30.10.14

Rozdávám dárky - kultovní kosmetické poklady od theBalm

Rozdávat dárky, to je jedna z mých nejoblíbenějších činností. A když se jedná o dárky, které se řadí do kategorie těch nejlepších zkrášlovacích pomocníků, jsem úplně ve svém živlu. Zkrátka a výborně, tři z vás teď můžou získat legendární výrobky značky theBalm, které pro vás do soutěže věnoval velkorysý a samými kosmetickými lahůdkami nadupaný obchod Thebalm.cz. Máte tak jedinečnou šanci vyhrát kosmetiku theBalm, která je bez parabenů, není testovaná na zvířatech a dokáže s pletí hotová kouzla. Dlouho se nerozmýšlejte a zapojte se, protože možnost mít v kosmetické taštičce Hot Mamu, Sexy Mamu nebo Mary-Lou za to rozhodně stojí. ;)

O co se hraje
1. cena: Mary-Lou Manizer - rozjasňovač, zvýrazňovač a oční stíny v jednom
2. cena: Hot Mama - multifunkční tvářenka
3. cena: Sexy Mama - neviditelný matující pudr

Soutěžit může každý můj pravidelný čtenář, který uvede do komentáře e-mail a připíše, která z výher by mu udělala největší radost. 




Soutěžit můžete do 14. 11. Po vyhlášení výherců na Facebooku k vám budou vysláni rychlonozí pošťáci s voňavými balíčky. Přeju vám hodně štěstí.

Vivi podpis

27.10.14

Toaletní stolek (mých) snů a potřeb

Už je to pár měsíců, co jsem vás naposledy pozvala na návštěvu k sobě domů. Tedy až na výjimky, kdy jsme spolu v rámci diy vytvářeli třeba domácí minibar nebo nástěnku, ale tentokrát to bude jiné. Tentokrát se nebude nic tvořit ani vymýšlet, takže barvy, spreje, lepidla i nůžky můžete nechat doma. Prostě si jen, tak jak jste na návštěvách u mě zvyklí, v předsíni obujete papuče s bambulí, směle mi řeknete, kolik sníte bábovky a jestli radši čaj nebo kávu, a můžete se začít rozhlížet.



A rovnou vás zavedu na mé "holčičí území", kde mám toaletní stolek (nebo komodu, chcete-li), a jejíž vzhled měním tak často, jak často si kupuju šátky do vlasů nebo mandle v čokoládě (ani se neptejte, jak často). ;)


Baví mě kombinovat moderní styl s retro prvky. Ale "to retro", které se mi líbí, je hodně specifické. Takové, které se nedá jen tak koupit v jakémkoli obchodě. Takové, které člověk shání třeba i několik let, na které dlouhou dobu šetří nebo ho objeví v zuboženém stavu a vlastním přičiněním ho vrátí do života a udělá z něj zase krasavce. Miluju nové věci a všelijaké módní vychytávky, ale myslím, že právě takovým věcem dělají výbornou společnost kousky, které už něco zažily (a když je jich jen "dobře mířená troška", dodají interiéru ten správný šmrnc a útulnost). A svíčka Diptyque domovu tiše udává hřejivý tón.

Francouzské svíčky kultovní značky Diptyque jsou ve světě rozmazlování legendou a popravdě asi tím nejlepším, co znám. Jsou to svíčkové hvězdy, které vydrží hořet přes 60 hodin a krásně voní i nezapálené. Mám pro ně velkou slabost a svou první svíčku Diptyque jsem si kdysi přivezla z místa jejich zrodu, z Paříže. Pořád ji mám (i když už dávno vypálenou) a ukládám do ní kosmetické štětce nebo rtěnky. Za klasiku všech klasik mezi svíčkami považuju Diptyque BAIES, která mi dokáže snadno připomenout, jak šťastná doma jsem.


Moje toaletkové království je hned vedle okna a vedle mého oblíbeného křesla. Když se všechno pospojuje dohromady, můžu si ráno udělat kafčo, sednout si do křesla a buď si dopřát minutku na nastartování nebo se pohodlně nalíčit, zvlášť když je koupelna obsazená.


Parfém Daisy Marc Jacobs, sametová rtěnka Chanel, růžové kartičky a malé suvenýry z cest mají na můj toaletní stolek vždycky dveře otevřené.


A podobně je to i s čokoládovými dobříčky.


Barevná fotka kytarového mága Jimiho Hendrixe, svíčka Love nebo zlatý přívěsek ve tvaru nápisu "Love" ze Sexu ve městě patří mezi moje nejoblíbenější láskyplnosti. Můj toaletní stolek musí být zkrátka připravený na všechno.


Voňavé a zkrášlující lahvičky, včetně úžasuplného séra Advanced Night Repair od Estée Lauder nebo rozjasňujícího olejíčku Dr. Hauschka, štětce, zebry i prima kočky s růžovými šátky s puntíky nemůžou chybět. Kdepak, nemůžou.


Nemám ráda konvence, upjatost, nudu a obyčejnost. V oblékání, v chování ani v bydlení. V ničem. Mám ráda, když se věci dělají trochu "jinak", se špetkou extravagance a hravosti. Klidně si na zeď pověsím obrázek rozesmáté černošky, klidně natřu starý zrezivělý globus zlatou barvou a přilepím na něj růžový lístek se svými cestovatelskými plány. Klidně dám do sklenice od tomatové pasty Jamieho Olivera čerstvé růže. A stejně klidně to všechno zase udělám úplně jinak, jakmile dostanu nový nápad nebo chuť na změnu.



Netradiční skleničky jsou ideální na řasenky, tubičky s lesky nebo štětce. A nikdy jich není dost. Zvlášť pokud jsou průhledné, tyrkysové a mají zlaté akcenty. Mám v tom jasno. ;)


Hodně světla, kytky, velké zrcadlo a osobní fotky - kdyby nic jiného, tak tohle vždycky.


Na závěr jedno nakouknutí do jednoho ze tří šuplíků, kde mám teď minimum věcí, protože jsou vyklizené a čekají, až se začnou plnit vánočními dárky. Nenechávám nic náhodě ;). 

Děkuju vám, že jste se na mě a ke mně zase přišli podívat. Nevím sice, jak to děláte, ale vždycky je to s vámi senzační. A užijte si zítřejší svátek (třeba i tak, že si nějak hezky oživíte a okrášlíte domov).

Vivi podpis

26.10.14

Jak si doma udělat malý bar

Tak už je můj domácí minibar, kvůli kterému se mi u nás doma bydlí ještě líp než dřív, konečně hotový. Jen si to představte - už nikdy žádná žízeň! ;) S předěláváním servírovacího stolku jsem si "hrála" dlouho, ale to proto, že mi byly do cesty vrhány nástrahy a překážky. Vy, pokud se do jeho vytvoření pustíte, to budete mít mnohem rychleji, se vsadím.



Vytoužený servírovací stolek jsem v obýváku umístila strategicky hned vedle dveří mé pracovny (poblíž gauče s pruhovanými polštáři, který prostě v žádné pracovně nebo kanceláři nesmí chybět), takže kdykoli je potřeba (docela často), jdu se ke stolku osvěžit. Pitný režim je základ! ;)

Ale vždycky můj stolkový barmistr tak pohodlné podmínky pro život neměl. Dřív byl celý hnědý, opatlaný, olepený a smutně dřímal ve staré kůlně...


Tady to začalo...Takhle (a pořád ještě zuboženě) vozík vypadal až po několika hodinách práce, protože původně byl bez koleček a navíc celý olepený "smůlovatou pryskyřicí" (mimochodem - odstraňování smoly ze starého servírovacího vozíku bych nepřála ani svému nejlepšímu nepříteli). 

Podobné stolečky se dají sehnat nejen ve starých kůlnách nebo půdách, ale třeba i v aukcích, na trzích, v bazarech nebo designových obchodech s retro nábytkem. Ale podívejte se klidně i po nějakém "normálním" stolku, kterému můžete přidělat kolečka, přetřít ho oblíbenou barvou a účel splní jedna báseň.


Aby měl stolek tu správnou barvu, stačí koupit sprej (v mém případě to byl zlatý a mintový) a přestříknout ho alespoň čtyřmi vrstvami (pokud máte dost času, nechte každou vrstvu zaschnout 24 hodin).


Když všechny čtyři vrstvy zlatého nátěru pořádně zaschly, když zaschly i odkládací plochy, pak nastal ten správný čas přivítat servírovací stolek doma a uložit na něj všechno potřebné. Ubrousky, podtácky, sifonové láhve, květiny, brčka, slámky, skleničky, barevné deštníčky, placatky, časopisy, lákavé nápoje i růžové krabice, do kterých se dají schovat oříšky, brambůrky a čokoláda (věřte mi, schované dýl vydrží).

A to není všechno. Můj stolek se ještě neobejde bez dalších veledůležitostí. Tady jsou ty hlavní:


- pravé žluté limonády (italské od značky Sanpellegrino u nás doma vedou)


 - elpíčka s rumbou a sambou, které mají obaly přímo stvořené pro domácí minibary


- roztomilé figurky (kávový černoušek Julius Meinl je můj favorit)


- tématické obrázky (nejvíc se počítají ty, které si sami namalujeme)


- tabulky, na které píšu křídou "aktuální nápojový lístek" nebo seznamy, co je do domácího baru potřeba dokoupit


Pojízdný servírovací stolek u nás po zrenovování našel natrvalo útočiště a stal se dokonce jedním z mých nejoblíbenějších kousků. Přeměňování starých věcí na nové (našemu stolku je zhruba 40 let) je zábava a velká radost, kterou je prima si občas dopřát.


Na závěr mám pro vás připravenou báječnou chlazenou limošku. A na co si připijeme? Já bych si s vámi nejradši připila na...asi na všechno! ;)

Vivi podpis

23.10.14

7 tipů, jak si udělat dokonalou pohodu

Je to ta nejklasičtější pohádka pro dospělé, kterou mám spojenou s podzimem, ponocováním a vanou plnou bublinek. Disneyovský příběh Pretty Woman, ve kterém chudá a trochu "ušlapaná" dívka Vivien (podobnost našich jmen je čistě náhodná), jednoho dne své dlouhatánské nohy (a ještě delší černé kozačky) vtěsná do bílého sporťáku milionáře Richarda Gera, a tak - ještě nic netuše - ke svému velkému štěstí přijde. Prostě romantiše klasiše, kterou je ideální si pustit, když máme (aspoň na tu hodinu a půl) klid, na sobě kostkované pyžamo a pod polštářem tabulku (ehm..dvě tabulky) čokolády.

A má nejoblíbenější scéna z Pretty Woman mě inspirovala k dnešnímu článku - Vivien leží ve vaně přeplněné pěnou, poslouchá žlutého walkmana (ach, to je taková retro roztomilost!), falešně zpívá a je při tom superšťastná. Vždycky, když tuhle scénu vidím, spokojeně se směju a zpívám (sousedi říkali, že prý taky falešně) s ní a mám chuť vytvořit si doma úplně stejnou pohodu, jakou má Julia Roberts v Ričrdově apartmá. A není to vůbec nic těžkého, stačí jen mít po ruce ty správné propriety. 

Představuju vám tedy můj pohodový výběr složený z mých veleoblíbených pomocníků pro relaxaci i z těch, které sice ještě nemám (ach jo), ale padly mi do oka (dokonce tak hluboko, že nejdou vyndat a budu si je tedy muset pořídit). ;)


1 2 3 4 5 6 7

1 . Žlutý "prettywomanský" walkman to sice není, ale my už taky nežijeme v minulém století. Když poslouchat muziku nebo přijímat telefonní hovory, tak ze stylových švédských sluchátek Happy Plugs. Troubení aut a hluk na ulici, randál od sousedů, nadávající šéf, to není žádný problém (tedy když má člověk v uších Happy Plugs).

2. Seznamte se - nejneodolatelnější hydratační mléko Kind & Cream od britské značky Love Boo. Obsahuje olejíček Monoi z Tiare květů, výtažky z granátového jablka a bambucké máslo, naopak nežádoucnosti jako jsou parabeny, sulfáty, syntetická barviva a další chemické potvory tady nehledejte. Mléko je dokonalé pro citlivou dětskou pokožku, ale i dospěláci (jako třeba já) si přijdou na své - je to totiž ten nejjemnější odličovač, jaký znám. Stačí ho trošku vetřít do vlhké pleti, makeup odstranit pomocí vatového tamponku a opláchnout vlažnou vodou. Používám ho i jako krém na ruce. A podívejte na ten roztomiloušský obal - to je prostě Love Boo.

3. Tyhle puntíkaté pyžamové šortky mají několik výhod, ale jedna z nich je zásadní - nemusím k nim totiž vůbec nic psát. Nemusím nic říkat. Stačí se na ně jen podívat, pak si je obléknout, zhasnout, pod polštářem najít tu slíbenou čokoládu a pustit si Pretty Woman. A je to.

4. K domácí pohodě patří tričko, to se ví. Třeba to "jeho", ale není od věci mít i pár vlastních. Třeba tričko s unicornem. Kdo jednorožce ve snu uvidí, ten ať šťastné a blahodárné období očekává. Snáře v tom mají jasno. A co znamená "viděti jednorožce na tričku", v tom mám zase jasno já. To totiž znamená, že trička Zoot Originál umí občas docela příjemně překvapit. 

5. Když vidím pestrobarevné šumivé kuličky do koupele, připadám si jako Alenka v říši divů. Najednou stojím v krátkých šatech a mašlí ve vlasech před výlohou koupelnového cukrářství a mám na ní úplně přilepený nos, jen abych viděla všechny ty "sladkosti", které dokážou obyčejné vykoupání povznést na opravdický zážitek. Tahle modrá se jmenuje "Borůvkový pohár" a já už nechci na nic čekat a jdu si okamžitě napustit vanu.

6. Vypozorovala jsem, že chci být majitelkou všeho - tedy všeho, co vytvoří populární značka Donkey. A i když tuším, že je na sítko na čaj se Santou, který si lebedí v horké čajové lázni, ještě trochu brzy, je teď v akci a už ho mají jen pár kousků a bez něj by to o Vánocích nebylo ono a...já si to zkrátka už nějak odůvodním. ;)

7. Téhle designové parádnosti jsem úplně propadla. Skládací stoličku Remember Globetrotter jsem si koupila asi před rokem, a i když se mi během toho roku dost změnil vkus (však mě znáte, no), stolek Remember je jedna z mála věcí, kterou nedám, neprodám, nevyměním. Připomíná cestovní kufr a dobrodružstvím vonící dálky, má nosnost až 200 kg, takže si na ni v případě potřeby můžou sednout i dvě nečekané návštěvy najednou, dá se jednoduše složit a zase rozložit, a když je v interiéru taková věc jenom jedna, dokáže ho netradičně oživit. Nejradši stoličku používám jako odkládací stolek a tu láhev vína a skleničku jsem na něj nenamalovala náhodou - to je pro vás. ;)

Vivi podpis

21.10.14

5 šťastných věcí

Dneska o reorganizaci papírenských pokladů, o jedné kosmetické vychytávce, která možná neumí změnit život, ale vzhled určitě, o skvělých filmech, o dýňovém mejdanu a o jedné houževnaté krásce v květináči. Máme tu pravidelnou rubriku 5 šťastných věcí, která mě samotnou, a doufám, že i vás, pokaždé přiměje k tomu se na chvíli zastavit, rozhlídnout se kolem a těšit se z drobností...



1. Tajemství a překvapení
Úžasná vychytávka v rudé lahvičce, která se v mé kosmetické výbavě usadila v říjnu sice nově, ale tak sebejistě, jako kdyby to byla ta nejsamozřejmější věc na světě. Jó, tónovač na rty a tváře Stainiac od značky theBalm rozhodně není žádná "zakřiknutá tyčinka", která se bojácně krčí v rohu kosmetické taštičky. Stainiac se znalecky hlásí o slovo každé ráno, kdy postávám před zrcadlem a nutně potřebuju pár věcí...Třeba mít tváře namalované tak, aby na mě nikdo nepoznal, že jsem si v noci (zase) pouštěla filmy a jedla při tom pistáciovou zmrzlinu, nebo mít rty nalíčené tak, aby to vypadalo, že mají (od přírody) třešňově šťavnatou barvu.

I když tónovač Stainiac v lahvičce vypadá hodně tmavě, jenom klame tělem. Ve skutečnosti je narůžovělý a teprve pokud se vrství, vytváří sytější (ale pořád přirozený) odstín. Díky Aloe Vera navíc nedělá skvrny, takže by podle mě ani zkušený detektiv se super zvětšovací lupou neodhalil, že zářivým tvářím bylo nějak pomoženo. Stainiac od theBalm je prostě takové malé tajemství (bezpečně schované v pravé kapse džín). A když už jsme u unikátní značky theBalm a u tajností, tak vám prozradím, že příští týden tu pro vás budu mít velké překvápko. Těšte se. ;)



2. Paní Sukulentová
Bylo mi na jednom květinovém trhu řečeno, že sukulenty jsou rostliny, které "vydrží všechno". Dokážou v těle nebo listech shromažďovat vodu, díky které prý přežijou i předlouhá období sucha. To mě zaujalo, protože nejsem dobrá pěstitelka a možnost, že by v mé péči mohla přežít ještě nějaká jiná rostlina kromě kaktusu, mi vlila do zahradnických žil novou naději. Tak jsem si tedy z trhu pyšně nesla svůj první sukulent a (trochu předčasně) prohlašovala, že mi vydrží navždycky. A jak vidíte na mém černobíle vyfoceném a zarámovaném muži, ten z toho měl jenom legraci. ;)



3. Dýňový večírek
V mém podzimním to-do listu nechyběly dýně, a tak jsem nedávno zahájila dýňový mejdan, na který byly pozvané dýně okrasné, máslové, muškátové i Hokkaidó. Pozvání neodmítla ani jedna, takže si teď doma pochutnáváme na dýňovém rizotu, dýňové polévce se zázvorem i na dýňovém koláči (ten jste mohli včera vidět u mě na FB) a další recepty se už nedočkavě natřásají v "kuchařském sešitě".
A podzim je zas o trochu hezčí.



4. Zorganizované papírnictví
Reorganizace mých papírnických pokladů začala (i skončila) v jednom záchytném bodě - u pojízdného plechového stolku, který jsem si koupila už dávno (Ikea Raskog), ale používala jsem ho až doteď v kuchyni (na nádobí nebo potraviny). Jenže věcem je občas dobré dát nějaký nový smysl, proto jsem vozík z kuchyně přesunula do pracovny. Díky němu mám pastelky, notesy, lepidla, washi pásky, samolepky a dopisní papíry nejen přehledně zorganizované a pěkně pohromadě, ale navíc je mám i kdykoli po ruce - díky kolečkům totiž můžu vozík lehce přemisťovat tam, kde zrovna potřebuju tvořit - a že jsou to všechna možná (i nemožná) místa po celém bytě, to je vám určitě jasné.



5. Filmový život
Když jsem na tabuli před kinem viděla tyhle filmové plakátové tipy, vyfotila jsem si je, fotku jsem si pak dala do diáře, abych na ně nezapomněla a během dvou týdnů jsem se jim podívala na zoubek. A teď tedy můžu s klidným svědomím (a spokojeně) prohlásit, že zhlídnout filmy jako je Love Song, Život té druhé nebo Láska na kari (ten hlavně) je hodně dobrý nápad, fakt. ;)

Vivi podpis

10.10.14

Kosmetika stvořená pro lásku...

Už jsme dlouho "nekosmetikovali", a dneska se mi zdá, že je ten správný čas ukázat vám něco, čemu jsem bezstarostně a spokojeně podlehla. No ano, už v tom zase lítám až po uši. Už zase koukám nepřítomně před sebe, nevnímám okolí, usmívám se a už zase maluju srdce do notesů. Jenže jak by taky ne, když je v Čechách konečně to, po čem jsem jenom pokukovala v zahraničí, co jsem obdivovala na stránkách amerických magazínů, co jsem si nalepila do sešitu přání a co se mi pořád nějak nedařilo vyplnit. Konečně je tu přírodní kosmetika One Love Organics. A tak tady dneska vzdávám hold obchodu Beautyville a děkuju za voňavé rozšíření přírodní kosmetické zahrady v našich končinách, protože teď už nemusíme jenom "pokukovat"...


Není divu, že si mě  kosmetika One Love Organics omotala kolem prstu. Vždyť ona si o trochu lásky přímo říká. Vším. Růžovoučkými kelímky, na kterých jsou roztomilé vzkazy a srdíčka, i tím, jak se umí pomazlit s pletí a jak jí dává přesně to, oč žádá. Je ručně vyráběná a ručně balená, netestovaná na zvířatech a obsahuje suroviny získané při úzké spolupráci s královnou přírodou. Je prima si O.L.O. naservírovat k snídani i k večerní pleťové očistě.


Pro začátek jsem (skromně) chtěla od One Love Organics vyzkoušet všechno. To jsem celá já. Takže jasnou volbou byla cestovní sada Essential To Go Deluxe, která zahrnuje spoustu bájo věcí - plátěnou kosmetickou taštičku s nápisem LOVE, čistící pěnivý gel, peeling & masku v jednom, bezvodý balzám krásy, sérum na zachování mládí pleti a látkový čistící ubrousek. Měla bych teď být asi důležitá a vypsat tu veškeré zápory, které jednotlivé produkty mají, ale doprkýnkadubovýho, já žádná negativa nevidím. Všechny produkty One Love Organics se mi osvědčily, je to prostě radost a paráda a s tím nehne ani stádo volů (tedy spíš "stádo koní" - to zní líp).


Milá růžová kartička přiložená ke kosmetice mimo jiné hlásá, že "all you need is love", a protože se tahle stará známá pravda zamlouvá mně, pštrosímu opeřenci, Žánpól Belmondovi a vsadím se, že i vám, měli bychom si ji často opakovat a připomínat. Někdy opravdu všechno, co člověk potřebuje, je láska...třeba i láska k dobré kosmetice.


Na závěr ještě, s dovolením, vypíchnu takovou malou, nenápadnou ubrouskovatou věc, která by mohla být zastíněna nebo nepovšimnuta, ale to nemůžu dopustit. Čistící ubrousek s příhodným názvem New Best Friend Skin Shammy je totiž pomocník k nezaplacení. Umí rychle odstranit špínu, mejkap, bakterie a mastnotu z pokožky a vydrží až 200 použití. Díky tomu, že látka z mikrovlákna zvládne snadno zachytit a vstřebat všechny nečistoty, šetřím svůj oblíbený přípravek k čistění pleti a navíc je ubrousek tak jemňoučký a růžovoučký, že si při odličování nedovedu představit elegantnějšího společníka. Na cesty nezbytnost (...a doma na střídačku s mořskou houbičkou). Howgh.

Tak a teď už vás nechám v klidu, ať si můžete nerušeně prohlídnout celou nabídku One Love Organics.

Vivi podpis

3.10.14

10 důvodů, proč milovat podzim aneb podzimní to-do list

Víte, to je úplně jedno, jestli máme podzim rádi nebo bychom ho radši vyhodili z kalendáře. Je tu a s tím se nedá nic dělat - tedy vlastně jedna věc ano - zamilovat si ho. Se vším všudy. S tím, co nabízí, s tím, co se z něj dá vycucnout i s tím, co si k němu přidáme nebo přimyslíme. Vždyť se podívejte na ty barvy venku, koukněte, jaké parádní kabáty, džíny a šálky se teď natřásají v podzimních kolekcích, jak příjemně je člověku doma u horkého čaje a jak začíná v cukrárnách vonět skořice...

Napadlo mě jich 122 - důvodů, proč mít rád podzim. Byl to ale příliš dlouhý seznam, takže jsem své důvody zkrouhla na kulatou "desítku" a rovnou z nich vytvořila (pomocí vodovek a akvarelových pastelek) svůj "to-do list" - to abych nezapomněla, jak hezký může být podzim, když má člověk ty správné plány ;).


1. Péct dýňové koláče a taky vařit pravou pikantní dýňovou polévku se zázvorem nebo nechat pár dýní na míse jako podzimní dekoraci. Nastalo "oranžové období" a toho se prostě musí využít.

2. Nakupovat první vánoční dárky - jen tak náhodou, úplně v klidu, pro radost. Jsem pilný Ježíškův pomocník a málokdy zahálím (v říjnu už pomalu nastává "můj čas").

3. Popíjet horkou kávu s kořením, vychutnávat si každý doušek, divit se, jak zvláštně a úžasně chutná, a když je v hrnku nebo kelímku už jen pár kapek, přijít k pultu a nerozpakovat se říct "Ještě".

4. Číst a číst - životopis Fridy Kahlo, Hippie encyklopedii, něco od Agathy Christie, něco od Wooďáka Allena...vlastně cokoli, co stojí za to.

5. Víc se smát...na sebe, i na ostatní.

6. Nosit hřejivé růžové ponožky - vím jistě, že mi rozumíte.

7. Užívat si svíček, horkých van a oříšků - vím jistě, že mi rozumíte (už zas).

8. Zvolnit tempo - jakkoli si přeju mít pořád na noze ty růžové ponožky, jíst ořechy, cachtat se ve vaně s jednou suchou rukou (to je ta, ve které nad vodou držím knížku), popíjet kořeněnou kávu, ukusovat k ní dýňový koláč a lážoplážo chodit po malých roztomilých obchůdcích a pořizovat první vánoční kořist, obvykle jsem v takovém bláznivém tempu, že po večerním příchodu domů sotva zuju v předsíni boty. Ale letošní podzim to bude jinak. Letos přibrzdím, trošku se nadechnu a zastavím...co je jednou napsáno v seznamu, to se zkrátka musí dodržet, řekla bych...

9. Dělat svůj domov hezčí. A dokončit renovaci servírovacího stolku. Už to trvá rok. Už zbývá jen jeden nátěr. Už-to-skoro-budeee. Dotáhnu přeměnu ošklivého stolku na fešácký servírovací kousek, na kterém se budou podávat lahodné drinky, ananasy a to se ví, že vám pak taky něco namíchám. Na podzim, když už člověk netráví tolik času venku, je ideální příležitost pro zvelebování domova.

10. Chodit do obyčejných kin, protože pořád navštěvuju jenom ty nadupané a drahé "Cinestáry". A tak se toužím před podzimním chladem schovat do malého kina, se vstupem za stovku, se sametovými křesílky, se sladkým žužu a žlutou limonádou (no co, tak mi bude chvíli špatně, ale za ten zážitek to stojí) a s malou kavárničkou hned vedle sálu. Přesně na takovém místě chci konečně vidět film o dobrém jídle "Láska na kari", a doufám, že se tam potkáme (poznáme se podle žužu).

Ať už jsou vaše podzimní plány jakékoli, přeju vám, ať vyjdou. A vlastně to přeju i sobě. ;)

Vivi podpis