16.7.14

Nejlepší způsob, jak začít den

Dneska nebudu moc mluvit. Máme totiž důležitější věci na práci - užít si dobré jídlo a pití, které jsem pro vás připravila a hlavně - užít si nový den. Už mockrát jsem se při snídani přistihla, jak stojím s miskou cereálií v kuchyni, chvatně usrkávám kafe, jednou rukou se snažím uvázat šátek ve vlasech a koutkem oka nevraživě sleduju hodiny. Jsou to ta bláznivá rána, kdy vyrážím do ulic s opařenou pusou (to je to vařící kafe, které nemělo dost času vychladnout), jedním nalíčeným okem (druhé domaluju později...snad) a každou ponožkou jinou (s tím nenadělám až do večera nic). Ale někdy (co nejčastěji) je moc fajn si klidně trošku přivstat, zapnout gramofon (Stevie Wonder dělá tousty rád) a připravit snídani, ke které je radost zasednout (a klidně si při ní namalovat obě oči).


Jen chci říct, že až nebudete (třeba o víkendu) nikam utíkat, udělejte si výjimečnou snídani se vším všudy. Dejte do vázy voňavé kytky, vyndejte ze skříňky sváteční bílo zlatou konvici, načněte džem, který jste šetřili, opečte tousty, pusťte nějakou příjemnou muziku a užívejte života. 

Když se řekne "užívat si života", plno lidí si představí jachty, nicnedělání, cizokrajné dovolené, divoké večírky a v šatníku Hugo Bosse (tak já to teda beru, když jinak nedáte...). Podle mě ale doopravdické a všem dostupné "užívání života" znamená třeba to, že si ze sváteční bílé konvice uděláme tu, kterou používáme s radostí každý den, nebo že drahou čokoládovou pomazánku, kterou jsme schraňovali pro speciální příležitosti, otevřeme zrovna dneska, protože - proč by nemohl být právě dnešek speciální a výjimečný den?! "Jaký si to uděláš, takový to máš". Pojďme tedy radost neodkládat na zítra...A teď už mlčím, ať vám nezaskočí. ;-) 

Je to tak staré a tak klasické, až je to módní hit - Audrey a její filmová "Snídaně u Tiffanyho". Doporučuju na velepříjemné chvíle lenošení knižní bestseller Trumana Capoteho i legendární a nekonečně inspirativní film Snídaně u Tiffanyho.

Chtěla jsem pro vás připravit stejnou snídani, jakou si dopřávala v roce 1961 Audrey alias Holly Golightlyová u Tiffanyho, ale nakonec mi přišel loupáček a pár diamantů příliš hladových. Takže máme kávu, čaj, džus, tousty, marmeládu, vajíčka, šunku, sýry, salát, večku s máslem a čokoládové kuličky. Pošmákněte si. ;-)

A pokud si říkáte, že takováhle snídaně nemůže skončit jinak než u výživového poradce, tak možná máte pravdu. Ale rozhodně to stojí za to. ;)
Vivi podpis

56 komentářů:

  1. Nejlepší způsob, jak začít den, je přečíst si tvůj článek. Hned vstanu a udělám si ten nej den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marti a vy všichni ostatní,
      nejlepší způsob, jak začít den je (kromě užívání si rána) čtení vašich komentářů. ;-)
      Moc vám všem děkuju, že jste se dostavili na mou inspirativní snídani, že jste si se mnou připomněli, že je príma se občas zastavit (tím spíš hned na začátku dne), někdo z vás hned po snídani u mě na blogu vyrazil na farmářský trh, někdo jiný si zase vzpomněl na snídaně ze svého dětství a všichni dohromady jste mi udělali velikou radost. Každý váš komentář, který si tu čtu, mi dává jasné znamení - za prvé, že jste úžasní čtenáři (to už ode mě ale dávno víte, že jo?) a za druhé, že s vámi mě moc baví nejen snídaně, ale vlastně úplně všechno.
      Děkuju a brzy zase na napsanou ;-). ♥

      Vymazat
  2. Já si tedy rána užívám. Nechápu lidi co vstanou, opláchnou obličej, hekticky sbalí věci a letí z domu. Já se na rána vyloženě těším. Udělám si oblíbenou snídani, kávu a pomalu vychutnávám, v klidu se líčím a užívám si i tu samotnou přípravu a teprve potom vyrážím. Sice musím tedy vstát o hodinu dřív než ti, kteří spěchají, ale stojí mi to za to :-)

    OdpovědětVymazat
  3. No jo, snídat se má pěkně v klidu. :)
    Třeba jako dnes, chtěla jsem si dát toust, ranní kávu, sýr, šunku... a protože chleba byl plesnivý, stejně to zase skončilo u müsli s jogurtem v chvatu. :))

    OdpovědětVymazat
  4. Dear Vivi, I agree with you, this is the best way to start the day and with your super yummy breakfast the morning will be only sweet and delightfutl :) Many hugs and kisses my friend <3

    OdpovědětVymazat
  5. Presne jak pise Martina, nejlepsi zpusob, jak zacit den, je precist si tvuj clanek. Nicmene ja ho vetsinou ctu az v praci, ale i tak mi to moc zprijemni den. :)
    Snidane je to tedy paradni a ty rize ve vaze, ach. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, vyměním svou snídani za tvé právě sklizené jahody a levanduli. ;-)
      PS: a to, že moje články čteš v práci, je výborná zpráva, jen doufám, že šéfovi to nevadí. ;-)

      Vymazat
    2. Vivi, šéf chodí až po mně a neví o tom. :) Ale i tak pssst. ;)

      Vymazat
  6. Přímo luxusní "Brunch u Vivi:-D" Podává se od kolika do kolika hod:-)))?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Lezartsku, tohle snad nemůže být ani jiná, než řečnická otázka - přece už dávno víš, že pro Tebe udělám "brunch" kdykoliv, jinými slovy - podává se "od-nevidim-do-nevidim". ;-)

      Vymazat
  7. Nádhera!!! Čajová konvice je krásná a moc se mi líbí i hrníčky s puntíky.
    Děkuji za krásné ráno!
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  8. To mi připomíná citát:
    Každé ráno máme po zazvonění budíku úplně novou příležitost udělat v čase, který nám byl darován, to, co chceme. A po celý zbytek života budeme tento dar dostávat znovu a znovu....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marti, parádní - už mám každé "citátové slovo" přepsané v diáři. :-* Nové ráno je vždycky novou příležitostí...jen je potřeba ji chytit pořádně za pačesy a nepustit. ;-)

      Vymazat
  9. Mhmmm, dopřála jsi nám báječnou snídani Vivi!
    Moc mi u Tebe chutnalo a cítila jsem se bábáječně, děkujuuuuu :o).
    A slibuju, že si dneska konečně odnesu z práce domů ten hrníček koupený na speciální příležitosti ;o).
    Ať máš krásný den :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Deni, přesně tak, hrníček koupený na speciální příležitosti se úplně nejvíc hodí na dnešní čaj, na zítřejší kávu, na popozítřejší kakao a-tak-dál-a-tak-dál; pochopila jsi mě perfektně. ;-)

      Vymazat
  10. Milá Vivi, ty mi vždycky dokážeš tak zpříjemnit den...chtěla bych s tebou bydlet!!! :-D Ty růžičky jsou ve váze překrásně naaranžované a všechny ty dobroty voní až sem...A já mám pěkný hlad a v lednici vůůbec nic po návratu do Prahy...takže beru svou slámovou tašku a vyrážím do svého oblíbeného farmářského obchůdku poblíž, abych si připravila podobné pohoštění, které ale beztak stihnu zase sníst po cestě zpátky na lavičce u kostela...:-) Krásný den! :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak Tě tak znám, Sandy, a jak vždycky čtu Tvoje milé komentáře, i já mám velkou chuť s Tebou bydlet. Blíží se začátek měsíce a to bývá dobrá příležitost ke stěhování...už Ti zdobím místnost pro hosty.;-) A hned jak se zabydlíš, vyrážíme na farmářské trhy spolu - to bude jízda. ;-)

      Vymazat
  11. Nádhera, a tie ružičky ♥ ja som momentálne s malým mimčom rada, ak vôbec ráno stihnem do niečoho hryznúť, aspoň do jablka alebo croissantu :) Ale už som takmer profík - stíham jednou rukou držať malú a druhou jesť, prípadne obslúžiť kávovar, rannú kávičku si neodpustím :)

    OdpovědětVymazat
  12. Hned jsem dostala chuť na pořádnou a krásnou snídani. Určitě se někdy takhle taky nasnídám :)

    OdpovědětVymazat
  13. Ale nee, udělala jsi mi strašné chutě. Jsem vzhůru od sedmi a ještě jsem nesnídala, protože za chvíli odjíždím na dovolenou a moc nestíhám :D Ale máš pravdu, sice se mi to stává jen zřídka, ale taky si ráda najdu čas na dobrou propracovanou hezky vypadající a chutnou snídani :) Tu tvoji budu brát jako inspiraci pro příště.
    http://beily-beautyworld.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  14. Krasne rano - kazde rano :-)))

    OdpovědětVymazat
  15. Mňam, mňam, snědla bych i ty květiny! :))

    OdpovědětVymazat
  16. Krásný článek, Vivi...je to tak, prostě se zastavit a užívat si daný okamžik...v tomto případě snídani...dosyta se najíst, ale hlavně dosyta tu chvíli prožívat a vnímat a jednoduše udělat z všedního nevšední. Já konkrétně se přestanu v myšlenkách vymlouvat, že jisté věci takhle prožívat s malým dítkem a dvěma pejsky nejde - jde, jen to chce víc času a možná trošku plánování. Měj stejně jako snídani příjemný i celý den! L.

    OdpovědětVymazat
  17. niekedy si velmi prajem aby som bola ranny vtacik :) zmeskat tolko nadhery... bohuzial sa rano ledva vyvalim z postele (a to nevstavam skoro!!) takze zvacsa ranajkujem obed :D ale slubujem Vivinko, ze sa pokusim aspon raz za cas spravit si takuto radost :)
    na mojom blogu mam krasny farebny editorial, na ktorom sme s kolegami pracovali, urcite sa ti bude pacit, ty mas rada farbicky a cacky-macky ;)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    INSTAGRAM: dominikamr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Domi, nevadí - noční vtáčikové jako Ty můžou pořádat velkolepé večeře - to je taky good idea. ;-)
      Už se běžím podívat na Tvůj farebný editorial s čačkami-mačkami. ;-)

      Vymazat
  18. Jeej to sú krásne fotky:) raňajky sú mojím naj jedlom dňa, ale jedine cez víkend si ich viem vychutnať tak ako ty:)

    dawnielicious.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  19. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  20. krásné fotky. Někdy, když se mi ráno povede vybrat si oblečení do 5 min., strávím tak ušetřený čas přípravou snídaně. :) M.

    OdpovědětVymazat
  21. Tak v týdnu nemám šanci na takovou klidnou snídani :) ale víkendové rána, jo ty jsou naše :)

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj milá Vivinko,

    moc příjemný článek. Někdy si s přítelem uděláme takovou hezkou snídani, koupím džus, udělám obložený talíř, křupavé bagetky... mmm :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Už nepotrebujem vidieť viac filmov, už nemusím ísť do Frízska, už nemám chuť vyskúšať všetky druhy tohtoročnej zmrzliny, už nebudem chodiť do práce, už nechcem z domu nikam odchádzať... ja už chcem len... RAŇAJKOVAŤ. Forever. Zdá sa mi totiž, Vivinko, po tvojom chrumkavom článku, že to je tá najúžasnejšia, najkrajšia a najzmysluplnejšia činnosť na svete...♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dandíčku, nad vším spokojeně a souhlasně pokyvuju a usmívám se, ale v jednom se maličko mýlíš - Ty totiž MUSÍŠ ísť do Frízska (a samozrejme ma pribaliť pekně do kufriku alebo aspoň strašně veľa fotiť a všetko mi pak rozprávať). ;-)

      Vymazat
  24. Ahoj Vivi, prosim co je to za nadhernu knihu s tymi zlatymi stranami? Alebo je to zapisnik ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Miriamko, je to diář na pět let; úžasná věcička, kterou musí každý můj čtenář mít ;-), a proto tu o něm v pravý čas napíšu (je to totiž ten nejlepší vánoční dárek, o jaký si lze napsat Ježíškovi - zdá se to být daleko, ale nikdy není příliš brzy mít jasnou představu, co chceme pod stromeček). ;-)

      Vymazat
  25. Raňajkovať nezvyknem - vstávam tak neskoro, že by raňajky neboli na mieste a ak aj nie, niekam sa určite ponáhľam, preto poriadne raňajky nestíham. Ale tento krásny článok mi pripomenul rána u babičky - kedy si človek na tie raňajky jednoducho našiel čas, na stôl sa vyložili všakovaké dobroty (len tá kytička chýbala) a všetci sme sa spolu naraňajkovali, aby bol začiato dňa príkladne veľkolepý! :) Ďakujem za závan príjemných spomienok, Vivi, mala by som s tou zabudnutou tradíciou niečo urobiť - aspoň raz za čas, cez víkend! :)

    Dada / Trojveršie.sk

    OdpovědětVymazat
  26. Jakékoli jídlo dokážu ošidit kromě snídaně :-D Tu si neodpustím ani ve tři čtvrtě na tři ráno, když jdu na čtvrtou do práce :-D Vivi, děkuji moc za krásné čtení, opět jsi mě přenesla na chvíli do jiného světa :-) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  27. Pugetek růží je nádherný, nejen živé květy jsou pro atmosféru u stolu tak důležité a krásné!

    OdpovědětVymazat
  28. Milá Vivi, díky za pozvání ke snídani..prosila bych doručit na adresu.................:o))) a nejlépe denně, mohla by být s různými obměnami..řekněme zítra na hniličku, pozítří vejce do skla, popozítří míchaná....marmeládu a džemy možno též měnit dle druhů ovoce....může být i ovoce čerstvé..předem děkuji za ochotu a včasné každodenní doručení...tj. cca na 6 hodinu ranní...apropo ..nejlépe do postele:o))))))..přeji krásné dny..a slunečnou náladu...a hodně inspirace k dalšímu psaní, které tak ráda čtu..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Inko, jmenuju se Vivi a budu tedy denně vaší číšnicí. Veškerá přání jsem si pečlivě zaznamenala a zítra v 5:55 budu stát u vaší postele s "hniličkou", s mísou plnou ovoce a borůvkovým džemem. ;-) Tak zatím ahoj, musím se jít na to ranní servírování vyspat. ;-)

      Vymazat
  29. Na takovou snídani se nechám ráda pozvat:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  30. Já ráda začínám den zeleným čajem, dobrou snídaní a popovídáním s babičkou. Pak si zapnu televizi a koukám co dávají a přitom surfuju po internetu co je nového. :)

    OdpovědětVymazat
  31. z těch fotek až přechází zrak, takovou snídani bych si nechala líbit každý den...miluju, když mám čas a můžu si pořádně vychutnat snídani! :)

    OdpovědětVymazat
  32. Tohle je snad ta nejkrásnější snídaně, co jsem v životě viděla!! ♥

    OdpovědětVymazat
  33. Snídaně dělá den:) Doma si občas taky takovou luxusní snídani uděláme, ještě lepší totiž je, když je sdílená...:)

    OdpovědětVymazat
  34. Milá Vivi...., mluvíš mi z duše.... V kredenci mám překrásné sklenky na víno, které mám pro "speciální" příležitost. A kdy jindy je užít, než dnes....., každý den. To je přece speciální příležitost. To, že opět můžeme vidět, slyšet cítit......je speciální příležitost, jak si užít den..... Děkuji za připomenutí... :)

    http://salek-snu.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  35. Teda Vivi to je dokonalé! :-)
    Já už snídám teď očima! To je tak nádherně prostřený stůl! :-)
    Kytice je jak z marcipánu!!! Čokoládové koule vybízí k zhřešení! :-)
    A celkové menu je neodolatelné! To by byl hřích u ní chvátat! :-) Strašně moc se mi líbí hrníčky s puntíky. :-)
    A Audrey zbožňuji! Film máme na DVD a knihu už v knihovně také ochraňujeme. :-)
    Měj se překrásně Vivi! :-)

    OdpovědětVymazat
  36. Ja hovorím, že si moja inšpirácia. Práve som dojedla skvelú večeru, lebo po prečítaní tvojho článku som zistila, že som hladná :) Len ešte na tom stolovaní musím popracovať.
    Musím sa to opýtať. Čo to je za modrú krásku na stole? Kniha s názvom? :)
    Raňajky u Tiffanyho mám rada :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má milá Pampeliško, bylo mi potěšením Tě inspirovat. ;-) Na noc (možná proto, že je to "zakázané ovoce") chutná vždycky nejlíp.
      Jsi zlatá jako vždycky - pročítám si teď Tvé komentáře, které se mi tu u některých článků objevily a připadám si šťastně jako princezna. Nebo rovnou jako královna. Moc a moc Ti děkuju!!!!! (taky nesnáším vykřičníky, ale tentokrát byly nutné) ;-).
      Kniha není ani tak kniha jako spíš diář, vlastně spíš deník a to rovnou deník na 5 let "One line a day". Ale vlastně, když o tom tak přemýšlím, tak je to kniha - taková, kterou si člověk píše sám a po 5 letech si ji může po večerech pročítat (to budou zápletky a spletitosti) ;-).
      A já mám zase ráda Tebe. :-*

      Vymazat
    2. Ach Vivi, ešte aj na tvojom komentári sa človek musí zasmiať :) Zápletky a spletitosti? Ale tak dosť možné, aj keď u mňa no neviem. Denník sa dá použiť proti tomu kto ho písal, takže denník u mňa nie, ale nato, že to je tvoj denník je nejaký tenký nemyslíš? Čo si tam zapisuješ: Dnes som mala na raňajky dve bagetky, polku vajíčka a štvrťku syra? Od teba by som skôr čakala poriadne slohové práce z celého dňa a to by ti ten denník potom stačil, tak na pol roka.
      Nikomu to nehovor, ale ty si kráľovná :) Lebo len kráľovné dokážu, tak krásne písať, fotiť a inšpirovať ľudí. Ale buch, buch. Búcham si po prstoch, aby som ťa už toľko nevychvaľovala, lebo ak nám uletíš a trafia ťa kamienkom, tak čo potom? Takže už budem chváliť len tak nenápadne :)
      Prajem ti krásny večer :*

      Vymazat
    3. Ahoj Pampeliško, no povím Ti, že doopravdický deník jsem si psala někdy v 5. třídě a ten se proti mě opravdu použít dal - tolik zamilovaností a lásek (samozřejmě ryze platonických) během jednoho týdne, to by se bulvárním novinářům (tedy ovšem kdybych byla v 5. třídě slavná) vélice hodilo. ;-) Ale dneska si do svého "deníčku" nepíšu žádné bulvárnosti; v mé knížce "One line a day" je na každý den po dobu 5 let jedna kolonka a vejde se do ní (téměř) všechno úžasné a báječné, co každý den člověk zažije. Někdy se mi zdá, že jsem měla "den blbec", ale přesto, když si před spaním vezmu do ruky tuhle knížečku a jsem díky ní "nucená" zapsat něco hezkého, divím se, kolik krásností a milých věcí dovedu i v nevydařeném dni najít. Je to dobrý pomocník pro neustálé připomínání si toho, že je na světě krásně, i když se to tak člověku zrovna v některou chvíli nebo v nějakém dni nemusí zdát. ;-)
      Keď ja som královna, tak Ty jsi bohyně božská, protože každý Tvůj komentář je růžovým psaníčkem, které člověk nedočkavě otevírá, bere do rozechvělých prstů a se zatajeným dechem a úsměvěm na tváři pročítá. :-** Moc se mi líbí, jak rozkošně mě chválíš ;-) a už jsem to vymyslela - kdybych se náhodou začala nějak moc nafukovat a hrozilo by mi odlétnutí, přidržím se stolu (mám nový a bytelný) ;-). Děkuju Ti moc a měj se superbáječně. :-*

      Vymazat
  37. Viv, to se mi líbí! Usmívám se ještě teď, po přečtení článku a slintám nad fotografiema. Normálně bych šla nejraději spát, abych mohla dobrovolně vstát brzy a začít kouzlit :-)
    ALe je pravda, že když jdu na ráno (na 6hod) tak moc nesnídám, spíš zobu, ale miluji ticho, pak přidám tichou hudbu, maluji se a usrkávám kávu s mlékem, nebo mléko s kávou:-) a teď v létě na balkoně... kouří se z lesů, ptáci zpívají a skoro všichni ještě spí...
    Krásné rána, papa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá paní učitelko a já se zase usmívám nad krásnými řádky, které jsi mi tu nechala. Děkuju za ně a děkuju i za romanticky popsané ráno - to si ráda nechám líbit. ♥

      Vymazat
  38. Moji milí,
    nejlepší způsob, jak začít den je (kromě užívání si rána) čtení vašich komentářů. ;-)
    Moc vám všem děkuju, že jste se dostavili na mou inspirativní snídani, že jste si se mnou připomněli, že je príma se občas zastavit (tím spíš hned na začátku dne), někdo z vás hned po snídani u mě na blogu vyrazil na farmářský trh, někdo jiný si zase vzpomněl na snídaně ze svého dětství a všichni dohromady jste mi udělali velikou radost. Každý váš komentář, který si tu čtu, mi dává jasné znamení - za prvé, že jste úžasní čtenáři (to už ode mě ale dávno víte, že jo?) a za druhé, že s vámi mě moc baví nejen snídaně, ale vlastně úplně všechno.
    Děkuju a brzy zase na napsanou ;-).

    OdpovědětVymazat