30.4.14

Jak bydlí Radka z Made in les

Čas prázdnin, to je (kromě času pruhovaných plavek a košíků plných třešní) taky čas návštěv, což je parádní, protože sbalit batoh, banány, vajíčka natvrdo a rozjet se (třeba vlakem) na letní návštěvu ke kamarádce, přátelům nebo k babičkám, to je vždycky žůžo dobrodrůžo a zábava k tomu. A dneska vám jednu takovou zábavnou návštěvu můžu zaručit. Pojedeme totiž všichni do jednoho kouzelného domku u lesa, protože si nedokážu představit lepší místo, kde zahájit prázdniny.

Jakmile přijmete pozvání na inspirativní návštěvu, na kterou vás dneska Radka z blogu Made in les pozvala, ocitnete se v barevné pohádce mezi šikovnými skřítky, kteří neustále tvoří, občas boří, vymýšlí, plánují, zachraňují, recyklují, ale i vyrábí nábytek. Zkrátka Radku a její "lesní družinu" baví žít a je to znát i na jejím veselém domově, kde se spokojeně zabydlela láska. Láska k sobě navzájem, k přírodě i k práci vlastníma rukama. Trošku jsem se rozněžnila, ale to se mi v lese stává vždycky. ;-)

Teď už vás nechám číst, inspirovat se, žasnout a hlavně nerušeně objevovat, "jak se žije v lese"...



Milí čtenáři Vintage blogu, vítám Vás u nás doma.

Já, Kuba, Joey a Elvin bydlíme v domku u lesa, kam jsme se přestěhovali před necelými třemi roky. Máme tady naší nábytkovou dílnu, srnky pod okny, spoustu klidu a v létě naopak plno nadšených chatařů, kteří do našeho lesního údolí  jezdí odpočívat, zahradničit a načerpat tu energii do města. My čtyři tady žijeme vlastně takové "na chalupě po celý rok" a zároveň patříme k několika málo trvalým osadníkům, kteří zdejší chatoviště po celý rok střeží.

Když mi už před nějákým časem Vivi navrhla, že bychom se mohli objevit na jejím blogu v nové rubrice "Na návštěvě u...", byla jsem  nadšená a vyděšená zároveň.
Nadšená, protože Vivin blog považuju za ten nejúžasnější na celém světě, miluju ho celým svým srdcem a čerpám na něm energii skoro každý den. Nebo snad někdo znáte báječnější blog? :)
Vyděšená, protože naše bydlení bylo v té době značně nehotové, nedokonalé a já nevěděla, jestli si ho vůbec někdy troufnu prezentovat na blogu, který je (alespoň v mých očích) do puntíku dokonalý...
A jak to tedy nakonec dopadlo?
Jsme tady, i s naším stále nedodělaným bydlením :)


Ono je totiž to naše "bývání" asi takovým nikdy (nebo ještě dlouho) nekončícím projektem, za což jsme vlastně rádi, protože neustálé změny a vylepšování nás (zatím :o) moc baví.
Proces zařizování tak probíhá postupně a pomaloučku, ale právě díky tomu má většina věcí u nás doma svůj příběh a my zase čas si každou proměnu rozmyslet, vysnít a naplánovat. A i když bývám někdy hrozně netrpělivá a nejradši bych měla všechno hned, vlastně si ani neumím představit, že bych šla do obchodu "a své bydlení tam prostě nakoupila", protože si myslím, že bych pak musela mít neustálý pocit že nežiju u sebe doma ale v bytovém katalogu.

Jelikož se můj muž začal před nedávnem zabývat výrobou nábytku, já mu občas pomáhám a navíc trpím úchylkou typu "cokoliv vidím chci si sama vyrobit", vlastně téměř všechno, co u nás doma máme, vzniklo našima rukama. A stále toho máme spoustu před sebou, jen jsme vzhledem k naší práci často takové kovářovic kobyly.
V brzké době nás čeká v prvé řadě nový gauč, který si chceme opět vyrobit. Ano bude to asi trochu oříšek ale už ho máme vymyšlený a já se na tuhle výzvu hrozně těším. Taky se už nemůžu dočkat nového obývákového a počítačového stolku a hlavně až jednoho krásné dne (a doufám že ne zas za tak dlouho) ,vznikne v ložnici na místě zelené komody (která je v rohu ložnice jen "ustájena" a stále čeká na svého nového majitele) i můj vysněný holčičí koutek s toaletkou. ♥

A pak se s budováním a předěláváním přesuneme nejspíš na chvíli ven, kde plánujeme postavit pořádný plot, aby mohl Joey konečně volně běhat, já pěstovat květiny, které by mi neokusovaly srnky a Kuba ...ten bude mít díky zahradě asi ještě víc práce a taky by mohl (samozřejmě s naší pomocí) zrenovovat starý altán, který máme pod okny :o)


Kromě tvořeního nového milujeme i recyklaci a záchranu starých věcí. Neváháme si na zeď pověsit třeba staré LP desky a udělat si z nich "rámečky" na fotky, z nalezených badbintonových pálek vytvořit nástěnku nebo zrenovovat a oblepit noční stolky po prababičce zebrovanou fólií. Taky jsem si moc oblíbila velký pletený koš ze starých novin, do kterého ukládám deky a polštáře. Myslím si totiž, že hezké a útulné bydlení nemusí být vůbec otázkou peněz a že i z mála jde vytvořit prostor, ve kterém je radost bydlet.

Já osobně mám moc ráda kontrasty a kombinace zdánlivě nesourodých věcí. Ráda dávám dohromady kupříkladu drsné s něžným, staré s novým a barevné s ještě barevnějším :o) Občas máme všichni tak trochu trhlé nápady a podle toho všeho to u nás doma vypadá.

Nevím, jestli má naše bydlení nějáký styl nebo kam by se dalo zařadit, protože všechno u nás vzniká spíš spontánně a náš domov tak jednoduše odráží nás a naše bytí. Není asi úplně běžný a ne každému se tak nejspíš zalíbí, ale my se v tom barevném světě bez hranic cítíme moc dobře.


A během mého povídání jsme se stihli přesunout rovnou do naší ložnice. Na mém nočním stolku po prababičce o kterém jsem před chvílí mluvila, toho moc nenajdete. Protože většinou když padnu do postele, skoro ihned usínám. Jediné co ještě většinou stíhám je namazat si pusu a nastavit budíka na mobilu :)


Nejvíc času však trávíme v naší obýváko-jídelno-pracovně, velké místnosti, kterou jsme teprve před pár měsíci spojili v jeden velký prostor. Při jednom z dlouhých zimních večerů jsme společně s kamarády tak trochu večírkovali a při tom probourali příčku, která od sebe jednotlivé místnosti dělila. Můžeme tak teď spolu trávit maximum času i když jeden z nás zrovna pracuje, vaří nebo jí :)

Větvičky ve váze vedle jídelního stolu ráda měním podle ročního období (v zimě je "zazimovávám" bílou barvou a věším na ně vločky) a taky si podle období vystřihuju dekorace z kartónu polepeného balícími papíry. V zimě soba, v létě ptáčka...
Stojan na vína vedle okna vyrobil Kuba už před nějákým časem. Byl to takový první pokus o vínové puzzle, který se však do dnešního dne dál nevyvinul :) U kuliček v košících se před pár týdny porouchala svítící šňůra, tak teď odpočívají. A modrý brindáček na stěně, ten jsem dostala od Kuby nedávno. Jelikož jsem v globále tak trochu čunátko co se u jídla skoro vždycky pokype a on už se na to údajně nemohl dívat, zabavil jeden z mnoha svému malému synovci a láskyplně mi jej daroval, vtipálek jeden.


V pojízdné bedýnce na kolečkách skladujeme Joeyho hračky. 
Dodělala jsem jí teprve nedávno, příští kus plánuju ještě trochu vylepšit a (snad) brzy zkusit prodávat v nejrůznějších obměnách (na časopisy, na dětské psí kusy...:) taky na Fleru.



Náš jídelní stůl, který častěji slouží spíš jako pracovní, je taky repasovaný. Je krásně masivní a byla by ho věčná škoda, takže od nás dostal nový bílo-patinový kabátek a slouží skvěle dál. Staré židle Tonky jsou sice věčná klasika ale já ten humbuk kolem nich nikdy moc nechápala, dokud jsme si k nám domů taky tři kousky "nevyhrabali". Tyhle židle jsou jednoduše tak pohodlné, nesmrtelné a vzhledově vážně nadčasové, že si je člověk prostě musí zamilovat.

Vzadu můžete vidět náš "hudební koutek". 
Představuje ho kytara, plakát s debutovým CD teď už bývalé kapely mého bratra, pořadač na vinylové desky a na něm starý gramofon z půdy mých rodičů, který vidím, že nejde moc vidět :). U stolu si poslední dobou vysedává náš "sprosťácký" medvěd, kterého pro mě Kuba kdysi vyhrál. Zažili jsme s ním docela zábavnou cestu z města až k nám domů. Museli jsme mu sice tenkrát ve vlaku koupit zvláštní jízdenku, ale od té doby je stále s námi a střeží naše bydlení.


Oba dva milujeme hudbu a Kuba je v téhle oblasti navíc velký znalec a "fajnšmekr" od kterého se učím a který mi neustále rozšiřuje mé hudební obzory. Tuhle masivní skříň jsme společně navrhli a vyrobili (Kuba stavěl, já malovala) tak, aby unesla všechny naše vinylové poklady a sloužila nám (když Bůh dá) celý život.


Na poslední fotce z našeho domova se vracíme na samý začátek dnešního článku, zpátky do obývákové části. Vidět tu můžete britskou komodu, která byla úplně prvním vyrobeným kusem ze série podtelevizních komod a jeden z prvních kusů nábytku u nás doma vůbec. Stal se z ní už takový domácí evergreen a památka na naše "nábytkové začátky". Nad ní je další lesní polička. Tyhle poličky s kůrou mi Kuba jednou přinesl z dílny, když jsem si stěžovala že se u nás doma dlouho nic nekrášlilo a nedělo a já si je hrozně oblíbila pro jejich přírodní a jednoduchý vzhled.

Děkuju Vám že jsem Vás mohla u nás provést, že jste byli tak trpěliví a spolu s Joeym a Elvinem (to je ten zelenej vzadu :) se s Vámi loučím. 
A komu by naše dnešní povídání u Vivi nestačilo, toho rádi uvítáme na našem blogu nebo Flerovém profilu.

A když si nás lajknete na fejsbuku, tak se zlobit taky nebudem ;)

Mějte se báječně!
Pac a pusu z lesa posílá Radka♥
 


Vivi podpis

33 komentářů:

  1. Waaau, nádherné bývanie:) a tá váza z Jacka ma úplne zabila, super nápad

    dawnielicious.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Vivi a Radko,

    na úvod musím říct, že je to pěkná podívaná úplná pastva pro oko co se týče barev :) V takovém prostředí nemůže být snad nikdy nikdo smutný a naštvaný, protože ty barvičky musí rozveselit opravdu každého! Moc se mi líbí váš jídelní stůl a vůbec celkově jak to máte v jídelně zařízené!
    Hezký článek děvčata!
    Mějte se krásně.
    P.

    OdpovědětVymazat
  3. Nejlepší je noční stolek! Určitě je na návštěvě na co koukat :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Pri takomto bývaní má človek hneď lepšiu náladu ! :-)) krása :)

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Vivi, milá Ráďo :)!
    MOC děkuju za pozvání.... Dnešní návštěvu jsem si moc užila.... Zasnila jsem se.... a zanadávala si, proč jen ten náš domek nevybavuji stylověji. Miluji repasované věci a miluji patinu. Noční stolek, jídelní stůl.....prostě NÁDHERA. Pořadač na "LP platně" jsem si ihned ZAMILOVALA.... U nás doma nemáme televizi....a pořád zvažuji, zda jí do domu vpustit, či nikoliv. Na tom rozhodnutí pak záleží doladění interiéru... :)
    Ráďo, obdivuji, jak parádně umíš skloubit barevné a barevnější... :). Já se vždycky rozjedu a všechno stejně skončí hnědé.... :)
    Oběma přeji usměvavý den....a KOUZELNÉ prázdniny :)
    Kat....

    OdpovědětVymazat
  6. Jack Daniels je naprosto luxusní! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ten pejsek na poslední fotce je fakt živej?? .-D Je úžasný!
    Nádherný bydlení, miluju tento styl já tomu říkám eklektický a bohémský - úžasné, jak dokážete kombinovat a recyklovat, pastva pro oči...jéjda...a ty LP desky!...A ten nádherný nábytek, barevné komody - ty se mi asi líbí nejvíce...už mažu na blog !-)...jo a děkuji za pozvání na návštěvu!

    OdpovědětVymazat
  8. Zrovna plánuji předělávku bytu a tady jsem našla inspirace jako nikde, máte to doma úžasné! Ať už zebří stolek nebo britskou komodu, rámečky z desek, vázu z Jacka, no prostě bomba! Zvlášť mě nadchnula skříň na vinily, to nemá chybu, celé to zákoutí je vypadá skvěle a závidím sbírku desek :D A taky se mi hodně líbí Tvá myšlenka, že s nakoupenou bytovou soupravou "nežiju u sebe doma ale v bytovém katalogu". To je přesné. Zítra jedu do Ikey a vypadá to, že to bude zbytečná návštěva a všechno nakonec pokoupím po bazarech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní12:27

      Ja si naopak myslim, ze Ikea je perfektni na to vytvorit si doma zaklad a pak uz je mozne kombinovat a doladovat nejakymi individualnejsimi kusy. Podle me vsechno nakoupit po bazarech vyzni nakonec stejne jako vsechno nakoupit v Ikee. Je to spise o umeni kombinovat, s citem ladit a nepreplacat. Priznavam,ze na me je toto bydleni prilis barevne a vseho je tam az moc,ale libi se mi cely pribeh i napady. Urcite se stanu sledovatelem Radcina blogu a tobe Vivi dekuji za mily zpusob,jakym tu jine blogy prezentujes.
      Jana

      Vymazat
    2. Vím, že názor na Ikeu někoho, kdo se snaží v dnešní době vyrobit nábytek v malé produkci bez kompromisů, která by se projevila na kvalitě a ještě se tím uživit, může být trochu svérázný a neobjektivní... :o) Sama nemám ráda radikální názory a i v naší domácnosti si můžete všimnout vázy nebo lucerny z Ikei...Ale věřte, že kdybyste musela bojovat s Ikeou jako my, taky byste jí začala z duše nesnášet :) Za sebe jsem tedy hrozně ráda, pokud bychom byť jen jedinného člověka inspirovali k tomu, aby si šel zařídit byt místo do Ikei, na blešák. Jasně nám a všem českým výrobcům to taky neprospěje, ale pořád je to (v mých očích), lepší cesta. Alespoň nepotečou peníze z české ekonomiky...Ano, Ikea je skvělá možnost pro mladé a méně majetné, jak bydlet hned, ale za jakou cenu...viz. např.http://blog.aktualne.cz/blogy/pohled-zblizka.php?itemid=13310 . Omlouvám se za zatížení debaty ale myslím, že má smysl o takových věcech - kvalita.vs.kvantita, mluvit a přemýšlet, protože se ve všech možných oblastech (nejen nábytku) dotýkají každého z nás...

      Vymazat
    3. Anonymní14:11

      Chapu vas pohled na vec Radko. Delate originalni a velmi zvlastni veci, ktere si jiste najdou sve milovniky. Osobne jsem zastancem toho zaridit si zaklad bydleni klidne prave ve zminovane Ikee, protoze proc ne :) a take protoze s ni mam jen ty nejlepsi zkusenosti. Od tchana mame retro sedacku Ikea, ktera je stara 44 let (stale vypada jako nova), k ni jsme poridili novou lenosku z Ikea, zaclony a lampy a s kvalitou jsem spokojena. Se tremi detmi stale vsechno drzi pohromade a diky praktickemu prani potahu atd vypada vse stale jako nove. Veci z Ikey jsem po vzoru Vivi zacala doplnovat vecmi koupenych na dovolenych, na Fleru nebo v malych obchodech, kde jsme zaridili zbytek. Vse je vzdy jen otazkou citliveho vyberu a vkusu, to je muj nazor.Myslim,ze bojovat s velkymi firmami nema cenu, nemuzete zvitezit a jenom se budete nervovat. Delejte dale s radosti to, co dosud a jiste na trhu uspejete. Mnoho stesti!
      Jana

      Vymazat
    4. Já Ikeu úplně neodsuzuji, také z ní mám několik věcí - třeba pampeliškovou lampu - http://greatexpectationsbylucie.blogspot.cz/2013/11/pampeliska.html. Nedávno jsem dostudovala a tak taky nejsem bohatá, ale snažím se interiér postupně poskládat. Časem bych si ráda pořídila i nějaké designové věci, třeba křeslo nebo další lampu. Po těch bazarech bych hlavně ráda vypátrala nějaký masivní stůl, komodu se zajímavými úchyty atd, u kterých by to chtělo jen přebrousit a nalakovat a hned by to mělo jiný punc... Spíš tu kritizujeme, že je někdo schopný do Ikey přijít, vidět tam vystavený naaranžovaný pokojíček a koupit si ho úplně celý se všemi detaily.

      Vymazat
    5. Máte pravdu, nevyhrajem. Ale s čím asi bojovat ve svojí hlavě jen tak nepřestanu je dnešní obecné upouštění od skutečných hodnot a vidina jedinného kritéria a to nízké ceny. Já vím že ani s tímhle asi nevyhraju, ale nedá mi, abych se alespoň nepokoušela občas někoho nakopnout tím lepším směrem:o) Tím nemyslím Vás, protože jak to píšete, máte to skvěle vyvážené a právě o to asi jde. Nikdo nemůžeme udělat všechno, ale každý můžem aspoň něco. Děkuju Vám za Vaší podporu, protože přesně to je to co bych si přála. Ať všichni, kteří se chtějí začít živit něčím co je baví dostanou alespoň šanci, ať nás všechny ta globalizace a konzum nepřeválcuje už v zárodku ;)

      Vymazat
  9. Taky jsem uvažovala nad pejskem jestli je živý :) Tváří se jako rozený model :) JInak bydlení je moc pěkné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holky, Joey je živý! :o) A často až moc! Ale taky je to taková malá primadona a děsná modelka co zbožňuje foťák :o)

      Vymazat
  10. Hello from Spain: great decor. Very cool. Keep in touch

    OdpovědětVymazat
  11. Anonymní14:22

    take veselé bývanie!!! určite by som sa tam zobúdzala iba s dobrou náladou!
    Polly

    OdpovědětVymazat
  12. Anonymní14:58

    Takéto bývanie by som brala všetkými desiatimi. Veľmi ďakujem za nahliadnutie a prajem veľa šťastia pri výrobe a hlavne predaji vášho nádherného nábytku, Ajka.

    OdpovědětVymazat
  13. Já myslím, že tenhle styl bývání by se mohl jmenovat Styl podle Radky. Prostě váš osobitý styl, ze kterého dýchá radost! Klobouk dolů před vašimi výrobky, nápady a chutí do života! Dýchla na mě pohoda a radost! Děkuji za krásný blog!

    OdpovědětVymazat
  14. och to je nadhera! najviac ocenujem komodu pod televiziou :) taku by som strasne moc chcela. a toho hava tiez! :D opat krasny clanok :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    INSTAGRAM: dominikamr

    OdpovědětVymazat
  15. Že je v lese senzačne, to je známa vec. Ale v lese u Radky je, vidím, ešte stokrát lepšie! Bednička na psí kusy je dokonalá, pózovací havo prekrásny:-), renovovanému nábytku sa nedá odolať a tá látka s červenou líškou... jéé, tá mi je akási povedomá.;-) Milá Radka, cítila som sa u vás v lese perfektne.♥ Farebne, hudobne, veselo, originálne a príjemne lesne:-).
    P.S.: Platne na stene sú úúžasné a - "sprosťácký" medvěd" :D - ten do lesa proste patrí!:-))

    OdpovědětVymazat
  16. Všem děkuju (i za Radku) za vaše krásné a milé komentáře. Jsem moc ráda, že se Vám Radčino barevné lesní bydlení tolik líbí, a že Vám zvedlo náladu - asi to ani jinak nejde. ;-) Ještě jednou děkuju všem, jste nejmilejší.

    OdpovědětVymazat
  17. Jé, Vivi díky za článek a Rádě za to, že nás nechala do království nakouknout, mám její blog hrozně ráda a nadšeně sleduju, co u nich v lese vzniká:)

    OdpovědětVymazat
  18. Já taky děkuju za všechny krásné komentáře,za každý Váš "lajk" a názor na naší práci jelikož to je to co nás posouvá dál.A ještě jednou děkuju Vivi že nás dnes u sebe na blogu hostila.Je milé slyšet že naše bydlení působí na lidi tak pozitivně;)

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj Vivi!
    Jak já ti rozumím! Jak se jedná o les i mé srdce plesá a já se měním v romantičku! :-) Když ono to s lesem ani jinak nejde! :-)

    Na návštěvě u Radky, Kuby, Jouyho a Elvina se mi strašně moc líbilo! Ten nábytek je hotový skvost! Komoda na desky, tak ta mi vyrazila dech, jídelní stůl je úžasný! Stolek po prababičce je přenádherný a nebo nápad se stojanem na vína! No klobouk dolů! :-) U Radky se mi moc líbí, je tam útulno a tak moc hezky. :-) Originální rámečky na fotky jsou super!!!!! :-)
    Takové bydlení by nebylo vůbec špatné!. :-)

    Vivi měj se krásně a zase brzy ahoooooooooooooooooooj! :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Páni, to je opravdu nádherně barevný byt, brala bych ho hned a přesně takový.

    OdpovědětVymazat
  21. Aj keď mám radšej biele, čisté a občas farebné bývanie, ale aj toto sa mi páči. Veľmi pekné bývanie.
    Tú drevenú poličku a anglickú komodu by som brala.
    V tej váze, teda v Jackovi sú vlčie maky? Tak to som ešte asi nevidela a vyzerá to dobre. Aj keď ja mám stále v hlave, že keď chytím vlčí mak a pretriem si oči oslepnem :D Takže by som ich do vázy nedávala, ale páči sa mi to.
    Musím pochváliť. Veľa vzorov, materiálov a všetkého, ale pekne to spolu ladí. To je podľa mňa umenie a to, že si veci vyrábajú sami netreba ani komentovať. To je dokonalosť sama. Ja s ľavými rukami (alebo skôr lenivosťou) to viem oceniť a veľmi sa mi páči, keď niekto vytvára pekné veci vlastnými rukami.
    Zlatá havinka. A tá jej bednička na psie kusy je parádna. Aj ten náš má košík na hračky, ale teda viac hračiek je po byte ako v košíku a to ich tam je dosť, ale tak čo už s ním, keď sa rád hrá.
    Garfield s Odiem to zabili a najskôr som si myslela, že je to obraz.
    PS: Na návšteve bolo super :)

    OdpovědětVymazat
  22. vyborny napad s temi reportazemi, jsou moc dobre vybrane a hlavne tahle mne opravdu uchvatila !
    mej se krasne vivi
    zdravi bara

    OdpovědětVymazat
  23. Milé Vivi a Elvinku!
    Co tak ještě říct, co tu ještě řečeno nebylo? Tahle spolupráce se myslím moooc vyvedla ;o).
    Jdu napravit své dovolenkové flákání a pořádně si pročíst vaše články, které mi unikly :o).
    Díky za krásně barevný den!

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj, moc krásné, barevné, veselé, pěkný domov.

    OdpovědětVymazat
  25. stylove krasne nocne stoliky ako fakt sila
    http://classiana.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  26. Anonymní11:55

    Překrásné bydlení, já k venkovu vzhlížím. Mám doma tenhle nábytek a každý mi ho závidí http://www.seart.cz/

    OdpovědětVymazat
  27. velmi cool uspořádání

    OdpovědětVymazat