1.2.16

Knížka Štěstí, láska, čokoláda - recenze


Dneska vám chci povědět o jedné skvělé a inspirující knížce. Knížce o tom, jak vzít konečně život do svých rukou. Knížce o štěstí, lásce a taky o jedné cukrárně, čokoládě a dortech (to jsem vás potěšila, že jo?). Už sám název Štěstí, láska, čokoláda nechává tušit, že tahle knížka se bude jíst číst jedním dechem...

Hrdinka knížky Štěstí, láska, čokoláda Maya pracuje v cukrárně, kterou zdělila po mamince, a která jí stojí všechnu energii. Peče dorty a čokoládové sušenky, které pak konzumuje hlavně ona sama, touží po velké lásce, ale neví, jak ji získat, přála by si být spisovatelkou, ale pro samé pečení (a ochutnávání) sladkostí nemá na svoje spisovatelské ambice čas.

A tak jenom sní a jí čokoládu, která jí nahrazuje štěstí, lásku, radost ze života i úspěch, její sebevědomí klesá úměrně tomu, jak stoupá ručička na váze a Maya se propadá do nechtěného života čím dál tím hlouběji, motá se v začarovaném kruhu, frustrovaná a nešťastná, v zajetí svých předsudků a negativních myšlenek (nebojte, za chvíli to už bude veselejší). Tolik by toho zkrátka chtěla dokázat a zažít...ale nemůže. Nebo může?


Kdo ví, možná by se takhle litovala až do smrti, kdyby se v jejím životě neobjevilo pár moudrých lidí, kteří jí otevřou oči a ukážou jí, že může. Že může začít žít šťastným a naplněným životem a že může uskutečnit všechny své sny. Maya díky nim pochopila, že doteď místo toho, aby svůj život žila, jenom ho pozorovala a jenom o něm snila. Dozvěděla se, že většina dospělých (včetně jí samotné) kráčí životem tak uzavřeně a zamračeně proto, že se jejich radost ztratila ve strachu a pochybnostech, a objevila, jak tomu čelit. A taky jí konečně došlo, že plnit si své sny nevyhnutelně znamená zvednout zadek ze židle (no, v knížce to píšou jemněji, ale já tak tomu, když se člověk chopí svého života, říkám).

A jak se všemi těmi cennými radami Maya naloží a jestli se jí opravdu podaří svůj neveselý život změnit, to už si přečtete sami...;)


Knížka Štěstí, láska, čokoláda (autorka Menna Van Praag) je inspirativní, roztomilá, přemýšlivá, na konci doplněná recepty a jak o ní napsala Katie Fforde - "je jako sama čokoláda - sladká a lahodná". Proto bych řekla, že je to přesně knížka i pro vás. ;) Respektive pro ty, kteří touží po změně, ale zároveň z ní mají strach. I pro ty, kteří potřebují trochu "nakopnout" nebo pro někoho, kdo miluje čokoládu a rád by při jejím mlsání sáhnul po něčem příjemně čtivém.

A pokud si knížku přečtete a zatoužíte po jejím pokračování, dobrá zpráva je tu. Druhý díl knížky už je totiž na světě a jmenuje se taky dost lákavě: Nejšťastnější na světě.


Loučím se s vámi jedním ze svých nejoblíbenějších citátů z knížky:
"Když je člověk šťastný, rozzáří i všechno kolem sebe a svět se tak stává lepším místem pro život. A když je nešťastný, rozsévá neštěstí, závidí a kritizuje. Možná ne schválně a vědomě, ale nedokáže tomu zabránit. Smutek prostě prosakuje do okolí. Abyste mohli rozzářit svět, musíte být šťastní vy sami".

Vivi podpis

48 komentářů:

  1. Vivi, už jsem Ti to psala několikrát, ale musím se zase opakovat - jsi úžasná :-) Děkuji za Tvůj blog a čokoládové povídání :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky děkuju, Pavli. Tobě i všem ostatním. Dělá mi velkou radost, že tu jste. ♥

      Vymazat
  2. Svatá pravda, začínám si to čím dál tím víc uvědomovat! - ten citát myslím

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá zajímavě :) Díky za tip!

    Ili Libertad

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu jsem četla a byla jsem ráda, že byla tak krátká :D Absolutně mne neoslovila. Všechno tam bylo špatně. Ale je jasný, že každá kniha si svého čtenáře najde, tak to má fungovat. Já jsem ráda, že jsem si ji půjčila a nekupovala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jdu si pro čokošku, ta první fotka je skvělá ♥ :) Geisha je skvělá!

      Vymazat
    2. Anonymní10:20

      Mam presne opacnou zkusenost. Knihu Laska stesti cokolada jsem dostala minuly rok k narozeninam a byl to ten nejlepsi darek. Dokazala jsem podle ni zmenit nejake zivotni zalezitosti, ktere me trapili a musim rici, ze i druhy dil byl skvely, i kdyz uz mne neoslovil tolik. Podle mne musi byt na knihu clovek pripraveny, neni pro kazdeho.
      Krasna recenze!
      M.

      Vymazat
    3. Možná je to tím, že jsem četla lepší v podobném duchu :) A ty zase pomohly mně :) I když slovíčko "lepší" asi není na místě, jde jen o to, jak se styl psaní a ono poslání dotyčnému zalíbí. Mne nenadchla vůbec. Přišla mi až příliš duchovní a "sektářská" :D A hrdinka mi nesedla už vůbec. ALe jistě, není pro každého... to není žádná kniha :)

      Vymazat
    4. Vivi, jen chci říct, že to není útok na tebe :) Naopak, tvoje recenze a směr, jakým jsi napsala tento příspěvek je v mých očích mnohem lepší než kniha samotná ;)) Protože tohle povídání se ti povedlo, aby jsi sama s ním něco předala. Kniha se mi líbila šíleně jako obálka... fakt jo a fakt moc! Knížka mne ale zklamala. To se u tvých článků neděje. Ráda tě čtu a sleduji :) Hezký den.

      Vymazat
    5. Ahoj Kristinko, jak bych to mohla brát jako útok? Neblázni. ;) Naopak, jsem za tvůj názor ráda a úplně tě chápu. Zároveň ale souhlasím i s M., že tohle není (a ani nemá být) knížka pro každýho. Je v pořádku, že někdo ji zhltne jedním dechem a někomu se nelíbí, tak to chodí, vždy a všude, že se názory různí. A díkybohu za to. ;) Osobně si myslim, že kdo chce nebo kdo je "správně naladěnej", tak pro toho může bejt tahle knížka hodně přínosná. Jde jen o to najít si v ní "to svý", protože je tam velká spousta nádherných rad a věcí, které člověk sice ví, ale buď na ně v každodenním životě zapomíná nebo si je prostě jen neuvědomuje. Jedna moje čtenářka Ivet mi psala na FB, že knížku přečetla už asi 3x a že je božská, jiná čtenářka mi psala mejl, že jí knížka změnila život. Takže jak říkám, není pro každýho, ale kdo si v ní najde pár užitečných rad nebo možná i určitý "poselství", ten ji přečte s chutí. Rozumim ale tomu, že pokud nám ateistům někdo v knížce předkládá Boha, můžeme z toho bejt rozčarovaní nebo naštvaní. Na druhou stranu já si za slovo "Bůh" dosadila "pevnou vůli" nebo "víru v to, že dokážu, co chci" a hned se mi to četlo úplně jinak. ;) A mám velkou radost, že můj blog ráda čteš, vážně mě to moc těší a budu doufat, že to tak zůstane i do budoucna. :-*

      Vymazat
    6. Jsem ateista také (to by mi babička dala :D) a přitom knihy o Bohu docela vyhledávám. Ba dokonce miluji. Baví mě číst to pojetí z mnoha náhledů. Jen tahle nesedla... (možná jsme jen čtenářsky rozmazlená... kdo ví :D)

      Měj se krásně :*

      Vymazat
    7. Anonymní18:53

      Dobrý večer Vivi,
      četla jsem na knihu nejednu velice pozitivní recenzy, ale stále mi uniká hlavní myšlenka. Sice ji v recenzy naznačujete, ale můžete být konkrétnější? Změna života, který jsme si sami zkazili? Nebo snad pálit za sebou mosty? Nevím. Zajímá mi Váš názor, pokud vím, jste vysokoškolačka a jistě rozumíte, co mám na mysli.
      Vás i ostatní čtenářky zdraví Jana Soukupová, Kladno

      Vymazat
    8. Ahojte Jani, to jste mi položila dost těžkou otázku. Podle mě každý najde v knížce "svou vlastní" hlavní myšlenku, na každýho patrně zapůsobí jinak, ale pro mě je hlavní myšlenkou knížky to, že lenost zabije každý sen (jinými slovy že ležením na gauči se sny plnit prostě nedají) a taky to, že nic není zadarmo. Pozitivní myšlení je totiž báječná věc, ale je nám úplně k ničemu, jestli k němu nepřidáme vlastní snahu, iniciativu a aktivitu. Tak to vidim já. ;)

      Vymazat
    9. Anonymní21:04

      Dobrý večer,
      Děkuji. Máte to v hlavě pěkně srovnané. Knihu zakoupím a dám vědět.
      Zdraví Jana Soukupová

      Vymazat
    10. Anonymní20:05

      Dobrý večer Vivi,
      slíbila jsem, že Vás budu informovat, zda se mi kniha líbila. Mám ji již dočtenou a začínám číst znovu. Tentokrát pomaleji a s poznámkami. Kniha má velké kouzlo, pochopila jsem, proč se Vám a tolika dalším čtenářům líbí. Je přínosné, že píšete o takových knihách a dáváte svým čtenářkám tipy, které mohou jejich životy obohatit. Máte blog, který mi přirostl k srdci a na který se každý den velice ráda vracím. Máte dar slova, proto ho nepromarněte a pište dále.
      Děkuji.
      Zdraví Jana Soukupová, Kladno

      Vymazat
  5. Nejmilejší Vivi, tvoje psaní je takový malý ráj pro moji duši. Děkuji :) A knížka, která má v názvu čokoládu a dokonce v kombinaci se štěstím a láskou ... to už by stálo za hřích. :D

    Sweet Life with Lenad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, nemohla bych být žádnou Vivi, natož Vivi "nejmilejší" ;), kdybych tu neměla čtenáře jako jsi ty. Takže to já, s dovolením, děkuju. A doporučuju, aby sis trochu (nebo spíš pořádně) zahřešila. ;)

      Vymazat
  6. Úplně si umím představit onen začarovaný kruh, protože se v něm sama občas motám. Vystoupit z něj je úžasná věc. Hodně štěstí všem!

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní11:06

    Vivinko, díky za další pohlazení na duši. Už jen ten citát mě přesvědčil, že kniha stojí za přečtení, protože je to velká pravda. Prosím si víc knižních tipů. :-) Ahoj, Lenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, bude víc knižních tipů, bude bude. ;)

      Vymazat
  8. Vivinko tak jsem se dočkala! :) Jsem moc ráda, že jsem se dověděla o knížce dřív než dnes a že jsi mi tak pomohla "zvednout zadek ze židle" ještě než tě bacil srazil na kolena. Však ty víš :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Blani, vím...;-) A jsem moc ráda, že už knížka zdobí tvou knihovničku a že tě namotivovala a inspirovala a že se k tobě zkrátka dostala v ten správný čas. Doufám, že 2. díl "Nejšťastnější na světě", který Ty jsi už četla, nám představíš u sebe na blogu. ;)

      Vymazat
    2. Vivinko pokusím se :) Budu si ho muset nejdřív osvěžit. O víkendu jsem se znovu pustila do 1. dílu - některé věci si je třeba připomínat, aby se na ně nezapomnělo :)

      Vymazat
  9. tak táto knižka musí byť naozaj skvelá :) čo najrýchlejšie sa vydám na lov a dúfam, že ju niekde nájdem ;)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  10. Tuto knihu jsem si chtěla půjčit, ale nečetla jsem na ni žádnou dobrou recenzi. Až tuhle tvoji. Takže jsem teď mírně v rozpacích...uvidíme, třeba se k tomu nakonec odhodlám :))
    FitBlanka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  11. tak teď jsem taky neodolala čokoládě! Je to pravda, člověk musí něco dělat a ne jen čekat, co samo přijde, protože pak to může být jako čekání na Godota :)). Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuji za tip na krásnou knížku a pozitivní energii.. potom, co se mi stalo, (více na mém blogu: www.ivanetta.cz/2016/01/o-miminku-ktere-neexistuje-zatim.html) je to přesně to, co teď potřebuji....

    OdpovědětVymazat
  13. Anonymní13:39

    Milá Vivi, ano to je přesně jedna z těch spousty věci, díky kterým jsem tak ráda, že jsem Tě našla! A věta: "Abyste mohli rozzářit svět, musíte být šťastní vy sami" líp bych to, co Tvůj blog a Ty umíš, vyjádřit nemohla! Knížku si musím přečíst, pro mě jsou toto strašně lákavá témata a i recepty, říkáš?!
    Ale fakt nechápu, jak se Ti podařilo dát dohromady tak velkou partu čokoládových kámošek:D! A ještě po přečtení té knížky!! Leda, že by to byla zásoba kterou sis připravila na čtení.... ?
    Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Pavli, Ty mě umíš vždycky tak pěkně potěšit a rozdovádět. ;) Jojo, jsou tam i recepty (ale až na konci knížky). Ta zásoba čokolád...to je jen předkrm, hlavní chod bude celá bonboniéra. ;)

      Vymazat
  14. Vivinko, teď jsi mě moc potěšila. Mám moc ráda tento typ knížek, takže mi přibyde další do sbírky, skvělé! Už ten název... ách. Obal je taky naprosto nádherný! Tedy ten "opravdový" obal, obvykle se mi moc nelíbí ty papírové na samotné knize, což je i tenhle případ, ale ten na knize je dokonalý! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Anonymní17:58

    Vivi poslouchej.Ráno jsem přečetla tvůj článek,v pauze o obědě šla do knihkupectví a po cestě domů(i trochu v práci,ale to si nech pro sebe)jsem začala číst a je to ÚŽASNÉ! Koupím si určitě i druhý díl.Ty jsi druhý díl četlal?Jaký je?Děkuji děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No páni, super! ;) Druhý díl doma nemám ani jsem ho nečetla, ale Blanche z blogu http://blanchidlo.blogspot.cz druhý díl četla, takže doufám, že na něj udělá recenzi. Ale vím od ní, že byla dvojka prý taky skvělá.

      Vymazat
  16. Zní to zajímavě ;) Já momentálně hledám Staříka, který vypadl z okna a zmizel :)

    http://www.obycejny-blog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  17. Díky za dobrý typ.Posílám ten svůj...jsem ji autorka... http://knihamama.simplesite.com/
    Věrka

    OdpovědětVymazat
  18. Krásný název knížky a ten citát s dovolením sdílím. A plně s myšlenkou souhlasím. Napřed je potřeba uspořádat si své pocity, abychom mohli rozzářit svět kolem sebe.Protože opravdový přítel i skrz nastrojený úsměv, pozná žal...

    http://missalexy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  19. Děkuju vám všem za superbezvadný komentáře. Moc mě těší, že tu mam tak chytrý a milý komentátor(k)y. ;) ♥

    OdpovědětVymazat
  20. Vivi, moc díky za tip..Ten citát na konci je neskutečně pravdivý..už proto tu knížku koupím manželově mamince:o)..Měj se krásně..Inka

    OdpovědětVymazat
  21. Knížka vypadá moc lakavě ,tak až nebudu mít co číst tak si ji přečtu :) Hezký článek

    OdpovědětVymazat
  22. Pekný citát a samozrejme pravdivý. Ja sa snažím byť pozitívna a ľudí inšpirovať, ale niekedy aj mne dojdú baterky.

    OdpovědětVymazat
  23. Zní to opravdu zajímavě :) ... a to prasátko je miloučké. :D

    OdpovědětVymazat
  24. AAaaa, další tip od Vivi ;o). Zapisuju do deníčku (mám jeden takový moc skvělý, jenom na knížky) a určitě se po ní podívám! Děkuju! :o)
    PS: a jestli po té čokoládě co u čtení sním přiberu, budu pak s jinou knížkou chodit běhat ;o).
    Pac a pusu D*

    OdpovědětVymazat
  25. Knížka vypadá velmi zajímavě. Prasátko je úžasné! Přesně takové jsem kupovala příteli jako talisman k maturitě. Za ty roky, co ho má a nosí stále v kapse u kalhot aby mu štěstí přinášelo stále, už to není krásná růžovoučká načechraná kulička, ale černá spláclá koule bez uší a paciček ! :D Bylo fajn si zde u Tebe připomenout, jak vlastně vypadalo, když bylo ještě krásné. Nicole Menette ♥

    OdpovědětVymazat
  26. Tak to znie ako úžasná knižka ! Ešte som ju nikde nevidela, ale určite ju pohľadám :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  27. Typická čajová oddechovka :) Díky za tip!


    Ivet - TheRightMe

    OdpovědětVymazat
  28. Jak to, že jsem tento článek přehlédla? Čokoláda a knihy- věci, které k životu potřebuji :-) Krásný článek.

    Giveaway

    OdpovědětVymazat
  29. Vivinko, ty mi temi svymi clanky vzdy naladis na to, si danou knizku koupit. A mas pravdu, ze ke zmene je potreba nejen pozitivni mysleni, ale i iniciativa a akce schopnost. Tohle si budu muset precist, i kdyz ja uz se ke zmene odhodlala a vysledek dam urcite vedet. :)

    OdpovědětVymazat
  30. Super kniha. Mlsám si poctivou hořkou čokoládu z čokoládovny Janek, do toho čtu tuhle knihu a nic mi momentálně nechybí :D Děkuji ti za tip

    OdpovědětVymazat