12.3.15

Z mojí pracovny aneb návštěva Amélie z Montmartru

Mezi moje velké koníčky patří bydlení, to už víte. Bydlení cizí (budiž věčná sláva lidem, kterým nezbyly peníze na záclony a závěsy), ale hlavně bydlení moje - jeho vylepšování, přeměňování, zpestřování, natírání, hledání opravdových pokladů a radování se z těch správných úlovků a ano, občas taky vyrábění a vlastnoruční tvoření. A nejvíc se mi v tomhle (nejen v tomhle) směru zapalují lýtka na jaře. Sotva venku uvidím první petrklíč, vyrážím na nákupy, hrabu se ve vzornících barev a látek a už mi to pod rozcuchanými kudrnami šrotuje.

Takže - rozhodla jsem se, že letos musím dopřát pár novinek i mojí pracovně. "Bude to chtít něco nového na zeď"...hmm, holka, to se lehko řekne, ale hůř se to pravé ořechové objeví. Hlavně žádná Ikea nebo obrázky z obchoďáků. Spíš něco originálního, neokoukaného, co má šmrnc, co mi dodá dobrou náladu a co bude působit inspirativně a mile. Ale co by to tak přesně mělo být, to jsem netušila...



A pak jsem jednoho večera klikla na Pixers.cz a už jsem v tom byla až po uši; v literatuře se tomu říká náhlé vzplanutí a ve filmech láska na první pohled - tak přesně to se mi stalo, když jsem uviděla velký zarámovaný plakát Amélie. Vybrala jsem si v tom nekonečném množství krásných fototapet, plakátů a obrazů právě ji, protože...protože mě její pohled zas okouzlil. Je v něm totiž ukryto všechno rošťáctví světa (a to já ráda).

Skrývá se v něm chuť rozbíjet špičkou lžičky karamelovou krustu crème brûlée, nořit na trhu ruce do pytlů s luštěninami, otáčet se ve tmě v kině a pozorovat ostatní diváky, měnit v kavárně Deux Moulins osudy lidí a všechny ty zvláštnosti, které představují malé a docela nenápadné každodenní radosti. A nejen to. Vidím v jejím pohledu i jasnou zprávu, že některým věcem není nutné rozumět, že je stačí cítit. A taky že není špatné mít svá malá tajemství (mandlová čokoláda schovaná ve spíži za krabicí s hrubou moukou nebo kasička ohlodaná na kost kvůli ne-o-do-la-tel-ně svůdnému hedvábnému šátku...to jen jako pro příklad). ;)

Je nad slunce jasné, že když člověk zapojí své smysly, objeví díky nim vždycky něco výjimečného.


Ten večer, co jsem plakát Amélie z Montmartru na Pixers.cz vyšťourala, jsem si obrázek s ním vytiskla a nalepila do svého diáře (tam si totiž zapisuju a nalepuju úplně všechno důležité). Dělám to tak vždycky, když mám na něco zálusk. A druhý den už jsem seděla přilepená k monitoru a při objednávání zjišťovala, že si můžu podle libosti změnit velikost nebo polohu obrázku, že si můžu zvolit design plakátu, nahrát na stránky svůj pokoj a snadno si tak představit, jak u mě bude obraz vypadat...zkrátka vyhrála jsem si. A o týden později už jsem měla na míru ušité dílo doma.


Amélie ke mně na (trvalou) návštěvu přijela ukrytá ve velkém balíku a zabalená tak důkladně, že jsme se ji snažili ve dvou lidech deset minut osvobodit z bublinkových fólií a pevných kartonů. Kdybych někomu potřebovala poslat sebe, svěřila bych se do rukou Pixers, protože tak bezpečně a důkladně zabalené zboží se jen tak nevidí. A když jsme Amélii vysvobodili z bezpečnostních bublinek a ochran, objevila se v plné kráse jako kdyby vyskočila z narozeninového dortu. Pěkná, ekologicky a kvalitně vytištěná, v zářivě živých barvách, precizně zarámovaná a potutelně se usmívající. Do minuty už visela nad mým pracovním stolem.


A když nad stolem visí Amélie, můžete si být jistí, že někde poblíž bude i její slavný "zcestovalý trpaslík".


Obraz mi teď dělá nad stolem v mé pracovně veselo a potěší mě pokaždé, když na něj hodím očko. Ze začátku jsem se trošku bála, aby na mě a mé pracovní výkony nechtěla Amélie dohlížet nebo mě nějak nekontrolovala (to bych nesnesla), ale byly to obavy zbytečné (uff). Naopak - jsem s ní jednou nohou pořád tak trochu v Paříži (a to se mi vážně zamlouvá) a navíc mám pocit, jakoby mi říkala: "když se ti právě nechce nic dělat, tak se do toho nenuť; vypni telefon, natáhni se (jak široká, tak dlouhá), vezmi do ruky novou knížku, ochutnej slaďoučké crème brûlée a pak si hezky zdřímni; práce počká". No řekněte sami, může ji člověk nemilovat?! ;) 
Vivi podpis

30 komentářů:

  1. Milá Vivi,
    ano, věčná sláva lidem, kteří se neobtěžují večer používat závěsy nebo žaluzie. Krk bych si mohla vykroutit. Stejný případ je s malým plotem a pěknou zahradou. Mám dojem, že má drahá polovička vždy přidá do kroku, když já zaostřím do cizích oken :)
    Samozřejmě nešmíruji obyvatele, ale jejich interiér.
    A jsem ráda, že v tom nejsem sama, jupí :)

    Amélie je super, jako kdyby u Tebe byla od raného věku.
    Posílám moc pozdravů,
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzkaz pro všechny:
      chci vám všem mockrát poděkovat za krásné komentáře a vzkazy. Při jejich čtení se musím usmívat, protože jste bezvadní a tak milí, jak jen čtenáři můžou milí být. ;) Díky ještě jednou všem a těším se s vámi na viděnou u dalších článků. ;)

      Vymazat
  2. Vivinko, to se ti zase něco povedlo :-D Amelii úplně zbožňuju, a ten plakát vypadá úplně super, i když do mého interiéru by se moc tento krásný obraz moc nehodil.... :-) Zase jsi mi dopřála moc krásnou inspiraci, to ty umíš. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Téda, to je parádní obraz. Nejprve jsem se ho trochu lekla, ale pak si mě podmanila pohledem a přesně, jak píšeš, napadaly mě samé kulišárny :D Takže se teď musím uklidnit grepem, abych mohla pokračovat v psaní diplomky ;) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní10:18

    Není nad zkrášlení si domova, nebo pracovního prostoru krásným obrazem nebo plakátem. Vivi, ty si tedy umíš vybrat :)

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Vivi po přečtení článku jsem věděla přesně jaký komentář Ti napíši.Ale nakonec nenapíšu,protože to co jsem chtěla napsat už Ti tady napsala pisatelka hned v prním komentáři.Taky to nepovažuji za šmírování,ale ráda koukám jak je byt zařízený.Pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  6. Amelia ♥ vivi, ďakujem, že si mi pripomenula tento úžasný film.. už sa teším, že si ho pustím cez víkend :)

    OdpovědětVymazat
  7. Milá Vivi, v mém druhém domově žádné rolety, žaluzie, záclony a jiné podobnosti nejsou a nebudou:)) Přiznám se, že i já ráda k večeru koukám do cizích oken jak to mají majitelé zařízené:)) Ne, že bych dávala prostor takovým lidem jen se mi takto ty okna líbí daleko víc:)) Opatruj se. Lucka

    OdpovědětVymazat
  8. Ach Vivi...miluju ty tvoje z třestene nápady a moc me baví. ..možná o to vic ze jsem na jine vlně třeba ohledně bydlení a vůbec to neva pac u tebe je me i tak fajn.Vsak kde je psáno ze nemůžu bydlet jinak a snít ještě jinak vid ?😊

    OdpovědětVymazat
  9. Vivi, Ty máš tak nádherný diář!!! :-) A ten průvodce Paříží... Určitě je kouzelný! Musí být :-)
    Zkrátka, opět jsi mi rozzářila den... Díky Ti ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Vypadá to Vivinko, že dnes si do svého diáře vlepím podobnou fotku :o)), protože přesně něco podobného by se mi líbilo do obyvaku, který jsme před několika týdny zrekonstruovali a zatím chybí krásné dekorace a obrazy. Děkuji za tipy! Růžový hrnek ze Starbucks tiše závidím. :o))

    OdpovědětVymazat
  11. Predposledni veta mi mluvi z duse! Co asi ted prave delam, ze? No prece misto prace ctu tvuj paradni blog. Opeta krasny a mily clanek.

    Krasny den!

    Ps: teda misto toho brulee mam kafe. Snad se pocita ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Mám pocit, že nutně v ateliéru potřebuju nějakou Amélii, co by mě lákala na créme brulee a dohlížela na to, ať odpočívám :-D...moc pěkný článek Vivi!

    OdpovědětVymazat
  13. Amelie milujem :) máš to tam veľmi pekné.

    OdpovědětVymazat
  14. Chichi, no ja si rikam, jeste ze mame v byte tak blbou zed, ze do ni nejde zatlouct hrebik, jinak bych taky mela podobne lasky na prvni pohled, minimalne tri za tyden :D ale zas jsem to nahradila tim, ze maluju primo neco na zed, ovsem jen v pokoji syna, tam si clovek vyhraje ;)

    Onnimik.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  15. Jéj, tiež sa rada pozerám k druhým ľuďom! :D veľmi sa mi páči tvoj diárik :)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  16. Vivi, mě hned napadlo výstižné - "a může Tebe člověk nemilovat?" Děkuju za další, veselý článek nabitý čirou energií. Jsi skvělá! A vedeš si nádherný diář ;-)

    OdpovědětVymazat
  17. To je nádhera !
    Po dlhšej dobe som sa vrátila na tvoj blog a naozaj netuším, prečo som ťa prestala navštevovať. Si božská a tvoj blog tiež ♥

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Vivi!
    Ach! Jak já mám tento film ráda! Úplně jsi mne navnadila, že si ho zítra večer pustím! :-)
    Je to nádherný obraz a do tvé pracovny jak dělaný! Protože i ty jsi velký snílek. :-) A to je naprosto krásné! :-)

    Trpaslík je úžasný a víš co se mi moc líbí! Tvůj diář! Vedeš si ho naprosto fantasticky! :-) A koukám, že jsi Amélii na uvítaní pořídila nádhernou kytičku. ;-)

    Vivi měj se nádherně a ahoooooooooooooooooooj! ♥

    OdpovědětVymazat
  19. Amélie ta sibalka to vzdy jisti, ...jako ty Vivi:-D!

    OdpovědětVymazat
  20. Má nejmilovanější, nejúúžasnější vivinko .... už od prosince hledám nějaký obraz do mého malého útulného obyváku s vlčímmi máky a díky tobě jsme ho našla.... díky za typ na pixers.cz ...díííííky :-*
    jinak nádherný článek :)

    OdpovědětVymazat
  21. Milá Vivi,
    nikdy mne nepřestane bavit tvůj smysl pro detail! Všechno v tvém bytě má svůj účel a to nejenom ten praktický ale také poznášející ducha. Nemůžu se tvoje fotky vynadívat, vždy když si myslím, že jsem na nich už vše ocenila, všimnu si dalšího detailu a zajímavé drobnosti a zase se musím usmívat! Na tvoje poznámky v diáři bych se mohla dívat celý den a kochat se tím, jak i pracovní úkoly si zapíšeš tak, že se na ně člověk musí prostě těšit.
    Přeji ti, aby si strávila krásný pracovní pátek s Amélií a ještě mnohem úžasnější víkend, protože Améliemá s víkendem velké plány, vidím jí to na očích! :)
    Pa, Ivet

    OdpovědětVymazat
  22. Amélie se k Tobě perfektně hodí, frankofilko :) Film miluji, připomněla jsi mi ho a ráda bych se na něj podívala znovu. Hlavně, že tam má trpaslíka! :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Nádherný plakát! A děkuji za tip, kde něco takového pořídit :) Přeji krásné dny, Jolana

    OdpovědětVymazat
  24. Úžasná Amélie a nejen ve filmu. I za rámem je skvělá, nádherná, okouzlující, zdobící a inspirující. Tiše závidím.

    OdpovědětVymazat
  25. Trochu mi to zavání skrytou reklamou na ty stránky, ale budiž, obraz je vskutku krásný! Amélii též miluju :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není skrytá reklama, ale doopravdická. ;) Nemám potřebu cokoliv skrývat; prostě píšu o věcech, které se mi líbí, a se kterýma jsem spokojená a tenhle prima obchod mezi ně patří. "Reklama" je dneska v podstatě všechno, to by člověk nemohl nic napsat ani nic říct. No a Amélie, ta si zkrátka umí lidi získat, jen co je pravda. ;)

      Vymazat
  26. Chci vám všem mockrát poděkovat za krásné komentáře a vzkazy. Při jejich čtení se musím usmívat, protože jste bezvadní a tak milí, jak jen čtenáři můžou milí být. ;) Díky ještě jednou všem a těším se s vámi na viděnou u dalších článků. ;)

    OdpovědětVymazat
  27. Vivinko, Amélie si k Tobě našla cestu, evidentně tam patří!! Moc diky za tip na web, take shanim neco na zeď. Krasne dny!

    OdpovědětVymazat