7.7.11

Bonbon místo rtěnky...úsporné a šik

Sotva jsem se narodila, už jsem se začala shánět po různých "zkrášlovacích barvítkách". Občas jsem si nehty nabarvila červenou fixkou (obvykle mi tato paráda vydržela maximálně 5 minut - než si toho všiml nějaký strohý dospělák a já se musela už zase potýkat s vodou a mýdlem). S pusou to bylo ještě horší, protože mamka rtěnku nepoužívala, a já si musela najít náhradní řešení:
1) na půdě jsem objevila asi 50 let starou rtěnku po prababičce (sytě oranžová, podivně čpící, ale šik...dodnes nechápu, z čeho jsem se tehdy tak osypala)
2) nanášela jsem si na pusu nekonečné vrstvy jeleního lůje a doufala, že ač je bezbarvý, tak v těch 60 vrstvách "chytne color" (marná snaha...bohužel zákony logiky nefungují vždy)
3) a konečně - LENTILKY - červenou lentilku stačilo mít chvíli rozpuštěnou v dlani a pak už se z ní dala udělat nádherně červená pusa. A víte, že když dostanu krabičku lentilek, hledám v ní dodnes jako první ty červené a růžové? ;-)
A jaké "vychytávky" jste, mé milé, měly Vy? 
 Barevný a sladký den přeje Vivi...
Vivi podpis

51 komentářů:

  1. Vivi,
    lentilky jsou prostě mňamka víceúčelová :-)
    Žlutá na dřevo i na kov http://www.nejlevnejsi-barvy-laky.cz/balakryl-uni-lesk-v-2068-zluta-0620-0-7-l-univerzalni-vodoureditelna-barva-na-kov-i-drevo.php
    Měj se krásně
    Věrka

    OdpovědětVymazat
  2. Vivi :), tak nějak působil taky ten zmiňovaný Vitacit. A myslím, že i únava - víc malovat jsem se začala na gymplu, jednou jsem byla ale dost zdrchaná po nočním učení, takže nebyla poránu ani chuť na nějaké líčení; ve škole mi ale kdosi řekl, že mám pěknou barvu očních stínů... :))
    Krásný letní den! M

    OdpovědětVymazat
  3. Hihi, to znám:) Já si taky barvila nehty fixkama a mamina vždy hrála divadlo: Co se ti to stalo? S lentilkama jsem zase dělala jiné skopičiny. Hrála jsem si na paničku z Dallasu, které při každé příležitosti braly prášky na hlavu a zapíjely je vodou, a já stejně afektovaně zapíjela lentilky mlíkem:D

    OdpovědětVymazat
  4. :-D to mne pobavilo. Na lentilky mám spousty vzpomínek. Já si zase jako holka lepila fialové zvonečky (kytky) jako řasy a přišlo mi to děsně super :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Mne zase ako holke na prvej v strednej poradili, že najdlhšie a najhustejšie riasy budú z krému /toho tuhého v gulatej krabičke /na topánky...a tak som si kúpila Reginu /to bola malá tubička s čiernou pastou na mihalnice spolu s maličkou kefičkou / a nanášala a nanášala, ale nie tú reginu :-)
    Musím priznať, že riasy nevyzerali vôbec zle....samozrejme, že od čoho som priznať vtedy nechcela....

    OdpovědětVymazat
  6. Já takhle používala Tang :D ždibec rozpustíš v malém množství vody, a tradá!:D

    OdpovědětVymazat
  7. Vivi, tak s tema lentilkama jsem to mela stejne, jeste mam takovou fingovanou metodu jezeni, vzdycky je rozlousknu mezi zubama, pak vylizu cokoladu a nakonec zbastim ten cukrovy obal. A jeste neco jsem si vybavila, kdysi na nejakem tabore tam nejaka holcicka vykladala, ze kdyz clovek ji kure, tak bude mit miminko. A tak jsem pak hodne dlouho nechtela jist kurata :o)
    Hezky den, Katerina

    OdpovědětVymazat
  8. Ano lentilky a hlavně ta rudá byly na rty bezkonkurenční:))) Fixy na nehty taky u nás fungovaly a pak ještě na nasliněné nehty jsme lepily fialové okvětní lístky kakostu- ty jo, to byly drápky, pěkně došpičky, to jsme byly za dámy- ovšem jen na pár vteřin, než popadaly:))) Zdravím! Radka

    OdpovědětVymazat
  9. Lentilky coby barvičky...skvělé:-)

    Také jsem používala okvětní lístky na nehty...ale pěkně jsem si je stříhala z růží...

    No a nikdy nezapomenu...na babiččiny "živé květy"...tu vůni konvalinek a fialek cítím dodnes:-)

    OdpovědětVymazat
  10. :)) Ja som rovno kradla prababičke rúže..mala krásne, rudé.. dovezené z rakúska..čiže vtedy poklad! a ja zlodejka malá.... :-O

    OdpovědětVymazat
  11. LENTILKY JSOU MÉ ZAMILOVANÉ I NYNÍ.
    MÁ OBLÍBENÁ SVAČINKA JE ROHLÍK A LENTILKY. NEVÍM PROČ SE NA MĚ PANÍ PRODAVAČKA, U NÁS V KANTÝNĚ, TAK DIVNĚ KOUKÁ?!
    VITACIT BYL TAKÉ SUPER. UKAZOVÁČEK JSEM MĚLA CELÝ RŮŽOVÝ.
    DO LAKŮ NA NEHTY JSEM DÁVALA TEMPERKU, PROTOŽE SKVĚLÉ BARVY NEBYLO MOŽNÉ SEHNAT. PAK JEN KAŽDÝ KOUKAL, JAKÝ JSEM MĚLA SUPER LAK Z AMERIKY.
    PŘEJI POHODOVÝ DEN.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuju Vám všem za úžasné komentáře a postřehy. Nadchly mě a moc pobavily! Jste ohromně zábavné, mé milé glosátorky. Přeju Vám krásný letní den a návrat té naší dětské kreativity, která neměla hranice ;-).

    OdpovědětVymazat
  13. óóó lentilky, přiznám se ještě dnes je ráda občas, tedy spíš dost často, uzmu dětem :D A když tak čtu o tom líčení, tak jsem si vzpomněla na své načerveněné tváře od mamčina zdravíčka od Dermacolu, které zatraceně drželo a nešlo umýt - čím víc vody, tím to bylo horší .... chudinka babička, která mě tehdy hlídala:) Krásný den. Jitka

    OdpovědětVymazat
  14. Moje milá Vivi,
    jelikož jsem vyrůstala na vesnici, kde ještě postarší dámy v šátkách stávaly u Jednoty a šířily klepy u sklenice točené malinovky, ke zkrášlování jsem netíhla. Běhala jsem povětšinou v teplákách, kapsy po okraj nacpané šnekama, jezdila jsem na zelené skládačce a v hasičské nádrži chytala ryby na pytlačku.
    Zkrášlovala jsem však všechny panenky, které jsem dostala. Odmítala jsem si s nimi hrát a tak jsem je čas od času postupně upgradovala na vojáky. Ostříhala jsem jim pomocí nůžek na nehty vlasy na ježka a jelikož mě iritovala jejich blonďatost, přebarvila jsem jim je černidlem na boty.
    A jednou, když mě maminka na prvního Máje oblíkla do šatiček, nasoukala do bílých silonek , dala mi černé lakýrky s mašlí, vrazila mi do ruky kočárek a poslala mě do průvodu.. Vrátila jsem se v triku, teplákách s kapsama narvanýma plastovýma vojákama, které jsem vyměnila u Péti Strausse právě za ty šaty, silonky a kočárek :D

    OdpovědětVymazat
  15. Zlatá dětská léta:-)

    http://luczynky-world.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  16. Holky a co ta bílá vodička, kterou se opravovaly překlepy na psacím stroji? Pane jo, to byl lak na nehty! Na rtěnku z lentilek si také pamatuji, ale kdyby jsi to zde Vivi nenapsala, asi bych si bez tebe nevzpoměla! Borůvky samozřejmně barvily lépe :-) nebo červená řepa :-)
    Krásný den s úsměvem, Janaen

    OdpovědětVymazat
  17. To je roztomilé! :) To samé jsem dělala s jelením lojem já. Také jsem si barvila pusu borůvkama. A pramínky vlasů! :) Na nehty jsem si lepila lístky jedné květiny, teď si nevzpomenu na jméno a čekanku na řasy. Bavilo mě být malou parádnicí a objevovat různé způsoby, jak být malou dámou a přes tatínkův zákaz lakování nehtů a malování. Toužila jsem mít vždycky paletu pro malé princezny s dětskými malovátky. No ale myslím, že jsme si poradili lépe. No nemám pravdu?! ;) Krásné léto! Pa Kami :)

    OdpovědětVymazat
  18. Anonymní9:26

    hezký den Vivi,
    já jsem se teda klidně už odmala malovala mamčinou rtěnkou. a proto, že jsme se se sestrou do školky vypravovaly samy, chodila jsem tak nazdobená i tam. Paní učitelky někdy žalovaly, někdy ne.
    jo a představ si, to ti musím napsat. Dočetla jsem konečně Francouzský život a včera se začetla do Francesky. no a čtu, čtu a zjistila jsem, že já mám pokračování. Prvně jsem chtěla být trošku zklamaná, ale pak jsem si řekla, že je to vlastně fajn, film Pod toskánským sluncem jsem viděla, tak vím, jak to bylo a teď budu vědět, jak to bude dál.
    hezký pátek i víkend. Majka

    OdpovědětVymazat
  19. JJ lentilky na pusu. A na nehty jsem si lepila takové ty lepící obdélníky, jak jsou na papírových kapesníčkách, když je otevřete. Umělé nehty no... :D

    OdpovědětVymazat
  20. Skvělý článek Vivi!!
    Já odmala drze útočila na maminčin kosmetický stolek..nemohla jsem se přece za to, že měla svou krásnou kosmetiku tak nešikovně uloženou, na očích mě, která vždy chtěla být bloggerkou:)

    OdpovědětVymazat
  21. =) já nemohu zapomenout, jak jsem u babičky v ložnici našla sytě zářivě růžovou rťěnku, kterou by byl prostě hřích nevyzkoušet přímo na rty, a tak jsem se já nezkušená čtyřletá dívka dala do líčení rtů (samozřejmě, že jsem neměla přečtený ještě ani jeden instruktážní článek v nějakém chytrém magazínu). Dopadlo to tak, že jsem pořád jaksi přetahovala, tak jsem pořád barvu zarovnávala dalšími a dalšími tahy, až se mi rtěnka začala dotýkat i uší a pomalu spodních očních víček, potom najednou došla. Když jsem si šla postěžovat babičče, že má málo rtěnky, moc ze zlobila, popadla škrábabou žínku a štiplavé mýdlo a začala mi drhnout obličej, nechápala jsem proč... =D

    OdpovědětVymazat
  22. Nevím, zada za úsporu na rtěnkách, nebudu muset držet dietu...o)

    Den jako Lentilku přeje
    Lezarts

    OdpovědětVymazat
  23. Jůůů, to je roztomilý článek! Já dostala v 8mi letech takovou paletku malé parádnice, tak s tím jsem se taky vyřádila.. :)

    OdpovědětVymazat
  24. :D Jen maličko :D :D Na HP se taky těším jak prcek uhhhhhhhhhh ♥ Nemůžu se dočkat až to uvidím (bože ať ty lístky ještě mají :D)

    OdpovědětVymazat
  25. Ahoj Vivi, no teda, v raném dětství jsem se jednou jako roční slečna vyštrachala z postýlky a místo odpolední siesty vytáhla z babiččiny kabelky červenou rtěnku a tak se s ní zmatlala, že když mě přišla babi zkontrolovat, jak hezky spinkám, málem dostala infarkt, že jsem vykrvácela.. :D :D No, jinak jsem krášlítka nepoužívala vůbec snad asi do 13 let, nic mi to neříkalo, pak snad jen lak na nehty.... Teďka si to vynahrazuji, na sobě i na druhých. :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  26. dneska by se děti z lentilek moc neobarvily, už tam totiž nesmí být uměla barviva a ani moje nejoblíbenější modrá už není co bývala =D

    OdpovědětVymazat
  27. To je roztomilé.. :) Já vždycky vybírám zelené Lentilky, nevím proč.. ale dělám to automaticky. :D

    Já nikdy nic takového nedělala.. :D

    OdpovědětVymazat
  28. Zdravím a děkuji za komentář u mě :-).Mého "andílka " si odhadla zcela přesně! Super blog , určitě zajdu častěji...jojo a lentilky to taky znám...a těch červených bylo vždycky nejmíň . Přeji krásný večer.

    OdpovědětVymazat
  29. Já na to malování nejsem dodnes.

    OdpovědětVymazat
  30. Moji milí, mé milé, ani nevím, jak na tu spoustu vašich úžasných komentářů reagovat. Je to nesmírně zábavné číst si vaše zkušenosti a zážitky se zkrášlováním. Bílá vodička do psacích strojů jako lak na nehty, květinové lístky a lepítka z kapesníčků místo umělých nehtů, červené babiččiny rtěnky...to jsou zážitky a věci, na které se vážně nedá zapomenout. MOC VÁM VŠEM DĚKUJU, náramně jste mě pobavili/y a potěšili/y.


    Majko,
    já si zase do školky jednou vzala velikánské zelené plastové náušnice ve tvaru hvězdic. To byl poprask ;-).
    Doufám, že Fr. život sis vychutnala. Já už ho čtu podruhý, ale v zásobě mám ještě spoustu úžasných knížek (určitě časem doporučím na blogu).
    A počkej, takže Tvá knížka je pokračování!? Podle knihy (bestselleru) vnikl film. Ale rozumím-li tomu dobře, tak pak Frances Mayes napsala ještě druhý díl? A jak přesně se Tvá knížka, kterou teď čteš, jmenuje? A líbí se Ti? Jsem tak zvědavá! ;-) Děkuju moc! Vivi

    OdpovědětVymazat
  31. Já neměla žádné vychytávky, vždycky o víkendu jsme já a sestřenka přespávaly u naší babičky a té jsme vždycky kradly ty nejtmavší rtěnky, tužky na oči se kterými jsme si kreslily po celém těle a potom jsme vždycky vyplencali celé odličovací mléko :D

    OdpovědětVymazat
  32. tak s lentilkama sem to nezkoušela ale za to jsem jako červeň používala červenou křídu a jako stíny nenamočené vodovky:D
    jo a mockrát díky za tvůj milý komentář!opravdu potěšil:)

    OdpovědětVymazat
  33. máš fajne blog, letmo jsem projela poslední články a čtu samá originální slova :) very nice!

    OdpovědětVymazat
  34. TeengirlK, aha, tak to je taková dívčí klasika ;-)

    Bžubžo, vida, to je mi nápad, to je vychytávka! Vodovky mě nikdy nenapadly...;-)

    Danielo, díky, milé!

    OdpovědětVymazat
  35. Anonymní13:59

    No jasan, a ještě na zahradě nám rostly zvonky, takový ten plevel, tak to byly nejlepší slinou nalepovací řasy!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  36. Netleskej, zase tak čupr nejsou, jelikož na nich můžu chodit max. dvě hodiny a pak si musím naordinovat dva dny odpočinku pro svá chodidla :D Ale děkuji za milý komentář. Co se týče Tvého článku, ani vlastně neví, co všechno jsem na sebe patlala, jen si pamatuji, že když jsem jednou přemluvila tetu, aby mi nalakovala nehty, dostala jsem vynadáno od otce :D Ale určitě jsem nebyla tak originální a vynalézavé a nebarvila jsem si pusu lentilkami. Možná to vyzkouším teď :D

    OdpovědětVymazat
  37. :D děkuju
    jéé! lentilky aneb rtěnka několika barev ;)...

    OdpovědětVymazat
  38. Děkuju všem za nekonečné množství milých a vtipných komentářů ;-).
    Vaše Vivi

    OdpovědětVymazat
  39. tak to je vtipny, s tema lenilkama me to nikdy nenapadlo.. :D
    ja se vzdycky akorat kousala do rtu a stipala do tvari :D

    OdpovědětVymazat
  40. Jé, to je naprosto skvělý článek :) Fixka na nehty je mi moc dobře známá, ale taky mi vydržela extrémně krátkou dobu, než si toho někdo všiml, to samé různé tetovačky na kůži :D A lentilky na pusu jsem používala taky :P

    OdpovědětVymazat
  41. Netopýra jsme ještě nenašly, tak snad už někde lítá venku :D
    Jinak já vždycky brávala mamce starý rťěnky, ale vždycky jsem si to popatlala uplně všude kolem celý pusy :D ale s letilkama si to fakt dobře vychytala!:D

    OdpovědětVymazat
  42. Anonymní14:14

    Vivi, hezký den,
    ano, je to pokračování a je to ten odkaz co jsem ti posílala. já si jen myslela, že je to jen jiný překlad názvu. A jak se mi líbí? no, já jsem přečetla jen pár straánek a pak jsem v práci dostala z antiku stařičkou Vzornou česko kuchařku (někdy kolem roku 1900) tak jsem se začetla do ní, jsou tam ručně psané popisky té kuchařky (snad to byla paní) a tak se budu chvilku věnovat jí. pak se zas vrátím k Francesce.

    hele, tady jsou obě

    http://www.kosmas.cz/hledani_vysledek.asp?autor=Frances%20Mayesov%E1

    OdpovědětVymazat
  43. Majko, chápu, název je docela matoucí, snadno se to splete. Nicméně druhý díl si určitě koupím ;-). Děkuju ti za tip. Doufám, že "Frančeska" najde lásku ;-).
    A mrkni se na Bosé nohy v parku: http://www.vintageblog.cz/2011/07/bose-nohy-v-parku-aneb-zaridte-si-byt.html - myslím, že by se Ti to mohlo moc líbit ;-).
    Pa. Vivi

    OdpovědětVymazat
  44. Ano i já si barvila pusu červenou lentilkou a nhtíky fixkami.))

    OdpovědětVymazat
  45. já chtěla vždy rovnátka, ale díky bohu jsem měla rovné zuby =D to si říkám teď. no ale když je vám 10 a každá kamarádka je má, chcete je samosebou taky =D mě posloužily barevné kancelářské sponky =D.... občas jsem málem nějakou spolkla, ale posloužily =D

    OdpovědětVymazat
  46. Teda to byly pokusy :o) Já jsem si na rtěnky nikdy nepotrpěla a nenosím je ani teď ale červené nehty od fixy znám moc dobře! :o)

    OdpovědětVymazat
  47. ...Romi, mně je to úplně jasné. Správná ženská! ;-)

    ...Payushko, tak o tomhle využití kancl sponek slyším poprvé. Pobavilas mě, díky moc ;-).

    ...Jani, kdepak rtěnky! Ty mi nesmí do domu...ale lentilky...ty kupuju po kilech ;-).




    DSĚKUJU VŠEM! JSTE ZLATÉ A ZLATÍ! Vivi

    OdpovědětVymazat
  48. Vivinko, teď jsi mě uplně dostala, dělala jsem to a ještě dodnes dělám. :)

    OdpovědětVymazat
  49. K těm nehtům ještě, představ si že moje sestřenice když byly malé, nalakovaly jejich pejskovi drápky na růžovo. Zrzavý ohař vypadal jako princezna co právě přišla ze salonu krásy. :)

    OdpovědětVymazat