25.8.14

Bleší trh St. Ouen v Paříži - jak se tam dostat a co si koupit (část 2.)

Mladí, staří, bohatí i chudí, extravagantní módní návrháři, účetní ve způsobných kravatách, roztrhaní hipíci, zenoví mistři, genetičtí inženýři, filmové hvězdy, vylítaní cizinci i vznešeně se nesoucí Pařížané...prostě všichni tu jsou a tancujou. A taky běhají. Běhají (nebo se vznešeně nesou - to ti Pařížánci) od jednoho k druhému a nakupují. Všechno od těch nejlevnějších cetek, necek a kecek až po hedvábné šály, starožitnosti nebo námořnické uniformy.

Zkrátka všichni jsou na trhu St. Ouen. Jeden z největších trhů na světě a rozhodně největší trh v Paříži už znáte. Sešli jsme se tam spolu v článku Pojďte se mnou do Paříže nakupovat na největší trh a dneska tu máme slíbené pokračování...



4 tipy, jak si na trhu St. Ouen počínat:

1) Černé kluky ignorujte
Představa, že jak budete na trh přicházet, už zdálky se na vás budou smát ty nejroztomilejší malé Francouzky a nabízet vám neodolatelné starožitné šperky, koloušky nebo vyšívané vintage kabelky od Dolce&Gabbana, je sice romantická, ale hodně daleko od reality. Po vstupu na trh se vás totiž "ujmou" černí trhovci a budou vám nemilosrdně nabízet kabelky, pásky, parfémy nebo džíny těch nejvěhlasnějších značek. Jsem si jistá, že o briliantové hodinky Chanel za 10 euro, ani o trička Armani po 5 eurech zájem nemáte. Nechte tedy arabské i černošské trhovce trhovcemi, dobře si držte své peněženky a pokračujte dál na hlavní část tržiště. Tam už na vás bude čekat ten pravý "bleší ráj". 

2) Kupte to hned
Jak budete procházet rozmanitými uličkami se spoustou obchůdků, které jsou doslova napěchované lákavým zbožím, občas vám určitě padne do oka nějaká drobnost zvaná "ten pravý úlovek". Může to být zlatý řetízek s vaším jménem (i to se stává), unikátní lahvička od parfému nebo krásná brož. Jste ale teprve na začátku svého putování a říkáte si "uvidím ještě něco lepšího" nebo "pak se sem vrátím"? Moje rada zní - kup to hned. Trh je totiž tak obrovitánský, že s velkou pravděpodobností po dalších několika hodinách strávených v jeho uličkách, svůj vyhlédnutý poklad nenajdete a to pak mrzí.

3) Pořiďte si: pohled, lahvičku od parfému a magnetku
Kdybyste si na trhu mohli (nebo chtěli) koupit jen pár maličkostí, určitě by mezi nimi měla být "svatá trojice" - pohled (nějaký starý skvělý stylový, který si doma můžete zarámovat), lahvička od parfému (pátrejte po unikátních flakonech značek Hermès, Lanvin, YSL, Chanel atakdále) a magnetka (mají jich na trhu nepřeberné množství a všechny jsou milé nebo legrační - prostě ideální malý suvenýr).

4) Jezte a odpočívejte
Na trhu St. Ouen najdete i kavárny a restaurace. Rozhodně nešetřete a do nějaké zajděte. Jednak naberete sílu (nutnost) a jednak tam většina kavárenských "odpočíváren" stojí za návštěvu. A až půjdete okolo jedné obzvláště vypečené a hlučné restaurace, která svítí a bliká a všechno tam vypadá jako vystřižené z diskotéky z 80. let, udělejte si aspoň její fotku, když už nebudete mít odvahu dát si tam oběd.


Vidíte tu dojemnou rodinnou pohodu pána a srny? Tak pro tohle jsem si trh St. Ouen v Paříži tolik zamilovala. Všechno je tam totiž normální. I ty největší bláznivosti, bizarnosti a výjevy typu "srna kouká, pán se houpá". Prostě "normále".



Pár "technických" glos:

Jak se tam dostat?
Nasedněte na linku metra č. 4 a jeďte až na konečnou do stanice Porte de Clignancourt a tady vystupte. Vyjděte z metra a buď se rovnou ptejte na Marché aux Puces [maršé o pys] ;-) nebo přejděte velkou silnici, která je před vámi a dejte se doprava podél avenue de la Porte de Montmartre. Postupně už uvidíte stánky a máte vyhráno.

Kdy je otevřeno?
Sobota: 9 až 18 hodin
Neděle: 10 do 18 hodin
Pondělí: 11 do 17 hodin

- Doporučuju se na trh vypravit už ráno, protože jet tam někdy odpoledne (jakože "na chvilku") znamená zdaleka ho neprojít celý a to by přece jen byla trochu škoda (když už, tak už).

- Pokud se budete rozhodovat, který den se na trh vypravit, možná vám pomůže informace, že víkendy jsou na trhu nacpané lidmi, zatímco v pondělí je trochu "volněji". Ale zase v pondělí někteří obchodníci po víkendu ještě spí, takže řada obchodů bude zavřená (myslíte si teď, že se pár uzavřených stánků v těch několika tisících obchodech ztratí? no jasně, máte pravdu jako vždy).



Zdá se mi, že jsme si dali do těla ještě víc než v 1. části pařížského nakupování. Nohy bolí, pod očima kroužky, ale zážitků habaděj. Tak má správný výlet vypadat. ;-) Paty mi ještě hoří od toho dnešního běhání po slavné tržnici St. Ouen, ale stejně už mám v hlavě zase další nápad, jak vás vytáhnout na toulky po Parisu. Příště ovšem zase z úplně jiného pařížského soudku...

Vivi podpis

33 komentářů:

  1. Paris, Paris a navíc na bleší trh, už sedlám mé 2CV a jedu. Tak zpět na zem, já si jezdím jen na ty malé vesnické do Alsace:-) Prostě tu atmosféru miluji, nemluvě pak ty úlovky, které pak oživují náš dům i zahradu:-D Koukám, že jsem, už pořádně zablešená:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Lezartsku, říkáš "malé vesnické trhy"? Tak tedy - píšu si je do diáře růžovou pastelkou a dvakrát podtrhávám, protože jsou místa, kde by Vivi chybět prostě neměla ;-).

      Vymazat
  2. Ach, to vypadá krásně. Škoda, že už mi končí prázdniny, takže mi nezbývá než se vydat blešit někam tady v ČR, ale budu se stejně řídit tvými radami o nakupování. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prima. ;-)
      Hlavně rada č. 2 je veledůležitá ;-).

      Vymazat
  3. Ahoj Vivi!
    Ach můj bože! Ach můj bože! Ach můj - takovéto zvuky vydává má peněženka při každém otevření na bleším trhu!!!! Počkat! Já bych jí vlastně snad ani nezavírala! To by se to utrácelo!!!! :-D
    A naprosto mne dostala hned druhá fotka! No to snad ani není možné!!! Jen doufám, že je srnka živá a ne vycpaná!!!!!

    Vivi už i mne bolí nohy, ale bylo mi krásně! Miluji bleší trhy, vždy se narazí na hotové poklady!!! :-)
    Měj se krásně a ahooooooooooooooooooooooj! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Šárko, že je to díky Tobě na bleších trzích jako o nedělní mši v kostele, to mě vůbec nepřekvapuje ;-). Taky tam občas vzívám všechna božstva. A co se týče té srny, tak to se ví, že je živá a dokonce si i četla ten francouzský deník, než jí ho pán vytrhnul z ruky, aby se podíval, co je ve světě nového. ;-)
      Děkuju, že jsi na trh v St. Ouen dorazila, bez Tebe by to nemohlo být nikdy "ono". :-***

      Vymazat
  4. Je vous remercie beaucoup, Vivi!! Un bon conseil.
    Pro ty staré plechové dózy a koženého čuníka jedu...
    Au revoir la semaine prochaine....
    Krásný den...Kat....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach, vůbec neděkujte, má milá Francouzko Kat. Kožený čuník a retro plechovky jsou perfektní volba! ;-)
      I já se těším. ;-)

      Vymazat
  5. Vivinko, byla jsem v Parizi aspon 7x, ale o tomto mistecku jsem teda vubec netusila. Priste urcite zavitam! A to U.F.O. nebo co to je, panenko skakava, to musim mit! Krasny zacatek noveho tydne ma draha Vivi <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Míšo, nerada někomu něco nutím, ale tentokrát mi to nedá - až budeš zase v Paříži, tak na tyhle trhy prostě MUSÍŠ a MUSÍŠ a MUSÍŠ. ;-)
      UFO je zařízený byt, takový mini apartmánek...až ho koupíš, přijedu na návštěvu. ;-)

      Vymazat
  6. jeej tak ked budem v Parizi urcite tam musim zajst :) ja mam zasa u mna na blogu clanok o Cannes :) krasny den ti Vivinko zelam

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    INSTAGRAM: dominikamr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Článek o Cannes, ten je pro mě jako dělaný, určitě si ho u Tebe nenechám ujít. ;-)

      Vymazat
  7. To bolo nadherne predstavenie.. wow, Vivi, ty si to opäť tak krasne napisala a navnadila nas, ako ta najlepsia reporterka....:) si užasna ako vždy, diky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O la lá, tohle je superskvělý a supersympatický názor! ;-) ♥

      Vymazat
  8. To jsem se ale krásně prošla:-)Pohledy s dětmi jsme měli na chalupě v dřevěných rámečkách jako obrázky a vždycky jsem je jako dítě obdivovala..asi to byly taky pohledy:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-)
      A nejlepší jsou pohledy s panenkou Betty Boop! ;-)

      Vymazat
  9. Taková nádherná procházka! Těšila jsem na pondělí, kam nás v Paříži zavedeš a nezklamala jsi. V říjnu do Paříže jedu a tvůj blog bude můj průvodcem města měst. ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anebo můžu jet v říjnu rovnou s Tebou. ;-)

      Vymazat
  10. Měla bych se někdy vydat do té Paříže....už je to tak dávno a snad jsou mé negativní zkušenosti zapomenuty-no snažím se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to bys vážně asi měla - "spravit si chuť". Paříž je kouzelná, jen se nesmí podcenit dobré ubytování a taky je třeba znát ta správná místa....;-)

      Vymazat
  11. Anonymní18:47

    Miluji Paříž a ještě více tvé reportáže a fotografie. Prozradíš, co jsi si na trhu koupila ty? :-) Na trhu Saint Ouen jsem nikdy nebyla a poprvé jsem o něm slyšela na tvém blogu v první části reportáže. Doufám, že až se do Paříže opět vydám na dovolenou, podaří se mi navštívit i toto úžasné místo, láká mě to nesmírně.
    Když jsem byla v Paříži minulý rok, před odjezdem jsem tě požádala o radu, jaká místa, která stojí za to navštívit. Navštívila jsem dle tvé rady téměř všechny a vzpomínám na tuto cestu s tvým doporučením zatím jako na nejvydařenější dovolenou.
    Děkuji za další zpříjemění pondělí.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jani, to jsou samé výborné zprávy, děkuju ;-).
      Co jsem si na trhu koupila, jsi částečně mohla vidět v první části "reportáže". Přiznám se, že nejsem ta pravá milovnice starých věcí a veteše, takže toho na bleších trzích moc nenakupuju. Radši se dívám (po věcech a hlavně po lidech a žasnu) ;-). Takže mojí malou kořistí, jak asi tušíš, byly pohledy, zlaté řetízky, flakonky od parfémů a magnetky - to bohatě stačí. ;-)

      Vymazat
  12. Tak na na pokracovani jsem se moc tesila a clanek precetla jednim dechem. :) Je to tam opravdu nadhera a pri pristi navsteve Parize tam urcite zamirim. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Krásne fotky, veľmi rada by som sa tam šla niekedy v budúcnosti pozrieť. :-)
    The city of fashion

    OdpovědětVymazat
  14. Perfektní článek Vivi, chci tam a to teď hned! :o)

    OdpovědětVymazat
  15. Mám takový pocit, že potřebuji do Paříže.

    OdpovědětVymazat
  16. Vivi, v poslední době nejvíc listuju knížkama o Provence a taky pořád dokola mojí oblíbenou "Se šarmem Pařížanky". A tenhle článek mě tak roztomile navnadil na všechno to hrabošení v pokladech stánků, že si prostě Francii musím napsat na první místo příštích cestovatelských cílů :-)
    Bebe
    PS: a hrozně moc mě začala bavit pondělky! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Chroustíku, tak v tom případě "seš můj člověk" ;-). A víš, že "Šarm Pařížanky" má vážnou konkurenci? Jedna americká holka vyrazila do Paříže a naučila se tam úplně všechno, co umí správná Francouzka...teď mi došlo, že tu o téhle knížce musím brzy napsat ;-).
      Napiš, ano, napiš si Francii na první místo a pak mě nezapomeň vyzvednout, až tam pojedeš. ;-)
      PS: Ó! ♥

      Vymazat
  17. Moji milí komentující, děkuju vám za všechy vzkazy, udělali jste mi jako vždycky radost. ♥

    OdpovědětVymazat
  18. Z toho srnčeka na kresle mám zmiešané pocity. Neviem, či je živý, vypchatý alebo je to pes v kostýme. A tie ruže pod ním neodmietnem.
    Tá UFO-tekvica vyzerá zaujímavo. Čo to bolo? Obchod? Reštika?
    Tá jablková slečna je pekná a ten telefón pri nej je moja srdcovka :D
    Super tip. Ak sa raz dostanem do Paríža určite toto miesto neminiem a niečo si kúpim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lindo Pampelindo ;-), a to je právě na Paříži a pařížských trzích ta sranda - že vlastně člověk neví, "čo je ten srnček zač" a fantazie tak může pracovat na plné obrátky...a to my přece máme rády ;-).
      UFO je malý mini byteček, do kterého se vešlo po několika schodech a uvnitř byl ufo gauč, ufo stolek, ufo skříňka a jen pravý "ufon" chyběl. ;-)
      A jsi miloučká, jako vždy. ♥

      Vymazat
  19. Z tvych fotek vyzaruje skvela atmosfera blesiho trhu v Parizi. Pariz jsem navstivila v roce 2014 a po tvych clancich se bude doma asi planovat dalsi navsteva.Obecne mam Francii moc rada, v lete roku 2015 jsme navstivili Etretat a D-day plaze a bylo to uzasne:-)

    OdpovědětVymazat
  20. Anonymní19:05

    Ahoj, v červenci se s mojí drahou polovinou chystáme do Paříže, rádi bychom absolvovali návštěvu tohoto trhu.
    Rád bych se zeptal jak je to na trhu s placením? Mám zkušenosti už z podobných míst v Belgi, Anglii nebo Číně. Řekl bych že všude je to tak trochu specifické, někde se vyloženě smlouvá jinde je to společenské faux-pas. Na některých místech se dalo třeba dokonce platit i platební kartou. A jak se vlastně pohybují ceny ? Dá se zde koupit nějaký "vzácnější" úlovek za skutečně výhodnou cenu, nebo je to spíše náhoda? Děkuji moc za rady. Au revoir. :-) A.

    OdpovědětVymazat