30.8.14

Jak bydlí Míša ze SimplyMeMe

Moc jsem se těšila na chvíli, až spolu v rámci rubriky "Jak bydlíte", ve které se tu už několik měsíců díváme do vašich domovů, zazvoníme u dveří mé milé přítelkyně Míši ze SimplyMeMe. Míša totiž bydlí v holandském domku, do kterého jsem už hezky dlouho zamilovaná. Mám velkou radost, že nás s otevřenou náručí pozvala dál, a tak se teď všichni společně můžeme pokochat jejím bydlením.

Hned na začátek pro nás naše hostitelka připravila překvápko - vlastnoručně upečený voňavý jablečný koláč (jupí), ke kterému nechyběla káva a pravé holandské tulipány. To je ještě lepší než "chleba a sůl". Člověk by si mohl myslet, že po tak dobrém koláči už nemůže přijít nic zajímavějšího, ale zdání klame. Naše procházka po úžasném domku, který se Míše podařilo v Holandsku krásně zabydlet a vytvořit v něm opravdický domov, totiž teprve začíná. A já se bez rozpaků přiznávám, že se mi z tak příjemné návštěvy ani nebude chtít odejít (asi se v čas odchodu schovám do velké starožitné malované skříně, která stojí v obýváku, a ještě u Míši pár dní pobydu - ale ne abyste mě prozradili!). 

Tak a teď už neváhejte, popadněte kousek koláče a pojďte si prohlédnout, "jak se žije v Holandsku"...



"Milí čtenáři,

Má úžasná blogová kamarádka Vivi souhlasila, abych vás vzala na virtuální prohlídku ke mně domů. Moc ráda se s vámi podělím o fotografie a pár řádek o místu, které mi přirostlo k srdci, a ve kterém bydlím prakticky od samého začátku mého působení v Holandsku, což už budou neuvěřitelné tři roky. Domek pochází nejspíš z 19. století, a jak  můj táta při jeho návštěvě znalecky usoudil, je "vmezeřený", tedy vtěsnaný mezi dva své větší a pravděpodobně starší sousedy. Proto je uzoučký a malinký, ale o to roztomilejší. Nachází se v centru malebného Utrechtu. Našla jsem jej přes realitku a byla to láska na první pohled. Nejprve jsem v něm žila sama, ale osud tomu dal, že jej už sdílím se svým milým :). V pronájmu bylo zahrnuto  kompletní zařízení, ale už jsme jej v průběhu těch let trošku pozměnili. Domeček má tři patra a dvě mezipatra. A abyste se nám neztratili, začneme pěkně od vrchu a půjdeme dolů. 

Obrovskou výhodou domečku je teráska. Přítel vyrobil lavici na míru a v létě tady grilujeme i pozorujeme hvězdy při sklence perlivého vína."

"Z terásky vejdeme posuvnými dvěřmi a po několika schůdcích do ložnice. Co na ložnici miluju nejvíce je její vysoký strop obložen bílým dřevem. To dodává ložnici vzdušnost a prostornost. Ložnice je také hlavní místo mého ženského působení. Mám v ní šatník, a díky tomu, že je zde zabudováno umyvadlo, i takový svůj kosmetický budoár. A aby toho nebylo dost, ložnice se může proměnit i v malé privátní kino. Bílá roleta, která zakrývá posuvné dveře a může se proměnit v promítací plátno, a přitelův projektor umístěn na skříni, umožní sledování filmů z postele :)."

"Z ložnice opět po pár schodech sejdeme do prvního mezipatra, aneb prvního království mého drahého. Můj milý je muž mnoha (a tím myslím vskutku mnoha) zálib, což je vidno. Hudba, malba, baseball, kutilství všeho druhu; to vše se promítá v celém domě."

"Po mezipatře vás uvítám v obyváku, kterému vévodí velká starožitná skříň. Osobně mám moc ráda kombinování starožitných prvků s těmi moderními, a to se myslím v této místnosti povedlo. Bystré oko čtenáře také rozezná, že jsem blázen do módních časopisů, a nepohrdnu ani knihami o umění. Porcelánová lebka studia Pirsc byla má první investice do umění zakoupena v malém art obchůdku v Mikulově."

"Po obývacím pokoji následuje druhé mezipatro, další království mého milého. Za povšimnutí stojí mini řada rozevíracích starých židlí nejspíše z kino sálu. Z nějakého důvodu je to oblíbené místo večírků, v tomto mezipatře se vždy hosté naakumulují a bojují o posed na oných židlích :)."

"A nyní po schodišti až dolů do kuchyně. Vrchní rám dveří slouží jako výstavka pro mé sněhové křišťálové koule, které sbírám jako připomínku mých zahraničních cest."

"Teď už nám zbývá jen kuchyň. Mým nejoblíbenějším prvkem musí být kachlová podlaha, a to nejen proto, že je vyhřívaná. Určitě vám milí čtenáři neušlo, že celá přední stěna domu přízemí je prosklená. Dům totiž býval s největší pravděpodobností obchodem. Ze začátku jsem měla s tím prosklením trochu problém. My Češi nejsme zvyklí se někde vystavovat, že... Ale pravdou je, že v Holandsku je naprosto běžné nemít záclony či žaluzie, Holanďané soukromí druhých akceptují a jednoduše do domácností druhých nenahlíží. Opět se zde kloubí moderna s originálními starožitnými prvky. Kuchyňský kout je malinký, ale i tak se mi zde daří kulinářsky vyskotačit. Na důkaz místo slibů můžete kouknout na mé vaření SEM."

"Moc doufám, že se vám u nás líbilo, a já se budu moc těšit na nahlédnutí do domovů dalších hostů naší milé Vivinky. A kdo má zájem dovědět se o mém životě (nejen) v Holandsku více, může mrknout na SimplyMeMe TADY."
Vivi podpis

29 komentářů:

  1. Milá Vivi, ďakujem za ďalší úžasný inšpiratívny článok, Simply MeMe to má doma naozaj prekrásne :-).
    The city of fashion

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Vivi, milá MeMe. Děkuji za pozvání na krásnou milou návštěvu :) (jen jsem si na prohlídku vzala pravou českou koblihu, nevadí?) Dům má obrovské kouzlo, líbí se mi propojení starého a nového. Hortenzie na terase, bílá cihla, dřevěná "dlažba" .... přesně podle mého gusta. Dřevěná podlaha v pokojích, nádherná - asi - původní dlažba jídelní části kuchyně...., všelijaká zákoutíčka....i já jsem se zamilovala!!
    MeMe, jak se Ti žije na schodech?? Vím, o čem mluvím. Koupila jsem si prvorepublikový domeček a na schodech jsem pořád :) Až ho jednou dodělám..., ráda vás pozvu...
    Prozatím se těším na další tipy, články a návštěvy..... Krásný den :)
    http://salek-snu.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oooh, dekuji a jsem rada, ze se ti u me libilo. Na schody jsem si zvykla, ackoliv pri nemoci to neni zadna sranda, jelikoz kuchyn i zachod je ve spodnim patre, to se clovek pak sotva vyskrabe zase do loznice :) Ale kdyz jsme uz zvladli s partnerem sve krizovky - muj natrzeny meniskus a jeho pretrhane vazy, tak uz zvladnem vsechno :) Moc rada bych videla ten tvuj prvorepublikovy domecek, urcite bude uzasny!

      Vymazat
    2. :) jeeeejda,s meniskem a přetrhanými vazy na schodech??? No, aspoň vás nic nepřekvapí!! :)
      Já nemocná v domku ještě nebyla..., zato těhotná a už skoro 10 měsíců zdolávám schody s miminkem, teeda, už pořádným chlapem.... Tak ještě jednou děkuji za pozvání a příště u nás... Pa :)

      Vymazat
  3. Vivinko, ty umíš člověku udělat radost Míšu i její kouzelný svět mám moc ráda a návštěva u ní byla krásná. Děkuju Vám oběma za příjemnou chvilku s jablečným koláčem :).

    OdpovědětVymazat
  4. Tak za tuto návštěvu u Míši jsem opravdu hrozně moc ráda! Je to nádhera a Míša má neskutečný cit a vkus! Moc se mi u ní líbilo a taky bych se nejraději schovala v té malované skříni jako ty Vivi :) a ten koláč!

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherný dom! Asi som sa neho zamilovala a určite by som si vedela predstaviť v ňom žiť. :)

    OdpovědětVymazat
  6. nádhera hlavne tá terasa :3

    http://julca-fashion.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  7. Ta kachlová podlaha je boží! Malovaná skříň samozřejmě taktéž, to je lahůdka. A prosklená kuchyně mě baví, sice bych s tím asi taky měla určitě docela problém, ale to je přesně to, co mě v Holandsku fascinovalo. Jak je všude všem vidět a nikomu to vlastně neva :o) Moc pěkné bydlení, živé a "opravdové" a takové já ráda ♥

    OdpovědětVymazat
  8. Nádhera. Fakt nádhera. Přesně takhle bych si to představovala. Staré a nové věci dohromady :-). Zrovna si zařizuju byt, tak snad se mi to podaří aspoň trochu takhle hezky :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Opravdu nádherné bydlení! Kéž bych dokázala kombinovat staré a nové s takovou lehkostí. Utrecht mi učaroval, určitě se tam někdy znovu podívám.

    OdpovědětVymazat
  10. tak to je krása! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Hello from Spain: beautiful pictures. Great house. Keep in touch

    OdpovědětVymazat
  12. no len "zíram", krása. asi najviac som bola unesena tou rozkosnou teraskou :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    INSTAGRAM: dominikamr

    OdpovědětVymazat
  13. Inspirace není nikdy dost. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Super článek! Já když žila v NL, tak jsem právě milovala nahlížení do soukromí jiných, bezzáclonových bytů, bylo to velmi inspirativní :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Zdravím tě drahá Vivi a samozřejmě i milou MeMe,

    předem ti Vivinko děkuji za to, že jsi mi ukázala další super blog, který jsem doposut ještě neznala, spolu s tímto krásným článkem. Musím říct, že tenhle styl je mi velmi blízký a když jsem v NL byla tak jsem se jen rozplívala nad jejich architekturou. Ty jejich roztomilé malé světničky v kouzelných domečcích, nádhera. Meme máš to doma moc pěkné, děkuji za tuto milou prohlídku a kousek inspirace! :)

    Mějte se krásně děvčata! :)

    Pandička

    OdpovědětVymazat
  16. Jaka to nahodicka, ja zrovna vcera vratila z navstevy Holandska! Nad timto jednoduchym, nekolikapatrovym zpusobem bydleni jsem premyslela celou dobu pobytu. Mozna to neni muj styl, ale obdivuji jejich otevrenost vuci svetu. Nepouzivani zaclon a zavesu me vice nez prekvapilo. Jako turista jsem se neubranila nahlizeni do holandskych domacnosti a mam tak pocit, ze jsem poznala holandsky zpusob zivota zblizka. Obydli Misi je opravdu utulne!

    OdpovědětVymazat
  17. Mám velikou radost, že se Vám návštěva u Míši líbila stejně jako mně. Z koláče zbyly už jen drobečky, kávy je na dně hrnků už jen pár kapek, Míša se určitě potěšila Vašim milým komentářovým povídáním a nedá se nic dělat, návštěva je u konce a je pomalu čas jít o dům dál (tedy až na mě - já jsem přece schovaná v té malované skříni) ;-).
    Ještě jednou děkuju všem za krásné reakce. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja se pripojuju k Vivince, dekuji vsem, kterym se u me libilo, za krasne komentare! Jsem zvedava, ke komu nahlidneme priste ;) Tedy az Vivi vyleze z te me skrine :)

      Vymazat
  18. Ta terasa je nádherná!

    OdpovědětVymazat
  19. Krásné fotky, krásného domečku. Terasa vypadá skvěle :)
    Holandsko bych také ráda navštívila.

    http://sugar--spice--nice.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  20. Vivi!!!
    Mě se u tebe prostě komentáře neobjevují!!! :-(
    Tak krátce dotřetice.
    U Míši je krásně, výhled na terásce musí být úžasný! :-)
    A bydlení je moc zajímavé. :-)

    Zkusila jsem si u tebe zadat odběr novinek, tak uvidím, zda to bude fungovat. :-)

    Vivi měj se krásně! :-)

    OdpovědětVymazat
  21. mám velkou radost z tohoto článku. míša je úžasná a její blog také. bydlení je stylové, skvělé...

    OdpovědětVymazat
  22. Viv, to se povedlo. Míša má krásný domov a i když to nemusí být příjemné, tak ráda nahlíž do domácností přes okno, dá se tak najít spousta inspirace. :)

    OdpovědětVymazat
  23. Zaujala mne ta prosklená stěna, nevím, jestli bych si na to dokázala zvyknout. :) Ale je super, že Holanďané respektují soukromí, to by byl tady v Čechách asi docela problém.

    OdpovědětVymazat
  24. Milujete starý a restaurovaný nábytek? zde si velmi dobře vyberete-

    https://eshop.atelier-fiala.cz/25-nabytek

    OdpovědětVymazat
  25. Sára10:21

    To je taaak krásný :) Hlavně ta střešní terasa je naprosto boží a už jenom z fotky jde krásná atmosféra. To by se mi také líbilo. My tedy máme s přítelem takový podobný byt v Pražské novostavbě a máme také balkon, ale takovou atmosféru jsme si tady ještě nevytvořili. Popřemýšlím o nějakých takových dekoracích, líbil by se mi třeba takový ten retro žárovkový řetěz.

    OdpovědětVymazat