19.9.14

Madame Chic aneb Co všechno jsem se naučila v Paříži

Tentokrát o jedné skvělé knížce pro radost a o radosti ze života. O knížce, která by se měla číst s nožkama nahoře, ve společnosti horké čokolády a zapálené svíčky s vůní fíků. Prostě tehdy, když máte pohodu a chcete mít ještě větší. Vyndavám tedy ze své papírem provoněné knihovny ryze dámskou literaturu a prvotinu Jennifer Scott - knížku s názvem Madame Chic aneb Co všechno jsem se naučila v Paříži.

Když se mi před několika lety dostala do ruky kniha "Lessons from Madame Chic: 20 Stylish Secrets I Learned While Living in Paris" od Jennifer L. Scott, okamžitě jsem si pomyslela: "tohle musí vyjít v češtině!". Trvalo to dlouho, ale letos se knížka konečně dočkala českého překladu, takže jsem si ji okamžitě koupila, bouchla šampáňo, nalakovala si nehty načerveno, obula si nové lakované balerínky, třikrát ji přečetla a pak o ní pro vás napsala dnešní článek. ;) A propos...pilná Jennifer Scott už mezitím stihla přivést na svět pokračování "At Home with Madame Chic: Becoming a Connoisseur of Daily Life", takže slibuju, že až vyjde u nás (a bude-li stát za to - vsadím se, že určitě), zase vám tu o ní napíšu.

O čem tedy knížka Madame Chic, která ve světě stačila chytnout hezkou dávku popularity, vlastně je? A proč stojí za to si ji pořídit na noční stolek? To se právě teď dozvíte.



Když autorka knihy, Američanka Jennifer, přicestovala na studijní pobyt do Paříže, bylo to takové kačátko, které s sebou v kufru přes oceán táhlo staré pyžamo s dírou na koleni, líčilo se buď vůbec nebo přespříliš, k obědu jedlo mastné chipsy s colou, večery trávilo na gauči u filmů s Tomem Cruisem a nijak zvlášť o svém životě nepřemýšlelo.

To všechno se ale mělo změnit. Pod vlivem francouzské rodiny, u které bydlela, pod vlivem tamějších přátel a určitě i pod vlivem pařížské atmosféry a kultury se Jennifer naučila víc, než by si kdy dokázala představit. Naučila se totiž nejen všelijaké triky, jak změnit (nebo vylepšit) svůj vzhled, jídelníček nebo šatník, ale hlavně se naučila, jak opravdu prožívat život. Že nestačí jen být, ale že je třeba svůj život skutečně žít...


Jennifer svou proměnu i zážitky z Paříže a z pobytu u rodiny, které "pracovně" říká famille Chic, líčí ve své knize vtipně a zábavně, takže se čte snadno, dá se říct na jedno nadechnutí. Vzpomínám si, že když jsem ji četla poprvé (bylo to tenkrát v neděli), neobědvalo se u nás, ani nevečeřelo a v pondělí ráno jsem měla kroužky pod očima, protože jsem četla i v noci. Ale byla jsem spokojená, protože tajemství všech 240 stran knížky bylo odhaleno.


Jennifer knížku přehledně rozdělila do 3 částí a 20 kapitol:

Část 1 - Dieta a pohyb (3 kapitoly):
Cpát se celý den rozhodně není chic. Neodpírejte si. Pohyb není otrava, ale součást života.

Část 2 - Styl a krása (6 kapitol):
Provětrejte svůj šatník - deset kusů stačí. Najděte svůj vlastní styl. Dokonalý vzhled bez líčení. Pečujte o svou pleť. Buďte vždy upravená. Dejte vyniknout své ženskosti.

Část 3 - Jak dobře žít (11 kapitol):
Používejte vždy jen to nejlepší, co máte. Buďte formální. Nepořádek rozhodně není chic. Žijte uměním. Buďte tajemná. Cvičte se v umění být dobrou hostitelkou. Odmítněte novodobý materialismus. Kultivujte svého ducha. Těšte se z maličkostí. Volte vždy kvalitu. Žijte s chutí.

Klikněte na fotku levým tlačítkem myši, ať se vám to líp čte. ;)

Některé kapitoly z knížky Madame Chic jsou tak podobné mému smýšlení a mojí životní filozofii, až si začínám myslet, že mám v Americe utajené dvojče. Mami, proč jsi mi o tom nikdy nic neřekla?


Madame Chic není a ani nemá být přesným návodem, jak vypadat nebo jak žít. Nemyslím si, že by každého nadchla každá kapitola nebo každá rada, která v knížce zazní, ale o tom to není. Důležitý je pocit a nezanedbatelná dávka radosti a chuti do života, která na člověka při čtení sedne. Je to motivující čtení a mě samotnou Madam Chic přiměla ke spoustě pozitivních změn. Madam Chic, ta stylová Francouzka, u které Jennifer žila, mi hodně připomíná mou pařížskou tetu, jejíž elán, entuziasmus a šmrnc prostě zbožňuju. Ostatně - pamatujete, jak jsme si prohlídli její byt v Paříži? Ale zpátky k našemu literárnímu dílu.

Knížka Madame Chic aneb Co všechno jsem se naučila v Paříži je tedy vlastně o umění žít, ať už si pod tím představíte cokoliv - třeba radost z oblékání, zkrášlování nebo zařizování útulného bydlení, učení se novým věcem, pochutnávání si na kvalitním jídle a zkrátka těšení se z maličkostí. A taky je plná malých triků, jak získat pravý francouzský šmrnc (a ten se hodí vždycky) a krásně tak doplňuje populární a mou oblíbenou knížku, průvodce francouzským stylem s názvem Se šarmem Pařížanky  od Ines de la Fressange.


Vychutnejte si čtení a nezapomeňte se radovat ze života tak jako naše madam Šik. ;).
------------------
6. června 2015:
dopisuju sem tuhle řádku o rok později, protože už vyšel druhý díl - jeho recenzi najdete v článku S Madame Chic doma aneb další pařížské radosti.

Vivi podpis

67 komentářů:

  1. Nad knížkou budu určitě přemýšlet, ale mě radost přinášíš ty a tvoje články! :) Je to takový koutek radosti, co vždycky potěší, kam se můžu schoulit se špatnou náladou a odcházet s úsměvem na tváři. Díky! :)

    www.infinitetreasure.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je tak krásný. Vážím si toho a zároveň mám roztancovanou radost, že na Tebe můj blog takhle působí. Príma a paráda. Děkuju moc. :-*

      Vymazat
  2. Moc děkuji za tip Vivi! Už píšu Ježíškovi.. ! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš, Leni, že už by se mu teda dalo psát? ...Tak jo, jdu pro papír (nejmíň A4) ;-).

      Vymazat
  3. Anonymní10:30

    Poradíš Vivi která je z nich je lepší? Se šarmem Pařížanky nebo Madame Chic? Lákají mě obě, ale nejsou stejné??? děkuji Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Míšo, obě knížky mají podobné jen téma, ale jinak je každá úplně jiná a jak asi tušíš, já bych se neobešla ani bez jedné z nich. Se šarmem Pařížanky je víc zaměřená na odhalování tajemství pařížského šarmu a nechybí v ní ani tipy na to, kam v Paříži zajít a co si tam nenechat ujít. Knížka Madame Chic aneb Co jsem se naučila v Paříži je zase plná postřehů, tipů a triků, jak si užívat každý okamžik, jak změnit zdánlivě nezměnitelné a kde všude se dá najít "joie de vivre", radost ze života. ;-)

      Vymazat
  4. Ja som na tuto knihu narazila u nas este minuly rok a odvtedy je na mojej listine, co treba kupit a nesmie v mojej kniznici chybat :) a tiez sa pripajam k nazoru, ze mi tvoje clanky robia obrovsku radost!! :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    INSTAGRAM: dominikamr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Áno, áno, tejto knížky je nám všetkým treba. ;-)
      A Tvoje pripájení k tomu milému názoru mi tiež urobilo obrovskú radosť. :-*

      Vymazat
  5. V srpnu jsem tuhle knížku přečetla dvakrát během třech týdnů, což se mi v posledních patnácti (nebo možná dvaceti :) letech rozhodně nestalo. Je to opravdu krásně "nakopávající" a inspirující počteníčko :-) A Ty sama, Vivi, o nějakém knižním počinu neuvažuješ? Rozhodně bys pěkných pár kupců (nebo možná spíš kupkyní) měla ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Niki, mně je to úplně jasné; tahle knížka je pro Tebe jak dělaná (a pro mě taky) ;-).
      Moc hezká a roztomilá otázka. Myslíš, že bych si měla troufnout napsat román s názvem "Madame Vivi aneb co všechno jsem se naučila v Čechách?" :) Budu o tom přemýšlet, ale musíš mi svatosvatě slíbit, že si o ní pak řekneš Ježíškovi, ať mám aspoň jednoho zákazníka. :-)

      Vymazat
    2. To já mileráda svatosvatě slibuju na holý pupík :-) A mohlo by se to jmenovat "Madame Vivi aneb Viviland for-ever" ;o)

      Vymazat
    3. Domluveno. :-D ♥

      Vymazat
  6. Vivi knížku už mám poznamenanou a při příští návštěvě knihovny po ní kouknu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, Věrko, že Tě taky knížka zaujala a jsem moc zvědavá, jak se Ti bude líbit.

      Vymazat
  7. Tak já knížky nečtu .. ale ty fotky .. opět nezklamaly .. nádhera!

    http://klarissaaddell.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, kam se hrabou knížky - nejlepší čtení ze všeho jsou takhle milé komentáře. ;-) Děkuju. :*

      Vymazat
  8. Anonymní10:54

    Veľká škoda, že to nie je v slovenčine :-((, lebo anglina mi robí problémy a Čeština je ešte horšia. :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ale kniha je v slovenčine už dávno
      http://www.martinus.sk/?uItem=163669

      Vymazat
    2. Ty jsi zlatíčko, Nikol, děkuju, že jsi mě tu tak hezky zastoupila a nemusím gůglit. ;-)

      Vymazat
  9. Tvůj popis této knihy mi hodně připomíná knížku Kouzelná slova - https://www.kosmas.cz/knihy/154941/kouzelna-slova-100-1/ ,ke které se velmi ráda vracím. Tohle jsou ale spíš takové rady do života, ale velmi dobře popsané.:-) Tuhle také určitě vyzkouším. Z Tvé sbírky knížek jsem si zatím koupila jen Hvězdy nám nepřály a už se na ni těším, i když vím, jak to skončí.

    Těším se na další články! Krásný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ali, moc děkuju za tip na knížku, určitě se po ní poohlídnu. Kouzelná slova se do slovníku hodí vždycky. ;-) A víš, co je na knížce Hvězdy nám nepřály nejlepší? Že i když člověk zná (nebo tuší), jak to celé skončí, tím nejzajímavějším, nejdojemnějším a nejpoutavějším je celé to vyprávění, a to, jakou mají hlavní hrdinové odvahu (né odvahu umřít, ale odvahu se ještě smát a těšit z toho, co jim ten jejich krátký život naděluje).
      Děkuju, i tobě přeju krásný den. :-*

      Vymazat
  10. Vivi, tak tuhle knížku musím mít. :) Podle tvého popisu se mi bude určitě líbit a navíc za dva týdny odjíždím na dovolenou, kam si pokaždé balím něco nového na čtení. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru, já si to myslela, že se bez téhle knížky neobejdeš. A bude se Ti krásně hodit k tvé pařížské sukni. ;-)
      PS: doufám, že mě na dovču vezmeš s sebou ;).

      Vymazat
    2. O víkendu se ji chystám sehnat a kdyzž v kamenném knihkupectví nebude, tak objwdnávám online. ;)

      Vymazat
  11. Ahoj Vivi! :-)
    Už obal knihy mne zaujal! :-) Věřím, že to musí být krásná kniha! Zejména, když tě natolik pohltila, že jsi měla kruhy pod očima! :-)
    Zbožňuji takovéto knihy, které nejdou odložit a máš potřebu je pořád a pořád číst! To samo o sobě hodně vypovídá! :-)
    Ale Vivi, je třebai jíst a spát! Tak dávej na sebe pozor! ;-)
    Měj se krásně a ahoooooooooj! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Šárko, přiznám se Ti, že v jídle jsem se u téhle knížky neodbývala (ono se tam totiž docela dost jí, takže jsem plenila lednici i "Mlsný košíček", ve kterém máme sladkosti), ale s tím spánkem to u mě není nikdy žádná sláva. Tak víš co, dopíšu tenhle komentář, pozdravím Tě, poděkuju, popřeju Ti krásnou noc a upaluju do peřin (ale ještě si budu - pod peřinou - chvíli něco číst) ;-).

      Vymazat
  12. Tvoje povídání je tak omamné a fotky natolik francouzské že si tu knížku budu muset zkrátka přečíst!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Radko, bod pro Tebe. ;-)

      Vymazat
    2. Vivi je to úplně mimo téma ale koupila jsem si tyhle ponožky a hrozně mi Tě připomínají (já vím je to trochu blbý říkat že mi Tě připomínají ponožky :) Ale nemůžu si pomoct, už jim říkám Viviiny :) http://instagram.com/p/svERFeinc2/?modal=true

      Vymazat
    3. Ty jsi boží! ;-) Mně to je naopak moc příjemný, že Ti mě připomínají tak fešácký a parádní ponožky, to je pocta. :-) A když o tom tak přemýšlím, tam mám v tajném šuplíku jeden ponožkový páreček, který by se náramně hodil k tomu Tvému puntíkatému páru...jestli chceš, napísaj mi, prosím, na mejl svou adresu (pošlu pošťáka). ;-)

      Vymazat
    4. PS: ta vaše tyrkysová komoda je tak náááádherná! ♥

      Vymazat
    5. Jéé děkujem! Jsi hodná Viv, ale ponožky si raději nechej, ponožek není nikdy dost! :) (určitě máš doma taky pračku která se živí ponožkama že jo) A já mám těch puntíkatých celou sadu ;)

      Vymazat
  13. Knížka je lákavá, ale víc se mi líbí rtěnka! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takovýhle komentář mohla napsat jedině Reny. ;-) Jak já Ti rozumím! ;-)

      Vymazat
    2. No jo, Reny je v tomhle směru opravdový blázen! :) Copak to má Vivi za nádherný odstín? :)

      Vymazat
    3. A právě proto mám Reny tak ráda (a taky pro ten chleba, co pořád peče) ;-). Můj rtěnkový miláček je "Yves Saint Laurent Rouge Volupté - číslo 33 Rose Neillia". Mňam ;-)

      Vymazat
  14. Tá kniha vyzerá úžasne! Škoda že som momentálne v anglicku kde ju v češtine nekúpim a v angličtine si netrúfnem ale už viem čo chcem tento rok pod stromček !:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak už tu psala Lenka, Ježíšek to jistí ;-). Posílám pozdravy do Anglicka. :*

      Vymazat
  15. Ta vypadá teda parádně! Úplně jsem se uculovala, když jsem četla to s tou růží, včera jsem si k ní taky nenápadně přivoněla:)) a pak k další a další. Myslím, že to budu dělat častěji, voní nádherně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jane, tak to jsme se uculovaly dvě, protože pro mě je ta největší samozřejmost čenichat k růžím, když jdu okolo voňavé zahrádky. Tahle drobná potěšení jsou ze všeho nejlepší a zadáčo ;-).

      Vymazat
  16. Už jsem i knize četla a uvažuji nad ní :-))

    skills-of-art.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jsem si jistá, že vaše úvaha povede správným směrem...;-)

      Vymazat
  17. Je vidět,že madame umí žít!A přístup k životu opravdu nejvíce ovlivňují lidé,kterými se obklopujeme.A proto se obklopujme lidmi plnými života,smíchu a nadhledu...a buďme šťastní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kam se hrabe taková Madame Chic na naši Bettynku...ty to umíš nejlíp. :-*

      Vymazat
  18. Zbožňujem motivačné knižky a ak je ešte s francúzskym šmrncom tak nie je o čom :))

    dawnielicious.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  19. Knížka vypadá velice zajímavě (miluji Amélii...) a hned se podívala, jestli ji máme v knihovně. Musela jsem si udělat rezervaci, je rozpujčovaná a rezervací na ní je dost. Jen mě udivilo, že je ve zdravotnictví... :-) Ale to tady tak občas chodí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, v sekci zdravotnictví je knížka Madame Chic určitě proto, že je dobrá na nervy. ;-)

      Vymazat
  20. Anonymní17:33

    O knizce jsem uz nekde cetla, ale nijak me nezaujala. Pak prijdu na tvuj blog, prectu si recenzi, podivam se na uzasne fotky a obrazky a uz mam knizku v kosiku :)) -dokonce dvakrat, protoze mamka mi tu kouka pres rameno a pry ze ji take chce :)) Tesim se,az dorazi a poctu si.Diky Vivi! E.

    OdpovědětVymazat
  21. O knížce jsem ještě neslyšela, ale dost si mě navnadila, takže si ji určitě přečtu :). Hodně mě zajímá, už jen proto, že jsem ve Francii trávila spoustu času :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Sasho, tak v tom případě je pro Tebe knížka Madame Chic povinnou četbou. ;-) Jsem hodně zvědavá, jak se Ti knížka bude líbit, s čím se ztotožníš a čemu se podivíš ;-).

      Vymazat
  22. Knižka u nás vyšla ešte niekedy tuším začiatkom roka a hneď som si ju objednala a prečítala za tri dni :) podľa mňa je to kniha ktorú by mala mať každá žena :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásne si to opísala; kniha "Lekcie madam Chic" skrátka patrí do každej knihovničky, niečo ako povinná literatúra. ;-)

      Vymazat
  23. Túto knižku mám v slovenskom preklade a neviem si ju vynachváliť. "Zhltla" som ju za pár dní, zasmiala sa na niektorých príbehoch ale hlavne som si z nej vzala kopu skvelých rád, ktoré sa snažím používať doteraz. :-)
    The city of fashion

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Anett, tak v tom případě máš jedničku s hvězdičkou ;-).

      Vymazat
  24. :D už len kvôli tým pekným pošťákom by som sa donútila čítať aj v češtine. Nie, žeby som proti češtine niečo mala, ale rýchlejšie si človek prečíta knihu v rodnej reči (aspoň teda ja).
    Obe knihy pridané do wishlistu. Som zvedavá, kedy sa k ním dostanem, ale vyzerajú naozaj zaujímavo.
    Mužská voňavka je moja slabosť. Vždy, keď zacítim nejakú krásnu vôňu pravého chlapa (to nie je smrad ako by si niekto mohol myslieť, pravý chlap má voňať, tak aby ho nejaká slečna pre tú vôňu chcela strčiť do kríkov a voňať samozrejme. Dúfam, že si si nepomyslela niečo iné. :), tak som ako v tranze a snívam.
    Ježiško sa tento rok so mnou natrápi, ale aj aj sa natrápim polica plná kníh a ja nemám čas čítať toľko koľko by som chcela. Pri takomto množstve kníh si budem musieť hore vybaviť život minimálne do stovky, aby som to všetko stíhala čítať.
    Nikdy som úplne nechápala, čo ľudia vidia na tom francúzskom živote, ale u teba na blogu vidím, že v tom niečo bude a jedine ako to zistiť je zbaliť si kufor a ísť si užiť aspoň víkend do francúzska, znova sa zamilovať do svojej polovičky pod Eiffelovkou a vychutnať si dobrú kávičku (v mojom prípade čaj) a nejaký croissant v pravej francúzskej kaviarničke. Inú možnosť nevidím. Čo neuvidím tomu neuverím, takže kniha a letenka do Paríža to bude pre Ježiška naozaj drina (zase mu budem musieť asi pomáhať :/ ).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Pampeliško, v jazyce krásném slovenském se knížka jmenuje Lekcie madam Chic..to jen abys mohla Ježíškovi zadat své přání naprosto jasně. ;-) A letenku na jaro...ať se tam můžeme sejít. ♥
      S těmi mužskými voňavkami to mám stejně ... jak asi voní Keanu?! ;-)
      Až si budeš život vybavovat do stovky, tak mi dej vědět, půjdu s tebou. ;-)
      Tak na viděnou v Paříži!

      Vymazat
  25. To bych asi taky potřebovala někoho kdo by mě nauči jak správně žít. Tvůj popisek knížky mě zaujal, že by přišla k Vánocům?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Teressko, no jasně, Ježíšek to jistí ;).

      Vymazat
  26. Už se na ni nějakou dobu chystám, skvělé připomenutí! :)

    OdpovědětVymazat
  27. Anonymní21:51

    Ahoj, máš skvělý blog, hned si tu Francii vybavím lépe!

    https://novotnamarcela.wordpress.com/2015/03/05/francie/

    OdpovědětVymazat
  28. Vivinko, zase krásný (i když starší) článeček :-) Já už jsem tebou ovlivněná, že jsem si teď musela půjčit tři knihy s francouzskou tématikou :-D Francouzský sen; Nový domov a láska v Burgundsku - Jeffrey Greene, Jak mi Francie zachránila manželství - Amy Finley, Sladké zapomínání - Kristin Harmel. Chtěla jsem ještě knihu Skoro Francouzka - Sarah Turnbul, ale tu tam neměli :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Martí, půjčila sis samé knižní lahůdky. Ještě se poptej po "Jak Francouzky hledají štěstí" nebo "Lepší život" od Anny Gavaldy (tyhle knížky jsem po delší době zase vytáhla ze šuplíku a jsou prostě skvělé). ;) A SkoroFrancouzku miluju, doufám, že ji seženeš a zhltneš na posezení stejně jako já. ;)
      Papa

      Vymazat
    2. Vivinko, díky moc za další knižní tipy :-) :-) Zapíšu si je, a v knihovně se na ně rovnou zeptám, než abych je tam měla hledat sama :-D :-D

      Vymazat
    3. Vůbec není zač. ;) A když už v té knihovně budeš, tak si určitě půjč knížku Eleanor&Park (sice není z prostředí Francie nebo Paříže, ale právě jsem ji dočetla a jsem z ní nadšená). Měj se krásně a ať se Ti čtení moc líbí ;).

      Vymazat