8.6.13

Víkendové retro aneb život není černobílý

Napadlo mě, že by mohla být zábava shlédnout o víkendu jeden z nejlepších retro filmů. Dámy, natočte si kudrlinky, nenápadně si (zatím asi jen o jeden knoflíček) rozepněte blůzku, pusu přetřete červenou rtěnkou a nasaďte si kočičí brýle. A vy si, milí pánové, oblékněte úzké sáčko, uhlaďte a sčísněte pěšinku a nastartujte frajersky auťák...dzzzzn, dzzzzn, dzzzn. Jedeme do autokina, tak ať to má grády!
Dneska totiž hrají film Městečko Pleasantville (natočený v roce 1998), který rozhodně není jen podařenou retro komedií, která divákovi naznačuje, že život není černobílý. Film naráží na netoleranci společnosti v 50. letech, ale tak jemným, nápaditým a originálním způsobem, že někoho se poselství filmu hluboce dotkne a někdo se celý film bude jen usmívat a bavit. Ať už tak či onak, v obou případech je to pro tenhle retro snímek velké a zasloužené plus.
Čeká vás milá, inteligentní a vtipná podívaná (navíc skvěle dějově i vizuálně zpracovaná) a takových filmů je jako šafránu. Tak neváhejte a okořeňte si s ním některý z víkendových dnů. ♥

Všechny fotky jsem vyfotila přímo z filmu Městečko Pleasantville:

Na začátku je jeden "pokažený" televizní ovladač, prostřednictvím kterého se dvojice sourozenců (báječní Tobey Maguire a Reese Witherspoon) ze současnosti neúmyslně ocitnou v černobílém sitcomu z 50. let, který právě běžel v jejich televizi. Na obrazovce vypadalo seriálové městečko Pleasantville dokonale roztomile, ve skutečnosti je ale jen upjatým místem pro jeho bezkrevně černobílé a zkostnatělé občany. Je plné konvencí, zákazů, zajetých striktních pravidel a stereotypů. Jeho dva noví obyvatelé vnesou do města nejen čerstvý vítr, ale taky velké oživující (a barevné) změny. Černobílí obyvatelé "idylického" amerického městečka najednou začínají získávat barvu. Svět i oni se postupně obarvují díky pocitům, které jim byly dřív neznámé a pro mnohé z nich dokonce nepřípustné. Jejich konzervativní černobílý svět je nenávratně nabourán. Někteří z nich v tom vidí zkázu, jiní si uvědomují, jak neplnohodnotně dřív žili a začínají si konečně užívat každý den...
Vivi podpis

47 komentářů:

  1. Zní to jako supr film, píšu na seznam ke shlédnutí.

    Krásnou sobotu, Vivinko! :)
    Runa

    OdpovědětVymazat
  2. Prima tip, díky, Vivi :) Ať máš krásný víkend!!

    OdpovědětVymazat
  3. No a je to, program na večer vytvořen! Ještě si pořídím nějakou mňamku a Zlatopramen Mystery v příchuti High society, který mě naprosto okouzlil a to nejen svým rozkošným obalem! (to zase tip ode mě :))) Děkuji Vivi za milou inspiraci a užij si víkend, už bude prý i sluníčko!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Reny, jéje Mystery je moje každodenní pití. ;-) Začala jsem s ním tady:
      http://www.vintageblog.cz/2013/04/ukradeny-senzaboxradost-nebo-zklamani.html
      a od té doby jsme se neodloučili. U nás šajní sluníčko o 106, vypadá to nadějně ;-).

      Vymazat
    2. No vidíš, jaká jsem popleta! Když ty tady máš takových fajnových pitíček, že se jednomu točí hlava :D

      Vymazat
    3. Kdepak popleta! Naopak, mám velkou radost, že se shodneme v další věci a už vím, že až se rozhodneš sbalit batůžek, nechat doma Pižďucha, Bonžůra a další mazlíky a vydáš se na koncert mého muže nebo nějaký pořádný fesťák, budeme tam pít jedině High society ;-).

      Vymazat
    4. To zní naprosto báječně!!! :)

      Vymazat
  4. Super děkuji, jen ho teď musím najít někde online :)
    Přeji krásný víkend :)

    OdpovědětVymazat
  5. film vyzerá dobre,najmä ked sa mi páčia filmy na štýl 50,60-tých rokov a podobne,
    Ďakujem za tip, film sa už sťahuje:))


    GIVEAWAY U MNA

    OdpovědětVymazat
  6. Městečko Pleasantville je film,který rozhodně překvapil svou originalitou.Doporučuji navštívit všem,kteří dnes tvrdí,že dřív bývalo lépe,jo,tohle by se dřív nestalo a tak....Každá doba má svoje plusy a svoje kostlivce ve skříni....proto mějme se rádi,a buďme rádi,že doba je taková jaká je...vesměs milosrdná,plná barev,lásky a dobrých lidí.Tak teď si půjdu natočit vlasy,koupit kelímek s cukrovou vatou...a můžeme začít....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc hezky řečeno, Bettynko. To, jak stále koukáme do minulosti a říkáme si "tehdy bylo líp", dokonale zachytil taky Woody Allen ve filmu Půlnoc v Paříži. Myslet si, že život jiných lidí nebo "někde jinde" je mnohem lepší než ten náš, je taková iluze, která jde napříč staletími a asi nikdy se jí lidstvo nezbaví. ;-) Žijeme v té nejlepší době právě teď a tady, o tom jsem přesvědčená.

      Vymazat
  7. Tenhle film je jeden z těch, od kterých jsem nic moc nečekala a on mě velice mile překvapil. Je to jeden z filmů, na který vždy ráda podívám :)
    somethingnewbyhelen.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  8. Diky moc za tip vypada to skvele :) Jdu koukat..

    OdpovědětVymazat
  9. áno, áno... toto je úplne krásny film! páči sa mi názor jedného človeka, že je to vlastne film o rasizme, minimálne na zamyslenie to je!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amerika 50. let byla hodně prudérní a rasistická, takže se v tomhle filmu metaforické narážky na rasismus dají snadno objevit, i když vyloženě "film o rasismu" to podle mě není ;-).

      Vymazat
  10. Anonymní10:57

    Vivi, tvuj clanek jsem si precetla brzy rano a protoze verim tvemu skvelemu vkusu, ktery me nikdy nezklamal,hned jsem si Mestecko Pleasantville stahla a pustila si ho. Jsem u vytrzeni, je to neco neskutecneho! Nadherny film, ve kterem si kazdy najde to sve, jak pises-hluboke veci i velkou zabavu. Srasne moc povedeny clanek i film :). Dekuju ti za to!
    Misa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó, to je skvělé a primisimózní. Díky, Míšo, za potěšující zprávu ;-).

      Vymazat
  11. ach dlho som hľadala tento film a konečne som ho našla, ďakujem veľmi pekne :)

    OdpovědětVymazat
  12. Jéé Reese <3 oblíbená herečka :)

    OdpovědětVymazat
  13. Tak na to se podívám už jen proto, že miluju Reese :).

    OdpovědětVymazat
  14. Anonymní14:26

    Sice nemusím Reese W., ale podle tvých slov to musí být úžasný film, takže už se mi stahuje a nemůžu se dočkat večera, až si ho s přítelem pustíme. Tvoje filmové typy jsou sázka na jistotu! S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní14:39

      Ještě mám malý dotaz. Vím, že jsi milovnice a znalec filmů a už dlouho sháním jeden, který jsem viděla kdysi, ale nemůžu si vzpomenout na jméno ani na konkrétní herce. Bylo to o pěti sestrách, celé to bylo přenesené asi do 70 nebo 80 let a mělo to takovou mystickou zvláštní atmosféru s hodně špatným koncem. Vím, že jsem ti toho moc neřekla, ale třeba mi přesto poradíš. Děkuji :*

      Vymazat
    2. To je jednoduchá hádanka ;-). Určitě máš na mysli Smrt panen (Virgin Suicides). Režírovala ho Sofia Coppola a Kirsten Dunst s Joshem Hartnettem tam vytvořili moc zajímavý pár. Je to můj oblíbený film a vlastně jsi mi svým dotazem připomněla, že bych se na něj zase někdy mohla mrknout ;-).

      Vymazat
    3. Anonymní2:34

      To je přesně on! Jsi úžasná, děkuji!!
      p.s: Městečko jsme si dnes večer pustili a byl to zážitek! Dokonce i Reese, kterou jinak nemusím tam byla perfektni. S.

      Vymazat
    4. Perfektum! :-D

      Vymazat
  15. jůů, to musim vidět! :-) dík za tip ;-)

    OdpovědětVymazat
  16. Dear Vivi, I like this movie, have watched it many years ago and need to see it again, I couldnt live in a black and white world, need colors and bright shades in life, now is always the perfect moment to start to dye it:) Kisses and hugs my friend, hope you have a great weekend♥

    OdpovědětVymazat
  17. PO dlouhé době mne nějaký film skutečně zaujal :) Díky za úžasný tip, miluji atmosféru 50.let a těším se na úžasnou vizuální podívanou :)

    OdpovědětVymazat
  18. Ten musím vidět a nejen kvůli tehdejší módě. Děkuji moc za tip. Kam na ty filmy chodíš? Tedy podle čeho je objevuješ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marti, troufám si říct, podle toho, jak Tě znám, že se Ti film bude moc líbit ;-). Nedá se nějak konkrétně říct, podle čeho filmy objevuju. Jsem velký filmový fanda, takže se ke mně ty nejsuperbezva filmy vždycky nějak dostanou - stačí jen mít oči otevřené a sledovat dění ;-).

      Vymazat
  19. Miluju atmošku 50. let :-) Super tip, Vivi !
    Levandulové pozdravy

    OdpovědětVymazat
  20. Děkuju, děkuju; zlatí jste všichni. ♥

    OdpovědětVymazat
  21. Ach tak teraz si mi dala skvelý tip. Úsmev Mony Lisy som zbožňovala a divila som sa či nie je podobný film :) tak teraz vie. Diky moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní19:25

      Usmev Mony Lisy? To neznám, ale zní to dobre ;))

      Vymazat
  22. film som si pozrela hned včera, zo začiatku mi to prišlo ako dobrá komédia..navyše filme typu návrat v čase zbožňujem..potom neskôr som začala chápať hlavnú myšlienku a to predsudky ľudí voči zmene a neschopnosť byť iní..hlavná myšlienka sa mi veľmi páčila a celkovo fim bol veľmi príjemný a milý..dobré to bolo! :)) .. dúfam, že tu budeš dávať viac tipov na filmy,pretože ak áno už teraz sa teším:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je úžasné! Mám vážně radost, že jsi sem ke mně včera přišla a nechala se inspirovat mým filmovým tipem. A že se ti Městečko Pleasantville líbilo, tak z toho mám radost ještě větší, protože myslím, že tenhle film si zaslouží shlédnutí i to, aby se líbil ;-). Minulý rok jsem to tu s filmovými tipy docela rozjela a pak jsem na tenhle typ článků pozapomněla. Ale určitě se tu zase nějaký filmový den objeví ;-). A děkuju!

      Vymazat
  23. Jé, a já to nestihla :-( I tak děkuji za tip, hned žhavím čsfd :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní14:42

      Ty sis to nestihla stáhnout na uloz.to? :-D
      PS: Vivi, super typ, film jsem dneska shlídla a je to pecka. Víc podobných článků, prosííím!

      Vymazat
  24. Miluju ten úžasný retrostyl <33

    OdpovědětVymazat
  25. Díky za vaše komentáře ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  26. Anonymní16:54

    ahoj pidalko, hned jdu stahovat filmecek a tesim se na filmovy vecer!!! ty ses moje nejbajecnejsi Vivi na svete!!! Dneska jsi mi ouplne zlepsila naladu, dekujuuuu a posilam pusu!!!

    OdpovědětVymazat
  27. Zní to moc dobře. :) Takže vím, na co se brzy kouknu. ;)

    OdpovědětVymazat
  28. Moc děkuji za Tip :))) viděla jsem ho díky Tobě včera a jsem nadšená :)) hned jsem o Tom povídala všem doma :) a za chvilku se jdu podívat znovu se sestřičkou :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jani, mám velikánskou radost, že jsi můj filmový tip shlédla a líbil se ti. A víš co, dneska se na film podíváš se sestřičkou a příště se mnou ;-). Přinesu brambůrky, kyblík zmrzliny a "maršmelou" ;-).

      Vymazat
  29. Anonymní13:12

    Kousek tohoto filmu jsem viděla kdysi (tuším loni). Vypadal zajímavě, ale nevěnovala jsem mu moc pozornosti :) Je ale pravda, že myšlenka i provedení je moc zajímavá, takže až to budou vysílat příště, třeba si k tomu sednu.

    OdpovědětVymazat
  30. Děkuji za doporučení Vivinko. Film jsem shlédla a je geniální!!!

    OdpovědětVymazat