8.5.14

Jak bydlí Šárka z Ma Maison Blanche

Místo, abych po návratu z dovolené a z dlouhé "bezpočítačové pauzy" (ahoooj, moc ráda vás zase vidím) utíkala rovnou domů, vybalovala kufry a prala špinavé prádlo (mně se ták nechce), zazvonila jsem na Šárku, která s milým úsměvem otevřela dveře do svého vkusného a neobyčejného domova a pozvala mě dál. A nejen mě - pozvala vás všechny.

Šárka z Ma Maison Blanche je nejen skvělá hostitelka, ale taky blogerka a fotografka. Je to zkrátka žena mnoha tváří, profesí a koníčků a nikdy se s ní nenudíte - a jaká je Šárka, takový je i její "bílý domov".

Pojďte si tedy prohlédnout Šárčin do detailu zařízený dům a dozvědět se, co ji do starobylého příbytku s duší přivedlo, co překvapivého má ve sklepě, z jak elegantního místa píše svůj blog, jaké netradiční úložiště zvolila pro své doplňky, jaký milovaný kus nábytku zachránila před spálením, do čeho už by se při zkrášlování domova nikdy nepustila i jaké vychytávky u ní můžete objevit. Tak honem pojďme, já už se nemůžu dočkat...


"Bydlím ve velkém starém patrovém domě na náměstí s vysokými stropy a klenbami v nejstarší části a studánkou ve sklepě. Přistěhovala jsem se do něj před několika lety za mým nynějším manželem, který se rozhodl v něm žít a zachovat odkaz jeho předků. Moc jsem se na to těšila a protože mě bytový design ohromně zajímal a stále zajímá, k té příležitosti jsem založila můj blog.

Od té doby rekonstruujeme stále a ani teď naše bydlení není zdaleka kompletní. Proto se snažím jakkoliv zútulnit si i tuhle malou část, kterou právě obýváme. Ráz domu si přejeme zachovat, protože má svoje osobité kouzlo a tomu přizpůsobit celou rekonstrukci i budoucí zařízení. Já miluju bílou barvu, skandinávskou jednoduchost, moderní design i zachráněné staré kousky, které jsem si sama zrenovovala. Moje drahá polovička zase hlavně dřevo a přírodní materiály, kvalitu a nadčasovost nebo rustikální solitéry. Takže vše dohromady tvoří takový netradiční mix stylů, který mě baví a je pro mě výzvou, jak vše zkombinovat navzájem."

"Mám ráda časté změny odvíjející se od mé momentální nálady nebo ročního období. Často obměňuji dekorace, přidávám barvy nebo dokupuji alespoň doplňky, aby to čekání nebylo tak dlouhé. Občas také něco přetřu nebo vytvořím, z čehož potom vznikne opravdu osobní prvek.

I když už jsme společně kvůli našemu bydlení vydrželi ledacos - slzy, návrat na začátek nebo pár let bez pořádné dovolené, neměnili bychom a udělali bychom to samé znovu. Jsme totiž asi beznadějní romantici, kteří by nejradši zachraňovali všechny staré usedlosti a musí si dávat velké a dlouhodobé cíle, jinak by se děsně nudili :-)."

"Moje pracovna, odkud píšu svůj blog a kde denně pracuji. Tady dělá krásné bílé designové "Eamesce" společnost stůl zachráněný před kamny. Lišta na obrázky je skvělý doplňek pro výměnu dekorací, doporučuji kamkoliv ;-)."

"Hned naproti je obývací prostor, který jednou nahradí dětský pokoj. Knihovnu vyrobil můj manžel a zatím slouží spíš jako úložný prostor pro jiné věci. Knížky odpočívají na půdě, kde je místa mnohem více."

"Naše ložnice - než bude nový nábytek. Starou postel jsem zatím přetřela na bílo a pod oknem si vytvořila koutek s toaletním stolkem a tonetkou, které jsem u nás našla a zrenovovala. Tonetku jsem brousila ručně od starého nátěru a už nikdy více!"

"Můj toaletní stolek s černým bambusovým žebříkem, který mám jako věšák na doplňky."

"Často a ráda používám jednoduše naaranžované přírodní dekorace - peříčka, šišky, mušle a kamínky a samozřejmě živé květiny - tyhle dekorace jsou prostě nejhezčí!"

"Styling is about harmony - na tuhle větu jsem někde narazila a myslím, že dokonale vystihuje mou posedlost rozmisťováním věcí do nejideálnější pozice nebo seskupení, které spolu nějakým způsobem souvisejí, až do mého vnitřního uspokojení - to je prostě můj způsob kreativního vyjádření se u nás doma a někdy může být klidně jen o maličkostech ;-)."

Vivi podpis

50 komentářů:

  1. Příjemná návštěva, k dokonalosti jsem si k ní uvařila kafe:-)))
    Vítej Vivi:-D!!!

    OdpovědětVymazat
  2. nadhera :) aj ked mne by ku dokonalemu stastiu v tomto priestore predsa len chybali nejake farby :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní11:10

    Podobné bydlení vždy obdivuji v mých oblíbených časopisech a sním, že jednou budeme s přítelem bydlet podobně. Zatím jsme v malé garsonce na okraji Prahy, ale jednou se zařídíme v podobném stylu jako Šárka. Krásné.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Je to moc pěkné- jednoduché a čisté :) nemám ráda přeplácané pokoje plné poliček s kýčovitýma serepatičkama. Ale na můj vkus je to moc černo-bílé, mám raději dřevo a teplejší barvy :) Ale jinak moc pěkné

    A už se těším na nové příspěvky Vivinko, chyběla jsi nám tu :))))

    OdpovědětVymazat
  5. Je to krásné, ale strašně moc bílé O_o :D Mám ráda barvičky, takže na mě je to černobílé až moc. Jen nezávidím, až přijdou ty děti, jak to s bílou a krásnými aranžeriemi zamává :D

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní12:31

    Krásně sladěné! Nejvíc u mě boduje bedna se žlutými tulipány'. p.s.::Vivi, po takové dlouhé absenci budou doufám články každý den!!! :)) Z

    OdpovědětVymazat
  7. Vitaj späť! :) A ohoho, pekný blog, idem sa hneď aj inšpirovať, nech si (zatiaľ aspoň v predstavách) môžem zariadiť byt :)
    I keď u seba pridám trochu farby, v toľkej bielej by mi bolo prichladno ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Naprosta dokonalost! Moc se mi libi napad zebriku jako drzaku na doplnky a prirodni detaily, stejne jako jen dotek barvy ve forme kvetin. Uzasne!

    OdpovědětVymazat
  9. Já chci taky tak nádherný byt...tam by se tvořilo tak přirozeně !! :-))) PS : Vítej doma, doufám, že odpočatá budeš publikovat zase pravidelně :-)))
    http://mlcoftw.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  10. Huráá, Viví je späť!♥ A s ňou aj toto krásne pozvanie do tak nádherného interiéru. Múdro si to vymyslela, Vivinko, ja by som k nám domov hneď po návrate z dovolenky tiež návštevu radšej nepozývala (jedine, že by chcela pomôcť s vybaľovaním;-). Krásne fotky, najmä tá so žltými tulipánmi... a máme so Šárkou podobné "botníčky".;-) Tak ja ešte posedím na tom príjemnom a mäkkom šedom gauči s ružovým vankúšikom a dám si to kafčo, čo som si našla v mejlíku (...alebo tam bola fľaška ružového?... no, k ružovému vankúšiku by sa aj celkom hodila...;-) Tak na návrat domov, cink! :-*

    OdpovědětVymazat
  11. Vííítej zpátky Viv!! Bylo to tu bez Tebe hroooozně dlooouhéééé, šedivé a pochmurné. Už nás tu prosimtě nikdy tak dlouho nenechávej samotné, ok??!!! :o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ano, slibuju na holýho pupíka, že už vás tu tak dlouho samotný nenechám ;-). Kdybys jen věděla, jak se mi stýskalo! .-*

      Vymazat
  12. Anonymní13:40


    Vivinka,
    už som sa o teba bála.:-) Mám veľkú radosť, že si späť. Šárky blog vidím prvýkrát a je nádherný. Vďaka ti za super článok.
    Tvoja Ajka, páááá

    OdpovědětVymazat
  13. Je to nádherné na pohled, ale upřímně, žít bych v takovém bytě nechtěla. Na mě je té bílé až moc :)

    OdpovědětVymazat
  14. Interiér je zařízený opravdu krásně, ale víc než domov mi bohužel připomíná expozici v IKEA. Neosobní, chladné a přílišně "designérské". Ale samozřejmě, pokud je v takovém bytě někdo spokojený a šťastný, proč by ne. :)

    OdpovědětVymazat
  15. V takovém bydlení bych si připadala jako princezna. Vůbec to na mě nepůsobí chladně naopak byt je útulný a připomíná mi švédské nebo norské byty, které miluji. Strašně se mi líbí ten bílý kožený puf na první fotce, ten je na mém wish listu již pár let. Vidím, že má majitelka dobrý vkus i na parfémy, tento Dolce Gabanna je můj top.:))
    Vivi chtěla bych se zeptat-zda je ještě možné posílat ti fotografie bydlení do této čtenářské rubriky..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klíďo píďo, Eri, pošli mejlového posla, jsem zvědavá. ;-)

      Vymazat
  16. Zdravím všechny čtenářky a děkuji za všechny milé komentáře i upřímné názory. Bydlení ve skandinávském stylu opravdu buďto propadnete, nebo přesně naopak :-). Stejně tak díky naší báječné Vivi, že mi umožnila se s vámi o můj černobílý neustále rozvíjející se domov podělit a pozvala mě na svůj blog, bylo mi ctí!

    Krásné léto, Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Šárko, napsala jsi to přesně a krásně.
      Úplně bez legrace - jsem pyšná, že jsem Tě tu dneska mohla mít a ukázat svým čtenářům Tvůj vymazlený, elegantní domov, kde vládne bílá, černá a růžová - ty dokonalé interiérové barvy, kterým to spolu tolik sluší (a nejen ve Skandinávii) ;-). Jsem moc ráda, že jsme si díky dnešnímu článku vyměnily plno e-mailů, a byly zase v kontaktu, protože to je vždycky radost.
      Ať se Ti plní všechno, o čem sníš a ještě něco navíc. ;-)
      Děkuju. ♥

      Vymazat
  17. Na môj vkus málo farebné, napriek tomu sa mi to páči a oceňujem Šárkin zmysel pre detail:-) Day By Day

    OdpovědětVymazat
  18. Čisté linie, barvy, které se doplňují, leč musím říct, že na mě už je to hodně studené, ale vzdušné! ;-) Jak jsem řekla, na mě je to asi už hodně, ale rozhodně si v tom najdu pár tipů. Mimochodem, fotka s třešňovými květy je skvostná! bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  19. Šárky vkus a styl je už vlastně pojem!
    Moc tě zdravím Vivi a přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  20. Myslím, že budu Šárku potřebovat jako pravou ruku při zařizování nového bydlení :-D

    OdpovědětVymazat
  21. Šárko a Vivi, moc děkuji, že jsem mohla nahlédnout do tak nádherného bydlení. Posílám mnoho pozdravů!

    OdpovědětVymazat
  22. Vítej zpátky Vivi,
    už od tvého odjezdu vyhlížím další článek a KONEČNĚ jsem se dočkala :o). K Šárce chodím taky nakukovat, její styl se mi moc líbí a teď mě totálně odrovnala zmínka o studánce ve sklepě, to je teda něco!
    PS: doufám, že dovolená byla podle Tvých snů ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi zlatá, Deni. Jsem taky moc ráda, že jsem zase u vás. Všude dobře, ale na blogu nejlíp ;-).

      Vymazat
  23. Vivinko, vítám tě zpět :)

    Už se mi po tobě stýskalo!
    Šárka má opravdu krásné bydlení, designově vyladěné. Moc se mi líbí tenhle "čistý" styl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásné uvítání, moc děkuju, Pandičko. :-*

      Vymazat
  24. Krásné je to, krásné... zvlášť ty dřevěné bedýnky... a knihovna... a... ;-) A vítej nám zpátky, Vivi! Vážně jsi tu chyběla (a moc!). Taky Ti musím poděkovat za tip na časopis Country Life, o kterém jsi onehdá (krom dalších magazínů) psala. Jak se dalo čekat, stal se ze mě jeho pravidelný čtenář (který si říká, že žijeme jen jednou, tak proč nedat za časopis tolik, co za knížku... ;-) A po pečlivém prozkoumání zbytku časopiseckého trhu musím uznat, že Country Life je ten NEJ! Díky Ti, Vivi! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Niki, i já děkuju Tobě. Nejenom za moc milé přivítání, ale taky za to, že mám v Tobě teď "countrylajfovou kámošku". A víš ty co? Až vyjde nové číslo, sejdeme se, uděláme si domácí limču, chlebíčky, pleťovou masku a budeme si prohlížet spolu ;-).

      Vymazat
    2. A já vůbec netuším, proč neustále píšu (už se mi to stalo podruhé) Country Life, když se přece, a každý to ví, ten časopis jmenuje Country Living... :-) Nejspíš to bude tím, že v Country Life několikrát do týdne nakupuju dobrůtky... :-) Na posezení nad novým číslem se moc těším, to už bude cobydup. Udělám k němu zázvorovou limonádu, co Ty na to? ;-)

      Vymazat
    3. Milá Niki, já myslím, že si rozumíme a víme, o co jde, ať už napíšeš Living nebo Life ;-). Zázvorovou limču si nechám líbit, já udělám chlebíčky s grilovanou cuketou a obalované mandle v čokoládě. ;-)

      Vymazat
  25. Ahooooooooj Viviiiii! :-)
    Tak už jsi doma? No to je super! A jak bylo? Jaké jste měli počasí a kde všude jsi chodila? :-)
    Jsem moc ráda, že jsi už zpět. :-) A určitě plně odpočatá a plná sil! :-)

    Šárka má krásné bydlení! Naprosto mne dostal zachráněný stůl, či vlastnoručně vyrobená knihovna! :-OOOOO Ta je fantastická! :-)

    Vivi měj se krásně a užívej si toho vybalování! :-D
    Ahoooooooj! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Šárko, s vybalováním bych od Tebe potřebovala pomoct, nějak se tím nemůžu prokousat. ;-) Udělala bych Ti k němu nějaký Tvůj oblíbený čaj, upekla bábovku (nebo Ty?) ;-) a vyprávěla bych Ti všechny zážitky z cest. Chceš? ;-) Tak přijď, čekám. ♥

      Vymazat
    2. Vivi!
      Vydrž!! Už běžíííííííím!!!! A beru sebou buchtu, kterou mamča ráno upekla! Je s malinovou čokoládou!!!!!!!
      Joj! Jak já miluji vyprávění! byla bych pozorným posluchačem!!!! A k tomu lahodný čaj! no mňam! Co víc si přát??? :-)
      Vivi už běžííííííííííííím!!! :-)
      Krásnou sobotu ti přeji. ;-) Ahoooooooooooooj! :-)

      Vymazat
    3. Mňam! Za 5 minut u mě. ;-)) ♥

      Vymazat
  26. Bílo-černá kombinace je úžasná. Nádhera!!!

    OdpovědětVymazat
  27. Milá Vivinko, vítej nám zpátky :) U Blanky to vypadá krásně, jen na můj vkus trochu studeně.

    Hezký pátek a víkend

    Eve.h

    OdpovědětVymazat
  28. Vivi sa konecne vratila! A priniesla so sebou darcek v podobe skveleho clanku :) byvanie sa mi velmi paci aj ked ja mam radsej farby :)

    OdpovědětVymazat
  29. Všem děkuju za komentáře a za moc milé přivítání. ♥
    Mám velkou radost, že se většině z Vás Šárčino bydlení líbilo a chápu i Ty z vás, které mají rádi víc barev. Ale jak píše Šárka - skandinávské bydlení je buď láska na první pohled nebo člověku k srdci nepřiroste. Já mám za to, že není na světě člověk ten, jehož bydlení by se líbilo lidem všem ;-), ale nejdůležitější je "pro inspiraci otevřená mysl" - tedy vzít si z každého domova špetku nápadů a najít si v něm pár tipů, jak píše Bára. A ještě důležitější je, aby se nám v našich domovech žilo dobře, šťastně a klidně, protože od toho je přece máme - ať už černobílé nebo se zelenými stěnami (tedy zelené stěny né, prosím). ;-)
    Ještě jednou moc děkuju Vám všem a už se těším, až se tu za čas sejdeme u dalšího krásného bydlení jedné z Vás. ♥

    OdpovědětVymazat
  30. Vítej zpátky, Vivi. Už jsem měla obavu, jestli jsi náhodou nechtěla skončit s blogem. Uff, to sr mi ulevilo. ;)
    Šárka má krásně zařízeny byt a barevně je to podle mě akorát. Libí se mi moc skansinávsky styl a sama v podobném duchu zařizuji náš domov. :)

    OdpovědětVymazat
  31. už se opět těším na tvé nadcházející příspěvky vivi..

    jemné, čisté bydlení..

    OdpovědětVymazat
  32. Děkuju, jste zlatý holky. ♥

    OdpovědětVymazat
  33. Mně by z té přemíry bílé asi hráblo (nic ve zlým),ale přesto se mi líbí styl tvé kamarádky, místnosti vypadají díky tomu neobyčejně vzdušně. Taky se mi líbí různé drobné vychytávky, noční stolek z dřevěné bedýnky, jen přelakované, přebarvené a doplněné stylovým nápisem, taky žebřina na zavěšení střevíčků je zajímavý doplněk. Poslední fotky s kytkami to už oživily, a dovedu si představit, že se tam cítíš příjemně. Obdivuji lidi, co mají styl a dovedou vytvořit krásný domov, ať moderní nebo starobylý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Eumenidas, moc hezky jsi vystihla podstatu téhle rubriky, ve které vám tu představuju bydlení skvělých blogerek - je to o stylu (bez ohledu, jestli je všeobecně líbivý nebo ho ocení jen někdo), o malých vychytávkách a o tom, že krásný domov dělají hlavně nápady a radost ze zařizování a zútulňování. ;-)

      Vymazat
  34. Krásne bývanie. Vzdychám tu nie od tých teplôt, ale od toho ako si niekto dokáže zariadiť takéto krásne bývanie. Ako z časopisov a pritom s dušou a aj zo starých veci.
    Tá knižnica je úžasná. Aj tie veci čo sú v nej, ale ja by som ich nahradila knihami, ale to by som potom takých knižníc potrebovala viac.
    Pri takýchto článkoch mám chuť všetko preorganizovať, upratať a neviem čo všetko. Hádam sa už aj ja raz dočkám takto krásneho bývania.
    Pekný deň Vivi. Vitaj a nič nepýtaj, ale za takéto krásne články vlastne môžeš pýtať čo len chceš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prý že "štěstí je muška jenom zlatá", říká to klasik. Ale klasik se mýlí. Štěstí není zlatá muška, štěstí je má zlatá Pampeliška. ;-) Děkuju, že tu jsi, a že jsi tak milá. :-*

      Vymazat
    2. Ďakujem, ale toto je obojstranne :-*
      Aspoň, že popri tebe stíham blogovať. Tá závislosť je tuším až nebezpečná. Ako sa rehním na tvojich článkoch. Ako sa mi srdiečko rozbúcha, keď uvidím nejakú fotku. Nenormálne dobre mi je, keď prídem k tebe na blog, ale som rada, že to funguje obojstranne. Nie len ja sa u teba nabíjam, ale niečo aj prinášam :)

      Vymazat