nového parfému a podle cestičky z drobků, které budeme trousit z kabelek...a...a dál už to znáš). ;-)

      Vymazat
  17. V pariži som mala tiež možnosť byť za to dakujem mojej škole najviac ma zaujal viťazny obluk.. ale inak je tam krasne ale ako sa hovori všade dobre doma najlepšie:))

    OdpovědětVymazat
  18. Veľmi pekný článok!:-) Francúzi sú známi tým, že celodenne dopekajú bagety, aby boli čerstvé, chrumkavé a voňavé aj o 7 večer. Makarónky sú moje najobľúbenejšie, vždy si ich veziem aj domov:-)

    OdpovědětVymazat
  19. Anonymní21:31

    Bože to je nádhera, neřekla bych to lépe. Přesně tak se tu v mém novém domově cítím. Kolem Galerie Lafayette chodím každý den alespoň 1x cestou do práce či zní a často se ocitá v mých snech :).

    Včera jsem se poprvé "ztratila" a to tak, že hodně. Vyústilo to v překrásnou objevnou cestu několika okrsky...<3 Tady skutečně nemůže člověk nabrat špatný směr.

    Bisou El

    OdpovědětVymazat
  20. Jé tak mc se těším až jednou pojedu do Paříže !!! :)

    OdpovědětVymazat
  21. jů, moc pěkné :) a super článek :))

    OdpovědětVymazat
  22. Míšu sleduju, chytlavě píše, klidně by mohla vydat knihu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní20:18

      Přesně a ještě před Míšou by mohla vydat knihu Vivi, tu tady přemlouvám už dva roky. 8) Tak co Vivi, bude kniha?? Salut 8)
      Elis....................

      Vymazat
    2. Milá Elis, odpověď na Tvou otázku zní ANO. ;-)

      Vymazat
  23. Dvě nejlepší blogerky a článek o Paříži pod jednou střechou? To si nechám líbit :)!!

    OdpovědětVymazat
  24. Tak jo, sedím za PC zelená závistí... :D Skvělý článek, holky ;)

    OdpovědětVymazat
  25. Moc krásný článek, čtu ho stále dokola a (skoro) u toho sedím před pařížským bistrem ;o). Úplně mě to povídání přeneslo z Prahy pryč.. A ty fotky <3

    OdpovědětVymazat
  26. Woow. Nádherný článek . Tady si odpočinu vždy, i když tu máš hosta :-)

    OdpovědětVymazat
  27. Anonymní9:13

    Nebylo by to ono, kdyby kocour Zdenda chyběl. :-)

    OdpovědětVymazat
  28. míši blog a zřejmě i jí zbožňuju. její život mi přijde snový, i když samozřejmě nedokonalosti jsou všude, ale je fajn nevidět je. a nebo vidět, a více si vážit příjemností. fotky jsou nádherné.

    OdpovědětVymazat
  29. Anonymní17:21

    Ahoj Vivi, Tvoji hosté bývají zajímavý, ale stejně mám nejradši přímo tvé články. Mají úplně jiný náboj
    a šmrnc, takže článek hezký, ale já se se těším na Tvoje cestovní zážitky.
    Měj se krásně, Zuzka.

    OdpovědětVymazat
  30. To je tak kouzelné město :)! Doufám, že se tam co nejdříve podívám :).

    OdpovědětVymazat
  31. Děkuju za sebe i za Míšu, protože myslím, že jsme si nemohly přát milejší komentáře. Jste báječní. ♥

    OdpovědětVymazat
  32. Anonymní21:08

    Nádherný článek, Míša mi v něm přenesla do Paříže, kam se toužím někdy podívat. Až tam budu, vzpomenu
    si na tebe Vivi i na Míšu a třebas vás tam některou potkám. :D Těším se na ten článek z Holandska, tam je
    prý také krásně. Představuju si Holandsko jako zemi plnou dřeváků, tulipánů, loděk a rybích sendvičů, takže jsem
    zvědavá, zda mě Míša v mé představě utvrdí nebo to bude úplně naopak. :D Těším se! Eliška

    OdpovědětVymazat
  33. Díky za skvělý cestopis, na rychlo jsme se s přítelem rozhodli, že Silvestr strávíme v hlavním městě romantiky, a tak teď řešíme co v Paříži vidět za památky. Tvoje tipy nám dost pomohli, takže doufám, že si to užijeme alespoň stejně dobře jako ty.

    OdpovědětVymazat