25.9.14

Triky, jak si zvednout náladu a být zas o trochu šťastnější

Na každý den mám připravený papír se seznamem úkolů. Vypadá to nějak takhle: "objednat obálky, zrevidovat články, vyřídit e-maily, telefonáty a objednávky, zaplatit pojištění, vyzvednout tiskopisy,..." a je toho ještě mnohem víc. Ale nikdy, opravdu nikdy si nezapomenu do svého seznamu připsat něco, co nálož úkolů zmírní a co mi vylepší náladu. Takže na mém seznamu můžete vidět i: "odpolední káva a čerstvý švestkový koláč, koupit do vázy růže, večer jít do kina - film Láska na kari". 

Když si pak prohlížím seznam denních plánů a vidím na něm, že mám úkoly nejenom rutinní a otravné, ale i příjemně radostné, hned mi jde všechno líp od ruky. Je to prostě taková moje finta, na kterou se nechám (ráda) znovu a znovu nachytat. A mám jich v rukávu víc. Jak už to tu bývá pravidlem, jednou za čas se na ně v rubrice "Jak si zvednout náladu", společně díváme a zrovna dneska zas. Doufám, že vás některé z mých "zvedačů nálady" budou inspirovat k veselejšímu podzimu ;).



1. Ranní přípravy jako dobrodružství
Jsem přesvědčená o tom, že všechno, co děláme, můžeme dělat s radostí. Proto i ranní přípravy na odchod z domova vnímám jako malé dobrodružství, při kterém si vybírám všechno, co budu přes den potřebovat. Správnou košili, správné boty, rtěnku i kabelkové drobnosti. Někdy jsem i trochu překvapená z toho, pro jaké nezbytnosti jsem se ráno rozhodla, ale nakonec jsem ráda, když mě náročným a hektickým dnem provází mentolová placatka s něčím pro zahřátí, vyšívané pantofle nebo bílá košile s koníky, která jakoby kouzlem zmírňuje všudečíhající stres.



2. Obklopit se malými "štěstíčky"
Pořídila jsem si před pár dny pruhovaný rámeček na fotky (Ikea). Dala jsem do něj fotku, do které jsem domalovala skleničky s brčky. Přidala jsem bílý hrnek se zlatými puntíky a papírové slámky. A taky stojánek na růžové papírky s poznámkami, svůj oblíbený parfém a knížky se hřbety ozdobenými washi páskami. Obklopila jsem se zkrátka maličkostmi, které mi samy od sebe vylepšují náladu. Někdy stačí tak málo!



3. Stisknout "Play" (ale né na televizi)
Přespávala jsem nedávno u kamarádky a ona hned po probuzení (ze zvyku) pustila televizi. Z nevrlé černé krabice se ozval nesympaťák hlásající zpravodajství čili všechny ty pohromy, které se staly, nebo kterým bude potřeba čelit. "To bude zase hrozný den", povídá moje kamarádka (ten nepříjemný moderátor zpráv by přesvědčil každého). Nezaváhala jsem ani na chvíli, vyhodila jsem televizi z okna (to by se mi moc líbilo něco takového udělat - skvělé filmové gesto - ale ve skutečnosti jsem jen vypnula červený knoflík) a vzala jsem si na pomoc songy, které mám nahrané v telefonu. Určitě vám ani nemusím říkat, jak rychle jsme se rozveselily. A vůbec to nebyl "hrozný den", ale moc hezký. Pouštět si ráno (a klidně celý den) písničky, které milujeme, to je ten nejjednodušší způsob, jak si zvednout (a udržet) náladu.



4. Nekupovat, ale jednoduše vyrábět
I když si myslím, že nakupování je jedna z nejzábavnějších činností vůbec, ještě lepší a hlavně kreativnější je tvoření. Hezky se u něj vyčistí hlava, vyrobíte si něco přesně podle svých představ (třeba hrneček "My little Paris" nikde neměli, tak jsem si ho pomocí černé barvy na porcelán vytvořila sama) a ještě ušetříte nějaký ten peníz. Kromě hrnku si zkuste třeba namalovat osobní obrázek nebo vytvořit puntíkatý talířek s vlastním textem.



5. Zamilovávat se - pravidelně
Občas na internetu čtu, že se někdo zamiloval do nějaké věci (třeba svetru), přičemž divoce zdůrazňuje, že to myslí s nadsázkou, že se nezamiloval doopravdy, že se to přece jen tak říká, že to vlastně nemyslí vážně a...já jen kroutím hlavou. Nač to obhajování? Zamilovávat se do věcí, věciček, maličkostí, koloušků, knížek, hrnků a svetrů je přece v pořádku. Je to dokonce tak v pořádku a přirozené, jakože po noci přichází ráno a po zimě jaro. Tak proto říkám - zamilovávejme se (do lidí, věcí, herců, filmů, knížek, kaváren, míst na mapě, jahodových koláčků - prostě do všeho, co jen nás napadne) a nestyďme se za to. Život je totiž moc krátký na to, abychom si mohli dovolit nevyužít všechen svůj láskyplný potenciál. ;)

Vivi podpis

52 komentářů:

  1. Moc pěkný článek, musím říct, že hned mi zvedl náladu :)
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Veru a vy ostatní milí komentující, všem vám moc děkuju. Vaše komentáře mi zvedly náladu až do nebeských výšin. Jsem ráda, že se Vám líbí moje malé triky a fotky, a že spousta z vás se mnou souhlasí, že zamilovávat se je paráda, že vypnutá televize nemůže uškodit, a že...prostě že život je bezva, když se člověk aspoň trochu snaží ;). ♥

      Vymazat
  2. Krásný článek! Právě sedím doma, nemocná, venku mlha, zima, zapnu počítač u snídaně, projíždím nějaké blogy, ale až ten tvůj článek mi po přečtení hned zvedl náladu :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám velkou radost, že můj článek zafungoval tak trochu jako "medicína", a doufám, že se mu podařilo vyhnat nemoc rychle ven. A pokud to ještě není úplně ono, tak víme, co funguje na bacily nejlíp, že? Horká čokoláda, Midnight in Paris, Bourne trilogy a nejteplejší růžové ponožky, jaké jsou na trhu k sehnání ;).

      Vymazat
  3. Moc milý článek takhle po ránu, hned mám lepší den! :)) Evi

    OdpovědětVymazat
  4. Je fajn, že jsem zase na tvém blogu, byla ujištěna, že tvoje zásoby "na dobrou náladu" jsou nevyčerpatelné!:-) Tak jsem přišla "nakoupit":-D, protože ty moje se mi nějak poslední dny, ať dělám co dělám smrskávají:-(
    Díky:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní10:02

    Ahoj Vivi potřeba tvého nového článku byla akutní, jak psala Eva na tvém fb-je to jako droga.:-) Podzim se dostavil a já mam náladu na bodě mrazu, takže piš hodně Vivi, ať sem můžu chodit sosat. :-) Krásné fotky (srneček je boží). Martina

    OdpovědětVymazat
  6. Kouzelní počtení. Díky.

    OdpovědětVymazat
  7. Vivi, jak ty to děláš , že je tvůj článek tak povzbuzující? Jsi Skvělá. Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marti, copak se dá na takovou otázku odpovědět nějak rozumně a bez začervenání se? ;) :**

      Vymazat
  8. Anita Hofmannová10:18

    Vivi, ani netuším, jak mě to napadlo, ale myslím, že nutně potřebuji červený nebo mintový hrnek s bílými puntíky... No představ si v něm tu horkou čokoládu! To by bylo rozveselení! :)
    Děkuji za článek. <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní10:30

      Mě napadlo to samé, když jsem viděla Vivin minulý článek z pracovního stolu. Okamžitě jsem začala shánět ten samý hrnek,mintový se zlatými puntíky, ale nikde ho nemají.Tak se zatím musím spokojit se svým starým plechovým hrnkem s kočičkou,ale čokoláda z něho také chutná dobře. :))
      Ája

      Vymazat
    2. To je jasná věc, holky moje, musíte si ten správný hrneček na-ma-lo-vat. ;) A tu horkou čokoládu z něj mi pak musíte dát ochutnat. ;)

      Vymazat
  9. Všechny tipy na zlepšení nálady splňuju, kromě vyrábění, takže během tohoto týdne se do toho dám a budu mít taky určitě krásný talířek! :-) Přeji krásný slunečný den! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ali, ovšem v tom případě doufám, že Tvůj talířek uvidím - aspoň na fotce. Když Tě nebude při tvorbě rušit televizní zpravodajství, určitě vznikne parádní pozitivní talířek. A na něm by měly být vlastnoručně upečené sušenky (to jsem si zas naporoučela, viď?) ;).

      Vymazat
    2. Sušenky neumím, ale mohla bych je vyměnit za muffiny, co ty na to? :-) Fotku pošlu, až budu mít hotovo. Zpravodajství rozhodně ne! Dle Tvého návodu si pustím oblíbené písničky z mobilu a doufám, že se pak zamiluju do svého výtvoru..:-)

      Vymazat
    3. Perfektní plán ;). A muffiny beru, to je jasnačka. ;)

      Vymazat
  10. Vivinko já tvoje články miluju, nestydím se říct, že sem chodím když můj den stojí za prd. Pokaždé mě nabudíš inspirací a za to ti děkuju. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Debi, tak trochu se nabízí, abych si tím pádem přála, abys měla hodně dnů, co stojí za prd, protože pak Tě tady můžu mezi čtenáři objevit, ale já taková nejsem. ;-) Přeju Ti, ať máš co nejvíc superpríma dnů a ke mně si pak přijdeš prostě jen pro "ukotvení dobré nálady" ;).

      Vymazat
  11. Milá Vivi tvůj blog patří u mně mezi ty nejsledovanější.Ať je článek o čemkoliv vždy mi zvedne náladu a dodá energii.Já miluji den ,kdy běžím do trafiky pro můj milovaný časopis,uvařím si voňavou kávu a ponořím se do čtení.Nooo a když k tomu přidám ještě plnou vanu teplé vody.... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samé skvělé zprávy, Věrko. Moc děkuju. ;)
      Máš výborně vychytaný den pro zvednutí nálady. Kombinace časopis/káva/horká vana je nejlepší vynález na světě ;).

      Vymazat
  12. Vivi, nevim jestli se nebudu opakovat, ale jsi jedna z mála lidi, kdo se umí radovat z maličkostí a ja si takových lidi noc vážím, protoze mezi ne taky patřím!:) takze me pokaždé rozveselí tvůj článek:) a tenhle se mi opět moc a moc líbil. Mam takovou otazecku, odkud je ten srnecek? Nutné ho potrebuju!!!:D:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ivo, ale to já právě chci - aby ses klidně pořád opakovala, protože když se opakuješ, tak to je taková krása a pohlazení po duši! ;-) ♥ Moc děkuju a jsem ráda, že nejsem v "radování se z maličkostí" sama. ;) A co se týče kolouška Péti, tak ten je z Etsy.com Je to taková malá raritka z 50. let a občas je tam v různých podobách mívají. Radši tam ale nechoď, je to hrozná návykovka ;-).

      Vymazat
  13. Skvělý článek se super tipy :). Já na podzim ráda čtu, už mám doma kupu knih ke přečtení :). A nebo se dívám na nějaké fajn seriály, Youtube videa atd.

    OdpovědětVymazat
  14. Anonymní13:55

    Ahoj Vivi! :-)
    Ten proužkovaný rámeček je úžasný a obrázek v něm ještě úžasnější!!!! :-)

    Tak hlásím, že se zamilováváním já práci nemám! Každé ráno, co rozlepím víčka a vylezu z pelíšku se mi kolem nohou obtočí Kenny a já jsem zamilovaná až po uši!!! A takhle to mám prosím už 14 let!!!!!!! Ano, tak dlouho se rána opakují a já jsem za ně tolik šťastná! Pokaždé si Kennyho vezmu do náručí a říkám mu: "Koukej tato rána opakovat ještě minimálně 100 let!" :-DDDDD Jak já ho miluji!!!!!! No a pak se pokaždé zamiluji do všech těch pokladů, která nám tu představuješ! :-)
    Měj se krásně Vivi! Ahooooooooooooooj! :-) Šárka

    OdpovědětVymazat
  15. chutne a krasne fotecky
    http://kissinka7.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  16. Hrozně hezky napsaný, dělat si malé radosti a vypouštět tv zprávy je nejlepší :)

    OdpovědětVymazat
  17. Drahá Vivi, naprosto natajno jsem si tvůj článek dneska rozklikla při výpočetce a cítila jsem se jako velice tajný agent, co je právě na misi. A rozhodla jsem se tuto misi splnit. Přemýšlela jsem nad tím a zjistila jsem, že vlastně téměř všechno plním, tudíž čestně prohlašuji, že moje mise je pro dnešek splněna. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Veo, nevím, jestli se to dá říct i o výpočetce, ale mise je rozhodně splněná na jedničku s hvězdou ;).

      Vymazat
  18. krasny hrncek aj pantoflicky Vivinko. malickosti dokazu tak krasne sprijemnit den :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    INSTAGRAM: dominikamr

    OdpovědětVymazat
  19. Vivi, co máš v té placatce?? :)
    Krásný článek s krásnými věcičkami....!! Bod číslo 5. mě mile pohladil. Já vždycky hrozně vzplanu, pro cokoliv, a když je to pro lidi (skupina, zpěvák, kytarista, herečka, herec), říkám manželovi, že teď "chodím" s tím a s tím.... Zrovna nedávno jsem chodila s jedním kytaristou. Ale už jsme se rozešli :) :) Manžel nám na něj koupil lístky a moc jsme si to užili. Život je opravdu krásný... :)
    Veselý den...Kat....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kat, v placatce mám...můžu to prozradit?...domácí horký višňový "ligér" od mamky, nejlepší mlsnota do chladných dnů, jakou znám ;).
      Ten rozchod mě moc mrzí, Kat, ale zdá se, že to snášíš statečně. ;) S kytaristy je vždycky trochu potíž, na ty bacha ;). Já se musím přiznat, že moje lásky bývají většinou z rodu hereckého (mám dvě) a ani s jednou z nich jsem se ještě nerozešla (žijeme si prostě na hromádce všichni čtyři (oni dva, já a můj muž) a klape nám to senzačně. ;)
      Doufám, že až si najdeš zase novou lásku (možná Ti pomůže hledat manžel), tak mi ji přivedeš ukázat (víš, abych mohla svým zkušeným okem posoudit, jestli to má "budoucnost") ;).

      Vymazat
    2. No tak višňový "ligér " mě dostal !!! :) (mňam, musí to být úžasná mlska!) Moje sousedka chodí dávat kytičky do "gapličky" a občas na návštěvu přinese "pišingry" ke kávě :)
      Tak to je moc pěkné soužití, úplně vám rozumím. A slibuju, že až si někoho najdu, vlastnoručně si ho od Tebe nechám schválit :)
      Krásný den...Kat....

      Vymazat
  20. Moc se mi tento článek líbí, sama se tím držím :)) Už od malička mám nějak zažité, že vždy když mám nějakou novou maličkost, tak se víc těším do školy - třeba propisku za pár korun :-))

    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jéje, a nejlepší je jít do školy po Vánocích - v novém růžovém svetru, Bárbínou s ohýbacíma kolenama, svítící propiskou a voňavou gumou, co je moc hezká, ale při gumování dělá šmouhy ;).

      Vymazat
  21. Nádherný článek, absolutně souhlasím s tím, že rozjasnit si něčím každý den je nesmírně důležité :)

    Souboj řasenek: L´oréal vs. Maybelline

    OdpovědětVymazat
  22. Anonymní19:17

    Vivi díky díky díky za tyto tvé články. Dělají se mnou divy!!!! :o)
    Zdraví Jana

    OdpovědětVymazat
  23. Krásný článek a i fotografie, naprosto souhlasím :-)!

    OdpovědětVymazat
  24. Malá štěstíčka okolo nás jsou fajn..a zamilovávat se je super pocit.

    OdpovědětVymazat
  25. A já se zase nikdy nenabažím tvých komentářů, fakt. ;-) **

    OdpovědětVymazat
  26. Všem vám moc děkuju. Vaše komentáře mi zvedly náladu až do nebeských výšin. Jsem ráda, že se Vám líbí moje malé triky a fotky, a že spousta z vás se mnou souhlasí, že zamilovávat se je paráda, že vypnutá televize nemůže uškodit, a že...prostě že život je bezva, když se člověk aspoň trochu snaží ;). ♥

    OdpovědětVymazat
  27. Díky ze super tipy, hned dneska využiji tak 2-3 z nich :). Díky tvému blogu si vždycky nějak připomenu, že svět kolem sebe a štěstí si tvoříme sami :).

    OdpovědětVymazat
  28. šestý bod by měl být přečíst si tvůj článek! :) protože hned je mi líp a mám větší chuť se do něčeho pustit :)

    OdpovědětVymazat
  29. Vivi, opět mi čteš myšlenky...v úvodu mého blogu mám napsáno, že miluji malé radosti a z nich si skládám svůj život a o tom to je...:o))a do těch radostí patří i čtení tvého úžasného blogu..Měj se krásně..Inka

    OdpovědětVymazat
  30. Páči sa mi myšlienka, že ,,všetko, čo robíme, môžeme robiť s radosťou", je to veľká pravda! Day By Day

    OdpovědětVymazat
  31. Milá Vivi, kam ty jen na tyhle zlepšováky nálady chodíš?
    Ani nevíš jak velkou náladovou inspirací pro mě jsi... A já Ti za to moooc děkuju :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Deni, jak si tak chodím po světě a mám pořád oči otevřené, zlepšováky nálad vidím zkrátka všude kolem. Jsem ráda, že je tu můžu svým milým čtenářům jako jsi Ty, ukazovat a inspirovat vás. :-***

      Vymazat
  32. Vivi, ty jedna kouzelnice, zase si mi otevřela oči. Uvědomila jsem si, že spoustu věcí už dělám a ani si to neuvědomuju (což je škoda, protože bych si potom uvědoměle uvědomovala, že si zlepšuju náladu :D ), např. už několik let nekoukám na televizi, resp. koukám na ní jen velmi zřídka a to právě z důvodu špatných zpráv, které prostě vstřebávat nechci (i za cenu kulturního paznehta). Maličkosti jsou obrovské potěšení, jsou to takové určité zvyklosti a stálosti, co dokážou vyvolat vnitřní klídeček a zamilovávání si věcí a lidí...to je krásný obrat pozornosti od stresu k zábavě (především když objektem zamilovanosti jsou pěkní herci!).
    S čím si mě ale naprosto inspirovala a dostala jsou denní plány, kam zařazuješ i příjemné činnosti, to by mě ve snu nenapadlo, ale už teď vím, jak mi to pomůže! :) Takže díky, děkuji velice.
    Měj se, pa

    www.infinitetreasure.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborně, výborně! ;) Mám velkou radost, že Ti můj článek pomohl uvědomit si důležité věci, a že Tě navíc inspiroval zařadit do "Úkolníčku" pár příjemnosti, protože bez těch to nejde. ;) Jsem moc ráda, že Tě tu mám.

      Vymazat
  33. Ještě jednou vám všem děkuju za superúžasnoskvělé komentáře, jste nejmilejší. ♥

    OdpovědětVymazat
  34. Ahoj Vivi,
    chci se Tě zeptat, odkud máš ten dřevěný podnos?

    Za odpověd děkuji a přeju Ti krásný den.
    K.
    PS: Miluju Tvou placatku! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Talonovo ženo ;), dřevěný podnos je z Lidlu (člověk by nevěřil, že i tam se dá narazit na poklad) ;), ale v poslední době podobné podnosy vidím skoro všude - od obyčejných obchoďáků, přes různé obchody s kuchyňskými potřebami až po stylové obchůdky s francouzskou tématikou. Já si nedávno koupila na Aukru takový obyčejný podnos asi za 50 kaček, vnitřek jsem natřela bílou, vnější okraje azurově modro tyrkysovou a jsem hepííí! ;)
      Měj se krásně a placatce to ráda vyřídím (je nadšená, když ji někdo miluje) ;). Papa

      Vymazat