2.10.16

Filmy pro dobrou náladu + knížky Beatrix Potter

Myslim si, že nás musel někdo zpitomět nebo začarovat (pozor na to, protože na to jsou dneska paragrafy), protože podle mě nemůže být už říjen. Mám podzim moc ráda, ale chtěla jsem toho v létě ještě tooolik stihnout...Není možný, že by to tak rychle uteklo. Nevěřím a navrhuju podat žalobu (je to dost moderní) na toho neznámého čarokněžníka, co nám zpřeházel datumy v kalendářích. 

Ale oukej, přistoupím (na chvíli) na tu čarodějovu hru, že je teda už říjen, že končí dlouhé večerní sedánky pod širým nebem a že se mi pod halenku začíná dívat chladný vítr (musím někomu hezkýmu říct, aby ho vyhnal) a půjdu teda domů. Obuju papuče s bambulí, zapálím svíčku a kouknu se do knihovny a do filmotéky, co pěknýho na dlouhý podzimní večery tam mám.

A víte co? Půjdeme se tam podívat rovnou spolu.


Knížky od Beatrix Potter - láska věčná


Angličanka Beatrix Potter byla skvělá nekonvenční holka (aspoň jsem to teda tak z jejího knižního životopisu vyčetla a z filmu vykoukala) a taky spisovatelka, ilustrátorka, přírodovědkyně a ochraňovatelka anglického venkova. Mluví se o ní jako o jedné z nejúspěšnějších autorek všech dob a její příběh o Petru Králíkovi v modrém apartním kabátku milujou děti i dospěláci. A kdo ho náhodou nezná, ten si může (třeba i s baterkou pod peřinou - tak se čte nejlíp) doplnit svoje knižní vzdělání. V mojí knihovně poklady od Beatrix nemůžou chybět, už dávno jsem si ji zamilovala a moje lásky bývají věčné.

Doporučuju vám udělat si někdy hezké odpoledne, dát si někde dobré kafe a prošmejdit při té příležitosti pár antikvariátů. Pokud budete mít štěstí (a to obvykle těm, co si umí dělat prima odpoledne, přeje), tak třeba narazíte na nějakou z třiadvaceti malých knížek Beatrix Potter. Poznáte je neomylně podle typických kouzelných ilustrací. Potterovské příběhy byly přeloženy i do našich jazyků (tím myslím do češtiny a slovenštiny), ale originál je přece jen o mrňousek lepší (ale fakt jen o mrňous).


Já mám nejradši knížku "The tale of two bad mice" - o moc moc moc zlobivých a špatných myškách jménem Tom a Hunca Munca (dost jim fandím).

 

Filmy, co pohladí


Tak a od čtení přejdeme plynulým mrknutím oka k filmovým záležitostem, které udělají dobře na duši. Připravte si svoje kostkované sešity, zapište si do nich tyhle dva okouzlující filmy a při nejbližší příležitosti se na ně podívejte. Oba jsou náramně působivý a oba jsou pro ty, kdo ví, že dospělost nutně nemusí zabít všechnu fantazii v nás, a že i když všichni musíme stát nohama pevně na zemi, můžeme si občas zaletět načerpat energii do říše, kde neplatí obyčejné zákony a kde si můžeme hrát a klidně si i jen tak povyskočit bez ohledu na to, jestli se někdo dívá nebo ne. 


 

Film Miss Potter


Nebýt mojí kamarádky slečny Blaničkový, která mi film Miss Potter doporučila, asi bych ho na "scéně" úplně přehlídla. A to by se mi jako fanynce ilustrací Beatrix Potter jen těžko dalo odpustit.

Příběh Miss Potter je filmovou biografií Beatrix Potter, ale má tak hravé prvky, že se do něj dostanete jako do pohádky. Do pohádky, která je inspirující, dojemná, povzbudivá, smutná i úsměvná. Zamilovala jsem se do filmu Miss Potter už na samém začátku, kdy teprve běží úvodní titulky a ruka Renée Zellweger na papíře zkouší odstíny modré a sklenice s vodou, ve které namáčí štětec, se zabarvuje nádherně nebeskou barvou (to jsou ty malé detaily, co dokážou moc). Už v tu chvíli jsem věděla, že to bude jeden z nejpůvabnějších filmů a ani trošku jsem se nespletla. Pokud jste ho ještě neviděli, je čas...



Film Hledání Země-Nezemě


Třpytivý film Hledání Země-Nezemě o tom, jak jeden příběh kdysi dokázal změnit životy mnoha lidem...a mění je doteď. Film plný kouzel (ale těch doopravdických, které se v životě opravdu stávají a které závisí jenom na tom, jak velké oči a srdce lidi mají) je inspirovaný skutečným životem skotského spisovatele (James Barrie), který stvořil legendárního Petera Pana - chlapce, který nechtěl vyrůst. Vsadím se, že až se necháte Johnny Deppem vtáhnout do děje, o vyrůstání taky nebudete chtít ani slyšet.
*
Dneska je to ode mě všechno. Věřím, že pokud jste knížky Beatrix Potter nebo něterý z filmů neznali, rádi se jim podíváte na zoubek. A pokud je znáte a líbí se vám, tím líp - máme hodně společnýho. ;) Mějte se krásně a nezapomeňte aspoň trochu fantazírovat...nemůže to uškodit.
Vivi podpis

30 komentářů:

  1. krásny, roztomilý článok! :) Finding Neverland si jednoznačne chcem raz pozrieť ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  2. Presne tento clanok som dnes potrebovala uz mam aspon program :)

    OdpovědětVymazat
  3. Miss Potter je opravdu moc hezký film a ilustrace Beatrixx Potter se mi také moc líbí. Určitě bych si ráda někdy v budoucnu přečetla některou její knížku v originále.

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Vivi, Beatrix Potter opravdu neznám - mám mezeru ve vzdělání :-). Ale dětské knížky s kouzelnými ilustracemi miluji . A ty tvoje myšky vypadají nádherně - hned se musím podívat po antikvariátech. Večery i dny jsou pro mne dlouhé - zlomená noha si vyžádala pracovní volno - tak už se těším, až se ponořím do četby a lehnu pod deku a nechám se unášet kouzlem filmů.
    Vivi nevím, jestli znáš knížky od Amalie Kutinové - Gabra a Málinka.Krásné příběhy dvou sester. ˇJejich četba, je takové pohlazení po duši a nahlédnutí do časů minulých. Dcerou A.Kutinové je krkonošská spisovatelka p.Marie Kubátová, kterou mám také velice ráda. Vivi přeji krásné podzimní dny .Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ivo, no to snad ne. Že ty jsi někde tancovala a blbla, až se ti jedna nožka zamotala do druhý a zlomila se? Moc mě mrzí, že máš bolavou packu, ale jak tě znám, ty si na tom dokážeš najít to lepší. Přesně právě to čtení pod dekou nebo filmový fantazírování. Ať ti knížky i filmy pomůžou se co nejdřív zotavit.
      PS: Gabru a Málinku neznám, ale zní to moc mile, tak určitě zapátrám. Děkuju. :-*

      Vymazat
  5. Film Miss Potter také miluji. Je krásný, hravý, inspirující, dojemný. Na podzim jako dělaný. Moc děkuji za připomenutí.

    OdpovědětVymazat
  6. jeej, Vivi, opat raz si trafila dva z mojich oblubenych filmov, ktore pohladia na dusi :) Beatrixine knihy tak doverne nepoznam, lebo som sa k nim este nedostala (ale mam to na svojom oranzovom to-do liste), ale na jesen rada listujem v inych detskych knihach - zboznujem Parozrutov, Carodejnika z krajiny Oz a pribehy o škriatkovi Nototovi ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Parozrutove, Carodejnik z krajiny Oz a pribehy o škriatkovi Nototovi? Ty jsi mi ale krásně zamotala hlavu. Budu muset do knihovny. ;)

      Vymazat
  7. Pohádky na dvd od B. Potter moje děti milují, knihy zatím bohužel nemáme, podívám se po nich, ale u mě jedině česky...

    OdpovědětVymazat
  8. Já mám podzim ráda, takže mi vůbec nevadí, že už je říjen. Finding Neverland je moc krásný film. Miss Potter neznám, ale zní to hodně lákavě! A ty ilustrace v knize jsou nádherné!

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Vivi!
    Nebudeš mi to věřit, ale před chvilkou jsem ti chtěla psát mail, jak se máš a koukám, že tu máš článek! ♥

    Joj! Já miluji tvorbu paní Potter! :-)) Zejména králíčka Peťu! :-)
    Miluji ilustraci, miluji příběhy! :-)

    Hledání Země Nezemě absolutně zbožňuji a pokaždé u toho pláču (víš kde, viď? ;-) ).
    Ale film Miss Potter vůbec neznám! O.o Jak je to možné? O.o To musím napravit! :-) Už jak to popisuješ, jsem se do filmu zamilovala! :-)

    Ano ano, máš pravdu, někdo nás začaroval a proto ten čas tak letí!!!! :-( Ani já si nějak neuvědomují, že už máme za sebou srpen i září! Kam se ty dva měsíce ukryly? Kulišáci jedni! ;-)
    A koukám, že vítr je pěkný nemrava! Copak to se dělá? Lézt po halenku? :-P

    Vivi, měj se moc krásně a ahoooooooooooooooooooooj! ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Šárko, budu ti to věřit, protože jsem na tebe zrovna dneska kvůli jedný věci myslela, takže jsem si tě přivolala. ;-) To budu praktikovat častěji. ;-)
      Miss Potter se ti podle mě bude hodně líbit, je pro tebe jako dělanej. Tak se hezky koukej a pak mi povíš, jak se ti slečna Potterová líbila.
      PS: profrčelo to rychle, ale nevadí, je teď před náma jedno z našich NEJ období. ;-)

      Vymazat
    2. Moje milá Vivi!
      Zrovna jsem na slečnu Potterovou dokoukala! A musím ti hned běžet poděkovat za tip! ♥♥ Opravdu mě skvěle znáš! Film je nádherný! Strašně moc se mi líbil! :-)
      A slza také ukápla! Miluji její kresbu a celý film má tak kouzelnou atmosféru! Už teď vím, že se na něj podívám ještě vícekrát! ♥
      Děkuji děkuji děkuji!!! ♥♥♥
      Přeji ti krásnou neděli, i když venku prší, tak u teplého čaje, mramorových muffinů a zapálené svíčky je krásně! :-) Ještě ke všemu po tak krásném filmu! ♥♥♥
      Ahoooooooooooooooooooooooj! ♥♥♥

      Vymazat
    3. Ahoj Šárko, vůbec neděkuj, jsem moc ráda, že se ti slečna Potterová líbila. A není divu...jsme jí hodně podobné. ;-)
      Den u teplého čaje, mramorových muffinů a zapálené svíčky - anoooo! ;-)
      Papa

      Vymazat
  10. Vivi jsem moc ráda, že jsem jednou mohla doporučit film i já Tobě ;) A ruku na srdce - u Miss Potter i u Hledání Země-Nezemě jsem ronila krokodýlí slzy...a přiznám se, že slza mi ukápla i včera v kině, kde jsme byly s maminou na Sirotčinci slečny Peregrinové. Ve 3D to bylo snad ještě úchvatnější! Měj krásnou neděli a nezlob se na černokněžníka, že už vyčaroval podzim...však léto bude dřív, než se stihneš nadechnout a říct, že je zima :-* užívej zbytek neděle, pac a pusu B. :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj slečno Blaničková, jsem ti za Miss Potter moc vděčná. A bez krokodýlích slz se to neobešlo ani u mě. Škoda, že jsi neseděla vedle mě, půjčovaly bysme si kapesníky. ;-) Sirotčinec slečny Peregrinové vypadá jako další tvůj super tip, tak děkuju. ;-)

      Vymazat
    2. Slečno Vivinková je mi ctí si s Vámi vyměňovat doporučení na filmy ;-) Na Sirotčinec určitě vyraž, já četla i knihu a výjimečně jsem nebyla z filmu zklamaná, opravdu je to nádherně zpracované! A s tím půjčováním kapesníků - pokud jako já pláčeš i u pohádky, tak myslím, že by to chtělo minimálně dvě (samozřejmě patřičně barevné) krabice kapesníků :)

      Vymazat
    3. Ahoj Blaničko, no jasně, já jsem typickej uplakánek. Takže nakoupim popkorn, zmrzku a barevný kapesníky a vlítnem na to. ;-)

      Vymazat
  11. Musím si to léto nějak prodloužit, taky mi nějak rychle uteklo, protože to bylo to nejlepší léto ze všech!

    Náměty na knížky a zvlášť na tak milé se vždy hodí! No a na filmy jakbysmet.

    Měj se krásně a vyčaruj si aspoň sluníčko doma...ale co ti to říkám, ty to umíš, i když prší. Krásný den, Vivi!

    OdpovědětVymazat
  12. Oba filmy jsem viděla a oba jsou úžasné. K tomu podzimu....copak posledních pár dnů nebylo vyloženě letních? Nejkrásnější podzim za posledních pár let.

    OdpovědětVymazat
  13. Hurá, článek...a zrovínka filmo-knížo :) paráda! Strašně se mi líbí, že vždycky! fakt v 99% vždycky přijdeš s něčím, co neznám!(a co se mi tuze líbí) Mám tušení, že o paní Beatrix Potter slyším poprvé a dva doporučené filmy taky nemám v sešitku "zkouknuto"...i když o nich už jsem slyšela a říkala si, že to musím vidět...a jak vidím, tak jsem je ještě neviděla :o) <3 mávám (bouřlivě a u toho bláznivě skáču), Safienka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Safi, mám velkou radost. Moc ráda tě totiž vidím bláznivě skákající a na filmy se těšící. Ty se prostě v 99% dokážeš krásně radovat. ;-)

      Vymazat
    2. No ale teď ráno...když jsem bdělejší...mě napadlo, že vlastně příjmení Potter se váže se vším kouzelným ;) Má oblíbená spisovatelka románů s kouzelnou tématikou Alexandra Potter, pak Harry Potter a teď i tvoje oblíbená Beatrix Potter....to není náhoda ;)

      Vymazat
    3. Přesně tak. Nic neni náhoda. ;-) To ostatně říká i jedna z mých nejoblíbenějších knížek "Štěstí není náhoda" od Eckarta von Hirschhausena. :-*

      Vymazat
  14. Slyším o tom poprvé, ale pohádkové filmy mám ráda, takže proč ne. :)

    by Corra

    OdpovědětVymazat
  15. Taky mi léto nějak podezřele rychle uteklo, ale myslím že s těmihle tipy ten sychravý podzim zvládnu o něco líp :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Finding neverland strašně miluju! Je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů. :) Mám moc ráda Deppa a Kate Winslet, tak jsem to první pustila kvůli nim, ale nakonec jsem si tam oblíbila všechno a všechny. :) Je to nádherně zpracované, i když smutné.

    Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj holky, děkuju vám za moc hezký komentáře, mám z nich radost. Užívejte podzim se vším všudy, stojí za to. ;-) ♥

    OdpovědětVymazat