22.1.14

5 důvodů, proč být šťastnější (v lednu)

Vždycky se najde dost důvodů, proč být šťastný tady a teď. V lednu jsou to podle mě třeba tyhle:

1. Úklid, řád a objevy
Vím, že to nezní zrovna jako nějaké velké štěstí...uklízet a organizovat domácnost. Ale osvědčilo se mi během zimy udělat si ve svých věcech (i v hlavě) pořádek. Leden je totiž ideální doba nejen na to uložit do zadního šuplíku starý diář, nechat za sebou loňské sněhy, nepovedenosti, křivdy i ten černý vytahaný svetr, ale taky na to pořídit si s novým diářem pár šikovných krabic a boxů, ve kterých bude...řekněme to slovo spolu - řád. Mám z lepší organizace domova radost, všechno je hezčí, příjemně uspořádané, nechaotické, přívětivější a útulnější a taky neztrácím čas ustavičným hledáním věcí. Navíc při úklidu často objevím nějaké dávno zapomenuté drobnosti, které si pak (na chvíli) s radostí vystavím (třeba růžové retro ořezávátko ve tvaru kočičky).

2. Aspoň 15 minut nicnedělání
I v tom nejhektičtějším období (a leden pro mě představuje největší blázinec v celém roce) se snažím vyšetřit si pro sebe aspoň 15 minut denně a vytvořit si doma "oázu klidu". Obvykle taková chvíle nastává večer a nutně k ní potřebuju pár rekvizit. Třeba bílý chlupatý koberec. Moc dobře se ně něm táboří a poslouchají LP desky. Gramofon Elvis a hromada elpíček ale nejsou podmínkou, aby se člověk mohl jen tak rozplácnout na podlaze - knížka a čokoládové preclíky taky nejsou k zahození.
Vlastně je to úplně jedno, čemu těch 15 minut (ráda "protahuju") zasvětím. Důležité je, že mám pocit, že se dokážu zastavit, nadechnout a vnímat, že den není jen o honbě za splněnými povinnostmi a odškrtanými políčky ze seznamu úkolů.

3. Pastelky jsou teď barevnější
Pohled na barevné pastelky mi v lednu tak trochu nahrazuje sluneční paprsky a vitamín D. Připadají mi teď barevnější než v kterémkoli jiném ročním období. Nemaluju s nimi divoké přírodní scenérie, ale používám je úplně prostě. Přepisuju a zpřehledňuju jednolivými barvičkami své poznámky, vybarvuju s nimi úkoly v mém diáři podle důležitosti a vlastně s nimi tak přetvářím často nepříliš příjemnou činnost na zábavu. (A taky umí krásně rozzářit pracovní stůl).

4. Bleskové večeře, které šetří čas
Když za okny sviští zimní vítr, je takový večer doma, v teple, při svíčkách a u jídla dobrý důvod ke šťastnému zachvění. A mám jedno pravidlo: "Rychlá večeře = supergute večeře."

5. Dlouhé zimní večery a gauč
Rozložit gauč, nastlat na něj plno polštářů, do mísy nandat popcorn, mrknout na svého kovboje a pouštět si skvělé italské filmy nebo třeba Bosé nohy v parku - nakonec je docela milé, že se (pořád ještě) tak brzy stmívá.

A jaké máte v lednu důvody ke štěstí vy? ;-)
Vivi podpis

46 komentářů:

  1. Jeee, my máme nemlich stejné ořezávátko a pastelky! :-) Hned mám chuť se zachumlat do deky a kopce polštářů a s pastelkou v ruce plánovat příští dny ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzkaz pro všechny: děkuju vám všem za nejmilejší komentáře. Mám velikou radost, že jsem vás inspirovala k zachumlání se do deky, případně k malování, filmování nebo k čemukoliv, co je daleko od povinností a mračení. Vaše komentáře mi vždycky dělají velkou radost, a i když už nestíhám na každý zvlášť odpovídat, jsem moc ráda, že tu jste a dáváte mi to tak krásně najevo. ;-)
      Děkuju moc. ♥
      Vaše Vivi

      Vymazat
  2. To ořezávátko je legrační, takové věcičky a drobnosti mám moc ráda, ty mě těší i mimo leden ;-) jinak letošní leden jsem ještě nestihla pořádně vnímat a už je fuč. Ale jako zvedače lednové nálady určitě volím pečení... Když je pořádná zima a člověk nějakou dobrotou (nejlépe sladkou) provoní byt a pak si může s úlevou sednout ke kávě a sladké dobré odměně :) k nezaplacení
    S pozdravem Gleys

    OdpovědětVymazat
  3. Takové drobnosti jako třeba tvoje ořezávatko dokážou určitě zpříjemnit každý den. Mně stačí klidně i zapálená aroma lampa a ktomu svíčka ve svícnu s mým jménem, k tomu něco dobrého na zub (těstoviny jsou nr. 1 :)) a pro mě je to parádní večer ve všední dny jako vyšitý. :) Jůů a ty pastelky musí rozzářit každý den. Ja bych také ráda plánovala, ale zatím mi pořád nedorazil diář ani Style Journal, co jsem si objednala. :( Tak snad brzy. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vivi, zase ten tvůj kobereček, tam by se mi líbilo, hezky u topení zahřát nožky.. :o). Elvise máme doma taky a konečně se můj drahý naučil odpočívat a docela rád s ním tráví čas :o). A zase mám úsměv na rtech, díky Tobě Vivi :o)

    OdpovědětVymazat
  5. Mně dnes velmi potěšilo, že mi na mističce aroma lampy (kam jsem nasypala mentolovou koupelovou sůl s vodou, protože mám rýmu) mi ta sůl začala krásně krystalizovat! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Drahá Vivinko,
    co dodat? vlastně vůbec nic:-) u tebe je prostě vždycky skvěle, chce se mi hned tančit , broukat si Elvise a jen tak být:-)
    Učím se od tebe každý den, učím se dát si svých 15 minut, vlastně někdy to taky ráda protáhnu.-) rychlá chutná večeře, pořádek v hlavě i na pracovním stole...jůůů jak já tě zbožnuju.
    Máš obrovský dar, dar rozdávat radost, protože mě vždycky vykouzlíš ten nepopsatelný blažený pocit, že je na světe opravdu krásně!
    Mám tě moc ráda a děkuji, děkuji úplně za všechno !
    papa Andy

    OdpovědětVymazat
  7. Letošní leden mám opravdu velký důvod k radosti, zavřela jsem poslední školní semestr v mém životě. Jinak patnáct minut nic nedělání začínám teď pěstovat nějak často. Moc krásný článek Vivi, patří k mojí další radosti v lednu.

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní11:05


    Ahojky Vivi,

    Bosé nohy v parku miluju,ten film jsem objevila před léty díky tobě a pořád se k němu vracím.Tak dobře,vezmu teda leden na milost,když o něm tak krásně píšeš.:))Mezi moje lednové radosti patří foťák od vánoc,hraní volejbalu,ke kterémku jsem se v rámci novoročních předsevzetí odhodlala a také se vždycky těším na tvou inspiraci tady na blogu:))Ten gramec ti v dobrém závidím.

    Zdraví Klára

    OdpovědětVymazat
  9. k mojmu januaru jednoznacne patria vonave sviecky, bublinky vo vani :) a sukromne diskoteky (cize pustanie si sialenych pesniciek prilist nahlas). lebo, ako pises, januar je nabity povinnostami, a treba sa odstresovat :)

    OdpovědětVymazat
  10. krasny clanok Vivi :) ja si sprijemnujem dni tym, ze kazdy den nieco citam, ci uz knihu alebo casopis. navarim dobru polievocku, ktora nas s priatelom zahreje, napriklad mrkvovo-zazvorovu (to je u nas teraz hit) a vecer zapalime sviecku, moj drahy urobi bananovo-jahodovy alebo bananovo-cucoriedkovy shake, vyvalime sa na postel a pozerame filmy :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  11. Já se těším stabilně celý rok na každou lekci bikram jógy a momentálně mě naplňuje nadějí, že už se snad brzy budu stěhovat od rodičů k příteli, juhůůůů :)

    OdpovědětVymazat
  12. Vivinko Ty dokážeš v lednu zahřát dokonale....tak a teď vím, co příště nakoupím u Marksů - ginger beer nutně potřebuju i tu jejich omáčku.......ale naprosto mě okouzlilo to kočičkové ořezávátko!!!!!! Snažím se taky zavést do mé bohémské domácnosti řád, ale myslím, že to zvládnu opravdu jen v lednu...pak už zase budu někde plápolat, jen co se oteplí :-). A o důvod ke štěstí ke postarala moje dcera, která je přijata na uměleckou školu.. a zamilovala jsem si vosky yankee candle a pálím v lednu o stošet :-D

    OdpovědětVymazat
  13. Dakujeme Vivi, taketo nieco tu asi viaceri potrebujeme...ehm.
    Bod cislo 1) caka a ciha i na mna- no mas pravdu- je lepsie robit ho dobrovolne a idealne povysit ho na "stastnu vec" (ah, kedy sa mi toto podari?? ;) )
    Tie pastelky- to su farby mojho detstva a ta vecera- to su zas obedy mojich uz dospelackych dni...;)))

    Pekny zvysok Januara ti zelam!
    t.

    OdpovědětVymazat
  14. Milujem, keď pri upratovaní nájdem veci, na ktoré som dávno zabudla, že existujú! A momentálne som šťastná keď konečne po skúškovom vstanem a poviem si, že si deň môžem naplánovať ako len chcem a že to vôbec nemusí zahŕňať učenie! :))

    OdpovědětVymazat
  15. Anonymní14:35

    Naprosty souhlas, od uklidu pres rychle vecere. Jeste pridavam vecer vanu, se sklenkou vina a nejakou dobrou knihou nebo casopisem. Jo a aromalampu s olejem, vede levandule a litsea:) J.

    OdpovědětVymazat
  16. Krásný článek a zase nádherně inspirativní! :) Mně se líbí, že jsem leden začal tak nějak kulturně. V pátek už půjdu po druhé za tento měsíc do kina, o víkendu budu cvičit jógu a vůbec mi přijde, že se docela držím svých předsevzetí :) to ořezávátko :3 a tomu popcornu a italským filmům bych se taky nebránila!
    www.head-up-baby.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  17. Súhlasím s teóriou, že pastelky sú v zime farebnejšie, preto som si vystavila fixky do pohárika na okno. :)

    OdpovědětVymazat
  18. a jeste si zapomela dodat kdyz na tom gauci plnem polstaru muzes byt s nekym koho mas rada _^_

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní16:20

      Tím je podle mě myšlený ten kovboj. :)

      Vymazat
    2. Je to tak. ;-) Kovboje jsem namalovala podle přelohy svého muže a teď si ho s sebou (v živé formě) ráda beru na gauč ;-).

      Vymazat
  19. Velmi milý článek. Vivi, ty jsi kouzelnice se slovy a nejen s nimi. Jak ty to děláš? Zachumlat se u filmu a jíst popcorn musím rozhodně zařadit do plánu.

    Je krásné vidět kolem sebe ořezávátka, pastelky a deníčky, ale já mám pocit, že jsou jich u nás tuny. Přiznám se, že někdy už je to moc, byť jsou to nádherné kouzelné věcičky, po kterých snad každá snivá dušička touží. Ovšem pořád je uklízet to taky nemusím, ale i tak to dělám s láskou. Je možné, že někdo ve velmi raném věku může nastřádat 50 vcelku nepoužitých deníčků, notýsků, diářů, zápisníků? Po kom to dítě má, že? (hmm, nějakých 100 parů bot mám, tedy včetně žabek :-)...chhmm)

    OdpovědětVymazat
  20. Jé Bosé nohy v parku,aneb jakýkoliv film s Redfordem nebo Streisandkou...mě udělá šťastnější...já je prostě miluju...a proto si pustím Takoví jsme byli a budu dvakrát šťastnější...

    OdpovědětVymazat
  21. Milá Lucka, tvoj blog mam najradsej zo vsetkych oblubených a nemôžem sa dočkat dalsieho prispevku, každý je totiž
    krásny, originalny a strasne inspirujuci, dakujem ti za ne. Marta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní20:42

      Marto vzala jsi mi slova z ust :D, chtela jsem napsat temer to same. Vivi, mela by jsi pro nas clanky psat kazdy den, aby jsi uspokojila nas fanynky, ktere se nemuzeme dockat kazdeho tveho clanku. Popremyslis to tom? :D
      Elis...............

      Vymazat
    2. Marti, a já děkuju tobě, tetelím se samou radostí. ;-) Jsem šťastná, že na tebe můj blog takhle hezky působí.

      Eli, články bych moc ráda psala každý den, ale to bys mě pak musela ty i ostatní čtenáři živit, platit za mě účty a posílat mi mouku, jablka, víno a parfémy :-D. Do té doby bohužel musím chodit do práce (ach jo). Ale neboj, zase se brzy u nového článku sejdeme. ;-)

      Vymazat
  22. Tvůj článek mi způsobil úsměv na tváři:) Moc hezké nápady. Miluju okamžiky kdy je všechno skvělé prostě tady a teď. Tip na 15min jen pro sebe určitě využiju. Já si taky barevně zdobím diář, využívám hodně i lepící barevné papírky a nálepky všech druhů. Hezký den:)

    OdpovědětVymazat
  23. Anonymní14:33

    To je rozkošné, úplně jsi mě navnadila na pozitivní změnu nálady. Mohla bych ještě vyzvědět, co je to za obrázek (DVD nebo knížka) na první fotce? Je to z Pulp Fictionu od Quentina Tarantina?? L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepřestává mě udivovat, jaké mám všímavé čtenáře - vzadu na fotce jsi opravdu mohla zahlédnout obrázek z filmu Pulp Fiction a konkrétně je to obal knížky 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete (doporučuju, je skvělá) ;-).

      Vymazat
  24. Děkuju vám za nejmilejší komentáře. Mám velikou radost, že jsem vás inspirovala k zachumlání se do deky, případně k malování, filmování nebo k čemukoliv, co je daleko od povinností a mračení. Vaše komentáře mi vždycky dělají velkou radost, a i když už nestíhám na každý zvlášť odpovídat, jsem moc ráda, že tu jste a dáváte mi to tak krásně najevo. ;-)
    Děkuju moc. ♥
    Vaše Vivi

    OdpovědětVymazat
  25. Tyhle aspekty mám na zimě moc ráda!:) Je skvělé najít na tom to pozitivní, i když venku zrovna nesvítí sluníčko a člověka to bůhvíjak netáhne ven :D

    OdpovědětVymazat
  26. Ja síce kreslím väčšinou iba ceruzkou :) Ale farebné farbičky nie sú vôbec zlý nápad :) Veď nový rok prináša nejaké tie zmeny :)

    OdpovědětVymazat
  27. Opravdu hrozně milý článek:)
    můj další fígl je například malování :)




    OdpovědětVymazat
  28. Ahoj Vivi, také jsem zjistila, že úklid mi tento měsíc celkem baví. Ani nevím proč, ale v uklizeném domě se do té deky přeci jen chumlá daleko raději. :) A popcorn, to je moje velká závislost.
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  29. Originální a milý článek, v tomhle období je fakt šílené mít dobrou náladu a v téhle době udělat si na sebe chvíli čas.
    Myslím, že si zkusím těch pár tipů praktikovat. Tak díky a jen tak dál ! :-)

    OdpovědětVymazat
  30. ahoj Vivi! :-)
    Tak já mám třeba důvody ke štěstí takové, že díky každodenním cviům s páteří mám páteř pohyblivější a o něco méně bolavou. :-) No není to štěstí? :-)

    A nebo si v lednu dělám radost knížkami, které jsem dostala pod stromeček - do konce ledna budou všechny přečtené! :-)

    Nebo si v lednu (zrovna před chvilkou) raduji ze sněhu, který nám právě napadl! Jupí! Taťka volá z kuchyně: "Venku je +12!" Já volám z obýváku:"Jsme na nule!" A mamča se jde podívat na teploměr a říká:"Tak nevím, kde jste se dívali vy, ale tady jsou 4 stupně pod nulou!" :-DDDDD To je legrace! Venku to parádně mrzne a miluji, když mi při pohybu, tak krásně křupe bunda - to od mrazu! :-)
    Důvody ke štěstí jsou přeci všude! :-)

    a to ořezávátko jsem měla také, akorát že bylo modré! :-)

    Vivi měj se náááádherně! :-) Ahoooooooooooooooooooj! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárinko,
      dovedeš mě vždycky tak dojmout a rozveselit zároveň. ;-)
      Nádherně se raduješ; tak jako ty, to umí málokdo.♥
      U nás už taky napadlo...zítra jdu stavět Sněhuláka - a bude mít úplně všechno - mrkev místo nosu, kousky uhlí jako oči a knoflíky i hrnec na hlavě! ;-)
      Měj se krásně a pořád se tolik raduj. :-*

      Vymazat
  31. Ach Vivi, já ty tvoje články a fotky prostě miluju! Pokaždé mi dodáš takovou chuť do života, tvoření a zlepšíš mi vždycky
    náladu. Jak tu už bylo řečeno, nejlépe by jsi měla články publikovat každý den nejmíň pětkrát :-D. Fandím ti a doufám, že tě nebudu moc obtěžovat, když ti pošlu ještě svůj dlouhý e-mail, který mám pro tebe připravený už asi dva týdny, ale
    pořád jsem se zatím neodhodlala ti ho poslat. Teď už jdu na to. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Erin, to je paráda, mám velkou radost, že je pro tebe můj blog tak inspirativní.
      To ses klidně mohla odhodlat dávno mi napsat e-mail, před chvílí jsem ho dostala a je to krása.
      Brzy odpovím. ;-)

      Vymazat
  32. Wau :) Skvelý článok, veľmi som rada, že si mi napísala na blog, lebo som našla ďalší super blog :)
    Aj ja mám veľmi rada, keď len tak chvíľku lenoším a pozriem si nejaký super filmík :)
    Adysha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aj ja som velmi ráda, ďakujem. ;-) ♥

      Vymazat
  33. To jídlo vypadá velmi dobře :-) !!

    http://beautyane.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  34. Pastelky určitě i voní...
    Nedělám vánoční úklid, ale každý rok tzv. lednový. S novým začátkem chci mít doma čistěji a vzdušněji.

    OdpovědětVymazat