20.5.13

Knihy o Francii a Paříži - recenze - část 1.

Dva stromy a mezi nimi pletená houpací síť. Vedle sítě ledový čaj, v ledovém čaji pruhované brčko a v pruhovaném brčku nejspíš mravenec (oni se dostanou všude). A kdo je v síti? Jéje, tam jste přece VY! A zajímá vás, co tam děláte? Sladké NIC. Ačkoliv něco přece...čtete si tam. Možná zrovna jednu ze 13 knížek, které jsem pro vás ze své bezedné knihovny vylovila.

V poslední době se mi v e-mailové schránce pomnožily dotazy, zda neznám nějaké knížky o Paříži a Francii, které se dobře čtou (nejen o dovolené) a jsou zábavné. A někteří z vás si rovnou řekli o článek na francouzské knižní téma. Můj blog je pro vás a vaše přání jsou od toho, abych je plnila, a tak se dneska vydáme na cestu do Paříže i na francouzský venkov. Držte si klobouky, vyrážíme!

Nadýcháme se čerstvého vzduchu a levandule, budeme jíst bagety právě vytažené z pece, loupáčky plněné francouzským máslem, pít dobré víno a v cukrárně si koupíme čokoládový chlebíček pain au chocolat. Tak se hezky houpejte, čtěte si nejlepší francouzské knížky, fantazírujte,  odpočívejte a těšte se přitom na dovolenou a na svou houpací síť (a zatím si takovou oázu klidu udělejte třeba na gauči ve svém obýváku)...


 

Rok v Provenci a Navždy Provence! - Peter Mayle

Knížka Rok v Provenci je laskavý a zábavný příběh Petra Mayleho, který si pořídí dům v Provenci a dá tak šanci svému snu žít v místě, které poznal jen jako turista. Budeme s ním prožívat nejen rekonstrukci jeho domu, ale i objevovat francouzský svět se všemi jeho radostmi a strastmi, tamější kuchyni a plno dalších maličkostí, které dělají život životem. V druhém díle volné trilogie Navždy Provence! líčí Peter Mayle události a okamžiky na francouzském venkově, které jsou zdánlivě obyčejné, ale vtip, pohoda a lehkost, s jakou Peter dokáže své všední dny přenášet na papír, dělá z jeho knížek právem bestsellery (jeho knížku Dobrý ročník, která byla zfilmovaná, asi ani nemusím připomínat).

 

Francouzský život - James Haller

Tady bych si dovolila vypůjčit si svá slova z jednoho mého starého článku. "Nakupujte denně na trhu chutné čerstvé suroviny, pijte ráno silnou kávu na terase, pochutnávejte si na čokoládových loupáčcích, zajeďte si na výstavy do Paříže, navštěvujte rozkošné kavárničky, hledejte poklady ve starožitnictví a krajky v malých francouzských obchůdcích. Usilujte o splnění svých nejdivočejších snů hned teď! Anebo si aspoň pořiďte tuhle knížku s názvem Francouzský život, vychutnejte si milé Hallerovo vyprávění prokládané skvělými recepty a s humorem se přeneste do francouzského Savonnières...bude vám tam tak dobře jako mně."

 

Skoro Francouzka - Sarah Turnbull

Když se australská novinářka provdá za francouzského právníka a odstěhuje se za ním do Paříže, její život je všechno možné, jen ne procházka růžovou zahradou. Zapadnout do francouzského prostředí totiž není žádná legrace, zvlášť když se dopouštíte takových neomluvitelných faux pas, jako je doběhnout si přes ulici pro bagety v teplácích nebo se hlasitě smát. Humorně vyprávěný skutečný příběh Sarah Turnbull - Skoro Francouzky - ženy, která ve Francii sice žije, ale přesto zůstává pořád tak trošku cizinkou. Milá, vtipná, skoro francouzská a ideální do "vaší houpačky" - taková je kniha Skoro Francouzka.

 

Francouzský sen, nový domov a láska v Burgundsku - Jeffrey Green

Když objevíte starobylou, mechem zarostlou, 300 let starou kamennou faru v malebné vesničce v Burgundsku a zatoužíte se tu usadit, cíl je jasný, ale cesta dlouhá. Francouzský sen je okouzlujícím vyprávěním amerického básníka ověnčeného literárními oceněními a jeho snoubenky Mary, kteří se nejen chtějí stát majiteli domu v Burgundsku, ale také pravými Burgunďany. Při čtení téhle knížky půjdete otřít prach ze svých kufrů, to jsem si jistá.

 

Zbožňuju Paříž - Lindsey Kelková

Po New Yorku (knížku Zbožňuju New York možná budete dobře znát) je dalším městem, které Angele Clarkové přiroste k srdci, sladká Paříž – romantický cíl všech zamilovaných dvojic. V knížce Zbožňuju Paříž Angelu do Paříže přivedou dvě zásadní věci - hudební festival, na kterém má vystoupit se svou kapelou její přítel Alex, a exkluzivní reportáž pro prestižní módní časopis. Sny o pařížské idyle se ale rozplynou jako mávnutím proutku. Velmi vtipné a poutavé čtení, od kterého se neodtrhnete, dokud neuvidíte na stránce 280 poslední tečku. Knížka vás provede nejen samotným příběhem, ale taky vás povodí po památkách, vezme vás do pařížských butiků, barů a kaváren. Je to takové okouzlení rozporuplnou Paříží se všemi jejími kontrasty. Ach, ta milovaná i nenáviděná Paříž...

 Malá vzpomínka na mou poslední návštěvu Paříže ("stánky" s knížkami u Seiny).

Bonusové tipy

Mireille Guilianovou a její knížky Francouzky umí žít, Francouzky netloustnou nebo Francouzky se umí otáčet asi většina z vás zná a má je na noční stolku. Před spaním se čtou stejně dobře jako geniální Pohádky od Miloše Macourka (já věděla, že je sem nějak procpu).


A na závěr se sluší zmínit velepopulárního autora vtipných knížek o Francii, kterým je Stephen Clarke. Je tátou celé řady knižních dítek a většina z nich stojí za přečtení. Třeba tyhle: Merde! Rok v Paříži, Už zase skáču přes Merde!, Celkem jde o Merde, Tak pravil hlemýžď aneb Jedenáctero přikázání pro život mezi Francouzi nebo Obnažená Paříž. Díky Clarkovu ostrovtipu a britsko-francouzskému homoru se ve své houpací síti tak příjemně uvelebíte, že jediná možnost, která vás na sklonku večera donutí vstát, bude hejno komárů.


Poslední knížkou, kterou nemůžeme nechat bez povšimnutí, je Madame Chic aneb Co všechno jsem se naučila v Paříži  - recenzi najdete tady. Jeden čas jsem ji ani nevyndavala z kabelky; je to milá, inspirující a "těšivá" literatura, která by "pařížomilkám" v knihovničce určitě chybět neměla. A ještě tu máme druhý díl S Madame Chic doma (s podtitulem "Rodinný život po francouzsku aneb Jak udržet chic sebe i svůj domov") - recenze tady.

A to je zatím vše. ;)

Vivi podpis

84 komentářů:

  1. Hello from Spain: Paris is a very romantic and beautiful. I like your proposals to read. Keep in touch

    OdpovědětVymazat
  2. To jsou krásné knižní tipy. Ještě kde sehnat tu houpací síť a stromy, na které ji beztrestně zavěsit? :-) No dobře budu je číst doma před usnutím v posteli a krásně snít. Hezký den v síti!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marti, síť seženeš v OBBI (a mají tam nádherné) a stromy v lesích, lukách, za domem i před domem. Ale ta postel zní ještě líp než houpací síť ;-).

      Vymazat
  3. Krásné knižní tipy, dokonce jsem některé věci nečetla, takže jako inspirace se určitě hodí. Teď jen sehnat síť a druhý strom.;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem tě mohla inspirovat a houpací síť doporučuju krásnou pletenou z Obbi ;-).

      Vymazat
  4. Milá Vivi, díky za krásné tipy na knihy a připomněla jsi mi Dobrý ročník, který miluji. A rozhovor si ráda přečtu:-) ... už jsem si přečetla a je moc milý jako ty a tvůj blog:-)) Hezký den! Jana

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Vivi, dovedeš si představit, že já jsem už několik let nepřečetla žádnou knížku pro dospělé? Budu to muset napravit (i když teda Děti z Bullerbynu budu mít po ruce pořád :-D )... Děkuju za pěkné tipy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdi, klidně zůstaň jen u Dětí z Bullerbynu - to je kultovní záležitost, zatím ji žádná jiná knížka nepřekonala ;-).

      Vymazat
  6. Drahá Vivinko..
    Děkuji za pohlazení..tak dloho jsme se nečetly..chyběla jsi mi..Rozhovor skvělý,jako Ty a knihy?od té chvíle co jsem navštívila Francii mě už nic neuspokojí..Chtěla bych tam zas a znova a nějak mi teď o té dámě nestačí jen slova...Věřím,že se tam opět brzy podívám..Krásné dny milá a děkuji:-)
    Bi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brigitko, víš přece, že sny se plní...budeš zase brzy brázdit francouzské ulice, shlížet dolů z Montparnassu, nakupovat u Seiny bagety a na nábřeží je uždibovat.
      Děkuju ti, měj se krásně, zase se brzy shledáme. ♥

      Vymazat
  7. Anonymní9:39

    Vivi dnes jen jedno slovo - DĚKUJI. ♥

    OdpovědětVymazat
  8. Díky za výbornou nabídku knih. Hned se po nich podívám. Budu si je užívat o dovolené při lenošení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, já už tě v té houpací síti úplně vidím ;-).

      Vymazat
  9. Skvělý příspěvek, několik knížek moc dobře znám, přečetla jsem je jedním dechem :)Máš moc krásný osobitý blog :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko, mám radost, že jsem se ti trefila do vkusu (knížkama i blogem). Děkuju ;-).

      Vymazat
  10. Těším se až zase budu mít v létě spoustu času na knížky. <3

    OdpovědětVymazat
  11. uzasne Vivi, urcite sa po nejakej ohliadnem! :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  12. Tak dnešní program je jasný, Vivi, letím do knihovny :-). Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dit, v knihovně jsem nebyla už asi deset let a je to skvělý nápad. Díky ;-).

      Vymazat
  13. uzasne, vdaka za tipy! uz viem co si pridat na svoj knizny wishlist :)

    OdpovědětVymazat
  14. A já zrovna minulý týden byla v knihovně.. Pokusím se vše co nejrychleji dočíst a poletím tam znovu, moc děkuji za tipy! Hezký den Vivi :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prima, Deni. ;-) Léto je před námi a sázím se, že přečteš půlku vaší knihovny ;-).

      Vymazat
    2. No uvidíme, mám tak moc knih co si chci půjčit, koupit a hlavně přečíst že to snad nikdy nemůžu stihnout :o). Jinak 'Merde' na všechny způsoby už mám za sebou a čte se skvěle :o). Krásný den Vivi!

      Vymazat
    3. Milá Deni, tak hlavně nedopadnout tak jako ten mnich, co měl mnoho knih a nevěděl, co je v nich :-D. Ale to Tobě určitě nehrozí. Krásný čtení přeju. ;-)

      Vymazat
  15. Doporučuju Pohyblivý svátek od Ernesta Hemingwaye!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt, Zdeňku, jak jsem mohla zapomenout na romantickou Paříž dvacátých let, na Scotta Fitzegeralda, na kavárnu na Place St. Michel a na všechno, do Ernest se čtenářem dovede provést! Díky za připomenutí. :-*

      Vymazat
  16. ...ach, zase som chytená do (hojdacej) siete... ;-)
    A nie, už z nej nikdy nevstanem. K pruhovanému brčku si dám pruhované tričko a mravčeky mi môžu liezť, kade budú chcieť;-)). Len dúfam, že jeden z tých stromov, ktoré budú tú (našu) sieť držať, bude višňový, a ten druhý... http://www.ujdeto.cz/lyrics/dezo-ursiny/chodnik-sa-klukati-sk/

    Ten strom sa usmieva
    sedmorakým ovocím.
    Stačí len okúsiť -
    sedem chutí v ňom spí.

    ♥+♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dandelijonko, Ty jsi, Ty jsi...no zkrátka Ty jsi žůžová! ♥♥♥

      Vymazat
  17. Anonymní13:35

    Nádherná inspirace a to je teprve 1. část, takže ještě bude i 2.,pokuď se nemýlím :)
    Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, ještě si tu plno knížek ukážeme v 2. části ;-).

      Vymazat
  18. Bezva inspirace, jen nevím kterou dřív! :) Já teď objevila Provance jako sen, doporučuji připsat na seznam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Reny, nevíš, kterou dřív? Já být Tebou, tak si léto vychutnám jako první se Skorofrancouzkou, to je hodně povedená autobiografická a vtipná záležitost ;-).
      Provence jako sen od Lenky Civade je moje oblíbená knížka, zrovna ji mám na chatě. Objeví se v 2. části mojí francouzské knižní inspirace ;-).

      Vymazat
    2. Jé a já takhle nestydatě předbíhám! :)

      Vymazat
    3. :-D Ty jsi zkrátka vždycky o krok napřed - dokonalá, moderní žena. :-**

      Vymazat
  19. Dear Vivi, I love everything about Paris and France so they are for sure a very nice and sweet reading! In particular I'm curious about the last book by Linsday Kelkova. Happy Monday my friend, big hugs and kisses to you♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My dear Lilli, thank you for very kind message (I´m so happy). ♥
      I wish you nice reading ;-).

      Vymazat
  20. Některý knížky máme doma, mamka taky zbožňuje všechno okolo Provence a Francie a mám k tomu tím pádem taky blízko :)Všude po bytě je levandule, svíčky, nábytek s patinou a za nic moderního a lesklýho bych to nevyměnila! Díky za tipy na knížky, mám inspiraci na dárek pro mamku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U vás bych se mohla na pár let ubytovat ;-).

      Vymazat
  21. Tyhle knižní tipy mám strašně ráda - už si je jdu shánět. Jsem právě takto letně, cestovně gurmánsky naladěná :) - jo, v houpací síti se čte nejlépe...Skvělá inspirace!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborně. Jsem moc ráda, že jsem se ti trefila do cestovně gurmánské nálady ;-).

      Vymazat
  22. Vdaka ti Vivinka za davku francuzskej inspiracie :) (link na nu uz putoval do mailu aj mamke :))
    A vdaka aj za tvoje mile slova, velmi si ma potesila ♥ Nejaki nadseni citatelia ti pod nasim intervju nechali aj svoje mile komentare, ked budes mat chvilku, mozes si ich tam prist vyzdvihnut.
    Vivi proste lubia vsetci! :*
    tin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá TinTin, červenám se jako panna, když čtu tvůj komentář. ;-) Jsi zlatíčko. :-*

      Vymazat
  23. Milá Vivi, díky za knižní tipy. Houpací síť mám, ale úplně jsem na ni zapomněla, teď už by se hodila. Díky za připomenutí.... Moc hezké čtení! :-) Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, děkuju za milý komentář. Šmarjápanenko, bez meškání síť vyndej na světlo a pěkně se v ní utáboř. ;-)

      Vymazat
  24. vďaka za krásnu inšpiráciu :)
    pozývam ťa na giveaway : http://lollylucker.blogspot.sk/2013/05/oasap-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  25. Skvělé naladění na Francii, kterou zbožňuju a tajně si na ni myslím, šprtám francouzskou gramatiku a bifluju slovíčka. Třeba se mi to jednou hodí, kdo ví... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen si na ni mysli a piluj francouzštinu, milá Myyno, sny se totiž plní, tak ať jsi na francouzské vejletění připravená. ;-)

      Vymazat
  26. Anonymní18:25

    Ahoj Vivi,

    zdá se mi to nebo poslední dobou přispíváš méně častěji? ;) Ty víš, jak moc mám ráda tvůj blog, ale nějak ztrácím pojem o čase, tak se ptám...♥ A ještě jedna věc, ještě jsem ti asi nestačila říct, že mě čeká od nového roku práce v Paříži viď? Doufám, že přijedeš na návštěvu. ;)

    El

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá El, to se ti jen zdá. ;-) Snažím se vkládat články vždycky v pondělí a ve čtvrtek (občas vyjde i sobota), ale v létě budu muset míň času trávit na blogu a místo toho pěstovat levanduli, natírat židle na žluto, chytat bronz, pozorovat veverky, na kostkované dece po boku se svým DVD přehrávačem shlédnout plno filmů s Belmondem, cestovat pro nové zboží, konečně se spřátelit se svým foťákem, grilovat lilek, houpat se na houpací síti (to hlavně, že?), rozčesat si zacuchané vlasy (to bude oříšek) a péct malinové a broskové dortíky.
      No páni, to je mi ale novina! Eliška Pařížankou! Tak říkáš od nového roku? To se těsně mineme, ale to víš, že Tě tam pak zajedu navštívit. Dát si s tebou dvě tři kávičky na Hoře mučedníků, slavném Montmartru, to je můj sen ;-). Těším se na Tebe.

      Vymazat
  27. Krásné... Dneska mám tak špatný den, že jsou milé věci od Viv přesně to, co potřebuju.♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vivi je šťastná! ;-)
      Fůůůůů - špatný den se musí hned odfouknout horkou sprchou, ananasovým džusem, chlebíčkem se zeleninovou tapenádou a filmem Bosé nohy v parku. Tak, a už je zas dobře. :-*

      Vymazat
  28. Anonymní14:24

    Uzasne typy a fotky, ktere me hned ponoukly koupit si dve zminovane knihy - prave mam v tasce Skoro francouzku a Zboznuju Pariz. Tesim se na cteni a dalsi tve clanky.
    Sona

    OdpovědětVymazat
  29. Miluju francii a tak )) Umím Francuzsky a ve francii jsem byla už 2x a moc se mi tam líbilo!

    OdpovědětVymazat
  30. Rok v Provenci má doma mamka, ona Provence miluje :)) Dobrý ročník samozřejmě znám a miluju :) článek se ti povedl :))

    OdpovědětVymazat
  31. Tohle jsem si potřebovala přečíst. Takže vím, co za knížku (knížky? :)) is pořídím v blízké době. :)
    A možná, že v létě vyjde i ta Francie a nebudu o ní jen číst. ;) To znamená, že musím oprášit i své znalosti z francouzštiny.
    Po přečtení tvého článku bych ale vyrazila hned i s těmi chabými znalostmi. ;)

    OdpovědětVymazat
  32. Děkuju za vaše milé komentáře, děláte mi jen samou radost ;-).

    OdpovědětVymazat
  33. Radost děláš ty nám (mně teď obzvlášť)! Krásný článek, četla jsem z těch francouzských typů jen dvě knížky, takže už teď se těším až si najdu čas a ponořím se do francouzského života podle Vivi! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Nikol, Ty o francouzském životě nemusíš ani číst, Ty ho žiješ. ;-) Pozdravuj svůj parfém Parisienne (voní vážně krásně, před týdnem jsem očichávala) ;-) a děkuju za milá slova.

      Vymazat
  34. Milá Vivi,
    jedeme na stejné knížkové vlně! Já místo sítě volala na mém blogu po lelkování s knihou pod olivovníkem :-)
    Knížky znám ale Francouzský život je pro mě nový hot tip pod platan k fíkové limonádě :-) Díky!

    A pokud chceš knihovnu obohatit o tři provensálské kousky, tady jsou: http://anyzovka-v-zemi-cikad.blogspot.fr/2013/05/dopisy-z-provence.html

    Krásné čtení ti z Provence přeje,
    Anýzovka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Anýzovko,
      zdá se mi, že Haller Francouzský život stvořil přímo pro tebe, protože kdo jiný by si jeho knížku dokázal vychutnávat pod platanem a při tom upíjet fíkovou limonádu!? Tomu říkám dokonalá francouzská idylka.
      Lenku C. znám, ale přiznám se, že od ní mám jen jednu knížku (o té bude řeč v druhé části mého knižního francouzského ladění). Budu muset knihovničku doplnit o ty další dvě.
      Pa pá a děkuju ;-).

      Vymazat
    2. A ještě něco - je úžasné, že znáš Lenku i osobně, musí to být moc zajímavá dáma ;-).

      Vymazat
  35. Anonymní19:43

    Ahoj Vivi,už jsem ti to jednou psala,nezapomeň na knížku od Suzanne Kubelka -Ofélie se učí plavat.Bude se ti to líbit.Hezký večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem hlava děravá, ale teď jsem si tvůj tip už konečně zapsala do notesu a při první příležitosti si ji pořídím. Děkuju :-*

      Vymazat
  36. Děkuji za doporučení!Rychle si tentokrát, ještě přibalím do kufru houpací síť, ale hodila by se mi ve Francii kniha o Česku, psáno a viděno cizincem. Nemáš nějaký tip:-D?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám :-) "Prioritaire Praha-Paříž" od Lenky Civade a Anne Delaflotte.

      ...Francouzka Anne žijící v Praze a Češka Lenka žijící ve Francii využívají dopisů nejen jako prostředek vzájemné komunikace, ale i vlastního poznávání neznámé země, jejich zvláštností i stejností, radostí i problémů. Z dopisů Anne se dozvídáme mnohdy věci velmi neočekávané a neobvyklé, které nám domorodcům nijak zvláštní nepřipadají, a uvědomíme si je až pohledem překvapeného cizince...

      Více na: http://anyzovka-v-zemi-cikad.blogspot.fr/2013/05/dopisy-z-provence.html

      Hezké čtení :-)

      Vymazat
    2. Milá Renatko, tak v tom případě pro tebe jeden tip opravdu mám a je to knížka úžasná a vtipná na spadnutí ze židle. Autor se jmenuje Jon Davis a napsal knížku "Hezký víkend" a pak ještě její pokračování s názvem "Sousedi": http://www.hezkyvikend.cz
      To bude to pravé čtení pro Lezarts ;-).

      Vymazat
  37. Viv toto je článok ako na zavolanie!!! :) náramnú radosť si mi práve urobila, akurát som rozmýšľala aké knihy sú typicky francúzske a aha ho. Dodnes mám živé spomienky z Paríža a verím, že sa tam jedného dňa vrátim na dosť dlhý čas... je to láska.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lauro, tak to mě moc těší, že jsem se ti strefila do noty. A v červnu ještě bude druhá část ;-). Zvláštní, jak Paříž dokáže člověka okouzlit...Amour ;-).

      Vymazat
    2. druhááá časť, to sa už teraz neviem dočkať :) .. krásny večer :)))

      Vymazat
    3. Milé zlatíčko jsi ;-).

      Vymazat
  38. Viv děkuji za návštěvu na mém blogu.Kochám se u Tebe.To jsou čtenářské skvosty.Právě čtu knihu "PRIORITAIRE, Praha – Paříž , co Ti doporučuje Anýzovka Byla jsem na autogramiádě.Úžasné čtení, úžasné dámy. Až dočtu, vrhnu se na něco z Tvé nabídky.
    Krásné jsou filmy Maminčin zámek. Je volným pokračováním filmu Tatínkova sláva.Natočeném podle knihy význačného prozaika a dramatika Marcela Pagnola.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jani, já se mám! Takové parádní tipy, o tom se mi na samou noc ani nesnilo ;-). Děkuju mockrát, všechno si píšu a až přijde ten pravý čaj, přečtu a shlédnu. ♥

      Vymazat
  39. A teď kterou z nich :) ?

    OdpovědětVymazat
  40. Anonymní13:16

    Zrovna nedávno jsem dočetla Život po francouzsku od Duboise, ale to není letní čtení :). Ani oddechové.

    OdpovědětVymazat
  41. Přemýšlela jsem o koupě YSL , vydrží dlouho ,nebo je výdrž nulová ? :-)

    http://beautyane.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Anetko, můj červený lak na nehty od YSL musí s pravdou ven - výdrž je mizerná, bohužel. V poměru cena/kvalita prohrává na plné čáře. Pokud něco luxusního, tak laky na nehty od Chanel anebo ekologické laky s úžasnou výdrží od PRITI NYC (plánuju jim v blízké budoucnosti věnovat článek - zaslouží si to) ;-).
      PS: a děkuju za všechny nááááádherné komentáře, které jsi mi dneska na blogu nechala; moc mě potěšily.

      Vymazat
  42. Anonymní14:36

    patříte k fandům PSG? tak se vydejte na některý z fotbalových zájezdů a můžete poznávat Paříz takto:

    https://smartgo.cz/kategorie-produktu/zajezdy-na-sport/fotbalove-zajezdy/ligue-1/

    OdpovědětVymazat