29.8.11

Jsem very, very extravagant!

"Pojď si psát takové malé a nečekané dopisy pro radost", navrhla jsem své ušaté, nohaté a okaté přítelkyni z Prahy. A Míša odpověděla: "Ou jééés" anebo "Jupí!" (už přesně nevím, ale rozhodně její odpověď byla ve znamení nadšeného souhlasu). Tak jsme se my dvě vrátily do starých časů, kdy byl dopis často jediným, bezstarostně jednoduchým prostředkem k překonání vzdálenosti mezi lidmi...vážně existovaly doby, kdy nejezdila žádná auta, nebyly mobily a všichni žili v míru (přece tenkrát...než si ti dva kousli do jablka). A znovu jsme objevily, jak chutná lepidlo z poštovní známky (fuj). Nepotíme ze sebe žádné romány (ty si necháváme na "psaní všema deseti"), ale pošleme si kartičku s krátkým textem, nálepku nebo maličkatý dárek. Poměr úsilí a radosti 1:1000.
Psaní dopisů je dnes sice trochu neobvyklé a lehce extravagantní (klidně mi to vyvracejte), ale rozhodně zábavné a příjemně pomalé (to mi nevymluvíte). 
A co Vy? Oblizujete občas poštovní známky? 





Na fotce vidíte kousíček mýho pracovního "pultu".
Plechová krabička od Madam Stolz, dopisy (žlutý mi připutoval, fialový poputuje), poslední "maršmelou", tuzexová panenka Kwik a dřevěný medvídek na tužce.





Vivi podpis

43 komentářů:

  1. Dopisy jsou skvělá věc. S jakým nadšeným očekáváním vždycky odemykám schránku!

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné obálky.. Dnes musím taky jeden poslat :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dopisy zbožňuju. Přítel je z jižních Čech a tak, když je třeba na týden doma, protože tam má brigádu, tak si píšeme (krom smsek, telefonátů, emailů a chatu) dlouhé dopisy :) A neznám nic krásnějšího a osobitějšího... :)

    OdpovědětVymazat
  4. ja milujem listy !! uplne najlepši sposob neosobnej komunikacie..je to super pocit, ked mi pride list od niekoho kto je napr. v zahraniči a napiše mi čo všetko zažil :)

    http://veronikaflowers.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Dopisy mají svoje kouzlo....strašně ráda je dostávám, ale málo posílám...to bych měla napravit:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Já dopisy vždycky milovala! A dneska mi je jenom líto, že už se nenajde někdo, kdo by si se mnou dopisoval! :D má to svoje kouzlo, které internet nikdy mít nebude.. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Vivi, zvolila si krásné téma. Dopis, co všechno se v něm může skrývat...Ten krásný pocit, když tu a tam ve schránce nějaký najdu (myslím osobní, ty pracovní chodí pořád a jen málo kdy potěší :o))Posílání jsem oprášila paradoxně se založením blogu, občas posílám a občas mi chodí obálky z něčím malým, co tak moc potěší!
    Měj hezké den, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Vivi,
    ach, pýřím se... Už dlouho jsem žádnou známku neoblízla... Vlastně jo, ale to bylo pracovní, tam se jaksi s radostí moc nepočítá.
    Ale maršmalousky miluju! Ochutnala jsi maršmalouskové šmouly? Barevné bonbony teda nemusím, ale koupila jsem je jedné ze svých ratolestí k narozkám, dítko mi dalo ochutnat... - dokonalost sama, šmoulíci chutnají jak vanilková zmrzka z Opočna :)).
    Krásný den! M

    OdpovědětVymazat
  9. Jé, dopisy jsou výborné, taky občas píšu a momentálně nás popadnul nápad tohle realizovat s Úžasňákem, tak uvidíme. :)

    OdpovědětVymazat
  10. ...Helenko, vida, k čemu všemu může blog sloužit! Pracovních dopisů a urgujících rekomand už bylo dost! ;-)

    ...Mari, tak nějaký napiš a oblízni všema deseti ;-). Jémine, šmoulovské maršmelounské potěšení mi uniklo. A že jsem na ně zrovna včera v obchodě koukala! To muším mít :-D Děkuju :-*

    ...Milá děvčata, Vy co si píšete se svým milým, dobře děláte. Není nic krásnějšího, než si takovou korespondenci svázat červenou stuhou a po létech znovu přečíst. Vím, o čem mluvím. ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Vivi, dopisy miluju, ale pravda moc je nepíšu. Ale rozhodně posílám pohledy na Vánoce, Velikonoce... Pořád mě prostě nikdo nepřesvědčil, že tohle nahradí SMSka. Vždycky očekávám, že mi někdo taky pošle pohled, ale většinou to všichni řeší už tou SMSkou nebo zavoláním.
    Hezký den
    Jana

    OdpovědětVymazat
  12. Anonymní11:43

    tiež sme s kamarátkou z Chorvátska premýšľali, že si budeme posielať listy, je to predsa len niečo iné ako FB :)

    OdpovědětVymazat
  13. Já chci taky dostat takovýhle krásný a miloučký dopísek:)

    OdpovědětVymazat
  14. jáj no když jsem byla malá, dopisovala jsem si s kamarádkama z tábora. Vždy aspoň dvoulistové dopisy. Pěkná doba to byla to je fakt :)

    OdpovědětVymazat
  15. Jé, to je milé, moc ráda dostávám a píšu dopisy. Ale obětí, které jsou ochotny utrácet za poštovní známky a dojít pár kroků k poštovní schránce, je teď už tak málo :(

    OdpovědětVymazat
  16. To je rozkošný...miluju, jak píšeš! :)

    OdpovědětVymazat
  17. Hiii, take si s kamaradkou piseme dopisy, ikdyz spolu chodime pres rok na stejnou skolu a o prazdninach se vidime kdy chceme, ale kouzlu dopisu nelze odolat. A ted chci poslat k narozkam dopis kamaradum, bydlicich tak deset metru ode mne, doufam, ze je potesi a prekvapi:)
    -------
    Znamky neolizuju, jsem moc velka fajnovka a namacim je houbickou:)

    OdpovědětVymazat
  18. Anonymní13:44

    musím se přiznat, že dopis už jsem asi tak let žádný neposlala. Ale dopisních papírů se všemi možnýmí (i nemožnými :-) motivy mám jetě spoustu. Když jsem byla menší, psávali jsme si s kamarádkou z druhého konce republiky dopisy skoro každý týden.

    OdpovědětVymazat
  19. já známky olizuju snad ze všeho nejradši. mňam. e-maily nemám moc v lásce (stejně jako ty mobily a auta, že), takže když chci něco někomu napsat, důvěruju české poště. musím říct, že občas se mi to vymstilo. raději bych vsadila na poštovní holuby!

    OdpovědětVymazat
  20. Aký milý blog. Hneď som dostala chuť niekomu napísať!
    Kedysi som písavala pravidelne krstnej mame. Spomínam si, ako vždy vravievala mojej mame: "Dobre robíš, že učíš dcéru písať listy..."
    Chcela som k písaniu viesť aj svoje deti, ale akosi nieje komu písať. (alebo som lenivá niekoho takého nájsť?) Krstná mama už nežije, a so zbytkom rodiny sa navštevujeme minimálne raz za týždeň a to by nepochopili, keby som malého nútila aby im písal listy...

    OdpovědětVymazat
  21. ...Á, paráda! Tolik z Vás ještě pořád oblizuje poštovní známky! Mám velkou radost a doufám, že ty z Vás, které se mi svěřily, že dopisy už dávno neposílají, jsem aspoň trošičku namotivovala k napsání aspoň jednoho...třeba dávné kamarádce z tábora, ze školy nebo tetě ;-)

    ...Markett, úplně se tetelím ;-)

    ...Hanyzko, tak to je roztomilý! Kamarádi budou stoprocentně nadšení!

    ...Mio Karino, chápu ;-). Ale i poštovní holub může být sestřelen...:-o

    OdpovědětVymazat
  22. 6 rokov som si písala listy s jednou babou z trnavy :)

    OdpovědětVymazat
  23. Co na to říct, je skvělé zasnít se a vrátit se do dob, kdy dopisy měly své kouzlo a čekání na to, až jeden přistane v naší schránce taky. S kamarádkou jsme si kdysi psaly dlouhé dopisy (ještě tehdy, když nebyla ta velká éra počítačů a e-mailové komunikace) a nezapomenu, jak jsme nějaký urgentní problém (pochopitelně okolo chlapů) na několik týdnů. Teď už k tomu stačí třeba ICQ, e-mail... výborný nápad a věřím, že vám prosvítí den jako teplé a milé sluníčko. Krásné dny přeje Silvi

    OdpovědětVymazat
  24. Jéé. Zrovna před pár minutkama jsem se vrátila od poštovní schránky. Šla jsem tam vhodit dopis pro kamarádku. Poctivě a pečlivě mi dopisovala celý rok z různých koutů světa, a neboť pokaždé, byla někde jinde, nešlo jí odepsat. Ona to sice pojala spíše jako deníček, a moc odpověď nečekala, nicméně, já se rozhodla, že jí pošlu teď, koncem léta, když už je doma, děkující dopis. Přiložila jsem jí tam i pár drobností, včetně dobrůtek pro potkana :-)) Vešly se, kupodivu. S radostí musím říci, že jsem měla opravdu dopisní léto. Těch dopisů, co jsem dostala. Snad ke dvacítce. Strašně jsem si to užívala. Včetně pocitu, kdy na mě vypadl ze schránky, nebo už čekal hezky na stole a jen nedočkavě polehával, kdy ho už otevřu. Často jsem v něm našla náramek, poheld z antikvariátu, a další přílohy, které potěšily. Je to prostě krásná věc. A přijde mi, že je opět na vzestupu. Já dokonce píšu i romány. Předposlední dopis, co jsem posílala, měl deset stránek. Byl psán na etapy. A byla jsem tak akční, že jsem i pokreslila obálku. Vcelku realisticky. Ten dnešní jsem tedy odflákla. Pouze 4 stránky a odbitá obálka. Dopisy zkrátka miluju. Hlavně ty nečekané. Je to něco jiného, když ty písmenka držíte v ruce, je to reálné, i když to roztříháš, apálíš, furt toho je nějaký materiál, furt se toho můžeš dotknout. Kdežto maily? Maily jsou jen data. Ale nic proti ním nemám. Taky mám mailíky ráda, ale na dopis, na dopis nic nemá. A chuť známky mám ráda, hehe :-)) Tak přeju hodně obálek, dostatek známek, a pravidelně naplněný kaslík.

    OdpovědětVymazat
  25. tak v tom rozhodnutí vám fandím a ať to dlouho vydrží!

    OdpovědětVymazat
  26. Nádhera nádhera nádhera..úplně jsi mě přivedla na nápad psát mému muži krásná psaní..ale pak mi došlo, že spolu bydlíme:) al zase zavedu milé vzkazy..i když bez oblizování známek:)

    Jinak bych tě moje drahá Vivi pozvala na moji první Giveaway a to osobně:) tedy přes tento komentář:)

    Dárečky jsou od Victorias secret a Hollister, a já si myslím, že by se ti tam mohlo něco líbit:)

    OdpovědětVymazat
  27. Anonymní18:28

    dopisy jsou nejlepší,lepší než nějaký elektronický pošty.Akorát teď na psaní dopisů nemám kamaráda,možná to zkusím s někým přes blogspot.

    OdpovědětVymazat
  28. Už dlouho jsem nenapsala ani nedostala skutečný dopis, ale snažím se vytvářet a posílat alespoň přáníčka a pohledy... Dovedu si přestavit, jak milá slova se skrývají ve vašich už na pohled krásných dopisech :-)

    OdpovědětVymazat
  29. Vivi,
    jen konstatuji, píšeš, píšem, píšeme!
    Zdravím a jdu si seříznout husí brk!

    OdpovědětVymazat
  30. Jo a Vivi, tak moc jsi mě tím článkem nadchla, že jsem utíkala ještě dneska sepsat další dopísek. Natrhala jsem si venku jetelíky a sedmikrásky. Dala to vylisovat a vyřádila jsem se krapet s "designem". A zítra, zítra už běžím zase do schránky :-)) Ááá, jak já to miluju!

    OdpovědětVymazat
  31. Jééé:-) I já jsem si kdysi dopisovala. Ve třetí třídě na ZŠ jsem se stěhovala a s nejlepší kamarádkou jsme si slíbili, že si budeme pořád dopisovat. Vydrželo nám to až do 8.třídy. :-) Na obálky jsme vylepovali různé obrázky, samolepky, psali vzkazy...a já jsem si i obálky pak sama vyráběla. :-D

    OdpovědětVymazat
  32. Dala si mi inšpiráciu napísať mojmu milému ked budem v škole :) listy majú stále niečo do seba, ale na druhej strane som štastná, že existuje skype, a ja možem kecat s hocikým hoci je veľmi ďaleko

    OdpovědětVymazat
  33. Podke mě jsou dopisy neskutečně fajn.

    http://luczynky-world.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  34. Jak já jsem ráda psávala dopisy!!! A ještě raději je dostávala. Vždy jsem úhledně otvírala obálku, abych si ji neponičila :) Do teď mám někde schovanou krabici s dopisy od mých lásek a od mé největší životní kamarádky,která bohužel už není na tomto světě...Teď už nemám s kým korespondovat ( a když, tak mailuji, přece jen je to úžasné si rychle vyměnit informace a nečekat na ně třeba týden :) )Co jsem si však nenechala vzít, tak to je psaní vánočních pohledú...bohužel většina známých mi odepisuje formou sms a to není ONO !

    OdpovědětVymazat
  35. Miluji dopisy, ráda je píšu a učím to i holky.

    OdpovědětVymazat
  36. Milá Vivi. K oblizování známek, jsem si získala jistý odpor, kvůli staré pásce, kterou mi dávala oblizovat moje ségra, když jsem byla malá. Byla jsem tak zvaně oblepená od hlavy až k patě. A ty kvanta pásky jsem musela sama oblízat. Od té doby kdykoli olíznu známku, vybaví se mi ta ona tmavěžlutohnědá lepenka a její kyselohořká pachuť! Stopa dětství! Miluju tvoje příspěvky! :-* Papa Kami

    OdpovědětVymazat
  37. ...Nebyla jsem teď dva dny na internetu, a když jsem se vrátila a podívala se sem na můj blog, zůstala jsem u vytržení! Tolik krásných a milých komentářů! Udělaly jste mi, holky moje, velkou radost! A jsem šťastná, že píšete dopisy nebo je chcete psát, a že jsem Vás svým "dopisovacím postem" přiměla zapřemýšlet, komu napsat a pak oblíznout známku! Moc Vám děkuju Vaše Vivi :-*

    OdpovědětVymazat
  38. thanks for the comment at my blog :D Cool one you have, I'm following.. Follow me :D

    xx

    www.sickbytrend.com

    OdpovědětVymazat
  39. oo to je ake cool pisat si postou..aj ja chcem to je uplne super:Dnie neolizujem nic..jedine ak enter:P

    OdpovědětVymazat
  40. Krásný:-). Dnes už se do schránky chodí většinou spíš s obavami, která instituce nám pošle výpis z účtu nebo faktury atd. Radost z dopisů "přátelských" je spíš výjimečná. Musím říct, že i mě jsi pozitivně naladila a jen teď přemýšlím, komu napsat:-)

    OdpovědětVymazat
  41. Vivi, to je radost dostat psaníčko psané rukou.
    Moc ráda bych také nějaké dostala, ale nemám od koho. Popřemýšlím a určitě najdu někoho, koho svým psaníčkem potěším .
    Hezký večer a moc zdravím IVA

    OdpovědětVymazat
  42. Anonymní11:47

    Moje nejmilejší okatá kočulko,
    dopisovando grando s Tebou je jednou z nejmilejších věcí vůbec v mém živůtku ... Taková radost, když pošťák přiklusavše :)) udělá ze všedního dne jedinečný ...
    Už teď vyhlížím pošťáka, nemá-li dopisáček od mé píďalky zlivské ...
    Kde je ten pošťáááááák??? !!!!! :)
    Mám tě moc ráda.... Tvoje Mišulína

    OdpovědětVymazat
  43. Anonymní19:50

    Teď jsem zasedla po delší době k počítači a hned jdu k tobě na návštěvu.Přeji ti hezký večer.
    Před pár dny jsem byla s mojí smečkou na chviličku
    na Moravě.No jen na 4dny,ale i tak jsem zaukolovala má starší dítka aby napsala čumkartu těm, co máme v srdíčku ...jááá olizovala známky :-) s malou čarodějnicí(jak měla toho havrana-určitě víš).Protože lepit známku,je ta nejdůležitější věc!chi chi chi...
    Jinak ráda píši dopisy,nebo alespoň pohledy k narozkám,tím dávám těm mým lidičkám najevo ,že na ně myslím..
    Měj se hezky Žaneta

    OdpovědětVymazat