18.5.15

Nejlepší dámské parfémy na jaro a léto

Mám pro něj velkou slabost. Pro "Svět vůní". Odjakživa mě fascinuje, jak ty správné vůně dokážou povznášet, na jedno nadechnutí vyvolat vzpomínky a zážitky a jak se dokážou mísit a prolínat, až díky nim vzduchem poletuje dobrá nálada. Listy nové knížky, zrovna uvařená káva, vzduch po dešti, voda v bazénu, svazek fialek, nedělní bábovka právě vytažená z trouby, gumové panenky, Toskánsko, čerstvě posečená tráva...voní mi fakt kdeco. A v neposlední řadě mě ze Světa vůní přitahují parfémy, no jasně.



Každý voňavkový flakón na mě už zdálky volá, ať se zhluboka nadechnu (ne vždycky je to dobrý nápad), ovoním, "okoštuju" a přidám ho do sbírky. A tak si svou vášeň pro vůně vychutnávám a jaksepatří parfémy střídám. Ovšem dovedu být i věrná, takže vlastním i pár opravdových stálic. Mám je vždycky při ruce na toaletním stolku, uložené v průhledném organizéru, do kterého spolu dneska nakoukneme.

Voilà, čtyři moje nejlepší parfémy na jaro a léto se vám jdou představit.

 1.
Giorgio Armani je klasa a jeho parfémová voda Acqua Di Gioia umí být kámoška. Parfémy velkého Armaniho jsou trošku na jedno brdo, ale to není špatně, pokud člověku sednou. Na podzim a zimu mi vyhovuje jeho vášnivá Sì Intense a tajemná vůně Code For Women, ale teď na jaře a s blížícím se horkým létem už poslepu sahám po Acqua Di Gioia. V recenzi jsem o ní psala jako o voňavé oslavě života s pravým šampaňským, balónky, svěží mátou a citronem, s omamným jasmínem a pivoňkou a sametovým závěrem, o který se stará cedr s cukrem. O rok později a o dva spotřebované flakóny navíc o ní mluvím úplně stejně spokojeně a možná ještě o trošku víc zamilovaně.


Další sluncem rozpálené vůně jsou z provoněného obchodu Oleje-z-tahiti, kam ráda utíkám, když potřebuju exotiku a ty nejlepší tahitské olejíčky na světě. V chladných dnech často používám jejich tahitský vanilkový parfém (lahůdka), na teplé měsíce jsem ale vsadila na něco exotičtějšího. Na něco, co mi rozvlní boky, donutí rozpustit si vlasy a odrané džíny vyměnit za sukni ušitou z pravých květů tiaré. Volba jasná - parfémky Moorea santal a Bora Bora Exotique...

2.
Toaletní voda Moorea santal je hladivá sametka, ve které dostalo plnou moc santalové dřevo.  Dřív jsem se mu vyhýbala. Cokoliv santalového na mě bylo moc silné, ale jsem ráda, že se mi změnilo "čenichání", a že si můžu tuhle gurmánskou specialitku užívat. Ze začátku je toaletka hodně "alkoholová" a je potřeba jí nechat trochu času na adaptaci. Za chvilku už se ale o slovo přihlásí dřevitá vůně santalu z Markézských ostrovů a k plné spokojenosti chybí už jen šumící moře a ukulele.

3.
Toaletní voda Bora Bora Exotique hraje barvami stejně jako exotická Polynésie. Cítím v ní hlavně svoje oblíbené květy tiaré, ale najdete v ní třeba i květy plumérie (v tahitištině tipanié) nebo jasmín. Rozleží se do pikantní mořské sladkosti. Zvláštní je, že už dva lidi v mém okolí tipovali, že mám na sobě nějaký parfém od Guerlaina, a i když já žádnou podobu s jeho parfémy necítím, je to rozhodně lichotivé přirovnání. Navíc tyhle tahitské parfémy stojí jen kolem 260 korun za 30 ml, takže peněženka nebude mít důvod sypat ze sebe nadávky. Každopádně obě vůně jsou poměrně silné, nejsou to žádné polívačky. Stačí jen kapka za ouško a na zápěstí a o svůdnou exotiku je postaráno.

4.
Kate Spade Twirl parfemovaná voda...Návrhářku Kate Spade zbožňuju, to už dávno víte. Zbožňuju ji celým svým rozmarným srdcem (a je to hodně velké a hodně rozmarné srdce) a jakýkoliv kousek od ní si hýčkám. Drtivá většina pokladů od Kate Spade se nedá v našich končinách prakticky vůbec sehnat a oficiální americký a anglický eshop neposílá zboží do Čech (taková syčárna!), takže musím vymýšlet různé fígle a obratnosti, aby se ke mně přece jen něco od Kate dostalo (ale ta radost potom, ta je k nepopsání). 

EDP Twirl je moje květinově ovocná jaroletní klasika, kterou už mám ve druhém flakónu (přivezla jsem si ji pokaždé z cest, ale poslední rok se čas od času objevuje i v českých parfumeriích). Napřed se vodní meloun proplete s ostružinami a červeným rybízem, v srdci parfému skotačí sladká magnólie, utlumená lilie s jasmínem a pomerančové květy a tečka parfému je vážně sladká - pižmo a sladké tóny s nádechem francouzských makronek. 

Twirl od Kate Spade je kouzelná, hravá, ženská a všestranná vůně. Do kanceláře i na večírek. Do sluníčka i do deště. Výdrž je mnohem menší, než bych si přála, takže musím "Kate" nanášet častěji, ale aspoň se tím pádem zas o něco dřív dopracuju k prázdné lahvičce, která je moc krásná (je inspirovaná roztančenou holkou, která má v ruce koktejl a ve vlasech zlaté konfety), a se kterou už mám své plány. Koneckonců - krabičku od parfému už jsem ve své domácnosti taky zaměstnala - pracuje jako šikovný stojánek na tužky a nůžky na mém pracovním stole.


Vůně od Kate Spade uzavřela barevnou čtveřici, kterou tvoří mé nejoblíbenější parfémy na jaro a léto, a mně nezbývá než vám popřát, ať svým nosům servírujete jen samé okouzlující vůně a zážitky.

Vivi podpis

25 komentářů:

  1. Vivi, děkuji za tipy. Já jsem letos zkusila Lanvin Eclat de A´rpege, jsem s ním spokojená, ale léto ještě nezačalo, určitě vyzkouším i něco jiného. Protože jak říká moje kamarádka, je třeba si dělat radost!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Pavluško, experimentování a zkoušení nových vůní je velká zábava, tak ti přeju, ať si to pořádně užíváš. ;) Heslo, že je třeba si dělat radost, mám vytetovaný přes celý záda (a nejde to smejt) ;).

      Vymazat
  2. Miluji články o vůních :) Za sebe na léto nedám dopustit na Un Jardin Sur Le Nil od Hermése... Ale po tom Monoi parfému s Tiaré pokukuji už dlouho - nemáte tu někdo prosím tip, kde by se dal očuchat a koupit osobně (nejlépe v Brně, ale i HK či Praze)? Tarify České pošty mi moc nevoní...

    Pěkné pondělí všem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dee,
      tiaré toaletky lze očichat a i osobně koupit v Praze a Ostravě po předchozí domluvě. Telefon 736 52 01 53 ;-).
      Srdečně zdraví
      Alice Taussiková
      Oleje z Tahiti

      Vymazat
    2. Anonymní13:58

      Toto budu muset využít. Nalákaná jsem hrozně moc už z té vanilky,ale raději vždy napřed také očuchávám.:-)) Mimochodem olejíčky jsou skvělé.Svůj první jsem dostala od přítele letos k Vánocům a mažu se s ním pořád,i když ho musím nechávat rozehřívat.:-)
      Míša

      Vymazat
    3. Hmmmm...tohle telefonní číslo si určitě zapíšu do notesu. ;)

      Vymazat
  3. Krasny clanek! Krom Aqua Di Zadnou neznam! Super napad na clanek, mozna se necham inspirovat a neco podobneho pripravim take :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen se klíďo píďo inspiruj, ráda se pak k tobě přijdu podívat a aspoň na dálku ovonět Tvou sbírku. ;)

      Vymazat
  4. Krasny clanek! Bohuzel ja nejak ty parfemy porad ne a ne zaradit do rutiny. Na rtenky nezapomenu nikdy, ale na parfem skoro vzdy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marti, teď jsi mě teda překvapila. Já Tě měla za parfémovou milovnici. Taková kráska a zapomíná na parfém? Každopádně vsadím se, že to Tvýmu osobnímu kouzlu nijak nevadí, ba právě naopak. ;)

      Vymazat
  5. Zajímavý článek, Bora Bora jsem dodnes neznala.

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní14:34

    Krasne fotky! Neznam krom Armani ani jednu z tvych vonavek a musim uznat, ze me lakaji vsechny. Tvoju vasen pro Kate Spade jsem od tebe chytila a zacala jsem se o ni vic zajimat. Skoda,ze u nas neni k dostani. Ty jeji kabelky a saty!!!! Exoticke vune vypadaji lakave, asi do nektere z nich pujdu. Kterou by jsi doporucila s tech dvou vic? J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to já zas kolem sebe nákazu "kate spade" šířím moc ráda. ;) Určitě je škoda, že je u nás tak nedostupná, ale o větší je pak radost z toho, když od ní nějaký ten kousek získáme.
      Kdybych si musela vybrat jednu z nich, tak by to byla tahitská Bora Bora Exotique.

      Vymazat
  7. Milá Eliško, Serge Lutens je geniální, mám těch exemplářů od něj víc, i když ty, které vlastním, mám spojené víc se spadaným listím, horkým kapučínem a vlněnými kabátky, než s krátkými šaty a vysedáváním u řeky. Takže jeho čas nastane zas až za pár měsíců. ;) Narovinu se přiznám, že vůni Acqua di Gio Pour Femme jsem ještě nezkoušela, a doufám, že k sehnání někde bude, protože mám chutě...;) Tomíčkovi to ráda vyřídím...hned. ;) ♥

    OdpovědětVymazat
  8. Moc vám všem děkuju za komentáře ♥.

    OdpovědětVymazat
  9. Vivi, já tě asi miluju!!! Úplně mě dostaly ty vůně z Tahiti! Už jsem si dala eshop do záložek, ty vůně budou stopro božské a i ty ceny jsou perfektní :) Moc díky za článek, jsi zlatá :)

    Zaměřeno na: Astor

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Luci, tak to si dám líbit. ;) ♥ Jsem moc ráda, že Tě vůně tak zaujaly, a doufám, že pokud si některou z nich pořídíš, budeš mě informovat, jak Ti sedí. ;)
      Já taky děkuju, moc. :-*

      Vymazat
  10. Ahoj Vivi!
    Tvé parfémy voní až k nám! Hmmmm - je to nádhera! :-)
    Já jsem dlouho hledala svůj parfém, vyzkoušela jsem jich opravdu dost, až jsem ho našla! Láska na první přičichnutí! :-)
    ON se jmenuje B.U. a asi už spolu zůstaneme navěky! :-D
    Nějak se od něj nedokážu odtrhnout a on se mnou chodí všude! ;-)

    Vivi měj se nádherně a ahoooooooooooooooj! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj milá Šárko, mám radost, že jsem Ti trošku ovoněla den. Od teď kdykoli ucítím B.U., hned si na Tebe vzpomenu. ;) Najt ten pravý a jediný parfém, to se mi zatím nepoštěstilo, ale snažím se o to usilovně, tak snad jednou...
      Pozdravuj novou krásku z Japonska ;) a měj se krásně.

      Vymazat
  11. Vivinko, moc děkuji za tipy na to být voňavější, jsem úplný závislák na parfémech a toaletkách.. :-) Já mám aktuálně trojici "voňavek" Sex and the City... :-) Ovšem nedovedu být věrná jen jedné, jsem věčně přelétavý motýlek..., takže ráda zkouším nové a nové. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marti, jsme si podobnější, než si myslíš. ;) Taky jsem závislák (mimo jiné i na parfémech) a parfémová věrnost mi (skoro) nic neříká. Jsem ráda, že mám aspoň pár oblíbenců a stálic, i když víc by se mi líbilo mít jeden jediný parfém na celý život. Ale co, vždyť to věčné zkoušení a hledání nás tolik baví! ;)
      PS: Sex and the City mám jenom jednu lahvičku, někdy budu muset prozkoumat, jak voní zbytek "sady". ;)

      Vymazat
  12. Krásný! Neumim si představit svět chudší o vůně! Je to tak krásný a vyriabilní vjem navíc! Moje momentálně nejoblíbenější je Guess Girl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Aničko, nic takovýho jako je svět bez vůní si radši ani představovat nebudeme, to by bylo trýznění. ;) Guess Girl říkáš? Pokud se nepletu, tak to je vůně s tím nejkrásnějším růžovým flakónkem, jaký znám. Ale jak voní nevím...a co nevím, to si brzy zjistím. ;)

      Vymazat