28.2.16

Knížka Láska v Provenci - přečteno jedním dechem

Možná se už taky pomalu začínáte těšit na jaro stejně jako já. Říkala jsem si, čím si to jaro jarovitý přivolat. Napadlo mě naplést si do vlasů růže z květinářství, předčasně si ustříhnout džíny na šortkovou délku nebo odjet někam do teplých krajů. Ale pak mě mamka překvapila touhle knížkou a to stačilo. Džíny proto nechám prozatím dlouhé a růže dám radši do vázy. Kniha Láska v Provenci mi totiž čekání na jaro zpříjemnila dokonale. A co je dobré pro mě, o tom chci vždycky povědět i vám.

Takže - dneska o knížce Láska v Provenci od Bridget Asherové...

Uvařila jsem vám k tomu čtení kafe, v tyrkysové termosce najdete čaj a měla bych tu i pár křupavých toustů s domácím borůvkovým džemem.


O čem a o kom?

Když se v jedné knížce sejdou zajímaví lidé, starý dům s modrými okenicemi, provensálská krajina, výborné jídlo a ještě lepší víno, magická hora a láska, vypadá to, že stačí nalít si skleničku, zavrtat se pod deku nebo si lehnout na ni a spokojeně číst. Ostatně, celou knížkou se vznáší věta "Každá ženská potřebuje v životě jedno léto pro sebe", tak není od věci si udělat, když né celé léto, tak aspoň chvíli pro sebe a ponořit se mezi stránky.

Jenže tohle čtení není jen příjemně se vlekoucím společenským románem, u kterého si člověk sní o nějakém tom romantickém výletě. V knížce Láska v Provenci se totiž taky léčí několik zdrcených a bolavých duší. Hlavní hrdinka Heidi ztratila před dvěma lety svého muže a její osmiletý syn Abbot tátu. Bolest je pořád tak velká a neutěšitelná, až je to k zešílení. Moc se milovali.

Jsou jen dvě možnosti, jak z toho ven. Rezignovat a přestat dýchat nebo zase začít žít. Ta druhá varianta stojí za pokus, přestože to bude těžší, než se zdá. Heidi odjíždí i s Abbotem a neteří Charlottou do malebného francouzského městečka Puyloubie, kde má za úkol začít zvelebovat jejich starý rodinný dům, který nedávno částečně vyhořel. A tam začíná hojení nešťastných duší po provensálsku.

Ptáte se, jestli Heidi najde mezi vinicemi konečně klid (a třeba i novou lásku)? Pusu na zámek...neprozradím. Musíte mít při čtení přece taky nějaké to překvapení. ;)



Malý bonus - návštěva Paříže

Heidi si s Abbotem a Charlottou udělají "mezipřistání" v Paříži a prožijou tam čas plný čokolády, vyprávění starých příběhů a navštěvování malých obchůdků a pařížských trhů. A při tom francouzské požitkářství doprovází trefnými postřehy jako třeba:

"Miluju, jak Francouzi nacpou čokoládu úplně do všeho. Je to ten vůbec nejlepší zvyk, jaký si vypěstovali".

"Člověk se může tímhle městem projíst a pochopí ho právě tak dobře, jako když se prochází sem a tam a jenom se dívá."


A ještě recepty

Když už jsme u toho jídla, nemůžu opomenout lahodnou informaci, že součástí knížky jsou i recepty. Takže pokud se vám v průběhu čtení budou dělat chutě, můžete se stavit v kuchyni a vykouzlit si na plotně nějakou dobrotu podle tradičních provensálských receptů, které na konci knížky najdete. 


Za kolik a kde?

Běžně stojí kolem 300,-, ale pozor pozor - před týdnem jsem Lásku v Provenci od Bridget Asherové (432 stran) objevila v Levných knihách za 99,-. Jsem poslem dobrých zpráv, no ne? ;)

PS: stává se vám někdy, že si čtete a pořád od knihy odbíháte k sešitu nebo počítači a zapisujete si prima nápady nebo myšlenky a citáty? Mně ano a stojí to dost času. V poslední době jsem si ale zvykla si zajímavé myšlenky jednoduše označit barevnými nalepovacími papírky, a když knížku dočtu, projdu si, co mě zaujalo a přepíšu si to všechno najednou. Je to taková maličkost, ale třeba někomu z vás bude užitečná. ;)

Vivi podpis

33 komentářů:

  1. Podle názvu bych si ji nekoupila, podle tvé recenze (a tipu do LK) ano :-) Miluji knihy s receptami, asi budu muset zítra do města, navštívit LK.

    Giveaway

    OdpovědětVymazat
  2. Kde sháníš barevné štítky?.))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Troufám si říct, že se bez barevných štítků neobejde žádný papírnictví. ;)

      Vymazat
  3. Ahoj Vivi, uz mam plan na zitrejsi den, jit do LK a sehnat knihu a kdyz ne tam, tak kdekoliv jinde a ponorit se do cteni. K tomu si dat kafe nebo radeji dve. No nezni to bajecne? Dekuji za dalsi tip. Mej se kraasne zamilovane ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luci, ano, zní. Zní to dokonce tak báječně, že to zítra udělam úplně stejně jako Ty. ;-)

      Vymazat
  4. Děkuju za tip, Vivi. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. No já takové zapisování dělám, když čtu maturitní četbu. Takže ano, věřím ti, že to zabere dost času :D

    Ivet - TheRightMe

    OdpovědětVymazat
  6. Knížka mě zaujala, díky za tip :)

    Ili Libertad

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní10:28

    Tak už podle názvu je knížka moje. Už abych ji měla na nočním stolku. :)) Tip s barevnými papírky zní super. Vezmu to zítra do LK i do papírnictví. :))
    Krásnou neděli. Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní10:46

      Ps-pls odkud je ta modrá konvička z první fotky?

      Vymazat
    2. Ahoj Míšo, tak si zejtra nákupy pěkně užij a taky mi něco kup. ;) Konvička je z obchodu Westwing.

      Vymazat
  8. Milá Vivinko, děkuji za další tip na skvělou knížku. Určitě ji při další návštěvě knihkupectví minimálně prolistuju a přečtu pár slov z náhodně vybrané stránky ;)

    http://www.obycejny-blog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  9. Vivinko, těch nejlepších! Hned zítra běžím do Levných knih ;-) Díky za kávu i čaj, nenasytně jsem si dala od obojího kousek O:-) nádhernou neděli! :-*

    OdpovědětVymazat
  10. Mila Vivi, dakujem za skvele tipy, ako vzdy, zalozky su super, aj ked namiesto romantiky si dam radsej seversku krimi :-) knizky s receptami su velmi vdacne, pripominaju mi Nemusi byt vzdycky kaviar alebo Francouzky netloustnou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Naty, to jsi zlatá, že jsi mi připomněla knížku Nemusí být vždycky kaviár. Pamatuju si, že jsem si její název kdysi zapsala do sešítku knížek, který si chci přečíst, ale kde je ten sešítek? Bůh ví. ;) Pokud se nepletu, autorem je J. M. Simmel a do toho já jsem blázen. Umí psát, chlapík jeden. ;)

      Vymazat
  11. Moc díky za tip :)

    www.lucieglam.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  12. To zni jako fakt zajimava kniha. Ja si pamatuji knihu Nemusi byt vzdy kaviar s recepty a bylo to uzasny. Vzdy jsem podle ni varila a to ja zas tak rada nevarim.

    Prima tip na knihu, i kdyz popisuje to podle mne uplne skoro nejhorsi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marti, tak knížce Nemusí být vždycky kaviár se musim podívat na zoubek, čím dřív, tím líp. ;)
      No, nerada to říkám, ale máš úplnou pravdu. Pro mě tahle knížka popisuje úplně to nejhorší, co si dokážu představit. Ale naštěstí se všechno v dobrý obrátí. ;)

      Vymazat
  13. Jee,Vivi, taky jsem tuhle knížku dostala tento týden od mamky :-) maminky jsou zlatý :-) už se nemůžu dočkat, az si ji přečtu! Přeju krásnou neděli :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, prave jsem na Bloglovinu narazila na tvuj prispevek a urcite si v tydnu udelam i cas, abych omrkla zbytek blogu :) A kdybys chtela omrknout muj blog, tak prozatim tam naleznes jen zkusebni posty. (Aby ses nelekla) A knizku omrknu! Hezkou nedeli. A.

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Vivi! :-)
    Kniha vypadá tak lákavě! Měla bych se do LK zajít podívat, jestli budu mít také štěstí a natrefím na ní i u nás. ;-)
    S těmi štítky je to moc dobrý nápad. :-)
    A s dovolením jsem si nalila (z té nádherné konvice) čaj. Ten já tuze ráda. :-)

    Vivi měj se krásně a ahooooooooooooooooooooooooj! ♥♥

    OdpovědětVymazat
  16. Láska v Provenci je nádherná kniha. Také jsem ji přečetla jedním dechem, ani jsem nedoufala, že se mi bude tak líbit. Četla jsem ji zhruba rok zpátky a mám ji v knihovničce vystavenou, je to diamant mezi knihami a to čtu i krimi, fantasy a thrillery. :) Navíc ta obálka je nádherná :)

    OdpovědětVymazat
  17. Anonymní21:18

    Dobrý den, krásné fotky Vivi. Knihu mi před časem doporučovala kamarádka, které se hodně líbila. KOnečně bych si ji měla pořídit. :=)
    S pozdravem Jana

    OdpovědětVymazat
  18. Na tuto knihu narážím už na druhém blogu. Když se dívám na tvoje obrázky, znovu vidím výhodu papírových knih. Můžeš si je kupit na sebe, listovat a vdechovat vůni novoty. Čtečka nic takového neposkytuje. Na druhou stranu si do čtečky můžu rovnou za pochodu napsat poznámek kolik potřebuju (a že jich bývá) a zvýraznit si všechna zajímavá místa tahem prstu. Asi bych nejraději každou knihu v obou verzích :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj Vivi, tuto knihu jsem uz nekde zahledla a po tve recenzi mne zacina lakat. Miluji Francii, miluji Provencii, takze se po ni asi kouknu, preji pekny zacatek noveho tydne :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Díky za tip, mrknu na ni v levných knihách. Místy tam mají pěkné poklady :) mmj. Kafku, Fitzgeralda, Palahniuku..

    Lukáš
    www.ajlaffesn.cz

    OdpovědětVymazat
  21. To zní úžasně! :)
    Francouzi cpou do všeho čokoládu? Miluji Francouze! ♥ :D

    OdpovědětVymazat
  22. Vivinko, knihu jsem četla a moc se mi líbila. Pokud ji ještě budou mít v Levných knihách, tak si ji tam půjdu koupit :-) Už kvůli těm parádním receptům... :-) V knize se mi moc líbil vztah mezi Charlottou a Abbotem :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Vivi, právě včera jsem se vrátila z Paříže a i když je v Porvance o poznání tepleji, ta francouzská joie de vivre je všude:) Ani nevíš, jak jsem tam na tebe myslela!:) Pokud budeš mít chuť zabrouzdat pařížskými uličkami, podívej se na blog:) Měj se krásně:)

    www.stylishcoffee.cz

    OdpovědětVymazat
  24. Všem vám moc děkuju za senzačně krásný komentáře. ♥
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  25. Pokud je knížka moje vlastní, neřeším to barevnými lístečky, ale zatrhávám si přímo do ní. Někdo by to mohl brát jako znesvěcování knížky, ale mě to tak nejvíc vyhovuje :)

    OdpovědětVymazat