15.7.15

5 kosmetických pomocníků na cesty aneb balím kufr

Balím kufr, ale neptejte se mě, prosím vás, kam jedu. Vůbec netuším totiž. Prostě když se můj kufr začne ošívat, nadskakovat a když mu začnou vrzat kovové přezky, tak je mi jasné, že už to na něj zase přišlo. Chce někam ven. Nekouká při tom nalevo, napravo, nebere ohled na to, jestli třeba náhodou nemam jiné plány. Když chce můj kufr do světa (zrovna teď), znamená to jediné - musím ho rychle sbalit a někam s ním vyrazit. 

A protože jsou moje cesty často neplánované (díky tomu kufru mýmu bláznivýmu), podnikám dobrodružství, která mě samotnou překvapují. Ráno sbalím, vyrazím na nádraží a nasednu prvním vlakem směrem do Neznámova. A věřte nebo ne, je to velká zábava. Někdy na těhle svých pozoruhodných cestách skončím v přírodě, někdy je z toho ryze nákupní výlet (ó jé) a jindy zas kavárenský maratón. Zkrátka záleží, kudy ten "náhodný rychlík" projíždí. 



Ale musím se vám přiznat, že nikdy necestuju sama. To by mě ani trochu neba. Musím mít kolem sebe bezpodmínečně ty správné cestovní dobrodruhy, kteří jsou pro každou srandu. A taky nikdy nezapomínám přibalit do kufru své kosmetické kámoše, kteří mě ovoní, osvěží nebo ochrání. A o těch (především) bude za chvilku řeč.


Napřed ze své "koblihové" kosmetické taštičky vyndám věc, kterou si v lékárnách kupuju pořád dokola. Už je to taková tradice, že kolem sebe v létě věčně práším Evianku. Teda ať jsem přesná - Evian minerální vodu na obličej ve spreji; čistá, stopro přírodní voda z francouzských Alp se spoustou minerálů. Je skvělá k příjemnému osvěžení nebo zafixování mejkapu. Stačí ji jen nastříkat na tvář a nechat zaschnout. A jednou jsem s ní ve městě odehnala jednoho dotěrného otrapu. Jo, Evianku je dobrý mít v kabelce. ;)


Tohle je cestovatelka jaksepatří. Říkám jí "sluneční tyčinka", nicméně oficiálně je to přírodní ochranný balzám na rty od Lavery (SPF 10). Tyčinka obsahuje bambucké máslo a jojobový olej, je voděodolná, bio a vhodná i pro vegany. Nebudu vám tu vypisovat všechny její přednosti, ty si můžete sami proštudýrovat na Lovebio.cz. Já jen dodám, že svou sluneční tyčinku používám, ať už je  hic nebo padají trakaře. Vyhovuje mi jako každodenní balzám na rty, protože je hutnější, nemazlavá a vydrží na rtech dlouho (je super i pod rtěnku). Od téhle balzámové holky zkrátka nečekejte žádné rozteklé mazátko.


Od přírodní Lavery mám v cestovním kufru ještě jednu voňavou specialitku. Takovou první pomoc pro podrážděnou pokožku od sluníčka - SOS fluid po opalování. Nikdy se (cíleně) neopaluju. Pokud v létě něco griluju, pak jsou to lilky, cukety a sýrové špízy, ale sebe ne. Sebe neopékám. By mě to ani nebavilo. Jenže to, že se nesmažím na lehátku, neznamená, že si mě sluníčko ve své plné síle nenajde. Venku lítám skoro pořád, a i když se snažím řádně promazávat zvenku i zevnitř, stane se, že mě bezohledné vroucí paprsky přece jen dostihnou a zaútočí. A to pak "fluiduju". Tenhle fluid totiž krásně chladí, ulevuje a rychle podrážděnou pokožku zklidní. Takže na letní hydrataci mám jasný recept: domácí višňová limonáda a fluid od Lavery. No a je to.


Vy víte, že pokud jde o flirty, lásky a zamilovávání se, nemám s tím žádný problém. To jde u mě ráz na ráz, vzplanu raz dva, bez nějakého velkého přemlouvání. A dost často jak rychle to přijde, tak rychle to odezní (hlavně u parfémů, u těch jsem hodně nestálá). Jenže občas se mi stane, že se zamiluju vážně. Dovopravdicky. Třeba do jednoho na první pohled docela nenápadného krystalu...

To je on, prosím pěkně - "24hodinový" deo krystal od Purity Vision. Měla jsem docela pochybnosti, jestli může čistě přírodní deodorant složený jenom z antibakteriální minerální soli fungovat a účinkovat slibovaných 24 hodin. Nevěřila jsem. Kupuju si vlastně jenom přírodní deodoranty, jenže oni obvykle nijak zvlášť nevydrží. Ta jejich přírodnost je totiž většinou vykoupená krátkodobým účinkem, ale nevadí. Jsem na to zvyklá, a nosím si je s sebou v kabelce.

ALE! Tenhle přírodní deo krystal funguje. A dokonce dokonale. Vydrží celý den, je bez parfemace, obsahuje opravdu jenom antibakteriální minerální sůl zvanou Potassium Alum a já jsem naprosto nadšená (a ano, jsem se do něj zamilůvala). Používá se jednoduše - krystal se navlhčí vodou, nanese na pokožku a čisťoučká přírodní deo ochrana s 24 hodinovým účinkem je na světě. Ty jo, fakt paráda!



Dnešní povídání zakončím absolutní klasikou, kterou vám ale tentokrát představím trošku jinak. Že se totiž dá bio kokosový panenský olej používat na 856 způsobů, to je tajemství, které už bylo v kosmetickém světě dávno prozrazeno a nespočetněkrát omleto. Biokokosák je bezesporu blahodárnost pro tělo, vlasy, pleť i kulinářské umění, proto už je u mě doma stálicí. V létě ho přendavám do lehkých cestovních kelímků a beru ho s sebou na dobrodružné cesty za poznáním.

Dneska vám chci ale ukázat, jak se dá biokokosák ještě zapojit do "domácích prací". Vyrobíme si tu rychlé "Domácí tělové mléko":

Ingredience
20 g biokokosáku
10 ml mléka (ideálně plnotučné)
pár kapek esenciálního oleje

(Pokud chcete tělové mléko bez parfemace, kupte si neparfémovaný kokosák a éterický olejíček vynechte.)

Jak na to?
Mléko naliju do misky a nechám během několika vteřin ohřát v mikrovlnce, aby bylo vlažné. Následně ho  zhruba 3 minuty ručním šlehačem vyšlehám do pěny a za stálého šlehání přidávám olej (musí být v tekutém stavu, čehož v létě docílím jednoduše tak, že ho nechám rozehřát na okenním parapetu). Někdy přidám pár kapek éterického olejíčku nebo do misky stříknu trošku růžové vody. Pak všechno ještě jednou pořádně prošlehám a hmotu přeliju do malé skleničky. Tělové mléko je potřeba skladovat v ledničce, přičemž čerstvé vydrží zhruba 3 dny. 

...Je to taková příjemná změna oproti kupovaným tělovým mlékům, ideální pro kutilky a přírodomilky.


Ať koukám, jak koukám, zdá se, že mám sbaleno. Kufry i tašky se natřásají samou nedočkavostí a zvědavostí, kam asi pojedou a mně nezbývá, než se natřásat s nima. Bon voyage, kamarádi!

Vivi podpis

17 komentářů:

  1. juu, tak tu to vonia novými letnými a cestovateľskými zážitkami :)

    OdpovědětVymazat
  2. Půjčuju si od těch dvou slečen jejich kulaťoučké fáro a frčím do neznáma za Tebou! ;-) Léto je tak prima... musím si k jeho oslavě rozhodopádně ukuchtit to tělové mléko, o tom žádná! Tak šťastnou cestu, Vivi ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Diky Vivi za kosmetické nápady a recept. Přeji krásnou dovolenou a horké léto.

    OdpovědětVymazat
  4. Na tých niektorých fotkách som normálne premýšľala, čo je ten produkt a čo je iba fotka :D
    www.aduliksun.blogpsot.sk

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Vivi!
    Šťastnou cestu! :-))))))
    Sbaleno máš fakt senzačně! A máš taaaaak krásné kufry! :-)
    Koukám, že ty jsi vždy připravená! ;-)
    Měj se moc krásně a přeji nějaké krásné letní dobrodrůžo. ♥
    Ahoooooooooooooooooooooooooooj!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Drahá Vivi,
    hořím snad větší nedočkavostí než Tvůj kufr, kam že ses to zase vydala! Doufám, že nám pošleš aspoň pohled, nebo ještě líp, dovez nám kousek z výletu v dalším příspěvku :) Těším se
    CHIC Adriana

    OdpovědětVymazat
  7. Hello from Spain: these products are fabulous. We keep in touch

    OdpovědětVymazat
  8. už som bola z toho deo kryštálu, ale zabila ma tá soľ:/ ja si dávam pozor na hliník v deoveciach:/ ale inak blog super!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Katko, to je trošku omyl. Soli jsou v deodorantech samozřejmě hodně nezbezpečný, ale jedná se o soli jako chlorid hlinitý, aluminum zirconium, aluminum chlorohydrate nebo aluminum chloride. Nicméně v tomhle deodorantu, který je ryze přírodní, je obsažená sůl, která s těmi "chemickými antiperspirantovými solnými ničemnostmi" nemá nic společnýho. Jedná se o minerální sůl - kamenec draselný (neboli Potassium Alum), naprosto přírodní ingredienci, která se používá v indický a čínský medicíně k léčebným účelům a funguje výborně i proti pocení (jako asi jediná přírodní ingredience). Takže se opravdu nemusíš bát, naopak. ;)

      Vymazat
    2. Anonymní9:58

      Potvrzuji!! Kamenec je neskodlivy a ucinkuje, bohuzel deodorant s kamencem nijak nevoni a ja mam preci jenom radeji kosmetiku, ktera prijeme voni. Hlavne v lete!! Misa

      Vymazat
    3. Anonymní9:58

      *oprava. prijemne :-))

      Vymazat
    4. Ahoj Míšo, jo jo, kamenec je príma dar vod matičky Přírody. ;)
      A vidíš, já naopak vyhledávám neparfémovaný deodoranty nebo tělový mlíka, aby se mi netloukly s parfémem. Budeš muset do Přírody poslat objednávku, aby zařídila, aby měl kamenec nějakou hezkou vůni. ;)

      Vymazat
  9. Krásny článok :-) aj fotky :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Vivinko, přeju ti šťastnou cestu, plnou dobrodružství, ať už tě zavede kamkoli :-) Ať po cestě potkáš jen samé fajnové lidičky :-) Už teď se těším až se s náma podělíš o své dojmy z výletování :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj holky, jsem zpátky, unavená, poštípaná a vyzážitkovaná a chci vám poděkovat za krásný komentáře a e-maily, který jste mi po dobu mojí nepřítomnosti posílaly. Jsem ráda, že už jsem doma a jdu se pustit do příprav dalšího článku. ;) Děkuju a mějte se krásně.
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  12. Anonymní9:55

    Super fotky VIVI! Telove mléko jsem si jiz dle tveho navodu zkousela vytvorit, bavilo me to, ale je skoda, ze vydrzi jen nekolik dnu. Hold bio. :-)) Stastnou cestu ti preji!! Misa

    OdpovědětVymazat