5.4.16

Jak si vylepšit pracovní prostředí a zbavit se nepořádku

Jó, život nám klade do cesty všelijaké otázky. A není vždycky zrovna snadné najít na ně správnou odpověď. Jestli "být či nebýt", na to jsem si odpověděla už dávno (být mi přijde o dost lepší), ale otázka "jak si uklidit, zorganizovat a vylepšit (nejen) pracovní stůl tak, aby to mělo trvalý efekt", ta mi ležela v žaludku pěkně dlouho. Vždycky jsem všechno superbájo srovnala, ale za pár dní už nebylo po úklidu ani památky.

Ale už vím, jak na to. Pan Pořádek u mě konečně převzal vládu, i když to trochu bolelo. Podělím se teď s váma o to, co jsem musela udělat, abych se zbavila nepořádku a nastolila kolem svého pracovního místa řád (a mír). 


Nejmilejší věci sem, zbytek ven


Chtělo to pár změn a hlavně sledovat základní cíl, kterým se koneckonců v poslední době řídím v celém svém bytě:  obklopovat se jenom tím, co mi přináší radost, co mi připadá parádní nebo zkrátka tím, do čeho jsem zaláskovaná. Věci, které tahle kritéria nesplňují, musí jít o dům dál. To, když se člověk obklopuje jen tím, co se mu líbí, má plno výhod a překvapivě i jednu "pořádkumilovnou". Totiž pokud mám kolem sebe jen své nejmilejší věci, opečovávám je, objevím pro ně ideální místo, kde je vždycky najdu, a tak se mi daří udržet pořádek pod kontrolou mnohem snáz než dřív.


Třídit a vyhazovat - nemilosrdně


Třídit a vyhazovat - tahle slova jsem dřív vůbec neslyšela ráda. Auu. Vyhazovat nééé, to určitě bolííí! Jenže co se stane, když věci přibývají a žádné neubývají? Tušíte správně - začne to (nejen) na stole pěkně skřípat a vypadat tak jako na fotce (a to jsem stůl ještě před focením trochu uklidila). Změť knížek, cédéček, tužek, nabíječek, washi pásek, papírů atakdál, atakdál...

Milovníci chaosu by můj stůl určitě ocenili (za mírný poplatek je váš), ale já se nedokázala na cokoli soustředit, navíc jsem věčně něco hledala (a nenacházela)  a často mě přešla chuť v takovém pracovním prostředí cokoli dělat.

"Chce to organizaci, děvče, o-r-g-a-n-i-z-a-c-i", volala jsem na sebe a třásla si ramenem (jenom jedním - abych si nějak neublížila) a rozhodla se pro rezolutní řez - musím vyhazovat...Rozloučila jsem se se starými pohledy, napůl popsanými nebo dávno neaktuálními papíry, s fixami, které už dávno dosloužily, ke kontejneru s papírem jsem dala krabici plnou pastelek, sešitů a ořezávátek, které už mi nedělaly radost, ale někomu jinému by se kvůli nim ještě mohla rozzářit očka (krabice byla během dvou hodin rozebrána na cucky) ;), a když se zase začalo díky novému místu líp dýchat, použila jsem pár jednoduchých a levných triků, které se mi osvědčily, a které fungují tak dobře, že mám na stole pořád útulno a čisto.


Krabičky a úložné boxy

Napřed moje samolepky, sešity, výstřižky, pohledy, provázky, pásky a pastelky prošly tím výše uvedeným stádiem třídění (a ba jo - i na to vyhazování došlo). A pak jsem ty zbývající všudypřítomně poházené papírenské drobnosti uložila do krabiček (těch, které jsem si pro tenhle účel speciálně koupila za pár kaček v papírnictví nebo do krabic od kosmetiky nebo plechovek od sušenek). Hoví si tam jako v pokojíčku. Navíc jsem si na každou krabičku poznačila, jaký obsah se v ní ukrývá, takže už nikdy nehledám to, co potřebuju.


Průhledné organizéry

Výborná věc, na kterou nedám dopustit. Průhledné organizéry jsou prima třeba i na kosmetiku, ale využívám je i na maličkosti na pracovním stole, které potřebuju mít uspořádané na jednom místě. Prodává je třeba Ikea nebo různé obchody pro kutily. V tom mém našly příbytek moje nejčastěji používané washi pásky, ořezávátko, tiskátka, sirky, keramický pohárek s kancelářskýma sponkama a krabička od svíčky Diptyque, ve které mám pěkně na jednom místě tužky a zlaté nůžky.

Bezdrátová myš

Čím je na stole míň drátků a kabelů, tím líp. Bezdrátová myš je šikovná pomocnice, kterou si můžu klidně přenést i na gauč a tvářit se z gauče, že pracuju. Jediný  háček je v tom, že ne každá myška je kompatibilní (ale tfuj, co je to za slovní krkolomnost)...prostě ne každá myš se kamarádí s počítačem, takže je potřeba dobře ji vybrat, aby tohle bezdrátové kamarádství klaplo a dlouho vydrželo.

A co ještě pomohlo k lepší organizaci pracovního stolu?

- mít na něm jen ty věci, které opravdu často používám (žádných sto pastelek, když ve skutečnosti denně používám jen dvě nebo tři, žádných pět ořezávátek, když jedno bohatě stačí,..),

- levice a pravice už se nepere: na levé straně stolu mám "papíry" - sešity, diáře, knížky a trhací papíry, na pravé straně všechno ostatní (díky tomu po všem sahám instinktivně a nic nehledám),

- jen jeden šuplík - já vím, že to zní hodně přísně, ale když jsem měla stoly se spoustou šuplíků, kupilo se v nich plno nepotřebných věcí, které tam stejně většinu času jen tak ležely a lelkovaly; teď mám stůl s "jednošuplíkovým" úložným prostorem a nic v něm nechybí ani nepřebývá...a je to. ;)


A od organizace je už jen krůček k malému holčičárnickému vylepšování. Je príma mít na stole vázu s květinama, na ploše monitoru inspirativní pozadí nebo taky ještě:

Obrázky

Stačí jedna nebo dvě fotky přilepené washi páskou a hned mi jde práce líp od ruky.


Z oblíbeného hrnečku chutná líp

Ani se mi tomu už nechce věřit, ale vážně jsem kdysi používala hrnky, které se mi vůbec nelíbily, ale zdálo se mi, že je musím "upotřebit", tak jsem si do nich lila (bez nálady) kafe nebo čaj. To už je ale minulost. Neoblíbené hrnky jsem natřela a udělala z nich květináčky, a tak uvolnily místo nezbedným a rozpustilým hrnečkům, ze kterých si svůj horký nápoj vždycky s radostí vychutnám.


Židle "obměkčená" kožešinou

Když se můj stůl začal před časem rozčilovat, že se mu nelíbí židle, u které sedím, chtěla jsem na něj hodit nějaký hadr jako na papouška, aby zmlknul. Ale místo toho jsem nakonec hodila hadr (teda pléd) na tu židli a navrch jsem přidala ještě bílou umělou kožešinu. Stůl jsem tím obměkčila (už vůbec nenadává) a svoje sezení u počítače taky.


Trocha legrace

Za trochu tý legrace bych šla třeba na konec světa, ale naštěstí tak daleko nemusím. I na mém stole se dá totiž najít pár věcí, které nezkazí žádnou srandu. Třeba zvířecí kancelářské sponky, které mám uložené v porcelánovém hrníčku "Paris-Praha" nebo ořezávátko "růžový jednorožec", které z profilu vypadá jako Richard Gere.


Nakonec je to stejně všechno zas hlavně o detailech. I o takových drobnostech, kdy obyčejná bílá tužka s gumou může připomenout neobyčejné věci - třeba že se sluší a patří zásobovat hlavu šťastnými myšlenkami nebo že by bylo krásné si koupit pár růžových pivoněk a ještě lepší by bylo...plnit si svoje sny - i ty BIG. A jestli se sny plní u stolu nebo na prašných cestách s batohem na zádech, to už nechám na vás. ;)

Vivi podpis

49 komentářů:

  1. Krásný článek. Taky si musím udělat doma na stole hezky pořádek. Vždycky si tam něco vylepším a udělám hezčí, ale trvalý efekt to nemá. >.< Ale za rok budu mít po problému, protože stůl půjde pryč aby uvolnil místo skříni a obývací stěně a já si udělám v ložnici kosmetický stoleček. A hotovo. :D Je pravda, že ten stůl stejně nejvíc používám ráno při líčení a už je troch unepohodlné mít kosmetiku v obýváku, tak se na tu změnu docela těším.

    Ještě kdyby tak šlo ti to tak hezké udělat v práci. ^^ Ale bohužel tu mám an stole dvě tiskrány a spolu s počítačem a kalendářem už moc místa nezbývá, když chci ještě někam rozložit tunu práce na papírech. :/ Ale aspOń si kupuju lepící lístečky ve tvaru delfínků nebo box s kapesníčkama, na kterém jsou motýlci. ^^ A taky kalendář odmítám mít jako všichni daňový, ale vždycky mám obrázkový! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Obdivuji tě za to, jak krásně máš všechno uspořádané! No a ta bezdrátová myška je opravdu rozkošná :)

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu celý Richard Gere! :) Ne vážně, taky ho tam vidím. U Tebe je vždycky tak pěkně, pastelově a puntíkatě...Nechceš si otevřít takové pěkné, pastelové a puntíkaté cooworkingové centrum? zaplatila bych si u Tebe místečko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Radí, jestli si někdy otevřu puntíkaté coworkingové centrum, tak budeš mít u mě místo zdarma, na tom trvám. A možná z názvu vypustíme to "workingové" a budeme prostě jen tak spolu. Na pohodu.;-)

      Vymazat
  4. Právě se také nacházím ve stádiu třídění, vyhazování, věnování někomu dalšímu. Jinak to zkrátka nejde a neplatí to jen pro psací stůl, ale pro celý byt. U jedné zahr. youtuberky jsem viděla další nápad na uklizený psací stůl. Když od něj odcházíme, máme dát všechno kromě PC a klávesnice do šuplíků. Hodně se mi takový veleuklizený stůl líbí. Všechno musí být v krabičkách, aby přesun do šuplíku nezabral moc času. a je to.

    OdpovědětVymazat
  5. Uzasny, uzasny. Trikrat hura! Tento clanek jsem potrebovala, zrovna se chci pustit do jarniho uklidu, ktery zahrnuje i trizeni veci. Ono je to obcas potreba, cloveku se tak ulevi a uklidi si i v dusi. Urcite si od tebe vezmu inspiraci, a take si zvelebim svuj pracovni stul, kde travim tolik casu. Mas to moc krasne a utulne a v mych oblibenych barvach.
    Mej se krasne Vivi a hezke jarni dny :-)))

    OdpovědětVymazat
  6. No, fakt Richard Gere 😍 Jinak krásné prostředí.. Příjemně se okupuje 😉 Jinak uspořádaný stůl = uspořádaná mysl... Tak hurá na něj 👍🐣

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Okukuje samozřejmě :o))

      Vymazat
    2. Kristýnko, já myslím, že se by se klidně hodilo "okupuje" i "okukuje" - rozhodně můžeme se domluvit na tom, že TY máš dovoleno obojí. ;-))

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Vivi! :-)
    Okamžitě mi oči spadly na tvoje nádherné washi pásky ♥! A na tvoje krásné diáře (ve tvých milovaných barvách)! :-) Zmínka, že jednorožec z profilu vypadá jako R. Gere mě rozesmála (děkuji♥). :-D
    Stůl máš úžasně uspořádaný. :-)
    Můj stůl by potřeboval pár centimetrů (nebo metrů?) navíc! :-)
    Přestože na něm mám jen potřebné věci, tak mi stejně přijde, že toho místa moc není. :-) Obdivuji tě, že ti stačí jen JEDEN šuplík!!! Já mám dva hned vedle stolu a kdybych jich mohla mít víc, vůbec bych se nezlobila. :-)

    Jak tak koukám na tvůj hrnek, hned jsem dostala chuť na bílou kávičku!!! :-) Musím si jí jít udělat. :-)

    Vivi, měj se moc krásně a ahoooooooooooooooooooj! ♥

    OdpovědětVymazat
  9. Já když teď koukám kolem sebe, tak se hrozně stydím. Mám tu přímo binec oproti tvému dokonalému stolu...

    No a o hodinu později jsem to všechno vyházela, vytřídila a uklidila. Jsem ti vděčná za tento článek. Zase to tu vypadá hezky.

    Krásný den! Děkuji za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  10. Krásny stôl a skvelé detaily (napríklad tie nápisy na ceruzkách!) :) U nás doma sa už taktiež nejaký piatok snažíme obklopovať hlavne tým, čo nám robí radosť a čo reálne používame, nepotrebnosti museli preč... A je nám tak lepšie! :)

    Patrik
    http://www.meshommes.com

    OdpovědětVymazat
  11. Super styl úklidu a řazení věcí! :)

    Musím se přiznat, že kolikrát vyhodím hromadu věcí, které už nepotřebuji, ale pak se přistihnu, že je nahradím jinýma :D Takže za měsíc zase dělám velkou čistku :D Platí jak pro šatník, tak i pro věci obecně :D :D


    INKA blog

    OdpovědětVymazat
  12. Vivi, ty umíš i z těch nejobyčejnějších věcí, udělat věci nejrozkošnější :) Dokonce i stůl, který skoro nepoužívám/leda jako odkladovou plochu - protože funguju zásadně v posteli :D/najednou toužím využívat každý den :D
    Sweet Life with Lena

    OdpovědětVymazat
  13. "které z profilu vypadá jak Richard Geere" .. a fakt tam nějaka podoba je :D

    OdpovědětVymazat
  14. Skvělý článek! Máš teď stoleček krásný :). Já mám na svém pracovním místě takový neskutečný binec, že už se tam pomalu bojím přiblížit v domnění, že se to tam z ničeho nic celé promění v obří černou díru, která mě pohltí neznámo kam :D. Ale nejspíš už se taky budu muset odhodlat a něco s tím provést, problém je v tom, že se hodlám v následujícím roce a půl stěhovat, tak už mi přijde, že to ani nemá smysl celé nějak předělávat, maximálně to tam uklidit, ale ten pokoj pak připadne mojí mladší sestře, která si to tam stejně bude chtít udělat podle svého, tak se mi už do toho nechce moc vrtat :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Fellien, naprosto ti rozumím, něco podobnýho mam já v jedný skřini (je to taková 13. komnata), ale povím ti, že jsem se k odklízení a uklízení a vyhazování věcí odhodlala vlastně právě kvůli stěhování. Stěhování může být dobrá motivace, jak se zbavit nepotřebností a udělat si doma příjemnější prostředí. Každý den je důležitý a rok a půl je dlouhá doba, kvůli který se generální úklid vyplatí. A až přijde stěhování, budeš mít o nějakou tu práci míň. ;)

      Vymazat
    2. Já právě už tak nějak nenápadně třídím – pomalu se zbavuju nepotřebného oblečení a všelijakých serepetiček, co se mi doma nahromadily. Za poslední dva měsíce jsem se zbavila 4 tašek různých blbůstek a tří velkých tašek oblečení plus nějaké kabelky, takže ona tam z mé strany snaha je, ale taková nenápadná a plíživá, ale ten stůl... No mám z něj depky jen ho vidím :D.

      Vymazat
    3. Výborně, šikulko. Tak je to na dobrý cestě. ;-) A myslim, že víme obě, jak se zbavit tý "stolní depky" - chce to jen jeden igelitovej pytel a pustit se do toho. ;-)

      Vymazat
  15. Já jsem na bordel dost alergická, každá věc má svoje místo a rozčiluje mě, když je jinde. Nejhorší jsou lidi, co přímo sbírají bordel (co kdyby se to hodilo) tak to bych vraždila. Skvělý článek i fotky ♥

    OdpovědětVymazat
  16. Fíha to sa mi veľmi páči tiež by som chcela pracovný priestor ... trošku iný ... preto, že moc na pc nepracujem skorej inak ale hodil by sa nejakí pekný kútik len pre mňa a moje vlny
    PS: ahoj Viv .. začala som znova písať budem rada ak sa občas stavíš ... Ali
    http://alicaletko.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  17. Tento článok som potrebovala! Ďakujem ti zaň ♥

    OdpovědětVymazat
  18. Super článek:))Hele neloupe se pak zeď, když přilepíš washi páskama fotky na zeď?:)) Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj slečinko, to je dobrá otázka. Odpověď na ní najdeš ale jedině na svý zdi. ;) Třeba u mě v pracovně nebo v kuchyni (tam si občas lepim na zeď recepty, který chci zkusit) jsou zdi poslušný a snesou každý moje washipáskový řádění, ale takovýmu obýváku bych nemohla washi pásku ukázat ani zdálky, tam se to loupe raz dva. ;) Takže doporučuju vyzkoušet na nějakým malým (ideálně skrytým - třeba za skříní) místečku, jak zeď vašipásku zvládá a podle toho se zařídit. ;)

      Vymazat
  19. Děkuju Vám všem moc za úžasuplný komentáře a vzkazy. Udělalo mi velkou radost, že se Vám můj generální úklid pracovního stolu líbil a těším se, až od stolu společně pokročíme k dalším razantním domovním změnám. ;) Mějte se krásně a ještě jednou senk jů.
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  20. Miluju to,čemu říkám "AKCE VYHNOJ" ,kdy dělám nelítostné čistky všeho,co mi přijde pod ruku.Je neskutečné,kolik člověk nahromadí krámů.Nově jsem vyházela2/3 šatníku a pořádně ho proluftovala.Čínské přísloví říká,dokud neodejde staré,nemůže přijít nové. A má pravdu. :) Díky za zajímavé téma.

    OdpovědětVymazat
  21. ÚŽASNÝ článek! Naprosto miluji články a videa tohoto typu - ještě se podle toho zařídit haha Cappuccino Lover

    OdpovědětVymazat
  22. Super článek zrovna jdu uklízet, tak se mi tvoje rady hodí.
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
  23. Máš to nádherně zorganizované a ti jednorožci jsou boží <3 můžu se zeptat odkud je to jednorožčí zastruhovátko? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím, že máme rády stejná "zviřata" - jednorožce a plameňáky. ;-) Zastruhovátko (mimochodem - superbezva slovo) je z H&M. ;-)

      Vymazat
    2. Jo jednorožci a plameňáci jsou boží! A na to zastruhovátko se tam podívám :)

      Vymazat
  24. Vivi, opět skvělý článek!:) Já jsem si takovou očistu naordinovala na Silvestra:) Ale i tak mám pocit, že jsem vlastně pořádně nic nevyhodila ( a to šlo o pět obřích pytlů! )... Máš to doma krásné, co si budeme povídat:) Já doma nemám ani stůl, tak pracuji v kavárnách, což je taky moc fajn!:) Měj se nádherně a těším se na další článek!:)

    www.stylishcoffee.cz

    OdpovědětVymazat
  25. vyzera to velmi stylovo! organizacia je teda este bonus navyse :D ... u mna to vyzera tak, ze som jedneho dna zhrnula zo svojho stolu pod oknom komplet vsetko a nechala tam iba orchidey, pekny vyhlad a veci, co pouzivam najcastejsie - cize mam po ruke knihu grafologie, salku s perami a ceruzami a vzdy nejaky cisty blog.

    OdpovědětVymazat
  26. vyzera to velmi stylovo! organizacia je teda este bonus navyse :D ... u mna to vyzera tak, ze som jedneho dna zhrnula zo svojho stolu pod oknom komplet vsetko a nechala tam iba orchidey, pekny vyhlad a veci, co pouzivam najcastejsie - cize mam po ruke knihu grafologie, salku s perami a ceruzami a vzdy nejaky cisty blog.

    OdpovědětVymazat
  27. Krásně jsi si to uklidila a máš to skvěle uspořádané.
    Bez těch drobných radůstek by to nebyl tvůj stůl a ani ty.:)
    Kde se dají ty bílé pastelky sehnat?
    jinak já si svůj big dream začínám plnit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Verunko, bílé tužky s nápisy jsou z Etsy.com, třeba tady: https://www.etsy.com/listing/202987540/quirky-set-of-white-pencils-with?ref=shop_home_active_1 (ale mají jich tam v podobným stylu mraky).
      A díky tý Tvojí poslední větě se spokojeně usmívam, protože je radost tohle číst. ♥

      Vymazat
  28. Milá Vivi,
    zase jsi to tu krásně naplnila optimismem i u článku, který se zabývá ne moc oblíbeným tématem a to je úklid. U tebe to všechno působí jako relaxace. Jak se však znám, u mě stejně všechno zůstane jako na kolotoči: Úklid, nepořádek, úklid, nepořádek... :D

    OdpovědětVymazat
  29. Milá Vivi,
    zase jsi to tu krásně naplnila optimismem i u článku, který se zabývá ne moc oblíbeným tématem a to je úklid. U tebe to všechno působí jako relaxace. Jak se však znám, u mě stejně všechno zůstane jako na kolotoči: Úklid, nepořádek, úklid, nepořádek... :D

    OdpovědětVymazat
  30. Moc krásný článek! Až mě mrzí, že jsem si k jeho přečtení neuvařila hrnek horkého kakaa abych si ho ještě o to více vychutnala, ale to by už asi ani nešlo. Moc ráda se sem vracím, protože Tvé články mi vždycky vykouzlí úsměv :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Káťo, to mě moc těší. A na hrnek kakaa není nikdy pozdě. ;-)

      Vymazat
  31. Já sice u stolu moc nepracuji, ale myslím, že uklizeno to tam mám. Skoro veškerou plochu mi zabírá psací stůl (taková dekorace, ale zároveň i motivace). Další částí je nástěnka s kalendářem (tento měsíc a následující měsíc). V šuplících mám vše potřebné jako papíry, tužky atd. a v levo naskládané knížky. Zbyde mi i místo na psaní a tak mi to vyhovuje nejvíce. Moc pěkný článek a moc pěkné věci!

    OdpovědětVymazat
  32. Děkuju vám všem za kráááásný komentáře. ♥ Vivi

    OdpovědětVymazat
  33. Skvělý článek a krásně napsaný. Nakopl mě k tomu, že bych si taky po dlouhé době mohla na stole udělat pořádek :D a ještě otázečka? Kde jsi sehnala ty tužky s nápisem? Jsou božské <3
    https://probablywiththoughts.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru, tak to je skvělá zpráva...účel článku splněn. ;-)
      Tyhle tužtičky jsem koupila na Etsy, nabízí je tam plno prodejců, třeba: https://www.etsy.com/listing/202987540/quirky-set-of-white-pencils-with?ref=shop_home_active_1
      Pak jsem ještě nedávno objevila sympatický "knižní" tužky tady: http://eshop.kniznivesmir.cz/kategorie-produktu/dekorace/tuzky/
      Báj báj.

      Vymazat
  34. Krásně napsaný článek, hned jsem dostala chuť si své pracovní místo zvelebit! Celý tvůj blog je pohlazením po duši, jsem ráda, že jsem objevila takové optimistické a úžasně inspirativní místo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Silwiniel, děkuju za tak krásnej komentář. Moc mě těší, že se ti u mě líbí, a doufám, že tu najdeš spoustuuu článků pro radost i inspiraci. ♥ Jen malý varování: jsem papíromaniak. ;)
      Papa

      Vymazat