21.7.14

Tipy na knížky do prázdninové tašky

Prázdniny jsou ideální doba pro vypnutí telefonu (i hlavy) a ponoření se do knížek. Nedovedu si představit léto bez hustě popsaných stránek, ať už čtu u vody za asistence zvědavého sluníčka nebo večer před chatou zachumlaná do deky, ve společnosti pár svíček, ptačího prozpěvování a decky rulandského. Klasiku i novinky na knižním trhu sleduju se stejnou vášní, jako je pak čtu (a s potěšením doporučuju).

Tak jsem tedy do vaší plátěné (nebo proutěné) letní tašky zabalila některé z mých oblíbených knížek, se kterými si, jak doufám, užijete ten pravý pohádkový odpočinek. Ta-dá, tady jsou mé horké tipy na letní čtení:


1. Bestseller Hvězdy nám nepřály je dojemný i odvážný, citlivý i drsný román Johna Greena, který byl před pár lety časopisem Time vyhlášen nejlepší knihou roku (třeba i proto, že si člověk prostřednictvím téhle knížky uvědomí, jak malicherné jsou obvykle jeho starosti a jak šťastný život vlastně žije). Hvězdy nám nepřály je "nejvtipnější smutný příběh" o tom, že i když svět není továrna na splněná přání, dá se za pár měsíců života prožít celá věčnost. Příběh o tom, jaké to je, když je člověk naživu a zamiluje se...

2. Knížka Pikantní život Charlotte Lavigneové nese podtitul Cayenský pepř a javorový pudink; a vám se možná zdá, že taková kombinace k sobě vůbec nejde. Až se ale začtete do zábavného vyprávění Charlotte Lavigneové, která zbožňuje vaření i život a v obojím míchá nečekané ingredience, kombinaci cayenského pepře a javorového pudinku budete přímo milovat.

3. Ve skvělé knížce Rendez-vous v Paříži nás Deborah McKinlayová zavede do Francie. A když do Francie, tak do Paříže. A když do Paříže, tak na rande. Nějaké to "rendez-vous v Paříži" by nemělo chybět nejen v našich životopisech, ale teď hlavně v prázdninových kufrech a plážových taškách.

4. Pohodová oddychovka Trapasy po francouzsku od Tanji Kuchenbecker vtipně odhaluje francouzská tajemství a radí, jak se vyvarovat trapasům a nástrahám, která ve Francii čekají na každém rohu. Francouzské jídlo, nakupování, oblékání, ale třeba i láska - to jsou témata, která si Tanja bere na paškál a je jisté, že i když se na začátku svého života v Paříži cítila jako nahá v blátě, postupně ledacos odkoukala. Třeba i vysoké umění grand blabla, k jehož ovládnutí stačí pravidlo číslo 1 - ke všemu mít co říct.

5. Fascinující příběh Nádherné trosky začíná na počátku 60. let ve slunné Itálii a je v něm úplně všechno, co si může čtenář přát (já si při čtení blaženě chrochtala). Moře, slunce, pláže, film, hudba, lásky i vášně, sny i střety s realitou. Knížka má nádherný nejen název, ale i obsah a dokonce i obálku - ta je totiž přímo stvořená k tomu, aby nám dělala v letních dnech společnost vonící italskými dálkami a čtenářským dobrodružstvím.

6. Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel je bestseller Jonase Jonassona, který novinové titulky označují jako "fenomenální", "nejprodávanější", "největší knižní hit" atd., atd. A já říkám jen - bystrý, milý, čtivý příběh, na který je dobré jít do kina, ale mnohem lepší je vzít si ho na kostkovanou deku, z chladící tašky vyndavat nanuky a chytat při něm životní postřehy a bronz.
 
Vivi podpis

33 komentářů:

  1. Ahoj Vivi, vsechno zni tak bajecne, ze nevim, jestli mam do knihkupectvi bezet ted nebo driv :-D Kazdopadne vyberu jednu variantu a bude! Moje dovolena se rychle blizi a tudiz se musim poradne zasobit pismenky, tvoje rady prichazi prave vcas :-*

    OdpovědětVymazat
  2. Zní to všechno moc lákavě, i když ne třeba v létě, určitě si něco z toho půjčím/koupím a přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Vivi, to je prostě krása.... Už při čtení Tvého článku se nořím do příběhů, které nám doporučuješ, sním si.... a o to víc mě život těší. Děkuji za krásné tipy.... Nic není náhodou a právě jsi mě inspirovala ke koupi dárků.... :) (no, sebe samozřejmě neošidím :) )
    Krásný sluníčkový den....Kat....

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za tipy, pokud bys hledala nějaké další, mrkni sem: http://www.blueberrypink.cz/2014/07/cteci-plan-na-leto-2014.html najdeš tam více než 50 knižních tipů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak Staříka zrovna čtu, jsem v polovině a docela se mi to líbí :)

      Vymazat
  5. ja cetla hvezdy nam nepraly a bulela jsem jako zelva, kdyz jsem videla, ze je jeste film, tak jsem ho radeji vynechala :D

    OdpovědětVymazat
  6. Staříka jsem přečetla a je to opravdu hezká, čtivá oddychovka. Díky za tipy, asi si na léto pořídím Hvězdy nám nepřály.

    OdpovědětVymazat
  7. Vivi, ty tak krásne píšeš, že mám chuť prečítať si všetky tieto knižky naraz, ale všetko treba postupne, podl'a mňa a preto si tvoje tipy hneď aj zapíšem na zoznam a začnem asi Nádhernými troskami, pretože si to tak tajomne opísala a ja som už moc zvedavá aký je dej :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Nejraději bych dnes místo práce, lehla na tu deku a všechny si přečetla, ale nevadí, zítra to napravím a nebudu nic dělat...jen číst a koupat se. Díky Vivi za tu skvělou náladu!

    OdpovědětVymazat
  9. Jo..knihy mila Viv..tak rada bych se k nim zas vratila..snad cas divoli a urcite I diky tvemu doporuceni se zadari.Par uz jich na me v suplickach ceka..ty jsi vybrala uzasne jako vzdy.

    OdpovědětVymazat
  10. Knižka Hvezdy nám nepřály ma láka už dávno, už je na čase si ju prečítať :)

    dawnielicious.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Vivinko..
    Krásně jsi to popsala..jen co je pravda..už cítím ten skvělý letní vzduch..Knihy jsou moje velká láska,jako tvoje příspěvky..děkuji ti za skvělé tipy a jakmile dočtu mé tři rozečtené,určitě si na nějaký Tvůj návrh udělám čas..
    Každopádně jsi mě inspirovala k tomu,že je třeba opravdu vypnout a to se vším všudy..takže děkuji a ubírám se do klidu a ticha..
    Krásný den..Velkého hubánka na líčko posílám..
    Bi

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Vivi nevědomky jsi u mě dnes udělala vánoce! Nakupuji vánoční dárky klidně od léta a tvé typy na nejlepší knížky jsou úžasné nejenom na léto, ale také pod vánoční stromeček.:)) Na Stoletém staříkovi jsem byla nedávno v kině, moc se mi to líbilo. Krásné léto!

    OdpovědětVymazat
  13. Knižku Hvězdy nám nepřáli/ Na vine sú hviezdy je dokonalá kniha :) zaradila by som ju medzi povinné (letné) čítanie :) po dočítaní knihy to treba pekne všetko predýchať a pozrieť si film :D
    Na ostatné knihy sa musím ešte pozrieť, vyzerajú zaujímavo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Súhlas. ;-) Hvězdy nám nepřály jako povinná letní literatura - to zní jako výborný nápad. ;-)

      Vymazat
  14. Jsem doma a musim ležet, objednávám 1,2 a 6, děkuju za tipy, těším se na ně jak malá. Krásný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Perfektní volba (vybrala jsi z mých oblíbených ty nejoblíbenější) a jsem přesvědčená, že až Ti je pošťák přinese, hned Ti bude líp. :-*

      Vymazat
  15. Tak tyhle knížky si všechny píši do deníčku a musím si je přečíst dost mě zaujaly :)) děkuji za inspiraci Vivinko

    OdpovědětVymazat
  16. Díky za tipy, Vivi!! V mém případě pod provensálský olivovník se sklenkou růžového ;-)
    č.3 - Rande v Paříži se od tebe dostalo k Haničce z CDV a díky ní až ke mně do Provence! Nádherně jsme si tandemově randily na dálku, sladěné až po espadrilles a záložky :-)
    č.2 - jo! takový pepř a jahody <3
    č.5 - půjde do kufru na dovolenou za oceán :-)
    Mávám z omamně levandulové Provence a krásné léto přeju ať u vody či pod dekou :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Tohle léto jsem se hodně rozečetla, za posledních 7 dní jsem si koupila 5 knížek :D a na všechny se moooc těšim :)

    OdpovědětVymazat
  18. Vyberám si Trapasy po Francouzsku.
    Prvú a poslednú si pozriem v TV. Som lenivec. Ale sfilmované knihy a ja sa moc nekamarátime, aj keď Harryho Pottera jednotku a všetky tri Hry o život som si prečítala, ale to sa neráta, lebo filmy boli rovnako dobré ako knihy. Čo sa často nestáva. A pri Hrách ma na knihy navnadil film a nemohla som čakať na pokračovanie, tak som si ich kúpila a prečítala.
    S tebou by som mohla ísť aj na dovolenku. Aspoň by som mala istotu, že by si do mňa nepindala ako moja Polovička, že toľko čítam a že kniha na dovolenku nepatrí a bla, bla, ale už si pomaličky chudáčik zvyká nato, že so mnou chodia knihy všade. Dokonca aj do postele :D Napríklad včera si išiel ľahnúť a skoro priľahol knihu. A keď mi ju podával nič nato nepovedal. Takže už si asi zvyká :)

    OdpovědětVymazat
  19. Hvězdy nám nepřály si chci koupit :-) jsem moc zvědavá

    OdpovědětVymazat
  20. Anonymní17:31

    Vivi,pamatujes,jak jsi tu minuly rok psala na tema Knizky na leto?Ja si tenkrat z tveho clanku koupila vsechny!!!:) a dodneska se k nim porad vracim,takze palec nahoru,mas super vkus.Asi tusis,ze letos me tvoje tipy opet chytili za srdce,je to presne podle meho vkusu a uz mam 4 z nich v kosiku:).U nas sice prsi,ale me se libi,kdyz za okny bubnuje dest a ja si muzu cist.:) Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni, jasně, pamatuju si to, jakoby to bylo včera ;-). Mám radost, že ses mnou nechala inspirovat tenkrát i teď a hezky se Ti plní knihovna ;-).

      Vymazat
  21. Milá Vivi,
    můj muž je velký čtenář, knihy miluje, a tak je ode mne také často dostává. K Vánocům jsem mu vybrala právě Stoletého sta říka. Přečetl jej už dvakrát a zhodnotil jako nejlepší knihu, jakou kdy četl! Já se na ni teprve chystám.;)
    Vivinko, chtěla bych Tě a Tvé čtenářky pozvat do stínu kokosových palem, na tichomořské pláže, k odpočinku k nám, Tygrům... http://wheretigerslive.blogspot.cz/2014/07/miss-world-fiji-2014-aneb-krasky.html
    Až si budeš chystat proutěnou tašku, hlavně nezapomeň přibalit olej Monoï Tiaré.:))
    Sejdeme se na pláži, Veronika :)

    OdpovědětVymazat
  22. Vivinko ještě jsem s vzpomněla, minulý rok jsem si vzala k moři knížku Marley a já aneb život s nejhorším psem na světě. Výborná oddechovka, a komu se líbí film tak knížka se mu bude líbit ještě víc a možná se neubrání ke konci slzám stejně jako já a během knížky se velmi nasměje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Míšo, moc hezký tip, děkuju za něj. Film jsem viděla, ale knížka se mi do ruky ještě nedostala. Určitě to letos na kostkované dece u vody napravím ;-).

      Vymazat
  23. Ahoj Vivi!
    Tak jak koukám, umíš si to léto naprosto nádherně užívat!!!!!! :-)
    Knihy mne oslovily všechny, ale nejvíce mne zaujala číslo 2 a číslo 4! Ty bych si tedy ráda přečetla. :-)

    Vivi měj se krásně a ahoooooooooooooooj! :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Správně, taky si nedovedu představit léto bez knížky! A vlastně ani cestu tramvají do práce :-) Na Stoletého staříka mám rezervaci, film je prý ale také pěkný.

    OdpovědětVymazat
  25. Skvělé tipy. Začala bych tím Stoletým staříkem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...a skončila Dvacetiletou Amélií ;-).

      Vymazat
  26. Děkuju vám za milé komentáře, jsem moc ráda, že se vám můj výběr "knížek na prázdniny" líbí. A jak píšete, tyhle knížky se budou hodit i do upršeného období a klidně i pod vánoční stromeček. ;-)
    Tak si hezky čtěte a nezlobte. Vlastně klidně i zlobte, je přece léto (a v létě je dovoleno všechno). ;-) ♥

    OdpovědětVymazat
  27. Nejvíc mě zaujalo číslo 3 a samozřejmě 1, ale tu už jsem před pár dny zhltla :-)))

    Hezký večer,
    Skills of Art

    OdpovědětVymazat