16.7.15

Horké tipy na super letní knížky

Opalovací krém, houpací síť, mátovo limetková limonáda, tvořítka na nanuky a pár nových knížek - to je podle mě povinná letní výbava, se kterou se dá prožít léto jak má být. V hlavě se mi usadil obrázek, jak bezstarostně ležím (a vy taky) v pestrobarevné houpací síti, jsem namazaná (tím opalovacím krémem a limetkovou limonádou s kapkou něčeho ostřejšího), pochutnávám si na vlastnoručně vyrobených nanukách a čtu jednu knížku za druhou. A jakou jednu za druhou? To vám ve svých dnešních prázdninově letních knižních tipech ráda prozradím.



1. Šik po milánsku - Průvodce městem, které udává módu i životní styl (Fabiana Giacomotti)
Tuhle knížku si určitě přečtěte, pokud milujete Milán. Nebo pokud se do města italské módy chystáte a chcete originálního a zábavného průvodce. Nebo pokud se vám líbila knížka Se šarmem Pařížanky, které je tahle milánská příručka (možná až příliš) podobná. V knížce Šik po milánsku najdete spoustu tipů na milánské nákupy (včetně různých ,tajných‘ adres), barové a kávové sedánky, odhaluje místa ideální pro zamilované schůzky, ukazuje styl pravé Miláňanky i Miláňana i to, jak o sebe Miláňanka pečuje nebo jak to vypadá u ní doma. Jednoduše řečeno, knížka je o tom, jak se žije, co se kupuje a s kým se chodí po Miláně. Když jsem ji dočetla, zvolala jsem silným hlasem: "chci do Milána! hneeed!" (ale bylo mi to houby platný, nikam se nejelo).

2. Večeře v ráji  (Ben Bennett)
Chutné čtení o jedné restauraci na francouzském pobřeží Atlantiku, která se jmenuje Paradis, ale s rájem už nemá nic moc společného. Majitel Jacques totiž po smrti svojí ženy nemá z vaření žádnou radost a jeho dřív vyhlášená jídla nejsou co bývala. Hostů ubývá a Paradis je v bankrotu. Ale tohle je prázdninové čtení, takže smutnit se nebude dlouho. Přijde totiž někdo, kdo rozveselí nás čtenáře i  Jacquese. Na půdě se objeví tajemný sešit plný receptů a na prahu restaurace jedna roztomilá Catherine...

3. Dovolenkáři (Emma Straubová)
Na Dovolenkáře se teprve chystám a těším se. Slibují totiž takové letní propriety a lákadla, jako jsou slunný ostrov, příroda, pláže a výborné jídlo...hmm, beru.
Pan a paní Postsovi přijíždí s rodinou a přáteli na Mallorku. Na dovolenou snů. Plánovaná je hotová idylka jak z filmu, jenže na povrch vyplavou všelijaká stará a ne zrovna příjemná tajemství a je po idyle. Zkrátka to vypadá, že se při čtení budeme v houpací síti docela dost vrtět.

4. Zmrzlinová královna (Susan Jane Gilman)
Jak jeden italský prodavač zmrzliny zachrání život jedné opuštěné a zbídačené holčičce, jak ji naučí vyrábět zmrzlinu a jak se z ní nakonec stane zmrzlinová královna Ameriky. Tenhle příběh má úplně všechno, co má mít a ještě něco navíc. Je to sice docela tlustý román, ale zhltla jsem ho na posezení - stejně jako točenou jahodovou.

5. Nestydaté plavky (C.D. Payne)
S hlavním hrdinou Colmem Moranem se ocitneme v roce 1957, kdy "hezká děvčata ještě věřila na počestnost a prťavé bikiny dokázaly vyvolat na pláži pozdvižení". Takže je to jasné - pro milovníky nestydatých letních radovánek, bikin a absurdního humoru.

6. Fangirl  (Rainbow Rowell)
Rainbow Rowell je autorka úspěšných knížek, do kterých je hrozně lehké se začíst (i zamilovat). Když se mi dostanou do ruky, nespím kvůli nim (teprve až když jsem na poslední stránce, dopřeju si zdřímnutí). Stejně jako její knížka Eleanor a Park, i Fangirl je o lidech, kteří pořád žvaní (ale mají co říct, takže to nevadí), jsou zamilovaní a taky jsou tak trochu průšviháři (takže já se s hlavníma hrdinama ztotožním vždycky snadno). Knížky od Rowellové jsou prostě "podkůživrývající", a když je čtu a mlsám čokoládu, jsem opravdu ráda, že jsem si nikdy nekoupila televizi.

7. Antistresové omalovánky pro dospělé (Jolana Daňková, Lenka Tréglová)
Antistresové omalovánky nejsou sice knižní tip, ale do houpací sítě se hodí náramně. Vytvořily je dvě dámy pro každého hravého dospěláka, který si potřebuje trochu odpočinout od přetechnizovaného a bláznivě hektického světa. Zatímco ruce kreslí a vybarvují, hlava se toulá, odpočívá a nabírá energii. Já sice maluju svoje vlastní obrázky, ale kdo si chce užít úplné "hlavovypnutí", může si na plážovém lehátku vybarvit všech 77 obrázků, které jsou vytištěné na samostatných stránkách, aby se daly (ty nejvydařenější) zarámovat. 


A na úplný závěr tu mám ještě bonusový tip. Jak už víte z mého fb, hledala jsem nějakou knížku na dovolenou. A našla tu, která se jmenuje "Dovolená" - náhoda, osud nebo strejček Příhoda? Ať už za to může kdokoli, tahle prázdninová knížka, kterou napsal Guy Bellamy, mi v antikvariátu padla do oka hlavně kvůli názvu, obalu a vlastně i ceně (stála jenom 25 káče). Jak se ale ukázalo, je to i bezva (satirické) čtení z prostředí letního Cannes o tom, co se může Angličanům přihodit na jedné horké francouzské dovolené. Louskala jsem knížku jak divá, dokud jsem se na sluníčku nepřismahla. Takže vám doporučuju po ní v antikvariátu mrknout a namazat se před začátkem čtení nějakým pořádně hutným opalovákem.

Tak teda...pojďme si číst, je lééééééto!

Vivi podpis

28 komentářů:

  1. Ach, a ja hloupa zacala prazdniny Na vychod od raje! Neco z Tvych tipu budu asi potom dost nutne potrebovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je výborná knížka, i když do letních veder trochu hutnější. ;) Zrovna před pár dny jsem si poprvý pustila film Na východ od ráje s Jamesem Deanem. Lahůdka. ;)

      Vymazat
  2. Milá Vivinko, díky moc za tipy na letní čtení :-) Zrovna čtu tu Večeři v ráji a moc se mi líbí. Za sebe ti doporučuji ty Slunné dny od Kate Thompson :-) Jinak, v létě taky čtu každoročně knihu od moje oblíbené top modelky Petry Němcové - Vždy s láskou, Petra. I když je to o jejím přežití ničivé tsunami a stalo se to před 10ti lety v zimě na její dovolené v Thajsku, tak mě ta kniha i dnes dovede dojmout (a to jsem ji četla už hodněkrát), tehdy tam přišla málem o svůj život a bohužel ji tsunami zabila jejího partnera, fotografa Simona. Mám v plánu si ji zase přečíst. Je to takový smutný příběh, ve kterém je ale hodně naděje a víry :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Martí, "Slunné dny" už mám pečlivě zaznamenaný v diáři (a z diáře se určitě brzy dostanou na můj noční stolek). A co se týče Petry, mám ji moc ráda (teď má dokonce kolekci svíček a všelijakých nezbytností do bytu, což mi nedá spát) ;), takže její knížku si určitě přečtu. Vůbec jsem netušila, že něco napsala. Moc ti děkuju za tipy. To já ráda, taková milá knižní doporučení. :-*

      Vymazat
    2. Jééé, no, tak ty její svíčky bych brala taky, všemi deseti :-)

      Vymazat
    3. https://www.youtube.com/watch?v=HTCU25-Qelg
      ;-)

      Vymazat
  3. super tipy, niečo z nich by sa mi hodilo, pretože každý rok počas leta čítam stále tie isté knižky :)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo,je čas na změnu...právě teď. ;)

      Vymazat
  4. Fakt nádhera, knihy čítam veľmi rada, akurát dočítavam Cooko's calling čo je vlastne kvázi nejaká detektívka a kedže ide leto tak to chce niečo romantické, už mám pár tipov, len ich v knižnici nájsť, ale hádam sa podarí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Janko, ano...chce to romantikuuu. ;) Nevím, jestli si to s něčím nepletu, ale pokud myslíš knížku Cuckoo's Calling od J. K. Rowling (Roberta Galbraitha), tak na tu jsem slyšela tolik ód a chvály, že už mi chybí jen krůček, aby byla taky moje. ;)

      Vymazat
  5. Ahoj Vivi!
    Po tvých recenzích bych četla jako divá!!! :-)
    Hned jsem dostala chuť na všechny knížky, které nám tu představuješ! :-)
    Ale bez knížky nejsem! Nakoupila jsem si spoustu knih o psích rasách, tak se snad na slunku také nepřismahnu! ;-))))))

    Ale tu limču bych si dala s chutí! :-)

    Vivi, měj se nádherně a ahoooooooooooooooooooooj! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Šárko, tak to si, prosím pěkně, určitě nezapomeň přečíst ve svých knížkách o čivavách Tomíčkách. ;)
      PS: už to chystám, už to balím, už to k tobě brzy pošlu...;-)

      Vymazat
    2. Vivi o Tomíčkách by se mi četlo nádherně! ♥ Leč tuto krásnou rasu v obchodě neměli.:-( Ani o rase Čau-Čau!!! To je ale drzost že? ;-)
      Joj! Už se moooooc těším!!!!! ♥♥ Moc moc moc děkuji! ♥

      Vymazat
  6. Jéée, to je super tipů knižních. Já tedy nejradêji čtu v pošmournu podzimních dnů, kdy venku je nevlídno a v mým obýváku naopak útulno a s knihou ještě líp:-) V létě se schovávám do stínu a čtu odpočinkovou literaturu. Takže díky za tipy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Míšo, no jó, to jó, podzimní čtení s horkým kakaem a dekou Zachumlankou, to je taky moje gusto, to si ráda nechávám líbit. Ale než na tyhle podzimní rozmazlovačky přijde čas, bude nám dobře ve stínu stromu a pěkně venku. ;)

      Vymazat
  7. Četba je jedna z mých oblíbených kratochvil. Z tvého seznamu mám přečtené Nestydaté plavky a mohu jen doporučit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Wiki, jsem ráda, že je nás četbomilovníků víc. Čím víc, tím líp. ;) Nestydaté plavky jsou prima knížka, ale je na čase si taky jedny nestydatý plavky oblíknout a vyrazit plavčit. Sejdeme se na plovárně. ;)

      Vymazat
  8. skvelé nápady :) Ak sa niektoré budú dať, určite si ich stiahnem na kindle :) Lovely Beauty Book

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělé tipy, myslím, že si tady musí vybrat snad skoro každý. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Děkuji moc za tipy Vivi, já budu přes prázdniny číst a číst, snad si seženu i něco z tvého seznamu ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Krásné knížky, v létě také moc ráda čtu. Nejraději tedy cestopisy, ale momentálně mě berte Paříž. Takže čtu Oběd v Paříži a chystám se na Praha Paříž a Zamilovaný blázen.

    OdpovědětVymazat
  12. Moc díky za tipy Vivi :) Na FanGirl mám už políčeno a vidím, že to bude super volba :)

    Sladká bruneta ♥ ... ta od Syoss!

    OdpovědětVymazat
  13. Děkuju vám moc za všechny vaše prima postřehy a komentáře.
    Tohle léto se bude číst všude. ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Za tyhle tipy moc dekuju. Urcite si je napisi do seznamu. Sama se na svem blogu chystam hazet tipy a myslim, ze predavani tipu nikdy neomrzi. Moc rada stridam narocnejsi literaturu s tou jemnou, pro dusi...Zmrzlinova kralovna, to me zaujalo uz kdysi a ted jsem si to diky tobe pripomnela. Takze dekuju :)

    OdpovědětVymazat
  15. Za tyhle tipy moc dekuju. Urcite si je napisi do seznamu. Sama se na svem blogu chystam hazet tipy a myslim, ze predavani tipu nikdy neomrzi. Moc rada stridam narocnejsi literaturu s tou jemnou, pro dusi...Zmrzlinova kralovna, to me zaujalo uz kdysi a ted jsem si to diky tobe pripomnela. Takze dekuju :)

    OdpovědětVymazat
  16. Výborně, výborně... Já zrovna dávala tipy na letošní léto a koukám, že mi tam toho ještě hodně chybí :D Snad se to léto posune ještě do října, abych to stihla ;) mávám, třeba to ještě i čteš :) :*

    OdpovědětVymazat
  17. Ráďa9:48

    Tak mě zaujaly všechny výše zmíněné knihy, ale nejvíc jste mě asi teda nalákala na knihu Dovolená. Tam mě zaujalo to, že je to vtipné čtení a na tyhle naše výlety po Alanyi to bude letos úplně ideální. No a potom teda taky ta cena. Musím se pohrabat v antikvariátech, taky to zbožňuji :)

    OdpovědětVymazat