3.11.16

Nová kniha Malý princ je na světě...povedla se?

Pojďte ke mně, vy milí milovníci knihy Malý princ, mám tu pro vás dneska moc dobrou zprávu. Před dvěma týdny se pod křídly nakladatelství Triton narodilo úplně nové vydání knihy Malý princ s ilustracemi Markéty Vydrové...Vydařilo se? Vy už asi dobře víte, že kdyby ne, určitě by se tady u mě neobjevila ani zmínka. Jen o krásných věcech mě totiž baví psát, jen to, co umí vnést do všedních dnů nevšednost, ráda fotím. O ty ostatní věci - nepodařené nebo rozčileníhodné - ať se postará někdo jiný. ;)

A tak jsem zatoužila vám o nově vydaném Malém princi napsat a představit vám, jak tenhle známý příběh získal s ilustracemi Markéty Vydrové úplně novou kouzelnost a půvab. Její obrázky jsou plné fantazie, malých čarokrásností, a když knížkou listujete, jste tam. Jste uvnitř. Vtáhne vás to k malému princi blíž, než jste si troufali byť i jen pomyslet. 



Když jsem novou knihu Malý princ uviděla poprvé, hned mezi námi přeskočila ohnivá jiskra...některá přátelství vznikají takhle rychle, věřte mi.

I když jsme všichni zvyklí na malého prince s rozcuchanými krátkými vlásky, mně se líbí změny. Líbí se mi, že má teď dlouhé háro povlávající ve větru, že kolem krku nosí šálku utkanou z hvězdné oblohy a líbí se mi dokonce i to, že liška vypadá tak trochu jako náš Tomík. ;) A koneckonců, může vypadat ještě úplně jinak - naše srdce to namaluje za nás...


Nevím, jestli to bylo těmi ilustracemi, tím, že jsem si ke čtení a prohlížení vzala svůj oblíbený hrnek se silnou kávou, nebo tím, že mi při tom asistovala vánoční figurka malý princ, ale jisté je, že jsem se při čtení usmívala i dojímala víc, než bych čekala. Člověk by si řekl "vždyť už to znám", ale příběh o malém princi, rozbitém letadlu, dobru, zlu, přátelství, které musíme opečovávat a chránit, o pravém štěstí a o všeličems dalším, se nedá úplně znát. Pokaždé, v každém životním období, bude trochu jiný. Pokaždé se v něm dá najít něco nového, byť text jako takový zůstává stejný. To my se měníme. A když se měníme k lepšímu, malý princ je nám blíž (podobných teorií mám ještě spoustu) ;).


Prolistujeme si spolu teď novou knihu Malý princ, ale jen tak trochu. Jen tak na chuť. Nakouknete a zbytkem se necháte překvapit. Anebo...mám ještě lepší nápad. Knihou vás provede odbornice na slovo vzatá - paní liška. Však ona ji zná nejlíp. Tak lištičko, listuj a ukazuj...



Beránek usnul a liška taky. A my se místo spaní můžeme alespoň zasnít...A komu se zrovna nechce snít, ale chce knížku rovnou mít, může si ji pořídit třeba na Tridistri.cz (najdete tam i videa, jak knížka vznikala). Přeju vám, ať se vám u Malého prince příjemně fantazíruje a ať jste pokud možno co nejmíň dospělí. ;)

 *
"Tyhle podrobnosti o asteroidu B 612 vám vyprávím a jeho číslo vám prozrazuji právě kvůli dospělým. Dospělí mají čísla rádi. Když s nimi chcete mluvit o novém kamarádovi, nikdy se vás neptají na to podstatné. Nikdy se vás nezeptají: "Jaký má hlas? Na co si nejradši hraje? Sbírá motýly?" Ptají se: "Kolik mu je? Kolik má sourozenců? Kolik váží? Kolik vydělává jeho tatínek? " Pak teprve mají pocit, že ho znají...Takže když jim řeknete: "Důkazem, že malý princ existoval, je jeho půvab, smích a to, že chtěl beránka", jen pokrčí rameny a budou vás mít za malé děcko. Když jim ale sdělíte: "Pocházel z asteroidu B 612", přesvědčí je to a přestanou vás svými otázkami otravovat. Děti musí být k dospělým hodně shovívavé."

Vivi podpis

40 komentářů:

  1. To jsou překrásné ilustrace! Pro mě asi ale Malý princ vždycky bude ten s rozcuchanými vlásky :).
    BeautyOfLife blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeš mu ty jeho dlouhý vlasy trochu přistřihnout a rozcuchat tak, jak to máš ráda. ;)

      Vymazat
  2. Hurá, konečně nějaké vydání, které vypadá líp než to, které se dělalo proto, aby bylo! Musím se přiznat, že knihu Malý princ doma ještě nemám... Nestihla jsem to originální vydání a pořád nějak nemohla čichnout k tomu co jsem viděla... Toto vypadá půvabně! Je skvělé, že máš na takové věci 6.smysl ;) Tak já se jdu vrátit k Včelím medvídkům, udělat si kafe a čekat na sníh (protože včera z okna už jsem první vločky viděla :)) Saf.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Safienko, tak to je moc prima, že ti zrovna tohle vydání vystřelilo šíp rovnou do srdce...protože i já se do něj zamilovala. Markétě se ilustrace moc povedly, i překlad je udělanej výborně, takže když mi knížka poštou přišla, přitiskla jsem ji k sobě a jen tak ji nepustím. A tak si jdu k Malýmu princi taky udělat kafe a čekat na ten sníh, co slibuješ, ty má milá romantičko zasněžená. ;) :**

      Vymazat
  3. Vivi,
    to je krásný tip na nejhezčí vánoční dárek. Díky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marti, já si říkala, že tě tohle nové vydání Malého prince nenechá chladnou. "Nejhezčí vánoční dárek"...máš pravdu. ;)

      Vymazat
  4. o vypadá to fakt nádherně. :) Ani jsem netušila, že se něco takového chystá. :)

    Odkud máš prosím ten hrneček? Je takový skvěle buclatý a ještě k tomu s Malým Princem, to je ideální! (A vůbec mi neva, že mám doma trilion svých hrnečků. :D)

    Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Daysy, tak to je správný čas pořídit si triliontý první hrnek. ;) Hrnek s malým princem jsem dostala k Vánocům a dárce už si bohužel nepamatuje, kde ho koupil, ale zkus tenhle odkaz: http://bit.ly/hrnek-maly-princ - objeví se Ti plno podobných hrnečků s malým princem, tak třeba ti nějaký padne do očka.

      Vymazat
  5. velmi podarene ilustracie, nadhera maly princ je klasika ktoru si precitam aspon raz do roka a vzdy v nej objavim novu mudrost :)
    galantosfun

    OdpovědětVymazat
  6. Knížka vypadá nádherně, především ty ilustrace jsou úžasné. :)
    Find joy in the ordinary

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ano, když se něco dělá s láskou, tak se dílo podaří. ;)

      Vymazat
  7. Anonymní16:54

    Nádherný článek a ty fotky!♥♥♥Kniha musí být letos pod stromečkem.Už se těším,až budu mezi měkými dárky hledat jeden tvrdý čtvercový.:)Vivinko piš víc a víc,je to potřeba.:)Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Majko, čtvercový nebo obdélníkový tvrdý dárky nesmí chybět pod žádným stromečkem. Číst si, jíst vanilkový rohlíčky a nechat všechno ostatní plynout...od toho jsou Vánoce...;)

      Vymazat
  8. Ahoj Vivi!!!!
    Tak já bych řekla, že se ilustrace naprosto povedla! Je krásná! :-) Já mám tuto knihu nesmírně ráda! Člověk si jí může číst pořád dokola a pořád je jiná! :-)
    Ale přesto je tak úžasná! :-)
    Já žasnu, ty máš i lišku! Vivi, přiznej se, že ty jsi na tom asteroidu B 612 byla? :-) Lištička si tě tuze oblíbila a teď dělá Tomíkovi společnost! :-)
    Měj se moc krásně a ahoooooooooooooooooooooj! ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šárí, je to tak, Malý princ nezklame nikdy. A to víš, že jo - mám na tom asteroidu B 612 takový menší byt, na zahrádce pod oknem mi roste růže a někdy, když jde můj trošku výstřední soused na procházku se svou liškou, tak jdu s ním a pozorujeme západ slunce...;)
      Papa

      Vymazat
    2. Tak přesně tohle jsem tušila! :-DDDDDDDD ♥♥♥♥

      Vymazat
    3. Ty mě zkrátka znáš jak svý boty. ;-) ♥

      Vymazat
  9. Milá Vivi, děkuji za Váš láskyplný pohled na "moje" hvězdné dítko ♥. Markéta Vydrová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojte Markéto, děkuju za milý vzkaz. Na něco tak okouzlujícího se ani nedá dívat jinak než láskyplně. Těším se na Vaše další (s)tvoření. ;) ♥

      Vymazat
    2. Ještě jednou moc zdravím a jsem opravdu velmi vděčná za každý takový láskyplný pohled, protože Malého prince také miluji a on si tu lásku zaslouží :) I já děkuji Vám za milý vzkaz a i za ten v mé knize návštěv. Už jsem Vám na něj také odpověděla, zase u mně :) :) Markéta ♥

      Vymazat
    3. Jééé, to je tak skvělé...že totiž jaké jsou vaše ilustrace, taková jste i vy. ;) ♥

      Vymazat
    4. :) jsem úplně na rozpacích a červenám se a moc Vám Vivi děkuji :) ♥

      Vymazat
  10. Ta lištička. ♥

    OdpovědětVymazat
  11. kresby sú naozaj nádherné, nejde ich nemilovať :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  12. Vivi, miluji Malého prince.... Zamilovala jsem se do něj až v dospělosti, v dětství mi nikdo jeho kouzlo neukázal... Chtěla bych svoje nadšení přenést i na svou dcerku a to nepůjde bez té úžasné lištičky... Mohu se zeptat odkud za tebou přišla? Zeptala bych se tam, zda nemají i nějakou její kamarádku... Zda by nechtěla dělat společnici mojí Stellince (Stella = hvězda, to by se jí mohlo líbit.. a taky má blonďaté, rozčepířené vlásky a modrá očka.... )... Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leňulko, mám to taky tak. Vlastně až v posledních pár letech si mě Malý princ omotal kolem prstu, musela jsem si k němu hledat cestu dlouho. Ale teď už se máme, teď už víme...;) Těší mě, že to máš taky tak a co se týče lištičky, tak je z Aukra - zkus si tam zadat do vyhledávání "liška malý princ" a objeví se ti celá plejáda liščích krasavic od různých prodejců. Tak ať má Stellinka radost. ;)

      Vymazat
  13. Přiznám se, nikdy jsem knihu nečetla, ale moc mě to láká. Viděla jsem zatím pouze film :)

    BLOG: Kosmetická taštička

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Taštičko ;), určitě se nech zlákat. Je to jedna z nejlepších knih, které člověk může mít (a některá vydání jsou tak malá, že se vejdou i do...Kosmetické taštičky) :-)

      Vymazat
  14. Z tohohle spojení (Vivi a Malého prince) mi nadskakuje srdce až k Béšestsetsetdvanátce. Taky sice patřím k těm co milují původní vydání, ale tohle je tak podařené, že s ním udělám určitě radost někomu Malým princem jestě nepolibenému (a nejdřív si sama pořádně prolistuju a pokochám, takže dvojí radost☺) Viv, díky za Tvé skvělé tipy, jsi nevyčerpatelná studnice inspirace...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Radko, a ty jsi zase nevyčerpatelná studnice krásných komentářů, ze kterých mam pusu od ucha k uchu, a když si je čtu, jsem pak celá taková vrnivá a spokojená. PS: a teď jdu svoje srdce taky poslat k Béšestsetsetdvanátce, ať si tam s tím tvým pokecá. ;)

      Vymazat
  15. Vivi, ilustrace Markéty Vydrové mám z dětských knih velmi ráda. Když tak koukám na ilustrace k Malému princi, tak mají ještě nádech kouzla, snění... přesně to, co si tato výjimečná kniha žádá. Prostě překrásné. Díky za tip.
    Krásn dny Katka ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Katko, jsem ráda, že se tu scházejí milovnice Markétiných ilustrací. Přenést se knižně do jejího světa, je jako odcestovat na kouzelném koberci do říše, kde nic neni nemožné. ;-)

      Vymazat
  16. Malý princ je krásná kniha. Zrovna se chystám číst tuto knihu znovu, ale asi to nechám mezi svátky, když bude krásnější atmosféra.
    Jinak ilustrace od paní Vydrové jsou krásné, takové kouzelné a příběhu dodávají překrásnou atmosféru :)

    OdpovědětVymazat
  17. Mám doma několik vydání Malého prince, ale tuhle knížku musím mít kvůli těm nádherným ilustracím. Obrázky jsem dnes čirou náhodou objevila na internetu a je to láska na první pohled :-D

    OdpovědětVymazat