15.12.13

Přestaňme říkat "až" aneb předvánoční puntíkatá neděle

Hlasité trumpety nebo cinkavé zvonky (každý možná slyšíme něco trošku jiného) dneska vyhlásily třetí adventní neděli a mně se zdá, že to je ideální čas pro to uvařit si voňavou kávu, dát si nožky nahoru, uvelebit se v křesle a konečně si pustit pár vánočních filmů. Protože kdy, když ne právě dneska? zítra nebo pozítří? Ne ne, já volám: přestaňme v souvislosti s odpočinkem a chvílemi pohody říkat slovo "až"...až zítra, až příští týden, až o svátcích, až jednou - pojďme si udělat hezký den právě dneska. Právě teď.
A protože už mám doma vánoční cukroví, vánočku, všechna zasněžená těžítka, dřevěného panáčka na louskání ořechů a dokonce i úplně novou veselou konvičku, můžeme tu spolu sedět, jíst, pít a povídat tak dlouho, jak jen se nám bude chtít.

Tak to je ona. Moje nová "krasavice inteligentní" - rychlovarná konvice s puntíčky. A představte si, že by u mě doma nebydlela, kdybych byla bývala měla perfektní obočí. Totiž - před pár týdny jsem šla do koupelny natočit do původní staré rychlovarky vodu na čaj. Jak jsem tak stála nad umyvadlem a voda pomalu tekla do konvice, dívala jsem se do zrcadla (abych ukrátila čas) a tu jsem si všimla, že moje obočí potřebuje malou úpravu. Konvici - v tu chvíli už těžkou a plnou vody - jsem položila na šikmé okýnko v koupelně a pomocí pinzetky jsem se věnovala "vylepšování". A najednou řaaaaaaaach, bum, bác. Au! Konvice, chudák malá, dopadla tvrdě na dno vany (osud s ní po pěti letech věrné služby neměl žádné slitování) a rozbila se. Čekáte slzy, viďte? Ba ne, tentokrát jsem byla statečná a utěšovala jsem se jednak tím, že moje obočí má konečně správný tvar, a taky tím, že si koupím novou, mnohem hezčí konvici. A když už, tak už. Měla to být nějaká neodolatelná fešanda v retro stylu... 

A tak jsem hledala, pídila se, porovnávala, na miskách vah kolíbala všechny možné konvičky, ale ta pravá rychlovarná retro konvice nepřicházela. Až nedávno, když jsem v Popronu hledala nějaká DVD s vánočními filmy, jsem ji uviděla. Bílá rychlovarná konvice s puntíky
Takovou jsem si nedovedla představit ani ve snu! Jen tak se tam v nabídce vystavovala na o(b)div, čekala na svého "páníčka" a já hned věděla, že se jím chci stát právě já. Že u mě jí totiž bude báječně. Že bude tím prvním, s čím budu ráno schopná komunikovat (je mi líto, muži můj, usmívám se až po prvním hltu ranní kávy). Že já zaručeně ocením, jak je krásná, puntíčkatá, hezky tvarovaná a dobře stavěná (na první pohled vypadá něžně a křehce, ale je pěkně bytelná). A že ji - slibuju - nikdy nebudu pokládat na šikmé okýnko v koupelně. A tak je u mě...a návštěvy u nás v poslední době pijí mnohem víc horkých nápojů, protože se jim líbí, jak moje rozverná bílá dáma s barevnými puntíky tiše bublá, a mně dělá každé ráno (a vlastně celý den) tu nejpříjemnější společnost.

Na závěr mám pro vás malou hádanku. Kdo má vždycky pravdu? Kdo peče nejnadýchanější vánočku? Kdo umí vykouzlit nejlepší vanilkové rohlíčky? No přece ma-min-ka! A když maminčiny vánoční sladkosti spustí z ozdobných misek svou vábivě sladkou melodii, na kterou slyšíme asi snad úplně všichni, a když z hrníčků zavoní horká káva, můžeme nechat čas jen tak plynout (aspoň dneska, aspoň chviličku...). 
Užijte si den přesně tak, jak se na správnou adventní neděli patří. ♥
Vivi podpis

57 komentářů:

  1. Tu konvici musím opravdu pochválit, snad bych si ji i v pokojíčku vystavila a nevařila v ní vodu! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzkaz pro všechny: moc vám děkuju za všechny vaše komentáře. Udělaly mi velikou radost. Je to vůbec možné, že tu mám tak úžasně milé a zkrátka nejlepšejší čtenáře? ;-) ♥
      Užívejte advent a děkuju za každou vaši řádku, ať už v komentářích nebo v e-mailech. Jste superbezvadní, vážně! :-*
      Vaše Vivi

      Vymazat
  2. Ach Viv,ma mila Viv,ty jsi proste kouzelna,
    kdo jiny dokaze vykouzlit tak krasne ranko akor v nedeli,akor pri adventni nedeli a akor,kdyz si stale nemuzu zazit tve pravidelne radosti v podobe prispevku.Ale to je dobre,jak ja ti jsem rozradostnena,kdyz takhle mezi detma poletujicima a studenou jiz kavickou objevim tvuj novy clanek a si predstav...deti to snad vycitili a vynutili si doslova jejich nejoblibenejsi hranou pohadku a to Pippi,takze ja...mam krasnou chvilku ne na uklid,ale ne kochani u tebe,,ach.Konvice je dokonala,sice ne do naseho bytecku,ja uvazuji o take retro,ale trochu elegantnejsi,ale k tobe je jak pr...na prkenko,nebo jak se to rika,ja bych se tu mohla rozepisovat,ale to je divne,,takze dodam,ze se pokusim si uzivat dnesek alespon trochu jako ty,dekuji zas a znova.Kati

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kéž bych k tomu všemu mohla něco říct...tady jsou slova nedostačující - to by chtělo obejmutí! ♥

      Vymazat
  3. Tak já, bohužel, musím ten odpočinek odložit na to až... Dnes jdu na baletní představení, ale ne jako divák, ale jako dozor. Budu (opět) pomáhat třídě 10-14ti letých slečen učesat ty správné baletní drdoly, v rekordním čase 7 minut převlékat sukně a tak. Ale Tobě, Vivi, přeju, aby jsi měla adventní neděli přesně podle svých představ!
    A mmch - právě přemýšlím, co udělám s naší rychlovarnou konvicí. Protože tu puntíkatou prostě mít MUSÍM!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím - to je honička. Ale spolupodílet se na té kráse mě vždycky naplňuje radostí! A to nečešu, protože to neumím - to dělá jejich paní učitelka. Ale protože naše slečny jsou ještě malinké (letos 7 let, ale v létě už budou vystupovat potřetí), tak pomáháme, co můžeme.
      Já myslím, že to sice není ten adventní odpočinek, ale zato adventní radost určitě ano! :-)
      Jinak článek je naprosto nádherný - ty Vánoce z něj úplně dýchly. Díky! Inspirace pro mě. Ale dnes slavíme těch 7 let, takže nebude odpočinek, zato bude radost. Tedy až před tou návštěvou uklidím. Ale i ten úklid mě naplňuje radostí - no fakt. Když člověk vidí, jak byt prokoukne. Konečně :-))))

      Vymazat
    2. Mě to zpočátku také naplňovalo radostí, ale po 6 letech a mnoha vystoupeních a soutěžích už radost vyprchala. Dělám to kvůli dceři, ale přiznám se, že poměry ve škole zdecimovaly i poslední zbytky jakéhokoliv elánu. Právě jsem s dcerou ve fázi řešení, přemýšlení, hodnocení... I tak samozřejmě dělám, co můžu. I když jsem za oněch 6 let neviděla žádné představení z hlediště :-)

      Vymazat
  4. Puntíkatá konvice mi na zmenšené fotce připomněla velikonoční vajíčko! :D Tu červenou bych brala hned, je opravdu nádherná...
    Dnešek je opravdu den k lenošení, sice mě čeká spoustu učení, ale teď jsem pořád v pyžamu a snídám cukroví. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vivi tohle mi nedělej, na puntíky jsem vysloveně "ujetá"!. Ale konvici mám a slouží dobře. Přeji pohodu a krásnou adventní neděli. U nás svítí sluníčko.

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní9:44

    To je všechno jako z pohádky Vivi! Velká krása. Chci u tebe bydlet a kamarádit s tebou.:)) Puntíčkatá konvice mi vzala dech, hezčí jsem neviděla. Akorát já si koupila novou,ale obyčejnou, před dvěmi měsíci, takže si te´d budu muset na další počkat. :/ Děkuju za krásný nedělní článeček.
    Evča.

    OdpovědětVymazat
  7. Konvice je SUPER!!!
    Krásnou třetí adventní neděli přeji, Lenka

    OdpovědětVymazat
  8. Téhle puntíkaté krásce se určitě nic špatného nestane. Kdyby jí náhodou něco hrozilo, dřevěný panáček na louskání ořechů ji ochrání proti všemu a proti všem ;-) Krásně lenošivou neděli přeje Niki

    OdpovědětVymazat
  9. Konvice je parádní! :) Vánočními filmy jsem začala už před 3 týdny. :) Miluju Sám doma 1 a 2. :) K tomu Love Actually :) Jééé...

    OdpovědětVymazat
  10. Krásnou neděli,přesně takovou, jakou píšeš si ji uděláme. Jen tu vánočku bych musela upéct. Tak já udělám štrůdl a vánočku příští víkend. Cukroví od maminky je nej! Konvice je nádherná. Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
  11. Anonymní11:32

    Vivinko,

    stalo se mi před lety stalo něco podobného. Cukroví jsem ještě ani nazačla
    péct, také bych potřebovala takovou super maminku jako máš ty. :D Dělám si
    zálusk na tu červenou konvici se srdcem, ta by se u nás v kuchyni pěkně vyjímala.

    Tvou SUPER ELEGANTNÍ konvici trošku závidím, my máme jen normální bílou, ale víš, co mi
    napadlo? Že bych si ji mohla pokreslit puntíky, nějakými barvami. Nevíš, čím by
    se to dalo udělat? Ty jsi taková kreativní osůbka s neuvěřitelně širokým záběrem
    zájmů, tak mě možná poradíš.

    Měj se krásně. Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, zaručeně zkus akrylové barvy, jsou levné a dají se s nimi dělat hotové zázraky. Malovat na sklo, dřevo, plast, papír atd. atd. To budou puntíky, úplně už je vidím! ;-)
      A děkuju...:-*

      Vymazat
  12. Ať, žije konvice puňťa - ťuňťa!!! Zase si mi potěšila, že nejsem sama, kdo za účelem vykonání jedné práce, dělá deset jiných. To abych pak večer zjistila, že jsem si chtěla nejdřív uvařit vodu na čaj:-)))Ale jinak si letos užívám Adventu v pohodě, byl už čas:-D!
    P.S.
    došla ti pošta ode mě??? Jsem moc zvědavá, vím:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lezartsku, pošťák ve formě sousedky mi balíček s překvapením doručil včera, protože jsem nebyla pár dní doma, a asi si dovedeš představit, jak velkou jsem měla radost...Děkuju, moc a moc. :-*

      Vymazat
  13. Ahoj Vivi!
    Já souhlasííím! Už žádné až! :-) Ale teď a hned! :-)
    Už mam uvařený čaj, k tomu pár cookies a pohoda je hned! :-)
    Také už máme skoro všechno cukroví hotové, ještě ozdobit perníčky, naplnit košíčky a upéct kokosky a je hotovo! :-)

    Ach můj bože! Ta konvice je senzační! Překrásná a naprosto dokonalá! :-)

    Tvůj louskáček na ořechy nemá chybu! :-)
    A hádanka - já si typovala, že máš namysli maminku! Vážně! :-)

    Jo a koukala jsem, že se mi v předešlém článku neobjevil komentář, kde asi courá, že jo? :-)

    Vivi, přeji krásnou třetí adventní neděli! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vivi! Ještě jsem zapomněla napsat, že tu červenou konvici na čaj a kávu si nedávno donesl bráška domů. Přesně tuto! A nám bytem nyní voní brazilská káva! :-). No a já si teď každé ráno dělám vánoční čaj a čaj horké maliny se zmrzlinou! :-)
      Ahoooooooj! :-)

      Vymazat
    2. Milá Šárko, tak to jsem moc ráda, že se Ti líbí moje pohoda, konvička i hádanka ;-). Ty jsi takové moje "za všechno vděčné dítko", viď? ;-))
      S tím komentářem mě to mrzí, v e-mailu se mi objevil, takže jsem si ho s radostí přečetla, ale bohužel v komentářích na blogu není (já to říkám pořád, že Blogger s námi hraje divné hry - mně nefunguje v zákulisí blogu polovina "tlačítek"). Ale nic ty se nebuj, komentáře odchytávám i v mejlu, takže mi neunikne žádný. Děkuju, jsi zlato.
      PS: přála bych si u vás (nejen) ráno být...a ochutnat brazilskou kávu, vánoční čaj a horké maliny! Vy vážně umíte žít! ;-)

      Vymazat
  14. Nádherná konvice, takovou bych si přála taky :)
    Užij si krásnou neděli :)

    OdpovědětVymazat
  15. Anonymní12:54

    :-)zase jsi to moc krááásně napsala,přeju všem hezký den :-),bye bye Eva

    OdpovědětVymazat
  16. Ten Louskáček je překrásnej:)

    OdpovědětVymazat
  17. Ty si kouzelná! Přísahám!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní14:31

      Súhlas súhlas súhlas! Ajka :)

      Vymazat
  18. Hehe, taky se mi občas stává, že se tak nějak u vaření nudím (nebo o čehokoliv jiného co vyžaduje trpělivost) a děláms to věcí zároveň. Jaké je pak mé překvapení , když je jídlo spálené nebo čmoudí do široka daleka...Na druhou stranu, jak víidím, jsi opravdu ráda, což mě hřeje u srdce.). Aspoň máš tak nádhenrou a nevinně vypadající konvici. A tu hádanku jsem uhodla už při první otázce. Co jiného/kdo jiný, žeano!

    OdpovědětVymazat
  19. Konvice je vážně krasavice! Děkuji za tip, také sháním nějakou originální společnosti na ranní kávové dýchánky :)

    OdpovědětVymazat
  20. Konvica je nádherná veľmi mi pripomína kávovar Dolce Gusto s dizajnom od Agaty Ruiz de la Prada :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak Zuzi! Úplná Agáta!:-) Ale Viví, nie že kvôli Gustovi pôjdeš so svojím terajším kávovarom zase do kúpeľne "kontrolovať, či je tvoje obočie OK";-)). No ale s tou konvičkou sa to oplatilo, to zas hej;-), táto nová je ouplne vivinkovská!♥

      Vymazat
  21. Já si ale vůbec,ale vůbec nedovedu představit pro tuhle rozkošnou krasavici lepšího pánička než jsi Ty.Prostě vy dvě jste se hledaly(tedy asi jen Ty jsi hledala a ona čekala)až jste k sobě našli cestu...Já zase nerada poslední dobou slyším...ach jo,už aby bylo po těch vánocích....eee,to jako fakt?...já teprve zachytávám první vánoční vůně,tu atmosféru,to velké To...krásné,něžné,lehké a voňavé...Vivinko,Ty jsi královna ve vaření kávy a pro mě majitelka té nej Paní Konvičkové....

    OdpovědětVymazat
  22. Vivinko ta konvice je jako stvořená k tobě. Myslím, že jste byly zrozené jedna pro druhou. A s tím děláním několika věcí najednou, které nejednou končí malou katastrofou, tak to dobře znám;D Aspoň že všechno zlé je pro novou konvici dobré:) Hezkou neděli!

    OdpovědětVymazat
  23. Dear Vivi, could I take some of your delicious Christmas treat?:) You brighten my day, that pot is so adorable, one of the cutest I ever saw. Happy Sunday sweet friend, love you ♥

    OdpovědětVymazat
  24. Krásna kanvica juj :))

    http://styleofsistersblog.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  25. To je tak krásné. Dnes jsem odpočívala do jedné, teď už se bohužel musím věnovat škole, menšímu úklidu a trošku i sobě. Bohužel mám tušení, že odpočinku se dočkám až večer v posteli při usínání.
    Jinak ta konvice je překrásná! :) Sice bych si asi kvůli obočí konvici rozkřápnout nenechala :D ale aspoň máš teď takovou krásnou fešandu. :)

    OdpovědětVymazat
  26. Anonymní16:38

    Jak už tu bylo řečeno,to je přesně konvice stvořená pro naší Vivi!Ale-já chci mít všechno,co má Vivi,i ten louskáček i konvičku, takže dopis Ježíškovi doplním o poslední(?) kolonku(y), a doufám,že jsem byla hoooodně hodná,protože letos si toho díky tobě přeju šíleně moc. :))))))
    Jana B.

    OdpovědětVymazat
  27. Jee ten panáček je často vidět v Anglii, pořád, všude :-) Máš pravdu, hned si jdu zapnout vánoční film!:)

    OdpovědětVymazat
  28. Taky to tak dělám, hlavní je žít :-). Panáček louskáček je báječný :-) A ta konvice je fakt prdlá :-D

    OdpovědětVymazat
  29. Tá kanvička je úplne parádna :) ♥ A mňam, my máme napečené tiež, no budeme ešte v pondelok pred Vianocami :)

    ℓα ℒιcσrηe - ℒa vie est ℓa petite ℓicorne.

    OdpovědětVymazat
  30. Z tvých fotek čiší taková kouzelná atmosféra a není to jen kvůli té úúúúúžasné konvičce, kterou mimochodem musím mít. :D Letos jsem rodině řekla jen o samé penízky, abych si mohla dárky sama vybrat po Vánocích, takže v lednu to pořádně rozjedu a jako první půjdu do Popronu víš, pro co! :D Krásné, Vivi,zase se ti povedlo mi zvednou náladu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo Vivi a vidím, že červená konvička se po tvém článku vyprodala, takže tu si už v lednu asi nekoupím..Sakra, budu muset být příště rychlejší :D

      Vymazat
    2. Ahoj Erin, to je nápad - být teď v nákupním klidu (jenže to bych nevydržela, ani kdyby mi dal někdo na ruce a na peněženku okovy) a užívat si až v lednu. ;-) No jo, červená konvička už není - ale jen zatím. Je tam uvedená "dostupnost 10 dní", takže podle mě ti v lednu bez problémů bude dělat červená parádnice se srdíčkem skvělou společnost. ;-)

      Vymazat
  31. Taky jsem na tuhle konvivi tuhle narazila. Mají k ní i topinkovač! :)

    OdpovědětVymazat
  32. Já mám puntíkatý hrneček! Fialový a miluju ho. :-)

    OdpovědětVymazat
  33. Článek krásný jako vždycky :)) A ta konvice, ta je prostě NÁDHERNÁ! :)

    OdpovědětVymazat
  34. Anonymní22:39

    Vivinko, opět jsi mě nadchla svým článkem, krásný a povedený jako vždy. :-) Konvička je nádherná! A ty jsi ta nejlepší majitelka, jakou si mohla přát. :-) Z ní musí ta káva chutnat božsky. :-)
    Mimochodem, dnes jsem si řekla Ježíškovi o tu dokonalou vanilkovou vůni a oni jí nemají. :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Domi, jsem moc ráda, že se ti můj "puntíkatý dýchánek" líbil. A co se týče té vanilkové vůně od Tiaré Tahiti, tak jsem ji asi moc vychvalovala :-) (ovšem právem), protože se rychle vyprodala. Ale určitě ji tahitský e-shop zase naskladní a třeba si s ní budeš moct provonět lednové a únorové dny...;-)

      Vymazat
  35. Vivi, ta konvice je opravdu nádherná a lepšího majitele než jsi ty, si ani přát nemohla. :) Z toho se musí pít kafčko a čajíky jedna radost - u mě teda ty čaje. :)
    U nás peče tu nejlepší vánočku babička a vanilkové rohlíčky samozřejmě maminka. Juch, já už se tak těším na Vánoce.

    OdpovědětVymazat
  36. Vzkaz pro všechny: moc vám děkuju za všechny vaše komentáře. Udělaly mi velikou radost. Je to vůbec možné, že tu mám tak úžasně milé a zkrátka nejlepšejší čtenáře? ;-) ♥
    Užívejte advent a děkuju za každou vaši řádku, ať už v komentářích nebo v e-mailech. Jste superbezvadní, vážně! :-*
    Vaše Vivi

    OdpovědětVymazat
  37. Ahoj Vivi,

    mě se rozbila konvice v pátek, takže bych zrovna taky nějakou potřebovala, Tvoje puntikatá je moc hezká a mají tam ještě jednu puntikatou celou červenou, tak si asi koupím tu červenou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Teressko, taky jsem na tu červenou koukala (jenže já doma nemám nic červeného, tak by se mi moc nehodila), ale jsem si jistá, že u Tebe doma zazáří. ;-)

      Vymazat
    2. Mě nevadí mít doma, každou věc v jiné barvě :) Je pravda, že by se mi barevně víc hodila ta bílá, ale což :) člověk by se mě obklopovat věcma co se mu líbí, ne řešit jestli se to hodí nebo ne :) A teď mám červený ubrus, teď se bude i hodit :)

      Vymazat
    3. Milá Teressko, přesně tak. Vždyť jen my rozhodujeme, jak náš domov bude vypadat, nezáleží na tom, jestli se "oficiálně" to a to hodí nebo ne...však ona nám intuice a osobitý přístup vždycky vytvoří to nejkrásnější bydlení, ve kterém je nám dobře. A o to tu běží. ;-).

      Vymazat
  38. Anonymní14:07

    Máě krásný cukroví !!

    OdpovědětVymazat
  39. Úžasná vánoční atmosféra <3

    OdpovědětVymazat
  40. Milá Vivinko, ty jsi to jediné, co mě dokáže vytrhnout z mé pracovní rutiny a připomenout, že na světě jsou hezké milé a hlavně klidné okamžiky, které stojí zato prožít a užít :) Ať ti tvoje nová pomocnice hodně dlouho hezky ševelí a slouží :)
    Zdraví Eve.h

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi moc milá, Evi, udělala jsi mi velkou radost. Děkuju. :-**

      Vymazat