13.10.16

5 šik nápadů, jak si netradičně ukládat šperky a poklady

Mám to teď doma vzhůru nohama. Předěláváme, přestavujeme, přezařizujeme a já si tu dlouhou cestu k cíli (přičemž cíl je jasný - mít to doma lepší, novější a ještě hezčí) užívám. Hledám v obchodech ty nejsprávnější kousky a taky vyrábím a vymýšlím jednoduchá řešení. Třeba jak netradičně ukládat cennodrahokamnosti. Celou řadu z nich jste viděli v článku Z mého toaletního stolku, ale tentokrát se na to mrknem z trochu jiné stránky.

Možná si říkáte, že je úplně jasná věc, kam si dávat malé poklady a šperky. Přece do šperkovnice, to dá rozum, to každý ví. Ale znáte mě, mám ráda neokoukaná řešení, která nezaberou moc času. Vídám kutily, kteří vyrábí měsíc (a rok k tomu) složité věšáčky na korále nebo detailně vyřezávané šperkovnice a spotřebují při tom spoustu čokolády, hřebíků, majzlíků a kladívek. Ale to není nic pro mě (teda až na tu čokoládu), já chci něco hodně rychlého a k tomu šik.

Proto vám dneska ukážu 5 svých oblíbených a netradičních míst, kam si ráda ukládám své třpytivé kousky a malé marnotratnosti a které se dají vyrobit prakticky za pár minut.



1. Šperkovnice z bonboniéry 

To si takhle zamíříte do cukrárny. Koupíte tam tu nejhezčí bonboniéru (já sázím na bonbóny zn. Godiva), protože máte proč se odměnit (věřte mi, vždycky se najde důvod). Doma si dáte nohy nahoru a ochutnáváte jeden kousek za druhým, až je bonboniéra prázdná. Hurá! To je ten správný čas vzít do ruky zlatý sprej, nastříkat vnitřek krabičky zlatou barvou (pokud je tedy původní barva hnědá, tak jako to bylo v případě mojí bonboniéry), nechat řádně zaschnout a pak už jen čokoládové dobroty nahradit těmi blyštivými.


 

2. Prstýnková cesta do Paříže

Vracím se tam ráda kdykoliv, třeba i jenom na chvilku. Letadlem nebo když zavřu oči...A tak mě těší tenhle přívěsek na klíče ve tvaru Eiffelovy věže, který používám jako domov pro mé nejdůležitější prstýnky. Mám ho na nočním stolku a vždycky, když sem prstýnky před spaním odkládám, vzpomenu si na to, jak umí Paříž v noci zářit.

Jak jsem si tenhle duhový stojánek na šperky vytvořila, si můžete připomenout tady.

 

3. Střevíček pro Popelku

"Glamour styl" nemůže uškodit. A už vůbec nemůže uškodit používat věci pro úplně jiné účely, než pro jaké byly stvořeny nebo koupeny. Pořídila jsem si kdysi zlaté lodičky, ale nějak se mi je nepodařilo provětrat na žádném divokém večírku. Na schovávání v botníku jsou příliš zářivé, a tak jsem v nich jeden čas měla dekorativní úschovnu pro mé oblíbené šperky. Náušnice a brože zavěšené na okraji střevíčku, uvnitř hodinky a pár náramků. A když se mě návštěvy ptaly, kde jsem tuhle střevíčkovou šperkovnici sehnala, jen jsem mávla rukou a řekla: "u Bati, přece u Bati". ;)


4. Pohled, sirky a už se to třpytí

Tuhle "šperkovnici" jsem si vytvořila, když jsme jednou ve Francii bydleli v tak maličkém hotelu, že se tam na pidi noční stolek (vlastně to byla spíš taková mrňavá polička u postele) nevešlo vůbec nic a já si potřebovala bezpečně odložit svoje řetízky a náramky, které jsem si tam tehdy koupila. Vzala jsem pohled, nůžkama do něj "vyvrtala" čtyři dírky, prostrčila do nich větší sirky a olalá, papírová šperkovnice, která nezabrala skoro žádné místo, byla na světě. Praktikuju to tak někdy (nejen na cestách) dodnes.

 


5. Ozdobený slaměný klobouk

Slaměný klobouk pověšený na stěně v chodbě přímo volá: "nenech mě tu jen tak zahálet a lelkovat; buď si mě dej na hlavu nebo mi dej nějakou činnost". A protože než by se člověk s takovým ukřičeným kloboukem dohadoval, je lepší ho poslechnout a nějak ho zaměstnat, takže na něj odkládám náušnice (jednoduše je provleču otvory v klobouku). Zabiju tak dvě mouchy jednou ranou (jen obrazně, ve skutečnosti bych na mouchu nevztáhla ruku) - před odchodem do víru města můžu v rychlosti sáhnout po svém náušnicovém jmění a trošku se dozdobit a zároveň je zaměstnaný klobouk konečně spokojený a zticha.


Jaké a kde

Šperky, které vlastním, miluju a mají pro mě všechny nějaký význam. Jsou odměnou i milou vzpomínkou na někoho nebo na něco hezkého (třeba tuhle mašličku jsem koupila na trhu St. Ouen za jedno euro). Ráda šperky dostávám anebo si je kupuju na cestách. Kdykoli se "obléknu" třeba do řetízku z Florencie, okamžitě se tam (aspoň na chvilku) přenesu.

Na internetu si šperky pořizuju jen občas a pokud ano, tak jen ze zahraničí - nejradši od zn. Bumhemian (posílají balíčky ale až z USA a clo bolí). V Čechách je jediná on-line výjimka, a to je Eppi.cz, kde člověka až neskutečně rozmazlují a opečovávají. Mám odtud dva skvělé jednoduché kousky; náramek s chalcedonem a řetízek s opálem (ještě o něm bude řeč) - oba patří k mým oblíbeným krasavcům.

V Eppi si mě získali, protože se chovají jako přátelé, a protože ví, že při objednávce nejde jen o to samotné zboží, ale taky o trošku toho hýčkání a péči. Eppi skřítci ví, o čem je řeč. Šperky dávají do luxusních krabiček (skoro jako u Tiffanyho), dárkově je balí do hedvábných papírů a stuh, přidávají k nákupu dárek i vtipné ponaučení, jak o svoje lesklé kousky pečovat a nabízí na ně doživotní záruku. Zkrátka - když někdo dělá něco takhle poctivě, pak to má smysl, pak se teprve rodí ta opravdová radost. 



Parfém + krajka + šperk = svatá trojice

Už dávno vím, že stačí málo. Že se člověk nemusí hodinu čančat a fintit, aby mu to slušelo. Že aby měl jiskru, stačí, když se raduje a je vděčný za každý nový den (tváře pak zrůžoví tak nějak samy a oči jsou najednou větší a zářivější), k tomu pár kapek oblíbené vůně, nějakou tu ledabyle vykukující krajku, trošku hydratačního krému (ať nejsme sušenky) a na krk něco, co nám zkrášlí nejen dekolt, ale i náladu. To stačí.


 

Trocha tajemného třpytu na konec

Jeden z mých nejoblíbenějších kousků je tenhle náhrdelník s opálem. Jeho příběh má docela dlouhou historii (až bude někdy pršet, tak vám o tom budu vyprávět), ale každopádně - mám ho doma něco přes rok a už jsem ho řádně užila. Často ho nosím a jak ráda říkám - opájím se tím opálem.

S úžasem sleduju, jak se mění, jak mě dokáže překvapovat, jak ze mě dělá nohobosatou (nebo spíš bosonohou) vílu, jak ve dne "pouští duhu" (i uzdu mojí fantazie) a v noci září a třpytí se jako celý vesmír...za každým jeho barevným odleskem se skrývá jedno přání. Září tak proto, abych věděla a nezapomínala na to, že dobrodružství a jiskřivost každého dne je pokaždé mnohem blíž, než se zdá. Posílám k vám na dálku (vlastně na dálku ne, vy jste blízko) trošku toho třpytu, to abyste taky nezapomněli...

Vivi podpis

45 komentářů:

  1. Vivi, že ty jsi princezna? Já to snad ani jinak nevidím ;-)Děkuji moc za dnešní příspěvek, nějak se pořád kurýruju a dává mi to zabrat, tak jsem ráda za nový článek u tebe na blogu (však víš proč;-))Se šperky je to jako s knihami, je potřeba jim udělat to správné místečko, kde se budou cítit jako doma (i když je jasné, že jim to sluší všude :o)). Já jsem zjistila, že mám šperkovnici plnou různých krásek, ale nosím jich jen pár (zvlášť teď při mateřské)...a nejvíc mě baví ty šperky, které jsou pojeny s něčím...máš pravdu, je to pak úplně jiné ponošeníčko :-)
    A šperk s opálem? Věřím, že na něm musí nechat každý zrak, protože jinak to u tohoto krásného blyštivce ani nejde :-)Parádní výběr;-) Apropo víš, že je opál pojen s intuicí? A dělá pro nás spoustu dobrého? určitě u tebe není jen tak ;-)
    Mno, jdu ještě jednou nasosat krásnou energii a valím opět ke knize (dítě spí, musí se toho využít ;-)páááá, mávám z ještě nezasněženého Podještědí;-)Safienka

    PS: Nestěhujete a nepřemisťujete vy se nějak často? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasná věc, prokoukla jsi mě - hotová princezna Sulejmánka. ;-)
      Mrzí mě, že ještě pořád nejsi fit, ono se tyhle podzimní virózy rády drží u těla. Ale útočíš těma správnýma zbraněma, jak vím, takže určitě budeš brzy fit, abys mohla své krasavce ze šperkovnice co nejdřív pořádně provětrat. ;-)
      Věřím v moc kamenů, takže jsem si jistá, že i můj opál mě vede tím správným směrem a dělá přesně to, co má. Koneckonců - intuice mě nikdy neklame, jak jinak bych se k tobě dostala?! ;-)
      Tak si hezky čti a odpočívej.
      PS: v představách nejmíň dvakrát týdně. ;-)

      Vymazat
    2. Och! No ano :o)
      Víš jak je to, doma s dětmi...oni začnou, ty to chytneš, pak manžel, pak se uzdraví děti, manžel, pak se to zas pomotá, až je to celé zamotané a doufáš, že prostě nastane světlý zítřek a všichni budou zdraví a šťastní ;-)

      Vymazat
    3. To si piš, že nastane světlý zítřek s plnou náručí zdraví a štěstí a já si (Ti) moc přeju, ať je to fakt už zítra. ;-) ♥

      Vymazat
  2. Anonymní11:16

    Tento clanek mi bodnul. :-)) Prave jsem ve stavu, kdy vyklizim supleta a tridim svou bizuterii a uz nevim kam to davat. Zkusim si vyrobit neco ze tvych typu, ale trochu se bojim ze i kdyz to vypada jednoduse stejne se mi to nepovede. Nejsem nijak manualne zrucna. :-)) Vivi mohu se zeptat, Zajima mi, zda se ten opal v prubehu noseni necerna nebo nejak nemeni barvu. Libil by se mi -vanoce se blizi) :-)), ale mam z toho cernani strach. Dekuji. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, tak to jsem ráda. Myslím si, že tohle moje DIY zvládne opravdu úplně každý, i manuálně nezručný. ;)
      Opál zčerná, pokud ho nosí člověk s černou duší. BA NE. ;) Opál podle mě barvu nemění, respektive ano, ale jen do krásna, všelijak se tak třpytí a hází duhu, ale to je právě na něm to hezký. Zčernat ti může jedině řetízek, na kterým je zavěšený, ale pokud o něj správně pečuješ (třeba přes něj nedáváš jiné řetízky, nekoupeš se v něm, vyhýbáš se kontaktu řetízku s parfémem atd.), tak se bude dlouho lesknout i samotný řetízek a barvu kovu měnit nebude. V Eppi při objednávce posílají takovou roztomilou kartičku, kde jsou všechny informace, jak o šperk správně pečovat. Takže bez obav. ;)

      Vymazat
    2. Anonymní18:29

      Dekuji Jsem odpovedi mile prekvapena. Dekuji! Jeste se chci optat,proklikla jsem z clanku na nakupovani na trhu st.Ouen,ale byla to pouze prva cast.Kde najdu druhou prosim? J.

      Vymazat
    3. 2. část pařížskýho šmejdění tady: http://www.vintageblog.cz/2014/08/blesi-trh-st-ouen-v-parizi-jak-se-tam.html

      Vymazat
    4. Anonymní10:19

      Těší nás, že Vás opál zaujal :) Ještě bychom k němu rádi doplnili nějaké informace. Kámen samotný určitě nečerná, toho se bát nemusíte. A všechny naše stříbrné šperky jsou speciálně upravené - potažené vrstvou rhodia, takže ani u kovu se černání bát nemusíte. Rhodiování právě chrání šperk před oxidací, a tedy před nežádoucím zčernáním. Díky tomu při správné péči vydrží opravdu dlouho jako nový. Je však možné, že se Vám na něm budou i přesto časem usazovat nečistoty. V takovém případě pak stačí zaslat šperk zpátky k nám na profesionální vyčištění, které od nás máte ke každému šperku zdarma :)) Pokud byste měla ještě jakékoli dotazy, neváhejte se na nás obrátit na e-mail otazky@eppi.cz

      Vymazat
    5. Jů, Eppíci...to je ale milá návštěva. ;) ♥

      Vymazat
    6. Anonymní11:07

      Velice dekuji za vse! Manzela jsem jiz zaukolovala a slibil, ze na vanoce najdu pod stromkem malou krabicku. :-)) Dekuji jeste jednou! Jana

      Vymazat
  3. wow, krásne nápady a tipy!!
    Drew's Beauty

    OdpovědětVymazat
  4. tak tie krabičky z bonbonier. Wau, tie sa mi páčia na šperky najvviac. Originálne a krásne.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Vivi!
    To jsi prostě ty! :-) Tvoje originální šperkovnice jsou geniální! :-)
    Máš krásné šperky! :-)
    Na náramky a náušnice jsem maniak taktéž (ne že bys byla maniak :-D ).
    Opál je fascinující a tu duhu tam vidím také, teď ještě vidět ten vesmír!!!! :-)
    Tak moje milá Vivi, ať vám přestavba jde pěkně od rukou a byteček ať je brzy vymazlený k obrazu tvému a fantazii tvé. :-)
    Měj se moc krásně a ahoooooooooooooooooj! <33333

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šárko,
      no jo, jsem a jiná už nebudu ;). Jsem moc ráda, že se ti moje šperkovnice i šperky líbí; nám holkám nemusí nikdo říkat dvakrát, pokud jde o blyštivý náramky a náušnice. ;)
      K tomu vesmírnýmu okouzlení už máš jen kousíček, jak tě znám. ;)
      Děkuju a pááá.

      Vymazat
  6. Ach, to je krásné :) pravda, že ty krabičky od bonboniér vypadají stokrát líp než klasické krabičky na šperky :) levnější a ještě se sladkým potěšením :D

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní17:48

    Moja mila Vivi,tvoje fotky sú naozaj top. Milujem ich. Môžem vedieť, aký foťák ich má na svedomí? Inak večer budem niečo vyrábať, asi tušíš čo. 8-) S Eppi som pred časom kúpila sestre náušničky k promócii a bola veľmi spokojná. Sme doma také straky.8-) Lovely jeseň Vivinko.
    T. Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Áji, výborně, to jsou samý dobrý zprávy. ;) Fotím Canonem (EOS 100D).

      Vymazat
  8. Vivinko moje! Ty jsi ale filuta, takové krásné šperkovnice! Já jsem si rok a půl zpátky dělala šperkový obraz - do rámu jsem zachytila různé stuhy a krajky a do těch zavěsila naušnice, udělala háčky a na ty pověsila řetízky. Dneska už je obraz poměrně zaplněný a moc ráda se na něj dívám :) Ale Tvoje Popelčina bota, ta je prostě skvělá! :) Vivinko, užívej podzim, i když je fučivý. Velkou pusu, B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj slečno Blaničková, Ty dokážeš vyrobit všechno - šperkový obraz, krásnou sukni i dobrou náladu. ♥
      Podzim je fučivý, tak se musíme držet (nejlíp nějakýho kavárenskýho stolku, na kterým je horká čokoláda), aby nás ten fičák neodnesl. To by byla škoda. ;) Pac.

      Vymazat
  9. Anonymní20:18

    Krásné nápady a rychle zrealizovatelné, což je super.
    Opál je krásný. Jak už tu někdo připoměl, tak vánoce se blíží a přítel bude mít alespoň tip na dárek. :D Líbí se mi ten prstýnek, co má vsazený opál ve tvaru srdce.

    OdpovědětVymazat
  10. Wow Godiva bonboniéra a její obalový design mě hodně zaujal!

    OdpovědětVymazat
  11. Anonymní10:15

    Draha Vivi,
    psala jsem ti vcera email (zatim bez odpovedi) a pisi i sem.

    Chci ti podekovat za tvuj blog. Vzdy si tu zlepsim naladu a tesim se na nove clanky. Ucim se od tebe, jak si zivot vice uzivat a i kdyz ted nemam zrovna dobre obdobi, vim kde si zlepsit naladu.

    Budu rada, kdyz odepises na muj email.

    Tva ctenarka Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Mirko, moc si vážím každýho mejlu a každý zprávy, která mi přijde, ale je jich tolik, že nestíhám odpovídat hned. Ale neboj, brzy na tvůj milý e-mail ráda odepíšu.
      Jsem šťastná, že tě můj blog těší a zlepšuje náladu. Jak se říká: "jen tak dál". ;-))
      Děkuju, měj se krásně.

      Vymazat
  12. Ach Vivi, ty jsi tak neskutečně kreativní člověk, že nestačím zírat!
    Šperkovnice z bonboniéry, no to je skvělé!! :)
    Moc děkujeme, že se o své skvělé nápady vždy podělíš i s námi :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já a muj blog taky moc děkujeme. ;) Že tu jsi Ty a že tu jsou další skvělí čtenáři, pro které je radost tvořit. ♥

      Vymazat
  13. Vivinko, ty jsi prostě nevyčerpatelná studna nápadů a neuvěřitelně kreativní člověk. Véme to sice už dávno, ale je potřeba o připomenout, aby se to nezapomnělo, jak píšeš. :)
    Určitě nějaký tvůj tip využiju, minimálně nápad s pohledem je úžo žůžo. Já bych měla dostat něco od šmuku k těm kulatinám, které mě čekají a muž řekl, ať si vyberu nebo mu dám tip. Tak mimo Tiffanyho mu ještě poradím něco z tvého doporučení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty nezapomeneš nikdy na nic, já vím.♥
      Říkáš kulatiny? Jak tě znam, tak maximálně dvacátý...a to chce rozhodně nějakej supr blyštivej šmukulézní šperk. Tak ať vybere tvůj muž ten nejkrásnější. :-*

      Vymazat
  14. Vivi, ty jsi tak kreativní a nápaditá!
    Vymyslela jsi samé skvělé možnosti. Já jsem si od různých takových doplňků nějak odvykla. Hodně jsem střídala hlavně náušnice (bývalý přítel mi na ně vyrobil krásný stojánek, který by se ti určitě líbil), ale nakonec jsem si tak moc oblíbila jedny, že už nosím jenom je :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Bludičko, děkuju. :-* Nosíš jen jedny náušnice? To je ten nejsympatičtěšjí bludičkovský minimalismus, jaký znám. ;-) Ale ten stojánek bych někdy přece jen hrozně ráda viděla. ;-)

      Vymazat
  15. Já jsem se naprosto zamilovala do toho tipu s bonboniérou a také Eifellovkou, to mě nikdy nenapadlo. Moc děkuji za tipy ♥

    BLOND SITE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Blondí, v tom případě by nebylo od věci zajet si pěkně na víkend do Paříže, tam si koupit od nějakýho černošskýho kluka pár přívěsků s "Ajfelkou" a taky nějakou velkou bonboniéru (třeba u Ladurée). Když už, tak už. ;-)

      Vymazat
  16. Brzy mě čeká stěhování, takže tyto super tipy se mi velmi hodí :)). A naprosto chápu, že opál je tvůj oblíbenec, je nádherný!

    OdpovědětVymazat
  17. Moc pěkné nápady, nejvíc se mi líbí krabička od bonboniéry, jednoduché, ale roztomilé...:-)

    OdpovědětVymazat
  18. Anonymní9:16

    Krásné šperky Vivi i šperkovnice. Určitě něco z toho vyzkouším. :-)
    Ahoj Míša

    OdpovědětVymazat
  19. Báječné nápady! V mém případě by ta bonboniéra musela být několika patrová ;-) Zase mi to nedalo a přivezla jsem si pro radost z té daleké ciziny další. Opál je nádherný a mě se ve sbírce také vyskytuje, takže úplně chápu tvé nadšení.

    Všechny tvé nápady jsou skvělé! Stejně jako tvé články a TY!

    OdpovědětVymazat
  20. velmi invencne :) najviac sa mi paci pohladnicovo-zapalkovy napad, ale viem si zivo predstavit, ako si moja mamina odklada sperky do krabicky od dezertu - raz si totiz kupila dva dvojposchodove dezerty len preto, ze boli v peknych plechovych krabickach :D ze sme sa potom museli cela rodina "obetovat" a pomoct jej zjest obsah, to je uz uplne iny pribeh... :)

    OdpovědětVymazat
  21. Mhmmm, bonboniera :o).
    Ještě jsem nikde v okolí takovou krásnou neviděla, ale cítím, že jí nutně musím mít... Samozřejmě, že kvůli šperkům ;o).
    Já nejčastěji nošené šperky nechávám odpočívat v misce pod květináč, skleničce od čatní (v M&S mají totiž boží obaly) a zbytek na stojánkách, v plechovkách a všude možně. Dokonce jsem nedávno objevila jedny naušnice v šuplíku se spodním prádlem... A docela jim to tam slušelo! :o)

    OdpovědětVymazat
  22. Moc hezke ;) Me ted uchvatil zas tento cestovni organizer, co jsem si objednala - https://www.elarte.cz/moda-a-sperky/sperkovnice/ruzovy-skladaci-cestovni-organizer-tangram.html . Jak se hodil o prazdninach na cesty ;)

    OdpovědětVymazat