13.7.11

Jedině JAHODOVOU!

Sezení v trávě a hladové baštění rohlíků se sýrem, celodenní toulky přírodou, koupání v řece a do toho pořádná jahodová zmrzlina (zase už dělají ty velikánské točené) - tak jsme si užili volný den. Milý muž můj mě vzal na místo, kde trávil jako ušatý kluk prázdniny - jihočeské Plavsko, okouzlující místo. Za ta dlouhá léta tam proběhlo jen málo změn! Kromě chybějícího posedu na lesní křižovatce všechno zůstalo při starém...snad jen stromy, domy, jezy a cesty byly trošku menší než dřív...
Někdy bych si přála, aby věci zůstávaly stejné. Aby se tolik a tak rychle neměnily, aby nemizela jistota, aby jsme zase byli malí...! Občas si koupím do každé ruky jednu točenou zmrzku a na chvíli si jako malá fakt připadám ;-).
A co Vy? Vracíte se rádi na svá "dětská místa"?


Posílám Vám na letní osvěžení pořádnou porci jahodové! Nebo Vy radši vanilkovou?
Vivi podpis

44 komentářů:

  1. Milá Vivi,
    smetanovou vanilkovou, vodovou jahodovou :). Nejlepší ovocné zmrzliny mívali v Praze v jedné pasáží, zase si nevzpomenu na jméno...
    A máš pravdu, taky bych chtěla, aby stálice dětství zůstávaly...
    Nechci tady smutnit, ale zrovna včera umřela moje kmotřička, s ní mnoho z dětství odešlo; přeslazený rybízový čaj, koza v chlívku, legrace a borůvky, i moje děti k ní rády chodily "na koťátka". Nějak ta mozaika přichází o sklíčka...
    A ještě k té zmrzlině :) - nejlepší vanilková bývala v Pardubicích na nádraží, opočenská. Máme ale to štěstí, že od jara ji máme i u nás, takže hádej, kam se odpoledne stavím? Jasně, na zmrzku!
    Přeju krásný letní den. Mariana

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní10:19

    Hezký den Vivi,
    jahodovou točenou se zrníčkama, jooooo tu chci.
    A víš kam já bych se ráda vrátila? jezdili jsme s našima kempovat na Rožmberk, byl tam takový pustý kemp, suché záchody, na mytí koryta, na hrázi stánek s červstýma rohlíkama a vším potřebným. Když jsem se měla vdávat, dokonce jsme si v Třeboni kupovali (samozřejmě na základě potvrzení z národního výboru) prstýnky. Jednou bych se tam ještě chtěla jet podívat. Hezký den Majka

    OdpovědětVymazat
  3. Já nejradši banánovo-jahodouvou od Hájka, ale i u nás na malé městě, točí výborné zmrzky:)
    Za takové svoje dětské místo považuju Kořenov, vesničku na pomezí Jizerských hor a Krkonoš, jezdila jsem tam už od miminka a asi to skočilo mým teenegerovským věkem. Hmm, chybí mi to.
    Přeju hezký den a ještě více krásných prázdninových zážitků:)

    OdpovědětVymazat
  4. Páni, ta zmrzlina! Já miluji čokoládovou v kombinaci s jahodovou - nejlépe :). Ano, taky bych někdy byla zase malá holka a vracím se hrozně ráda na všechna svá dětská místa a ráda. Tak nějak to potřebuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Točenou vanilkovou! Kopečkovou čokoládovou. Jahodovou už jsem neměla hezky dlouho.
    Vracení se na dětská místa je krásný. Hlavně jak je to zkreslený pamětí a místa potom vypadaj jinak - menší a tak. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Točenou vanilkovou....jen vidím tu frontu u okýnka a už se cítím jako malá...:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ta má takovou hezky žvýkačkově toxickou barvu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tá točená navodila takú nostalgickú atmosféru i keď musím priznať, že ja ešte pamätám ujka na takom motorkobicykli so zvončekom, ktorý mal síce vždy len jeden druh zmrzky, ale nikdy na tie okamihy na prázdninách u babky nezabudnem.... až sa mi vybavila chuť tej zmrky, také déjavú mám teraz

    OdpovědětVymazat
  9. ...Mari, hezké zavzpomínání! Pochutnej si dneska na dobré točené zmrzce a do druhé ruky si kup ještě jednu...to za kmotřičku...Máš pravdu, občas z mozaiky nějaké to sklíčko vypadne, ale život je tak bohatý, že na druhé straně zase vznikají sklíčka nová a ty dovedou časem zacelit prázdná místa. I když to samozřejmě už není ta stejná mozaika. Hodně štěstí, málo smutku přeje Vivi

    ...Majko, jižní Čechy jsou mým domovem a Třeboň, Rožmberk jsou místa, která mám moc ráda. Určitě si udělej čas a zajeď sem s rodinou na výlet. Vzpomínková místa mají vždycky úplně jinou atmosféru než ta, která člověk navštíví poprvé. A až se do jižních Čech vypravíš, můžeme si dát spolu kafe ;-).

    ...Hanyzko, teenegerovským věkem končí obvykle ježdění na dětská místa, o to radši se tam ale člověk "jako velký" vrací. Ovocná zmrzlina u Hájka zní vážně dobře ;-).

    ...Len, já znám tvé návraty a ráda se prostřednictvím tvého blogu na "stará" místa vracím s tebou...

    ...Týnuško, hezky máš zmrzku rozdělenou na točenou a kopečkovou. ;-) Je to legrace, že čím je člověk větší, tím menší jsou místa a věci z jeho dětství...Přímá úměra.

    ...Jani, jediná fronta, kterou se vyplatí vždycky vystát, je na točenou zmrzku, že? ;-)

    ...Evi Lili, máš pravdu, barva byla divoká, chuť tedy docela taky, ale v horku nelze pohrdnout žádným "ledem", jakkoli vypadá či chutná toxicky ;-)

    ...Evi, pobavilas mě! Ujko na motorbicykli so zvončekom je moje vysněná představa zmrzlináře. Ve filmech miluju scény, kdy jede tlouštík s vozíkem plným zmrzliny a zvoní a zvoní a pak se udělá ohromná fronta a všichni dlabou jako o život.

    Tak zmrzlinovému mlsání 3x hurá! Vivi

    OdpovědětVymazat
  10. Vivi, právě že nepřímá :-P

    OdpovědětVymazat
  11. Já a matika taky nejde dohromady, a nikdy nešla. Tohle je snad jediná věc,kterou si pamatuju, tak jsem si mohla zamachrovat :-D pa:))):*

    OdpovědětVymazat
  12. Týnuš, Vivi nachytána na matematických švestkách...;-) Čím víc jsem se přímou a nepřímou úměru učila, tím víc se mi to motalo...a to bych řekla, že je ... přímá úměra. ;-) Budiž mi polehčující okolností, že už je to fakt dost dlouho, co jsem si rvala podobný věci do hlavy. :-*

    OdpovědětVymazat
  13. wow, děkuji za osvěžení :) a také za krásný koment na blogu! Mějte nádherný den !

    OdpovědětVymazat
  14. Anonymní13:17

    no právě jsem si myslela, že letos by to bylo fajn, protože od těch prstýnků je to právě letos 30 let, ale nevidím to moc reálně, pořád je jaksi něco víc důležitýho. Ale až vyrazíme, písnu. Majka

    OdpovědětVymazat
  15. V DĚTSTVÍ JSME CHODÍVALI, PRAVIDELNĚ V NEDĚLI, NA TOČENOU JAHODOVOU ZMRZKU DO mléčňáku. NA ZMRZLINU VZPOMÍNÁM DO DNEŠKA. BYLA VÝBORNÁ A BYLY V NÍ CÍTIT DROBNÁ JADÉRKA Z JAHOD.
    DNES JE NA STEJNÉM MÍSTĚ OBCHOD, KTERÝ OBÝVAJÍ VIETNAMŠTÍ OBYVATELÉ A PRODÁVAJÍ OBLEČKY.
    JO ŽIVOT JE ZMĚNA.
    HEZKÝ DEN VIVUŠKO.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
  16. Je úžasné, ako vôňa, chuť či iné drobnosti vedia celkom pohltiť a navodiť presne ten istý pocit ako keď sme boli malé ;-)

    OdpovědětVymazat
  17. ...Harlequin, není zač, ráda jsem posloužila ;-)

    ...Majko, to je ale setsakramentský důvod k realizaci jihočeského výletu a zároveň důvod k mé velké gratulaci! 30 let...úžasné!!! Vím, že člověk má pořád tendence věci odsouvat, ale nebylo by krásný se třeba v sobotu ráno probudit a říct si "dneska žádný úklid, žádná práce na domě, dneska se jede do Třeboně!". Měla bych velkou radost, kdybys mi napsala, že k takovému spontánnímu rozhodnutí u vás došlo. Navíc ne tak zcela plánované výlety jsou těmi nejlepšími! Tak budu držet pěsti ;-). Měj se moc krásně.

    ...Bohdanko, občas mívám pocit, že všechny známé obchůdky a zákoutí nahradili vietnamští prodejci. Zmrzlina, ovoce, dorty...skoro nic už není tam, kde bývalo. Máš pravdu, změna je život, jen bych byla docela ráda, kdyby aspoň něco zůstalo při starém... No nic, jede se dál ;-).

    ...Čajová, napsala jsi to krásně, výstižně. Vnímám to s potěšením úplně stejně...

    OdpovědětVymazat
  18. Vivi, díky :).
    Zrovna jsem Terezku poslala na nákup, a aby mi přinesla Míšu, nanuk - to je taky kus dětství, viď?
    M

    OdpovědětVymazat
  19. ...Mari, bez Míši se neobejde žádné léto...ani jaro...a na podzim taky chutná...no a v zimě je skvělou připomínkou léta ;-). Zkrátka bez Míši a bez Mrože se nehnem ;-). Ať se ti daří!
    Sladkým zmrzlinovým pokušením zdar! ;-)
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  20. suzi22:04

    Milá Vivi, na Váš blog som natrafila náhodou, keď som si o ňom prečítala komentár na blogu www.msmwmm.blogspot.com a hneď som si ho musela prezrieť a veľmi chválim. Pekný blog. Čo sa týka zmrzliny ja osobne preferujem vanilkovu. Strašne rada by som sa vrátila k starej mame na vidiek, kde sme sa ako deti radi hrali a trávili letné prázdniny. Prajem pekné, zmrzlinové leto.

    OdpovědětVymazat
  21. Právě si, na jednom suvenýru z dětství a prázdnin, rujnuji ruce a tělo! Opravuji lavičku po mých prarodičích, věk z úcty k té lavičkové dámě nesděluji...o)))Bohužel zmrzlina v nedohlednu, cukrárnu nám na návsi ještě notevřeli!!!
    Tak si Vivi dávej celé léto i za mě.
    Lezarts

    OdpovědětVymazat
  22. Milá Vivi, též mám ráda podobná místa, kde se mi vybavují vzpomínky na mé dětství. O to milejší je, že hodně svého dětství jsem prožila právě na chalupě, kam se můžu stále vracet. I když člověk pak tolik nevnímá ty změny v daném prostředí, častokrát se zamyslím a zavzpomínám, jak jsem jako malá na zahradě vařila z listů místního stromu, nebo se hrabala v hlíně a hledala žížaly. Připravila jsem na svém blogu kvůli tobě nafocený můj chalupářský pokojíček! ;) pěkný den! Kami

    OdpovědětVymazat
  23. Jo a proto nejraději šmoulovou..! :) jsem tvůj 101 follower! :D :) MÁŠ MOC HEZKÝ BLOG! :)

    OdpovědětVymazat
  24. Milá Vivi, není to tak často, ale při čtení tvého příspěvku určitě. A možná i z důvodu nějaké nostalgie si kupuji pistáciovou, ačkoliv jsou chutnější, ale s touto chutí mám spojené dětství...;) Někdy mi přijde, že tenkrát byly lesy zelenější, a voda modřejší, ale tak to asi má být, prostě měla jsem štěstí, že jsem měla hezké dětství, a doufám, že to jednou moje děti taky řeknou...;) Hezký den!! Peťa

    OdpovědětVymazat
  25. Milá Vivi jahůdková vypadá krásně(snědla bych ji), ale opravdu mám nejraději vanilkovou pak citonovou a pistáciovou:))Na dětská místa se vracím ráda..vzpomínám si jak byl život prakticky beztarostný i když já si myslela, že mám děsné starost:))

    OdpovědětVymazat
  26. Drahá Vivi,
    já milovala jahodovou dřeň v plastové kostce. Kupovaly jsme si jí jako děti na vesnici v koloniálu a když zmrzlina zmizela, zůstala alespoň ta kostka, se kterou se dalo hrát, nebo se do ní mohlo ledascos schovat, většinou korálky, kamínky, barevné skleněné slzičky.

    Jako dítě jsem milovala náš bunkr na staré vrbě, který jsme si vlastnoručně postavili z materiálu, tajně kradeného z kůlen našich tatínků. Dnes už ta vrba nestojí. Také jsem milovala kravín u horního rybníka, kde jsme si mohli mazlit a pomáhat krmit malá telátka z lahve. Ten už také nestojí..

    Zůstaly však vzpomínky na krásné dětství a smutek z toho, že to naše děti už nikdy nezažijí.

    OdpovědětVymazat
  27. Mluvis mi z duse, tenhle tyden jsem byla na koupalisti, kam jsem jezdila jako pidi mala a najednou to bylo takove male misto, o tooolik mensi nez tenkrat ;-) a tocenou tam meli taky, boruvkovou!

    OdpovědětVymazat
  28. Krásné vzpomínky na bezstarostné dětství, děkuji :-) Jsem ráda, že jsem mohla poznat tento krásný blog, ráda sem budu chodit častěji...

    OdpovědětVymazat
  29. Ahoj, vdaka uputavke na skvelu knihu Francouzsky zivot som objavila tvoj blog a musim povedat, ze aj s filmom Pod toskanskym sluncem si sa uplne trafila do mojho vkusu :-)Tvoj inspirativny blog sa mi velmi paci, len tak dalej :-)

    OdpovědětVymazat
  30. A este pridam tip na skvely oddychovy film - Nejak se to komplikuje (2009). Jednak fajn zapletka a okrem toho je tam uzasny domcek v stredomorskom style a francuzska pekarnicka hlavnej hrdinky (Meryl Streep), ktoru treba vidiet! :-)
    http://www.gorila.sk/product/265458

    OdpovědětVymazat
  31. ...Suzi, mám velkou radost, že ses ke mně přišla podívat, a věřím, že to nebyla tvá poslední návštěva ;-). Děkuju.

    ...Lezarts, přeju ti, ať se ti na opravené lavičce skvěle sedí a ať tam uděláš třebas i od sezení důlek - jsou přece prázdniny a nekonečné sezení (lelkování) je dovoleno. I když jak tě znám, moc toho na lavičce nenasedíš ;-).

    ...Ivuš, 101 je šťastné číslo! Děkuju ;-).

    ...Kami, díky, jsi zlatá. Tvá chalupářská světnička je úžasným místem pro návrat do dětských let.

    ...
    ...Peťo, znáš tu písničku od Káji? Pravdu má kluk ušatej ;-):
    Když jsem já byl tenkrát kluk...
    To ryby braly víc, byl veselejší smích,
    a v létě větší hic a v zimě čistší smích,
    i stromy rostly vejš, k těm bílejm kadeřím
    a v sen jsem věřil, v nějž kdy sotva uvěřím.

    A delší bejval den, a závaznější slib,
    a ruce krásných žen mě hladívaly líp
    a kde je dneska asfalt, tam byl tehdy jíl.
    Škoda že jsem , co jsem, a kluk, že jsem už byl.

    OdpovědětVymazat
  32. ...Romi, pistáciová je moje zamilovaná! Máš pravdu, ty dětské starosti byly vlastně moc hezké...;-)

    ...Eli, úplně jsem se vžila do milých okamžiků tvého dětství. Byla jsi pořádný uličník, to už dávno vím. Děkuju ti!

    ...Moro, je to tak. Věci, domy, jezy, stromy...všechno to má zkrátka z dospělého pohledu jinou perspektivu.

    ...Magdíku, jste kdykoliv srdečně vítána. Blogové dveře otevřeny 24 hodin denně ;-).

    ...Ivonko, jsem moc ráda, že jsem se ti s Francouzským životem i filmem Pod toskánským sluncem trefila do vkusu. Ty ses mi zase trefila filmem Nějak se to komplikuje. To je moje zamilovaná podívaná, viděla jsem ho už asi 5 x, vždycky mě pobaví. Meryl je v něm (jako vždy) excelentní a ohromně zábavná! Děkuju moc!


    DĚKUJU VŠEM ZA ZÁBAVNÉ A MILÉ KOMENTÁŘE. Těším se z nich. Vivi

    OdpovědětVymazat
  33. Vivi, mylslim, ze uz tu bylo vsechno receno. Taky se vracim rada, kamkoliv kde mi bylo fajn a zatim jsem toho nikdy nelitovala. A zrzlinu, tu miluji jakoukoliv, hlavne ve velkem mnozstvi! Krasny vikend, katerina

    OdpovědětVymazat
  34. Ty jsi jahodová, holčička jahodová :) Já nejradši jahodovou A vanilkovou, nejlepší kombinace ♥ A jedině točenou, pěkně smetanovou, mnami!

    OdpovědětVymazat
  35. Krásná fotka. Mám ráda citrónovou.

    OdpovědětVymazat
  36. Podarený blog, a tá zmrzlina mňam hned by som si dala :)

    OdpovědětVymazat
  37. Ja osobne som tiez fanusik jahodovej :)Vanilkova mi pride strasne nudna a fadna:) Ale taka fajna jahodova to uz je ine potesenie:)

    OdpovědětVymazat
  38. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  39. Já zrovna dneska měla čokoládovo-vanilkovou. Klasika! :o)

    OdpovědětVymazat
  40. Anonymní14:42

    Moc hezký blog. Ráda se na něj vždy po nějaké době podívám. Úžasně vtipně, optimisticky laděné a krásně texty. A ta radost ze života a z maličkostí?! Skvělé! :)))

    ctitelka Gago

    OdpovědětVymazat
  41. ...Káťo, pravda, někdy je kvantita důležitější než kvalita ;-).

    ...Dazz, máš výýýýbroný zmrzlinový vkus ;-).

    ...Ami, včera jsem měla limetkovou, ta by ti určitě šmakovala ;-).

    ...Lulluword, děkujiii velice.

    ...Cookie, abych se přiznala, já jsem fanynka všech zmrzlin, bez ohledu na barvu či příchuť. Hlavně jí musí být pořádná porce ;-).

    ...Jani, klasika je k nezaplacení.

    ...Ctitelko Gago, moc mě těší tvé (snad můžu tykat...) návštěvy u mě na blogu. Je to pro mě velká pocta a radost, když jsem si právě mohla přečíst tak milou a hřejivou zprávu. Juchůůůůůůůů! :-) Děkuju moc!

    OdpovědětVymazat
  42. Anonymní21:31

    Mňam! Já jsem letos točenou ještě neměla, vůbec zmrzlinu letos nějak zanedbávám... :)

    OdpovědětVymazat
  43. úžasná barva! ráda se vracím hlavně do cukráren:)

    OdpovědětVymazat
  44. Anonymní17:39

    ....pistáciová.... :)

    OdpovědětVymazat