15.6.16

Tajemné kouzlo dopisů + Postcrossing

Žijeme ve fofrdobě. V době rychlých mejlů, bleskových facebookových zpráv, v době twitrování, instagramování, šedesátiznakových esemesek a dalších "vymožeností". Klikáme, klikáme, odpovídáme, postujeme, rychle sdělujeme...a občas zapomínáme, že...jedna z nejhezčích věcí je sednout si (nebo se v pololehu uvelebit na posteli), vzít do ruky papír a tužku, zpomalit a třeba napsat dopis.

Hodně lidí říká, že nemají čas. A už vůbec nemají čas na psaní dopisů. Napsat ho, sehnat známku, vážit cestu k poštovní schránce nebo nedejbože na poštu, pak čekat dny nebo týdny na odpověď...máme přece mejl. Ale jen my, kdo známe kouzlo voňavého psaní, víme, proč je psát. Protože příprava dopisu je ten nejlepší relax, že je to "vyblbnutí", kreativní zábava a dělání (oboustranné) radosti. Víme, že když se chce, dá se jednou za čas chvilka na dopis uloupnout. Čas máme. Máme ho vždycky na to, nač si ho chceme udělat. 

Už jsem to před pár dny nakousla u mě na facebooku. Že totiž psaní dopisů patří mezi nejpříjemnější chvíle a že je parádní si takové chvíle čas od času dopřát a užívat si potěšení z vytváření psaníčka a z představy, jakou udělá radost tomu, pro koho je určené.

Dnešní článek je celý dopisový. Dopisy si to zaslouží.


Úsměv, prosím
Nejen dopisy, ale taky pohledy mají svou čaromoc. Když se objeví v plechové schránce, úsměv se dostaví úplně samozřejmě a spontánně...a hned tak ze rtů nezmizí, to mám vyzkoušené. Ty s nejhezčími obrázky se pak dají vystavovat, lepit do inspirativních sešitů nebo schovávat do velkých papírových krabic se saténovou stuhou.


Začalo to nevinně
Takhle nějak začala moje dopisová vášeň. Jednoho dne jsem totiž na půdě objevila hnědý kožený kufřík, který byl plný dopisů. Ne mých, ne pro mě, ale dopisů mojí mamky, která si vyměňovala barevné obálky s lidmi z různých koutů země i Evropy. A já se tenkrát do šustění dopisního papíru, pestrých známek i malých dárečků uvnitř obálek bezhlavě zamilovala. Brigitte Bardot a namalovaný a vystřižený Mickey byla moje kořist, kterou už jsem, mamka snad promine, do jejích obálek zpátky nevrátila.


Sbírka dopisáků
Tak se zrodil můj "dopisový koníček". Dopisní papíry jsem si začala přát ke všemu a za všechno -  jako odměnu za vysvědčení, za pomáhání se sběrem brambor (já byla fakt šoumen), za injekci bez pláče i ke všem svátkům a narozeninám. Moje sbírka rostla a s ní i počet dopisovacích kamarádů a přátel. Tyhle dopisáky z fotky jsem milovala úplně nejvíc.

Napsáno z lásky
Na úplně jiný level se psaní dopisů dostalo, když jsem se zamilovala. On byl nejúžasnější. Měl číro, tričko popsaný fixkama, na zádech futrál s baskytarou a nosil mě na rukou. Akorát nechtěl psát dopisy...byl to největší nepsavec, jakýho si dokážete představit. Nakonec (sláva sláva) mi jich napsal celej tenhle štos (a byly krásný). Píše mi dodnes...a svoje dopisy (nebo spíš minivzkazy) mi nechává na polštáři, když vstane dřív než já.


Rozdivočelé obálky
Pořád ještě posílám pohledy a tlusté obálky. Jak ráda říkám - z radosti a pro radost. Kamarádkám a občas stihnu odepsat i některým mým čtenářům. Na obálky maluju vodovkama, lepím na ně samolepky, washi pásky a kreslím na ně legrační figurky. Vyřádim se a pak si jdu zas po svých povinnostech.

Na délce nezáleží
Moje dopisy jsou krátké. Opravdu se přiznávám, že ze sáhodlouhého vypisování příběhů a historek jsem už dávno vyrostla. Ale ráda vkládám do obálek malé kartičky s citáty, pár milých řádek, pytlíčky s krémy, tajuplné vzkazy, nálepky, vonné papírky, barevné sponky na papíry, mini čokolády, pohledy nebo vylisované čtyřlístky (ale už dlouho jsem žádný nenašla; nevíte, kde rostou?). 


Dopisy dnešní
A taky dopisy pořád ještě (a hodně ráda) dostávám. Dopisy hezké, moc hezké. Třeba tenhle je Lucinkovský. V bílé obálce se zlatými puntíky mi Luci před pár dny poslala s milým dopisem taky kočičí pohled, sponku a washi pásku s Malým princem, spoustu samolepek a dva andělské kolíčky. To bylo radosti!


A další dopis je taky Lucinkovský, ale tentokrát od jiné Lucie. Ve vyšperkované obálce na mě čekala, kromě dlouhého psaní, všelijaká překvápka jako placatí dřevění zajíčci, různé druhy japonských samolepek, sáček se zeleným čajem (výborný nápad), různé kartičky a zlaté hvězdy. Já se mam. ;)


A pak tu mám jeden dopis v růžové obálce od Terezky, která před pár dny odpromovala a je z ní pani doktorka. Víc takových hravých lékařek! ;) Uvnitř jsem našla malovaný a ručně psaný citát, náramek s přívěskem ve tvaru ananasu, fotku moře modrýho a tak vůbec. Prostě dopis, jaký chceš ve schránce objevit.


Poctivě vedený seznam
A ještě tu mám jednu takovou legrácku. Když mi bylo asi 11, vedla jsem si opravdu důslednou "dopisovou agendu". Když jsem tenhle záznamník před časem objevila, nevěřila jsem vlastním očím. Takže - své místo v něm měly kolonky s datem, kdy mi od někoho přišel dopis, od koho byl, kdy jsem na něj odepsala, jak byla vyvedená obálka (známkování jako ve škole - takže jsem nekompromisně rozdávala dost pětek...fakt jsem byla hustá) ;) a dokonce jsem nepodcenila ani údaj, kolik popsaných stránek odesílatel vytvořil. Ale nedivte se, chtěla jsem se stát učitelkou.


Pohledy z celého světa? Postcrossing to jistí.
Pokud milujete pohledy a toužíte po tom, aby vám chodily do vaší nedočkavé schránky pohlednice ze všech koutů světa, zkuste Postcrossing. 

Co to ten Postcrossing vlastně je? Většina psavců už ho dávno zná. Kdo ne, vězte, že je to čím dál tím oblíbenější způsob výměny pohledů (nebo i dopisů) s lidmi z celé zeměkoule. Vzrůšo! Principem je poslat pohlednici do jakékoli země, kterou si náhodně vylosujete po jednoduché registraci na Postcrossing.com. Za každou odeslanou pohlednici vám naopak jedna do schránky z některého koutu světa přistane. Na svém profilu si dokonce můžete zvolit preference, třeba s jakou tématikou byste rádi pohledy dostávali (motivy zvířata, Francie, herci fešáci,...).

Zkrátka a dobře - díky Postcrossingu můžete tak trochu "procestovat" celý svět, objevovat neprobádané kultury, začít sbírat známky, nacházet nové kámoše nebo si třeba zlepšit cizojazyčné umění. Anebo se prostě prostřednictvím cizokrajných pohledů můžete jen tak potěšit. Pokud pořád ještě váháte nebo tápete, podívejte se na Postcrossing.cz.

Každopádně - všem dopisům a pohlednicím zdar a třikrát hur hur hurá! Bylo senzační si s váma připomenout, jak moc fajn je psát a malovat a posílat malé obálky poštovníma vrabčákama...
...tak teda piš piš piš nebo tě sní myš

Vivi podpis

64 komentářů:

  1. Asi máš pravdu...doba je rychlá a lidi nestíhají odpovídat ani na emaily...taky jsem jeden na tvůj mail psala a odpověď žádná :) Já sama jsem se angažovala v penfriend zahraničním klubu, kde ovšem většinou druhá strana přestala ty dopisy psát, už to holt asi není v módě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jitko, to jsi mě teda dobře "zazdila". :-D Poctivě se snažím odpovídat na všechny osobní mejly, co mi přijdou, ale je jich takový množství, že není v mých silách odpovědět rychle na každý. A opravdu je to tak, že mejly v lásce nemám, přestože si moc vážím těch, který jsou od mých milých čtenářů. ;) Co se týče penfriend klubů a útlumu "na druhý straně", řekla bych, že o módu nejde, spíš někdy dopisovací přátelství prostě funguje a někdy ne...to je stejný jako v životě. ;)

      Vymazat
    2. Ahoj Jitko, prošla jsem důkladně obě svoje mejlové schránky a bohužel jsem mejl od Tebe nenašla, tak mi ho, prosím Tě, pošli znovu - ráda Ti na něj odpovím. ;)

      Vymazat
  2. Super článek! Já se do postcrossingu zamilovala taky, takže se pokaždé těším, co mi to vlastně přistane ve schránce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, do postcrossingu je lehký se zamilovat. ;) A ten moment překvapení je vždycky nejlepší. ;)

      Vymazat
  3. Často posílám dopisy/pohledy a čas od času i dostávám :). Je to skvělé!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super. Dá se u toho krásně vyblbnout. ;)

      Vymazat
  4. :) S láskou vzpomínám na dobu před cca 10-12 lety, kdy jsem nedočkavě každý den po příchodu ze školy kontrolovala schránku, jestli mi náhodou už nepřišla odpověď :) Čas od času se snažím se zastavit a něco hezkého někomu napsat, protože vím, jakou mi to vždycky udělá radost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo ano, kontrolování dopisní schránky byla kdysi taky moje každodenní a oblíbená činnost.
      Přesně tak - radost z dopisu se jen tak něčím nevyváží. ;)

      Vymazat
  5. Anonymní12:26

    Jee, ty dopoisní papíry na pravo jsme také měla. :-)) Ten záznamový sešit je síla, asi bych také dostala pětku, protože jsem většinou v rychlosti kouopila bílou obálku a odeslala. :-))) Vivinko chci se zeptat, kolik stojí, když se přes postcrossing posílají pohledy? Ještě jsem o tom nikdy neslyšela a zaujalo mě to, ale bojím se, jestli to není drahé. Kolik dopisů musíš poslat atd.? Děkuji za krásný článek! Karolína.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, já bych ti pětku nedala...;-)
      Dopisů nebo pohledů můžeš přes Postcrossing poslat, kolik chceš - ze začátku si můžeš vylosovat až 5 adres. Znám lidi, kteří posílají měsíčně až 50 pohledů, znám i lidi, kteří posílají 1 pohlednici - je to na Tobě. Poštovní známka do zahraničí na pohled stojí většinou 25,-, pokud posíláš tlustější dopis, může poštovný trochu vyskočit. Spoustu informací najdeš na Postcrossing.cz (odkaz je i v článku). Myslím, že se toho nemusíš vůbec bát, jde jen o to, jestli máš do takový zábavy chuť...;-)

      Vymazat
    2. Anonymní19:26

      Vivinko, už 27Kč, pošta zdražila. Těch 27Kč je po Evropě, ale já tak posílám všude po světě, jde to potom pozemní poštou. To mi nevadí, mám čas :-).

      Vymazat
    3. Anonymní19:29

      Karolínko, jestli máš facebook, můžeš se přidat do skupiny Postcrossing CZ, tam ti odpoví na všechny dotazy.

      Vymazat
    4. A jó, děkuju za upřesnění. Já úplně zapomněla na to zdražování. I v rámci naší ČéeR už to máme za 16,-...pravda, takže 27,- čistá ruka...no, to ještě dáme, za tu radost to stojí, že jo? ;-)

      Vymazat
  6. Krasny clanek! Ja na psani nebyla nikdy. Pohled jsem schopna poslat, ale vymyslet aspon trochu vtipny a mily text je orisek. Ovsem kdyz nalepim hodne obrazku,tak ani psat moc nemusim :-)

    Casu mame porad stejne, jen se nekdy honime za nesmyslama. Ja uz to nedelam a uzivam si, ale dopisu a pohledu pisu porad stejne malo ;-)

    Krasny den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vim, Marti, nejsi na parfémy a nejsi na psaní dopisů. Ale jinak jsi dokonalá, tak co. ;-) ♥

      Vymazat
  7. No, ty jsi báječná! Můžeš být ještě báječnější než vypadáš? :D Při čtení jsem se musela smát a vzpommínat...jak já byla stejná sběratelka a pisatelka (je pravda, že záznamy o odchozí a příchozí poště jsem si nepsala)...ale prostě...super :) A ty dopisáky mám stejné...jééé...kdesi v krabici..musím zase napsat dopis :) už jsem psala, že jsi báječná? ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chi chi, ty jedna, ty víš, jak mi udělat na tváři pekelnej ruměnec. ;-)
      PS: dopisáky s koněm...♥

      Vymazat
  8. Vivinko já se picnu, známkovací sešit mě odrovnal :D :D :D a že jsi tedy byla přísná úča :) Moc krásný článek :-* pa a pusu B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mojí přísnosti se někdo, kdo vytváří tak vymazlený a úžasný obálky jako Ty, nemusí vůbec obávat. :-D

      Vymazat
    2. Jůůů, tak to děkuju, paníčelko O:-) :-*

      Vymazat
  9. Jéminkote, takový miloučký post! Zrovna včera jsem od kamarádek dostala k narozeninám spoustu krásných lepítek, fixek a obálek .. dopisy, to je moje! ♥

    A nedávno jsme s kamarádkou u mě na blogu taky rozjely jeden dopisovací projekt, tak snad se z toho něco vyklube. Dopisy jsou bezva věc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou nejlepší dárky...lepítka a fixy a obálky a pastelky a washi pásky...jo, kvůli těmhle věcem mít tak narozky každý den! ;)
      Projekt je super nápad - dotazník jsem už vyplnila...akorát v otázce č. 4 je nějaká technická lapálie - nedá se tam zaškrtnout vybraná možnost.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Děkuju za vyplnění, Vivi!

      A k otázce č. 4, ta není k vyplnění. Odpovědi pouze seřadíš podle toho, jak to cítíš. Ale děkuju za upozornění!

      Vymazat
  10. Jé, zrovna dnes ráno jsem jeden pohled odesílala a na večer na mě (jako odměna za učení) čekají 2 adresy vygenerované přes Postcrossing.:) Vždycky jsem měla ráda poštu, ráda píšu pohledy i dopisy a ještě radši je dostávám. Po několika letech jsem s kamarádkami obnovila tradici posílání pozdravů z dovolené a mají stejné kouzlo jako když jsem byla malá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je moc hezký...takhle si to představuju. ;)

      Vymazat
  11. Ahoj Vivi!
    Tak tento článek mi mluví z duše! :-)
    Já jsem blázen do dopisování! Také jsem mívala spoustu lidiček se kterými jsem si poctivě dopisovala a vždy vyhlížela pošťáka, zda mi nenese tak drahocenné psaní! :-)
    Jenže postupem času začali dopisovatelé ubývat, jeden se odstěhoval, druhý nastoupil na studium a už neměl čas, třetí se stal rodičem . . . :-(
    No jo, je to i doba, přesně jak píšeš, jsou maily. Co se dá dělat!
    Ještě že mám tebe, ty která máš i dnes stále ráda kouzlo dopisů. ♥♥

    Musím říci, že jsem se úplně zasnila, když jsem četla řádek po řádku a prohlížela jsem si fotky. :-)

    Vivi a také jsem si všimla, že máš svou a Tomíčkovou novou malovanou podobiznu - KRÁSA! ♥

    Měj se moc hezky a ahoooooooooooooooooooooooooooooj! ♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Šárko,
      dobře to vím, že máš stejnou dopisovášeň jako já. Už mám od Tebe pěkných pár přání a dárků schovaných a ráda se s nima občas kochám. ;) ♥
      Ty jsi mi ale všímavá...máš pravdu pravdoucí...Tomík nedal jinak, než že ho musím namalovat ve francouzským ohozu, tak jsem jen splnila "zadání". ;)
      Papa :-*

      Vymazat
  12. Vivi, super článek - ostatně jako všechny! O Postcrossingu uvažuji snad už rok, ale ještě jsem nesebrala odvahu se zaregistrovat :) Pěkné červnové dny, Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Majko, děkuju. ;) Tak vidíš, můžeš můj dnešní článek brát jako znamení, že se máš do Postcrossingu konečně pustit. ;) Měj se krásně a piš básně.

      Vymazat
    2. Milá Majko, s Postcrossingem jsme na tom úplně stejně, také jsem vždycky nadšená, když o něm někde čtu, ale bojím se, že bych jen zklamala sama sebe... Třeba se časem přeci jen odhodlám(e). Krásný den, Majka ;)

      Vymazat
    3. I vy jedny Majky! ;)

      Vymazat
  13. Krásny článok :-) Myslím že idem vyhrabať adresár a miesto mailu pošlem kamarátke zo školy radšej list. Ta bude čučet :-) Som zvedavá čo na to povie :-) Vďaka Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paráááda! Vsadim svoje (nový) boty, že kamarádka bude radostí celá pryč. ;)

      Vymazat
  14. Luci19:07

    Ahoj Vivi strašně děkuji za uvedení mého balíčku pro Tebe udělalo mi to strašnou radost jakmile jsem se dočetla k Lucinkovskému balíčku :-) úplně jsem poskočila na židli :-D miluji psaní dopisů už několik let si píšu s mojí babičkou za kterou sice jezdím, ale je to přes 100km a čekání na dopis je bájo věc! Vždycky vyberu nějakou krásnou barevnou obálku a nějak ji dozdobím, aby nebyla jen tak obyčejná ;-) ještě jednou moc děkuji a jako vždy krásný článek už se těším až budu hltat další a další :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luci Lucinková, já zase poskočila na židli, když mi dopis od Tebe přišel. ;) Udělal mi velkou radost. Dovedu si proto úplně přesně představit, jak se raduje Tvoje babička, když jí ve schránce přistane barevná obálka. ♥

      Vymazat
  15. Anonymní19:34

    Také jsem vždy milovala psaní dopisů a měla spoustu dopisovacích přátel. A ty dopisáky? :-) Také jsem se neustále pídila po těch nejhezčích a vyžadovala je jako dárky :-). A teď už víc než rok "jedu" v Postcrossingu a je to báječná zábava.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělý, že se tu tak hezky scházíme - my, co milujeme dopisy a dopisáky a dopisování. Přeju, ať máš poštovní schránku pořád plnou (přičemž letáky a složenky se nepočítají) ;).

      Vymazat
  16. Tak to je nejvícsupercoolhustý, že i tvé dopisy jsou "celá Vivi". Je to nádherný, moc moc!
    Já miluji tu chvíli, kdy ve schránce nějaký dopis přistane (a usmívám se zrovna tak, jak jsi popsala výše). Bohužel, s odepisováním na ně jsem trochu na štíru. Přijde mi, že nežli vypisovat mé historky, chci se podělit o něco moudrého a chytrého, což prostě v danou chvíli nevymyslím.
    Ale lepším se! Letos mám pořádnou sbírku nádherných pohledů z různých designových akcí, takže tohle léto, tohle léto je všechny rozešlu!
    Hezký den,
    K.
    http://inkpotstories.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Paráda - když je něco nejvícsupercoolhustý, bývám hrozně ráda u toho. ;)
      Téda povím Ti, že tohle léto...tohle léto si teda pošťáci za rámeček nedají. Ale ono jim neuškodí, když je trochu proženeš. ;)
      Měj se krásně. :-*

      Vymazat
  17. Milujem dopisy ! :) Najradšej by som si znova tak písala, pretože má to naozaj veľké čaro :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak do toho, písaj a kúzli pri tom. ;)

      Vymazat
  18. Líbí se mi ten dopis jak je tam ta kreslená lištička <3. Jinak, samozřejmě že dopis má určité kouzlo, obzvlášť pokud je psaný rukou, ale v dnešní době už to může fungovat jen jako skvělá upomínka. :)
    http://styleswear.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lynette, a to by ses divila. Dopisy, právě ty psaný rukou, se zase dostávají do módy a objevuje se čím dál tím víc nadšenců, kteří je rádi píšou a dostávají...Třeba se k nim přidáš. ;)

      Vymazat
  19. Když já občas zavítám do papírnictví, vždycky najdu něco, co by se ti určitě líbilo a zalituju, že nemám tvou adresu. Protože ono je opravdu hezké udělat někomu radost.:-) Postcrossing určitě vyzkouším, vypadá to zajímavě.:-) Krásný den, Vivi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chi chi, tak já Ti svou adresu ráda dám. :-D

      Vymazat
  20. Anonymní13:10

    Mila Vivi, Uz Vam zbyva jen zacit (pokud to uz nedelate) psat peknym plnicim perem a klasika ve Vasem podani bude naprosto dokonala.
    Preji Vam nadherny nadchazejici week-end. Zdenek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Zdeňku. A o tom plnicím peru budu vážně uvažovat...byla by to stylovka. ;)

      Vymazat
  21. Milá Vivi, opět báječný a nádherný článek! :) ale jsem vážně jediná, kdo lituje Honzu, který Ti napsal 2 dopisy (sice jen jednu stránku a obálku taky pěkně odflákl) a ani jednou nedostal odpověď? :D doufám, že na další stránce sešitku už se nějaká ta odpověď pro něj najde.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Majko, Ty teda víš, jak mě rozesmát. :-D Máš pravdu, k Honzovi jsem byla nespravedlivá, to musím po těch letech uznat, jenže když on se mi moc nelíbil, no...:-)

      Vymazat
  22. Tohle je tak strašně krásnej článek :) Jsi vážně skvělá.
    Souhlasím s tebou, já dopisy píšu taky a pohledy z dovolené si nikdy neodpustím.

    Simple living – Když sním o Řecku

    OdpovědětVymazat
  23. A pro ctyrlistky si nekdy zajdi k nam na zahradu. Vedle mrnaveho jezirka pro ptacky pod stribrnym smrkem. Zrovna vcera jsem tam zbeznym pohledem dva videla :)

    Dopisum a pohledum jedno zamilovane ejchuchu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kyako, neříkej dvakrát...já miluju návštěvy (a což teprve návštěvy s tak pěkným "štěsťonosným" čtyřlístkovým posláním...a navíc u jezírka...). ♥
      Tak jo - ejchuchu! ;)

      Vymazat
  24. Mila Vivinko,
    na tnehle clanek jsem se tesila moc. Dopisy miluju do dnes. Ty mas nadhernou sbirku a super, ze takova psani dostavas. Kdo jiny nez ty by je mel taky dostavat, ze jo. :)
    Moje mamina psala mne i segre krasne dopisy na tabor a na oplatku jsem psala i ja. Minimalne jednou do roka ale dopis jeste porad pisu, a to Jeziskovi a vzdycky se u nej vyblbnu.
    Postcrossing zni moooc lakave. Muzu si to nechavat posilat i do zahranic inebo to jde jen do CR?
    Diky a pac a pusu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Verunko,
      radši mi ani nepřipomínej "dopis Ježíškovi" nebo se už začnu těšit na Vánoce ;).
      Při registraci na Postcrossing.com vyplníš takovou adresu, kde jsi k zastižení a kde si můžeš došlou poštu vybírat. Postcrossing funguje celosvětově, takže Tvoje adresa může být i zahraniční. Nevím to jistě, ale předpokládám, že pokud nastane v adrese nějaká změna (třeba stěhování atd.), bez problémů se dá ve Tvém osobním profilu na Postcrossing.com adresa změnit. Jsem zvědavá, jestli do toho půjdeš. ;)
      Pusu ****

      Vymazat
  25. Budu muset Postcrossing vyzkoušet, sbírám pohledy a dopisování miluju. I když už mi z dřívějška zbyla jen jedna "Brieffreundin" (tohle slovo používám už od 4. třídy, když patřilo mezi první, která jsem se v hodinách němčiny naučila. Čeština nic lepšího pro mě nemá. :D). A tvoje dopisy jsou TAK nádherné! Vidím, že jsem proti tobě dopisní lama, i když taky přihodím do dopisu lízátko, náramek nebo jinou milou hloupost. :)
    (A jestli se tenhle komentář zobrazí dvakrát, jsem i počítačová lama. Jestli ne, tak se mi ten původní fakt smazal. :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá BabaroJane, počítačová lama nejsi (i když...já mam lamy ráda). ;) Jsem moc ráda, že se Ti moje dopisy líbí a popravdě řečeno...najít v obálce náramek nebo lízátko...to zní jako sen. ;-)
      Tak ať se ti pěkně píše, posílá a příjímá. ;)

      Vymazat
  26. Milá Vivi! Moju vášeň pre pohľadnice naštartoval práve postcrossing asi päť rokov späť. Odvtedy poctivo všetko ukladám do najkrajšej krabice, ktorú mi práve pre ne vyrobila moja najmilšia kamarátka a nie je týždňa, kedy ju neotvorím. Čítam všetky príbehy po tisíci krát a stále sa rovnako usmievam a fantazírujem, ako asi daná osoba vyzerá. Ba čo viac, vďaka postcrossingu, vymieňaniu listov, pohľadníc, šťastných i nešťastných príbehov, som sa presne po troch rokoch stretla s mojou penpal kamarátkou z Ríma. Poviem ti, bol to krásny pocit. Tento rok sme sa opäť videli a ja sa neviem dočkať tentokrát na jej návštevu u mňa. Svet je nádherný s farebnými obálkami, voňavými listami a písmenkami napísanými zo srdca.
    Pekný deň! :)
    Patri

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Patri, z tvýho komentáře na mě dýchlo tak krásný "psací nadšení"...děkuju Ti a přeju ti, ať těch farebných obálek a voňavých listů nikdy neubyde. ;-)

      Vymazat
  27. Great article, thanks.
    http://secretofdiva.com/product-category/clothing/

    OdpovědětVymazat