20.10.16

10 tipů pro šťastnější podzim

V cukrárnách začala vonět skořice. A v jedné dokonce (asi omylem) pustili nějaký vánoční song (od té doby tam chodím každé ráno, co kdyby náhodou...). A na hlavě mi přistál kaštan, když jsem se schovávala pod velkým stromem před deštěm. Taky v restauracích oslovitě zdražují (pod mrakem "elektronické evidence tržeb") a v obchodech mají plno bot s kožíšky. Takže období podzimních zkracujících se dnů je tu, o tom už nemůže být pochyb. Je tu se vším všudy a ještě s něčím navíc. 

Slýchám teď často, jak je ten podzim hrozný a že to teď nebude stát až do jara za nic. Proboha, až do jara? Jak říká Christoph Quarch: "Dvě věci jsou v našich zeměpisných šířkách zvlášť oblíbené: naříkat si a stěžovat si na nářky ostatních". Ale to já tady podporovat nebudu. Vždyť letošní podzim má zas plno chutí a vůní, je hezky barevný. Na splíny vážně není čas.

Dala jsem hlavu dohromady a posbírala z mého archivu malých radovánek 10 tipů (kosmetické, knižní, pochoutkové i módní), které dělají na podzim radost mně. A teď je posílám virtuální poštou k vám a přeju si, ať v nich objevíte nějakou tu inspiraci pro veselejší dny (protože kdo by čekal až do jara?). ;)


Zleva: 1. třešňová rtěnka, 2. kniha Láska z Paříže, 3. kámen ametyst, 4. boty do (ne)pohody, 5. večerní šaty, 6. kašmírový svetr, 7. vanilková svíčka, 8. veganský koláč, 9. kořeněná káva, 10. huňatý župan.

10 tipů pro šťastnější podzim

 

1. Zamilovala jsem se do téhle třešňové rtěnky (Alverde, odstín 53 Cherry) a pasovala jsem ji na novou podzimní rtěnkovou královnu. Výrazná, krémová, jemně lesklá a díky jojobovému oleji rty nevysušuje. Jak říkám - královna.

2. Knížka Láska z Paříže (Alexandra Potter) má směle nakročeno projasnit podmračené dny. "Pařížský byt, co zůstal sedmdesát let zavřený. Balíček dopisů, v nichž si milenci slibují věčnou lásku, vůně starého parfému, gramofonová deska s nostalgickým šansonem J´attendrei (Budu na tebe čekat). Tajemství, které doufá, že je někdo odhalí..." Už podle anotace se zdá, že tohle je to pravé čtení pro nekonečné večery.

3. Pokud máte pocit, že s podzimem na vás jdou chmury anebo jste to právě vy, co se mě v e-mailech ptáte na to "jak se zbavit podzimních depresí", můžete vyzkoušet (ještě) jeden trik - léčivý ametyst, který chrání proti negacím, pomáhá potlačit smutek a splín a celkově zklidňuje rozbouřenou psychiku. Pokud si ho dáte pod polštář, měl by pomáhat s lepším spánkem. A jestli na duchovní kamení nevěříte, tak si ho prostě jen tak pověste na krk - šperky z něj jsou okouzlující.

4. Je fajn odhodit pantofle a žabky a s klidem zapomenout na lakování nehtů na nohou. Teď je čas na apartní kotníkové kozačky nebo super pohodlné boty, které nohu obejmou, zahřejí a které nás třeba i dovedou na ta nejzajímavější místa na světě. Uvidíme...

5. Jakmile se stromy začnou zabarvovat žlutou a červenou, vzduch zavoní spadanými kaštany, listím a čokoládovým kapučínem, začínám mít známý chvějivý pocit a roztančenou náladu. To jsou totiž jasné signály, že se pomalu blíží večírky, párty a plesy a každý podzim tak zkrášlí třpytivé lodičky, šperky, drdoly vyčesané "na Bardotku" a půvabné společenské šaty. Tak muziko hraj, jde se trénovat!

6. Těžko bych mohla psát o tipech pro šťastnější podzim a nezmínit malý kousek oblečení, který dokáže vnést chlácholivé teplo do každého studeného dne - kašmírový svetr. Svetr, který při správné péči vydrží věky, svetr, který se k vám umí přitulit, odehnat chlad a něžně a s lehkostí vám namluví, že jste ta nejvýjimečnější a nejkrásnější žena pod sluncem. Nemáte důvod mu nevěřit. Krásné svetry a šály (i z čistého 100 procentního kašmíru) najdete třeba na Otto-shop.cz.

7. Je tolik "příchutí a přívůní" svíček, ale já mám své staré známé, své osvědčené vonné parťáky. Teď na podzim u mě doma září hlavně vanilkové svíčky, ale musí být navíc šmrncnuté nějakým kořením. Teprve pak to má ty správné grády.

8. Všude je plno dýní. Tak co s nimi? Zavařené, zapečené...hmm...ale hlavně - dýňový koláč. To je nejlepší sladká podzimní klasika. Jenže tentokrát to bude trošku těžší; potřebuju totiž koláč bez lepku a pro vegany (aneb když muži vašeho srdce doktoři zjistí silnou alergii na lepek a kravské mléko a tím pádem nemůže jíst skoro nic z toho, co má rád). Ale my si nějak poradíme, jako vždycky.

9. Ke kávovým sedánkům se nenechám nikdy příliš pobízet, obvykle na nich dokonce bývám jako první. S příchodem podzimních dnů se ale u mě na kávovém moku ledascos změní. Musí být hřejivější, pikantnější a sladší než jindy. Místo cukru lžička medu, malinko vanilky a skořice. Nebo trošku nebojácného Orientu v podobě hřebíčku a kardamomu. A když je chuť na kávu trošku ostřejší, šup do ní se špetkou chilli nebo citronové kůry. Lahoda.

10. Jsou hezké ty saténové župánky "tralala" a úplně živě si dokážu představit filmovou scénu, kdy z takového županu vykukuje ladná nožka, laškovně se ve vzduchu pohupuje a dává tak na srozuměnou, že "tenhle večer by mohl být dlouhý". Jenže & ale - já mám prostě nejradši ty pravé huňaté župany. Bílé nebo růžové, načechrané a teploučké. Protože podzim si žádá své...

Tak teda - pochytejte všechny radovánky, které podzim přináší, a užijte si. O nic jiného vlastně nejde. ;)

Vivi podpis

30 komentářů:

  1. juuuuj, ved jesen je uplne skvele obdobie! :) kto by nemiloval stare filmy, teplu deku, cajiky, knihy a jednoducho viac casu na seba, lebo sa nikomu nechce potme vecer von :) u nas vladnu stolne hry a prevarene vino a je to parada. mna najviac fascinuje moznost, ze kazde rano sa mozem zobudit a mozno uz bude snezit! :D pretoze ked snezi, to uz su skoro vianoce :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ladíš krásně milá Vivi:-):-*Já jsem ta "sousedka od vedle", která klepe s tácem se spoustou dobrot na dveře a těší se na na pořádnej pokec...však víš;-)
    Musím ti toho tolik povědět (jak jsem se dostala k čínské medicíně a jaké znám recepty na suprčupr podzimní koláče a sušenky (jasný že vegan a bezlepku;-) a vůbec, jak mě už lehce objímají blížící se Vánoce a já si zapálila vánoční olejíček a vymyslela dárky) a hlavně teda očíhnout všechny tvé nové poklady. Protože u tebe se hledá inspirace tak skvěle!
    Měj se co nejbáječnějc, mávám svými veselými ponožkami, pááááá a fíííí z Liberce :)Safienka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedno vím jistě, Safi: všechno mi to doopravdy jednou (brzy) budeš vyprávět...♥

      Vymazat
  3. Anonymní9:50

    Vonku prší a ja sa schovala do tvojho článku rovnako ako do vyhriatej periny alebo do toho kašmírového svetríku. Vďaka Vivi za dobrú náladu,ktorú mi vieš vykúzliť. *** Maj najkrajší jeseň.
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  4. Vivi, krásný článek a děkuju za super tipy! Rtěnku musím jít hned omrknout a o knížku Láska z Paříže si asi napíšu Ježíškovi ;-) :-) Celkově mám knihy od Alexandry Potter ráda :-) Užij si krásný podzim!

    OdpovědětVymazat
  5. To je krásný. Naprosto souhlasím s roztančenou náladou. Ještě že se blíží pražská elektro-swing party, juch :).
    Kašmírové svetry, to jsou mé lásky. Nejraději je, stejně jako vlněné, kupuji v sekáčích nebo jako před týdnem zděděné po mamce (ještě s vůní jejího parfému - asi ho dlouho nevyperu :D).
    Hezký podzim,
    K.
    http://inkpotstories.com/

    OdpovědětVymazat
  6. Vivinko krása, krása, krása! Já jsem dneska byla po dlouhatánské době běhat a jelikož svítilo sluníčko a listí už chytá rozverné podzimní barvy, byla to nádhera! = ) Posíláme s Lumpíkem pusu a já připíjím kávou se skořicí (ke které mlsám Margotku :)), B.

    OdpovědětVymazat
  7. Jee, to je nádherný příspěvek!:)
    Mr. Kev

    OdpovědětVymazat
  8. Jééé, já se asi zamilovala... No jinak už to nebude. Protože kašmír a podzim, to k sobě patří stejně jako rozesmátá pusa a báječná červená rtěnka. A tak jdu potichoučku a nenápadně dopsat jednu (nebo rovnou dvě, když už tam půjdu?) položku ježíškovi na seznam. Jsem si jistá, že se zlobit nebude. Protože kdo by se zlobil, když je tak parádní a barevný den ;-) Krásný voňavý a protančený podzim ti přeju, Vivi! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Prelistovala som si tvoj blog a zistila som, že patríš k ľuďom ktorí si povedia "ako krásne prší" a nie k tým "fuj zase leje". Prajem príjemný deň.

    OdpovědětVymazat
  10. Mně se zatím podzim moc líbí a v Praze tak nějak zatím déšť není. Já snad splňuji všechny tvé body - 1. nová rtěnka, 2. a 3. zatím nic, 4. boty už nové mám! (několikatery) 5. šaty nové patery včetně těch úžasných dlouhých posetých flitry 6. mám 7. mám 8. dýňová polévka vede u mne (mléku se vyhýbám, nedělá mi dobře) 9. dobrovolně se přiznávám, že tam můžu i trošku rumu ;-) pro dosažení té správné chuti 10. mám nový saténový i pyžamo VS, ale včera mi manžel koupil krásný huňatý měkoučký župan na sezení u kompu :-)

    Tak si myslím, že na podzim jsem úplně ready a skoro všechny body plním. Máš to dobře vymyšlené! Ostatně jako vždy... optimisticky a geniálně zároveň.

    Krásný podzim! Ať je to ten nejhezčí, jaký vůbec může být. (pracuji na tom)

    OdpovědětVymazat
  11. Milá Vivi,

    nějak jsem zase úplně zapomněla na tvůj blog. Ale neboj se nic, už jsem tu a zhltla jsem i předchozí článek o špercích a moc mě nadchl ten stojánek z pohledu.:-) Příště až pojedu na dovču, tak snad nezapomenu a vyrobím si taky takový.:-)
    Jinak já zrovna nepatřím k milovníkům podzimu, je zima, prší, vůbec mě to neláká ven, fuj.:-D Ale zase na druhou stranu tím, že mě to ven neláká, tak dost ušetřím. Navíc teď nemám práci a s tím podzimem a zkracujícími se dny to na mě doléhá o to víc. Nicméně jsou tady pořád knížky, filmy a svíčky a župany, taky mám jeden jemně růžový a huňatý.:-) A s tebou je každé roční období o něco hezčí, dokážeš na dálku vykouzlit úsměv a hned jsou všechny starosti pryč a člověk se raduje z maličkostí, jako je vanilková svíčka a dortík s kapučínem.:-)

    Takže ti přeji krásný podzim a příští článek budu hlídat.:-)

    OdpovědětVymazat
  12. Na tvůj blog jsem zase zavítala po delší době a hned jsi mě pohladila milým článkem. Huňaté župánky taky miluju :)

    OdpovědětVymazat

  13. I like) I invite you to me - click? I will be grateful :]

    OdpovědětVymazat
  14. och, všetko by som chcela hneď a zaraz! no najviac moje srdce zapišťalo za ametystom! :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  15. Milý holky, děkuju vám za všechny krásný komentáře a vzkazy. Moc jste mě potěšily.
    A některý z vás už zmiňovaly Ježíška a Vánoce a povim vám, že mě to teda pěkně rozdovádělo. ;)
    Mějte se krásně anebo ještě líp. ;)

    OdpovědětVymazat
  16. Krásně napsáno, velmi pozitivně a zajímavé tipy. Přeji hezké podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj Vivi!
    Přesně tak! Proč hledat to špatné? Já to mám naopak. Na každém ročním období se dá najít to krásno! :-) Zejména podzim a zimu mám moc ráda! :-)
    Hmmm, dýňový koláč, tak ten láká! :-D Co to čtu? Tak tvůj muž má alergii na lepek? Koukám, že té alergie na lepek přibývá. :-(
    Ale nezoufejte! Existuje tolik receptů! U manžela mé kamarádky také zjistili alergii na lepek a máš vidět, co už mu napekla dortů a dalších mňamek. :-D

    Vivi, měj se krásně a ahooooooooooooj! <333

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Šári,
      já vím, že Ty to máš nastavený taky tak "do krásna", však jsem se toho od Tebe už plno naučila. ;)
      No jo, je to lapálie s těma alergiema. S lepkem bysme si poradili ještě docela snadno, horší už je to s tou alergií na mlíko, protože když už objevím nějakej fajnovej recept bez lepku, je tam nasekáno tolik smetánek, máslíček a mlíka, že si musíme zase rychle nechat zajít chuť. Ale kámoš gůgl poradí a já jeho rady pak zkusím převést do talíře.
      Šárí a brzy už nám nastane "naše období" ;). Doufám, že se těšíš. ;)
      Papa

      Vymazat
  18. Ahoj Vivi, az na rtenku a kasmirovy svetr mam vse. :) Mne se podzim zatim libi a s tvymu clanky, na ktere se vzdy tesim jako mala holka, je jeste lepsi.
    Mne jeste ceka dovolena, tak si snad jeste pred zimou vyhreju sunky a pak skocim rovnou do zimnich veci a idealne lyzi.
    Tak at je ten podzim nadale krasny pro vsechny. Pac a pusu. ;)

    OdpovědětVymazat
  19. Moc milý článek, jako vždy ;).Já letos podzim doslova miluju. Léto stálo za prd, i když bylo krásně,vedra mi extra nevyhovovala. Čekala jsem na podzim jak na smilování. A ty barvy!...Rtěnku - já obecně nerada Alverde, jejich kosmetika mi nevoní :( což je škoda...Jo a tu knížku už čtu a je skvělá! Doporučuji všemi deseti! ;)

    OdpovědětVymazat
  20. Moc milý článek, ráda se sem chodím nabíjet energií. A růžový huňatý župánek mám právě na sobě...:-)

    OdpovědětVymazat
  21. Díky za tip na rtěnku! Místo třešňové jsem si od Alverde vybrala Primrose, protože to je přesně taková rtěnka nertěnka na každý den, kterou jsem potřebovala. A podzimní mám Retro red od Rimmelu. (a tu třešňovou, pro tu si stejně taky dojdu)
    Krásné podzimní dny, Vivi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Bětko, děkuju za superzajímavý tipy na rtěnky...půjdu to při nejbližší příležitosti očíhnout. ;)

      Vymazat
  22. Děkuju vám všem, jste nejmilejší. ♥

    OdpovědětVymazat
  23. Podzim mám moc ráda, obzvlášť když svítí sluníčko na krásně barevné stromy. Když je ale pořád zataženo a šedivo, taky na mě jde splín. Rozháním ho hlavně pěknou hudbou, svíčkami a zajímavou četbou. Na podzim si neumím představit nic příjemnějšího, než se zachumlat do deky s hrnekm kakaa a ponořit se do své oblíbení knížky nebo si pustit nějaký pěkný film (u mě poslední dobou vede Hercule Poirot :)

    OdpovědětVymazat
  24. Anonymní18:07

    Zdravím, hezký napsaný článek. Na fotce mě okouzlil svetr , jak barvou, tak i kvalitním materiálem .

    OdpovědětVymazat
  25. Dobrý den, okouzlil mě na Vaši fotce velmi krásný svetr z kašmíru. Také bych ráda si pořídila takový svetřík velice příjemného materiálu. Na internetu na webových stránkách tady jsem našla svetry, několik bych si vybrat,ale nemohu se rozhodnout který z nich. Pěkný den

    OdpovědětVymazat