25.2.13

U mě doma aneb v kuchyni si zpívám

Moje kuchyně je mým malým královstvím. Už se tam událo plno pokusů, omylů, nezdarů i šťastných výsledků plnících talíře. K mojí radosti v poslední době většinou vařím s mým mužem a to pak bývám "pomocný kuchtík", který má kromě krájení cibule a dýně jeden zásadní úkol - zpívat a povídat (alespoň já si to myslím). 
A protože mám kolem sebe ráda věci, které mě baví, inspirují a těší, jsou takové i v mojí kuchyni. Najdete tam velikou magnetickou tabuli, na kterou se vejdou plechové krabičky s čajem, křída a "medvědí med", píšeme na ni legrační vzkazy, a návštěvy (hlavně moje mamka) na ni malují prasátka. Na lednici mám magnetickou tabuli v retro stylu s praktickým fixem, kam zaznamenáváme kuchtící plány nebo suroviny, které nám zrovna chybí. V mojí kuchyni spokojeně přibývají delikatesy v těch nejhezčích obalech (nikdy jim nemůžu odolat - a vlastně ani nechci), retro fotky, barevné ubrousky a nádobí, které dokáže povzbudit chuť k jídlu i k úsměvu. Jsem šťastná, že je v naší kuchyni veselo a barevno, protože se tam pak mnohem líp vaří a zpívá. A kde se dobře vaří (a daří), tam není důvod k malicherným svárům a hloupostem...tam člověk zažívá ty nejkrásnější chvíle. 
Děkuju vám za dnešní návštěvu u mě doma a ať je vám hezky (nejen ve vaší kuchyni). A pokud se vám věci v mém malém království líbí, zastavte se ve čtvrtek. Budu tu pro vás mít překvapení!

Magnetická tabule na rozmanité důležitosti, retro fotka a retro hodiny.

 Moje černobílé kuchyňské obrázky a fotky, modré hodiny a v pozadí žlutý retro kalendář.

 Magnetická tabule na ledničku, na kterou se dají psát vzkazy i plánovat jídelníček. Na zeleném ubrousku je pečená rajčatová jednohubka - žel poslední, ale večer upeču nové.

Donut s cukrem k svačině chutná vždycky líp, když je servírován spolu s hezkým ubrouskem. Tenhle kostkovaný retro ubrousek s višněmi je teď momentálně můj nejoblíbenější.

Aby před pár dny vznikla tahle fotka, můj muž klečel a držel v nepohodlné pozici magnetickou tabuli, bolely ho ruce a trošku hořekoval. Ale stejně si myslím, že než jsem nacvakala pár snímků, bylo mu útěchou, že si mohl číst chystající se menu. V pátek se podávala "Dýňová polévka a zapečený sýr feta s grilovanými bagetkami", v sobotu "Květáková polévka s chilli a mandlovými lupínky, celerové karbanátky s bramborem a domácím dresingem a pečené rajčatové jednohubky s tymiánem" a v neděli "Bramboráčky s domácím zelím". A kdo byl šéfkuřem, kterého jsem na tabuli nakreslila? Přece ON - můj muž a mého srdce (a žaludku) šampión.

Na poličce mám ubrousky, smetanu do kávy, francouzskou tapenádu, sadu čajů Kusmi Tea a tabulku Muchomůrku, na kterou píše můj muž a mně se líbí jeho škrabopis.
Vivi podpis

100 komentářů:

  1. Opet paradni a vesely clanek:) Moc se mi libi retro budik/hodiny i magneticka tabule:) A ve ctvrtek se stavim:)
    Jinak Vivinko, kdepak kupujes Kusmi Tea caj? Ten asi neni z CR, vid:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Hanýžko, čaje mám z Paříže, nevím, kde by se daly koupit v ČR. A ve čtvrtek se na tebe těším ;-).

      Vymazat
  2. Milá Vivinko,
    máš okouzlující doplňky v kuchyni. Určitě tam vznikají ty nejlepší dobrůtky! Už podle tvého tabulkového meny bych si s chutí dala vše ( teď ale ne jelikož necítím chuť žádného jídla :( ) Tak až budu zdravá jo? :) Těším se na čtvrteční článek. Hezký začátek týdne moje milá :*

    Pandička

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pandičko, jsem moc ráda, že se ti u mě líbí. Zdá se mi, že při svém zánětu průdušek moc neležíš, tak už utíkej do peřin, pusť si "Bosé nohy v parku" a udělej si horkou čokoládu - za chvíli budeš jako rybička ;-).

      Vymazat
    2. Ležím v posteli s notebookem a pouštím si filmy a občas kouknu co je v blogovém světě nového :) Děkuju Vivinko :*

      Vymazat
    3. Milá Pandi, tak v tom případě jsi moc šikovná. Já to brala podle sebe...když jsem nemocná, nevydržím totiž ležet ani chvilku a věčně sedám k počítači nebo si zkouším šaty :-D. Tak ať jsi brzy fit! :-*

      Vymazat
  3. mas to pekne zarizene Vivi, jeste nam sem hod fotky tvych dobrutek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budeme tu společně brzy někdy kuchtit ;-).

      Vymazat
  4. V ta úžasnej kuchyni ti musí byť len do spevu a tvojmu mužovi do varu. Retro sekciu Pekného domova som už presliedila, moja kuchynka v hlave zariadená... do praxe prevedieme, čoskoro (u nás bude spievať asi radšej môj muž mne :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Áno, do spevu aj do varu ;-) a občas si úlohy taky prohodíme. Už teď je mi jasné, že v tvojí kuchyni je náramně veselo! ;-)

      Vymazat
  5. Anonymní8:34

    Vivi můžu u tebe pár let bydlet? :)) J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud to "J." v tvém podpisu znamená "Johnny" (Depp), tak jsi samozřejmě vítán! ;-)

      Vymazat
    2. VIVI! :D :D :D

      Vymazat
    3. Bashi, ruce pryč od Johnnyho!!!

      Vymazat
  6. Super vintage doplňky mají tady http://www.novaline.cz . Už jsem tam objednávala několikrát, mají různé akce, třeba poštovné zdarma, nejlevnější výrobek z objednávky zdarma a tak podobně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za tip, Evi. Jsou tam krásné věcičky ve vintage stylu, ale já mám radši retro doplňky, které mi evokují atmošku 50. a 60. let. Ale musím s nimi opatrně - stačí jich mít doma jen maličko, s ničím se to nesmí přehánět ;-).

      Vymazat
  7. Jelikož mám zrovna nový pokoj bylo by mi to líto se stěhovat, ale já k vám někdy přijedu na víkend. Jak tak koukám o spolubydlící nemáš nouzi, tak je někdy na víkend pošli dom a ozvi se mi ;-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Darinko, já myslím, že by můj muž nechtěl jet nikam na víkend, ale místa je u nás dost, tak se vejdeš ;-).

      Vymazat
  8. Woooow :) máte nejroztomilejší kuchyňku, jakou jsem kdy viděla :) Je tak okouzlující :) Ten jídelníček, muchomůrka a rajčátková jednohubka :)) mmmmm :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta jedna jednohubka vypadá trochu smutně, ale už jsou přidělané. ;-)
      A děkuju. ♥

      Vymazat
  9. Velice inspirativní :-)
    Zřejmě dnes každou volnou chvilku strávím v Pěkném domově a budu dumat nad tím, co všechno by se nám domů hodilo :-)
    Krásný den!

    OdpovědětVymazat
  10. Kuchyň je geniální místo s neopakovatelnou atmosférou. Naše návštěvy nakonec vždycky skončí v kuchyni, přestože si tam nemají možnost sednout. A ne a ne se od tamtud pohnout. A ikdyž se jako hostitelka snažím dbát na jejich pohodlí, nakonec jsem za to moc ráda, protože se tam všichni cítíme báječně. Nemám tam sice tabuli, ale s oblibou vystavuju jídlo,stejně jako ty:)

    OdpovědětVymazat
  11. Souhlasím s tuttobene. Ačkoliv máme v obýváku velikou sedačku pro hodně lidí. Všechny návštěvy nakonec nejraději sedí na našich "retro" (starých:)židlích v úzké panelákové kuchyni. Moc se mi líbí Tvoje veselá pravá retro kuchyň a ještě více ty magnetické tabulky a denní menu. To by se mi hodilo, protože moje děti se pořád ptají, co bude k jídlu...:-D

    OdpovědětVymazat
  12. paráda, stylové.... jako vždycky :)))

    Jane´s colours

    OdpovědětVymazat
  13. My v kuchyni žijeme :-) a u tebe je krásně útulnu, odtud bych se nehnula :-) A ty dobrůtky...Opět to máme stejný, miluju náš kuchyňský život, společné vaření a jsem taky za pomocného kuchtíka a velikého chváliče a můj muž je jedinečný a nejlepší kuchař a všechny kuchařské soutěže by vyhrál ;-) Zvu tě ( vás ) na večeři !:-)

    OdpovědětVymazat
  14. Máš to tam úžasný! Tam se musí vařit jedna báseň :)

    OdpovědětVymazat
  15. Já si v kuchyni taky zpívám, ale hlavně když tam manžel není :D není zrovna muzikální :(

    OdpovědětVymazat
  16. Postupně pomalu taky naši kuchyň zařizuji různými drobnůstkami, které potěší v každodenním shonu... Ten odkaz je super :-) a na nějakou pěknou magnetickou tabuli už mám spadeno taky, jen mě teď ještě zaujal nápad natřít část ledničky přímo tabulovou barvou, tak si to musím nechat projít hlavou :-D

    OdpovědětVymazat
  17. Milá Vivinko,

    já sice na retro moc nejsem (u mě), ale strašně mě baví se na to koukat! Spousta roztomiloučkých věciček pohromadě, to je opravdu radost si to prohlížet. :) Máš krásně vyzdobenou kuchyňku a určitě je v ní moc příjemně. Věřím, že každému, kdo vejde, vykouzlí úsměv. :) Mně teda jó a to koukám jen na fotky. :)

    Těším se na čtvrtek, copak dobrého nám uvaříš (napíšeš)? :)

    Krásný den plný sluníčka (už aby bylo jaro...) a pohody.

    Runa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Runi, což o to, má kuchyň úsměv na rtech kouzlí, ale jen když je plná lednice ;-). A děkuju, jsi moc milá jako vždycky. :-*

      Vymazat
  18. Anonymní10:20

    Stylové a originální, ale na jídleníčku žádné maso? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó, díky, ala já bych tu větu trochu změnila:
      Stylové a originální, PROTOŽE na jídelníčku není žádné maso :-D.

      Vymazat
  19. Jé, to je krásné. :) Koukám, že máte podobné jídelníčky jako my. :) Ještě přesvědčit muže, že nutně potřebujeme magnetickou tabuli do kuchyně... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach ti muži...ale my víme, jak je přesvědčit ;-)).

      Vymazat
  20. Anonymní10:37

    Já z toho tvého blogu umřu. Krásné fotky ♥

    OdpovědětVymazat
  21. a k tomu už len dodávam, že v takej krásnej retro kuchyni sa pohybuje nejaká takáto retro Vivi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó, Suzi, tak od takové retro Vivi mám ve svým džínách a pruhovaném tričku ještě daleko, ale slibuju, že s jarem přijdou i nabírané šaty se srdíčky a natupírovaný účes. ;-)

      Vymazat
  22. Máš štěstí, že to mám k vám tak daleko:-)Miluji vegetariánskou stravu. Jaké je menu na týden?
    Budu muset mému panu A.... přeložit Tvůj článek, třeba začne vařit častěji:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Renatko, já bych řekla, že to je spíš smůla (ráda bych tě pohostila) ;-).
      Dneska se podávala indická mrkvová polévečka se zázvorem (dělala jsem ji prvně, ale chuť překvapila doopravdy příjemně). Zdravím pana A. a ať mu dneska na plotně pořádně bublají hrnce ;-).

      Vymazat
  23. Vivi jestlipak vlastníš podobné šaty a zástěrku jako paničky z tvých obrázků...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Šárko, zatím ne, ale do budoucna to není vůbec špatný nápad. ;-) I když, zrovna včera jsem si pouštěla první verzi filmu Stepfordské paničky od Bryana Forbese z roku 1975 a mám chuť spíš revoltovat než si kupovat vyšívané zástěrky. :-D

      Vymazat
  24. Pěkňoučké a miloučké. Tolik se mi líbí, jak si všechno dokážeš užít! :)

    OdpovědětVymazat
  25. Skoro se divím, že se v té kuchyni nevaří samo :) A jéjej, to menu, nadělalas mi chutě!

    OdpovědětVymazat
  26. Anonymní13:45

    Krásný dobrý den Vivi,
    tak dnes nééééé jen přečíst a potěšit, ale i napsat musím, jak krásné doplňky vlastní Tvá kuchyň. Retro je velmi šmrncovní záležitost o tom víme své že :-). Ve čtvrtek se těšim a zatím krásný čas Pavlína
    PS: pusu Albertovi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavli, ráda se tu pokochám nejen tvou návštěvou, ale i milým komentářem. Děkuju moc a pusu Albertovi vyřídím - zrovna se tu na mě, rošťák jeden, v těch svých puntíkatých kalhotách s jednou kšandou a pruhovaným motýlem potutelně usmívá ;-).

      Vymazat
  27. Nejvíc se mi líbí ten škrabopis na konci! :)

    OdpovědětVymazat
  28. Moc pěkná a příjemná atmosféra panuje u tebe doma, nic co bychom už nevědili, my tvoji věrní čtenáři. Ty francouzské nápisy hladí po duši :)
    Z Berlína zdraví Ivet

    OdpovědětVymazat
  29. Ty retro hodiny jsou naprosto dokonalý. A ten med v tom obalu s méďou miluju :D

    OdpovědětVymazat
  30. To jsou tak nádherné fotky :) Miluji tvůj styl .. je opravdu dokonalý ... nejraději bych takhle měla vybavenou celou domácnost :)

    OdpovědětVymazat
  31. Vy jste nejmilejší! Děkuju za krásný komentáře, mám radost, že se vám v mojí kuchyni zalíbilo ;-).

    OdpovědětVymazat
  32. Ježiš. Tak to je super roztomilé.
    Za mě rozhodně palec hore ;)
    musliwithmilk.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  33. Nice post:) If you want go to my blog:)
    http://asunshineoffashion.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  34. Vivi, tady je vždy tak dobře. Špatná nálada je hned pryč. Měj se hezky a super příspěvek :) Monika

    OdpovědětVymazat
  35. Anonymní17:10

    Ten koloušek v ikonce-zlatý!:)

    OdpovědětVymazat
  36. Ach já miluji retro styl! :)
    Opravdu krásná kuchyně! Všechny ty maličkosti dělají člověku obrovskou radost, to moc dobře znám :D

    OdpovědětVymazat
  37. Nádherná kuchyně, tam musí být radost vařit! U nás vaří převážně manžel a já jsem poradní orgán. Ale určitě nezpívám! :-))

    OdpovědětVymazat
  38. Good Evening my friend Vivi♥ From what I see, your place must be totally adorable, your kitchen a lovely corner where eat and spend a nice time:)) Yum for the donut, I felt in love with your retro watch, never seen one before!:)) Hugs and kisses my dear, have a great week ahead♥

    OdpovědětVymazat
  39. já nemůžu napsat nic jinýho než - DĚKUJU <3 jen ty umíš v pochmurný dny tak rozveselit a naučit vnímat ten šedej svět, tak krásně barevně ! děkuju Vivinko :o):*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem šťastná, když si tohle můžu přečíst, a tak mě napadá jen jediná odpověď: DĚKUJU ;-).

      Vymazat
  40. Anonymní18:31

    Viví, to je krása krása krása :) a co to je za poličku ta poslední fotka? Koupená nebo vyráběná (když koupená,tak kde prosím). Děkuji,tvá SOňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soňo, polička je "DIY" :-) a někdy ji tu určitě představím blíž. Dá se vyrobit úplně nejjednodušeji na světě, takže článek o ní už brzy připravím a budeš ji mít pak taky ;-).

      Vymazat
  41. keď som bola menšia, tak sme si v kuchyni kreslili na stenu, máme tam taký matný škaredý hnedý obklad a písali sme tam kriedou :)
    asi by sme mali opäť začať :)

    OdpovědětVymazat
  42. Moje milá Vivi, moc se mi líbilo k vám nakouknout a ve čtvrtek se určitě stavim. Mám už teď konečně volnějc tak se budu těšit! V pozadí na fotkách vidim retro receptář z MaS, který mám taky a mám ho hrozně ráda !
    papa Vivi a jsem zpet!

    OdpovědětVymazat
  43. Mila Vivi,
    mám moc ráda tvůj blog a často se v něm rozhlížím a kochám.
    Pokud budeš mít někdy čas a chuť, přijď se podívat i ke mně. Ještě tam toho moc nemám, teprve začínám :-)
    Měj se krásně.
    Domenica
    www:lepetitedomenica.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš úžasně milý blog, jsem ráda, že jsi mi o něm dala vědět. ;-)

      Vymazat
  44. Tak ty hodiny nemají chybu! Parádní..:-)

    OdpovědětVymazat
  45. Mila Vivi, budu se brzy vdavat a hned po svatbe manzela dotlacim, aby nase kuchynka vypadala jako tvoje :))). Zacnu asi temi hodinami :)..zdravi Misa :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělý nápad, Míšo! ;-) A jen taková drobná informace: svatební koláčky...ty já mám moc ráda....:-)

      Vymazat
    2. Jó Vivinko pošlu plnou krabici ;)))

      Vymazat
  46. Milá Vivinko, opět jsi nám ukázala část své krásné domácnosti a opět jsem potěšila své oko. Tvá kuchyň musí být určitě útulná a ty hodiny jsou moc pěkné. :) V takové kuchyni se musí vařit jedna radost. A Kusmi čaje mají krásné krabičky a tuším, že i dobře chutnají. ;)
    Měj krásný týden, já frčím za chvíli na lyže. :)

    OdpovědětVymazat
  47. Díky tobě se mi začínají nějaké retro veci libit.. ;)Trosku mi vadí takova t milá usmevava pani, ale ta k tomu asi patří, kdybych si porizovala retro veci asi bych chňapla ty bez te pani......
    Nejenze me tu nechas se unaset ve stylu retro,ale jeste me delas chute...asi i pokusim uzkrast kuchyn na chvili pro sebe a neco si ukuchtit.. No snad me do tej kuchyne mama pusti a neskoci to vybuchem zaplavou bytu, novym malovanim,potreba rychle vymeny kuchyne.... No takovej esika zas nejsem,ale clovek musi myslet na vsechno... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší, Andie, že tě pomaličku hrnu do retro světa :-). Ta usměvavá paní je takový hospodyňkovský symbol pade a šede let. Pro mě je to taková roztomilá, úsměvná, retro nostalgie, které ovšem nesmí být v bytě moc (s retrem se musí kořenit opatrně. ;-) Ale od té doby, co mám tuhle magnetickou ceduli na lednici, toužebně nad ní vzdychají všechny naše návštěvy, takže je vidět, že retro pořád lidi táhne. ;-) Měj se krásně a vypínej sporák, ať nemusíte malovat ;-).

      Vymazat
  48. Milá Vivi, keď mi navaríš a necháš ma bývať v tejto rozkošne útulnej kuchyni, niečo ti upečiem. Dohodneme sa ? ;)
    PS. je to pravda , že príde aj Johnny (Depp) ?? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bashi, já miluju tvoje kulinářské umění, ALE Johnnyho taky a zdá se mi, že už by nás v té kuchyni bylo nějak moc. Takže s těžkým srdcem odmítám, ale zatím budeme jen já a Johnny :-)))

      Vymazat
  49. Vivi, koukám na tvoje menu a celkem ses mi trefila do mých chutí. Pozvání na oběd bych rozhodně neodmítla ;-)

    OdpovědětVymazat
  50. Všem vám děkuju za úžasně milý komentáře, udělaly mi všechny velkou radost. :-*

    OdpovědětVymazat
  51. Hezké a veselé to v kuchyni máš. Jak jinak u pozitivní Vivi, že? Měla bych se inspirovat. Akorát ten zpěv mám zakázaný:))

    OdpovědětVymazat
  52. tyjo tvůj byt musí být úžasný! jak vidím všecky ty fotky, všechno je tak veselé, všude nějaké drobnosti.. prostě perfektní!:))

    OdpovědětVymazat
  53. Vivi, tak to nemá chybu, já bych chtěla být zlatá muška a přebývat tam někde u Vás... Tam by se mi krásně žilo :)

    OdpovědětVymazat
  54. Very beautiful blog and post!
    I am your follower, I invite you to become a my player

    You can also follow me on bloglovin

    xoxo

    OdpovědětVymazat
  55. Vivinečko, teď jsem poctivě přečetla pár Tvých článků zpětně, protože nějak nestíhám se blogování věnovat tak, jak bych chtěla.
    Tvůj byteček musí mít kouzelnou atmosféru, tolik krásných věciček na jednom místě musí být ráj! Retro věcičky jsou opravdu skvělým doplňkem a milou nostalgií dřívější doby :)

    OdpovědětVymazat
  56. I love vintage stuff! They make me nostalgic!
    http://catswalldrobe.blogspot.gr/

    OdpovědětVymazat
  57. Máš kouzelnou kuchyňku! :) Ty retro detaily jsou prostě úžasný! Nejvíc mě zaujaly ty modré hodiny na první fotce, nádhera :)

    www.lorietta.cz

    OdpovědětVymazat
  58. Ty máš ale osobitou kuchyň! A akorát mi děláš chutě..

    OdpovědětVymazat
  59. Tvoje kuchyň zpívá radostí že má takovou skvělou kuchařku ! :)

    gabulka-lovelygirl.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  60. Jeee, mě se hrozně moc líbí ta tabule, kde máš napsané menu :) A chválím pomocníka za výdrž při fotografování :)
    Just be yourself by Petra

    OdpovědětVymazat
  61. Anonymní19:59

    Ahooooooj Vivysku!!!!

    Kdybych nebydlela doma, kde je mi nejlip na svete, chtela bych bydlet u tebe.
    To je ti krasa
    A ta tabule a ty mnaminy, mnaaaam, vy se mate !!!! To je super, ze Jirik taky vari!!!
    Dite drahy dostala jsem silenou chut na vsechno, co je na tabuli ... co mam delat???
    Rekni, rekni....! Jdu si pro neco dobryho!
    Pusu nejvetsejsi,
    tva Misuli mlsna mys

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mišelinko, jen pojď, dvéře jsou dokořán pro tebe votevřený a tvý dítě Vivi je nedočkavý, abys už u něj byla a všechno snědla do posledního drobtu :-D.

      Vymazat
  62. Jak ja bych rada videla vsechno, nejen stripky z tvoji kuchyne! A tebe samozrejme <3

    OdpovědětVymazat
  63. dokonalé! strašne sa mi to páči :)

    OdpovědětVymazat
  64. Pine up jsou prostě nejlepší!!! Krása:-)

    OdpovědětVymazat
  65. Anonymní21:52

    To je tak sladké! ❤

    OdpovědětVymazat
  66. kuchyň je krásná! A co teprve vaše menu. Musíš sem Vivi, dát někdy nějaký osvědčený recept, určitě bych se inspirovala. :)

    OdpovědětVymazat