17.6.14

Kousek Paříže do vašeho domova...

Bonjour, milí čtenáříci. Dneska jsem tu, abych do vašich domovů vnesla malý kousek blýskavé Paříže, po které se mně osobně v posledních dnech docela stýská. Nasaďte si červený baret, důležitý (umělecký) výraz, za ucho si vložte tenkou stylovou cigaretu (ale ne aby vás napadlo si ji zapálit) a pojďte si vytvořit třpytivou Eiffelovku. Je to úplně triviální odreagovávací činnost, která zabere jen pár minut, ale radost z dobře vykonaného díla - ta bude věčná. ;-)


Barevná "železná dáma", kterou si tu za chvíli vytvoříme, nemusí jen tak stát a nic nedělat. Já mini provedení Eiffelovky využívám jako odkladač na prstýnky a její větší kolegyně mi slouží jako stojan na washi pásky. Je príma, když mají dekorace "užitnou hodnotu" (to mi připomíná, že musím prozkoumat, jestli můj retro koloušek neumí dávat srst nebo mléko - copak ho budu živit nazdařbůh?).

Potřebujete jen pár drobností. Dekorační třpytivé glitry, nůžky (na odstřižení malého "opatrného" růžku ze sáčku s glitry, aby se nerozsypaly úplně všude), lepidlo Herkules a kovový přívěsek Eiffelovy věže, který už doma buď máte přímo z Paříže (od černošských kluků, kteří je tam vytrvale a trochu násilně prodávají, jste si jich určitě pár koupili) nebo takový přívěsek můžete za pár kaček ulovit třeba na Aukru.

"Neopracovaný" kovový přívěsek potřete ze všech stran lepidlem a na lepivá místa nasypte barevné glitry. Je to otázka chviličky. O něco déle pak trvá schnutí - to chce trpělivost. Pokud totiž budete na váš výtvor šmatlíkovat dřív, než dokonale zaschne, glitry odpadnou (a vy taky).

Voilà! Je hotovo. Teď už si můžete dát nohy nahoru a při pohledu na vaši "miniajfelku" si představovat, jak v přiléhavém kašmírovém svetříku, s bagetou v ruce a pivoňkami v plátěné tašce kráčíte rušnými pařížskými uličkami...oh la la.
Vivi podpis

15.6.14

Prázdninová kosmetika aneb připravena na léto

Nevím, jak je to u vás doma, ale já už definitivně z věšáků v předsíni odstranila všechny zimní kabáty, z botníku se na mě smějí zbrusu nové zlaté sandály a na rameni se mi houpá plážová taška. To všechno je neomylným důkazem, že se rychle blíží léto - čas plameňáků, žlutých slunečníků, pihovatých nosů, cestovních kufrů, rozevlátých šatů a točené zmrzliny. 

A to se ví, že i má koupelna už zaznamenala pár (letních) změn. Hutné krémy i vanilkové parfémy jsou uloženy k zimnímu spánku a o slovo se nadšeně přihlásili kosmetičtí kámoši, kteří si umí poradit se sluníčkem, dokážou voňavě osvěžit pleť a ochránit letním horkem zkoušené vlasy. Vybrala jsem čtyři z nich a dneska je tu probereme, až jim bude zvonit v uších. ;-)


 1.
Sluníčko v poslední době, aniž by čekalo na 1. letní den, zářilo a rozhazovalo svýma horkýma ručkama jako o život, a tak jsem svou letní kosmetickou výbavu doplnila o pár nových lahviček. Ale než se k nim dostanu, dovolte mi vzdát ještě hold něčemu lehce chundelatému, co nemůže chybět nejen v létě, ale v žádném ročním období, a v žádném kufru sbaleném na dovolenou - přírodní mořská houba (na obrázku vpravo). Její antivirové, hojivé a čistící účinky jsou velkým bonusem k tomu, jak krásně dokáže pleť i tělo prokrvit, osvěžit a "pohýčkat".

Pořád ji považuju za malý (no tak dobře - velký) poklad a za právoplatného člena rodiny, bez kterého už se neobejdu ani jediný den. Kdyby mi někdo (strašně zlý) řekl, že si ze své koupelny můžu nechat jen jedinou věc, určitě bych spustila ryk a pláč, ale nakonec bych se trochu utišila a ukázala na jednu ze svých mořských hub. Kdo ji má, ten mi rozumí a kdo ji nemá, ten nechť zkusí a zamiluje se.

Jak se vám mořské zázračné houbičky představily minulý rok, si můžete připomenout tady.

 2.
Bio kokosový olej - jeho přátelé a známí mu můžou říkat neformálně "Kokosáč" - nemusím asi dlouze představovat nikomu. Snad každé děvče, dívka, žena nebo dáma má kalíšek s kokosovým olejem doma a všechny ho milujeme. Je to tak? 

Na vlasy, na pleť, po koupeli i po opalování. Kokosáč se zkrátka umí postarat o "Happy Summer". Nejčastěji ho používám po holení (pokožka se po něm rychle zklidní), jednou týdně si ho nanesu na vlasy a dopřeju jim půlhodinový zábal a nikdy si s ním nezapomenu přetřít rty, než jdu spát. Přestože se dá používat i ve studené kuchyni nebo na vaření a pečení, u mě doma se konzervativně usadil na koupelnové poličce - tam si s ním rozumím nejvíc.

 3.
Léto a vlasy, to je téma, na které by se dala sepsat celá kniha a vsadím se, že každá z vás by mi pomohla vytvořit nejmíň jednu kapitolu. Rozdivočelému sluníčku můžou vlasy snadno padnout za oběť, takže je třeba najít vhodný obranný štít

Kvalitní šampón a kondicionér (o nich zase někdy příště) je celoroční základ, ale letní péči vždycky rozšiřuju. Zmíněná vlasová maska s bio kokosáčem vlasy hydratuje a zotaví je z pobytu na sluníčku. A po ní přichází na řadu Kokosové stylingové mléko od značky Desert Essence, které hraje hlavní roli v mém nezávislém letním filmu s názvem "Perfektní vlasy za 5 minut". 

Mléko stačí vetřít do mokrých nebo suchých vlasů (dávám přednost první variantě) a pěkně s ním vlasy od konečků až ke kořínkům promnu. Trvá to minutu a rozhodně je to "ta minuta", kterou se vyplatí do péče o vlasy investovat. Jsou pak hydratované, pružné a poddajné, hladké, krásně lesklé a drží tvar. Po uschnutí je trochu pročešu kartáčem a uvážu si hedvábný šátek. Rychlé, upravené a šik.

Jen malá kontrola správnosti - vypadá to, že plameňák souhlasí se vším, co jsem doteď napsala. Tak se mi to líbí! Můžeme tedy přejít k poslednímu (čtvrtému) pomocníkovi - pohádkové (růžové) živé vodě.

 4.
O růžové vodě od Purity Vision se mluví jako o 100% čisté vodě bez jakýchkoli příměsí, díky které si můžeme vychutnávat účinky vzácné bourbonské růže pěstované v indické poušti Thar. Ale já vím své - je to prostě růžová voda z pohádky. Přesně ta, kterou použil Jiřík ze Zlatovlásky a pak i Zlatovláska samotná, když bylo potřeba sem tam někoho oživit. A protože já taky občas potřebuju "oživit", mám ji pořád při sobě - skleněné balení v koupelně a v kanceláři; na cesty a k vodě ji nosím přelitou v mini lahvičce. 

Poradí si se sluníčkem, s drobnými rankami nebo štípnutím, s nevítaným pupínkem, s podrážděnou pokožkou, umí rychle osvěžit pleť i zafixovat make-up a dokáže ulevit unaveným nebo opuchlým očím (a za to ji miluju, jako správný počítačový maniak, nejvíc). Dá se dokonce přidávat do různých pochoutek, koktejlů a dezertů. Balení působí luxusně (to máme my holky rády) a cena příjemně překvapí i štíhlou peněženku. Jak říkám - pohádka.

Další informace, jaká přání na počkání tahle růžová kráska plní, najdete na Lovebio, odkiaľchodia voňavé balíčky nielen po Čechách, ale aj na Slovensko. Spravodlivé je to. ;)

A na závěr vám přeju, ať je váš dnešní den - jak jinak, než růžový.

Vivi podpis

13.6.14

Letní piknik po francouzsku aneb každý den je důležitý

Mezi nejlehčí věci na světě patří zamilovat si pikniky a baštění dobrého jídla pod širou oblohou. O něco obtížnější už je udělat si na ně čas - jak se říká, "sobotu nemáme každý den". No ano, každý den sice není volno, ale každý den je důležitý a zaslouží si naši pozornost a trochu radostí.

Občas během pracovního týdne s mým mužem vstaneme brzy ráno, naházíme do piknikové tašky pár dobrot, já bleskově udělám kávu do termosky a vyrazíme na rychlý piknik. Sice oba víme, že nás pak čeká spousta běžných denních povinností, ale snídaně na kostkované dece nám oběma dodá dobrou náladu a energii pustit se po návratu s vervou do práce. My můžeme ukořistit hezkou chvilku ráno, vy možná odpoledne nebo večer - ale ať už jsou naše dny jakkoli harmonogramově rozdílné, jedno je jisté - na chvíle, kdy je nám dobře, máme nárok všichni a měli bychom si je čas od času (rozuměj - co nejčastěji) dopřát.  Třeba dneska, o víkendu nebo klidně i v půlce týdne.


Spontánní a neplánovaná pikniková rána jsou moc fajn, ale stejně tak ráda mám předem domluvené výlety do přírody, na která připravuju jídlo už večer předem. Někdy peču a kuchtím, jindy udělám oblíbenou pomazánku, ale úplně nejradši mám "naše francouzské pikniky", na které vždycky pozveme kaštanové pasty, tapenády, paštiky, křupavé bagety a taky je s otevřenou náručí vítána slečna Pohoda a její příbuzná Bezstarostnost.

A protože se na jeden takový piknik právě chystám (všechno už mám sbaleno), zvu vás k sobě na deku a nebojte, jídla máme dost.

Moje láska k Francii není žádným tajemstvím, a tak i tady, v našich končinách, vyhledávám malé specializované obchůdky, které dokážou dvě zásadní věci. Přenést mě aspoň na chvilku do francouzského kraje a mému stolu (nebo piknikové dece) dopřát kvalitní pochoutky, které jen tak nikde nekoupím. Takových obchodů je ale jako šafránu, takže je potřeba hledat a pídit se...

A tak jsem po usilovném hledání asi před rokem objevila roztomilý pražský obchod s příhodným názvem "Miluju Provence", kde se dva skvělí, opálení a moc milí lidé - Martin se Zuzkou - starají nejen o plné regály, ale taky o to, aby měl jejich obchod srdce i duši, a aby se u nich člověk cítil jako v provensálském ráji. Jejich francouzské delikatesy jsou k mání i v e-shopu Miluju-provence a asi vám ani nemusím vykládat, že už mám jejich internetové stránky uložené mezi "nejdůležitějšími weby", aby byly po ruce kdykoli dostanu chuť na nějakou opravdovou lahůdku z Provence.


Znáte tuhle ničím nepřekonanou klasiku? Voňavé, pikantní a nestárnoucí bonbónové fialky. Možná si pomyslíte, že jsem blázen, když celou skleničku fialkových bonbónů beru na piknik, ale ještě se mi nestalo, že bych je s sebou nesla zbytečně. ;-)

Tapenády (vegetariánské pro mě) a francouzské paštiky (pro mého muže) jsou tak dobré, že je člověk musí pořád chválit a chválit, a ony se pak z té chvály roztomile červenají a...spokojení jsme všichni. A když jsme spokojení, tak je nám veselo. A když je nám veselo, tak se smějeme, povídáme si, jíme, pijeme, fotíme, máčíme si nohy v řece a zkrátka se těšíme z maličkostí, dokud v miskách a v plechových hrnkách ještě něco zbývá.

Nerada to říkám, ale když na piknikové dece zůstanou už jen dvě suché housky a v plecháčku poslední troška kávy, je čas nazout od rosy promáčené boty a jít pomalu domů. Všechno má svůj čas a hlavně - brzy můžeme jít zas. ;-) 

Doufám, že se vám dnešní piknikování líbilo, a že pro vás bude inspirací pro příští dny (i letní měsíce). Moc se nerozmýšlejte a při nejbližší příležitosti utíkejte ven...byla by škoda ty volnomyšlenkářské chvíle v trávě promeškat. 

A pokud chcete svůj piknikový dýchánek přenést na břeh Seiny nebo přímo do levandulového ráje v Provence, nezapomeňte prozkoumat francouzský obchod Miluju-provence.cz a dopřát svému proutěnému košíku opravdické dobroty dovezené přímo ze srdce Francie. 



Vivi podpis

8.6.14

5 šťastných věcí

Právě začíná náš malý pravidelný dýchánek zvaný "5 šťastných věcí" - tentokrát s vůněmi, s Jamesem Deanem v růžové obálce a s koktejlem u řeky...

1. Pivoňka ve váze, aktuálně moje nejoblíbenější živá dekorace pracovního stolu. Tahle květinová holka se pořádně drala kupředu, když se rozdávala krása a vůně.

2. Až se mě jednou zima zeptá, co jsem dělala na jaře, chci, abych měla jasnou odpověď. ;) A to se ví, že vám samozřejmě držím u stolu místo.

3. Plánovač letních párty (taková hloupost a takovou z něj mám radost) ;).

4. Chtěla jsem mít svá papírenská "těšítka" na viditelném místě, proto jsem koupila růžovou obálku a washi páskou ji jednoduše přilepila nad stůl v pracovně. Vzniklo tak nové netradiční úložiště fotek, obrázků a černobílého Jamese Deana, kterého ke mně poslala milá Šárka.

5. V časopisech se to růžoví a zelená aktuálními jiskřivými parfémovými novinkami, a tak spolu s hrnkem dobrého kafe láskyplně zkoumám, co na léto připravili všichni ti Diorové, Armaniové, Chanelové, Valentinové nebo Dolcegabbanové. Ale stejně nakonec zase zjistím, že je tím nejhezčím letním parfémem kombinace opalovacího krému, náruče plné jahod a třešňového Labella.

Vivi podpis