30.5.13

Jeden zamilovaný příběh aneb vypijte ji do dna

Ten velký příběh lásky začal o jednom silvestrovském dni, kdy jsem si vyžadonila svou první kávu (bylo mi tehdy asi 21 let), abych neusnula dřív, než budou v televizi vysílat scénky s Luďkem Sobotou. Ale teď vážně - bylo mi 9 let a nebyla to káva, ale na hnědo obarvená voda v tom nejmenším hrnku, jaký si jen dokážete představit, ale to mi nevadilo. To mrňavé "kafíčko" jsem si tehdy šetřila dlouhé hodiny, svou malou nožku jsem si důležitě přehazovala přes druhou malou nožku a cítila jsem se jako doopravdická velká dáma. A pak, když měla babička k snídani chleba tlustě namazaný máslem a k němu horkou silnou kávu, potají jsem jí vždycky jednu nebo dvě lžičky upila. Někdy v té době se zrodila má celoživotní láska k dobré, silné, čerstvé kávě. Dneska jsem právě takové kávy udělala plnou konvici, aby se dostalo na vás na všechny. Pojďte ochutnat, pojďte si vyprávět o všech radostech i strastech, pojďte se smát...vždyť co jiného se dá u šálku voňavého kafe dělat?!

Když cestuju, nabývají kávová zrna na významnosti (téměř až životní důležitosti). Potřebuju pak totiž hrnek tmavého moku držet v ruce permanentně. Když jsem před časem objevila kávu Starbucks VIA Ready Brew v malých cestovních sáčcích, okamžitě se spokojeně usadila v mém příručním cestovním zavazadle. VIA byla pojmenovaná podle italského slova "via" ("cesta"), takže mi, ne náhodou, zpříjemňuje všechna tuzemská i zahraniční dobrodružství. A jak chutná? Jedním slovem - Eňoňůňo! (Na fotce vidíte další mé nezbytnosti, které mám ve své cestovní taštičce - oční kapky, vyšívaný poznámkový bloček, balzám na rty a antibakteriální ubrousky).

Přestože znám Starbucks dobře a chodím do jejich kaváren už léta, kupuju si domů jejich limonády, dortíky, zrnkovou kávu v sáčku, keramické hrnečky i termohrnky, byla jsem vůči novince VIA trochu nedůvěřivá. Mluvilo se o ní jako o významné inovaci v oblasti rozpustné kávy, která přináší stejnou chuť jako šálek čerstvé kávy. Snažila jsem se objektivně zpracovat všechny ty hezké řeči, jakože je vyrobena z těch nejkvalitnějších zrn, která jsou připravena novou patentovanou technologií, která dokáže zachovat chuť, kvalitu i čerstvost kávy. Ó ano, to je tak pěkné, ale pořád se tu bavíme o rozpustném kafi, pánové, takže je jasné, že zas taková sláva to nebude. Rozpustná je rozpustná,  čerstvá je čerstvá a basta! Jenže pak jsem ji konečně ochutnala...a v tu chvíli bylo po mých nedůvěřivých a pochybovačných řečech...dokonce jsem se nezmohla ani na slovo. Jen jsem ji upíjela, přivírala oči a odháněla od sebe všechny mlsné potvory (nemyslím teď kamarádky, ale různé jiné slintající obludy; třeba takové, jakou vidíte na fotce - když dostane chuť na vaše kafe, je dobré si ho přivázat k ponožce a mít hódně vysoké a špičaté podpatky...).

Ráno mě moje černá přítelkyně povzbuzuje do nového dne, odpoledne mi dává sílu zvládnout všechny akce i reakce, kvečeru mi v malém šálku kouká přes rameno, když s ní po práci odpočívám a čtu si oblíbenou knížku. Trávíme spolu úplně každý den...Po ta dlouhá léta, co mi káva dělá věrnou společnici, jsem se naučila poznávat, která je pro mě ta pravá. Je středně plná, sametová, s jemnou chutí a s náznaky kakaa a oříšků? Nebo má chuť sladkou a mírně kouřovou? A což takhle kořenitá příchuť? Bezva, tak mi nalejte a rrrychle!

Když se na mě z bílého hrnku takhle podívá, jsem ochotná jí slíbit cokoliv.

Kavárny Starbucks už nejsou po 5 letech působení v Čechách brány jako "módní hitovka", ale jako klasika. Často si do Starbucks zaběhnu pro hrnek kafe "s sebou", když letím na pracovní schůzku, ale mnohem radši tam chodím, když nikam nechvátám. To pak u malých stolků vidím lidi, jak při pití kávy slastně zavírají oči nebo jak si do tamějších polic s knížkami sahají pro "tu svou" a mají ji prázdným obalem od cukru založenou na místě, na kterém ji minulou návštěvu nechali nedočtenou. Milenci si tam u Tiramisu pohárů tisknou ruce, obchodníci spokojeně podepisují smlouvy a staří přátelé si vzájemně do svých hrnků dolévají mléko a vypráví si novinky ze svých životů. Jakoby se tam na chvilku zastavil čas a najednou není nikam žádný spěch. I já v jejich kavárnách "zpomaluju tempo", což je téměř nevídaný jev. Prostě se jen po-ma-lič-ku napít, to stačí...

Jogurt s kousky ovoce je naturální pochoutka, která mi tak moc chutná, že jsem si s ní rozhodla (aspoň na chvilku) ozdobit kabelku. 

Pořád si myslím, že to je ten nejlepší způsob, jak provonět domov - vsypat do mlýnku trochu kávových zrn a připravit si čerstvě namletou kávu. Žádné vonné svíčky ani bytové parfémy se téhle vůni nevyrovnají. Mým oblíbeným "bytovým parfémem" je Starbucks zrnková káva (100% arabica), kterou bedlivě střeží (a někdy i připravuje) malý kávový panáček (na fotce v papírovém košíčku).

Kdo se chce dobře mít, silnou kávu pít a v klidu si číst, ten se může ponořit třeba do knížky "Jak mi Starbucks zachránil život".
Vivi podpis

75 komentářů:

  1. Kávě jsem nikdy nepřišla na chuť. Nepiju ji. Ale, bože, po tvém článku na ni mám hroznou chuť a toužím si koupit mlýnek na kafe :-)

    Poslední dobou nestíhám komentovat. Ale chci poděkovat za všechna ta příjemná rána, která jsou s tvými články ještě o něco příjemnější.

    Vivat Vivi! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzkaz pro vás: děkuju vám za nejmilejší komentáře. Nestíhám odpovídat jednotlivě, ale každý z vašich postřehů s úsměvem čtu a jsem moc ráda, že vás tu mám, ať už kávu milujete stejně jako já nebo ji nemusíte, ale přesto jste si se mnou dneska doušek dali. Tak děkuju ještě jednou ;-). Vaše Vivi

      Vymazat
  2. Miluji kavárny, kde se čas jakoby zastaví a já si k latté můžu dát jablkový koláč a poslouchat třeba hity 30. let... jen je jich nějak poskrovnu, do jedné takové jsem kdysi chodila v Ostravě, ale už řadu let jsem jinde a taková dobrá kavárna mi chybí...

    OdpovědětVymazat
  3. To je vážně moment, kdy se magicky zastaví čas. Krásně jsi to napsala, ostatně jako vždy. Díky dá upozornění na tu cestovní verzi.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak já se přiznám, že kávu piju jen zcela vyjímečně a v noci mám pak obrovský problém usnout (i když si dám kafe už ráno), takže zůstávám u čajů, kakaa a horkých čokolád. :) Nicméně, i tak jsem si moc ráda přečetla, jak pěkně o Starbucks kávě píšeš, Vivi. Kdo umí, ten umí. ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Milujem vôňu čerstvo namletej kávy... Káve som prišla na chuť až dosť neskoro, ale odvtedy si ju vychutnávam :)

    OdpovědětVymazat
  6. Vivinko,knížku Jak mi Starbucks zachránil život jsem si koupila,když jsi tu na ni minulý rok upozornila a je na mou duši skvělá!Ještě pořád ji v Levných knihách mají,takže ji dál doporučuju svým známým:). Dokonce jsem od té doby i párkrát byla přímo v jejich kavárnách, spíš vyjimečně (také kvůli vyším cenám),ale je to vždy příjemný zážitek.
    Nejlepší ze všeho je ale udělat si Turka, sednout k tvému blogu a číst a číst. Máš nej fotky!

    OdpovědětVymazat
  7. Tedy káva Via je pro mne úplnou novinkou, musím vyzkoušet, dík za tip a krásný článek jako obvykle! Když měl manžel 30. narozky, dostal ode mne 30 dárků a káva Starbucks i s After coffee žvejkami byla mezi nimi. A toužím po jejich hrníčku, nejlépe nějaké zimní edici. Do jejich kaváren ale chodím jen výjimečně, ani nevím proč. Spíš do Mého šálku kávy na Doubleshot.

    OdpovědětVymazat
  8. Káva, moje láska, které nikdy nedokážu odolat! I když já do ní potřebuju vždycky aspoň kousek mlíčka nebo smetany (to ale jen když si ji zasloužím) :))) Můj muž také přišel na chuť mlýnku, tak ještě, abych mu skočila pro kávu k židovi... :D

    OdpovědětVymazat
  9. Při čtení tvého článku úplně cítím vůni kávy, mňam :-) Strašně chci ochutnat kávu ze Starbucks, ale bohužel se nikde v mém bližším okolí nenachází. Tak jsem ji zatím díky tobě ochutnala aspoň imaginárně :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Také jsem docela propadla kouzlu kávy :). Ráda ji piju s přáteli nebo si ji dávám skoro každý den k snídani. Do Starbucks chodím ráda a mám už tam své oblíbené místo..ovšem takovou tu klasickou černou a bez ochucovadel nepiji, je na mě moc silná, ale s trochou mléka je to už jiná káva ;)
    MalaMacanda.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  11. Krásný článek :) Chodím tam jen málokdy - mám to bohužel 50 km ale když už tak si dám něco dobrého a jak píšeš, sedím a pomalu si vychutnávám kafe a tu pohodu:)

    OdpovědětVymazat
  12. Anonymní10:00

    Ježiš, jak já ty tvoje články miluju - doslova pohladí po duši, vážně. Kávu nepiju, ale její vůni zbožňuju a nemůžu se jí nabažit.

    OdpovědětVymazat
  13. Anonymní10:08

    Měla bys pracovat pro nějaký časopis, protože tvá originalita při psaní a focení článků je unikátní. Co se kávy týče, dnes si jednu dobrou ve Starbucksu dám. Doufám, že tě tam potkám :) K.

    OdpovědětVymazat
  14. Krásné. Hned si jdu udělat kávu, jen tu nemám tak skvělou. :)
    Starbucks jsi popsala moc hezky, ale kdykoliv jdu kolem já, je to plné lidí a zmatku, takže nemám chuť vejít. :)

    OdpovědětVymazat
  15. ja som teda viac cajikova ako kavova, ale moja druha polovicka neda na mletu kavu dopustit. musim uznat je to nadherna vona :) zohnal si aj stary mlyncek po dedkovi a nakupil si plne vrecuska kavy. hotovy pozitkar ;) a knizocku som na tvoje doporucanie kupila uz davno, a je mojim favoritom v kniznici :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  16. Jen kdyby ten skvělý Starbuck nebyl tak drahý. x) Jinak ale taky kafe miluju. ^^

    OdpovědětVymazat
  17. Děkuji Vivi za tu dnešní ranní kávičku - mimořádně chutnou! Přesně jak slíbilas. A fotky a povídání opět výživné:-)

    OdpovědětVymazat
  18. Já byla ve Starbuck jednou a slečna byla tak nepříjemná, že už jsem tam nikdy znovu nešla. Radši jsem chodila do Coffee heaven, ale to už je taky minulostí. A když to tady tak čtu tak si jdu taky udělat kávičku :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Ach Vivinko, ani nevíš jak jsi mě navnadila. Na kávu mě naučil můj přítel, když si domů pořídil pressovač a začal mi připravovat capuccinka s nadýchanou pěnou. Od nich to byl už jen krůček k velkým hrnečkům latté. Kávičku nepiju každý den, ale vždycky když je možnost, ráda si dám a ta vůně... Ach
    Pěkný čtvrtek Eve.h

    OdpovědětVymazat
  20. Páááni jóóó ta káva voní až ke mne do obýváku.Hezky napsaný článek :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Starbucks milujem odkedy som videla film I am Sam so Seanom Pennom a jeho roztomilou krpaňou, potom k tomu prišla káva a posedenia v ošumelých kreslách, pri Norah Jones a iných stereotypoch... lebo tak to má byť, tradičné dobré veci pokope :)

    OdpovědětVymazat
  22. Anonymní11:30

    Ahoj Vivi,
    Starbucks miluju, jdu tam vždy za odměnu a vychutnávám si tam chvíle u kávičky přesně tak, jak jsi to ty popsala. Napřed se mi to tam zdálo drahé, ale jejich kafe je nejlepší. Jsem na to dost fajnšmekr a nespokojím se s jen tak ledascjakou hnědou vodou. Navíc jejich "čískejk" je nejlepší, jaký znám. Připravila jsi (jako vždy) článek dle mého gusta, ale už teď se těším na další :D.
    Zdraví Míša :*

    OdpovědětVymazat
  23. Vivinko,to jsem ještě jednou já.Jen se chci zeptat, odkud je ta limonáda z předposlední fotky.Je bezinková?Děkuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drink z předposlední fotky je perlivá Belvoir pramenitá voda, s bio citronovou šťávou a bezinkovými květy. Seženeš ji ve Starbucksu a až ji dopiješ, doporučuju do ní dávat luční kvítí, vypadá to bezvadně ;-).

      Vymazat
  24. Anonymní11:42

    Já jsem dlouho Starbucks opomíjela, nějak mě to nelákalo, přitom jsem velký milovník kávy. Jednou jsem byla ve Vídni a tam jsem do Starbucks zašla... A zrodila se láska :-). No, někdy musí člověk jet trošku dál, aby poznal to, co má kousek pod nosem.

    Moc krásně napsaný článek!

    Jo, a jdu si uvařit kávu :-)

    Jana

    OdpovědětVymazat
  25. Bezvadný článek a parádní fotky, jako vždy Vivi. Nevím, kam na ty nápady chodíš,ale jsi tak zatraceně originální :) Já tě prostě žeru. Kafe mám taky ráda..miluju Latté, jinak doma piju jen rozpustnou od Nescafé s mlékem.

    OdpovědětVymazat
  26. Hello from Spain, lovely pics. Keep in touch

    OdpovědětVymazat
  27. Wau, neverila som, že sa o káve dá napísať taký úžasný článok :) Škoda, že kávu nepijem, hneď by som si urobila jednu veľkú :)

    OdpovědětVymazat
  28. Jogurt nemusím, ale kávu s mlékem potřebuji 3x denně. tu značku neznám...zvláštní. Balzám na rty mám v kabelce též. Opatruj se, Vivi.

    OdpovědětVymazat
  29. Moc mily clanek, jako vzdy:) Ja take velmi rada travim cas v kavarnach Starbucks, nejradeji chodim do te na Bile Labuti, jsem tam schopna vysedavat hodiny a hodiny s kamaradkou, ale i sama. Nejednou jsem tam travila cele dopoledne a ucila se, nejednou jsem tam brouzdala po netu a nejednou jsem tam vyprazdnial pulku penezky:) Mam moc rada prostredi jejich kavaren a vzdy velmi prijemny a pratelsky personal:)
    Koukam, ze mas rada cernou kavu, ja spise preferuju s mlekem, uz jsem takova rozmlsna:) A se vsim inak souhlasim, myslim si, ze nad prvni dousek opravdu dobre kavy ma jen maloco:)

    OdpovědětVymazat
  30. Mně zas ve Starbucks strašně chutná jejich horká čokoláda! To je pak slast :)

    OdpovědětVymazat
  31. Já piju kávu od 14 let, neumím si den bez ní přestavit. Mám ráda kávu černou, bez mléka a cukru. Na Starbucks nemám nejlepší vzpomínky, nechala jsme se jednou přemluvit kamarádkou, abych tam ochutnala nějaké latté, ještě nějak ochucené. Nevím už přesně, co to bylo - prostě spousta mléka, spousta cukru, nějaká vůně a pro mě to byl nejotřesnější chuťový zážitek. Jak říkám, káva pro mě musí být jako peklo - černá, horká a hořká :-). Z tvých fotek ke mně vůně kávy dolétla, jdu si jednu připravit!

    OdpovědětVymazat
  32. Já mám hrozně ráda Sturbucks

    OdpovědětVymazat
  33. Moc pěkný, usměvavý článek. :) Kávu Starbucks miluji! Tuto jsem ještě nezkoušela, ale líbí se mi tvoje podání a ráda ochutnám. :)

    http://miraculousstyle.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  34. Vivi, you just made me want to have a cup of coffee:) You know how much love it, as well as Starbucks!:) Kisses and hugs my friend, mwah♥

    OdpovědětVymazat
  35. já nejradši latté, i když vím že pro vás kávové labužníky to není pořádná káva, tvoje články jsou nesmírně zajímavé, úžasné a skvěle napsané, v hlavě se ti musí rojit tolik myšlenek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zlatá, děkuju. ;-) Když jsem s mým mužem v kavárně, tak on si dává všechny možné "vídně", "latéčka", "mokačína/kapučína/frapučína" a já dobrou silnou černou kávu. Nikdy se ještě nestalo, že by číšník naše hrnky umístil správně, takže přede mnou vždycky přistane nějaký našlehaný šlehačkový nápoj a pak děláme výměnu ;-). Ale vím, že i tyhle nazdobené kávičky jsou šmak ;-). A děkuju za milou pochvalu, někdy se mi toho v hlavě rojí až příliš :-D.

      Vymazat
  36. Anonymní17:16

    Vivi knížku jak mi Starbucks zachránil život zrovna dočítám. Vcelku se mi líbí, ačkoliv žádný best titul v mý sbírce to není :)

    Chlo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní17:21

      to ja už som ju čítala trikrát a je moja zamilovaná, taká príjemná pohodová knižka, ktorá sa číta rýchlo a dovedie namotivovať :)

      Vymazat
  37. Vivi, přesvědčila si mě! Máme, alespoň podle toho, co čtu, na kávu podobné požadavky, rozpustnou jsem neměla v puse už několik let a doposud jsem to ani neplánovala. Cestovní taštička taky obsahuje to samé, co ta tvoje, až na tu kávu...Napravím to!
    A díky za milé vzpomínky a osvětu!
    Hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  38. Děkuju vám za nejmilejší komentáře. Nestíhám odpovídat jednotlivě, ale každý z vašich postřehů s úsměvem čtu a jsem moc ráda, že vás tu mám, ať už kávu milujete stejně jako já nebo ji nemusíte, ale přesto jste si se mnou dneska doušek dali. Tak děkuju ještě jednou ;-). Vaše Vivi

    OdpovědětVymazat
  39. Milá Vivi, tvoje příspěvky jsou milé,příjemné, nutí mě se usmívat a přemýšlet. Prostě jsi super. Kávu jsem si dala a byla fajn. :) Peťa

    OdpovědětVymazat
  40. Prísť sem je ako prísť na čarovný ostrov. Do rozvoňanej parfumérie, do knižnice so špecifickou vôňou starých kníh, do obchodíku s prírodnou kozmetikou, ako prísť na trh s čerstvými pomarančami, jahodami a sladkými banánmi... Vždy je to dobrodružná a nesmierne voňavá cesta, na ktorú nás berie niekoľkokrát do týždňa (naša) roztopašná Viví:) so šatkou vo vlasoch, s veselou pesničkou na perách a tým najmilším šibalským úsmevom♥...;-))
    A dnes, dnes! Tá cesta bola jedna z najvoňavejších! Ach jé, Vivinko, ja som dnes mala všeličo v pláne, ale nič z toho som nestihla uskutočniť, pretože hneď, ako som si prečítala tvoj nesmierne úžasňácky kávičkový článok, nachvíľu som privrela oči, a keď som ich otvorila, bola som zrazu na kávovej plantáži!:O Tak vzdialená od bežných vecí... pieklo tam slnko, čerstvo pražené zrnká rozvoniavali do ďaleka, no a nechci vedieť, čo som mala na sebe.:D
    Nothing compares to y♥u!

    OdpovědětVymazat
  41. Príjemné čítanie Vivinko, s rannou kávou som začala pár rokov dozadu, ale inú ako s mliekom a trstinovým cukrom, nevypijem :) Vlastne, už ju takmer nepijem vôbec, len občas, keď dostanem naozaj chuť :))) Pravá káva nie je pre každého, skutočne sa do nej treba zamilovať, aby to malo čaro :) Príjemné fotky si pripravila, maj sa krásne!

    OdpovědětVymazat
  42. Anonymní19:20

    Já jsem taky jako malá upíjela kávu :) .. no.. neupíjela :D Vzala jsem ji mamce z kuchyně a vypila ji v pokojíčku :D Strabucks jsem ještě neměla,nejsem zrovna typ co pije kávu každý den :)

    OdpovědětVymazat
  43. Vivinka mila, je uz neskoro a to je jediny dovod, preco si ihned po precitani tohto prevonaneho clanku neurobim salku kavy...ale ma to jednu vyhodu- tesim sa uz na tu rannu!

    A Starbucks u vas v CR nikdy neobidem, ak mam aspon chvilocku volna ihned som tam! :)
    ...mozno sme sa tam uz niekedy aj stretli, len sme este o sebe nevedeli...? O.O
    Vdaka aj za tip Vivik, urcite vyskusam :*

    OdpovědětVymazat
  44. Taky mám ráda kafe. Mamka mě naučila kafe nesladit a někteří lidi na mě kvůli tomu koukají divně. XD
    Kávovou vůni zbožňuju. Je těžké ji napodobit. To co mi vonělo nejvíc kávově kromě kávy samotné je sprchový gel od Yves Rocher XD

    OdpovědětVymazat
  45. Anonymní21:56

    Draha vivi, dnes rano jsem si precetla tvuj clanek a i kdyz do Starbuksu nechodim, mela jsem chut to zmenit a usmyslela jsem si, ze tam odpoledne zajdu. Kdyz ty vse tak sugestivne a hezky popisujes, ze je z toho clovek uplne zblbly v tom nejlepsim slova smyslu:). Po praci jsem byla zbita,ale premluvila jsem kamaradku a vyrazili jsme na kavu. Dala jsem si karamelové Frapuccino a koupila si hrnicek.Vivi zvedla jsi mi dnes naladu o sto procent a primela me stravit bajecne odpoledne.Vsichni te tu maji radi, ale ja snad jeste vic:)) Dekuji.
    Kamila Stripkova

    OdpovědětVymazat
  46. Ja Starbucks miluju. Jejich chai latte je moje osobni radost a rani latte mi da energii a zaroven uklidneni na tyden dopredu. Mam doma hrnky, termohrnky a dokonce i kelimky....mam rada celkove kavarny, ale SB je proste... nevim, neuveritelne uklidnujici, v zime neni nic lepsiho nez sedet treba na Malostransky a koukat jak snezi...<3

    OdpovědětVymazat
  47. Nejsi první, kdo o této kávě mluví, zřejmě budu muset vyzkoušet a to pro Ivet nebude takový problém :) Zvlášť teď v Praze je Starbucks na každém kroku! Tvé fotky jsou úžasné, už jen pohled na krásný hrnek čerstvé kávy mě probudí a zlepší náladu, Já a káva, to je osud...

    OdpovědětVymazat
  48. Naštěstí u Tvého povídání piji také kávu :-) Do Starbucksu mě naučil chodit syn, vloni mě tam zavedl na Den matek a na heslo - Zvu maminku na kávu - jsem jí dostala zdarma :-) Líbí se mi i jejich akce - taky jsme tam s kolegyněmi donesly knížku a dostali jsme perníčkovou kávu.
    Tu jejich novou instantní neznám, budu muset vyzkoušet. V práci jsem odkázána na právě pouze na rozpustné kávy a moc mi teda nechutnají :-(
    A teď pst, nikomu to neříkej, ale v práci při zakládání kuchařek vždy vybírám knížky o kávě (a že jich je a téměř voní) a stavím je v polici "frontálně", tzn. čelem ke čtenářům. Téměř u toho sliním... :-))))

    OdpovědětVymazat
  49. no za mna kava nie,kedysi akurat capucino ale odkedy nemozem mlieko tak uz len cajiky

    OdpovědětVymazat
  50. Vivi! Já kávu nepiji černou,ale teď bych ochutnala. Sakryš! Tak odpoledne!
    A připoměla jsi mi,jak nám babička dělala bílou ,,kávu"...z Tatry kondenzovaného mléka...s těma zvonečkama na obalu...trochu teplé vody a malinko cukru...
    Krásný den M.

    OdpovědětVymazat
  51. Anonymní11:21

    Dobré dopoledne Vivi,

    je to krásný a inspirující článek. Zvláště pro někoho, kdo kávu vpodstatě začal pít sotva před měsícem. Vždy mi moc chutnala, ale nebylo mi po ní úplně dobře. Some how se to změnilo a je to moje nová láska ;)

    Eli

    OdpovědětVymazat
  52. Anonymní11:26

    Káva, Vivi a její články - tomu všemu říkám ANO!

    OdpovědětVymazat
  53. tu knížku miluju,je to úžasný příběh!
    Jinak moc pěkné fotky ;)

    OdpovědětVymazat
  54. S tebou prostě sranda nikdy nepřestane viď ? :))
    Ta první fotka mě uchvátila !

    OdpovědětVymazat
  55. Kafe mi vůbec nechutná, ale miluju jeho vůni, tak aspoň vařím kafe mamce a sobě dělám tělový peeling :)
    somethingnewbyhelen.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  56. ju, hneď by som si dala kafíčko teraz :)

    OdpovědětVymazat
  57. Myslím, že je tady někdo závislý na kávě...:D

    OdpovědětVymazat
  58. Kávu sice nepiju, ale zato miluju rána/odpoledne/večery ve společnosti Tvých milých inspirativních článků! :)
    Juno

    OdpovědětVymazat
  59. Anonymní21:58

    Mám dotaz. Chceš být mojí nejlepší kamarádkou? Já bych tvou být chtěla, protože neznám nikoho, kdo by byl kreativnější a vtipnější než ty. :) Super super super článek!
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Katko, jako na potvoru už jednu nejlepší kamarádku mám ;-), ale můžeš být moje druhá nejlepší kamarádka. :-) Jsem moc ráda, že se ti moje články líbí.

      Vymazat
  60. Milá Vivinko, cítím tu vůni až tady! Černé kafe já nepiju, ale zvykla jsem si na půl lžičky rozpustného klasicky s horkou vodou, ale víc než půl hrnkem dolitého mléka. A hodně osladit. :D Starbucks jsem sice nikdy neměla (ač bych moc ráda ochutnala aspoň něco), ale moc mi chutnalo Millicano od Jacobs (normálně piju Velvet). To je právě nějak napůl rozpustná a mletá káva, takže nejvíc nejlepší chuť a žádný lógr (to na kafi fakt nesnáším).
    Ty tvé hrnečky jsou taak krásné! Jsem na hrnečky trochu "ujetá" a mám jich tolik, že nejsou už kam dávat, ale pořád přibývají nové krásné a kamarádí se s těmi staršími. :)

    Přeju krásný a pohodový večer u kafíčka. :)
    Runa

    OdpovědětVymazat
  61. Nádherné, ale opravdu nádherné fotky. Na to musí být oko a to já nemám.. tiše se tu kochám =)

    OdpovědětVymazat
  62. Vivi.. taky jsem nadšený milovník kávy. Nejradši ji mám černou bez cukru a mléka, protože jen tak vyzní její chuť naplno. Doma mamka má automatický pressovač, takže to jsou vždy až skoro kávové orgie. :) Starbucks kávu mám moc ráda. Nevím, jak to tam dělají, ale po každém šálku tam mám tak neskutečně skvělou náladu, že se skoro vznáším. :) Prostě káva se mnou umí dělat divy. :)

    OdpovědětVymazat
  63. Tuhle budu tedy muset vyzkoušet...s rozpustnou kávou prostě nejsem úplně spokojená, ale na cesty je to přece jen nejlepší řešení. Vařím si ji i v práci, kde prostě na nějaké plánované vychutnávání kávy ani nemám čas...

    Kávu nesladím, výjimečně si ji dávám s mlékem, většinou ale černou - úplně nejlepší je ale káva s dědou, káva s mým nejmilejším, káva s kamarádkou, káva s kočkou na klíně, káva s mámou a nebo třeba káva s Tvým bločkem :)

    OdpovědětVymazat
  64. Milá Vivi, já kávu moc nepiju, protože jsem po ní nafouklá, ale sem tam si jí dám, ale jedině s mlíkem (jo jsem asi barbar, ale takhle mi to prostě chutná :)). Každopádně tvé vyprávění a ftoky lákají k tomu dát si hrnek kafíčka a nebo v mémě případě hrnek dobrého zeleného nebo bylinkového čaje. Já ujíždím hlavně v zimě na ovocných sypacích, to jsem schopná do sebe za den naklopit i tři litry. :) Každý máme nějakou lásku a to je super!

    OdpovědětVymazat
  65. tak na tu kavu jsi me ted neskutecne navnadila...prozatim se ale spokojim s tou svoji z tchibo kaffematu. :-)

    OdpovědětVymazat
  66. No páni! Tolik zlatých, primisimózních a úžasňáckých komentářů! Vy jste nejlepší a já už nikdy nechci pít svou ranní (odpolední nebo večerní) kávu sama - vždycky jen s vámi. Děkuju vám všem za báječné reakce na můj článek, mám velkou radost. ♥ ♥ ♥

    OdpovědětVymazat
  67. Starbucks Starbucks Starbucks mám strašnú chuť! Krásne si to napísala :)

    OdpovědětVymazat
  68. Taky mám na kávě závislost! Chci to trochu omezit... ale vždycky jí zase piju čtyřikrát denně :/.

    OdpovědětVymazat