30.4.15

Jak vypadat jako pravá Pařížanka aneb francouzské desatero

Poznala jsem spoustu Francouzek, hlavně Pařížanek - opravdových, filmových i knižních. Některé mě rozčilovaly, jiné inspirovaly, s některými jsem se chtěla kámošit a u jiných mě zajímalo jen to, kde koupily tu snovou kabelku. Ale jedno jsem vždycky musela uznat - něco na nich je. Nejzajímavější a nejpůvabnější "Pařížankou" ze všech pro mě ale vždycky bude teta, která v Paříži už pár desítek let žije a to jak umí žít, se mi pěkně vrylo pod kůži.

Zlí jazykové tvrdí, že Pařížanky jsou ošklivé, že mají chlupaté nohy, oblékají se nudně a jejich styl a šarm se přeceňuje. To víte, že se přeceňuje, stejně jako se přeceňují třeba herecké modly (Marilyn Monroe nebo James Dean taky určitě nebyli tak dokonalí a stejně nás pořád přitahují), ale co na tom, když je to prostě zábava? A rozhodně se přeceňují i zlí jazykové, kteří si možná někdy pletou pařížské obyvatelky s turistkami anebo zkrátka jen nedokážou vidět to, co já. Já totiž, když se procházím po Paříži, vidím tajemně éterické, trochu uchvátané a stylově rozcuchané šik holky, které mě baví bez ohledu na to, jestli jim je -náct nebo -desát.

A protože jsem dřív chodila, očichávala a pozorovala pravé Francouzky, otevřela jsem si obchod
kam budu hodně a hojně přidávat ty nejpovedenější vintage kousky, knížky o životě, francouzské módní časopisy, poklady z bleších trhů, šaty, trika i kašmírové svetříky a zkrátka bude to taková naše malá Paříž. 

Tady je malá ochutnávka:


Na fotce - bílá košile, černá halenka, bílé džíny, džínová bunda: Parizanka.cz, punčochy Cervin Paris, podprsenka Diamor, červená rtěnka: www.krasa.cz, parfém Serge Lutens, pohlednice Merci Rifle paper co.

A kde ještě nakupovat
ty správné kousky s jednoduchým francouzským šmrncem? Stylové košile, nadčasové topy, chumlací svetříky i sexy džíny řeba na www.fashionday.cz nebo na www.moduet.cz. Netradiční kabelky na www.thecrims.cz a botky samochodky (tím myslím rafinované lodičky i senza pohodlné tenisky) třeba na Aboty.cz. Tak a máme to komplet. ;)


Francouzské desatero


1. Průhledné a saténové prádlo a punčochy si kupují za odměnu, když mají radost anebo když mají splín. Průhledné a saténové prádlo a punčochy si zkrátka kupují neustále.

2. Skoro pořád nosí černou nebo tmavě modrou. I v těch největších vedrech. A občas bílou nebo červenou, když mají rozvernou náladu. A občas nosí malé květované šaty a pruhovaná trička - to aby nám udělaly radost. 

3. Mám podezření, že se v Paříži nevyrábí zimní boty. Zatímco já už dávno toužím po sněhulích, ony si to městem běhají v tenkých skořápkách, které víc připomínají letní žabky, než botu do mrazu. Asi jim nevadí rýma.

4. Perly, perly, perly. Pravé nebo z blešího trhu za 2 eura. Když jsou pravé, tváří se, že je koupily za babku, zatímco když je to cetka, nosí je s takovou nonšalancí, jako kdyby jim je věnovala k narozeninám sama Coco Chanel. Čert aby se v nich vyznal.

5. Vystačí si s málem - pár halenek, jednobarevných triček, ležérní džínová bunda, trenčkot, černé šaty "audreyhepburnky" a několikery dobré džíny (černé nosí klidně i do společnosti, v bílých sedí u kavárenských stolků a v odřených modrákách se rozkošnicky vyvalují u Seiny).

6. Umělec a parfémový mistr Serge Lutens je jako člen jejich rodiny; čím větší sbírka jeho voňavých lahviček, tím líp. A vůbec to Pařížanky s parfémy umí. Dokážou provonět celou Champs-Élysées. Vážně. Tenhle nejznámější pařížský bulvár voní směsicí luxusních olejíčků a parfémů, a mísí se s čerstvým vzduchem a sladkostí vycházející z cukráren do tak opojné vůně, že by dal určitě každý parfumerář cokoliv za to, aby dokázal provoněnou Champs-Élysées napodobit a pak vtěsnat a uzavřít do malého flakónku (a kdyby se to někomu povedlo, hned si jeho parfém koupím - pokud jste si teď vzpomněli na vůni Guerlain Champs-Élysées, tak ta je sice úžasná, ale ne ne, ještě to není to pravé).

7. Šátky a šály jim zabírají půlku skříně. Nosí je kolem krku, na zápěstí, na kabelkách, v pase místo pásku a ve vlasech - to nejspíš odkoukaly ode mě.

8. Kousavé a tvrdé materiály je dokážou rozčílit k nepříčetnosti. Rychle jim dejte do ruky hedvábí, len nebo kašmír, ať se zase uklidní.

9. Líčí se minimálně, ani ne tak kvůli stylu, ale jednoduše proto, že jsou líné. Radši budou ráno hodinu sedět v kavárně, než stát před zrcadlem. Ale protože jsou zdravě sebevědomé, i jejich "chudé líčení" jim sluší. A jak je to u nich s legendární rudou rtěnkou? Inu stejně jako s pruhovanými tričky - občas nám s ní prostě chtějí udělají radost.

10. A když jsme u té radosti, tak na tu jsou expertky. Dovedou se těšit i z těch nejmenších droboučkostí. Z nového hedvábného šátku, z krabičky makronek, z krásných dopisních papírů, z domácí marmelády, z volného odpoledne, z nečekané návštěvy nebo z dlouhých šatů po babičce, ze kterých si ušily sexy koktejlky. Zkrátka joie de vivre (radost ze života) je Francouzkám vrozená. Ale protože jsme se sešli tady, na mém blogu, kde je radost z maličkostí a ze života ta nejsamozřejmější věc na světě, troufám si říct, že tohle od Francouzek okoukávat nemusíme, to umíme perfektně. ;)

Vivi podpis

27.4.15

Nude Tude od TheBalm - recenze třpytivé legendy

Dneska se podíváme na můj toaletní stolek, na kterém se už měsíc třpytí jedna legendární záležitost. Je to takový kosmetický motýlek s hedvábně barevnými křídly, kterého v encyklopedii najdete nejspíš pod názvem rozkošnice paletková očňostínová, z rodu thebalmového. Provází mě den co den celý duben (ano, to je ten duben, o kterém jsem si myslela, že si vystačím v rámci jarního shazování mejkapu i svršků jen s úsměvem a balzámem na rty, ale vydržela jsem to nahé líčení ani ne dva dny) a sama jsem překvapená, že se ke mně tahle rozjasňující paletka očních stínů přilepila tak natěsno. Tak tedy, pojďme se na mého největšího dubnového oblíbence podívat pořádně zblízka.



Když jsem paletku očních stínů theBalm Nude Tude postavila na toaletku poprvé, seběhly se kolem ní všechny ostatní kosmetické lahvičky a zíraly na ni s otevřenými uzávěry a s vykulenými víčky. Jak by taky ne, takovou krasavici jaktěživa neviděly. Krabička vypadá jako zařízený pokoj, a já si představuju, že je to přesně ten pokoj, ve kterém se holčičí člověk ráno ocitá, na sobě nemá nic než pantofle a rozcuchané vlasy a horečnatě přemýšlí, co si oblékne. A jak tak po půl hodině začíná panikařit, že v jeho skříni (samozřejmě ve skříni praskající ve švech) není nic, co by na sebe mohl hodit, stíny Nude Tude ho zachrání, protože jak praví klasik - "oblečte s Nude Tude jemně nebo dramaticky svoje oči, když už nic jiného.."


Paletka obsahuje velké zrcátko a štětec s různými možnostmi nanášení stínů a navíc je pouzdro uzavíratelné na malý magnet, což je praktičnost, kterou vždycky vítám s otevřenou náručí. Stíny mají  hedvábnou konzistenci, na očích drží celý den jako přibité a dají se s nimi dělat všechny možné kousky a čáry máry, záleží jen na náladě. 8 stínů je třpytivých a rozjasňujících, zbylé 4 jsou matné. Jsou bez parabenů, ftalátů, sulfátů a syntetických barviv a nejsou testované na zvířectvu. A to už by stačilo, ať není těch dobrých zpráv najednou zas moc.


Jak všech šest kreslených holek po otevření krabičky naznačuje, člověk toho na sobě nemusí mít příliš. Vlastně nemusí mít na sobě vůbec nic. Stačí jen zaujmout ten správný postoj (prostě Nude Tude) a vybrat si z barevné paletky stínů tu, která zrovna nejvíc ladí náladě a rozpoložení. Smyslná, drzá, sexy, elegantní, seriózní, tvrdohlavá, nepřístupná, svůdná nebo třeba poněkud pošetilá? Proč ne? Může být. A což takhle, když se drzost mísí se svůdností nebo elegance se sex-appealem? Tak v tom případě stačí stíny jednoduše vrstvit a neklást fantazii žádný odpor a už vůbec ne překážky. A to přesně dělám. Na obočko seductive, na víčka nejradši kombinaci sassy, stubborn, sultry a oční linky vykreslit odstínem serious...takže drzá, umíněná, vášnivá a vážná? Hmmm...tenhle osobnostní zmatek se mi líbí! ;)


Značka theBalm je moje nejoblíbenější dekorativní kosmetika a stálice, kterou používám doma, ale tahám ji s sebou i na všechny cesty (ať už pracovní nebo dovolenkové). Asi úplně nejradši mám rozjasňovač Mary-Lou Manizer, který po roce (téměř každodenního používání) skoro vůbec neubyl (asi je to nějaká bezedná pohádková rekvizita). Nedávno se navíc moje thebalmová sbírka rozrostla o dva pidižvíky - miniatury tvářenky Hot Mama a mini rozjasňovače Cindy-Lou Manizer, které můžu klíďo píďo nosit v kapse džín a použít kdykoliv během dne. Přesně tohle jsou ty minidůležitosti, které umí tak hezky rozzářit tvář i den, a které se budou hodit i do cestovního kufru.


Ošoupané džíny, šátek s plameňáky do vlasů, do kapsy mini verzi "Hotmamy", žvejkačky a nějaký ten peníz a můžeme vyrazit do ulic pořádně prozkoumat nový den...

Kosmetické nezbytnosti od theBalm teď můžete nakupovat i na Parfums.cz.

Vivi podpis

23.4.15

Na návštěvě u mě doma...

Než se z domova na nějaký čas definitivně přesunu k venkovním kavárenským stolkům, na piknikovou deku nebo lavičky na nábřeží, zvu vás ke mně domů na návštěvu. Nevím, kolikrát jsem vám tu už řekla, ať se nezouváte a jdete dál. Asi hodněkrát. A řeknu to zas - pojďte dál a nezouvejte se. ;)



Všechno, co mám doma, mám moc ráda. Ke všemu mám nějaký vztah, všechen nábytek a věci mě těší. Taky se mi občas stane, že šlápnu vedle a pořídím domů něco, co "nesedí" nebo co se u mě zkrátka nezabydlí a to pak nemilosrdně putuje o dům dál. Takový osud ale určitě (řekla bych, že nikdy) nepotká moje malé poklady, jako je třeba zlatý servírovací stolek, o který jsem se do krve pobila v jedné aukci, velká váza, kterou jsem musela mít i za cenu, že ji budu vláčet dlouhé hodiny po Vídni, print geniálního Columba, mého nejvtipnějšího filmového kámoše, který jsem si nechala vyrobit na zakázku od jedné šikulky, SP desky z Paříže, na kterých jsou jenom dvě písničky, a které roztomile kontrastují s mým celodenním posloucháním Deezeru, kde je skoro třicet milionů songů, dřevěné bedny, které mi vyráběl děda do kuchyně, ale nakonec slouží jako úložiště pro knihy a časopisy, nebo knížka Coco Chanel, kterou jsem nikde nemohla sehnat, a když už jsem v ní nedoufala, usmála se na mě z narozeninového papíru. Obklopit se tím, co miluju, to mi jde.


Rámečky, to je sázka na jistotu, když člověk touží po rychlé změně domova. Některé kupuju (tenhle snad v Tescu vyrobili přímo pro mě...nezbývá než poděkovat) a jiné si vyrábím (nejčastěji tak, že koupím azurově modrou plechovku s barvou a natírám nebo zapojím do hry washi pásky nebo vytvářím ornamenty pomocí temper). Obvykle si pak vyhlídnu nějakého rámečkového obětního beránka, na kterého věším řetízky, které zrovna nosím; prostě malé finty.


Rozzářená Gwyneth Paltrow a její pivoňková koupací čepice. Nebo to není koupací čepice?


Zrovna včera mi psala jedna moje čtenářka Hanka moc milý e-mail, ve kterém mi pověděla i to, že si zařizuje garsonku. Potěšilo mě, že jí je při zařizování inspirací můj blog, a uvědomila jsem si, že bych si taky chtěla zařizovat garsonku. Představu mám jasnou. Byla by tam spousta koberečků a ještě víc sametových polštářů, gramofon přebarvený na zlatou nebo světle růžovou barvu (spreje už jsem si koupila), moře elpíček, knížek, časopisů, svíček a dývýdýček, čokolády, plédů a bezedný minibar. A pak mi došlo, že to všechno doma vlastně už mám a ještě k tomu pár dalších místností navíc a to je taky náhodou docela fajn. ;)


Když je teda to jaro...


Zkoušeli jste se někdy podívat na svůj domov v zrcadle? Fíha, to vám vypadá všechno úplně jinak. Je to jako být na návštěvě u známých, kteří mají stejný vkus jako vy. ;)


Moje nejoblíbenější pantofle v mých "národních barvách" - růžové a tyrkysové. Teprve tehdy, když v předsíni sundám lodičky, tenisky nebo jak říká Baťa "venkovní obuv, kterou nelze reklamovat" a nazuju si svoje nestárnoucí papučóše s bambulema, jsem neomylně doma.


Pravda je, že člověk může zdobit, předělávat, vymýšlet, vyrábět a jánevímcoještě, aby to měl doma podle svých představ, ale nakonec to vždycky všechno stejně skončí u stolu. A ten by měl být rozhodně pokaždé plný. Proto než odejdete, nechte si chutnat a děkuju vám za milou návštěvu.

Vivi podpis

2.4.15

12 nápadů, jak si vylepšit jaro aneb jarní to-do list

Vy víte, že si pořád něco zapisuju. Radosti i povinnosti, úkoly i nicnedělací pyžamové dny (sím, ať je takových dnů víc), rande, nápady i plány. Proto bych to snad ani nebyla já, kdybych na začátku každého ročního období nevzala do ruky tužku a papír a nevytvořila si krátký seznam věcí, které chci v následujících (tý)dnech udělat. Nic vážného nebo složitého, jde jen o takové rozverné drobnosti a prostopášnosti. Takže když jsem si před pár dny vymýšlela "příjemné úkoly" do svého jarního to-do listu, napadlo mě, že se o ně s vámi podělím. A protože od myšlenky k činu u mě bývá jen lehký taneční krok (asi sambový...nebo rumba?), v dnešním článku už se tedy dělím, a jako vždycky si přeju, aby to, co těší a inspiruje mě, potěšilo i vás.

Tady je můj jarní to-do list s 12 body, které den po dni úspěšně plním (a některé - ty nejvýhodnější - dokonce i opakovaně). ;)



1. Namíchat si sladký koktejl, pustit naplno peckosongy a vrhnout se na reorganizování šatníku. A některé věci zkrátit, když je to jaro...A jiné (ty děravé nebo do morku kostí seprané) nemilosrdně vyhodit. Něco darovat a to nejoblíbenější hezky vyrovnat a vyvěsit na ramínka (na ta látková saténová). A pááák...dokoupit pár nových potřebných senzačních kousků (i pár nepotřebných...to jako odměnu za tu dokonale uklizenou skříň).

2. Vymotat z drdolu sponky a nechat rozpuštěným vlasům svobodu. Nebo si troufnout na ofinu. Nebo si vlasy nahoře natupírovat a tvářit se, že Brigitte Bardot je blízká příbuzná (a ne snad?). Prostě uskutečnit nějakou (třeba i trochu bláznivou) "hair ideu". Kdy jindy je lepší doba na změnu účesu než právě teď na jaře?

3. Koupit si pro radost kytici tulipánů...ale nakonec si ji nenechat a neplánovaně ji někomu věnovat. Je to pak dvojnásobná radost, víte?


4. Přivítat jaro novou kabelkou. Přesněji řečeno do-ko-na-lou kabelkou. A taky novým do-ko-na-lým šátkem. Měly by to být v ideálním případě doplňky vysněné. Víte ty, které někde zahlídnete a pak na ně často myslíte. Pokud máte jejich obrázek, dáte si ho na Nástěnku tužeb. Představujete si, k čemu by se  hodily a kam by se hodily (a zjišťujete, že by se hodily ke všemu a kamkoliv..sakra). Sníte o nich. Třeba týden (nebo i 4 měsíce - tak jako se to stalo u téhle kabelky a šátku od Kate Spade mně). Na některé věci se vyplatí čekat...a ještě víc se vyplatí dočkat se.

5. Vytáhnout kolo (není-li odkud ho vytáhnout, je potřeba si ho koupit - ideálně děsně levné v bazaru) a natřít ho růžovou barvou. Kluci světle modrou. Nepopleťte to. ;)

6. Zkusit ve velkém botníku ve sklepě najít jarní boty (hlavně ty melírované tenisky se zlatými puntíky...nevíte někdo, kde je mam?) a zimním dát opravit prošoupané (nebo protancované?) podrážky a pak je pěkně spravené, nakrémované a čisté uložit do krabice (bude to příjemné je takhle hezké a připravené objevit, až zase nastane jejich čas...i když to je ještě za moc dlooouho).


7. Vystačit si ráno s kafem (litr), lehkým pěstícím mejkapem, leskem na rty a kapičkou parfému, a využít tak 'non' beauty trend, který se letos na jaře tak krásně zasadil o přirozenost bez moře líčidel a navíc šetří čas. Jsem docela zvědavá, jak dlouho to bez svých kočičích očních linek (a rozjasňovačů, stínovačů, tvářenek, řasenek a rtěnek) vydržím.

8. Pořídit si stylovou výletní výbavu a jakmile rosnička zahlásí "slunečno" (jestli tedy rosničkám ještě někdo věří), vyrazit se svačinou (vajíčka natvrdo, sůl, rohlík se sýrem a banán) na vejlet.

9. Uklidit a vygruntovat celý byt. Anebo taky ne. A když ne, tak si z toho vůbec nedělat hlavu.

10. Svěží, květinové a ovocné parfémy, které se na jaře divoce hlásí ke slovu, netradičně nahradit (aspoň na chvilku) sexy svádivou vanilkou. Jen pár kapek do vlasů a za ouško...funguje to zatraceně dobře.

11. Oprášit cestovatelský kufr, vzpomínat na loňskou dovču a plánovat tu letošní. A taky hledat v různých skrýších, jestli z poslední dovolené zbyla nějaká eura, v mezičase číst Hemingwaye a důležitě při tom žužlat cigaretovou žvejkačku.


12. A konečně - nakoupit spoustu máslového popcornu a o víkendu si udělat filmový maratón. O víkendu anebo...radši hned (jaképak čekání?). A že se takový filmový maratón sluší zahájit Hříšňákem, to dá rozum. ;)

Tak tedy - jaru zdar a třikrát hurá!

Vivi podpis