17.7.15

Můj domácí bar a tipy na letní lahůdky

Když jsem psala nadpis dnešního článku, překlepla jsem se a místo "tipy" jsem napsala "tripy". A vlastně jsem to tak mohla nechat. Ono totiž dát si žůžo ledovou kávu nebo pravý zmrzlinový pohár podle kačera Kvaka, na který vás zvu, to se "jízdou" určitě nazvat dá. Aspoň já si tyhle mlsounské chvíle s potěšením užívám. Beru vás do party a jsem odhodlaná dát si s váma dneska do trumpety! ;)



Můj "domácí bar", který jsem si vytvořila renovací polorozpadlého stolku na kolečkách, se postupem času úctyhodně zaplnil. Napřed na něm byly dvě láhve vína, pak tři láhve a teď...hodně lahví, přísady do koktejlů, krabice s ubrousky, lízátka, ananasy a kousek místa jsem vyhradila i části mojí Starbucks sbírky. Ten malý "starbax" hrníček úplně vpravo jsem si koupila jako první, už je to spoustu let a mám ho asi úplně nejradši. Vystřídaly se v něm všechny druhy kafe, co jich jen na světě je, jeden čas jsem v něm skladovala tužky na oči a štětce na tváře a dneska jsou v něm (i když určitě zas jen přechodně) barevná paraplíčka do zmrzlinových pohárů.


A tohle je můj nový přírůstek do sbírky. Fialový Starbucks tumbler, který vypadá, jako když ho malíř políbí pár tahy štětce namočeným do fialové barvy. Termohrnková láska na první pohled...Je nejspokojenější, když ho ráno naplním čerstvou kávou a pak spolu vyrazíme do ulic.


Jako pravý kávomilovník s rozzářenýma očima pořád ochutnávám nové druhy kávy a neminu snad žádný obchod, který má na ceduli namalované kávové zrno nebo černouška, a nad kterým se vznáší kávová vůně; to jsem pak přímo ztracená. Ale je to paráda se občas takhle "ztratit". Letošní prázdniny mám v kávomlýnku už druhé balení kávy Kenya (limitka z řady Origin Espresso) s tóny vína a ovocnou příchutí citrusových plodů. Je výborná (i pro přípravu ledovýho kafča). Dokonce tak výborná, že jsem si ji před pár dny uvařila i v noci a pak jsem několik nočních hodin probděla u seroše "Red Dwarf". Ale nelituju.


Kafe jsem si zvykla připravovat podle Starbucks Coffee Mastera Jakuba Zubatého. Jeho 4 kroky k přípravě supr kávy mi jednoho dne přistály v e-mailu, tak jsem si je přimagnetkovala na lednici a z lednice teď doputovaly rovnou sem k vám:

"K přípravě skvělé kávy je potřeba dodržet následující 4 kroky:

-  správný poměr kávy a vody, který je (s výjimkou Espressa) 10 g kávy na 180 ml vody
-  kávu namlít na hrubost podle metody přípravy (například pro French press je třeba kávu namlít na nejhrubší stupeň)
-  použít kvalitní vodu (ideální teplota pro přípravu je 90-96°C)
-  a čerstvou kvalitní kávu namlít těsně před přípravou."

Pro ledovou vyletněnou verzi stačí přihodit pár kostek ledu, trošičku cukru a kopeček vanilkové zmrzliny. V jedné kavárně v Itálii jsem vykoukala, že do ledové kávy přidávali ještě pět kostiček kvalitní čokolády, což je tip, který jsem si zapsala za uši a občas ho praktikuju. Je to dobříčko.


Z pohárů voní ledokafe a jeden by řek´, že by prázdniny mohly měly trvat aspoň dva roky...


Doma mě to teď v létě moc nedrží a vlastně za každého počasí vyrážím ven. Musím sice i o prázdninách pracovat (skandálos), ale noťas se do mé velké letní tašky s mexickým vzorem vejde. A vejde se do ní i knížka, voňavka, mlíčko Piknik (jsem na něm závislá), můj nový tumbler i srdcobrejle. Takže beru na ramena tašku i nohy a běžím ven. Ale abych se s váma nerozloučila příliš chvatně, mám tu pro vás ještě jeden recept...


Není to sice recept úplně jednoduchý (stupeň obtížnosti "1 námořnická čepice" mluví za své), ale přesto se vyplatí ho vyzkoušet. Kačer Kvak a jeho zmrzlinová specialita...Nechte si chutnat. ;)

Vivi podpis

37 komentářů:

  1. Ahoj Vivi,
    Tvůj blog mě moc zaujal, ráda si v něm v době odpočinku čtu.
    Jen jsem Ti chtěla dát tip na další super knížku. Možná není úplně tak šik jako všechny Tebou doporučované, ale určitě je to to pravé čtení k vodě a zasměješ se u ní jako nikdy :)
    Jmenuje se "Malý pražský erotikon - Patrik Hartl". Přečetla jsem ji jedním dechem, možná i Tebe by mohla zaujmout.
    Přeji hezké slunečné dny a spoustu milých článků!
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, tak v tom případě doufám, že budeš co nejvíc odpočívat (a tím pádem si u mě hodně číst) ;). ♥
      Děkuju moc za tip, už si ho píšu na seznam. Krásný léto i tobě. :-*

      Vymazat
  2. Tu kuchařku kačera Donalda mám také a miluju ji! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě vůbec nepřekvapuje. Kuchařku kačera Donalda by měla mít po ruce každá hospodyňka. ;))

      Vymazat
  3. Oooo, kuchařku jsem měla taky! A ještě Příručky mladých svišťů se spoustou tipů do života (třeba že z mouky a vody a trochu soli se dá vyrobit bezva lepidlo:). Plánuju u nás zařídit bar taky, máme takové malé místečko pod schody do postele a další úložný prostor na nic akutně nepotřebujeme, takže plánuju malý bárek pro norečka. A já si tam tajně propašuju paraplíčka a pruhovaná brčka! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, tak o Příručce mladých svišťů se mi můj muž něco navyprávěl! ;) O tom domácím lepidle mluví skoro furt. :-D Výborně, tak až budeš mít bařík hotovej, pošli foto. ;)

      Vymazat
  4. Ahoj Vivi! :-)
    Tvůj bar je žůžogeniální! :-)
    Tvá sbírka Starbucks hrníčků je úžasná! :-)
    Nebo jsem úplně vedle z tvého kávomlýnku! Ne jen že má nádherný tvar, ale má i nádhernou barvu! :-)
    Pohárky ve tvarů kornoutků jsou geniální! Kam ty na to všechno chodíš? :-)

    A nebo modré Pringles - vidím poprvé! Jakou mají příchuť? Ty zbožňuje bráška! :-)

    A víš co? Recept na konci je skvělý - my ho už máme několikrát ověřený, neb bráška kdysi tuto kuchařku dostal k Vánocům! ;-)

    Vivi, měj se nádherně a užívej si!!!!!!! :-)
    Ahoooooooooooooooooooooooooj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šárinko, se tu zase chichotam pod fousky, což dělám ale u úplně každýho tvýho komentáře. ;) ♥ Jsi zlatopokladovitá. :-*
      Modrý Pringles jsou s příchutí "sůl a ocet", což nezní moc lákavě (taky jsem si je koupila hlavně proto, že se mi líbila ta jejich modrá "pixla"), ale nakonec jsem si na nich překvapivě pořádně pošmákla. ;) Vůbec mě nepřekvapuje, že má Pringles bráška rád...my totiž máme s tvým brášulou hodně podobný chutě. ;)
      Moc ho ode mě pozdravuj a opatrujte se všichni. Papa

      Vymazat
  5. Teda, tohle se ti moc povedlo, vypadá to nádherně!!:) Teď mám úplně chuť na piknik, to mlíčko jsem neměla už pěknou dobu :D:)))
    One blondie life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. ;) Piknik nebo taky Pikao = ňamky na každej den. ;)

      Vymazat
  6. Super tipy, určitě musím něco z toho vyzkoušet :) a pořádně se nějakou dobrotou rozmazlit :)

    My Wishlist #1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasná věc, Lucí, bez rozmazlování to tohle léto rozhodně nepůjde. ;)

      Vymazat
  7. Anonymní19:19

    Ahoj Viv,ten bar je primo genialni!!Mohla jsi nam tu johla ukazat i jak jsi ho vyrabela z toho strareeho stolku o kterem pises!Mam jeste otazku,prosim kde se da sehnat ten starbucks tubler????Je dostupny v obchodech nejen ve Starbucks?jednou jsi tu psala,ze jsi si koupila ledove kafe Starbucks nekde v obchodaku,v tesku nebo tak,proto se ptam,jestli se da nekde takhle mimo Prahu koupit i tenhle tumbler.Musim ho mit!:-)Hezky zbytek nedele.Iveta.Dekuji za odpoved.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Iveto, o tom, jak jsem stolek přetvářela jsem už psala - odkaz najdeš přímo v tomhle článku (pod první fotkou) nebo tady: http://www.vintageblog.cz/2014/10/proc-se-mi-ted-bydli-lip-aneb-zkuste-to.html
      Jo jo, ledový kafča od Starbucks jsem si kupovala v Globusu, ale bohužel už je tam nemají. :./ Fialový tumbler je k dostání přímo ve Starbucks kavárnách, obávách se, že jinde ne. Ale aspoň máš o důvod víc si udělat výlet do Prague. ;)

      Vymazat
    2. Anonymní10:18

      Dekuji!!Do Prahy mame naplanovany vylet s pritelem v srpnu,proto se jiz tesim,ze konecne budu vlastnit Starbuk hrnicek a ochutnam i jejich kavu:-)Dekuji.S pozdravem I.

      Vymazat
  8. Mas to doma kraasne zariadene :) a tieto letne barove tipy su skvele :)

    OdpovědětVymazat
  9. To je super článek:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Mňam, mňam! Ještě, že některé věci prodávají i za velkou louží, dostala jsem od Tebe opět inspiraci a plno skvělých nápadů! Děkuji, Lucinko! ♥

    Krásný nový týden! ♥

    THE KAWAII PLANET

    OdpovědětVymazat
  11. Krásne fotky :)
    Tá zbierka hrnčekov je parádna :D Ja som bola rada za jeden :D
    www.aduliksun.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  12. Něco mi říká, že se budu muset při nejbližší příležitosti pustit do průzkumu své obří "dětské" knihovny a vydolovat z ní Kuchařku kačera Donalda, protože, ač jsem stále kuchařka pouze příležitostná, tenhle skvost vlastním od skoroještěútlého dětství :-) Léto je v plném proudu, tak kdy jindy se pustit do kačeřího vaření, když ne teď? ;-) Krásný den, Vivi! :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Anonymní15:01

    Obdivuji Tvé fotografie a nápady. Čím fotíš? Budu si kupovat po letní brigádě foťák, tak bych se ráda nechala inspirovat. :o))
    Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Míšo, toho si cenim. :-* Co se týče foťáku, tak mi společníka dělá Canon EOS 100D. ;)

      Vymazat
  14. No mňam. :) Jinak ty srdíčkové brýle jsou parádní! Mám velice podobné, ve dvou barvách, ale jsou na mě docela velké, tak je nosím jen málo.

    OdpovědětVymazat
  15. Milý holky, všem vám moc děkuju za komentáře; každou řádkou mi vždycky uděláte radost. ♥

    OdpovědětVymazat
  16. Vivi já se picnu, tu kuchařku mám doma! :) Ve chvíli, kdy jsem uviděla obrázek s kačerem, hned jsem ji otevřela, abych se ujistila a...nepletla jsem se :) Myslím, že zejména na straně 22 se budeš s rodinou Kačerovic cítit jako doma - myšleno na obrázek, ne na recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Jak říkám, milá Blanche, Kuchařka kačera Donalda by neměla chybět žádný pořádný hospodyňce, která se umí točit u plotny. ;)
      No jéje, odhadla jsi mě přesně - pikniiiiiik! ;) Tak to abych šla nachystat sendviče z receptu i piknikový koláč babičky Kačerové ze strany 23. To jsi mě teda teď spolu s kačeroušema pěkně navnadila. ;)

      Vymazat
    2. Vivi mám ještě jeden lepší tip, jak být za hospodyňku na jedničku - vaříme s babičkou Kačerovou. Tam jsou teprve poklady! :) Kromě receptů jsou tam i různé zajímavosti a rady, takže taková univerzální příručka o jídle s recepty.
      Jůůůů, tak Ti budu držet palce na počasí, bo v Plzni to vypadá spíš na deštivo, než piknikovo :( Ale konec konců, proč si neudělat piknik doma na podlaze, za vyhrávání nového gramce...:)

      Vymazat
    3. Blani, tak už vím, o co si letos napíšu Ježíškovi. "Babička Kačerová" musí být má! ;)
      Jasně, i na podlaze v obýváku se dá udělat prímoš piknik, když má člověk nějakou tu fantazii. A tu my teda máme! ;)

      Vymazat
  17. Chodím jsem už hrozně dlouho, ale nikdy jsem nenechala komentář...Teď jsem se odhodlala založit si blog, tak už Ti můžu napsat taky jako "píšící". Jsem zvědavá, jestli mi to vydrží tak dlouho jako Tobě:) Máš krásný a milý blog, fakt ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé. ♥ Přála bych si, aby všechny mrchy byly takhle milý. ;)
      Moc děkuju a jdu se podívat na tvuj ňů blog. Jsem zvědavá, co mrchožroutskýho tam pro nás chystáš. ;)

      Vymazat
  18. Jéé, to je úžasný, to bych domů potřebovala, hlavně ten růžový kelímek ♥!! A ten recept na zrmzlinu vypadá fajn, plánuju si koupit zmrzlinovač, tak o potom ve zmrzlinovači vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  19. Ooo Vivi, ty poharky ve tvaru kornoutu bych potrebovala, ale misto kafe bych je porad nacpavala zmrzlinou, mmm to by byla lahoda. Jinak stolek mas paradne zaplneny a ty srdcove bryle by mi skvele sly k nove skladane bile sukni s cernymi puntiky. ;)

    OdpovědětVymazat
  20. jeee, ako kávomilovníkovi a kávozbožňovačovi (:D) mi stisklo srdiečko pri tak krásnom kávomlynčeku :))).. zbožňujem skúšať vždy nové tie čokoladovo hnedé voňavé zrnká - a tak myslím, že v našej kávomašinke ešte nebolo ani rovnaké balenie :D - ale akurát sa rozhliadam hneď po novom :) ♥♥♥ nech žije leto!! ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  21. Vivinko, úplně cítím vůni čerstvě namleté kávy... Ten mlýnek vypadá skvostně :-) A tan zbytek, taky nádhera :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Děkuju vám moc, jste bezvadný. ♥

    OdpovědětVymazat