30.4.15

Jak vypadat jako pravá Pařížanka aneb francouzské desatero

Poznala jsem spoustu Francouzek, hlavně Pařížanek - opravdových, filmových i knižních. Některé mě rozčilovaly, jiné inspirovaly, s některými jsem se chtěla kámošit a u jiných mě zajímalo jen to, kde koupily tu snovou kabelku. Ale jedno jsem vždycky musela uznat - něco na nich je. Nejzajímavější a nejpůvabnější "Pařížankou" ze všech pro mě ale vždycky bude teta, která v Paříži už pár desítek let žije a to jak umí žít, se mi pěkně vrylo pod kůži.

Zlí jazykové tvrdí, že Pařížanky jsou ošklivé, že mají chlupaté nohy, oblékají se nudně a jejich styl a šarm se přeceňuje. To víte, že se přeceňuje, stejně jako se přeceňují třeba herecké modly (Marilyn Monroe nebo James Dean taky určitě nebyli tak dokonalí a stejně nás pořád přitahují), ale co na tom, když je to prostě zábava? A rozhodně se přeceňují i zlí jazykové, kteří si možná někdy pletou pařížské obyvatelky s turistkami anebo zkrátka jen nedokážou vidět to, co já. Já totiž, když se procházím po Paříži, vidím tajemně éterické, trochu uchvátané a stylově rozcuchané šik holky, které mě baví bez ohledu na to, jestli jim je -náct nebo -desát.

A protože jsem dřív chodila, očichávala a pozorovala pravé Francouzky, otevřela jsem si obchod
kam budu hodně a hojně přidávat ty nejpovedenější vintage kousky, knížky o životě, francouzské módní časopisy, poklady z bleších trhů, šaty, trika i kašmírové svetříky a zkrátka bude to taková naše malá Paříž. 

Tady je malá ochutnávka:


Na fotce - bílá košile, černá halenka, bílé džíny, džínová bunda: Parizanka.cz, punčochy Cervin Paris, podprsenka Diamor, červená rtěnka: www.krasa.cz, parfém Serge Lutens, pohlednice Merci Rifle paper co.

A kde ještě nakupovat
ty správné kousky s jednoduchým francouzským šmrncem? Stylové košile, nadčasové topy, chumlací svetříky i sexy džíny řeba na www.fashionday.cz nebo na www.moduet.cz. Netradiční kabelky na www.thecrims.cz a botky samochodky (tím myslím rafinované lodičky i senza pohodlné tenisky) třeba na Aboty.cz. Tak a máme to komplet. ;)


Francouzské desatero


1. Průhledné a saténové prádlo a punčochy si kupují za odměnu, když mají radost anebo když mají splín. Průhledné a saténové prádlo a punčochy si zkrátka kupují neustále.

2. Skoro pořád nosí černou nebo tmavě modrou. I v těch největších vedrech. A občas bílou nebo červenou, když mají rozvernou náladu. A občas nosí malé květované šaty a pruhovaná trička - to aby nám udělaly radost. 

3. Mám podezření, že se v Paříži nevyrábí zimní boty. Zatímco já už dávno toužím po sněhulích, ony si to městem běhají v tenkých skořápkách, které víc připomínají letní žabky, než botu do mrazu. Asi jim nevadí rýma.

4. Perly, perly, perly. Pravé nebo z blešího trhu za 2 eura. Když jsou pravé, tváří se, že je koupily za babku, zatímco když je to cetka, nosí je s takovou nonšalancí, jako kdyby jim je věnovala k narozeninám sama Coco Chanel. Čert aby se v nich vyznal.

5. Vystačí si s málem - pár halenek, jednobarevných triček, ležérní džínová bunda, trenčkot, černé šaty "audreyhepburnky" a několikery dobré džíny (černé nosí klidně i do společnosti, v bílých sedí u kavárenských stolků a v odřených modrákách se rozkošnicky vyvalují u Seiny).

6. Umělec a parfémový mistr Serge Lutens je jako člen jejich rodiny; čím větší sbírka jeho voňavých lahviček, tím líp. A vůbec to Pařížanky s parfémy umí. Dokážou provonět celou Champs-Élysées. Vážně. Tenhle nejznámější pařížský bulvár voní směsicí luxusních olejíčků a parfémů, a mísí se s čerstvým vzduchem a sladkostí vycházející z cukráren do tak opojné vůně, že by dal určitě každý parfumerář cokoliv za to, aby dokázal provoněnou Champs-Élysées napodobit a pak vtěsnat a uzavřít do malého flakónku (a kdyby se to někomu povedlo, hned si jeho parfém koupím - pokud jste si teď vzpomněli na vůni Guerlain Champs-Élysées, tak ta je sice úžasná, ale ne ne, ještě to není to pravé).

7. Šátky a šály jim zabírají půlku skříně. Nosí je kolem krku, na zápěstí, na kabelkách, v pase místo pásku a ve vlasech - to nejspíš odkoukaly ode mě.

8. Kousavé a tvrdé materiály je dokážou rozčílit k nepříčetnosti. Rychle jim dejte do ruky hedvábí, len nebo kašmír, ať se zase uklidní.

9. Líčí se minimálně, ani ne tak kvůli stylu, ale jednoduše proto, že jsou líné. Radši budou ráno hodinu sedět v kavárně, než stát před zrcadlem. Ale protože jsou zdravě sebevědomé, i jejich "chudé líčení" jim sluší. A jak je to u nich s legendární rudou rtěnkou? Inu stejně jako s pruhovanými tričky - občas nám s ní prostě chtějí udělají radost.

10. A když jsme u té radosti, tak na tu jsou expertky. Dovedou se těšit i z těch nejmenších droboučkostí. Z nového hedvábného šátku, z krabičky makronek, z krásných dopisních papírů, z domácí marmelády, z volného odpoledne, z nečekané návštěvy nebo z dlouhých šatů po babičce, ze kterých si ušily sexy koktejlky. Zkrátka joie de vivre (radost ze života) je Francouzkám vrozená. Ale protože jsme se sešli tady, na mém blogu, kde je radost z maličkostí a ze života ta nejsamozřejmější věc na světě, troufám si říct, že tohle od Francouzek okoukávat nemusíme, to umíme perfektně. ;)

Vivi podpis

62 komentářů:

  1. Úžasné...!!!!!!!!!!!!!
    Jsem milovnice pruhatých trik, tmavě modré i černé barvy, sem tam to šmrncnu rudou rtěnkou i květovanými šaty (mám je teď právě na sobě...a jsou v barvách temně modré červené a bílé...tedy naše i francouzské národní barvy-ty jjo, to jsem šikulka ☺)
    Přeji fajn dny, Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó Marti, ty vypadáš jako pravá Francouzka a přitom perfektně ovládáš češtinu - dokonalá kombinace. ;))

      Vymazat
  2. Jéééé Vivinko, srdce se mi tetelí blahem, ty prostě víš, čím mě potěšit :-) Nutně sháním nějaké tričko s modro-bílým (nebo bílo-modrým) proužkem :-D Kdyby ti nějaké padlo do očka, tak budu mooooc ráda za nějaký ten tip :-) Jinak, zrovna čtu knihu Skoro Francouzka a mám z toho občas oči navrch hlavy :-D Hlavně ze zjištění, že jít v teplácích k pekaři je vůči němu skoro urážka.... :-D Přeji ti krásný a sluníčkem prozářený prodloužený víkend :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marti, tak to jsem moc ráda, že jsem se ti trefila do francouzský nálady. ;) Zkus C&A nebo Benetton, tam já si vždycky ty správný francouzsky pruhovaný tríča vyberu. Sarah to ve "Skoro Francouzce" trošku přehání ;), i když je pravda, že pravý Francouzky tepláky prakticky nenosí. Celkově si příznivci sportovního oblečení na svý ve Francii nepřijdou, ještě jsem neviděla Francouze nebo Francouzku na ulici v teplákách a tričku. Moc děkuju za přání a přeju to samý. ;)

      Vymazat
  3. Vivi, mini klobúčik z hlavičky dolu a do pléna hádžem saténový šál, a skandujem Vivi!. Milujem knihy, články a obrázky na túto tému. Jediné čo mi k životu ešte chýba je utiecť do Paríža a spievať si "ooo Champs-Élysées, oooo Champs-Élysées" <3 S mojou veľkou šálkou cappuccina ti prajem krásny slnečný deň. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nerozmýšlím se ani na chvíli, balím kufr a jedu s tebou. Dvojhlasem zní tahle písnička líp. ;)

      Vymazat
  4. Hezký článek :) Až budu velká, chci být francouzkou :)
    Četla si Jak se stát Pařížankou? http://www.jota.cz/pripravujeme-02/jak-se-stat-parizankou/

    http://blog-will-o-the-wisp.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní10:37

      No jo, to jsi mi připoměla-Vivi slibovala na tuhle knihu recenzi.Proč tu ještě neni??:) M.

      Vymazat
    2. Ahoj Bludičko, máš dobrý plán. ;)
      Ach ano, já vím, že jsem recenzi na knížku "Jak se stát Pařížankou ať žijete kdekoli" přislíbila, ale když já nemůžu...aspoň zatím ne. Pro mě je to nejhorší knížka, která kdy o Pařížankách byla napsaná. Bohužel. Už i obal na mě působil podezřele depresivně a obsah je ještě o něco horší. Zkusím ji přečíst ještě jednou, a kdybych se s ní náhodou skamarádila, tak recenzi udělám. ;) Ale vyšlo právě pár opravdu úžasných "pařížských" knížek a o těch na mém blogu bude určitě řeč. ;)

      Vymazat
  5. Tak od tety mas ten vrely vztah k Parizi, tedy jiste nejen od ni. Tve clanky jsou ranni pohlazeni po dusi. Do te Parize musim zaletet a ne porad do toho Rima. I kdyz ty Italky maji taky smrnc, sice ne tak elegantni ale urcite sexy drzy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marti, začínám věřit, že i "vyženěná" teta může předat nějaký ten gen ;). Ale nejspíš jsem prostě jen v minulém životě psala v omšelých francouzských kavárnách neúspěšné romány, kouřila jednu cigaretu za druhou, ve slabých chvílích chodila krmit holuby k Seině nebo se nechala malovat uhrančivými malíři v dusných ateliérech ;) Musím s tebou souhlasit - Italky jsou nádherný...Málokdo má tak uhrančivý oči, temperamentní vykrucování boků a cit pro nošení rozevlátých šatů jako ony...Sexy drzý...jo, to je to správný pojmenování. ;)

      Vymazat
  6. Anonymní10:24

    Čtu článek už asi potřetí nějak se od něj nemůžu odtrhnout.:)Paráda!Vivi jak prosím voní ten parfém od Guerlainu Champs-Elysees????Myslím,že bych ho mohla nutně potřebovat.:)) M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Champs-Élysées (Guerlain) je silná květinovka. Kytky, mimóza a zase kytky a kytky a kytky a trošku ořešák, rybíz, dřevo a na konci sladká vanilka. Mně se z parfému Champs-Élysées točí hlava, ovšem je to příjemný točení, který si občas ráda dopřeju. Zkus ji v parfumérii očichat, teď na jaro, pokud se ti bude líbit, je ideální.

      Vymazat
  7. Asi jediny blog, ktery se da cist :) clanek me potesil. Taky miluji pariz :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla bych teď určitě napsat, že takových blogů je mnohem víc (a rozhodně si to i myslím), ale napíšu jen "oh la la, merci beaucoup" ;-) Ať žije Paříž a naše lásky! ;)

      Vymazat
  8. Viv...udělám si na tvůj blog čas kdykoli..ted mezi kojením a broukanim male v kolibce.Ale už me vola a tak ji jdu vyprávět kde ze jsem se to zasekla...a ona dozajista promine😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Káťo, tak to je moc milý ;). Doufám, že svoje malý kotě naučíš brzy číst...;-)

      Vymazat
  9. Před chvílí jsem se rozhodla že si zajedu do nedalekého nákupního centra něco koupit, ale jelikož mám ještě na autobude nějakou chvíli volnou, vlítla jsem ještě v rychlosti na tvůj článěček....a díky tomu je rozhodnuto - dneska se jede nakupovat spodní prááááááádlo ;-) krásný článek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já chci taky jet! A nakupovat prádlo! Počkej na měěěě! ;)

      Vymazat
  10. Francouzský šmrc se zkártka upřít nedá a ty ho umíš navíc vždycky krásně pozdvihnout do takových výšin, že se mi úplně zamotá hlava a mám na chvíli pocit, že se zrovna procházím po Paříži! :-) Serge Lutens si jednoznačně musím zajít očuchat, už podle flakonku vypadá, že se mi bude chtít větřít na toaletní stolek...oh la la!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ráda sem, že tě tu mám - krásně jsi mi svou exotikou provoněla můj francouzský článek. ;) Na toho Serge Lutense si dávej dobrý pozor - bývá dost neodbytný a zabere si na toaletním stolku víc místa, než by si ostatní parfémy přály. Jeden Lutens totiž nikdy nestačí. ;)

      Vymazat
  11. Myslím, že s tím spodním prádlem to má něco do sebe, určitě. Když mám na sobě jednoduchý outfit, ale pod ním sexy prádlo, cítím se vždycky víc žensky :) Jinak jsou Francouzky ve spoustě bodech podobné Norkám ;) Minimálně v těch módních a botách :D Krásný článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No no, na prádle záleží. Vždycky, když se nemůžu rozloučit s nějakou oblíbenou podprsenkou, vzpomenu si na odstrašující heslo našich babiček: "navrch huj, vespod fuj" a sepraná podprda letí okamžitě do koše. ;) Rozhodnuto - příští dovolená: směr Norsko. ;)

      Vymazat
  12. táto zahraničná móda mi všeobecne nesadla ale toto vyzerá super :)

    www.aduliksun.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  13. Anonymní13:37

    Vypadá to všechno úžasně, tvůj cit pro ladění a styl je jedinečný. Jediné, co bych ještě přidala je Annic Goutal, ale tu jistě znáš,když já sama ji poznala právě díky tvým článkům. ;-))) Krásné, díky za zpříjemnění dne!
    Ahoj Ája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ájo, jasnačka - Annick Goutal je přece naše nejlepší kámoška - o ní už netřeba psát, tu už máme všichni na svých toaletních stolcích...;-) Jaký máš od ní parfém?

      Vymazat
  14. Super :-) mňa vždy francúzsky štýl fascinoval a v poslednom čase som si doma naškrečkovala mnoho takýchto basic kúskov :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Áno, áno, škrečkujeme - čím viac basic kúskov, tím lepšie. ;)

      Vymazat
  15. Nádherný článek! Jako by vedle mě zrovna jedna Pařížanka seděla :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Perfektní ;).
      Ty, Rose, nevím, jestli už to víš, ale jedna hodně důležitá věc pro Tebe se stala na mém facebooku.....;)

      Vymazat
  16. Francouzské, pařížské, voňavé článečky od Tebe čtu nejraděj, Vivi. Aurevoir ma chérie :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Pokaždé když slyším nebo vidím slovo Paříž nebo Francie tak mám chuť sbalit kufr a vyrazit si sednout k Seině. Z Paříže se stala má posedlost. Při čtení článku jsem přemýšlela jestli mám v šatníku nějaké volné pruhované tričko a na žádné jsem si nevzpomněla, takže už vím, čím si po výplatě udělám radost.

    OdpovědětVymazat
  18. Milá Vivi, to jsi mi hned zlepšila den. Děkuji Ti za to. Pařížanky zkrátka obdivuju. Ve všech směrech. Jsou nedbale krásné, mají svoji hlavu a názor a ať už mají na sobě cokoliv (třeba ty modráky) vypadají zatraceně sexy! Taková bych taky chtěla být! A jistě víš, že Se šarmem Pařížanky je moje oblíbená kniha :)

    http://www.obycejny-blog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  19. Moc hezky shrnuto. Francouzky se nádherně oblékají, skvěle kombinují oblečení a ty jejich šátky, to je něco. Když jsem byla v Paříži, tak jsem byla unešena tím, jak vypadají. Chtěla bych se tam zase někdy podívat a načerpat od nich energii a trendy :)

    OdpovědětVymazat
  20. Moc děkuji za hezký článek, který mi zlepšil náladu po náročném dni! Hezký prodloužený víkend! Radka

    OdpovědětVymazat
  21. Anonymní22:14

    Uzasne a krasne napsane, jako vzdy. Jsem rada, ze jsi na blogu zase hodne aktivini, chybelo mi to. Krasny vikend preji a tesim se na nove clanecky, Lenka.

    OdpovědětVymazat
  22. Jeeeeee Vivi, nadherny clanok ... 👍🏻😀😉 Ja som asi tiez bola v minulom zivote bola FR ... Milujem vsetky ich filmy, vone, knihy, poeziu, prozu, jedla, Charlotte Gainsbourg, Sophie Marceau ......;-))))) Stale hladam svoj dokonaly odtien cerveneho ruzu ;-( .... Tak ma napadlo nenapises clanok o tvojej kolekcii ruzov, odtienov a znaciek??? To by holo uuuuplne super ... Přeji hezkej a romntickej víkend !!! 😘😍😘 Tvoja verna citatelka Sylvia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Sylvi, měly jsme obě v minulém životě stejné povolání. ;)
      Anó, děkuju moc za tip, rtěnkový článek je super nápad!
      O víkendu jsem si zrovna po dlouhé době pouštěla se Sophií její první film (bylo jí tam teprve 14) - La Boum (je ještě pokračování La Boum 2). Pokud tyhle filmy neznáš, převřele je doporučuju. Sophie je tam rozkošně drzá, otravná a hezoučká. ;) Pa pa

      Vymazat
  23. Super článek, já se od francouzek ráda inspiruji, celkově mi prostě přijde, že je jejich styl perfektní :)

    Make-up speciál 2.část + Giveaway!!!

    OdpovědětVymazat
  24. Anonymní17:02

    Moc dobré,skúsim aj na vidieku :)

    OdpovědětVymazat
  25. Super článok, tiež by som sa išla zas pozrieť do Paríža :)

    http://byfoxygreen.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  26. práve ich pohodu sa už desiatky rokov snažíme doma preberať, aj pri takých "blbostiach" ako sú raňajky. mamina mi podarovala vychutnávania si raňajok, vraj sú najdôležitejšie zo dňa a to aké si ich spravím, budem mať celý deň, tak sa ich snažím už vždy iba vychutnávať.
    ale tú ich imunitu, sandále a baleríny vo februári som teda fakt neprebrala. bola by som chorá už doma medzi dverami.
    super článok, vždy ma takéto potešia,Paríž , ale aj celé Francúzsko mám veľmi rada a vždy ma to tam veľmi ťahá. ;)

    OdpovědětVymazat
  27. To je přesné, he. :) I když mě v Paříži spíš přišlo, že všichni a všechny buď jedou na kole nebo běží.

    OdpovědětVymazat
  28. Super článek. Jen mi přijde, že červenou rtěnku na francouzských ulicích vídám častěji než píšeš :-) V business světě sem francouzsku bez full makeupu nepotkala

    OdpovědětVymazat
  29. Ta poslední věta je svatosvatá pravda ! Ty by jsi totiž tu radost že života mohla posílat po balících ! :) :-*

    LenaČerge

    OdpovědětVymazat
  30. To mi připomnělo nedávno přečtenou knížku, Jak Francouzky hledají štěstí. A bylo v ní přesně tohle! Sexy saténové prádélko, vůně, láska k jídlu, chůze, vybíravost barev a stylu, užívání krásného nádobí, stolování, střevíčky a kabelky, a šátky a šály. A také, korále a perly, bižuterie vkusná nebo přepestrá. Francouzky si umí vychutnat život, a je fuk, jestli jim je náct nebo -sát, jestli váží čtyřicet kilo nebo osmdesát.

    OdpovědětVymazat
  31. Úžasný článek! V Paříži jsem nikdy nebyla a tak jsem to neměla šanci vidět na vlastní oči, ale vždy mi byl styl Pařížanek, tak jak jsem o něm četla a jak si ho představji, hrozně sympatický a blízký :)

    OdpovědětVymazat
  32. Anonymní21:56

    Vivinka, tvoje články sú naozaj také zlaté a "vymazlané". Paríž milujem, o Francúzkách už som toho prečítala veľa a "všetko" o nich viem, ale v Tvojom podaní je to zase niečo úplne iné! Píšeš krásne pútavo a ja len dúfam, že nám budeš robiť svojimi článkami radosť častejšie!:-)
    .....Zuza

    OdpovědětVymazat
  33. Mockrát vám všem děkuju za nejmilejší komentáře. ♥

    OdpovědětVymazat
  34. Moc hezky napsané, zítra nosím pruhované tričko :))

    LENNY MALI .com

    OdpovědětVymazat
  35. Tenhle blog jsem objevila teprve nedavno a uplně jsem se do něho zamilovala!:) Tvé články jsou opravdu krásné a inspirativní!:)

    OdpovědětVymazat
  36. Vivi, tenhle článek jsem přečetla jedním dechem. Paříž a Francii obecně zbožňuji a přála bych si mít taky tetu v Paříži. <3 Tvé tipy jsou slvělé a těším se na tvé tipy na knížky. Stejně jako tebe mi Jak se stát Pařížankou zklamala. :( Ani nevím, jestli se k ní vrátím. A tu pravou červenou rtěnku musím konečně najít. ;) Jinak bych uvítala i tipy na vázání šátků do vlasů, mně to prostě nejde.

    OdpovědětVymazat
  37. Hezký článek, přestože francouzský styl nepreferuji.

    OdpovědětVymazat
  38. Anonymní19:45

    Paříž a Pařížanky jsou luxusní a vždy budou inspirovat.
    Kamarádka mi pravidelně posílá odkazy na tvé články, až
    jsem to dnes nevydržela a konečně se přihlásila k odběru
    tvých článků. Už mi teď neunikne ani myš. :)
    Lenny

    OdpovědětVymazat
  39. Pěkný článek :)

    ...ale jestli jsem se od Francouzek něco naučila, pak to, že všechno je jenom o zdravém sebevědomí :) Věřit si :)

    OdpovědětVymazat
  40. Moc pěkné desatero, souhlasím s tím, že Francouzsky jsou nádherné bytosti. V podstatě celá Francie je jimi posetá a proto se tam tak rád vracím a navštěvuji tuto dle mě nejkrásnější zemi v Evropě.

    OdpovědětVymazat
  41. Super, skvělý článek. Souhlasím se vším. Kéž bych se jednou podívala do Francie.

    OdpovědětVymazat