9.4.14

Jak si snadno a s radostí uklidit (doma i v hlavě)

Bude to znít možná trochu atypicky, když vám prozradím, že mě baví uklízení (a organizování), ale je to tak. Ovšem dřív jsem brala úklid (ať už každodenní, jarní nebo předvánoční) jako nutné zlo. Pak jsem si ale uvědomila, kolik času v životě my dámy strávíme (zamračené) s mopem v ruce a udělala jsem pár zásadních opatření, díky kterým je pro mě úklid docela radostný malý rituál, který čistí nejen domov, ale taky hlavu. S troškou nadsázky řečeno - mít zameteno před svým vlastním prahem (i za ním), to je vždycky důvod k dobrému pocitu.

Pustím si (děsně nahlas) oblíbené songy, do růžového kbelíku naliju nějaký voňavý eko čistič, do broušené skleničky zase kapku červeného (na povzbuzení, to "muší bejt"), do vlasů si uvážu barevný šátek, zpívám, trošku tancuju a přitom měním nepořádek v čisťoučko. Když si zkrátka všední věci okořeníme příjemnostmi a radostmi, tak si ani nevšimneme, že plníme nějakou povinnost. Komenský říkal "škola hrou" a já říkám "úklid hrou"...vážně to jde.

A aby to jarní uklízení bylo ještě veselejší, objevila jsem pár barevných pomocníků.



1 2 3 4 5 6 7


1. Červený poznámkový blok Vigar Dolls přisátý na kuchyňské ledničce snadno připomene, že je potřeba koupit čokoládu, jahody a šlehačku, ale taky se do něj můžou zapisovat roztomilé vzkazy nebo plánované "úpravy domácnosti" - zkrátka tahle červená parádnice už zjedná pořádek za nás.

2. Vak na špinavé prádlo ve tvaru trička, se kterým bude shromažďování obnošených ponožek docela legrace. A až budou "vycpané" i rukávy, poznáte, že je nejvyšší čas zapnout pračku.

3. Kartáč Vigar ve tvaru pejska je připraven stát věrně po boku své paničky a neohroženě jí pomáhat s úklidem domácnosti. A nechce za to nic, než střechu nad hlavou a trošku toho vlídného zacházení.

4. Vtipná kuchyňská zástěra - chránit při uklízení a vaření své šaty, to je základní hospodyňkovská starost, kterou řeší roztomile elegantní zástěrka od Sensei. Bílá kočka vaří, černá servíruje a myška uprostřed má vidličku namířenou přesně tam, kam se sluší a patří (na kočičí zadnici)...ne ne, dneska se myši servírovat nebudou, dneska ještě ne.

5. Žlutý kartáč Vigar, to je na slovo vzatý optimista, se kterým prostě úklid musí jít raz dva.

6. Plechová dóza Nostalgic Art - na utěrky z mikrovlákna, houbičky na nádobí, na drátěnky a kartáče. Nebo na sušenky, bílé čokoládky s jahodovou náplní a ovocná lízátka...Ještě jsem se nerozhodla. ;-)

7. Růžové kuchyňské rukavice. "Už neumyju ani jeden hrneček, ani jeden talíř. S mými starými rukavicemi už zkrátka nemůžu ani trošku uklízet", prohlásila včera jedna tvrdohlavá Vivi, když uviděla tyhle superparádnické rukavice. A její muž šel k počítači něco objednat...


Vivi podpis

37 komentářů:

  1. :D :D :D ach, tie rukavice. skoro som spadla so stoličky... a zistila, že treba povysávať :) ako vravíš, mašla do vlasov, mne, vysávaču ju tiež dakde zavesím a ide sa na to :)

    OdpovědětVymazat
  2. Úklid může být zábava! Když za mne zametá šikovný robot, koukám na třeba tvůj blog, nebo když vytírá napíšu komentář :-) jo uklízet je zábava :-)
    Něco na ten prach musím ještě vymyslet, čistička vzduchu nestačí.

    OdpovědětVymazat
  3. Dear Vivi, one of the things I hate most is cleaning, Im pretty lazy :P But with these tools and your nice tips would be for sure funnier and more pleasant. Hugs and kisses ♥

    OdpovědětVymazat
  4. jee to je krásne :) nikdy by ma nenapadlo že upratovanie môže byt zábava :D

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Vivi, i když mě někdy ta rutina a neustálý přísun prachu ničí, úklid jinak taky miluju, obzvlášť zbavování se starých věcí. Děsně se mi uleví a taky ráda poslouchám svižnou hudbu, tančím a hlavně si říkám, že při vytírání a vysávání i zlepšuju kondici :-D. Obzvlášť na jaře to jde samo ;-). krásný den má milá

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní10:51

    Jo... v kalorických tabulkách je i úklid jako celkem slušný výdej energie :-) Já uklízím ráda, protože taky ráda organizuju... ale jen čas od času :-) Tančit u toho a zpívat mě, pravda, nenapadlo... a možná, kdybych se k tomu oblékla, jak ta na obrázku, určitě by se rád přidal i manžel :-))))))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom není pochyb - manžel by pak ale chtěla, abys uklízela 3x denně a přece jen...to by bylo jaksi dost náročné. ;-))

      Vymazat
  7. Mě tedy velký úklid vždy bavil, měla jsem z něj opravdu dobrý pocit a kochala se, jak mám hezký pokojíček :D. Ale moc často se k tomu nedokopu :D.

    OdpovědětVymazat
  8. Má milá ,
    jůůů úklid, růžový kbelík, šátek ve vlasech, hudba na plný koule! joooo to miluju, hlavně když svítí slunce...okna otevřena...vůně jara a eco prostředků...miluju to!!!
    stejně tak lidi, jaro, moře, práci, sebe, tebe:-))
    Užij den moje nejmilejší!
    PS: rukavicím jsem neodolala! děkuji tisíckrát za odkaz na ně.-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andí, vůbec neděkuj. Já věděla, že Tě tyhle rukajdy chytnou za srdce stejně jako mě - budeme mít stejné ;-).
      Vím, Ty miluješ úplně všechno...a to se mi na Tobě líbí ;-).

      Vymazat
    2. jojo, nedalo se odolat, už se těším až vylezu na terasu a začnu upratovat okna, sousedé puknou:-.)))kdo by nechtěl něco tak rozkošného!!!
      všechno ne zlato:-)) třeba hrachovou kaši nemusím.-))
      opatruj se , doufám, že už si nabrala volnější tempo...

      Vymazat
    3. Třeba ti sousedi rukavice strhnou a začnou mýt okna za tebe...;-)
      A víš, že já bych si hrachajdu docela dala? Měla jsem ji naposledy někdy na zakládce a třeba od té doby změnila chuť ;-).
      Andí, ani náhodou - naopak, teď přímo rotuju, ale však se té relaxace taky jednou dočkám ;-).
      Buď hodná, šikovná a zlatá, přesně tak, jako vždycky.

      Vymazat
    4. tak to ani náhodou, miluju umývat okna.-))) však víš, miluju skoro všechno.-)))
      a hrachovka ´= základka, klasika.-)) možná tu chut změnila, ale tu( ne) vůni ne.-)))
      dočkáš a já vím kdy.-)) to až budu ležet v tom kufru , v kufru vašeho vozu, vystlaného tričky a kopretinam:-)))
      Budu!.-)) taktéž.-)

      Vymazat
  9. Milá Vivinko, asi se budu muset začít řídit některými z tvých tipů, protože teď už se každodennímu úklidu nevyhnu.... Asi to bude chtít alespoň nějakou sluníčkovou muziku do přehrávače, když nemám k úklidu takové rozkošné pomocníky.

    Zdraví Eve.h

    OdpovědětVymazat
  10. Že mě dokážeš inspirovat k různým činostem, filmům, kosmetice nebo k tvoření, na to už jsem si ráda zvykla,ale že se mi po tvém článku bude chtít uklízet, nad tím kroutím hlavou.:DDD To se mnou umíš Vivi! :)))) Ty rukavičky a panenku jako věšáček musím mít! :))
    Na té fotce je Jen?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak - fotka je z filmu "Zbožňuju prachy" a je na ní Jennifer Aniston, Jen. ;-).

      Vymazat
  11. Moc se mi líbí červený poznámkový blok! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Anonymní16:51

    Vivinko chtěla bych se umět radovat ze života jako ty.
    Mě v poslední dobou nedělá radost nic natož uklízení.
    Musím se, ale přiznat, že vždycky po tvém článku se
    zastydím, že jsem taková lemra a vrhám se do života.
    Jsi má věčná inspirace, jen by jsi měla psát články
    alespoň třikrát denně.:@)
    Jarka S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já bych ráda psala články 3x denně, akorát bys za mě musela chodit do práce. ;-) Jestli mou nabídku přijímáš, tak od 1. května můžeme začít. ;-)

      Vymazat
  13. Nie a nie, ja odmietam upratovať!:D Ale keď vidím fešáckeho pána číslo 3, napufkané tričko číslo 2, no alebo tie ružovučké rukavice číslo 7!... no dobre teda, ale trvám aj na zásterke číslo 4 a na nejakom sladkom odkaze na odkazovači číslo 1.;-) Vivinka, ty si naše Numero Uno! ♥ ;-) :-**

    OdpovědětVymazat
  14. Děkujů, děkujů za všechny vaše komentáře...myslím, že mám nejzábavnější a nejmilejší komentátory na celém světě. ♥

    OdpovědětVymazat
  15. Vivinko, jak už jsem psala na facebooku, tak tu zástěru nutně potřebuji. :) Navíc rukavice určitě taky, to bude babička koukat. ;)
    Úplně si tě dovedu představit, jak ti to i při uklízení ohromně sluší. A hudba musí být při úklidu, hlavně sousedka pak čumí jak umí, když vidí jak si vykrucuju zadkem do rytmu hudby při umývání oken. :)

    OdpovědětVymazat
  16. To jsou krásné nadčasové věcičky, hned bych je brala. Taky si ráda při úklidu pustím fajn koncert a jedu:)! http://katefashionstyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  17. Rozkošné! Ale na tohle mě nenachytáš!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní22:11

      :-D ja si take myslela, ze me na tohle Vivi nenachyta, ale vecer jsem se pristihla, jak si pobrukuju a pri tom vyrovnavam kominky tricek ve skrini. :-D Jo a udelala jsem si poradek v pracovnim stole a to je u me div.
      No Vivi misto televize uklizeni- ty mas na me tedy setsakramentsky dobry vliv. :-D Jana

      Vymazat
  18. Prima počteníčko. Díky.Věrka

    OdpovědětVymazat
  19. Moc mě to pobavilo Vivi :-), díky za rozveselení článkem o úklidu....čeká mě velký jarní úklid i v životě a tak se Tvé veselé nápady budou hodit :-D

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj Vivi! :-)
    Tak jdu zkusit jo? :-)
    A víš co? Vůbec se neomlouvej, že se té mé historce směješ (nechtěla jsem tě rozplakat), já se tomu už taky směju! :-DDDD
    Kdyby jsi to oko viděla! Dnes má zase jinou barvu a mamka se mi směje, ať si namaluji stíny i na druhém oku!

    Jen venku na mne koukají vyjukaně. To víš, barevné oko, krční límec! :-)

    Vivuš, tak tomu rozumím, i já toho mám doma teď tolik, že se musím také krotit! :-)
    Ale neboj, stejně, jak zase na nějaké kápnu, tak tě budu pokoušet a odkaz pošlu! To jsem pokušitelka viď? :-)

    Měj se krásně a ahooooooooooooooooj! :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Jsem ráda, že v tom nejsem sama Nikdy jsem nijak extra ráda neuklízela do doby, než jsem odjela do Švýcarska jako au pair, kde mojí náplní práce bylo také uklízení, tam jsem se naučila si pustit oblíbené songy na plné pecky tak, aby byly slyšet na celý dům, tančila jsem si při tom, zpívala a bylo mi hej! ;-) bára.kára

    OdpovědětVymazat
  22. ♥ ♥ ♥ Moc vám všem děkuju.

    OdpovědětVymazat
  23. Souhlas..souhlas..souhlas...me sice na uklidu nejvic bavi vysledek,,kdyz je to opravdu hooodne videt,ale proc si nezprijemnit i prubeh..a takova hudba,ci muj retro nosic na uklidove prostredky..to je dobry zacatek.Hadr jedine s kytickama a uuuzasne prostredky na myti z BR.Proste ti zlato rozumim.

    OdpovědětVymazat
  24. suhlasim..niekedy naozaj staci prestavat si to vlastnej hlave... ja som napriklad vrcholne neznasala zehlenie, az kym som si neuvedomila, ze ked zehlim veci babatku, tak je to ako zehlit drobnučké veci pre babiku a zacinala som mat taky divny pocit, akoby som sa hrala :D .. a neskôr som prisla k tomu, ze mi kaficko na parapete a zehliaca doska rovno pri okne, my totiz byvame skoro pod lesom a ten vyhlad je taky relaxacny, ze sa normalne niekedy pristihnem pri tom, ze sa tesim ako si zoberiem zehlicku, urobim kaficko, postavim sa k oknu...... minule zbehla pod okna z lesa srnka a bolo to este krajsie x))

    OdpovědětVymazat
  25. *ze staci kaficko na parapete.... som chcela napisat :D

    OdpovědětVymazat
  26. zhruba za 15 minut mě čeká stěhování z internátu, tvůj článek mě trochu povzbudil, i když tancovat u toho asi nebudu, nechuť z části ustala :D děkuji)

    OdpovědětVymazat
  27. Anonymní15:23

    Teda Vivi,tvůj blog je super, to už jsem psala tisíckrát. Uklízení mě docela baví, ale zajímalo by mě, jestli uklízí i tvůj partner?

    https://simonamachatova.wordpress.com/2015/09/05/delba-prace/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Simčo, jsi zlatá, děkuju moc - po tisícíprvní to zahřeje úplně stejně jako poprvý, to mi věř. ♥
      Můj partner si uklízí po sobě, což je prima zvyk. ;) Že by sám od sebe bral s radostí do rukou vysavač nebo začal mýt nádobí, tak to ne, ale ptá se mě, jestli chci pomoct, a když pomoct opravdu potřebuju, tak dostane pár úkolů, který splní. ;) Taky spolu rádi vaříme a uklidí vždycky ten, koho vaření a následný jezení míň vyčerpalo. ;) Je to taková přirozená dělba práce, žádnej nátlak. ;)

      Vymazat