13.3.14

Aby se daly jarní dny prožít naplno aneb pomocník z Francie

Víte, představuju si to takhle - jaro budu vítat se saténovou mašlí ve vlasech, v košilových šatech s rozepnutými čtyřmi knoflíčky (nebo pěti?) a v nových tyrkysových botách. Dám si velkou točenou zmrzlinu, ze sedmikrásek si upletu náramek a v restauraci mě uvidíte jedině u venkovního stolku. Už jsem dokonce naladěná na rendez-vous u starobylé kašny, na dlouhé procházky kolem řeky, na první letošní pikniky i na májové polibky, se kterými je vždycky lepší začít už v březnu.

Jediné, co by mi mohlo v uskutečnění mých romantických jarních plánů zabránit, je hora kapesníků, zčervenalý nos a pořádná rýma. Nic naplat, rýmice je na jaře častým a věrným nepřítelem a já začínám pozorovat, že už se s ní letos snaží spousta mých známých vypořádat. Jenže vítat jaro s kapesníkem v ruce, to není nic pro mě. Ostatně, dovedete si k té saténové mašli ve vlasech a tyrkysovým lodičkám představit rudě červený nos? Hotový módní debakl. Ale já vím, jak se bránit, a proto dneska, tak blízko jaru, otvíráme dvířka do komnaty jménem Aromaterapie.


Ideální je k sobě rýmu vůbec nepustit, ale když přece jen přijde, tak je potřeba s ní rychle zatočit a seshromáždit zaručené pomocníky, jako jsou bylinkové čaje Bercoff Klember, vitamíny, pokud možno klid a teplo na lůžku ve společnosti DVD s Pierrem Richardem, horká vana, růžová čokoláda s jahodovou náplní Ritter Sport a to hlavní - francouzský pomocník Climarome, který je součástí aromaterapie Dr. Jeana Valneta.

Docteur Valnet, moudrý to muž, si jako vojenský chirurg ve válce v Indočíně všiml, jak účinně při ošetřování zraněných vojáků působí rostliny. A tak za další dlouhá léta zkoumání vznikla přírodní řada produktů Doktora Valneta (vyrábí je francouzská firma Cosbionat) a ještě před nějakým časem nebyly jeho výrobky k sehnání jinde než ve Francii. Ovšem, to zas musím uznat, taková francouzská lékárna, to je docela žůžo. Francouzské lékárny, to jsou totiž nekončící regály s tajemnými lahvičkami, tubami a mastmi mazanými a s drobnou švitořící lékárnicí, která vás už jen pár gesty a jedním mrknutím přesvědčí, že všechno(!) vystavené zboží musíte mít.

Naštěstí dneska už ale člověk nemusí vůbec nikam jezdit, aby ukořistil nějaký francouzský lékárenský poklad. Péče s bio éterickými oleji od doktora Valneta, která umí přírodní cestou řešit všelijaké "bolístky" a neduhy, je k dostání už i u nás, třeba v Countrylife. A konkrétně s rýmou dokáže spolehlivě zatočit můj malý aroma přítel Climarome.


Přírodní bio inhalant Climarome svou vůní přilákal i mou novou srnku, která se vydala na levandulové výzvědy. S výsledkem průzkumu je spokojená, protože Climarome obsahuje bio éterické oleje, jako je levandule, niaouli, borovice, svěží máta nebo tymián a to mají srny rády. A navíc jsou to prvotřídní olejíčky, žádné pančované nebo odbarvované pseudo oleje. Éterické oleje obsažené v Climaromu neobsahují žádná barviva, konzervační látky, nejsou míchané s aromatickými látkami nebo oleji z jiných rostlin. Je to poctivá práce uložená do hnědých lahviček kvůli ochraně před světlem a sluníčkem. Je to taková nezbytnost v rodinné lékárničce i cestovní taštičce.

Climarome není lék, vlastně je to spíš sympaticky všestranný přírodní pomocník. Posuďte sami, co všechno umí:
- pomáhá uvolnit dýchací cesty při nachlazení (ale i preventivně); jednoduše se stříkne na látkový kapesník a zhluboka se vdechuje (mimochodem - bílý látkový kapesníček je součástí balení a je na něm "inkoustovým" písmem povzbudivý francouzský nápis...takový malý detail, který potěší)
- pár kapek se může vetřít do pokožky hrudníku a zad 
- může se přidat do horké vody a inhalovat
- plní i funkci osvěžovače vzduchu (z bytu člověka rychle přenese do borového háje)
- a někdy ho dokonce před spaním trošku stříknu na polštář (levandulové usínání je totiž navýsost fajnová záležitost).

Víc informací o Climaromu se dozvíte tady.


Už žádné jarní rýmičkování, jedině rýmování (o básně by totiž v jarních měsících v žádném případě neměla být nouze). Pojďme tedy jaro přivítat nejen s otevřenou náručí a v nových šatech, ale hlavně fit - a když teď někdo z vás kýchne, tak jedině proto, abych mu mohla říct "je to pravda". ;-)
Vivi podpis

38 komentářů:

  1. Teď jsi mi článkem kápla do noty, protože rýmička na mě padla, ani jsem nevěděla jak, Vivinko. A jak píšeš, jaro se mi taky nechce vítat s kapesníčkem v ruce :) Já si ještě nosík namažu zázračným medovým vajíčkem od Oriflame a svým voňavým nosíkem do přírody krásně zapadnu :-D ..nebo spíš do včelího úlu? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vratinko, všechny máme své "protirýmové" finty, ovšem ta Tvoje - "zapadnout s voňavým nosíkem do přírody", ta se mi zdá přímo geniální. To někdy taky zkusím ;-).

      Vymazat
  2. Milá Vivinko, tak ráda bych tě potkala při cestě do nějaké kavárny...saténová mašle, tyrkysové botičky, šatičky klidně i se šesti rozepnutými knoflíčky:-)) pak bych si byla jistá, že je život opravdu dokonalý!.-) víš, mě by vlastně ani nevadilo, kdybys měla červený nos.-)) protože červená a čokoládově hnědá ve tvých očích...to není vůbec špatná kombinace.-))ale chápu, že bez rýmičky je to přeci jen lepší.-)
    Vivinko, užívej tyto nádherné sluncem naplněné dny , líbám Andy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Andíku, se šesti knoflíky? Ó, ty ďáble! ;-)) Až si někdy budu připadat úplně nemožně, příšerně a hrůzostrašně, tak ti zavolám...Ty mě totiž vždycky dovedeš zahrnout tak láskyplnými slovy, že si rázem připadám jako nějaká princeznička. ;-) Jsi zlatá, patří ti tisíc díků. :-*

      Vymazat
    2. a nebo knoflíčky nechápe rozepnuty úplně, to bude určitě zajímavější .-)))
      však víš, když jí miluješ, není co řešit.-)) a volej ve dne v noci i když si budeš připadat nemožně, příšerně a hrůzostrašně, já tě z toho vysekám.-)))
      líbám!

      Vymazat
    3. Andrejko, všechny knoflíčky néééé, bych se styděla a taky člověk musí nechat trošku prostor pro fantazii. ;-)
      Beru Tě za slovo, ale aby ses nedivila, že Ti volám 128x za den :-D.
      "Taktéž"....;-)

      Vymazat
  3. Anonymní9:38

    Ty tvoje fotky-LOVE! Trefila jsi se mi do noty (opět), protože rýma a hlavně ta na jaře je pro mě a mé dvě dcerky velký problém.Jak se zbavit rýmy- problém číslo one a pokaždé jsou mi v lékárně nabízeny jenom nějaké drijáky. Dr Valnet je pro mě novinka a plusem je,že jeho součástí je levandule-mmm,asi neodolám.:)
    Ahoj a krásné sluné dny bez odřeného nosu:),zdraví Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marti, jsem moc ráda, že se Ti líbí moje fotky, i že Tě zaujal "doktor Valnet". Přála bych si, aby se díky němu (respektive díky Climaromu) zbavily všechny ženy (ty malé i ty velké) ve vaší rodině rýmy...a klidně jednou provždy. ;-)

      Vymazat
  4. Pro všechny milovníky stylového lékárenského nakupování mohu doporučit starou lékárnu v areálu kostela Milosrdných bratří v Brně dole na Vídeňské. Barokní regály téměř až do stropu! (Chodím si tam kupovat "pitominky" jako náplasti a kapesníčky, jen, abych mohla chvíli v té atmosféře pobýt, ale to pst!) A nejlepší na rýmu a doprovodné neduhy, co jsem kdy vyzkoušela, byl takový driják jménem "Amoll", který někde schrastila babička - bylo na něm napsáno, že jej vyrábí kartuziánští mniši dle tajného receptu a byl to skoro samý alkohol. Ale když si to člověk kápl do horkého čaje a hned se nadechl těch výparů, tak ten těkající alkohol vás protáhl od nosu až k patě a nic ho nezastavilo! Ale teď musím zkusit tohle francouzské vonění. Děkuji Vivu za milý článek, který mi opět zpříjemnil snídací rituál!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dee, to je bašta a paráda, přečíst si, že při "mně" snídáš. ;-)
      Usmívala jsem se celou dobu, co jsem četla tvůj komentář, zatoužila jsem vyzkoušet Amoll a představovala jsem si ty vysoké lékárenské stropy a jednu Dee, která v ruce svírá právě koupené kapesníčky a přitom nemůže spustit oči z barokních regálů. Škoda, že mám Brno tak daleko, hned bych tam skočila pro zásobu náplastí. ;-)

      Vymazat
  5. Milá Vivi ten první odstavec článku nemá chybu :) takle vítat jaro bych chtěla i já

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Věrko, mám takové tušení (a mě tušení nikdy nezklame), že přesně tak jaro přivítáš. Nic ti nebrání, jdi do toho po hlavě a makej ;-)).

      Vymazat
  6. Vivi, to zní tak krásně...
    Já už týden bojuji s útokem nemoci, a zatím je to remíza, protože nepropukla, jen mě dráždí a hrozí, že přijde! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Rony, koukej dát rychle gól, ať v boji vyhráváš! .-*

      Vymazat
  7. Ach, to bylo zase tak milé! Doufám, že takhle uvítám jaro taky, jen já bych chtěla mít mašly místo náramku, svoje krajkové šatičky, sluneční brýle, kávu a milé lidi kolem sebe:P Ne ty hloupé a zabedněné japonce:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ivo, tvůj jarní plán je perfektní. A co se týče mašle místo náramku...taky to možná ještě přehodnotím ;-).

      Vymazat
  8. S posledním odstavcem jsi to vystihla dobře ;) Na jaro jsem naladěná už tak dost, a ty jsi mi k tomu ještě víc dopomohla, miluju takový články :) A tvoje fotky jsou naprosto kouzelný ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adélko, to samé, co jsi mi napsala v poslední větě, si já myslím o tvých komentářích.;-) Moc děkuju. :-*

      Vymazat
  9. Anonymní16:20

    Milá Vivi ty to všechno umíš tak krásně podat, že i když na rýmu vůbec netrpím, chci tu hnědou lahvičku s inhalantem, chci i mašli ve vlasech a nové šaty. Jsi super virtuální kamarádka, vždycky mi zlepšíš náladu.
    Elis.....................

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to se nedá napsat nic jiného, než: ♥

      Vymazat
  10. Tak ta nakousnutá čokoláda je nej. Na rýmu ani nepomyslím, aby mne snad nechtěla návštívit.
    Krásný den bez ucpaného nosu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky způsob, jak se rýmě bránit - ani na ní nepomyslet. ;-)

      Vymazat
  11. no byt chora o takomto radostnom case je neprijemne. ja sa ladujem ovocim a zeleninou aby som mala dostatok vitaminov. plus olejicky, ktorymi si kvapkam zeleninove salaty. a cokoladou nikdy nepohrdnem :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Domi, není divu, že jsi zdravá jako řípa, a že máš líčka jako jablíčka, když máš takové super finty na pevné zdraví. ;-)

      Vymazat
  12. Anonymní17:06

    Ahojda Vivinko,

    dneska ráno jsem přečetla tvůj článek a vyrazila na nákup do Countrylajfu,jakože koupím ty fransouzké kapky. Jenže než jsem se tam dala do jejich hledání, objevila jsem pleťovku, mejdlička, bio papání a na svou rýmu jsem zapomněla.:DD Zítra tam jdu zas, takže mi drž palce, ať se zase "nezapomenu.:DDD

    Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní17:06

      *taková hrubka, fuj fuj, opravuji se: francouzské kapky :D

      Vymazat
    2. Milá Majko, tak přesně to samé se mi stává taky. Podle mě zítra (nejdýl pozítří) už koupíš přesně to, co máš napsané na seznamu. ;-)

      Vymazat
  13. Moc pěkný článek! ;-) Přeji brzké uzdravení ;-) bára.kára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Báro, děkuju moc ;-). Musím se ti přiznat, že nemocná už jsem nebyla několik let, ale to je tou prevencí ;-).

      Vymazat
  14. Ahoj Vivi, tak tenhle článek je mi momentálně ušitý na míru :o).
    Jarní rýmičky jsem se stihla už jednou zbavit a ta mrška se mi zase vrátila zpět..
    Takže moc ráda využiju Tvého tipu a po kapičkách se podívám (úplně na 100% mě o tom přesvědčil ten kapesník přiložený k balení ;o)).

    PS: Ritter Sport čokolády jsou moc moc dobré a těch chutí co mají... Mňááám :o).
    PPS: ať se Ti rýma vyhýbá obloukem ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Deni, tak to mě moc mrzí, že Tě jarní rýma, potvora jedna, trápí, a pevně věřím, že Tě vyléčí nejen kapičky, ale taky jedna velká krabice, která se pro Tebe už chystá ;-). A s tím kapesníčkem to úplně chápu - bez takové látkové parádičky by byla účinnost léčby ohrožena. ;-))

      Vymazat
  15. Já mám rýmu jako trám!!! Představovala jsem si vítání jara už tento týden (přecijen 17°C by vylákalo každého medvěda) v nových krajkových botkách, námořnickém sáčku a jarních šatičkách jak jinak než s kytičkami...ale prdlajs rýma a kašel udeřil a já nevim jestli dřív držet kapesníky nebo horký čaj s medem a zázvorem :)
    Moje romantické nákupy jsou tatam a já (teda my) netrpělivě čekáme až bude po všem :D
    Vivi čekám na další článek pro lepší náladu !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jaj, Vladí, to nejsou dobré zprávy. Tak se rychle kurýruj, zapoj všechny finty (čaje, čokolády, kapky, filmy, vyhřátou peřinu i horkou lázeň), ať jsi co nejdřív jako rybička. Tyrkysové talíře na Lannovce pořád ještě mají a čekají tam na tebe ;-).
      Vladí, tak o víkendu přijď, nějaký ten článek pro lepší náladu se tu určitě objeví. :-*

      Vymazat
  16. Anonymní22:20

    Dobrý den Vivi, při čtení vašich článků se musím stále usmívat. Nevím sice, jak to děláte, ale probouzíte ve mě dobrou náladu i ve chvílích, kdy mám den blbec. :o) Váš blog je balzám na duši, děkuji za něj. Věřím, že se vám bude rýma stále vyhýbat, aby jste byla zdravá a mohla psát další hřejivé články.
    S pozdravy Jana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, myslím, že jste mi k ranní kávě a k novému dni nemohla připravit lepší překvapení než tak milý komentář. Moc děkuju. :-**

      Vymazat
  17. Vivi, ty mi musis znet jako vlastni boty. To je clanek delany pro me. :) Ted uz jsem konecne fit, ale rymu mam chronickou, takze posmrkavani je na dennim poradku. Frcim si ten zazrak objednat. :) Mmm a ritter sportku s jogurtem a jahodami bych si dala hned.
    Diky tobe clovek objevi veci, o kterych by jinak nemel ani tuseni. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Verunko, tak dobře jako svoje boty Tě sice ještě neznám ;-), ale jsem moc ráda, že jsem se trefila. Doufám, že rýma je definitivně zahnána a zaplašena. :-*

      Vymazat
  18. Zrovna jednu rýmu překonávám, naštěstí to vypadá, že už pomalu, ale jistě odchází. Úplně cítím tu pohodu, kdy jsem zachumlaná v posteli s čajíkem a filmem a pokojem voní krásná vůně. Jsem úplně ujetá na různé vůně a svíčky.

    OdpovědětVymazat