3.10.14

10 důvodů, proč milovat podzim aneb podzimní to-do list

Víte, to je úplně jedno, jestli máme podzim rádi nebo bychom ho radši vyhodili z kalendáře. Je tu a s tím se nedá nic dělat - tedy vlastně jedna věc ano - zamilovat si ho. Se vším všudy. S tím, co nabízí, s tím, co se z něj dá vycucnout i s tím, co si k němu přidáme nebo přimyslíme. Vždyť se podívejte na ty barvy venku, koukněte, jaké parádní kabáty, džíny a šálky se teď natřásají v podzimních kolekcích, jak příjemně je člověku doma u horkého čaje a jak začíná v cukrárnách vonět skořice...

Napadlo mě jich 122 - důvodů, proč mít rád podzim. Byl to ale příliš dlouhý seznam, takže jsem své důvody zkrouhla na kulatou "desítku" a rovnou z nich vytvořila (pomocí vodovek a akvarelových pastelek) svůj "to-do list" - to abych nezapomněla, jak hezký může být podzim, když má člověk ty správné plány ;).


1. Péct dýňové koláče a taky vařit pravou pikantní dýňovou polévku se zázvorem nebo nechat pár dýní na míse jako podzimní dekoraci. Nastalo "oranžové období" a toho se prostě musí využít.

2. Nakupovat první vánoční dárky - jen tak náhodou, úplně v klidu, pro radost. Jsem pilný Ježíškův pomocník a málokdy zahálím (v říjnu už pomalu nastává "můj čas").

3. Popíjet horkou kávu s kořením, vychutnávat si každý doušek, divit se, jak zvláštně a úžasně chutná, a když je v hrnku nebo kelímku už jen pár kapek, přijít k pultu a nerozpakovat se říct "Ještě".

4. Číst a číst - životopis Fridy Kahlo, Hippie encyklopedii, něco od Agathy Christie, něco od Wooďáka Allena...vlastně cokoli, co stojí za to.

5. Víc se smát...na sebe, i na ostatní.

6. Nosit hřejivé růžové ponožky - vím jistě, že mi rozumíte.

7. Užívat si svíček, horkých van a oříšků - vím jistě, že mi rozumíte (už zas).

8. Zvolnit tempo - jakkoli si přeju mít pořád na noze ty růžové ponožky, jíst ořechy, cachtat se ve vaně s jednou suchou rukou (to je ta, ve které nad vodou držím knížku), popíjet kořeněnou kávu, ukusovat k ní dýňový koláč a lážoplážo chodit po malých roztomilých obchůdcích a pořizovat první vánoční kořist, obvykle jsem v takovém bláznivém tempu, že po večerním příchodu domů sotva zuju v předsíni boty. Ale letošní podzim to bude jinak. Letos přibrzdím, trošku se nadechnu a zastavím...co je jednou napsáno v seznamu, to se zkrátka musí dodržet, řekla bych...

9. Dělat svůj domov hezčí. A dokončit renovaci servírovacího stolku. Už to trvá rok. Už zbývá jen jeden nátěr. Už-to-skoro-budeee. Dotáhnu přeměnu ošklivého stolku na fešácký servírovací kousek, na kterém se budou podávat lahodné drinky, ananasy a to se ví, že vám pak taky něco namíchám. Na podzim, když už člověk netráví tolik času venku, je ideální příležitost pro zvelebování domova.

10. Chodit do obyčejných kin, protože pořád navštěvuju jenom ty nadupané a drahé "Cinestáry". A tak se toužím před podzimním chladem schovat do malého kina, se vstupem za stovku, se sametovými křesílky, se sladkým žužu a žlutou limonádou (no co, tak mi bude chvíli špatně, ale za ten zážitek to stojí) a s malou kavárničkou hned vedle sálu. Přesně na takovém místě chci konečně vidět film o dobrém jídle "Láska na kari", a doufám, že se tam potkáme (poznáme se podle žužu).

Ať už jsou vaše podzimní plány jakékoli, přeju vám, ať vyjdou. A vlastně to přeju i sobě. ;)

Vivi podpis

55 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Vivi,
      krásny a pozitívny článok. Ja mám podobné plány, len s tým nákupom vianočných darčkov bude asi problém :) Na druhej strane mám pred sebou výlet do Paríža, takže sa neskutočne teším. Prajem krásny piatkový dník :)

      Vymazat
    2. O la lá, do Paříže! Mohla bys mě vzít s sebou...klidně se můžu schovat v kufru - všude se vejdu a Paříž znám, takže Ti ukážu skvělá místa; a taky za Tebe klidně nakoupím vánoční dárky a budu uklízet a vařit a večer zpívat a tancovat a nebudu odmlouvat a ráno budu chodit pro čerstvé bagety a prostě udělám, co budeš chtít - jen mě s sebou vezmi do Paříže...doufám, že jsme tedy domluvené) ;).

      Vzkaz pro všechny:
      pročítám si vaše komentáře a jsem z nich nadšená. Tedy přesněji řečeno - jsem nadšená z vás. Mít tak milé, usměvavé, něžné, vtipné a přátelské čtenáře, to je vážně paráda..to je blogerský sen. ;) Moc vám děkuju, děláte mi jen samou radost. ;)

      Vymazat
    3. Jasneeeeeee beriem Ťa, kľudne aj vyhodim nejake topánky a kabát z kufra, aby bolo dosť miesta pre všetkých :) Dobrý sprievodca by sa tiež zišiel, keďže víkend som strávila poctivou prípravou a študovala knihy, mapy a cestovateľského sprievodcu a zistila som, že chcem ísť všade :) Ale ako poznám seba a priateľa nebudeme sa nakoniec držať žiadneho plánu ale pôjdeme všade tam, kam nás nohy a oči zavedú :) Pozdravujem a prajem krásny a usmievavý deň.

      Vymazat
    4. Waw! Super, jsi zlatíčko - když si jen pomyslím, že bys kvůli mně byla ochotná dokonce vyhodit z kufru topánky nebo kabát (ách), dere se mi do oka kroupa dojetí ;). Ale na slzy teď není čas - vždyť musím balit! ;) A plán "ísť všade" je dokonalý ;). My si budeme na cestách rozumět, to je jisté. ♥

      Vymazat
  2. Tvé podzimní plány se mi náramně zamlouvají, Vivi! Přeju pevnou vůli, abys je splnila všechny všecičky do posledního nejhezčího a nejpodzimnějšího puntíku a moc se těším, až uvidím Tvůj servírovací stolek v novém kabátku a se všemi nátěry pohromadě :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní10:13

    Krásně maluješ! Jak jsi to ale mohla namalovat pastelkama a vodovkami,když je to fotka v počítači?? Podzim patří mezi nejhorší období roku,ale s tebou a tvými články je to o dost lelpší.:))) Na filmu Láska na kari jsem byla,doporučuji!K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ;). Přenést namalovaný obrázek do počítače umí jeden skvělý vynález - scan. ;)

      Vymazat
    2. Anonymní11:30

      Žádný scan, ale bohužel doma nemám. :((( Chtěla jsem to nakreslit stejně jako ty,ale bohužel.:(

      Vymazat
  4. Já mám na tomhle období právě nejradši to pálení svíček =). Navodí mi to i vánoční náladu a já se už tím pádem strašně těším na Vánoce, takže já mám tohle období strašně ráda a tvůj to-do list je jako kdybych ho psala pomalu já =D.

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Vivi,
    zase a znovu jsem nadšená! Podzim mám ráda hlavně kvůli těm barvám a svíčkám, které můžu konečně zapalovat! :-) Nejlepší je malá lucernička (v mém případě bílá z IKEA za 99,-) a můžeš střídat různě barevné a voňavé čajovky. Jsem ráda, že nejsem jediná, která nakupuje dárky na Vánoce už v říjnu.:-D Když je řeč o těch ponožkách, minulý týden jsem si dvoje koupila - krásné tmavě růžové s šedými puntíky a šedé s růžovými puntíky.:-) Co se týče kávy, tak zbožňuju lattéčko s velkou vrstvou pěny - mňam! :-)

    Zas a znovu děkuji za zlepšení nálady a přeji krásný den! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Krásne. Môžem si tvoj plán "požičať" a riadiť sa ním? Mám rada jeseň. Aj kvôli hmle a dažďu, aj kvôli tekviciam a padajúcim listom, aj kvôli chryzantémam, aj kvôli návratu k horúcej káve a čaju, ku knihám a filmu. Pozdravujem:)

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní13:24

    Usmievam sa, plánujem, že si urobím tiež taký To-do list a zdá sa mi, že som do Teba blázon. :-) Krásna inšpirácia a stolčeku sa už nemôžem dočkať :-).
    Zuz

    OdpovědětVymazat
  8. Už se těším, až ukážeš hotový stoleček!! :-)) Na ostatní mám naprosto stejný názor! :-))

    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Viviiiiiii!!!!
    Podzim je mé nejoblíbenější období! Tvých deset důvodů si zapisuji, neb s nimi naprosto souhlasím! :- Já k nim ještě připíšu - chodit na procházky, natahovat vůni spadaného listí a ke všemu se v tom listí brouzdat a vychutnávat si jeho šustění!!!! :-)

    Jééé, Vivi, ty tu normálně popisuješ naše malé nádherné a útulné kino!!! Do něj chodíme nejraději! A jak to v něm báječně voní! - jsem nějak přes ty vůně koukám! :-DDDDDD

    A také je čas většího a delšího tulení - já se vždy přitulím ke Kennymu a Dobbymu a oni taaaaaaaak dlouho drží!!! :-D V létě to nejde, to bychom se pořádně zapotili. ;-)

    Dárky už také nakupuji! a mám z nich radot, tak doufám, že i obdarovaní z nich budou mít radost. ;-) :-D

    Vivi měj se nádherně a ať je ten podzim co nejoranžovější!!!!!!! :-)
    Ahooooooooooooooooooooooj!!!

    OdpovědětVymazat
  10. Podzim je nádhernej...barevnej...milej a tulivej...pro jistotu nakupuju dárky už v září a usmívám se na sebe už od ledna:-D Ale teď už bych měla začít i na ostatní:-D Těším se na voňavé svíčky,koupele a teploučkou kávu....Tvých dest důvodů je naprosto perfektní návod,jak si podzim zamilovat a užít si ho naplné "koule"...

    OdpovědětVymazat
  11. Podzim je super, pokud zrovna neprší :). Já si také užívám svíčky, kávy, svetry, dýnové koláče .. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Páteční nálož inspirace jak má být. Užívám si tvé tipy a děkuji za další článek, díky kterému je život hned nějak lepší. :*)

    OdpovědětVymazat
  13. Ahojky, krásný pozitivní článek pro ty, co nemají rádi podzim, také jeden chystám, protože já třeba podzim miluju :) Kdy jindy pít horkou čokoládu, číst s teplýma ponožkama v posteli s čajem v ruce, nechat se mámit skořicí a dýní a čichat podzimní svíčky... no přece jen na podzim :)) Fakt to období miluju, protože i když je venku třeba hnusně, doma si to umím udělat bohovské :)

    OdpovědětVymazat
  14. To jsou skvělé důvody :) Týjo a 122 těch jich napadlo, to snad ani není možný :D
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
  15. Tieto tvoje články vedia fakt neskutočne motivovať a rozjasniť deň. Normálne, keď sa nad tým tak zamyslím, tak máš pravdu, v jeseni a v zime máme viacej času pre seba, oddychovať, popíjať čajíky, čo mám veľmi rada, už som si kúpila zimné zásoby. Darčeky som už pomaly začala nakupovať nech ich v novembri môžem odniesť domov a tam ich schovať. A sviečky - to je radosť, je to taký pocit akého rituálu, aspoň ja sa tak cítim vždy, keď sviečku zapaľujem a keď ju idem sfúknuť, občas si zo srandy aj niečo želám.
    Bianka

    OdpovědětVymazat
  16. A já myslela, že jsem jediná na světě, kdo Woodyho nazývá familiárně "Wooďák":))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky myslela, že jsem jediná na světě, co to s Wooďákem táhnu takhle osobně ;-). Ale není to špatný, když vím, že nás je víc. ;-)

      Vymazat
  17. Skvělý Jsem podzimní typ a na podzim mi to sluší asi nejvíc, takže mám podzim ráda a díky tvým radám se přímo zamiluji...

    Měj se krásně, Vivi!

    OdpovědětVymazat
  18. Multikina? Tak to bych od tebe nečekala :P :D to musíš napravit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem opravdu hrozná "konzumentka", ale polepším se ;).

      Vymazat
  19. Pročítám si vaše komentáře a jsem z nich nadšená. Tedy přesněji řečeno - jsem nadšená z vás. Mít tak milé, usměvavé, něžné, vtipné a přátelské čtenáře, to je vážně paráda..to je blogerský sen. ;) Moc vám děkuju, děláte mi jen samou radost. ;)

    OdpovědětVymazat
  20. Jej to je naozaj veľmi pekný nápad a ešte krajšie si to nakreslila. Kiež by mal víkend viac dní, aby som všetko postíhala. Ale dávam prednosť vlastnému to do listu a nejaký si vytvorím. Dúfam, že bude aspoň z polovice taký pekný ako tvoj. Čo sa jesene týka, patrím do tej skupinky, ktorá by ju vytrhla z kalendára. Nemám rada to mrholenie, ranné mrazivé teploty a skorú tmu. Na druhú stranu sa mi páčia tie vône, ponožky (taká moja malá úchylka) a horúce nápoje rôzneho druhu (nealko samozrejme). Budem sa snažiť konečne inšpirovať tvojimi radami, pretože mi vždy zlepšia náladu. :)

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj Vivinko:o)...trošku mi trvalo napsat komentář..po odeznělé střevní chřipce, která mě dokonale porazila,ale zároveň byla milosrdná a odnesla si s sebou asi 3 kila:o))/ to je to jediné pozitivní/ přemýšlím, jaký bude můj list:o)...1/ rozhodně si nenechat zkazit náladu nějakou virózou:o) a za 2/ radovat se z toho, že stihnu přijít kamkoli včas( záchod nevyjímaje:o))) a za 3/psát milé a radostné komentáře Tobě, Všem oblíbeným a radovat se z těch pro mě napsaných:o))...ostatní listy si zatím nechám pro sebe:o)) a taky ať jich ještě pár zbyde na stromech a krásně se zbarvují, protože to je to, co já na podzimu vážně MILUJU!!..Krásné podzimní dny Tobě i Všem Tvým čtenářkám:o))

    OdpovědětVymazat
  22. Mila a draha...souhlasim a to naprosto s kazdym pismenkem a carkou ve tvem seznamu...no neco se s dvojcaty bude tezko zvladat...napadaji me ta kina😂...ale dost veci bych dat mohla...treba ty ponozky..kolace i vanocni darky..pac ted je na ne jeste klidecek..A koneckoncu..i kdyz mam obdobi bez kavicky, tech podzimnich cajiku je preci tolika. Takzeeee....jdem na to..A ty uzivej zvolneny vikend😙😙😙!!!

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj Vivi, to jsou super rady a tipy, já osobně vařím dýňovou polévku se zázvorem, na vánoční dárky píšu zatím jen seznam, místo kořeněných kafíček popíjím vanilkový čaj s mlékem a k tomu čtu zamilovaný příběh. Hodně cestuji, nosím teplé pyžamo a užívám si horkou sprchu, na koleji vanu bohužel nemám. S postupujícím časem přidávám na tempu a vstřebávám Bretaň všemi póry mého těla a nemůžu se jí nabažit. Měj se krásně a užívej český podzim! bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  24. Skvělý seznam! Ačkoliv jsem podzim nikdy nemusela (asi i kvůle škole :D), tak čím jsem starší (a školu už mám dávno za sebou :D), tak tím míň mi toto roční období vadí a dokonce si ho i užívám ;) A s těmi vánočními dárky máš naprostou pravdu ;), už mám pár dárků koupených :)

    Sororessa
    A.

    OdpovědětVymazat
  25. Okamžitě tisknu a lepím na nástěnku! :) Podzim je mé nejoblíbenější období a umím si ho užívat, ale mileráda převezmu i další tipy :))

    OdpovědětVymazat
  26. Vivi, já podzim miluju hlavně díky těm věcem z tvého To- do listu :) Takže naprosto s ním souhlasím :)

    http://estrella-2012.blogspot.cz/2014/09/rasenkova-giveaway-insta-post-3.html

    OdpovědětVymazat
  27. Moc pěkný to do list :) Moc pěkně vytvořený a pozitivní :)

    OdpovědětVymazat
  28. Podobný článek jsem u tebe očekávala, takže mám radost :). Krásně maluješ! Podzim ráda mám ze všech ročních období nejvíc, ale mrzí mě, když sedím skoro do večera ve škole, že není moc času na krásné podzimní procházky s foťákem. Teď ale sedím venku na zahradě v milovaném svetru a nemůžu si to počasí vynachválit, je to relax.
    Volné chvilky ráda trávím tvořením, kdy se snažím inspirovat právě v podzimním čase. A k tomu svíčka a čaj, to je ono :).

    OdpovědětVymazat
  29. Viv, máš krásný to-do list. Zaujalo mě obzvlášť to obyčejné kino protože mi to připomnělo že já sama už jsem v kině nebyla pěkne dlouho. A ty "obyčejné" jsou nejlepší! Jinač to máme podobné, dýně, dýně, svíčky, svíčky a vylepšování bydlení...:) Krásný říjen měj!

    OdpovědětVymazat
  30. Já miluju podzim a padá na mě vždycky taková zvláštní nálada, kterou ani nedokážu popsat. Vždycky si naplánuju, jak si každé ročné období užiju se všemi jeho krásami a maličkostmi, ale pokaždé ko tak nějak promrhám. Ale letošní podzim ne. Svůj "to do list" mám už týden, mám na něm víc jak 30 věcí, které chci udělat a cítím, že právě ten seznam mi pomůže nepromrhat ani okamžik. Mimochodem, na seznamu jsem měla: koupit si šálu...už mám tři, tak doufám, že mě to moc nezruinuje. Vivi, tak krásný pozdim ti přeju :)

    OdpovědětVymazat
  31. Vivinko milá,ty jsi mě zase pohladila..Také miluji podzim a když vysvitne slunce ajá můžu vidět všechny jeho barvy a cítit ty všechny vůně,které nabízí,obout na nohy květované gumáky a vyrazit ven,tak se rozplývám blahem..Podzim je u nás doma ve znamení štrudlů , vonných svíček a éterických olejů..krásné dny i Tobě milá..
    Bi

    OdpovědětVymazat
  32. Ja jeseň milujem, práve kvôli farbám a všetkým tým veciam, ktoré na seba môžem dať... jeseň je proste moje obdobie :) a v tomto liste si zhrnula skoro všetko, čo rada v tomto období robím :D

    OdpovědětVymazat
  33. To je rozkošný seznam! Děkuji za zpříjemnění dnešního pochmurného dne ♥.

    OdpovědětVymazat
  34. To je perfektní plán, asi si taky nějaký podobný vypracuju :o).
    Držím palec, ať se Ti daří všeho si pořádně užívat a tenhle podzim je ten nejkouzelnější ze všech :o).

    OdpovědětVymazat
  35. "Užívat si svíček"... ach, já jsem věděla, že kvůli něčemu potřebuju do Ikey!

    OdpovědětVymazat
  36. číst číst a číst něco od Agathy <3 Já jí miluju. To budeme mít tenhle podzim určitě společné.

    OdpovědětVymazat
  37. Ach. Toto mi chýbalo (okrem písania som blogy aj málo čítala, hanba mi a facku)... Vivi, farby, vône, 122 dôvodov k aférke s jeseňou... stavím sa, že sa aspoň v 80tke z nich zhodneme. Inak s tými kinami máš svätú pravdu... potom ako som v piatok za nachos a pitie nechala v cinemaxovskom bufete viac ako za lístok do kina, nemohla som počas celého filmu prestať krútiť hlavou :D (facka č.2) :)

    OdpovědětVymazat
  38. Taj, ja som už začala s vianočnými darčekmi - do Vianoc zostáva menej ako 90 dni ! :)
    A po príchode domov a uložení detí do postelí zapaľujem v obývačke sviečku.
    Tempo som zvoľnila, dokonca aj v práci :).
    Láska na karí bude tiež !

    OdpovědětVymazat
  39. Kdybych pořád nelítala v takovém pressu, možná bych si tyhle věci stačila i užít a ne je jen udělat :D Ale ani mě to netrápí. Podzim sice patří do mých nejméně oblíbených částí roku, ale má i hodně pozitiv. Stihnu toho víc :D

    OdpovědětVymazat
  40. To je krásné, jak má každý spojený podzim s knížkama :))
    Tak přeji krásné chvíle u čaje s knihou v ruce :)

    OdpovědětVymazat
  41. Když jsem se po víkendu přišla podívat k sobě na blog a uviděla tu tolik krásných psaníček, tak jsem si udělala kafe a četla a četla. A čím dýl jsem četla, tím víc jsem vás chtěla umačkat samou radostí, protože (a klidně se budu zase opakovat, protože už jsem to tu psala) vy jste prostě NEUVĚŘITELNĚ ÚŽASNÉ, milé, zábavné a vtipné čtenářky a komentátorky. Děkuju moc. Kafe mám dopitý, ale jdu číst znovu - není totiž nic lepšího než se rochňat ve vašich krásných vzkazech. ;)

    OdpovědětVymazat
  42. Vivi, dalsi vybirny clanek. Precetla jsem ho hned po priletu z dovolene, ale ke komentari jsem se dostala bohuzel az ted. Mam sice rada tepli, ale na podzimu se mi libi ta barevnost a kdyz je venku sychravo, tak jsem pekne v teple doma, mam prave ty chlupate teple ponozky a popijim caj. Ja uz pomalu taky premyslim nad vanocnimi darky. :)

    OdpovědětVymazat
  43. V malým kině už jsem nebyla roky, a docela ráda bych se tam šla podívat. Jediné co mi vadí je, že tam nemají ten výbornej šunkovej popcorn :-/

    Jinak podzim mám moc ráda, dárky už jsem začala pomalu nakupovat, už jich mám pár koupených a čekám až mi přijdou domů. Do seznamu bych ještě přidala vyřezávání dýní, protože bez nich by nebyl správný podzim.

    OdpovědětVymazat
  44. Tak jsem se hezky naladila na podzim a inspirovala se u tebe pro svůj článek ;) děkuji
    http://kamenurazu.blogspot.cz/2014/10/podzimni-to-do-list.html

    OdpovědětVymazat
  45. Moc vám všem děkuju za komentáře. ♥

    OdpovědětVymazat
  46. Tak ponožky růžové nemám, nevadí, ale jinak se vším ostatním mohu souhlasit a ztotožnit se s tím. Také miluji podzim a atmosféru, kdy mohu usednout do křesla s dobrou knihou a kávou/čajem při ruce
    http://romankrasa.eu/proc-miluji-podzim/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těma ponožkama je to, milý Romane, jedině dobře ;) a co se týče všeho ostatního, jsem ráda, že se shodneme. A teď se jdu podívat, proč miliuješ podzim Ty. ;)

      Vymazat