6.8.14

Pojďte se mnou do Paříže - nakupovat na největší trh (část 1.)

Pojďte se vydat, spolu se mnou, s koupěchtivými Francouzi a vyjukanými turisty, na největší evropský bleší trh, objevovat poklady, smlouvat, nakupovat a radovat se z těch nejneočekávanějších úlovků. Vítejte v Paříži, na trhu St. Ouen.

Toužíte si pořídit sto let starou lahvičku parfému Chanel N°5, francouzskou terinu se zlatým lemováním, ze které chutná nudlová polévka široko daleko nejlépe, pero, kterým psal Viktor Hugo svůj poslední román, košili od Diora (ve velikosti M, prosím), piknikový koš ze 60. let, roztomilé brože nebo snad vaše srdce prahne po černé vycpané vráně, disko kouli hrající všemi barvami, sametovém růžovém křeslu se záplatami nebo slunečních brýlích, kterým chybí skla? Není problém, na pařížském trhu St. Ouen totiž nic není nemožné - veteš se tu potkává se vzácnostmi, bizarnosti s úchvatnostmi, řád s chaosem a nervózní hledači pokladů s těmi spokojenými, kteří už "to své" našli a pomalu odcházejí.

Ale to není náš případ - my teprve přicházíme, takže si držte klobouky (a peněženky), malý výlet (respektive jeho první část) začíná....


Brokátová kabelka, zlatý náhrdelník, mini francouzský parfém a roztomilá magnetka - to je jen malá ochutnávka mých kořistí z trhu St. Ouen.


Protože trh je obrovitánský a projít ho celý dá jednomu pořádně zabrat, doporučuju vám už od začátku šetřit síly a klidně občas spočinout na vhodném vystaveném zboží. Nejlíp se nabírá dech na starožitných křesílkách, dřevěných oslech nebo koních. Relaxujte do chvíle, než vás zahlídne majitel. To pak rychle sesedněte a běžte, co vám nohy stačí. A až se útěkem unavíte, nezbyde, než si zase sednout na nějakého toho osla.


Pařížské trhy jsou mojí velkou vášní a baví mě tam nakupovat všechno od vyšívaných pantoflíčků, přes šátky a notesy, až po květiny nebo marmelády. Ale jakkoli má každý trh své kouzlo, ten nejslavnější a největší je přece jen jenom jeden.

Marché aux puces de St. Ouen je ráj, ve kterém se sdružují chudí studenti hledající levné nádobí i boháči, kteří si odnáší lampy a obrazy ve zlatých rámech v cenách, za které by se u nás pořídil pěkný byt v centru. Zkrátka každý si tu přijde na své. Zhruba 2500 stánků rozložených v 16 úsecích, venku i ve velikých halách si každý rok prohlídne 11 milionů návštěvníků a letos to bude ještě o dost víc, když jste se tam dneska vypravili se mnou. ;-)


Koupíte nebo si jen sednete?


Ozdobné flakóny, staré i nové parfémy, lahvičky prázdné, poloprázdné i poloplné, Cacharel, Chanel, Lanvin i parfémy "s holubičkami" z křišťálu Laligue od Niny Ricci...prostě všechno, co nenechá v klidu žádného milovníka voňavek.


Tahle pomalovaná zeď, kterou na trhu taky objevíte, jasně ukazuje, kam a s jakou vervou všichni uhánějí. A myslíte, že kdo přijde dřív, ten si odnáší ty nejlepší poklady? Ba ne, trh St. Ouen je naprosto bezedný - koupíte jednu věc a hned místo ní přibyde pět dalších.


Ty nejhezčí šaty a doplňky z dob dávno minulých jsou na trhu k mání stejně samozřejmě jako jabloně v ovocném sadu. Krajkové a hedvábné róby z dvacátých a třicátých let, pastelové "padesátkové" retro kostýmky, rozverně roztočené sukně z let šedesátých, filmové kostýmy nebo dokonale módní smokingové sako od YSL...áách.


Moc se mi s vámi v Paříži líbilo a už teď tu mám pro vás další díl. Pokračování z trhu St. Ouen najdete v článku: Bleší trh St. Ouen v Paříži - jak se tam dostat a co si koupit (část 2.)
 
Vivi podpis

56 komentářů:

  1. Pěkné, je nedělní ráno, popíjím průduškový čaj, přemýšlím o snídani a pařížský článek skvěle doplnil tuhle atmosféru, děkuju :-) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzkaz pro všechny: tak úžasné, milé a vtipně komentující čtenáře jsem si snad vysnila. Jste skuteční? Štípněte mě. ;-) Moc děkuju za všechny krásné a roztomilé reakce. Mám opravdu velkou radost, že se nám dnešní výlet do Paříže povedl, že se Vám líbil, že jsme nezmokli, a že se těšíte na jeho druhou část. Už jsem vám říkala, že jste úžasní?! ;-) ♥

      Vymazat
  2. Ještě,že jsem si peněženku schovala na dno šuplíku:-D Tohle by tedy nebylo nic pro mě...Pokud bych nechtěla skončit pod mostem:-D

    OdpovědětVymazat
  3. ach, jak já bych se tam vrátila....=) Tak alespoň virtuálně, a to se také počítá, že :D
    Můj muž spí, horká čokoláda na stole a Vivi...takové by mohlo být každé ráno =)))
    Příjemnou neděli =)

    OdpovědětVymazat
  4. Teď mě budu tenhle trh hryzat tak dlouho než mě přesvědčí jet konečně do té Paříže. Stejně jsme si to plánovaly s kamarádkou nadělit za maturitu. Aspoň budu vědět kudy kam, abychom si užily ty největší skvosty Paříže :)

    OdpovědětVymazat
  5. To je nádherné!! Jen by mě zajímalo, kolem jakých cen se na takovém blešáku pohybují právě třeba parfémy nebo ty starodávné šaty? :)
    A moc se těším na další článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to mě taky hodně zajímá, protože po neděli tam letíme a na trh určitě chceme :) kdyby někdo náhodou věděl také o nějakých hezkých trzích s místními specialitami v centru, budeme moc rádi

      Vymazat
    2. Milá Zuzi, originály historických šatů jsou hodně drahá záležitost. Opravdu je to spíš na podívání, než na nákup. Můžeš sice natrefit na nějakou starou babičku, která vyprodává šatník svého mládí po deseti eurech ;-), ale šaty z první půlky minulého století jsou na trhu běžně za několik stovek euro, opravdové skvosty klidně i za 5000 euro. Na trhu St. Quen je jeden naprosto úžasný obchod, jmenuje se Chez Sarah a určitě stojí za to do něj vejít - neskutečné množství těch nejkrásnějších dobových šatů a doplňků, jaké si jen lze představit.
      A co se týče parfémů, tak podle mě nejlepší je koupit si jen flakón nějaké klasiky, protože u opravdu starých plných parfémů bych jejich vůni neriskovala. Já si tam třeba koupila prázdný flakón Chanelu za 4 eura a moc hezky mi zdobí toaletku. ;-)


      Ahoj Leni, nevím, na jak dlouhou dobu jedete, ale trh se koná každou sobotu, neděli a pondělí, takže můžete vyrazit hned po příletu. ;-) Plno trhů s lahůdkami, módními doplňky a květinami je rozmístěných na mém oblíbeném Montparnassu a určitě zavítejte i k Seině, kde prodávají tzv. "bookinisté" v typických zelených stáncích staré knížky, časopisy, mapy, pohlednice, ale i všelijaké nové cetky, podtácky, odznáčky apod. Jsou na obou březích řeky a otevírají své zelené plechové stánky obvykle tak v 10 dopoledne. A pak mě napadá ještě slavný nedělní "bioeko" trh na Boulevard Raspail poblíž Lucemburské zahrady. Moc si Paříž užij a pozdravuj tam ode mě. ;-)

      Vymazat
    3. Děkuju strašně moc za tipy, docela dlouho takové hledáme :) přiletíme ve čtvrtek v podvečer, snad stihneme plavbu po seině. v pátek zoo, v sobotu bych moc ráda do zahrad versailles. v neděli letíme odpoledně domů, tak jsem právě myslela na nakoupení něčeho dobrého na trhu jako suvenýry. no a tenhle boží trh musíme někam vecpat :) naštěstí nechceme chodit po památkách, ale spíš všechno ochutnat a koupit si něco opravdu místního, ne věci se symbolem eiffelovky. nejhorší je, že jsme oba hrozní kramáři a z toho trhu asi povezeme nakoupené věci na kárce, protože si nedokážeme říct ne :D

      Vymazat
    4. Milá Leni, není vůbec zač, jsem ráda, že jsem mohla trošičku poradit. Večerní plavba po Seině - to je romantika s velkým R (tedy když je člověk dobře oblečený...noci teď bývají v Paříži dost chladné) ;-). Program máte senzační, určitě to bude krásná dovolená. Jen úplně nevím, jestli se dá St. Quen zvládnout za půl dne, podle mě to je na celý den (spíš tedy dva dny). ;-) Pokud bych se mohla přimlouvat, strávila bych neděli nasáváním - atmosféry a dobrého vína v nějakých pidi kavárničkách. Nebo bych si koupila bagetu, horkou čokoládu do kelímku a procházela se, posedávala kolem Seiny a nikam, vůůůbec nikam nechvátala...;-) Budu moc ráda, Leni, když mi dáš po návratu vědět, co všechno jsi zažila, viděla a koupila. ;-)

      Vymazat
  6. to je skvělé! :))

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherná procházka po boku královny všech pokladů Vivien. Díky díky za každé takové báječné ráno :) ♥

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní10:03

    ooo...tak tam bych se ted chtela procházet a poridit si tam spoustu zajímavých věciček :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Boží! Honem, honem druhý díl! :) Těšim!

    OdpovědětVymazat
  10. Anonymní10:17

    Už sa teším na druhý diel, vyzerá to tam úchvatne! Na niektorom kresle by som si veru posedela a ktovie, možno by sa mi prilepilo na zadok a musela by som s ním odísť :D No a pri voňavkách by som sa určite tiež pristavila :)

    OdpovědětVymazat
  11. Krásnou neděli, Vivi! Díky tobě a ranní prohlídce trhu určitě bude!

    OdpovědětVymazat
  12. Viviiii, já jsem úplně nadšená! Ta brokátová kabelečka, parfém a nádherdelník!!! A všechny ty další nádhernosti- fotek nikdy nemůže být dost, protože mě strašně baví šmírovat na fotkách všechny ty poklady (nejvíc to růžové křeslo, pudrové peří a zlatočerný pruhovaný polštářek), takže se už teď třesu na další příspěvek!!! Fantazie!

    OdpovědětVymazat
  13. Krása, zaujaly mě.hlavně.polštářky, které jsem na fotce zahlédla. Těším se na další ochutnávku.

    OdpovědětVymazat
  14. :OOOOO vyzerá to dokonale, už som o tomto trhu počula, je to môj sen tam ísť :) závidím ti, Vivi, v dobrom ! :-)

    OdpovědětVymazat
  15. :) Vivi výletík s tebou sa mi páčil, no ja sama na takýchto blšákoch nikdy nič nenájdem....nie som taký dobrý hľadač pokladov...a to som dokonca bola aj na jednom presne v Paríži....nemám proste na to oko a zväčša ani výdrž...na druhý diel spoločného nakupovania sa však už teraz teším;) Krásnu nedeľu!

    OdpovědětVymazat
  16. Áááách, to byla krásná procházka :) Rozhodně se těším na druhý díl, protože tohle mám moc ráda. Trhy to je moje :)

    OdpovědětVymazat
  17. Je to nádherný, ráj na zemi, jen škoda, že se tam můžu podívat jen prostřednictvím tvého blogu, ale i to stačí! Úplně cítím vůni všech těch voňavek a hluk kolem! :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  18. Vivi, nádherné (ako vždy), vďaka tebe som sa práve z uzimeného Dánska presunula na krátku prechádzku Parížom.. naozaj mám pocit, ako keby som tam bola ! :-* Som veľmi zvedavá na druhý diel a na tvoje krásne poklady (prvá fotka ma veľmi navnadila ;) tak nás dlho nenapínaj !!

    OdpovědětVymazat
  19. Vivi, nádhera..v Paříži jsem byla jen jednou , asi před 15 lety a okamžitě jsem si ji zamilovala..hned po příjezdu jsem tvrdila, že je to místo, kde bych mohla žít...manžel se mi tenkrát divil..každý rok jezdíme na prázdniny do Ameriky ...je to tam krásný..mám to tam moc ráda...ale žít napořád bych tam nechtěla...Paříž na mě zapůsobila tak, že tam bych šla hned:o)..a kouzlo těch trhů..to je něco..už se těším na druhou část..Inka

    OdpovědětVymazat
  20. To byl hezký výlet :-) a teď plná dojmů, nadšení a občerstvená na duši honem sundat cestovatelské střevíčky a šup zase do učení. Státnice se blíží rychlostí překotnou. Děkuji, že jsi mě vazal sebou a budu se těšit zase příště.

    OdpovědětVymazat
  21. Jéééé, tak to je něco pro mě :D Od tam by mě nedostali ani párem volů :D Vzpomínám si, jak jsem jako malá byla s rodiči ve Francii na blešáku a v té době jsem zrovna sbírala telefonní karty - byl tam stánek zaměřený jen na ně - miliony telefonních karet!!! To bylo křiku, když jsme měli odejít :D :D :D Jinak ten náhrdelník mám od tety z Francie taky :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Vivi, tam je tak nádherně, že bych tam s chutí hned vyrazila a nejmíň na týden :)

    http://estrella-2012.blogspot.cz/2014/05/spotrebovano-duben-2014.html

    OdpovědětVymazat
  23. Tak to zní jako ráj, úplně se vidím jak se tam procházím, pokukuji po krámkách a sem tam zahlédnu nějaký poklad, který tam prostě nemohu nechat! ;)

    OdpovědětVymazat
  24. Milá Vivi, moc Ti děkuji za procházku!
    Báječně jsem si ji užila a jsem ráda, že jsi nás vzala s sebou :o). Vše jsem si prohlédla, zalezla jsem i do nejtmavějších koutků a už se nemůžu dočkat další exkurze ;o). A než na ni bude čas, jdu prohlížet fotky stále dokola, jsem uchvácená a moc bych se tam chtěla podívat doopravdicky ;o).
    PS: ty parfémky... aaach :o)

    OdpovědětVymazat
  25. Milá Vivinko, neodvedu si představit nic víc francouzského! :)

    Pěkný nedělní večer!

    Eve.h

    OdpovědětVymazat
  26. Tak úžasné, milé a vtipně komentující čtenáře jsem si snad vysnila. Jste skuteční? Štípněte mě. ;-) Moc děkuju za všechny krásné a roztomilé reakce. Mám opravdu velkou radost, že se nám dnešní výlet do Paříže povedl, že se Vám líbil, že jsme nezmokli, a že se těšíte na jeho druhou část. Už jsem vám říkala, že jste úžasní?! ;-) ♥

    OdpovědětVymazat
  27. Hello from Spain: Fabulous market. Great vintage pieces. Keep in touch

    OdpovědětVymazat
  28. Ou, taková náádhera, to je něco pro moji romantickou dušičku, to bych si nechala líbit. Můžu si i nadále nechat o Paříži snít..sny mi nikdo nevezme. Těším se jak malé dítě...snad...někdy...

    OdpovědětVymazat
  29. Pániii. Nejvíce ujíždím na těch voňavkách..ale i ty kostýmy nemusí být špatné :).

    www.laleitr.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  30. Pri tej kabelke mám chuť sa obliecť do nejakých krásne nadýchaných šiat a ísť sa niekam prejsť. Síce by som asi zamrzla, ale je to krásna predstava.
    Fúha, že tam chodia lovatí ľudia a kupujú také drahé veci? No to by som nepovedala. Mne blšák pripomína blchy = všetko staré, pokazené, leda tak do koša, ale ako vidím mýlila som sa a tento blšák som s tebou rada navštívila, len škoda, že som si z tade nič nemohla odniesť :( Ale páčilo sa mi tam, ďakujem :)
    Inak keby som aj ja mala takú stenu dám si tam niečo pekné nakresliť :)
    Podľa mňa prvý by prišiel Speedy Gonzales, lebo je to najrýchlejšia myš na svete a potom mig-mig, ten pštros, neviem ako sa volá, ale hentaké zvuky vydával a Superman až na treťom mieste aj s ostatnými :)
    Na konci som ďakovala, že som tam s tebou bola naživo, len takto virtuálne, lebo keď som uvidela tie šaty a predstavila som si, že určite sa tam nachádzali aj nejaké čo mali na sebe moje meno, tak by tam zapišťala moja peňaženka alebo ja. Ach.
    Idem ja na koláčik, lebo toto si zaslúži niečo chutné. Oči sa už napásli, tak aj ústa a bruško si niečo zaslúžia :) Krásny večer

    OdpovědětVymazat
  31. och to ruzove kresielko mi vyrazilo dych :) uplne nadherne!!!

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  32. Krásne fotky, ja som sa z Paríža akurát včera vrátila :-).
    The city of fashion

    OdpovědětVymazat
  33. Ahoj Vivi! :-)
    Úplně mě bolí nohy! To je obrovský trh! :-)
    Pořídila jsi si nádherné věcičky. :-). Zejména ten magnet je super! :-)

    Líbí se mi ta pomalovaná zeď - nádhera! :-)
    A ta židle, na které jsi odpočívala je nádherná! :-)
    Už se těším na pokračování! :-)

    Vivi měj se nádherně! Ahoooooooooj! :-)

    OdpovědětVymazat
  34. Ty parfémy bych si s chutí oňuchňala :-) Zelené šaty taky nevypadají špatně... :-)

    OdpovědětVymazat
  35. Vivinko ahoj :-) vzala jsi nás na krásný výlet♥:-) na jehož pokračování se už těším :-) Jsi úžasná jaký máš přehled o všech trzích atd. .. Mávám Ti do dálky, milá Parisien :-)

    OdpovědětVymazat
  36. Juuu Vivi, to byl teda parádní výlet. Už se těším na ten další. :)
    Nicméně jakmile budu v Paříži, tak tam zamířím. Ta tvá brokátová kabelka je nádherná a mám pocit, že ji nutně potřebuji a stejně tak i parfémek. ;) Jaj, moje peněženka by asi zaplakala. :-D
    To růžové křesílko je sen...

    OdpovědětVymazat
  37. Už jsem to říkala. Asi stokrát. A možná, že dokonce už tisíckrát. Ale povím to zas - upřímně, nadšeně a šťastně. Že totiž mi každý váš komentář dělá neskutečnou radost, a že se tu uculuju a usmívám "pod fúsky", a že vás mám moc ráda. Děkuju. ♥

    OdpovědětVymazat
  38. AAAch Vivi tak teba som hľadala :DD najprv ti chcme poďakovať za veľmi milé komntáre ktoré si mi nechala a obdivujem tu u teba všetko!!! Obdivujem aj to že s vyberieš do Paríža na blší trh , snáď sa raz odhodlám .DD je to fantastická výzva a inšpirácia teším sa na pokračovanie krásny deň E.

    OdpovědětVymazat
  39. To vypadá úžasně, hned bych jela :)

    OdpovědětVymazat
  40. Jelikož mě Francie nikdy neoslňovala, nechává mě chladnou i tohle, ačkoli by musel být krásný zážitek vidět všechny ty skvosty :)

    OdpovědětVymazat
  41. Vivi, tvoje články jsou jedním slovem úchvatné.Přenesla jsi mě do nejkrásnějšího města -do Paříže jako kouzelným proutkem.Doufám, že se tam letos v létě opět podívám a slibuji, že zajdu na St. Ouen a budu na tebe celou dobu vzpomínat.:))

    OdpovědětVymazat
  42. Tak ti povím, že mám z fotek a povídání husí kůži. Přesně zábava pro mě :). Už delší dobu taky "vetešničím" a sbírka čajových konviček už je pěkně velká :).

    OdpovědětVymazat
  43. Achbože, to byla zákeřnost, milá Lucie :-). Taková nádherná přehlídka a lákavé popisky! Tvůj blog je opravdu lahodný na chuť i na oko. Nádhera! Už dlouho plánuji, že si to tady celý pořádně pročtu... A docela bych si tento styl, fotky i články dovedla představit převedené do časopisu.
    Vintage časopis, to by mělo šmrnc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Eumenidas, doufám, že Tvůj plán "že si to tu celý pořádně pročteš" brzy vyjde. ;) Moc jsi mě potěšila a jsem ráda, že jsme si to všechny na pařížském trhu tak pěkně užily. A než bude na stáncích časopis "Vintage", těším se na scházení na tomhle mém malém blogovém území. ;)

      Vymazat
  44. Všem děkuju za komentáře a krásnou společnou procházku "bleší Paříží" ;)

    OdpovědětVymazat
  45. Anonymní11:35

    Máte nádherně vymazlený blog. Jeden by se hned chtěl navonět, najíst, oblíknout a snít ...
    Ať se Vám daří, Vivi.
    Michaela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Míšo. Tak jen se klidně navoňte, najezte, oblíkněte a sněte. ;)
      Ať se daří i Vám a klidně mi tykejte. ;)

      Vymazat
  46. Blog mas opravdu vymazleny :) Jen tedy asi nase pohledy na Pariz se lisi :) Myslim, ze jsou lide, kteri ji miluji a ti, kteri z ni maji dosti smiseny (nekdy az negativni) pocit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, milá A, to mě moc těší. A co se Paříže týká, tak máš určitě pravdu, nicméně celý můj blog je tak trochu "laškovná Paříž". ;) Stýská se mi po ní, po těch neuvěřitelných vůních, lidech, místech a zážitcích každý den, kdy tam nejsem...

      Vymazat
  47. Ahoj, do Paříže jedu už za týden a nikdy by mě nenapadlo, že zde jsou tak krásné a zajímavé obchůdky a trhy. Samozřejmě jsem už řešila jaké památky v Paříži vidět, že bych si zde ale i něco nakoupila mě teda rozhodně nenapadlo a určitě to zařadím do svých plánů.

    OdpovědětVymazat