26.9.14

Zeď plná inspirace

Za jednu z nejdůležitějších věcí ve svém domově považuju (to neuhádnete)...nástěnku. Nástěnka má totiž velkou moc. Je to prostor, na který můžeme bez omezení promítat své nápady, fantazii a radosti. Dokáže nás povzbudit, tvořivě nakopnout, namotivovat i rozveselit. A taky nám připomíná, jací jsme, jakým směrem se ubíráme nebo po čem toužíme. Ráda si na náštěnku lepím fotky věcí, které si chci pořídit nebo pohledy s místy, na která se chci podívat. Nástěnka tužeb tomu říkám, to je ono. ;)

Je parádní pocit udělat z prázdné stěny barevný plácek, který inspiruje a zároveň zkrášluje náš domov nebo kancelář. A přesně takové místo si tu dneska spolu vyrobíme.


Je velká spousta "nástěnkových možností". Nástěnky s korkovým, textilním nebo dřevěným povrchem, magnetické tabule pro psaní křídou a další a další, stačí si vybrat tu pravou. Ale co když nám nakonec koupená nástěnka nevyhovuje velikostí (mně se zdá, že jsou všechny neprakticky mrňavé), tvarem nebo chceme změnit její působiště, ale to by znamenalo další nevítanou díru do zdi? 

Mám tu pro vás malý nápad, jak nad podobnými nesnázemi mávnout rukou. Udělejte si nástěnku sami a na míru...Takovou nástěnku, u které si můžete podle svých potřeb nebo fantazie hrát s její velikostí ("jak to zkrátka nalepíte, takové to budete mít"), s jejím vzhledem, tvarem a barevností. Je to snadné a zábavné! Ale už dost řečí, jdeme na to.


1. Seshromážděte a vyberte ty nejlepší inspirativní obrázky
Můžou to být výstřižky z časopisů, pohledy z dovolených, namalované obrázky nebo vzkazy (ty zamilované jsou nejlepší), samolepky, ubrousky, krabičky od parfémů, fotky - zkrátka cokoli papírového, co chcete mít na očích.


2. Vezměte vaše washi pásky
Washi pásky jsou vynález století a vy už dávno víte, že jsem do nich blázen. I při tvorbě nástěnky mi vytrhly trn z paty. Stačilo totiž vybrat pásku, která momentálně nejvíc lahodí mému oku (takže zlatá s bílými proužky) a jednoduše z ní na stěně vytvořit "rám" pro všechny obrázky a fotky. Nalepit požadovaný tvar (v mém případě "čtverec") můžete "od oka". Ti preciznější z vás, kteří chtějí mít washipáskový okraj nástěnky tip ťop (a s pravými úhly - to musí být úžasný pocit) budou určitě měřit a máchat pravítkem nebo dokonce vodováhou. Až budete mít okraj nástěnky hotový, vlepte do něj (opět pomocí pásek) všechny vybrané obrázky a nápady.


3. Zahákněte to
Každou nástěnku rozveselí malý háček, na který můžete zaháknout, co je vám libo. Poslouží vám obyč napínáček (a protože opravdu bývají až moc obyčejné, natírám je bílou nebo růžovou barvou) nebo malý hřebík. Nejlepší je ale samolepící papírový věšáček - výborná japonská vychytávka, kterou můžete nalepit tam, kde se nedá (nebo kde nechcete) vrtat. Nástěnka díky tomu ožije, protože na věšáček můžete pověsit všelijaké přívěsky a korálky, které jste dostali nebo jste si je přivezli jako suvenýr z cest. Já na háček věším šperky, které ráda nosím a na jeden jsem dokonce zavěsila růžové látkové prasátko s křidýlky (při tvorbě nástěnky se zkrátka člověk nemusí vůbec omezovat).


A je to! Veselá nástěnka je hotová, takže teď si můžeme dát klidně kafčo, nohy nahoru a spokojeně se usmívat nad dobře vykonaným dílem. Nezapomeňte vzhled nástěnky občas měnit (třeba podle ročního období nebo podle nálady). Na světě je taková spousta krásné inspirace, že by byla škoda vystavovat si pořád to samé. A navíc - jak se měníme my, mění se i věci a podněty kolem nás, a nástěnka tak může být přirozeným svědkem našich metamorfóz (já sama se měním tak rychle, že už se kolikrát ani nestíhám).

Přeju vám, ať ve vás vaše nástěnka, kdykoli se na ni podíváte,  probudí chuť usmívat se nebo tvořit, protože jinak by byla k ničemu, to dá přece rozum. ;)

Vivi podpis

63 komentářů:

  1. Jsi tak kreativní! Nástěnku bohužel nemám a je to škoda, možná proto tak nějak poslední dobou stagnuji. Potřebuji nakopnout mou kreativitu! Krásná inspirace a bezva rady a vychytávky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všem vám moc děkuju za skvělé vzkazy a komentáře a za spoustu báječných triků a tipů, jak zdobíte své nástěnky vy. Mám radost, že jsme se tu všichni tak hezky shodli, že pěkná nástěnka umí udělat spoustu radosti. A spousta radosti se vždycky hodí, takže tvořte, měňte, klidně trošku blázněte a hlavně se dobře bavte. Jste úžasní. Vlastně spíš úžasné, ale občas tu vídám i kluky, tak proto ta "měkká i" ;-). Mějte se moc krásně a děkuju. ♥
      Vivi

      Vymazat
  2. Anonymní9:46

    Super nápad!Takovou nástěnku bych brala hned a už vím, do čeho se o víkendu pustím:)). Míša

    OdpovědětVymazat
  3. Já bohužel nástěnku nemám :( ale plánuji nějakou....je užasné jak jsi kreativní :)

    GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné, myslím, že vím co budu příští víkend vytvářet :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jak já miluju ty Tvoje koláže, ať už internetové nebo nástěnkové ♥ Já mám kolážový sešitek ale nahlížím do něj tak málo...Udělat z něj nástěnku by bylo asi praktičtější, až budu mít chvilku hned se do toho pustím:) Díky za inspiraci Viv!

    OdpovědětVymazat
  6. Pekelně skvělá nástěnka!

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní10:57

    Ahoj Vivi!
    Od jeziska si nebudu prat nic jineho nez mit uplne stejny pracovni stul a nastenku jako ty. :-) Nikdy jsem o nastence neuvazovala tak jako ty, ale mas pravdu, ze nastenka umi dodat dobrou naladu. Ta tva mi zvedla naladu uz i jen z fotografii. Ja mam doma malou korkovou nastenku a tam mam jenom ukoly, co musim udelat cili nic moc. :-) Jeste me zajima, co to mas pusteny za film na monitoru? :-)
    Ahojky Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, to je seriál Sex ve městě (Carrie zrovna objevila v podšívce roztržené kabelky Diorky ztracený řetízek, takže je šťastná a já s ní - mám tuhle scénu nejradši) ;).
      Nástěnku tedy opravdu budeš muset vyladit, protože úkoly a povinnosti by na ní měly být jen okrajově. ;)

      Vymazat
  8. Anonymní11:01

    Nastenku mam (mam na ni hlavne pohledy z oblibenym mist/mest a fotky z dovolene plus nejakou tu inspiraci), ale uz mi zoufale nestaci:) J. Jinak ja ji mam z kusu polystyrenu obaleneho barevnym satkem a vse zapichuji barevnymi spendlicky:))

    OdpovědětVymazat
  9. Nástěnku máš naprosto úžasnou :) Já zrovna doma mám taky jednu koupenou, tak už plánuji, jak si ji vyzdobím
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
  10. Je to krásné a kreativní! Ty pásky jsou super, nějaké ozdobné taky mám, ale myslím, že potřebuju další :)

    OdpovědětVymazat
  11. Dear Vivi, a wall full inspiration is the best way to decorate the studio corner, you are so creative and adorable, Id love to have a moodboard as this!:) Many hugs and love <3

    OdpovědětVymazat
  12. Vivi to je krása :o).
    Nástěnku žádnou momentálně nemám, ale snad se blíží nové bydlení a s ním nové možnosti... Ještě u maminky jsem.místo nástěnky používala dveře -celé byly odshora až dolů polepené vším, co mě zrovna bavilo... Až teprve nedávno maminka vrstvy sundala a naštěstí všechny důležitosti schovala :o).
    Už se těším, az si zase budu moct dopřát takový svůj malý chaotický koutek :o)

    OdpovědětVymazat
  13. to je tak supeeeer :) prave som uvazovala aku nastenku zohnat domov, ale nic sa zhanat nebude, uz je predsa hotovo ;) a taku si spravim aj v praci, hoci na jednej stene uz visi jedna. ale predsa vieme, ze nastenok nie je nikdy dost :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    INSTAGRAM: dominikamr

    OdpovědětVymazat
  14. Anonymní13:40

    Kráááásné a při tom jednoduché. Takové nápady mám nejraději.
    Po přečtení článku jsem se do nástěnky hned pustila
    a na e-mail jsem ti poslala fotku, jak to dopadlo. Dej
    mi vědět, co na můj výtvor říkáš. :) K.

    OdpovědětVymazat
  15. Rozkošný! :)
    www.mmargareta.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  16. Asi potřebuji nástěnku... :-) A to jsem si zatím vystila s magnetkami a ledničkou :-)

    OdpovědětVymazat
  17. U svého stolu nástěnku nemám,ale obrázků všude možně kvantum:-D Miluju dívat se na obrázky od nejbližších...pohledy,ručně malované obrázky,samolepky...jeden z nejlepších léků na smutek a splín...

    OdpovědětVymazat
  18. Máš parádní nástěnku, dýchá optimismem a dobrou náladou, navíc seriál na obrazovce je taky úžasný :). Já nástěnku taky vedu, ale není tak pěkná jako tvá - část je věnovaná mým dvěma zesnulým kocourkům, část je pro mé a kamarádčiny výkresy, co jsem dostala darem a zbytek tvoří barevné lepicí papírky tvořící dny v aktuálním měsíci, kam si pšíu všechny povinnosti. Je to dobré, nic nezapomenu :). Plánuju si ji ale předělat, přidat více svých fotek přírody.

    OdpovědětVymazat
  19. Anonymní14:59

    Ahoj Vivi!!!!!!
    Nástěnky miluji!!!!!! :-)
    Sama mám nástěnku nad postelí! Je velikánská a přesto mi přijde, že je malá! :-D
    Ale pamatuji si svou první nástěnku. Byla vyrobená z DCFix fólie! Byla mrňavá a přesto se mi na ní vešlo mraky vzkazů, nápadů, obrázků . . .!!! :-D
    Teď na té velké mám spoustu důležitostí, nápověd, obrázků, přívěsků (i spoustů dárečků od tebe!) . . . .! Miluji svou nástěnku a je fakt, že si jí mohu utvářet k obrazu svému! :-) Teď mi tam převážně vévodí Japonsko, Čína, Korea - prostě Asie! Do toho srdíčka a mnoho fotek!!!! Jak říkám, i když je veliká, přesto mi nestačí!!!!!!!! :-DDDDDD

    Tvá nástěnka je úžasná! Dokonalé originální!!!!!! :-)

    A víš co se mi líbí moooooooc? Tvůj hrnek! Víš co mi připomíná? Sněhulákovo bříško!!!!!! Já už jsem hold naladěná na Vánoce! :-D

    Vivi měj se krásně! Ahooooooooooooooooj! :-) <3<3<3 Šárka :-***

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj Vivi, taky mám doma nástěnku a zdobím ji podle ročních období. Ale obrázky na ni si tisknu v práci, takže pšššt... Teď zrovna už ji musím převléknout do podzimního kabátku.

    OdpovědětVymazat
  21. Nástěnku mám korkovou a zoufale malou! Sotva se na ni vměstná lístek z koncertu, loňská jízdenka do Budapešti a upomínka do knihovny. Skandál! Inu, napíšu Ježíškovi o washi pásky :)

    Barevnýsvětvhrsti

    OdpovědětVymazat
  22. úžasná nástěnka, také podobnou mám a je zaplněná hlavně fotkami a různými obrázky z časopisů :)

    OdpovědětVymazat
  23. Anonymní16:56

    Nástěnka se stala nedílnou součástí mého života :) Teď si budu pořizovat větší, protože se mi na tu mojí už všechno nevejde... nástěnku si poté ozdobím a moc se na to těším :)

    Tvůj nápad je pěkný a kreativní. Máš krásné bydlení :)

    Monča z Like Lady

    OdpovědětVymazat
  24. Anonymní17:06

    som sa zamilovala - odkiaľ sú tie nádherné obrázky z nástenky prosím? ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všude, úplně všude. ;) Nádherné obrázky jsou všude, kam se podíváš - schválně se zkus doma rozhlídnout...;).

      Vymazat
  25. ahoj Vivi, chcem sa opýtať, že či ti to drží tak na stene len za pomoci washi, lebo ja mám s páskami na stene väčšinou také skúsenosti, že mi to potom v noci všetko padne na hlavu, tak neviem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní18:11

      Já už nástěnku ráno po přečtení článku zkoušela, posílala jsem Vivi fotku mého výtvoru na email a vashi pásky drží jako přibyté. :) K.

      Vymazat
    2. no mne to zvykne padať po pár dňoch až, ale nápad sa mi páči, asi to risknem :D

      Vymazat
    3. Milá Domi, už chvátám s odpovědí ;). "K." má pravdu, i když moje pásky spíš drží jako "přibité", ale nebudu slovíčkařit ;). Washi pásky opravdu drží jako...prostě jako ďas. ;) Samozřejmě bude trochu záležet na povrchu a možná i na kvalitě pásek - taky jsem měla nějaké hodně levné, které nešly utrhnout a nedržely ani na papíře, ale to by snad měla být na washipáskovém trhu výjimka. ;) Jinak stěna nad mým pracovním stolem je úplně obyčejná, omítnutá a pásky na ní drží perfektně, takže věřím, že to tak bude i u Tebe. Tak tedy neváhej, děvče, lep a pak mi dej, prosím, vědět, jak to dopadlo. To víš, jsem zvědavá! ;)

      Vymazat
  26. Čo to to tóóó!? Čo to tu je? Nástenka svetového kalibru! To chcem! Kde to predávajú? Ja sa nehrám!:D Oh-my-dear, to je krása!! A chcem presne túto takúto istúú! Ani špendlíček, ani pripináčik by som nemenila.;-) Ah... idem si dať teplé kakavko na ukľudnenie.:D ;-)
    P.S.: ...čo sa to tam píše na tom lístočku?... aháá, už vidím a pridávam sa: MOC TĚ HAF!♥ :-* ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lusynko, tak vieš čo, já to už nějak u Ježiška vybavím, aby niečo také podobné nástěnkové pod stromček priniesol ;). A jedno kakavko si taky zamlouvám. ;)
      PS: Jiřík se kreativně odvázal a spojil ve vzkazu psaný text s dokreslenými obrázky. To je niečo, čo?! ;-) Takže v překladu: "Jsi moje ko-čič-ka. Moc Tě mi-lu-ju, Haf!" ;-)))

      Vymazat
  27. Vivi, mám radost, že ses vrátila z cest zpátky a opět ses podělila o nádheru..washi pásky miluju..taky mám o nich právě příspěvěk a zvu tě k sobě na mou Giveaway..je tam i pár puntíků pro tebe..měj se moooc krásně a já jdu olepovat co se dá:o))..Inka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Inko, myslím, že nikdo není větší milovník washi pásek než my dvě ;). Možná se pletu, ale ať nám někdo dokáže, že nemám pravdu. ;) Moc děkuju za pozvání na nádhernou soutěž, okukovala jsem ji ze všech stran a už už jsem měla nutkání přidat příspěvek a pak se každý večer modlit, abych vyhrála, ale na poslední chvíli jsem couvla. Mám doma totiž malé (můj muž by řekl "velké") papírnictví, milion notesů, pásek, pastelek a bločků, a i když si myslím, že jich nikdy není dost, nebudu brát možnost výhry někomu jinému. Tak, za tuhle statečnost se budu muset odměnit...asi horkou čokoládou. :-) A Inko...moc děkuju, tak vůbec...za všechno.

      Vymazat
    2. Vivi, mám hold pro Tebe slabost:o))...možná se nějaký ten puntík najde i mimo soutěž:o))..budu muset totiž myslet na tvou linii...Krásné dny i noci:o))

      Vymazat
    3. Ách, Inko, co na tohle říct? Snad jen, že je to vzájemné ♥♥♥. ;-)

      Vymazat
  28. Krásná nástěnka. Já jsem si ji vyrobila z korkových špuntů (padlo na to hodně lahví :-D ) .. Dávám na ni všechno, co mi udělá radost - vzkazy od blogerek, u kterých jsem vyhrála giveaway, nebo placky z festivalů, jako dneska :-))

    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  29. máš skutočne krásnu izbu a dokonalé nápady! :)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  30. Úžasná nástěnka! :)

    OdpovědětVymazat
  31. Anonymní23:20

    Úplně nádherné!
    Ten kluk na černobílé fotce na nástěnce je k sežrání. Ten je tvůj? ;)

    OdpovědětVymazat
  32. Máš úžasný styl Vivi! Baví mě to tu čím dál tím víc. :)

    OdpovědětVymazat
  33. Milá Vivinko,

    a je rozhodnuto. Až se s přítelem zase pustíme do zkrášlování našeho bytečku, pořídím si nástěnku! A to nekompromisně!

    Pěkný sobotní večer přeje,

    Eve.h

    OdpovědětVymazat
  34. washi pásky jsou výborné :) a mě na tvé nástěnce zaujalo malé vycpané prasátko ;) já bohužel momentálně žádnou nemám, protože maluju obrazy a tak už nemám kam věšet všechnu tu tvorbu :D ale až mě pomine láska k malování, tak zase nastoupí kreativita nástěnková ;)

    OdpovědětVymazat
  35. Anonymní20:10

    Ahoj Vivinka, ja bohužiaľ nedisponujem takým citom a vkusom, u teba je vidieť, ako máš všetko premyslené a všetko do seba naozaj obdivuhodne zapadá. Je to moderné a má to gule.:o) Asi si ťa pozvem domov, aby si mi urobila takú krásu na stene.
    Tvoja Ajka

    OdpovědětVymazat
  36. Aaaaa, já bych se k tobě přestěhovala. Máš všude všechno tak ndáehrné a útulné a krásné a prostě awwww. ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Daysy, tak jo, není problém - od 1. října u mě můžeš začít bydlet (ale musíš vařit večeře) ;).

      Vymazat
  37. Nástěnka je taktéž součástí mého života. Momentálně jsem ve Francii na koleji, kde mám stěnu z dřevotřísky na kterou jsem pomocí takové gumové modelíny polepila různými pohledy, některé jsem dostala, jiné jsem si koupila a hned se tu cítím jako doma. Úžasné na tom je, že až budu odjíždět, pohledy sundám, gumičky odlepím a nebudou porušeny ani stěna a ani pohlednice :-) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Báro, to zní jako úžasný nápad...Tyhle jednoduché idey jsou vždycky nejlepší. I když...já si už nějak neumím představit, že bys z Francie někdy odjela ;)).

      Vymazat
  38. Ahoj Vivi, tohle je moc krásný a nápaditý článek. Zrovna si v budoucnu plánuji upravit svůj pracovní stůl a tohle je super nápad :) Určitě něco podobného vyzkouším a také o tom něco málo napíšu. Děkuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Debi, tak na to se moc těším. Určitě mi pak dej, prosím, vědět, ráda se k Tobě zajdu na Tvůj pracovní koutek podívat ;).

      Vymazat
  39. Všem vám moc děkuju za skvělé vzkazy a komentáře a za spoustu báječných triků a tipů, jak zdobíte své nástěnky vy. Mám radost, že jsme se tu všichni tak hezky shodli, že pěkná nástěnka umí udělat spoustu radosti. A spousta radosti se vždycky hodí, takže tvořte, měňte, klidně trošku blázněte a hlavně se dobře bavte. Jste úžasní. Vlastně spíš úžasné, ale občas tu vídám i kluky, tak proto ta "měkká i" ;-). Mějte se moc krásně a děkuju. ♥
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  40. Super nápad :) moc hezké :) SVĚT KOSMETIKY

    OdpovědětVymazat
  41. Perfetkná nástenka, musím si aj ja trochu obnoviť tú svoju :) ďakujem za super inšpiráciu
    theVandasdiary

    OdpovědětVymazat
  42. Páni, to je krása :D
    Kdybych se o něco takového pokusila já, byl by to nesnesitelný maglajs :D

    OdpovědětVymazat
  43. Ty jo je to krásný, moc se mi líbí tvůj styl a přesně vím jaké to je když člověk hledá ty originální věci a pak když něco najde zahrabané ve starožitnictví nebo v podobných obchodech... ten pocit že má něco originálního a vždycky ho to potěší když se na danou věc podívá :-) tak to mám aspoň já. Jinak můžu se tě zeptat jak lepíš s těma páskami na zeď nesundáš to někdy i z omítkou?:-D mám nově vymalováno a taky bych něco nalepila ale z tohohle mám trošku strach. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru, moc děkuju za milou zprávu; mám radost, že jsem Ti svým stylem padla do noty. ;)
      U washi pásek je to různé, vždy pro jistotu vyzkouším "odolnost" zdi na nějakém skrytém místě (třeba za skříní nebo prádelníkem) a radši jen na kousíčku - kdyby to omítka nevydržela, tak aby nebyly stopy a škody tak nápadné. Ale máme doma omítku odolnou, takže se washi pásky odlupujou se zdí jen v obýváku a tam zkrátka nelepím nic (anebo hooodně opatrně). ;)

      Vymazat
  44. Stydím se! Nástěnku mám už dávno, ale obměňuji ji tak jednou za uherský rok. Zrovna nyní povětšinou zeje prázdnotou - že by obraz vnitřku mé hlavy? A když už na ní něco je, tak poznámky se šifrou, kterou už druhý den nerozluštím.
    Jak často obměňuješ nástěnku? Máš také občas problém se Šifrou mistra Vivi? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli je nástěnka obrazem vnitřků našich hlav, tak potom já mám v hlavě teda pěkně narváno. ;D
      Ale před tebou je príma výzva - nástěnka zející prázdnotou...hmmm...a úkol zní "zaplnit ji tím nejhezčím a nejinspirativnějším vším". ;) Jdeš do toho? ;)
      Ovykle nástěnku měním jednou za měsíc, a dost mě to ba. ;)
      To víš, ó jo, "šifry mistra Vivi" luštím - zpravidla ráno. V noci se totiž budím a na všelijaké papírky si zapisuju, co mě zrovna napadlo. Bývají to úžasné nápady, přímo bych řekla geniální, akorát je bohužel nemůžu nikdy rozluštit. ;)

      Vymazat
    2. Výzva je to skvělá, akorát zkouškové klepe na dveře, tudíž se obávám, že nyní nebude tolik času na takovéhle šílenosti. Co s tím?
      Noční ženiální nápady jsou zlo - ráno se už tak ženiální nezdají :-D

      Vymazat
    3. Ale já myslela a život mě tomu naučil, že na šílenosti je čas pořád. A tím myslím POŘÁD a kdykoliv. ;-) I o zkouškovým se muší relaxovat. ;)
      No jo, každej žénius o tom ví svý. ;)

      Vymazat