1.12.14

Zorganizovaná a uklizená kuchyň? To je snadná věc!

Jsem přesně ten typ, který to chce mít doma pořád parádní, čisté, zorganizované a uklizené (obzvlášť před Vánoci). A jsem taky ten typ, který chce mít za každé situace perfektní oční linky a vychytaný účes. Ale hlavně jsem ten typ, který dá před "smejčením" vždycky nakonec přednost kinu, výletu, popíjení svařáku v rušných ulicích nebo pojídání skořicových palačinek a to vše v doprovodu nenamalovaných očí a s vlasy tak rozcuchanými, že budete mít tendence mateřsky si naslinit prsty a ulíznout mi pěšinku (ale nedělejte to, prosím).

Prostě všechna ta moje přesvědčení a pravidla porušuju pravidelně a spokojeně, protože od toho koneckonců pravidla bývají. Ale říkala jsem si, že by bylo skvělé mít věci v kuchyni konečně zorganizované tak, že bych je nemusela pořád přerovnávat, a že bych si letos mohla přípravu všelijakých "adventních dobrot" vychutnat, aniž bych musela věčně něco hledat.



A protože když chci vyřešit nějaký (jakýkoliv) problém, jdu do papírnictví, šla jsem tam i tentokrát a pořídila pár věcí, díky kterým se mi podařilo debordelizovat police s jídlem a kořením, takže získaly řád a já tak víc času. Můžeme se teď na to spolu mrknout.


Všechny suroviny, pomůcky na vaření a dobříčka teď najdu v kuchyni na "jedno mrknutí" a stačilo použít jen pár malých triků. Za chvíli vám je ukážu, ale ještě předtím malý černobílý vhled do mého předchozího neorganizovaného "potravinového království"...


I když jsem se snažila v "původní spíži" udržovat pořádek a mít tam nějaký systém, nikdy to dlouho nevydrželo. Mouky vedle kuskusu a špaget, cukr vedle oliv, marmelády v sousedství olejů, nakládaná zelenina vedle prázdných obalů a krabiček, které by se mohly na něco hodit anebo taky všechno úplně naopak. Najít něco rychle, to byl úkol pro soukromého detektiva (jenže soukromí detektivové obvykle pracují na politických případech, na odhalení nevěrných manželek nebo manželů anebo ve špinavých kancelářských dírách popíjejí pančovaný koňak, takže jsem si suroviny na vaření musela stejně vždycky najít sama).


Neuspořádané halabala skladování už má stopku.


Nakoupila jsem si krabice a šanony, které se dají sehnat v každém papírnictví. Lepší jsou ty z tvrdého kartonu, protože tak líp odolávají častějšímu vytahování a ukládání těžších potravin.


Kartičky na dárky posloužily jako "označovače" pro jednotlivé šanony, na které se dají pomocí provázku snadno přivázat. Fixou nebo tužkou pak už jen stačí na každou kartičku napsat, co bude příslušný šanon obsahovat. Kdo si vyrobí své vlastní kartičky, má bod navíc.


Každý z šanonů má jasně daný úkol (podle toho, jaká je na něm přivázaná kartička). Jeden poskytuje útočiště moukám, další luštěninám, v jiném bydlí přílohy (kuskus, jáhly, rýže, těstoviny) atd. Má to řád. Ách, nechte mě to říct ještě jednou - řááád. Takže kdykoliv teď něco potřebuju, sáhnu jednoduše neomylným pohybem do jednoho z šanonů a vyndám přesně to, co chci. Malý  zázrak to je. ;) 


A teď už jen pár drobností na doladění. 
Papírový karton od jahod jsem ozdobila malou nálepkou a nápisem, který mi vždycky připomene, že mám svou kuchyň opravdu ráda. A protože je krabička vysoko (na nejhornější polici), ukládám dovnitř  malé čokolády a sušenky. Dvakrát si rozmyslím, jestli si radši nedám pomeranč, který je na dosah, než jít pro židli a sápat se nahoru, abych ukořistila kokosové Raffaello. Skřítek, kterého jsem si přivezla před časem z kulinářsko-květinového trhu v Paříži, nad sladkostmi (i nad mou vůlí) potutelně bdí.


Výhoda toho, že má teď moje spižírna řád, je možnost potěšit se při vaření maličkostmi, které mám ráda, a které se mi dřív na zmatenou polici nevešly ani za nic - dřevěný sešit na recepty je jednou z nich. A pak tu máme ještě utěrky, které se mi jen tak volně povalovaly na poličkách nebo v šuplíkách, a které jsem teď uložila do drátěného košíku s víkem, ve kterém spokojeně čekají na svou "utěračskou chvíli".


A nakonec jsem na dveřní rám spíže přitloukla plechovou cedulku se skřítkovskými pomocníky - to aby bylo jasno, kdo má v mé kuchyni hlavní slovo a kdo tedy může dneska směle ukuchtit oběd. Protože i když to mám teď v kuchyni uspořádané, neznamená to, že tam kdykoliv ráda nepustím někoho jiného, kdo mi uvaří. Tak klidně přijďte. ;)

Vivi podpis

42 komentářů:

  1. Jé, udělala jsi si to parádně :) Moooc pěkný
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru a vy všichni ostatní, moc děkuju za supermilé komentáře. S váma po boku, to se to člověku hned vaří veselejc. ;)

      Vymazat
  2. Vivi u tebe bych bydlela třeba ve špajzu! :*

    OdpovědětVymazat
  3. Páááni jooo požít šanóny do špajzu by mne vůbec nenapadlo :) máš to moc pěkné!
    Milá Vivi a teď mám jednu všetečnou otázku.Na začátku tohoto článku píšeš: A jsem taky ten typ, který chce mít za každé situace perfektní oční linky a vychytaný účes. A o ten účes se mi jedná.Psala jsi,ale je to už vážne dávno,že se chceš stát blondýnkou.Jsi blod? Pěknou neděli přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Věrko, já se nestačím divit, co jsem tu za ty skoro 4 roky všechno navykládala ;). Blond jsem byla asi 4 měsíce, ale zase jsem se vrátila k zrzavýmu rozcuchanýmu drdolu. ;) Moc děkuju, taky přeju príma nedělní nedělání.

      Vymazat
    2. Vivi u mně je to taky tak.Já zase byla celý život blond.Letos mne něco popadlo a já si vlasy zabarvila na hnědo.No není to ono takže se vracím k blond,protože ze zrcadla na mně kouká cizí žena :)

      Vymazat
    3. Aha, cizí žena v cizím pokoji, to znám. ;) Není nad to, když si vychytáme tu správnou barvu, milá paní blondýnko. ;)

      Vymazat
  4. Velmi obdivujem takychto kreativnych ludi :)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  5. Téda, ta spíž prokoukla. Já jsem na tom dost podobně, mám ráda pořádek, ale obvykle funguji v pracovním (ne)pořádku :-D Uspořádání spíže se mi moc líbí a už se těším, až budu mít vlastní :-) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  6. Jeeeeee to vypadá hezkyy :))

    OdpovědětVymazat
  7. Nejšťastnější blog? Ten Vivinky ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt, Darinko? Tak to musím Vivi vyřídit. ;))

      Vymazat
  8. To vypadá krásně! :) jen do šanonků by se mi to asi nevešlo :/ :D

    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  9. Vivi, tak to se ti opravdu povedlo! ;) Já mám nakoupené plastové kontejnery z Ikey, které mám ve skříních, tím pádem každý kontejner je na něco, a tak nemusím pořád hledat! ;) A šanony jsou super nápad! Já mám takhle vyskládané šanony v kuchyni, akorát místo potravin v nich mám kuchařky, časopisy s recepty, moje poznámky a tak ;) Je to přehledný a vypadá to hrozně organizovaně, a to je hlavní :DD

    Sororessa
    A.

    OdpovědětVymazat
  10. Jee Vivinko, to je skvělý nápad :)
    Měla jsem kdysi podobný problém se skladováním potřebných surovin. Nyní mám skříňku s policemi a v ní různé proutěné košíčky a kartonové krabičky a není nad to, když má každá věc své místečko.
    Máš to rozkošně zmáknuté a plechová cedulka se skřítky je boží! A tak vůbec je návštěva u tebe doma vždy velmi příjemná! :)
    Měj se krásně!
    Pandička

    OdpovědětVymazat
  11. To je nádhera ! :) Přesně něco takového bych jednou chtěla mít já :)

    OdpovědětVymazat
  12. Vivi, máš to perfektně zorganizováno, úplně závidím!!A hlavně máš výborný spisovatelský talent! zdraví Elli

    OdpovědětVymazat
  13. V tve kuchyni to vypada krasne :)

    OdpovědětVymazat
  14. Vypada to skvele.

    Www.style-and-smile15.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  15. Vivinko ty jsi kouzelná hospodyňka :)

    OdpovědětVymazat
  16. To je nádherný kuchyň! :) jsi šikulka...


    Nela z Beauty charm

    OdpovědětVymazat
  17. Anonymní16:59

    Ahoj Vivinko,clanek jsem precetla uz rano a cela natesena jsem nabehla do Teska,ze tam koupim nejake sanony a krabicky po tvem vzoru.Zadne pekne tam nemeli,ale v Albi jsem uspela.Prinesla jsem domu 6 pruhovanych sanonu a hadej co????Prvni dva jsou uz obsazene a pro dalsi prave vymyslim uplatneni.Najednou to ve spajzu vypada mnohem lepe.Jsi skvela inspirace,dekuji!:) Alca
    p.S.:nezapomela jsem v kramu ani na poradnou krabici s kakaem.:)))

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Vivi!
    Ah ty to máš ve spíži tak krásné! :-) Nechceš přijít i k nám? :-D
    Skřítek je úžasný - miluji ho! ♥♥♥
    Cedulka je fantastická!!!!
    A musím ti poplácat uznale na rameni, neb použít šanony byl skvělý (fantastický) nápad!!!!!! Ne jen, že teď máš ve spíži řád! ♥ Ale máš to tam tak krásně barevné a prostorné! :-)
    Vivi, jsem tak ráda, že se tu zmiňuješ o tom nejkrásnějším (aspoň v mých a myslím, že i v tvých očí) čase v roce!!!! ♥♥♥♥♥

    Vivi měj se nádhrně a určitě do tvé kuchyně ráda zavítám, jen prosím ode mne neočekávej žádné kulinářské dobrůtky! :-D Já nejraději dělám šopský salát! :-DDDD Tak ho rovnou vemuz domu! ;-)

    Ahooooooooooooooooooooooooj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  19. To je sranda, já jsem taky přeorganizovávala kuchyň. :D Respektive jednu mojí polici v kuchyni, kterou jsem spolubydlícím zabrala. Je to zvláštní, ale jak jsem na stole na krabičky, v kuchyni jsem na sklenice. Začínají se mi shromažďovat zavařovačky, který jsou vždycky tak debilních velikostí, že se mi tam nikdy nevejde celý balení čehokoliv. :D Přesto to tam cpu a mám z toho skvělej pocit. :D A to by nebyla Vivi, která by to dělala ještě jinak a dávala mouky do kancelářskejch šanonů, co? :D
    A teď jsem si vzpomněla, že jsem ti ani nenapsala, co jsem udělala s tvými dárečky z giveaway. Pomalu jim vybírám místo, ale nejvíc šťastná jsem ted z washi pásky, se kterou jsem ozdobila vrchní hranu šuplíku, je to nádhera!

    www.infinitetreasure.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  20. Teda, šanony v kuchyni, to by mě nenapadlo, ale vypadá to dobře! Já mám taky nutkání furt všechno nějak organizovat a ukládat do krabiček. A ty krabičky do větších krabiček a ty pak do velkých krabic, takže než se občas k něčemu dostanu, je to pěkná makačka :D

    eklekticka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  21. Ty šanony jsou hezký nápad, já špajz nemám, ale budem mít v kuchyni police a tam by se vedle sklenic a nádobí možná i hodily nějaké takovéhle šanony, či krabice, dík ;)
    http://kamenurazu.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  22. šanony s takými krásnymi cedulkami si musím spraviť a tá tabuľka s trpaslíkmi...geniálne:)))))

    OdpovědětVymazat
  23. teda ty šanony jsou uplně luxusní, bezvadný nápad :))

    OdpovědětVymazat
  24. Páni, Vivi, to čubrním. Nenapadlo by mě použít pořadače do kuchyně. Na tyhle nápady máme ale přeci tebe a nazvala bych tě následovně "Brandon Walsh nápadů má plný koš". ;) Vypadá to fakt skvěle!

    OdpovědětVymazat
  25. i love your kitchen! u teba ešte aj tá bordel-verzia vyzerala k svetu, ale teraz... kaktusové korenie, klietka na besné utierky, paradajková bomba, radosť...variť? jesť! :)
    a z nášho tradičného česko-slovenského slovníka... uznávam, luštěniny je oveľa viac kúl ako strukoviny ;)

    OdpovědětVymazat
  26. Vvinko, nááádhera :)) ... máš krásně uspořádanou kuchyňku :) děkuji za inspiraci!!!

    OdpovědětVymazat
  27. V tahle pěkně uspořádané kuchyni bych Ti uvařila moc ráda ;)
    Madeinles

    OdpovědětVymazat
  28. Fakt kreatívny človek :)

    OdpovědětVymazat
  29. Tak tady se není možno přehmátnout, ani ve tmě, když by jeden šel potajmu mlsat:-D

    OdpovědětVymazat
  30. Vivi, ty jsi genius! Uz dloho si lamu hlavu s tim, jak usporadat spizirnu, ktera je miniaturni v nasi jeste vice miniaturni kuchyni, tak aby to i hezky vypadalo, ale pouzit papirove sanony by me v zivote nenapadlo! Uz jen to, ze si je clovek muze nazdobit dle vlastniho vkusu a hezky popsat... Ja teda pouzivam stare prechovky od detske vyzivy, ale kam se na tebe hrabu!

    OdpovědětVymazat
  31. Krásný tip na debordelizace Vivi, jsem přesně ten typ, co chce mít taky vše krásně zorganizované, ale vždycky raději nakonec trávím čas jinak....aspoň před vánoci se teda pokusím s tím něco udělat, když jsem tady u Tebe našla tak milou inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  32. Vy jste tak super. Čtu si vaše komentáře a říkám si - tak perfektní, milý a vtipný komentátorky nemá nikdo na světě. ;) Moc děkuju, jste žúžasný. ♥

    OdpovědětVymazat
  33. Aj ja chcem. U mňa to momentálne vyzerá, že mi tu niečo vybuchlo. Stále upratujem a stále bordel. Lebo 10 veci vyhodím, 20 donesiem. Málo miesta a veľa veci. Nenormálne. Asi by som potrebovala nejakého škriatka alebo dobrú vílu, ktorá by mi spravila rovnaký zázrak ako u tebe. S úplnými blbostičkami a aký je to rozdiel. Kancelárske veci v kuchyni :D Krása. A tie obrázky a škriatok a všetko ostatné... Aj ja by som chcela. Môžem si ťa požičať? :D Ale asi radšej nie, lebo by som si ťa chcela nechať a momentálne by som nebola najmilšia spoločníčka, lebo ma už druhý týždeň bolieva hlava (ani sviečky si nemôžem páliť a vytvárať si atmošku :/ ) a nič nestíham, takže vrčím na ľudí a dokonca ani čokoláda nezaberá :D
    Takže takýchto rád si poprosím viac, aby som si spravila konečne poriadny poriadok na pooooooooooooooriadne dlho :)

    OdpovědětVymazat
  34. Anonymní19:25

    Ale jedna - pro mě ta nejkrásnější - věc zůstala tajemstvím: kde se ve Vaší kuchyni vzal ten drátěný "kufřík" na utěrky, milá Vivi? Ten totiž musím získat taky, byla to láska na první pohled!! Předem děkuji za odpověď i za věčnou inspiraci, kterou sem chodím čerpat :)
    Mějte se krásně!

    Vivi 2

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vivi 2 (že by sestry?) ;), košíček jsem kupovala asi před třemi roky v jednom kamenném obchodě v Budějovicích, který už je ale zrušený (moje nákupy asi nestačily, aby obchůdek na trhu přežil). ;) Ale když zadáš do googlu "drátěný košík", tak ti všelijaké košíčky a nádoby vyjedou, tak třeba si ten svůj taky ukořistíš. ;)
      A já ti zase moc děkuju za moc milý komentář, protože když mi sem chodíš pro inspiraci, tak to je pro mě velká radost. :-*
      Vivi zdraví Vivi 2 ♥

      Vymazat
  35. Všem moooc děkuju za komentáře. :-**

    OdpovědětVymazat