19.1.12

1000 rad a triků - Vivi už to zná

Když se u potravin za ruce vede paní Kvalita Vysoká a pan Obal Krásný, nikdy jim neodolám. Líbí se mi, jak to v mé kuchyni vypadá a těší mě připravovat jídlo z opravdových dobrot. O to víc mě mrzí, když jídlo pokazím - dělám totiž často pět věcí najednou, někdy se nesoustředím, do toho jsem zamilovaná a hodně pracovně vytížená, takže zkrátka příležitostí k připálení večeře je habaděj. 
Jenže teď už si nemusím s nevydařeným jídlem vůbec lámat hlavu. Naopak, cítím se teď vysoce povolaná rozdávat rady všem, kdo chtějí nosit na hlavě kuchařskou čepici. Mám totiž v malíčku 1000 rad a triků v kuchyni. Naučil mě je Richard Gabriel. Přestože jsem si knížku (dobře k vidění na druhé fotce) koupila kvůli obrázku na přední stránce (= můj obvyklý motiv k nákupu), i její obsah se ukázal jako opravdu vydařený.
Už žádná přesolená jídla, už žádný sražený sníh, už žádná nizoučká bábovka...prázdným talířům jsem dala vale.
A kdo učil kuchyňským trikům Vás? Pan Gabriel, maminka, babička nebo je tu ještě někdo další, o kom nevím? ;-)



 Asi si říkáte, že je tu tentokrát nějak moc fotek. Ano, chtěla jsem potěšit Vás, kteří si potrpíte na víc obrázků. To, že jsem se focením tolika snímků dost unavila, Vám nemusí dělat starosti. :-)
Vivi podpis

57 komentářů:

  1. Juch juch juch!! Krásný článek, jen teď čekej nával pozvánek do kuchyná tvých čtenářek, aby jsi dokázala, co vše si z knížek pamatuješ:)

    ps: mě můžeš navštívit jako první:)

    http://ina-tina.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Perfektní, už můžeš postavit na kávu (k ní mívám ráda čokoládový dort). Jsem tam za chvíli ;-)

      Vymazat
  2. jeej Vivi, ta kniha musi byt super...som si precitala co mam robit, aby mi neprasklo vajicko pri vareni :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je jenom jedna rada, ještě Ti jich zbývá 999 ;-)

      Vymazat
  3. Vivinko,
    ale jo, foukám ručky i oko, ať máš sílu na další fotky, které budeme netrpělivě očekávat :).
    A koukám, že doma opravdu samé dobrotky, přijdu ochutnat...
    Co se týče Tvé otázky, určité procento jsem doma okoukala, ale své kuchařské umění jsem vypilovala na letních táborových pobytech jako kuchařka - chudáci kluci! Byly to takové "minitábory", tak jsem většinou na těch 15-20 strávníků stačila; výsledky byly všelijaké :)), ale to je nadlouho, tak někdy příště...
    A za svůj úspěch pokládám převedení manželovy tradiční "moravské" chuti na zeleninovou a podobně zdravou, děti se taky chytly (kromě Fandy, to je konzervativec). Cuketu, dýni a celer sice můj muž ještě nezkousne, ale to už je prkotina...
    Měj se moc hezky, přeju spoustu kuchyňských úspěchů!
    M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mari,
      děkuju, žes mi svěřila původ svého kuchařského umu. Když se u Tebe zastavím, obvykle je u Tebe vidět tolik lákavých pochoutek, že mám dojem, že by mi takový táborový pobyt v kuchyni taky prospěl! Měj se krásně, děkuju!

      Vymazat
    2. Vivi,
      zrovna jsem se stala článkem virtuální tiché pošty, v jejímž rámci jsem Ti chtěla poslat blogařské ocenění - a normálně, nejde to! Dovolila sis totiž mít svou čtenářskou základnu vyšší než dvě stovky :), podle pravidel jsi tedy mimo.
      Musím říct, že mě to velmi velmi mrzí, ale určitě vymyslím nějaké vlastní nediskriminující ocenění, a pak Ti ho slavnostně předám :).
      Měj se moc hezky! M

      Vymazat
    3. Mari,
      to je skandálos grandos! Kdybych to bývala byla věděla, tak bych se tu tolik nelopotila a čtenářů mohlo být míň! ;-)). Tak příště...;-).
      Ale jinak - jako by se stalo. Už to, že jsem od Tebe ocenění málem dostala, mě moc potěšilo :-***

      Vymazat
  4. Anonymní9:26

    4 fotky a ona sa unavila :DDDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš, mám zlaté pravidlo "dvě fotky na jeden článek", takže jsem svůj limit dvojnásobně překročila a musím si teď dát oddechový time ;-)

      Vymazat
  5. Ahoj Vivi, mě naučil vařit (kreativně a inovativně) Jamie Oliver, před 13 lety byl mladý, šarmantní... no k sežrání... :D Jinak samozřejmě maminka. A pak to byl HLAD. To je nejlepší kuchař. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Binn, tak Jamie mě úplně minul, ale hlad - to byl hlavně na vysoký - můj hlavní (ne)přítel studentské kuchyňky ;-)

      Vymazat
  6. Je vidět, podle ingrediencí, že Vivi dbá na správnou životsprávu! Rychle asi pochopila, že vzhledem k pořizovací ceně produktů, není radno je uvařit pro (nebo pod)psa!Tudíž bylo velice rozumné si pořídit tuto knihu mouder do kuchyně!
    Doufám, že se Ti ji podaří vždy otevřít v tu pravou chvíli:-D. Mne hlavně naučil vařit nedostatek času, (ovšem i hlad) max hotovo do 30min, to je málo času na otáčení stránek v chytrém průvodci vaření. Z toho může plynout, že uvařím ještě dnes, pro psa (nikdy pod psa). Ovšem ten je z toho nadšený:-D Ale vážně uvažuji, že nejlepší by bylo zaměstnat kuchařku, či kuchaře!To ovšem musím podstoupit "ministru financí", aby vypočetl, co vyjde levněni:-))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lezarts, vnukla jsi mi vynikající nápad. Zaměstnat šikovnou kuchařku (na plný úvazek samozřejmě) by vyřešilo spoustu mých starostí ;-). Tak teď už jen sehnat místo u filmu nebo se proslavit nějak jinak, aby bylo z čeho tu "dámu v bílém" za naší plotnou zaplatit ;-)

      Vymazat
  7. Anonymní13:11

    Teda Vivi, tak takový ty máš fígle, to je paráda a já se s tím mořím sama. No jo, kdo umí, ten umí a kdo neumí...Moje maminka se mnou neměla trpělivost a říkala, že ze mě nikdy kuchařka nebude. Když byla nemocná a já ji měla týden na chalupě, všechno odvolala. Krásné dny Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, sázím se, že od té doby jsi měla maminku na chalupě hodně často ;-). Viděla jsem Tvou kuchyni - je stvořená pro to správné domácí kuchtění! Tak doboru chuť.

      Vymazat
  8. já chci mít taky krásné obaaly :D A 1000 rad a triků jsem okoukala sama od sebe a ze svých chyb :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Á, to je pravda - metoda "pokus - omyl" nikdy nezklame! ;-)

      Vymazat
  9. Anonymní15:03

    Vtipné! A fotky naprosto úžasný. Jak to jen děláš? :o)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za kompliment. A fotky za mě dělá můj dobrý přítel - malý černý Nikon ;-).

      Vymazat
  10. Anonymní15:07

    u teba v kuchyni to musí vyzerať ako v rozprávke, normálne som si to teraz predstavovala a dúfam, že raz budem mať takéto krásne obaly na všetkom v tej mojej ... teda ak sa mi podarí dostať na vysokú školu a budem mať byt, tak sa určite inšpirujem :) opäť si nám napísala krásny článok, Vivi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Beth, jako vždycky jsi mě svým milým komentářem moc potěšila! Děkuju a jsem si jistá, že budeš mít jednou úžasnou kuchyň. Po pár letech na koleji se studentskou kuchyní si člověk chce tu svou vlastní "vařící místnost" krásně vymazlit; to dobře znám. Už se těším, až ji u Tebe za pár let uvidím ;-)

      Vymazat
  11. Ty si ale šikulka ...príď aj k nám navariť ...mňa to veľmi baví varenie ale moc sa k tomu nedostanem lebo u nás varí Johnny ...takže si toho moc neužijem ...a hlavne nemám rada keď mi do toho niekto kecá :)
    Už sa teším na ďalší príspevok
    Pekný deň prajem a navar ničo naozaj chutné a dobré

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, obávám se, že v Johnnyho tvrdé konkurenci bych neobstála ani se svou literaturou "1000 rad v kuchyni" ;-). Zkrátka - Johnny se jako kuchař už narodil ;-). Pochutnej si!

      Vymazat
  12. No já do kuchyně radši moc nechodím.. abych nemusela krmit psi místo sebe :D :)

    OdpovědětVymazat
  13. Vivi, kniha triků do kuchyně se hodí, budeš za naprostou hvězdu;-). Fotky jsou krásné! Nedivím se, že tě tolikeré focení vyčerpalo, jen si pěkně pořádně odpočiň, ať do nás můžeš hrnout další článečky:-). Hezký večer!

    OdpovědětVymazat
  14. 1000 rad a triků v kuchyni...to je super. hezké fotky. nechceš přijít vařit i k nám? Já nestíhám:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ami, dobře, zajdu. Zítra přesně na dvanáctou u vás zvoním s rendlíkama v rukách ;-)

      Vymazat
  15. Vivi, holka zlatá, já už vařím tolik let, že už málo co zkazím...Neber to prosím jako vychloubání, to jsou ty léta praxe. Když si vzpomenu na ty telefonáty mamce, co s tím, a mami...A teď už mi takhle volá Terka a je to hezké, tak to má být.
    Jinak ty hezké a dobré věci v kuchyni taky miluji!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  16. ta kniha musí být úžasná! závidím Ti jí. :)
    já sice vařím ještě vcelku málo, ale zato mám plno rad z různých časopisů pro hospodyně, od babiček, mamky.. :)

    podle obalů vybírám já hoodně často, tak z 99%. :D a pak jsem kolikrát zklamána obsahem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle knížka právě všechny možné rady z časopisů, z internetu, z jiných knížek i ty nejcennější od babiček a maminek moc pěkně shrnuje, takže už nemusím nic zapisovat na všechny možné lístečky.
      To se může stát, že se pan Obal Krásný nevede za ruku s paní Kvalitou Vysokou, a to je pak vážně zklamání. Já už tak nějak osvědčeně nakupuju potravyiny v M&S anebo jsou úžasné vídeňské lahůdky Meinl. ;-)

      Vymazat
  17. Tvůj blog mě jedním slovem nadchl - hodlám ho dočíst až dokonce a zase zpátky. Je to tu tak úžasně poetické, hravé, milé a připadám si jako v jiném světě, jako malá holčička, kterou se tak toužím zase stát. Děkuju Ti za to, že mi to umožňuješ! Mimochodem rady v kuchyni bych někdy uvítala a nejen pár, protože to podle toho taky občas dopadne, ale moje maminka je zlatá a pokud za ní pro radu přijdu, už to katastrofou nekonči (pokud to nezkoním nějakou vlastní iniciativou) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téri, děkuju za moc milý komentář. Je to pro mě vzpruha, když vím, že to tu někoho tak baví! Mám velkou radost.
      A co se vaření týče, tak je fakt, že maminky to "jistí" ;-).

      Vymazat
  18. to jsem ráda že je tu hodně fotek, mě to potěšilo

    já jsem k Vánocům dostala kuchřku pro dceru, ne že bych byla začátečník, ale jsou tam moc dobré recepty

    na tuto knihu se kouknu, vypadá že za to stojí

    co se týče svetrových polštářů je to super pro staré/žmolkaté/sražené svetry, ten ze kterého jsem polštář ušila mi byl darován maminkou, protože měl rukávy pod ruce a délku pod prsa :-D

    OdpovědětVymazat
  19. jo a my tu MS nemám, tak nakupuji potraviny ve zdravé výživě nebo v DM drogerii, párkrát v korejsých specialitách (ale korejci dávají hodně konzervatntů a příchutí atp.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V DM mají taky spoustu pochoutek, i když v poslední době stahovali dost věcí z prodeje (zase v tom našli nějaký sajrajtíky), takže jsem se taky trochu "stáhla" s tamějšíma nákupama. Ale mám z DM moc ráda bio špagety ;-).

      Vymazat
  20. Zajímavý článeček :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Mě učí kuchyňským trikům manžel. U nás doma je to tak, že já udělám ty "podřadné práce"...oškrábu brambory, očistím zeleninu atp a Maestro (rozumněj "manžel") pak přijde a převezme si to:-)
    Koukám že máš zálibu v Marks&Spencer lahůdkách. Já miluju jejich zeleninové "chipsy". A co marmeláda ze sevillských pomerančů. Na mě je dost hořká, ale není špatná.
    Přeju příjemný víkend:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to má manžel "Maestro" docela dobře zorganizováno ;-). My se v kuchyni střídáme - někdy jsem šéfkuchař já, někdy můj milý muž. Popravdě jsem ráda, když vaří on (mimochodem úžasně) a já jen zasednu ke stolu ;-).
      M&S je můj oblíbený, máš pravdu. Tuhle marmeládu jsem ještě nezkoušela, taky se bojím tý hořkosti.

      Vymazat
  22. Tak knížka vypadá dobře, přemýšlím o její koupi.. :) Neboť jsem se rozhodla, že tento rok se naučím už pořádně vařit. :) A asi zajdu pro návody k babičce, nejlepší kuchařka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pradlenku, knížku si určitě zkus sehnat. Je skvělá a mně osobně, i když už nějaký ten pátek vařím ;-), docela pomáhá vylepšit svoje kuchařský umění ;-).

      Vymazat
    2. Přes internet si ji asi kupovat nebudu.. Ale narazím-li na ní v obchodě, tak si jí určitě odnesu domů. :)

      Vymazat
  23. Anonymní18:42

    Ahoj Vivi,
    moc krasne fotecky a ta knizka vypada taktez krasne...myslim, ze ses i vytecna kucharinka, to je jasny, a ze obcas neco trosku pripali? Dyt to tomu jeste doda dobrou chut :)
    Ja si jidla vymyslim vetsinou sama, a taky mam par vybornych receptu od babicky a troufam si rici, ze umim nejlepsi porkovou polivku na svete !!!!! :))))
    Jinak vim,ze nase babicky se ridily Dobromilou Rettigovou :)
    http://www.recepty-rettigova.cz/ coz je celkem vesely cteni :)
    Krasny vecer preje Misulina :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mišulí moje milá, tak já chci vochutnááááááát nejlepšejší pórandu na světě? Napiš místo, datum a čas - přijuchám bez prodlení ;-).
      Na odkaz jsem koukala - je to prostě perfektní! Ještě napíšu mejlisko.

      Vymazat
  24. ďakujem ti za krásny komentár ...teda zdá sa že aj vy ste mali pekný víkend ...no nech sa vám kúpa chatky vydarí ...my tiež jednu máme ...takže je to fajn občas niekde vybehnúť

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, ráda jsem k Tobě zas dneska po delší době zavítala a opravdu za to neděkuj! ;-) Někam "vybehnúť" je fajn, a občas i nutnost!

      Vymazat
  25. Anonymní21:08

    Vivi kdy budeš dávat další článek?Tenhle je už 3 dny starý.Těším se na nový.Haňule

    OdpovědětVymazat
  26. Moje milá Vivi, právě jsem dočetla komentář od tebe a málem jsem si utírala slzu štěstí z klávesnice! ;-))) Opravdu jsi mě nesmírně potěšila, já k tobě chodím na kukandu pravidelně, akorát nestíhám tolik komentovat, ale pečlivě všechno čtu, zkoumám, prohlížím a nesmírně se nad tvými vtipnými články bavím- máš velký dar hledat krásu v jendoduchosti a udělat z obyčejných věcí totálně obšťastňující záležitost :-D Taky že patříš mezi moje top 10 blogy- prostě nejlepší! :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sandři, no, měla jsem velký rest, že jsem u Tebe nějakou dobu nebyla, tak jsem to dnes napravila a mám velkou radost, že jsem Tě potěšila. A Tvoje pravidelné čtení mého blogu zase moc těší mě. Je příliš ctižádostivým cílem dostat se mezi top 3 blogy, který máš ráda? ;-)))) Rozhodně je to můj blogařský cíl v tomhle roce :-)))

      Vymazat
  27. Děkuji milá Vivi, za komentář u mě, úplně mě rozechvělo, že ke mě někdo přišel.
    A vařit mě učil pan Pokus s panem Omylem...většinou :-) Ale ještě mám rezervy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, bylo mi potěšením a ráda Tě zase někdy rozechvěju ;-).
      Pravdou je, že tihle dva pánové jsou v kuchyni dobrými rádcemi, i když někdy je to k vzteku :-)

      Vymazat
  28. Dobrůtky od Marks&Spencer taky můžu :-) Jen se k nim nemám šanci teď dostat, zatím mi nikdo neprozradil, kde na té skorovesnici zvané Zlín je mají :-) A vařit jsem se musela naučit, když v rámci osamostatnění týden po maturitě jsem se rychle stěhovala ke svému příteli (óóó, jak ještě rychleji jsem se pak po dlouhých letech stěhovala od něho)...

    OdpovědětVymazat
  29. uuh, olivovy olej v spreji.super. Marks and Spencer predavali potraviny aj v Nitre, milovala som ich koreniny a oleje. No a potom jedlo zrusili :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vivi, máš tady vážně pěkné věcičky.Já mám také ráda retro styl, to když se řekne retro, pro mě to znamená dobu 1960 až 1979...v té době, alespoň pro mne, byla nádherná móda. A i když se třeba zdám někomu nemoderní, já tak chodím oblečena doddnes...chichi...

      Vymazat
    2. Elli, jsi zlatíčko. Myslím, že modernost nebo nemodernost je jen v našich hlavách, takže jsem si jistá, že Tvůj styl ála 60. léta je dokonale originální, nadčasový a tím pádem i moderní. Však ono se nevyplácí věci vyhazovat, móda se pořád a pořád vrací a čerpá z let dávno minulých ;-).
      Vivi

      Vymazat
  30. Milí Vivi,
    směju se a směju. Hezké, milé posty a ještě lepší jemný humor. Klobouk dolů před tvoji úžasnou povahou.

    Zdraví Tě
    Alena.

    OdpovědětVymazat