25.3.13

Tak už to konečně rozjeď!

Moje boky se chtějí vlnit, a tak často tancuju. Mám slušnou sbírku elpíček od 50. let až po současnost a jehla na mém gramofonu nemívá dovolenou. Pracuje na plný úvazek, neexistují pro ni dny volna, víkendy, svátky, nic takového - točí se pořád.  A jak rychle pracuje gramofonová jehla, tak rychle já tancuju. V gramofonu to tak pěkně praská a všechny songy z něj volají: tak už to konečně pořádně rozjeď! Ok, tak jo! ;-)
První gramofon jsme si koupili před pěti lety a pořád ho máme. Ale teď jsme objevili "mini Elvise". Je tak roztomilý! Malý červeno béžový retro kufřík s kovovým zapínáním, který se dá přenášet a vzít třeba i do přírody. Pikniky na pruhované (nebo kostkované?) dece s gramofonovými deskami...moje představa ideálně stráveného léta začíná získávat jasné obrysy.
Možná si říkáte, proč mít gramofon, který vám přehraje na desce 5 písniček a pak musíte namáhavě otáčet desku, aby se vám mohlo do uší dostat zase jen pár dalších songů. Vždyť si člověk může zapnout rádio (jen to ne, probůh) nebo počítač, do přehrávače si navolit třeba sto interpretů a má o hudební doprovod postaráno na celý (tý)den. Jenže gramofon a barevné desky mají svoje kouzlo. Můj život má rychlý spád, jsem pořád v jednom kole, všechno je rych-rych-rychlé, a tak je pro mě úžasně uklidňující, jak dobře se při poslouchání LP desek povídá, popíjí, tancuje a žije. Najednou není nikam žádný spěch. Malý návrat do klidnější minulosti...občas si ho můžeme dopřát.
A teď už mě omluvte, nevydržím dlouho sedět...Hej, muzikanti, hrajte! Já totiž ráda tancuju!
PS: abych nezapomněla - jsem velký fanda soutěží a tady je jedna, kterou jsem si nemohla nechat ujít. Třeba si i vy rádi zasoutěžíte - mrkněte Tady.


LP desky...dostávám je jako dárky, občas si je koupím v antikvariátu nebo na bleším trhu a ty nejvzácnější mám schované pod postelí. ;-)

To je on - můj nový gramofon na cesty "Elvis". Myslím, že má uvnitř zabudovaného skutečného malého Elvise!

Stevie Wonder a čokoládové bonbóny - to je moje oblíbená kombinace.

"Umíš dobře tancovat?" - tak se ptával porcelánový pes na mém původním gramofonu.

Vivi podpis

59 komentářů:

  1. U rodičů i tchánů máme pořád fungující starší gramofony.
    Jen když člověk moc skáče, jehla skáče taky ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Vivi, desky mám, ale nepouštím, neb už nemám na čem, ale -mini Elvis- mne naladil a určitě si jej také pořídím a budu hrát a hrát.
    Hezký den a nejen ten IVA

    OdpovědětVymazat
  3. Hello from Spain: I like the record player. I still have a record player but does not work. The music on the record player sounds more real. Keep in touch

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych gramofon brala hned, ale s manželem se v tomhle shodneme těžko :-( On má rád techno, které já nemůžu ani slyšet. Mám totiž hudební vkus vskutku prazvláštní. Jedním dechem jsem si schopná broukat Sealed with a kiss a "jede traktor je to zetor" :-) do toho mám ráda klasickou hudbu... No určitě bych věděla, co na gramíku sjíždět, ale spìš jsem se naučila nosit i doma sluchátka a nemusím se s nikým dohadovat, že jsem nemoderní :D
    Hlasuju pro proužky :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Vivinko,

    gramofon je jeden z mých snů, který si jednou pořídím do svého bytu. Vždycky jsem ho u babičky zbožňovala, když ho jednou za čas pustila. Na půdě má spoustu LP desek, které čekají jen na mě. Akorát si ještě musím chvíli počkat na svůj vlastní byt.

    Přeji mnoho dnů se skvělou muzikou a plno protančených střevíců :*

    Pandička

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pandičko, super! Jakmile si gramofon pořídíš, přijdu k tobě (vezmu s sebou mraky desek a cestovního Elvise) a uvidíš, co se bude dít! ;-) To, že ještě nemáš vlastní byt, to je jen nepatrný, nedůležitý detail. ;-)

      Vymazat
  6. My bohužel gramogon nemáme. Je ale u mých rodičů, spolu s ohromnou sbírkou LP. Když přijdu na návštěvu, hezky ho rozočím :-). Miluju to praskání hlavně na začátku desky.
    Tak vzhůru do tance!

    OdpovědětVymazat
  7. Milovaná Vivinko, ani nevíš, jak mě teď mrzí, že všichni ti Elvisové, Kájové Gottové a Zichové a spol putovali do bazaru :( Bohužel mládí blbost neomlouvá a když tatínek umřel, chtěli jsme se všeho rychle zbavit, aby to nebylo na očích....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Reny, to mě mrzí. A taky mě mrzí, že jsem se v tom bazaru, do kterého jste Elvisy a další fešáky umístili, zrovna nevyskytovala. Skoupila bych je a dneska bych Ti je všechny věnovala. Možná si jednou desky znovu pořídíš...jako vzpomínku na věci, které měl tatínek rád i jako zpestření všedních dnů, protože desky dokážou moc! ;-)

      Vymazat
  8. Do-ko-na-lý gramofón a aj celé zátišie:) To mi pripomína že aj u nás doma by sa mal nejaký zabudnutý nachádzať. Možno by som ho mohla nájsť skôr ako ho niekto vyhodí :/

    OdpovědětVymazat
  9. nadhera Vivinko. gramofon s platnami dychaju uzasnou atmosferou! pred nedavnom sme boli u kamosky na chate a nasli tam stare platne. to teda boli poklady, len sme hikali!! :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  10. Anonymní9:54

    To je také zlaté! ďakujem za tvoj zmysel pre humor a lepší deň, ktorý mi vždy vykúzliš. Saška

    OdpovědětVymazat
  11. Když jsem se stěhovala k muži do domu, měla jsem podmínku. Se mnou jde i gramofon! Mám staré moderato s diamantovou jehlou a není nic lepšího! Od kamarádky dostávám pravidelně na Vánoce singlovky od Neckáře a při úklidu pouštím Prokofjeva a jeho Romea a Julii (pěkně svižně a hned jde utírání prachu lépe.)

    OdpovědětVymazat
  12. Vivi, ja si porad rikam, ze bych gramofon taky chtela. Kdysi jsme meli u nasich a desky? Kroky Fr. Janecka, pohadky a tak :). Jo a Roxetaci, to bylo neco tehdy :D. Ale taky si rikam, ze kdybych mela gramofon, tak s tou mou manii utratim hrisne penize za desky :D. A nejen v antikvariatech, znam se :). Takze ti jen tise zavidim :).

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Vivi,
    když už jsi zmínila soutěž, tak u mě právě dneska jedna začala. Velká jarní soutěž o hodnotné i naprosto nehodnotné ceny: http://fiftydiary.blogspot.cz/2013/03/0549-1832013.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je šílená soutěž :-D

      Vymazat
    2. Ale kdepak. Vůbec není šílená. Stačí jen správně a co nejdřív odpovědět a 1. cenu donese kurýr DPD kolem 13. hodiny v čase odpoledním až ke dveřím výherce (výherkyně).

      Vymazat
    3. Tak teď už nezbývá než přijít na správnou odpověď a je to doma ;-).

      Vymazat
  14. Libi se mi, ze veci, ktere znaji spise nase babicky a dedeckove, stale neztraci sve obdivovatele. Obcas mi opravdu vadi, ze doba jde tak rychle dopredu a stare (pritom nove) veci ztraceji sve kouzlo a smysl... ;-(

    OdpovědětVymazat
  15. Gramofon je nádherná klasika. Doma jeden máme, ale už mu bohužel moc nesnímá jehla :( Nicméně bez muziky nedám ani ránu a přehrávač je na každé cestě můj nejmilejší společník.

    OdpovědětVymazat
  16. Anonymní10:32

    Krásný článek. Gramofony jsou úžasně stylové a zase velmi moderní. V obchodech je jich plno, ale stále jsem si nemohla vybrat ten správný. Už jsem dokonce přemýšlela, že napíšu Tobě, abyjsi mi pomohla s výběrem. Vypadá to, že jsem si už vybrala=tvůj ELVIS je nej!!!!
    Kolik asi tak stojí LP desky?
    Krásný den přeje Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem ráda, že se gramofony dostaly zase do módy. Mini Elvis je skvělá volba ;-). LP desky stojí různě - 100,- i 500,- (záleží na jejím stáří a interpretovi). Asi nejjednodušší je mrknout třeba na Aukro, kde je desek plno v různých cenových relacích. Tak ať ti to dobře hraje ;-).

      Vymazat
    2. Anonymní18:21

      Děkuji mnohokrát. Markéta

      Vymazat
  17. Krásný den Vivinko..
    To je zase "náhodička"..zrovinka před chvílí jsem si domů dotáhla tašku plnou starých hitů,které byly zahrabané ve sklepě..
    Pravda neméme to na deskách,jen na cd,ale tnčit se mi chtělo hned,jen jsem na některé tituly koukla..Dnes nás zřejmě čeká s klukama pěkná odpolední párty u hudby, po sobě budeme při tanci házet umělohmotná velikonoční vajíčka,ať se patřičně jarně naladíme,když nám sluníčko zatím stávkuje:-)
    Měj krásné dny Viv..
    Bi

    OdpovědětVymazat
  18. Už od pohledu ten fešák umí tancovat! Moc hezký post :).

    OdpovědětVymazat
  19. Miluju gramofon :) sama doma mám jeden z těch úžasných dob :) a plno LP :) ♥

    OdpovědětVymazat
  20. Anonymní13:22

    :) Gramofon v kufříku na piknikové dece zní báječně.

    OdpovědětVymazat
  21. Mám podobný gramofon, miluji ho :)

    OdpovědětVymazat
  22. Dear Vivi, you got an amazing LP collection, congrats! Love to dance too so I can perfectly get your feeling:) Lol, love choco and Stevie Wonder too!:) Happy Monday my friend, love and hugs!♥

    OdpovědětVymazat
  23. Taky mám gramofon doma :) Dostala jsem ho k minulým vánocům od přítele. udělal mi tím velkou raodst :)

    OdpovědětVymazat
  24. Jéé ten malý gramofónek je kouzelný ♥ měli jsme kdysi nahoře na věži v obýváku část na desky a měla jsem strašně ráda, když jsme si na nich pouštěly se ségrou jako malé pohádky :) bohužel z celé věže nakonec fungovalo už jen rádio, tak už ji nemáme :( ale ráda na ni vzpomínám :) mít gramofon musí být ale úžasné :))

    OdpovědětVymazat
  25. I když to bude už skoro čtvrt století, přesně si pamatuji, kdy a kde jsem si koupila svou první LP desku... byla úžasná, průsvitně zelená, a na ní hity mé oblíbené folkové kapely... dodnes je umím brnkat na kytaru :-D

    OdpovědětVymazat
  26. Jé, to je bezva, že si tu se mnou tak krásně notujete. Mám z vašich komentářů velkou radost.

    OdpovědětVymazat
  27. Zcela jsi vystihla i mé pocity, když si doma pustím gramofon. Miluji ho. Elvis na cesty je úžasný, taky by se mi moc hodil.

    OdpovědětVymazat
  28. pekný post !

    http://martinaalaura.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  29. Ach teď jsem se úplně zamilovala. Nádherné fotky a ten Elvis! Porcelánovému pejsku odpovím na jeho otázku ANO :))) Moc krásné Vivi :***
    M.

    OdpovědětVymazat
  30. Jé také jsme jeden takový měli.. ale to jsem ještě tahala kačera :).

    OdpovědětVymazat
  31. Jee, gramofonové desky miluju :). Sice je neposlouchám, ale mám s nimi celou polici :).
    A mám hrozně ráda tu retro atmosféru tvých článků :).

    OdpovědětVymazat
  32. Tak ten mini gramofon je boží!!!! Já desky miluju, žádná CD se jim zvukem ani ničéím jiným nevyrovnájí. Toto je ten můj : http://gramofony.heureka.cz/hyundai-rtcc-808su/galerie/. Na živo vypadá lépe, na fotkách nic moc. Mně gramofony vyhovují hlavně z jednoho důvodu. Nemusím díky nim zapínat PC, kteréí jinak k posloucháí hudby potřebuji. Tudíž můžu při poslouchání hudby i pracovat a nekontroluji neustále upozornění na FB apod :D

    OdpovědětVymazat
  33. Vivi, já tě zbožňuji!! Tvoje články jsou pro mě potěchou!! Díky za tebe!!

    OdpovědětVymazat
  34. Milá Vivi, máš pravdu, že gramofon má své kouzlo a v dnešním světe všech možných vymožeností ho mám stejně nějraději. :) V současném bytě ho hobužel nemáme, ale kdykoliv se vyskytnu u maminy doma, tak si nějaké elpíčko pustím. Nejraději mám Blondie, Káju Gott, Elvise a Romantický klavír Jakuba Maláska. :) Je toho ale daleko víc, co na elpíčkách poslouchám.
    Koukám, že ty máš moc pěknou sbírku. Elvis je prostě klasika a Stevie Wonderovi a čokoládovým bonbonům bych neodolala také. :)

    OdpovědětVymazat
  35. Gramofon miluju, před léty jsem ho nechala opravit pro maminku. Škoda, že Jenda nám nedovolí si pouštět desky...snad až bude trošku starší...

    OdpovědětVymazat
  36. To jsi mi zase dala, já pamatuji doma i ten na kličku. Vytahoval se pouze pro poslouchání a nacvičování "na sucho" volné jízdy pro krasobruslařské závody:-(. Poté následovaly stížnosti sousedů.... a tak se po nezbytně nutné době k nácviku, gramofon zase uklidil pod postel!Ach, jak bych v té době brala Elvise, ale místo toho, jsem poslouchala "Labutě, snad ze všech evropských jezer":-D

    OdpovědětVymazat
  37. Anonymní21:19

    Gramofon..60 léta..nabírané sukně..."čárlston"..tajné čtení pod dekou..na krku velké korále..to vše a mnohem víc jsi mi dnes připoměla. Také nějaké filmy s retro tématikou by nebyly? :)..M

    OdpovědětVymazat
  38. Páni, taková klasika. Gramofón už se jentak nevidí. To mi připomíná staré časy u babičky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní9:55

      Podle mě jsou už dneska gramofony v každém elektru, už to dávno není jen doména našich rodičů nebo dokonce prarodičů, ale člověk si k nim musí najít cestu.Mini Elvise jsem ael ještě nikde neviděla. Kdes ho koupila vivinko?

      Vymazat
    2. Gramofon jsem koupila v Globusu za 2200,-, ale najdeš ho levnější na internetu. Zadej do googlu "gramofon Elvis Mini Sencor" a pak už jen vybírej nejvýhodnější nabídku ;-).

      Vymazat
  39. Haha :) i wanna dance to elvis too, love his music so much! need the old vintage vibes in my life now....am sure you got great collections of Elvis.
    kisses..

    OdpovědětVymazat
  40. Mila Vivi, to je skvele, aky ty si vsekulturny cloviecik! (ak taky existuje ;) ) tvoj zaber ma dostava uplne.
    mini gramik je supersky a hned by som ho brala.

    ..segra ma spustu platni a gramofon, no prezradila mi, ze ono si to ziada aj svoj cas- ked si take nieco slovek pusti, vacsinou mu neda uz popritom robit aj nieco ine...

    OdpovědětVymazat
  41. my máme gramofón, rep. gramorádio, čo si pamätám. ako malé decko som si často púšťala platne a hopsala si a spievala. čo mi hrdlo dovolilo :-D strašne som fičala na platniach zo 70. rokov, na ktorých fičali moji rodičia.do vytrženia ma dokázala dostať aj Lady karneval :-D ďakujem, že si mi oprášila tieto milé spomienky a premýšľam, že si ho asi od mamy, ktorá ho skladuje v skrini vypýtam a zoberiem k sebe :-) a začnem hladať nejaké parádne retro platne :-)

    OdpovědětVymazat
  42. Já mám na gramofon jenom hezké vzpomínky. Už odmalička mi na něm babičky vždycky pouštěla pohádky a dodnes mi přijde poslouchání gramofonových desek mnohem příjemnější, než poslouchání hudby z PC či z rádia. :) Má to větší kouzlo.

    OdpovědětVymazat
  43. Vy jste nejmilejší gramofonoví fandové, jaké znám ;-). Děkuju za úžasné komentáře = moje velká radost. ;-)

    OdpovědětVymazat
  44. My milujeme gramofony, nejraději si na něm pouštíme jazz♥. Máš super blog! Stáváme se tvými pravidelnými čtenářkami (blogger i bloglovin) a budeme moc rády, pokud nás také navštívíš a budeš nás následovat.
    Audrey&Pearl
    http://audreyandpearl.blogspot.cz/
    www.bloglovin.com/blog/3967306/audrey-pearl

    OdpovědětVymazat
  45. Tancování miluju, 8 let jsem dělala balet a pak roky vedla taneční soubor při pěveckém sboru na gymplu ;) takže se vlním moooooc ráda :))) a ten gramofon je úžasňákový, Vivi ♥

    OdpovědětVymazat
  46. zbožnujem tvoje fotky:) + tiež máme doma platne, ktoré ma tešia už len tým ako vyzerajú a aká z nich ide atmosféera pri počúvaní:)

    OdpovědětVymazat
  47. Anonymní0:37

    Krasny clanek, pripadam si u tebe na blogu jako ve snu. Dokonale :) Lucka.

    OdpovědětVymazat
  48. Miluji gramofon. Sama sbírám malé desky od Kubišové a je neuvěřitelné jak to hraje.❤️

    OdpovědětVymazat